Trgovec in prijatelj

Petek, 21. julij 2006

Trgovec je Zoran Janković, prijatelj pa je Luka Novak. Res pa je, da je Luka v bistvu oboje. Toliko samo v pojasnilo glede naslova kolumne. Sicer pa naj najprej navedem nekaj opozoril in opravičil ter priznanj in pripomb, da si ne bo kdo kaj mislil. Bodisi o meni ali o komerkoli.

Tudi nepolitičen človek je bolj politično bitje, kot si je pripravljen priznati. Tega sem se zavedel, ko je Luka Novak napovedal — no, med vrsticami — kandidaturo za ljubljanskega župana. Naše neobvezne prijateljske debate so nenadoma postale zelo politične.

Potem mi je dal misliti, ko mi je z nekakšno samoumevnostjo v glasu rekel, da me bo dal na svojo listo kandidatov za mestni svet. Razmišljal nisem dolgo, saj je stvar zame zelo preprosta. V to past se ne bom pustil zvabiti niti v primeru, če bo kandidiral kot neodvisni kandidat brez strankarske podpore — se pravi zgolj s podporo 2500 izrecno podpisanih volilnih upravičencev. Moja pozicija nezainteresiranega, a konstruktivnega nergača se mi namreč zdi predragocena, da bi jo zavrgel na račun vprašljivega političnega vpliva in še bolj vprašljivega svétniškega renomeja.

Če pa bo prepričal katerokoli stranko, da ga podpre — ali obratno: da stranka prepriča njega, da se ji pusti podpreti —, potem pa to še posebej nedvoumno odpade. Luka bo že razumel, da moram misliti predvsem na svojo novinarsko kariero oziroma na kredibilnost.

Potem se je vpletel tudi najin skupni prijatelj Stojan Pelko, ki bo v predvolilni kampanji služil Zoranu Jankoviću kot svetovalec za politični marketing. Neglede na izid volitev bo to huda preizkušnja tudi zame, ne le za njiju dva.

Nadalje sem moral razčistiti, ali lahko kot kolumnist o tem kaj napišem — mislim, karkoli v podporo Novaku in karkoli negativnega o Jankoviću ali katerem drugem kandidatu. Ugotovil sem, da sam pri sebi s tem ne bom imel problemov, razen da tvegam, da mi bo na račun prijateljske vpletenosti manj ljudi verjelo, tudi če se bodo z mano strinjali.

Nisem prvič v situaciji, ko se kot kolumnist čutim dolžnega zagovarjati prijatelja, in še nikoli mi ni bilo zaradi tega nerodno. Dejstvo je, prvič, da nasploh in načeloma nimam prijateljev, zaradi katerih bi mi lahko bilo nerodno — to bi bila seveda adjektivna kontradikcija —, in drugič, da mi je v bistvu prav malo mar, kaj si bralci o mojih stališčih mislijo. Še nikoli nisem med pisanjem razmišljal, kaj si bo kdo mislil: četudi sem se kdaj zmotil, pa sem po svojem skromnem mnenju vsaj dokazal, da gre tu za odkritosrčnost in nepreračunljivost, ne pa za lahkomiselnost in aroganco. Šele če ne bi mogel napisati česarkoli, v kar res verjamem, potem bi se moral zamisliti.

Res pa je, da še nikoli nisem v svojih tekstih aktivno zagovarjal nobenega političnega kandidata, še najmanj pa vnaprej. Tega ali onega sem kvečjemu branil — tako kot naprimer Franceta Arharja pred zadnjimi predsedniškimi volitvami, ko je zaradi svoje “razkrite” plače doživljal medijski linč, kakršnega v Sloveniji še ni bilo.

Mimogrede: vam je danes kaj žal za njim, ko gledate, kakšne scene nam dela Drnovšek? Jaz osebno na predsedniškem položaju še tem bolj pogrešam enega resnega starejšega gospoda, ki bi dajal vtis, da se lahko nanj zanesemo.

Če je kaj deplasirano, potem je to hvaljenje svojih prijateljev. Zato tega ne bom počel, pa če Luko to stane zmage na volitvah. Prijatelje lahko samo braniš.

Najbolj prepričljiv razlog — četudi najbrž ne tudi najbolj očiten —, zakaj javno podpiram Luko Novaka za župana, pa je ta, da se bodo drugi kandidati opremili s celimi četami PR svetovalcev, ki bodo obstreljevali medije s tonami in tonami municije. Ti si bodo že vzpostavili svoje obrambne mehanizme, toda pred vsemi oblikami specialne PR vojne pa gotovo ne bodo povsem varni. V vsej tej zakulisni štali, ki se bo odvijala letos jeseni pred lokalnimi volitvami, se mi zdi neprimerno bolj pošteno odkrito povedati, koga podpiram. Pa čeprav v kolumni in čeprav v mediju, ki bo dajal pravico do besede tudi drugim kandidatom. Ti se bodo glede prepričevanja volilcev morali znajti drugače — če že na transparentne, pa vsekakor na dražje načine in verjetno tudi na bolj perfidne.

Preostane mi še razlaga, zakaj pravzaprav podpiram svojega prijatelja za župansko funkcijo. Razlogi niso revolucionarni: ker mu zaupam kot človeku; ker ve, kako prestolnično urbano življenje funkcionira in kaj bi bilo treba storiti (formalno, praktično, operativno in finančno), da bi za dobrobit vseh sosedov funkcioniralo tudi v Ljubljani; ker se mi kot nepolitičen (ne apolitičen!) človek zdi primernejši kandidat od drugih, med katerimi so vsi daleč od politične nedolžnosti in predvsem politikantske zainteresiranosti; ker je za razliko od drugih kandidatov brezmadežen in mu nihče ne more ničesar slabega ali sumljivega očitati, kaj šele vpletenosti v afere; ker kot mali podjetnik na področju različnih storitvenih dejavnosti ve bolje od drugih, kaj zavira razmah podjetništva in dobrega počutja v mestu in kako temu odpomoči.

Še več: Luko Novaka za župana podpiram zato, ker ni populistično gobezdalo, ki bi si v svoji dosedanji karieri nagrabil toliko nezaslužene medijske pozornosti in priljubljenosti, da bi zdaj lahko obljubljal karkoli, pa bi mu vsi brez nadaljnega nasedali in omedlevali od njegove samoumevne dobrohotnosti in požrtvovalnosti; ker ni kao po krivici odstavljen, od moči in vpliva obseden milijarder, ki bi rad pred penzijo iz čiste zdolgočasenosti naredil še kaj dobrega za narodov blagor in si postavil spomenik; ker si samozaverovano ne domišlja, da so najprimernejši kandidati za župansko funkcijo véliki, strahospoštovani menedžerski polbogovi; ker ne sedi na lovorikah, ki mu jih najbolj fanatično priznavajo samo in ravno nevedni, izkoriščani, zmanipulirani, z minimalnim zadovoljni in nad investicijami v bivšo Jugoslavijo navdušeni; ker je direktor družinskega podjetja, od katerega njegovi bližnji legitimno in pošteno živijo, ne pa da bi jim dajal zaslužiti na račun tistih, ki so mu neko premoženje samo zaupali v upravljanje.

Pa še to: ta kolumna ne pomeni, da boste zdaj vsak četrtek do volitev na tem mestu brali navijaško kroniko o kandidaturi Luke Novaka.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Petek, 21. Julij, 2006 ob 01:02 v kategoriji Dnevnik 2004-, Kolumne, MC Arhiv, O, moj Blog!.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

7 komentarjev na “Trgovec in prijatelj”

 1. Limon pravi:

  Nisem vedel, da namerava Luka N. kandidirati. Žal mi ga je, ker proti Zoranu…

  Misija nemogoče… Pa magari s podporo vseh strank. Žal je Luka N. znan samo pri lj. intelektualcih in tistih, ki zavijejo v njegove knjigarne. Point vsega pa je, da je tako kot ZJ “le trgovec”. Mogoče bolj družboslovno razgledan, “uspešen” pa nekoliko manj.

  Pa še moj prispevek, zakaj bom volil ZJ.

  Župan, ki obeta?

  Leta minevajo in vseskozi se sprašujem, kdo mora priti za župana v Ljubljano. Zato, da bi Ljubljana dejansko postala glavno mesto države in zrcalo regij. Danes ni ne eno, ne drugo. Kje lahko v Ljubljani najdemo, košček Krasa ali katere druge slovenske regije? Kaj je identiteta Ljubljane? Trgovine v opustelem starem mestnem jedru s športnimi copati?

  V vseh teh letih, ki so ga zaznamovale županje ni nastala ena sama arhitekturna produkcija, vredna objave na razglednici. Podirala so se drevesa, delali odcepi, prometni otočki, signalizacija na tleh in v zraku, avtocestni obroči. Vse na zelo cenen način. Tako se je ožil prostor Ljubljane na račun prometa. Meščanov, ki uživajo v drugih srednjeevropskih mestih, v Ljubljani praktično ni (videti). Pravijo, ne gremo nikamor ker je vse zakajeno, vse zanič ali pa šunder z muziko v vseh lokalih. Ljubljana z leti postaja zgolj upravno birokratski center. Ljudje, ki nič od prej ne obvladajo, se znajdejo na nekem mestu, birokratizirajo zadeve, ustvarjajo pogoje, v katerih je vse prepovedano, kjer ničesar ne moreš začeti na novo, kjer je vsaka individualnost zadušena v kali. Ti, ki z mestom upravljajo, do njega nič ne čutijo, ostalo so “naredili” prišleci.

  Jankovič ima Ljubljano Rad! Če imaš Rad, imaš odnos, če imaš odnos, se stvari začnejo spreminjati. Za gospoda Zorana Jankoviča vem le to, da je bil predan Merkatorju, rokometnemu klubu Krim, in oboje je pripeljal na vrh. Trgovino v slovenski, šport pa v evropski vrh. On je ustvaril tisto, o čemer drugi le govorijo, da je naša vizija! Za župana bi potrebovali njega! Da Ljubljano naredi za pravo prestolnico, in prepoznavno evropsko mesto. Če že ne znamo promovirati Slovenije, bi lahko uspeli s promocijo Ljubljane. Nobeno mesto ji po imenu ni podobno. Ne predstavljam si, da Zoran Jankovič po mandatu ni bi imel česa pokazati. Žal v Ljubljani že 3 mandate nimamo česa občudovati. Ne rešitev v prometu, ne kakšne pomembne nove zgradbe, ne drznih arhitekturnih rešitev, ne đamije, ne športnih objektov, ne kolesarskih stez, ne varnosti. Mesto enostavno potrebuje človeka, ki zna stvari premikati z mrtve točke. Ne pa županij, ki trejo drobne lešnike!

 2. sifo pravi:

  Dragi Marko,

  Ljubljana je bulana. In a se ni vcasih rekla Bela ljubljana ker je bila cista in se je gradilo saj so file vse “fasade” bele.

  Mislim da nobeden od obeh kandidatov ne bo uspel kajti pozabili ste se g.Jazbinska ki ga osebno zelo cenim. Sploh pa ni problem v zupanj kot pa v mocnih partijski in gradbenih lobijih ki so “pozabili” na Pariz.

  Skoda je intlektualca za zupana mogoce samo se bi Luka kandidiral v Parizu.

  Drugace pa zmago osebno napovedujem g. Drnovsku :)

  P.s. intelektualec je oseba, ki najbolj preprosto stvar najbolj zakomplicira…….

  ajd

 3. blaž pravi:

  če si ob branju te kolumne zavrtiš se sidartino plastiko, ti kaj hitro rata jasno koga je treba volt:)

  lp

 4. lale pravi:

  Verjamem, da obstaja mnogo razlogov, da se razni outsiderji odločijo kandidirati za politične funkcije. Ampak vsakič znova me presenti, da čisto zares upajo na zmago. Kako zelo politično naivni morajo biti – in kako zelo previsoko mnenje o sebi morajo imeti, to me pa res veseli opazovati. V Ljubljani se nam s takšnimi luzerskimi kandidati na volitvah obeta zelo zabaven cirkus. Resnično se veselim.

 5. janko1 pravi:

  Človek, ki bi rad mesto vodil kot podjetje, ni primeren za njenega župana. Ni veliko postavk, ki se jih da utemeljiti tako preprosto kot to; ljudje nismo na tem svetu zaradi denarja, ampak je denar nastal zaradi ljudi. Iz tega vidika je denar popolnoma nemogoče in absurdno enačiti z ljudmi. Če nekdo zda obračati denar, še ni nujno, da zna tudi z ljudmi. Nasprotno, iz Jankovićevih izjav na 24 ur se da sklepati le to, da Jankovič namerava, podobno kot v preteklosti denar, obračati tudi ljudi.

 6. lale pravi:

  Janković je predvsem mojster za politične pritiske in podkupnine. Zaradi tega upam, da ne bo uspel kot kandidat v Ljubljani. Prepričan sem, da je tudi Ljubljana na pragu spoznanja, da z LDS in SD ni pespektive za razvoj.

 7. women masturbating pravi:

  black lesbos big black booty bang bus rene bang bros anal rape ass rape free sex with animals free animal sex gay movie post not another teen movie hooters pantyhose women in nylons mature incest free incest photos fat cat fat girl in a shower pussy eating pussy lick livermore ca real estate cum bath amateur pics busty amateurs mature women mature erotica adult diaper free adult web sites tara reid pics carrie fisher nude massive dicks cock rings jessica simpson naked naked male celebrities redhead girl gallery redhead nudes california babes bikini babes hardcore pornstars lesbian pornstars pussy close up close up pussy eagles cheerleaders hot cheerleaders watched wife fuck girl fuck brunette wife cute brunettes girls in revealing bikinis beach topless bikini girls latina thong galleries latin girls christina aguilera nude cheerleaders nude paris hilton sex video sex pictures shemales pic free shemale porn big pussy oral sex techniques adult action cam naked men webcams celebrity nipple slips celeb pics hardcore gay free hardcore movies upskirt usa britney spears upskirt shaved beavers shaved smooth beavers deep throat video free girl in shower videos teens naked teen boobs blowjob pics amateur blowjobs anal teens teen anal pissing videos public pissing tall women indian women cartoons sex cartoons having sex gay black free gay video asian teeth asian babes black girls with big asses asian ass interracial marriages gay interracial sex girls flashing teen girls kissing straight men masturbate teen masturbate anita blonde young blondes gay shit scat in brazil lesbian porno lesbian anime big tits small breasts dragonball z porn asian porn free hentai videos hentai videos bondage stories bondage paper hogtied gagged models erotic nude model women having sex

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.