Predsednik na kavi

Sobota, 11. november 2006

Kavarna Maximarketa, v soboto okrog poldneva. Sedim v zadnjem, kadilskem delu, vse je polno. S parkirišča se približuje predsednik s spremstvom — ne z varnostnikom, ampak s piarovko. Oblečen je v rjav plašč, na glavi ima kasketo. Gre mimo skupine turistov, ki ob zgodovinskem mlaju za zastavo poslušajo vodičko. Pomislim: a gre v Maxija na kavo? In ali bo vodička opozorila turiste, da gre mimo njih predsednik države, ki so jo prišli obiskat? Ne. Po mojem ga niti ne opazi.

In res, čez deset minut vstopi v kavarno in išče prosto mizo. Ni je. V roki ima majhno črno Maxijevo vrečko. Malo pomenca in gre ven. Pomislim: a se spodobi vstat in odstopit predsedniku mizo? (Sicer še nisem spil do konca.) Gostje se ne vznemirjajo. Po mojem ga nihče niti ne opazi. Zakaj meni nikoli nič ne uide?

S piarovko gresta ven in zavijeta nazaj okrog steklenega vogala, kjer malo prej ni našel mize. Srečajo se s predsednikom odvetniške zbornice in članom Gibanja — ali pa so zmenjeni — in zavijejo nazaj. Medtem pa predsednik nogometne zveze že plačuje in odhaja z znancem. Predsednik tako končno dobi mizo.

In ko potem dve mizi stran sedi predsednik, gre meni po glavi naslednje: a lahko v prostoru za kadilce vseeno prižgem cigareto, če je v prostoru predsednik, nekadilec in znan zagovornik zdravega življenja? Malo se mi je zdel bogi, da mora tako klavrno iskat mizo, tako kot vsi drugi navadni državljani, potem pa mu še kadijo pod nos. Nazadnje se odločim, da ne bom. V glavi pa debata, ali je fajn, da živimo v državi, kjer lahko greš na kavo in srečaš predsednika, ali ne? In zakaj ga nihče ne opazi? Plačam, vstanem in grem. Pozdravim pa ne.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Sobota, 11. November, 2006 ob 19:45 v kategoriji Po defaultu ZNB.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

28 komentarjev na “Predsednik na kavi”

 1. Dajana Dajana pravi:

  Ah, nerodno ti ga je bilo pozdraviti. Itak se vsi delajo, kot da ga ne vidijo, ne?

 2. martin martin pravi:

  Si predstvaljaš, da bi predsednik ob vstopu rekel: Dober dan, državljani. Kako bi se ti zdelo? Bi zaploskal?
  Ne vem, če smem, ampak kdor hodi naokoli kot nikoiništa, to tudi postane?

 3. inina inina pravi:

  ja po mojem bi mu blo v veliko veselje, če bi se kar vsevprek obračali za njim, ga vsi lepo pozdravljali, mu mizo odstopali… pa ljudje tudi on je samo človek in mislim da mu je prav fino da ga nihče “ne opazi”. tako lahko ohraniš vsaj tisto malo diskretnosti, pa čeprav je zlagana. in meni se to zdi fino, da živiš v državi kjer na kavi lahko srečaš predsednika, zakaj pa ne…

 4. Ales Ales pravi:

  Meni se zdi fajn, ce pride predsednik na kavo kot vsi ostali. Marsikje bi najprej prisli varnostniki in spraznili pol lokala, da bi predsednik imel mir. Pozdravljanje je pa nerodno, ce ga ne poznas osebno. Zato ga verjetno tudi sam ne bi pozdravil. Ali pa, nikoli se ne ve.

 5. irena irena pravi:

  Nekako nisem dobila vtisa, da je ravno “klavrno iskal mizo”, očitno jo je precej hitro dobil.
  Drugače se pa strinjam z Alešem in se tudi meni zdi fino, da gre predsednik na kavo tako kot vsi ostali. Vsaj en, ki nima potrebe po dokazovanju neke večvrednosti (kvazi ali ne) s spremstvom varnostnikov in podobnih okraskov.

 6. vlatka vlatka pravi:

  Ne vem, kako reagirajo drugi, sama sem vedno zelo spontana.
  Pred kratkim sem srečala prvič gospoda Dimitrija Rupla v Šparu, pa mi je kar izletelo:
  “Dober dan gospod minister.”
  “Dober dan”, je odvrnil.
  “Lepo vas je videti v živo.”
  Pa se je luštno in prikupno nasmehnil.
  :)

 7. martin martin pravi:

  Varnostniki niso zaradi predsednika, ampak zaradi mene, ker ne želim živeti v izrednih razmerah.

 8. nordstar nordstar pravi:

  To so čari male dežele. Kar všeč mi je.

 9. irena irena pravi:

  Rupel se ne bi znal “luštno in prikupno” nasmehnit tudi če bi za moment pozabila, da je arogantna mala nastopaška politična podgana.

 10. pet-in-g-seks pet-in-g-seks pravi:

  saj ga opazijo, predsednika, le spoštljivo, pri miru, ga pustijo. ipak je to slovenija, ne pa ZDA.

 11. syco pravi:

  Kaj pa če je vse res???

 12. GRiSON GRiSON pravi:

  Eni si upajo. eni pa ne! :)

 13. had had pravi:

  kontra vprasanje..
  srecas eminentnega blogerja z blogosa v zivo in kaj storis? pristopis do njega in se zacnes pogovarjati z njim, kot da sta skupaj krave pasla? mu priznas, da beres njegov blog in pricakujes, da ti on pove, da bere tvojega? povesis pogled in gres mimo njega?
  ce smo tukaj na ti, kako je s tem potem v resnicnem zivljenju.. zakaj taksna vprasanja.. ker je tudi janez drnovsek bloger :) in odgovor na moja vprasanja, da odgovor na zgornja vprasanja..

  sicer pa so tudi politiki samo ljudje, ki jim vcasih, sploh v predvolilnem casu, godi kaksna beseda z ljubmi..

 14. majakrizaj pravi:

  Novi časi…..pa kako drugačni kot takrat, ko sem bila pred 40 leti v Kamniški Bistrici in so nas iz Planinskega doma vse nagnali, ker si je prišel tovariš TITO prezračit pljuča (s cigaro v roki ).Širom na okoli je bilo v trenutku vse zastraženo. Ne, za nas mladince-tabornike ni bilo prijetno, vsaj pozdravil bi nas.A ni bilo v planu.

 15. ikari ikari pravi:

  A to da je Crnkovič? Neeee. To je Ghost writer.

  Nemogoče je da se nekdo, ki je dober novinar, ukvarja s tem kje Drnovšek kofetka in kako.
  Ok, vodička bi ga lahko pokazala turistom. Tako bi vsaj vedeli, da imamo tudi mi parlamentarno demokracijo. Pa tudi to kako domače in udobno je vse v sloveniji…

  Da se kdo sprašuje kako reagirati, ko v gostilno pride Drnovšek pa…zanimivo.

  Pred leti sem delal v ZD Metelkova na Šolskem dispanzerju. Imeli smo sistematske preglede gimnazijcev. Nekega dne so kot na povelje izginile vse sestre iz ambulant. Potem si lahko vsakih par sekund, naslednje pol ure, videl zvedav obraz ki kuka iza vogala. Vse so opazovale suhega, vitkega, mirnega mladeniča temnih las.
  WOOOW premierov sin. Šele, ko so ugotovile da ima tudi ta sin glavo med ušesi, nos sredi obraza in dve roki in nogi smo potem spet lahko nadaljevali z delom…

 16. ikari ikari pravi:

  PS: Pozabil dodat: včasih se komu v Cerkvi zareče in potem Drnovška prištejejo celo med škofe. In to z izgovorom “sej je tako ali tako kot en guru a ne?” To pa se skoraj ne razlikuje od škofa, mar ne???

 17. ikari ikari pravi:

  A Rupel zna pozdravit…… svašta… očitno mu gre na senilno!!!!

  Ene pet let nazaj se je “gospod doktor”pozdravljal samo s sebi enakimi. (ministri & profesorji) Ostalih ni šljivil pet posto. To bo potem od tega ko je postal “samo” župan….

 18. mijau pravi:

  Všeč mi je, da predsednik pride v lokal brez varnostnikov, všeč mi je, če se kdaj pelje s kolesom, gre v hribe, kot ostali državljani, všeč pa mi je tudi, če ga ljudje v lokalu tako sprejmejo, kot bi mene, če me osebno ne poznajo. To pomeni, vsaj na zunaj, da je nekaj demokracije pri nas.
  Marko je bil v dilemi, vendar se je nazadnje pravilno odločil.

 19. Ninočka Ninočka pravi:

  “In ko potem dve mizi stran sedi predsednik, gre meni po glavi naslednje: a lahko v prostoru za kadilce vseeno prižgem cigareto, če je v prostoru predsednik, nekadilec in znan zagovornik zdravega življenja? ” lahko, Marko, lahko, v spomin na Brodija, vegetarjanskega psa.

 20. commonsense pravi:

  bravo ninočka, crnkoviča pa bi vprašal, kakšno pokrivalo je “kasketa”?a je to tisto iz vej in listja??

 21. vlatka vlatka pravi:

  irena,

  no, mogoče sem sama simpatična, pa je bil tudi on? :)

 22. vlatka vlatka pravi:

  had,

  ampak tega nekateri ne razumejo :)

 23. vlatka vlatka pravi:

  ikari,

  kaj pa on ve, kdo sem jaz?
  Res, da nisem na politični sceni v ospredju…, ampak, kaj se ve, morda delujem iz ozadja :)

 24. vlatka vlatka pravi:

  grison,

  ja. Kdo ima pa več od tega? :)

 25. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  @ commonsense: kasketa = fr. casquette (orig. glej http://www.charmandising.com/images/_PRODUCT/LFA0509.jpg), mod. tudi baseball čepica.

 26. Dajana Dajana pravi:

  Tukaj pa govori nek hrvaški bloger http://apk.blog.hr/arhiva-2006-11.html#1621748409
  kako je videl Drnovška v Interliberju (sejem knjig), btw – je prva novica na http://www.blog.hr. LP

 27. markopigac markopigac pravi:

  No, zanimivo. O tem sem jaz pisal že tukaj http://www.vecer.com/blog/v1/default.asp?kaj=2&blog=sanmarco&id=3257

  Jaz bi gospoda predsednika pozdravil. Vljudnostno. Če bi se pogleda ujela. No, odvisno je od situacije. Malo mi je sicer mimo, kako bivsi politik pade tako nizko. Verjamem, da ce bi prisel v prostor recimo Milan Kucan bi stol takoj dobil. Atmosfera v lokalu bi se pa tudi takoj spremenila. Verjamem, da bi ga tudi ti pozdravil (ker bi ga moral). No, dasiravno je Drle se zmeraj predsednik drzave, mi vsaj iz tvojega opisa pride naprej, kot da ga v lokalu ni bas nihce cenil. Niti predsednik NZS, ki je njegovi bivsi stranki (ki ga je tudi pustila na mestu omenjene nogometne organizacije) za obdobje volitev prodal himno “SGN”.

 28. Piramide » Plehko in površno pravi:

  [...] Danes me je ob prebiranju tega bloga, ki govori o plehkosti naših odnosov, prešinilo, kako plehki in površni smo. Ko srečujemo vedno ene in istih ljudi, ko gledamo vedno ene in iste stvari na štantih – pa vendar smo leto dni starejši – o ljudeh, ki raje pogledajo stran, če ni treba, če ja, pa vprašajao: “A gremo enga spit…” In odgovoriš: “Ne, nimam časa, ne zdaj!” Ali pa vprašajo: “Joj”, toliko časa te že nisem videl” Pomisliš ja, eno leto, lani na štantih…Danes me je prešinilo, kako plehko in površno se obnašamo do soljudi in zakaj je v bistvu bloganje tako zelo pomembno. Tukaj smo anonimni, tukaj nas – razen redkih seveda – nihče ne pozna in se nam ni treba skrivati za sončnimi očali, če nekoga nočemo prepoznati in pozdraviti ali pa ravno takrat telefonirati ali pa se narediti neumnega ali pa ne reči dober dan! [...]

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.