Virski vikendi

Sreda, 26. julij 2006

Vir je kakšnih 10, 15 km dolg otok nepravilne oblike, ki ga s celino povezuje 300-metrski most. Na drugi strani mostu je famozni disko Sin City, ki spada v Privlako in kjer sem 8. julija poslušal Severino na koncertu. Kilometer ali dva naprej je Privlaka, 10 km Nin, še 10 ali 15 pa Zadar — vse proti vzhodu. Severno od Vira je Pag, onstran njega Velebit.

Vir ni kakšno čudo narave. Vidi se mu, da ni kvarnerski otok, pa tudi dalmatinski še ne. Niti ni pomembna turistična atrakcija. Ali pač?

Nekemu pametnemu socialističnemu energetskemu planerju v SR Hrvaški je nekoč v 80. letih prišlo na misel, da bi na Viru postavili jedrsko elektrarno. Lokalno prebivalstvo o tem seveda ni hotelo nič slišati. Kdo ve, kako bi se to končalo, če ne bi takratni župan Vira dobil zvito idejo: odločil se je, da bo otok tako rekoč razprodal vsem, ki si tam želijo zgraditi vikend hišico.

Na Viru dandanes morda ni največ vikendov na kvadratni kilometer, je pa je zagotovo največ črnih gradenj — in to najbrž v vseh državah nekdanje Jugoslavije. Ne vem točno, kako so se prodajale parcele, s katerimi so hoteli odvrniti atomsko perspektivo. Morda so prodajali samo parcele brez gradbenih dovoljenj. Lani sem najprej bral, da minister za okolje grozi z rušenjem, nekaj mesecev kasneje pa, da je za nekatere hiše razglasil amnestijo.

Kako je danes tam s pravnega stališča, ne vem. Vem pa, da po otoku pustošijo Madžari, ki jih je očitno toliko, da se jezikovno pregovorno trdim Hrvatom zdi vredno postavljati table nepremičninskih agencij v madžarščini!

Polovica hiš na Viru je neometanih, polovica pa je tako kičastih, da je to preprosto neverjetno. Tretja polovica so lahko in neometane in kičaste.

Greatest hit med arhitekturnimi parafernalijami virskih vikendov so kipci živali iz gipsa, postavljeni na balkonske ograje. (Tudi balustrade so lahko umetnost. Na Viru.) Nekaj sem jih poslikal:

11072006817.jpg

Labodi so itak klasika. Ampak tudi ta delfin ni slab:

11072006816.jpg

Labod in delfin sta čepela na eni in isti ograji. Poleg njiju je bil še levček (na videz mladič, a z grivo), ki ga nisem fotografiral. Kako je mogoče, da ima nekjdo toliko tako prismojenih živali na vrtni ograji? Pozneje sem sicer pomislil, da gre morda za hišo prodajalca živali iz gipsa? You never know.

V vsem tem mavčnem zverinjaku pa je moj absolutni favorit pingvinček. Revček je postopal na strehi prizidane garaže:

12072006821.jpg

Ne boste verjeli, ampak niste še videli najboljšega! Malo iz mesta, že proti ostri sklanati plaži, s katere je lep pogled na paške vetrnice, je na samem hiša, ki ima na fasado pripopanega Spidermana! Real size! 3D! V polni plezalni pozi!

10072006810.jpg

Ali ima kdo kakšno idejo, kje hudiča je ta človek kupil ali dobil Spidermana za na fasado?

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Sreda, 26. Julij, 2006 ob 23:07 v kategoriji O, moj Blog!.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

5 komentarjev na “Virski vikendi”

 1. Jaka pravi:

  Spiderman, ne superman.

  Najbrz jih prodajajo kje tam za češko avstrijsko mejo, tam kjer je mnogo kurb na cesti, ob cesti pa farme vrtnih palčkov in podobnih živali.

 2. Marko Crnkovič pravi:

  Hvala.

 3. mrcina pravi:

  mwhahaha, super reportaža!

 4. lale pravi:

  Takle dopust se mi zdi precej zabaven. Greš nekam in odkrivaš lokalne posebnosti, izveš zgodovino in kontekst dogodkov: kako se je župan boril proti jedrski elektrarni … Edino to se mi zdi, da je delo nekako nedokončano. Upam, da si se vendarle dobro letno odpočil. :)

 5. sifo pravi:

  Pozabil si slikati

  se Levinje -Lionse- Madzarske…….

  A ni to zdaj moderno in IN………………tudi ce si looserka-zupanja

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.