Moja zgodovina mobitelov (2.) — Nokia N80 (1.)

Petek, 21. julij 2006

Kdo pravi, da bi zgodovina morala potekati kronološko? Naj po tej dolgi pavzi skočim na konec zgodovine, k najnovejšemu telefonu: Nokia N80. Se bom že kdaj drugič vrnil k predhodnikom.

Kritike novega mobitela nisem pisal že pet let, in še tista v Financah je bila moja prva. Šlo je za [review Nokie Communicatorja 9210]( http://www.finance-on.net/?MOD=show&id=9472), ki je ravno takrat izšel. To je bil epohalen, neponovljiv dogodek — namreč izid, ne moja ocena —, ki dandanes ni možen, ker smo se na serijsko izhajanje telefonov že preveč navadili. In četudi je Nokia N80 morda enako epohalna kot Communicator 9210, potem to ni isto.

DSC00593.jpg

Odvadil sem se že nestrpno pričakovati nove mobilne telefone. Zadnji, ki me je delal živčnega, ko ga v nasprotju z napovedmi proizvajalca, uvoznika in operaterja še ni bilo od nikoder, je bila konec leta 2004 Nokia 6630. Ko pa je letos spomladi zamujala Nokia N80, nisem bil niti nestrpen niti živčen. Morda zato, ker sem 6630 nameraval kupiti, N80 pa so mi na Mobitelu obljubili za test.

Mi pa vsekakor ne gre preveč v račun, če je neka nova, prelomna, advanced, state-of-the-art, neverjetna Nokia že na trgu, jaz pa je še nimam! Jaz pa še vedno drkam 6630, 6680, N70 in delam fotke na bednih ena-tri ali dva mega pikslih! To je čisto neverjetno!

Vsekakor je N80 izjemen telefon. Dejstvo, da je povezljiv z brezžičnim intenetom, je fascinantno. WLAN povezljivost že dobro leto in pol premore Communicator 9500, toda dandanes je ta telefon — priznajmo — že malo dinozaverski. Ker sem doma te dni brez ADSL povezave in posledično brez MC-bzzzzz omrežja, ki se širi iz mojega AirPort Expressa, sem šel N80 sprobat na Mobitelov neo v Cutty Sark. (Ni se mi dalo do Žmauca, kjer je WLAN zastonj.)

Screenshot0010.jpg

Štirje kvadratki (ob povezanem bluetoothu) v opravilni vrstici so ikona za WLAN. Glede na moč signala kvadratki postajajo polni.

Prepričan sem, da bo vsakdo, ki je že navajen na hitrost nalaganja strani na računalniku, iskreno osupnil nad učinkom, ki ga enaka hitrost ustvari na tako majhni napravi, kakršna je drekec-pekec od mobitela! Pozor: ekran meri 34 x 41 milimetrov, toda v ta pravokotnik je natrpanih 352 x 416 pikslov, velikih torej manj kot desetinko milimetra! Si predstavljate, kako ostra je videti slika na tem ekranu? Absolutno neverjetno!

Za feeling naj prikažem screenshot. V Galeriji, ko je ekran ležečega formata, je tri mega velika posneta fotka (2048 x 1536 pikslov) videti takole:

Screenshot0006.jpg

In če smo že pri srfanju, je treba povedati, da ima N80 famozen brskalnik z minimap funkcijo. Ta počne naslednje: če povlečemo kurzor proti robu strani, se čez izrez strani, ki ga tisti hip gledamo na ekranu, prikaže pomanjšana stran v celoti, v njej pa rdeč okvir, ki kaže, kaj je na ekranu v celoti.

Screenshot0005.jpg

Zaradi povečanja ločljivosti ekrana s 176 x 208 na 352 x 416 pikslov so zdaj črke in ikone (lahko) manjše kot na prejšnjih telefonih. To je dobro pri ikonah, ki jih zdaj vidimo 12 (3 vodoravno, 4 navpično) namesto 9 (3 x 3), manj pa pri nekaterih črkah, naprimer pri pisanju mesidžev. Črke so tako majhne, da si bom morda moral celo jaz omisliti očala.

Screenshot0012.jpg

N80 ima očitno še nek bug, ki bluetooth povezavi pošiljati podatke z običajno hitrostjo okrog 50 ali 60 KB/s, na katero smo navajeni že iz prejšnjih modelov. Meni je to uspelo le enkrat, sicer pa se zadeva vleče s hitrostjo okrog 15 KB/s. Kar je pri fotkah, težkih tudi čez en mega, lahko zelo sitno.

Zelo sem zadovoljen s korakom naprej v Koledarju. Sestankom, Beležkam in Obletnicam so dodali Opravila, ki jih temu primerno ni več v Pisarni. Še več: kaj so nam koristila opravila v prejšnjih Nokiah, če pa niso imela alarma? Zdaj je to urejeno: tako kot za sestanek si lahko tudi za opravilo nastavimo datum in uro alarma.

Več jutri.

  • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Petek, 21. Julij, 2006 ob 00:57 v kategoriji O, moj Blog!.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

2 komentarjev na “Moja zgodovina mobitelov (2.) — Nokia N80 (1.)”

  1. mrcina pravi:

    plačan oglas?

  2. Marko Crnkovič pravi:

    Seveda ne. Od tega nimam nič, razen da mi na Mobitelu ne težijo, da moram hitro vrnit telefon. Sicer pa mi sploh ne bi bilo treba pisat, kar njih zadeva. To pišem, ker me zabava. In če že izpadem preveč pohvalen, potem je to samo zato, ker sem pač fan teh zadev in se pustim fascinirat tehnologiji.

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.