Ali Amis podpira internetno piratstvo?

Četrtek, 24. avgust 2006

Nekatere reklame temeljijo na predpostavki, da se bodo naslovnikom zdele tako zanimive, da si bojo pogrizli nohte od suspenza, če ne bojo takoj izvedeli, za kaj pravzaprav gre.

Ha-ha-ha.
Reklam je danes toliko — vključno z jumbo plakati —, da ni čudno, da tekmujejo v zadirčnosti, odštekanosti in vsiljivosti. V tem smislu je kreativna strategija še tem bolj nerazumljiva: kako lahko od vsega hudega vajenih in naveličanih potrošnikov pričakujejo toliko koncentracije, da bi časovno, povezano, smiselno sledili razvoju nekega posamičnega sporočila, skritega ali celo izgubljenega med tisoč drugimi.

Ampak saj to ni bistveno.

Z eno takih reklam se zadnje dni ali tedne oglašuje ponudnik interneta Amis. Najprej so se pojavili plakati z enim ali drugim mladeničem — po vsem videzu študentom —, ki da “nima hitrega interneta, rad posluša glasbo” ali “gleda filme”. (Obstaja tudi varianta z mladenko, ki je ne razumem čisto dobro: “veliko porabi za telefon, rada slika”.

240820063322.jpg
Čez čas so se na plakatih pojavili dodatki: “nima hitrega interneta” so prečrtali, spodaj pa so pripisali informacijo, da gre za Amisovo ponudbo.

Kakšna je logična povezava med dejstvom, da ima mladenič na plakatu rad glasbo, in hitrim internetom? Kaj je prva stvar, kar vam pride na misel? Da bo tip downloadal več glasbe in hitreje? Od kod jo bo downloadal? Iz ITMS? He-he-he. Kje pa Amis misli, da živimo? V državi vendar, kjer je prodaja nosilcev zvoka tako minimalna, da se celo naklade knjig zdijo neverjetne! V deželi, kjer bi se človek raje z lastnimi rokami zadavil, kot pa kupil zgoščenko, če jo nekdo, ki ga pozna, že ima. Časi pečenja še niso čisto mimo, ampak počasi bodo to vlogo začele prevzemati hitre povezave. (Počakajte, da bodo ponudniki zaštekali, da si ljudje želijo manj asimetrične povezave!) A kakorkoli: če se bo to eskiviranje plačevanja avtorskih pravic — ker za to gre, čeprav so zraven tudi stroški izdelave, distribucije in raznih posrednikov — nadaljevali in stopnjevalo, potem naj bodo ljudje v IT industriji vsaj toliko korektni, da ne bojo namigovali na prepovedane kulturne prakse.

  • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Četrtek, 24. Avgust, 2006 ob 23:26 v kategoriji Reklame.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.