Sorry Ericsson P990i

Sreda, 11. oktober 2006

Moj flirt s telefonom P990i se je končal zelo hitro. Po nekaj dneh sem izgubil živce in ga odložil. Nisem več mogel. Ne vem, kaj mi je sploh bilo. V življenju tako ali tako nisem uporabljal skoraj nobene druge znamke razen Nokie, zato se mi zdaj zdi logično, da prehod na SE ne le ni mogel biti gladek, temveč se sploh ni posrečil.

P990i je passé. Če bi ga dali na tržišče leta 2005 — ko je prišel ven tudi Nokia Communicator 9500 —, bi morda še nekako izpadel epohalno. Res je sicer, da je od bistveno naprednejši in zmogljivejši od zadnjega Komunikatorja. Toda to ne spremeni dejstva, da je passé. Ni mi jasno, zakaj je Sony Ericsson toliko časa cincal. Ali zato, da se jim ne bi dogajalo tako kot Fincem, da novi telefoni zmrzujejo in da skratka še nekaj časa po lansiraju ne delajo optimalno? To zveni za lase privlečeno.

QWERTY tipkovnice, skrite pod flipom, se sploh nisem dotaknil. Bizarna ideja, da bi človek tipkal na tako majhne gumbke! Najbrž je to psevdoposlovna moda, ki jo je uvedel Blackberry in ki jo posnema tudi Nokia z E60 in drugimi čudnimi modeli. Prepoznavanje pisave pa še vedno odlično deluje.

Fotoaparat ne premore več kot dva mega, vendar je pri tej ločljivosti nemara boljši kot pri Nokiah s tri mega. Nastavitve pa so nerodne. Zaporedno slikanje je tudi ubogo.

Vizitk nisem poskušal skenirati in jih ne bom.

Cel interface, ta desktop, pa meniji, vse zgleda grozno. Smešno, kako trdovratno se Sony Ericsson drži obupnega screen dizajna izpred ne vem koliko modelov. Pa tudi ločljivost ekrana je slaba. No, ne ravno slaba, ampak kot človek enkrat uporablja Nokio N80 z njenim 352 x 416 pikslov superločljivim ekranom, se mu to zdi precej bedno!

Medtem sem šel na Teleray, kjer so mi upgradali operacijski sistem za N80. Zdaj dela spodobneje. Malo sem potežkal N73, ki je še kar seksi za prijet, ampak ima prav tako slabši ekran. Do morda Nokie N95 — napovedane šele spomladi 2007 — ne bo noben model presegel N80 po ločljivosti ekrana. Niti N93 ne.

Edini nered v mojih telefonskih imenikih je ta, da polj Telefon, Mobilni telefon, E-pošta itd. pri posameznih itemsih ne označujem dosledno kot (doma), (služba) itd. To se mi je pri prenašanju v imenik P990i kruto maščevalo, saj se številke z nespecificiranih polj tistih itemsov, ki jih definira samo Podjetje, sploh niso prenesle.

Za Sony Ericssone nimam nobenega posluha, niti razumevanja. To je krivično, je pa tudi logično. Rajcalo me je, da preizkusim nov telefon, vendar se je vse skupaj sprevrglo v nočno moro. Nisem ravno pri volji, da bi se zafrkaval z mobiteli, ki jih ne poznam in ki se mi ne pustijo zdresirati tako, da bi mi služili tako, kot je treba.

PS: Naslova si nisem izmislil jaz. Prišel je sam od sebe skozi usta modreca, ki uporablja Nokio.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Sreda, 11. Oktober, 2006 ob 00:36 v kategoriji Nokia, Po defaultu ZNB.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

26 komentarjev na “Sorry Ericsson P990i”

 1. vidjakob pravi:

  sej si car, itak, ampak mogoče mal preveč pišeš (kaj češ, to je tvoj talent)

 2. vidjakob pravi:

  še neki: dnevnik je men ful kul, sploh n vem od kod vm tok idej

 3. KORPUSDELIKTI pravi:

  Koliko ti Nokia plača za takle prispevek??

 4. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Nič. Samo veselje imam s telefoni — zlasti z Nokiami —, ki mi jih posoja Mobitel. Res pa je, da mi že dve leti ni bilo treba kupit svojega mobitela, ker sem skoraj stalno na teh posojenih (ki pa jih na koncu vrnem).

 5. mitja pravi:

  Jao… jao.. ker amaterski opis… Nokia E60 je klasični candybar [ze kdaj slisal?], E61 pa je “blackberry” wannabe, ja. Retard. Malo se informiraj, preden “teste” pises.

  Fotoaparat ne premore vec kot dva mega? Cesa? Klobas? Ukrajink?

  Imenik pa tudi dvomim, da si sposoben prenasat, tako kot se to dela.

  Pa, kot info. E60 ima boljsi zaslon, kot N80, kljub enaki resoluciji ;)

  Mobitel bi moral resno razmisliti komu posoja svoje telefone, ker tole ta “clanek”, oz. skropucalo ni nicemur podobno. Pa sem Nokia fan.

 6. Simon pravi:

  E61 ima tipkovnico (malo si zamešal), E60 pa je za resne (beri: poslovne) uporabnike trenutno edina prava izbira. Najboljši ekran na trgu (celo boljši od N80), odličen občutek v roki (vsi ostali GSMji so precej plastični, ta je kot izklesan) in minimalističen izgled. Poleg tega WiFi (g) in UMTS, dobra baterija in ko vanj vtakneš 1GB kartico – lahko celo glasba zapolni tvoja ušesa … Edini minus, ki pa se je kasneje izkazal za nepomembnega je, da nima fotoaparata. Sem si pa za razliko do N80 kupil Canon powershota: po teži skupaj z E60 zneseta ravno toliko kot N80, fotke na GSMjih pa so vse precej-pod-zadovoljivo-kvaliteto za vsakega, ki vsaj malo razume in da nekaj na fotografijo.

  E60 je res odlična izbira.

 7. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Ja, E60 in E61 sem zamešal. Pa ne se delat preveč pametne, prosim, ker ste smešni.

 8. IGOR pravi:

  Imam SONY ERICSSONA W900i in moram rečt da je res SUPER. Ima vse. Kamera je odlična. 450 MB internega spomina itd.

  Se pa strinjam da je P990 brezgvezen telefon.

  lp

 9. Tomi pravi:

  Sicer moj preblisk ni ravno povezan s točno temo, ampak že nekaj časa sem razmišljal, da razvoj telefonov daleč presega potrebe. Recimo druga generacija S60 je za povprečnega uporabnika več kot dovolj, kar je pa več, pa samo odžira spomin (takšen in drugačen). Nisem recimo presenečen, da je še veliko ljudi, ki s pridom uporabljajo enega od legendarnih Nokiinih telefonov, 6310, ker preprosto dela, ima vse potrebne funkcije in porabi malo baterije, ki drži celo večnost.

 10. majakrizaj pravi:

  Tisti ki več ve, kot jaz, mu rečem hvala, z nasmehom.

 11. Erika pravi:

  Tistemu, ki več ve kot jaz, rečem z nasmehom hvala.

 12. Simon pravi:

  Hm… SE P990 – prav tako poslovni telefon seveda… In komentari oz. “opisi” telefonov katerih sploh ne razumejo in ne vedo cemu je njihov namen so nepomembni. Sam sem zelo zadovoljni uporabnik SE P900 telefona in sem preizkusil P990 (sedaj cakam na dovolj SIT za nakup) z nasmehom na obrazu, ker sem pac uporabnih taksnih in drugacnih funkcij – in tipkovnica ni cisto nic “premajhna” je pa res mala – za ljudi kateri imajo bolj vecje prste se strinjam. Drugace se pa mobilel lahko resnicno vprasa komu posoja telefone. :) Pa srecno…

 13. Small Red pravi:

  Marko, malo preveč nakladaš. Če bi bil neodvisen (plačilno) kot ostali, bi lahko bil sprejemljiv, glede na to, da si s strani SiOL-a za nakladanja plačan, se malo bolj potrudi pri pisanju. Internet ne pomeni nižanje standarda psisanja.

 14. Tomy pravi:

  Dobro jutro Marko! Ležim v postelji in pišem tale post. In to s P990i. S tipkovnico,ki je majhna, pa kjub temu dovolj velika za uporabo.

  S svojim postom ste dokazali, da se v naši deželi novinarji lahko “spotaknete” praktično ob vse. Tako je bila moda in še vedno je, da je vsak drugi novinar pisal članke o avtomobilizmu in potem fehtal avtomobile pri zastopnakih. Skupaj z Magna kartico seveda. Članki so pa tako strokovni, da vedno zmaga tista znamka, pri kateri novinar največ dobi. Vi novinarji ste res umetniki. Od Mobitela dobite zastonj mobitel. Zakaj le? Me znima, koliko novinarjev in drugih umetnikov bi vas preživelo, če bi delali na trgu, tako kot delajo podjetniki in ne s potuho države, ki jo imajo svobodni umetniki. Po ne samo države, tudi podjetij, v tem primeru Mobitel d.d. Res je, novinarji imate škarje in platno in si lahko marsikaj privoščite. Res pa je, vam s takimi članki pada kredibilnost…

  Lep pozdrav, Tomy

  P.S.: Tudi sam sem imel celo zivljenje Nokie. Nic ne rečem, vaka znamka ima svoje pluse in minuse. Ampak s privajanjem na P99i nisem imel nobenih težav in sem z nijim zadovoljen. Pa tudi za upgrade softweara mi ni potrbno nikamor hoditi. Je vse na internetu. Res pa je, da sem moral telefon kupiti. Ampak mi je tako ljubše. Ne maram občutka, da me je nekdo kupil.

 15. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Šestindvajsetič in zadnjič: o telefonih pišem to, kar hočem, ker me nihče ne more kupit. Mobitel mi posodi telefon in to je vse. Posodi, da ne bo pomote.

  Če sem od nečesa fan — tako kot od Nokie in Appla —, potem mi ni nič žal napisat. Še več. Ni mi žal delat reklamo zastonj. Dobra roba se sama hvali. Če lahko še sam pri tem pomagam, pa tudi prav. Vi pa kar imejte svoje PC-je pa Sony Ericssone. Znajdite se sami, kar zadeva reklamo. Bojo že firme plačale.

  Ni treba metat v isti koš avtomobilistične novinarje in mene. OK?

  Glede na to, da si tak poznavalec, najbrž bereš Mobinet in/ali Connect. Jaz se samo smejim, če mi slučajno pridejo v roke. Tisto je ena velika neumnost, in še kupljena/zmarketirana za nameeček. Kakšno nakladanje o mobitelih! Kakšno posiljevanje bralcev z nakladanjem o primernosti in neprimernosti tega in onega telefona, ekrana, tipk, bla-bla-bla. Da ne govorim o tem, da o novih telefonih — vsaj Nokiah — vedno vem več kot uredništvo omenjenih revij.

  Najbrž veš, kakšno tipkovnico ima N80. Navadno numerično. Pa kljub temu hitreje pišem nanjo kot na tisto od P990i. Da ne govorim o bluetooth tipkovnici…

  Mogoče bi bilo boljše, če postov ne bi pisal navsezgodaj in v postelji, dokler si še siten. Celo zame je to prezgodaj za nedeljo zjutraj/dopoldan.

 16. veska pravi:

  Tole posojanje pa mi ni preveč jasno – a lahko to še malo razložiš? A plačaš kaj izposojevalnine ali ti ga posodijo kar tako? Meni bi bilo tudi fajn, da bi mi posodili mobitel, ko npr. baterija ne bi več tako dolgo držala, pa bi ga vrnila in bi mi posodili drugega, namesto da si ga moram kupiti. In kaj potem naredijo s temi mobiteli, ki jih vrneš? Jih ja menda ne prodajo naprej nam navadnim kupcem po običajni ceni?!?

 17. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Good question. Ne vem, kaj potem naredijo z vrnjenimi/rabljenimi telefoni. Kot nove jih ziher ne prodajajo, halo?! Vem samo, da jih jaz sam ne morem odkupit po znižani ceni — to sem že vprašal.

  Mobitel posoja mobitele testnim uporabnikom. Večinoma so to novinarji — jaz osebno eden redkih, če že ne edini, ki ni specializiran za IT zadeve —, seveda pa tudi drugi profili. Tudi če o aparatu nič ne napišem, dam Mobitelu feedback z uporabniškega stališča.

  Moja posebnost, da tako rečem, ki Mobitelu prav pride, je tudi to, da sem Mac user, in potem kdaj rešijo kakšno zadevo, npr. skripte za povezovanje itd. — ker iz Applovega tabora sicer ne bi imeli kdo ve koliko informacij.

 18. Simon Simon pravi:

  Nokie so nesporna legenda! Sam imam še vedno 3310 v ogabni usnjeni oblekici. Ja, vem, živim v kameni dobi. Bom pa zdaj oportunistično kvantno preskočil na HTC TyTNa. Meni iz kamene dobe se zdi Star Trek tehnologija.

  Mimogrede, zakaj so vsi Applovci tako hohštaplerji, oziroma, zakaj so vsi hohštaplerji ponavadi Applovci? Nič osebnega!

 19. veska pravi:

  Hvala za odgovor.

 20. Fiat lux! » Dokaz nesmiselnosti želja pravi:

  [...] Danes pa sem na njegovem blogu našel zapis, ki je dokončno pokazal pravi obraz tega našega “najboljšega” kolumnista. KLIK [...]

 21. mitja pravi:

  “Da ne govorim o tem, da o novih telefonih — vsaj Nokiah — vedno vem več kot uredništvo omenjenih revij.”

  Zato pa brez problema locis E60 in E61, anede?

  lol

 22. mathjazz pravi:

  Mene pa veseli, da pišeš, ker na ta način pomagaš izbrati telefon tistim, ki nimamo ugodnosti, da bi nam kar tako posojali telefone. :P

  Pa me prav briga če ti plačajo ali ne in ti verjamem, da ti ne.

  Je pa res, da ima N80 zaslon z enako barvami (256k) kot N73, le da je pri slednjem manjši (natančneje – ima manjšo ločljivost). E60 pa ima enako ločljivost kot N80, a bistveno več (16M) barv, zato je verjetno ta hip njegov zaslon najboljši na trgu.

  http://www.gsmarena.com/nokian80-1347.php
  http://www.gsmarena.com/nokia
  n73-1550.php
  http://www.gsmarena.com/nokia_e60-1321.php

 23. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Hvala, vsaj eden.

  Kar zadeva ekrane, pa samo tole. Nisem ziher, da moje oči ločijo oz. vidijo razliko med 262.144 in 16M barvami. Definitivno pa vidijo razliko med 352 x 416 in 176 x 208 piksli.

  PS: Tako kot jaz si tudi ti zamešal E60 in E61!

 24. mathjazz pravi:

  Ne, nisem – čekiraj linke. ;)

 25. mathjazz pravi:

  Aja pa pri E60 ima zaslon enako ločljivost, le da je relativno dosti manjši (kar je spet plus za kvaliteto).

 26. Za narodov blogor » Blog arhiv » 990 razlogov pravi:

  [...] Po nekaterih začetnih frustracijah sem se vseeno potrudil in začel uporabljati Sony Ericsson P990i. Potrudil? Zakaj? Že nek komentator me je vprašal, zakaj rinem na P990i, če pa že imam Nokio N80. [...]

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.