Moja zgodovina mobitelov (3.) — Nokia N80 (2.)

Petek, 4. avgust 2006

Nokia N80 je zaenkrat še malo muhasta. Zadnjič omenjeni BT bug ni edini. Vsake toliko časa se mi telefon izklopi. Včasih mi vrže ven programček, ki je tisti hip aktiven. Zakaj? You never know. Včasih sumim, da zato, ker sem si uploadal fancy temo, v zvezi s katero me je telefon — res je! — ob inštaliranju opomnil, da “proizvajalec ni vreden zaupanja”. Kako pogosto? Vsak drugi dan? Nekaj takega. Ampak dejstvo je, da sem jaz VHU (“very heavy user”), ki mu še tak našponan telefon težko parira.

Nokia gre ven z novimi modeli vedno malo prezgodaj, zato je dobro, če si po mescu ali dveh uploadamo nov softver. Pa potem spet. Napredki oz. razlike niso zelo opazne, ampak delovanje je sigurno bolj stabilno. Na Telerayu vam bojo to radi naredili.

Saj res, tema: S60 White — našel sem jo na sajtu od [Mobile9](http://gallery.mobile9.com/), izvolite!

S60-DT2.jpg

Lepa tema mora biti imeti ne samo lep desktop (zgoraj), temveč tudi v menije (spodaj). Nekatere imajo grozne ikonce. S60 White je v tem smislu ta hip idealna.

S60-ME.jpg

Lepa tema mora biti tudi berljiva in s preglednimi elementi, pri čemer je bistvena tudi barva in prosojnost izbranih itemsov, naprimer v Imeniku. Sivina S60 White je veliko boljša kot negativ, v katerega preskočijo itemsi s temnejšo highlight barvo.

S60-IM.jpg

Mimogrede, tipografijo za Nokio — tako za oglaševanje in tiskovine kot tudi za telefone — dela Erik Spiekermann, znameniti nemški “črkorezec”. Lani jeseni sem ga imel čast spoznati, ko je predsedoval mednarodni žiriji Bienala slovenskega grafičnega oblikovanja v Narodni galeriji (jaz pa sem bil na povabilo oblikovalca Ranka Novaka oz. Fundacije Brumen nekakšen pojasnjevalec kulturnega backgrounda kontestnih eksponatov). Gospod je ne le velik strokovnjak in profi, ampak tudi izjemno izobražen in duhovit sogovornik. Tukaj je njegov “[spiekerblog](http://www.spiekermann.com/iblog/index.html)”.

28112005(002).jpg

*28.11.06 z leve proti desni na otvoritvi razstave članov žirije v Moderni Galeriji: Anna Berkenbusch (tudi članica žirije), Erik Spiekermann, oblikovalec Matevž Medja, jaz.*

Pri temah je pomembna tudi ura. Pri nekaterih je lepše imeti digitalno (številčni zapis) — znotraj tega pa pri enih 24-urni zapis (00:00-23:59), pri drugih pa 12-urnega (12:00 AM-11:59 PM) —, pri drugih pa analognega (s kazalčki). Nekaj primerov:

Armi-DT.jpg (Armi)

N90 waves-DT.jpg (N90 Waves)

Glass-DT.jpg (Glass)

Od 6680 naprej — N70, N90, N80 — imajo Nokie na desktopu tako imenovane “aplikacije v aktivni pripravljenosti”. Teh je bilo doslej pet, N80 pa jih ima po zaslugi večje ločljivosti ekrana in manjših ikonc (glej prejšnje nadaljevanje) kar šest. Skupaj z aktivnima tipkama (levi in desni izbirni gumb oz. soft keys) jih je torej osem, a to še ni vse. N80 ima drugačno “večpredstavnostno tipko” od predhodnic. Ko pritisnemo nanjo, se pojavi naslednji screen:

S60-IT.jpg

Glede na to, da je gumb dol nastavitveni, preostanejo še štirje funkcijski, ki jih lahko uporabljamo za karkoli, tako kot če določamo “aplikacije v aktivni pripravljenosti”. Vsega skupaj imamo torej 12 bližnjic — kar pa je too much za še tako tečne uporabnike.

Kar zadeva teme, naj omenim še Zebro. Je zanimiva, ne pa tudi pregledna.

Zebra-DT.jpg

Za več tem si razen Mobile9 poglejte še [Zedge](http://www.zedge.com/) ali pa kar malo guglajte sem in tja.

Toliko za danes teh fancy neumnosti. Prihodnjič — ne bom rekel ravno jutri, kot zadnjič — pa še nekaj tehnokulturnih zaključkov.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Petek, 4. Avgust, 2006 ob 20:11 v kategoriji O, moj Blog!.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

7 komentarjev na “Moja zgodovina mobitelov (3.) — Nokia N80 (2.)”

 1. Andraž pravi:

  Tudi sam se imam za neprofesionalnega tehnokulturnega obsedneža in treba je priznati, da je thema S60 White videti – na mobilniku – izredno privlačna. Mogoče se bo komu zdela “prazna” v bistvu pa je to njen največji atribut, ki ji daje uporabno estetiko. Priporočam!

 2. Tomi pravi:

  Tale S60 White je ful dobra, samo imam pa en problem. Je samo za tretjo generacijo S60, tako da je moja N7610 ne prebavi. Se da kje dobiti kaj podobneg za prvo generacijo Symbiana? Ker tema je super za dol past.

 3. Marko Crnkovič pravi:

  Po mojem ne, lahko pa probaš. Pojdi na http://gallery.mobile9.com/ in izberi svoj telefon. Potem boš pa videl.

 4. Tomi pravi:

  Sem že prej poskusil in mi javi “corrupt file” ali nekaj podobnega. Ostale podobne teme so precej bedne. Bom poskusil avtorju zatežit, če jo bo kaj “downgradal”…

 5. Marko Crnkovič pravi:

  Jaz pa imam probleme v obratni smeri. Za Handy Weather sem celo še enkrat skeširal 14,95 USD. In zdaj celo ugotavljam, da so ga za nameček še znižali na 12,95!

 6. Tomi pravi:

  Saj bom res zatežil avtorju teme, ker zaradi teme ne bom kupoval novega telefona. Toliko pa spet ni vredna ;-)

 7. Tomi pravi:

  S60 različne teme za obe generaciji S60 so tukaj.

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.