Koliko mi plačate?

Sobota, 18. november 2006

Pred kratkim mi je Manca Košir razlagala, da so jo klicali s Televizije Slovenija. Povabili so jo v prvo Piramido — to je bila tista s Pahorjem, Domicljem in Makoterjevo —, ona pa jih je gladko vprašala, koliko ji plačajo. Konec zgodbe lahko uganete sami.

Nekoč sem bil slučajno zraven, ko se je Manca pogajala za honorar. (Pa ne z mano. Ne tokrat.) Če bi bil jaz tak negotiator, bi že bil milijonar. Ampak to samo mimogrede.

Če nekdo nastopi na TV, razmišljajo televizijci, je to promocija. Zakaj bi mu še plačevali?

V nekaterih primerih imajo prav: odvisno od človeka in oddaje. Na primer gostje v resnih komercialnih oddajah à la Piramida in Trenja bi morali biti plačani. Enako v razvedrilnih. Tako kot voditelj tudi gostje dvigujejo rating in privabljajo oglaševalce. Ni fer, da jih ne plačajo. Promocija gor ali dol.

Politiki kot javni uslužbenci pa seveda ne bi smeli nikoli dobiti honorarja za nobeno oddajo — niti debatno niti razvedrilno.

Absolutno in brezpogojno (z zgornjo izjemo) bi morali biti plačani tisti, ki jih vabijo kot strokovnjake oziroma komentatorje v Odmeve na TVS, TV Klub na Pop TV in v razna omizja. Kot povabljeni gostje so v bistvu zunanji sodelavci in torej soustvarjajo oddajo na podoben način, kot zunanji avtor napiše članek za tiskani medij. Zato naj bodo honorirani.

Isto bi moralo veljati za intervjuje. Včasih so promocija, včasih pa direktne informacije, ki jih je lenim novinarjem laže pretipkati kot pa sestaviti iz govorjenih izjav. Če je honorirano avtorsko pisanje, zakaj ne bi bilo honorirano tudi avtorsko govorjenje?

Pravno gledano je tekst honoriran zato, ker velja za avtorsko delo. Ali izjava, pravno gledano, ni avtorsko delo?

V tem smislu ne bi bilo samoumevno, da bi nastopajoče na televizijah kar počez honorirali. A ta samoumevnost, da jih ne honorirajo, priča o ošabnosti medijev in o tem, da se še vedno niso znebili svojega socialističnega poslovnega modela.

In če k tej bizarnosti prištejemo še dejstvo, da televizije honorirajo publiko v studiu — vsaj v nekaterih oddajah: preberite si članek Boruta Mehleta o Piramidi v zadnjem Dnevnikovem Objektivu —, potem je to res nevzdržno. Človek, ki pride navijat pred kamero, dobi štiri jurje! Tisti, za katerega navija, pa zero!

Primerjava z nogometom bi bila malo demagoška, ampak vseeno: na televiziji se očitno bolj splača dret kot pa bit zvezda!

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Sobota, 18. November, 2006 ob 23:38 v kategoriji Po defaultu ZNB, miks.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

16 komentarjev na “Koliko mi plačate?”

 1. had had pravi:

  se strinjam s tezo, da politiki ne bi smeli biti placani za nastope na TV.. se vec.. morali bi pisati ali bloge ali porocila o svojem delu, da bi mi davkoplacevalci videli, kaj delajo in ce sploh kaj.. njihovi nastopi pred kamerami so pa itak njihova promocija..

  za ostale, strokovnjake in podobno, ki pridejo v studio kot gostje, pa sem mislil, da dobijo honorar.. no ja.. zakaj bi tv placala, ce lahko dobi zastonj.. :)

 2. pet-in-g-seks pet-in-g-seks pravi:

  pa res drži, da nihče ne plačuje – eminentnih – gostov?? to je zdaj vprašanje!

 3. ermin pravi:

  Marko, prav imaš.

 4. majakrizaj pravi:

  Tega pa ne razumem……..kaj, da nisto plačani za strokovni komentar na TV ? Kaj pa potni stroški?
  A, to se danes imenuje promocija, ha,ha pa ne se hecat z resnimi stvarmi.
  Hej, sami določate nivo znanje-iztržek, čas je, da naredite korenite spremembe zato, ker nas uporabnike počasi davijo plehke bedarije na TV.ga.Manca je iz besed v dejanja prestopila, čestitam!

 5. sonja sonja pravi:

  Povsem se strinjam. Težava je, da potem namesto Mance pokličejo Milico. Pred leti so glasbeniki stopili skupaj in bojkotirali neplačane televizijske nastope. Ampak so se vedno našli tudi takšni, ki se jim je zdelo, da je pač brezplačno nastopanje takšna promocija, da jih ni prav nič brigalo, če so s tem škodovali glasbenikom nasploh. Zato zdaj seveda vsi nastopajo (tudi) zastonj oziroma gredo pogosto še v lastne stroške, saj sami krijejo tudi strošek za oblačila, za koreografijo za plesalce, pa čeprav jih najamejo samo za potrebe ene same oddaje …
  Žal pa je šefom medijev (predvsem lastnikom, saj ti odločajo budžet, kar pomeni, da so v praksi uredniki itak omejeni) vseeno, kdo, samo da je pač program oz. prostor v medijih zapolnjen.

 6. majakrizaj pravi:

  Točno to, kar ti trdiš sonja, pa jaz zelo dolgo pogrešam na nacionalni TV katera obstaja zaradi splošno-družbenega pomena, vzgoje in neodvisne informacije.(Takšen je bil odgovor na temo zakaj naročnina). Torej, nujno je potrebno določiti in preveriti nivo strokovnosti ljudi, ki stopijo pred kamero.Nujno bi bilo potrebno postaviti normativ oz. cenik.Vsaka minuta odpiranja ust mora imeti račun.Vsak urednik nosi odgovornost za kvaliteto dela in stroške.Javna TV mora biti predvsem informacijsko-poučna in strokovno- vzgojna.Vse oddaje ali filmi z vsebino nasilja, klanja in razvrata bi morali ukiniti.Čas je, da kulturo in kvaliteto življenja pred TV zaslonom dvignemo s pomočjo sposobnih voditeljev in svežino mladih doktorjev in magistrov.Novinarji morajo odgovorno opravljati svoje delo, ker je storjena škoda nepopravljiva za mlado generacijo gledalcev.Uredniki imajo preveč samovoljne oblasti brez računa.

 7. animos pravi:

  Money,Money,Money… Po eni taki zelooooo tanki strani imaš še prav. V resnici pa je tako razmišljanje pač samo še eno tipično razmišljanja človeka s vplivom na množico ovac, ki mu slepo sledi in ki je mnenja da je kritičen, medtem ko v bistvu zliva vodo na oblastnikov mlin. Pri tem pa mu je popolnoma vseeno, kdo ta oblastnik trenutno je, le da je njegov um zadovoljen in plačan.

  Problem kvalitete medijev je predvsem v uredništvih, kar je jasno AMPAK… Da bi plačevali za “strokovne” prispevke…halo!?!??!!?
  Kdo je pa tisti, ki bo določil kaj je strokovno?? A iztirjeni Rugelj je strokovnjak, ki si zasluži plačilo za svoje izjave (čeprav ima tu in tam tudi kaj prav)?? A je Žlender (tista zblojena kreatura s Sveta za preventivo in vzgojo v prometu) strokovnjak??? A je Crnkovič strokovnjak?? Strokovnjak, Za, kaj že??? Kdo je strokovnjak?? Kaj je merilo???
  Merilo je edino POHLEP in samopotrjevanje takozvanih “strokovnjakov”.
  Znastvenik, ki bo ali je nekaj odkril bo to z veseljem brezplačno delil s svetom, če in ko je popolnoma prepričan v koristnost svojega izuma in seveda pod pogojem da je to kar je iz dobronamernih razlogov.
  Nekdo, ki je iskren in VE da ima prav, bo svoja dognanja delil z drugimi brezplačno.
  Intelektualec pa misli da je njegov um tudi njegov vir zaslužka, čeprav nikoli ni povedal nekaj kar ne bi povedal že nekdo drug saj noben takozvani intelektualec NI sposoben razmišljati in ustvarjati svojih mnenj popolnoma neodvisno (ali pa so zelo zelo zelo redki..in še ti so odrinjeni bolj “na stran”).

  Torej plačilo za nastop na “javni” tv..hehe.. in kaj dobimo?? Dobimo kreatorje “javnega mnenja”, ki svoje umotvore tržijo ne glede na posledice oz. ne gleda na zdravje stališč, ki jih na tak način plasirajo med ovčice. Dobimo pastirje kot si sam. Zaradi zdolgočasenosti in povsem samoumevne nagrade za kakršenkoli tekst ali iz lastnih predsodkov in frustracij kreiranih umotvorov, dobimo flancanje v tri krasne brez prave vsebine.
  Namreč nisem zasledil niti ene same tvoje kolumne, ki bi kakorkoli argumentirano govorila o bilo kateri stvari do katere bi naj bil kritičen. Če kje kaka je, bi jo rad videl..hmm..pravzaprav niti ne, ker je preveč ostalih nebuloz in to dovolj pove o tem koga oz. kakšna mnenja se plačujejo.
  Matrica v katero si ujet in zanjo tudi deluješ ima pač taka pravila kot jih ima. Dokler bodo moč imeli ljudje kot si sam, bodo politiki oz. tisti, ki bi naj vplivali oz. odločali o kvaliteti življenja še vedno imeli voljo flancati in flancati kot tukaj pa nič konkretnega povedati tako kot nimaš sam. Life is simple! pa četudi ti in vsi tvoji goreči navijači mislite na kako zelo visoko intelektualni ravni se lotevaš nekih družbenih dogodkov ali problemov. V bistvu pa sereš po dolgem in počez pa na tak lep domač diplomatski način vodiš mačko okoli vrele kaše, medtem ko se gulaž kuha povsem nekje drugje. Tako zadovoljuješ svoj um, ki se v vsem svojem obstoju še ni dotaknil svojega bistva. Deluješ za nekaj imaginarnega, nedotakljivega in skreganega z zdravim človeškim razumom, tako kot vsak drug ki bo za svoje umotvore zahteval plačilo na tak način.

  NOBENEGA plačila za NOBENEGA “intelektualca” na TV…saj se s tem raven “intelektualizma” drastično zmanjšuje in se z nagradami vzdržuje primitivnost in ozkoglednost omenjene “subkulture”.
  Ljudje, ki imajo kaj konkretnega, razumnega in modrega za povedati nikoli ne bodo zahtevali plačila za nastop na TiViju. To lahko zahtevajo samo tisti katerih mnenja so ustvarjena glede na pričakovanja okolice. Ker pa to okolico vedno in redno bombardirajo s svojimi umotvori za katere so ŽE plačani bodo tudi tokrat uspeli pri svojih zahtevah in tako zadovoljili svoj pohlep na račun “malega” človeka. Krog bo spet sklenjen..kruha in iger za rajo bo spet dovolj. Samo da so vsi srečni..Uf kako je lep ta svet.

 8. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  WOW! Naj živi komunizem!

 9. animos pravi:

  hehe.. V tem si videl komunizem! Bravo!
  Sam, si mal mim vsekal. Bolj se potrudi.

 10. animos pravi:

  No saj, v bistvu niti nisi tako zelo mim vsekal. Ti boš pa že poznal metode komunizma, ane!?

 11. martin martin pravi:

  Pričakujem veliko voluntarizma in še več prostovoljnega dela v splošno družbeno korist. Ali gre za občo vsevednost?

 12. Simon Simon pravi:

  Še do nedavnega je veljala uporaba tujke “nebulozen” za knjižno redko. Zdaj pa po malem že vsi trosijo “neboluze” vse povprek. Nebulozni nebulozneži postanete no že malo manj neboluzno nebolozni, banda neboluzna.

  Si bom drznil vas spominiti na eno staro neboluzno pravljico:

  Rdeči kapici je parenteralna mati nekega dne akreditirala transport viktuarij za babici, ki je bila senilna anemičarka in je le redko zapuščala svoj domicil. Brez asistence je Rdeča Kapica odskakljala v obskuran gozd, ko se je pred njo nenadoma realiziral volk, ki je do tedaj čakal inkognito za enormno smreko.

  Rdeča Kapica, ki ni bila informirana, da je volk maligen, se ni prav nič deranžirala.

  “Kam pa kam, Rdeča Kapica?” jo je delozno intervjuval volk.
  “Babici, ki rezidira nedaleč od tu, nesem kolacijo!” je respektno replicirala Rdeča Kapica.
  “Poglej”, ji je aludiral volk, ki je komaj krotil svojo sitomanijo, “koliko rožic florira tukaj! Ne boš se dosti retardirala, če jih nekaj kolektiraš za babico!”

  Rdeča Kapica, ki je ob volkovem intrigantskem incitiranju pozabila na materin konzilij, da naj bo v gozdu kar se da providentna, se je takoj agilno lotila akumuliranja rožic. Hipokritski volk je medtem rapidno stekel, do babičine koče, skočil v interier in konzumiral frapirano babico. Oblekel je njen neglize in se lociral v posteljo,, da počaka na Rdečo Kapico. Ta je z minorno retardacijo res prišla.
  Nekaj časa je skrutinirala kamufliranega volka, potem pa rekla:
  “Babica, zakaj imaš tako enormne okularje?”
  “Da te optimalno vizualno percipiram!” je emfatično povedal volk.
  “Zakaj imaš tako ekstravagantna ušesa?”
  “Zaradi surround avdio percepcije!” je še bolj precizno artikuliral volk.
  “In zakaj imaš takšno enormno palatoshizo?”
  “Zato, da te neproblematično konzumiram!” je z monstruoznim glasom odrecitiral volk in huronsko atakiral Rdečo Kapico. Po tem amoralnem aktu se je penzioniral v posteljo in med kakofoničnem smrčanjem zaspal.

  Lovcu, ki je pasiral babičino hišico, so se groteskni glasovi iz njene rezidence zdeli suspektni. Rezolutno je vstopil v interier in takoj konstatiral, da je volk konzumiral babico in Rdečo Kapico. Iz volkovega voluminoznega trebuha so namreč prihajali morbidni, ekscitirani klici na pomoč. Z robustnim udarcem je dezaktiviral volka in mu z drastičnim rezilom naredil vivivsekcijo. Iz abdomna sta se realiziralu babica in Rdeča Kapica, obe intakti. Skupaj z lovcem sta potem interpolirali kamenje v prazen volkov želodec in mu ga zašili. Volka je zaradi gastrolitov kmalu popadla hidromanija in ves adinamičen se je splazil do vodnjaka. Ko se je dekliniral čez rob vodnjaka, je zaradi balasta v trebuhu izgubil balanso in dekonstruktiviral v vodo.

  Babica, lovec in Rdeča Kapica so se eksultirajoč objeli in si aklamirali ob solviranju pred malevolentnim volkom.

 13. klemenko pravi:

  Nasploh je na slovenskih televizijah mnogo preveč govorjenja, nekih pogovornih oddaj, kar naprej neki politiki in strokovnjaki. Če pogledamo nekatere resne tuje televizije, se tam mnogo manj govori. Pri nas pa inflacija oddaj ala Trenja, Tarča, Odmevi, potem E plus, talk showi, Tednik itd, ves čas samo neki gostje, ki govoričijo. Slovenci smo postali en velik debatni klub, tega tipa novinarstva je preveč, preveč je tudi informativnega novinarstva. In kaj je razlog? Ja, te stvari so relativno poceni (mnogim novinarjem tudi dajejo službo), gostje pridejo zastonj, kdor noče zastonj, pa pač ne pride. Zato pa pridejo politiki zelo radi v te oddaje, in tako imamo avtomatično preveč politike v oddajah. Celo Sašo Hribar se podreja tem trendom, celo blogerji, to morate priznati. Sam trenutno ne živim v Sloveniji, živel sem že v nekaj evropskih državah, spremljam pa tuintam dogajanje v Sloveniji preko interneta. Opazil sem, da v Sloveniji raje kot v drugih, večjih ali približno enako velikih državah, govorimo o družbeno aktualni problematiki. Ne verjamem, da je to v prid demokraciji ali družbenemu osveščanju. To je bolj posledica, da preveč dopuščamo, da nas mediji obvladujejo in hkrati z njimi novinarčki, agresivno nas hočejo nafilati z minornostjo vsakdana. Kar je pri tem najbolj tragično, je naša majhnost, kar pomeni, da se vseskozi pojavljajo ene in iste face. In tako se zgodi, da ko pridem na počitnice v SLO, ljudje vsepovsod, govorijo o najbolj vročih temah, ki jih sproducirajo mediji. Ne rečem, da je v tujini povsem drugače, ampak tega je vendarle precej manj, vsekakor pa je več pestrosti. Do politike so drugod bolj apatični, kar se mi zdi edino prav. V nasprotju s Crnkovičem sem mnenja, da bi morali tudi politike honorirati za nastope, vsaj za tiste oddaje, kjer nastopajo kot pop ikone. Honorirati bi morali prav vse, ki pridejo v studio, razen če se komu moli mikrofon pod nos na terenu, tedaj res ni potreben honorar. In tako bi se stvari uredile same po sebi, televizije bi začele varčevati, govorjenja bi bilo manj, manj gostov, manj trapastih tem. Končno bi uredniki lahko premislili in dali prednost kvalitetnejšim vsebinam, produkciji izvirnega, tudi umetniškega programa – kvalitetne serije, risanke (slovenskih skorajda ni), prenosi koncertov. Lahko bi tudi kupili boljše kamere in poskrbeli za lepšo vizualno podobo, ki je vsaj na nacionalki na psu, tv pa je v osnovi vizualen medij. A tako se ne bo zgodilo, kajti preveč novinarjev živi od aktualnih tem, ljudje pa si nočemo priznati, da smo jih siti, nasprotno kakor da bi bili zadrogirani hlastamo po njih, vendar nas to ne razsvetljuje, temveč poneumlja. Ni slabo, da se lahko v tujini odpočijem od teh tem, a včasih le pogledam, kaj se dogaja pri nas. Zlasti takrat, ko me muči domotožje – to mi pomaga. Dovolj je, da si le malce ogledam slovenski televizijski program, pa si vedno rečem, da mi vendarle ni slabo daleč od doma in napadi domotožja niso več tako hudi. No, saj bom še prišel.

 14. Kvadratki » Skromnost je lastnost ljudi, ki se ne cenijo pravi:

  [...] Samo ta stavek sem želel zapisati. Nanj me je spomnil predvsem Marko Crnkovič z razmišljanjem o ceni dela in seveda novi prijatelj Miha, ki se žal hvali s svojo klobaso le pri meni, kjer so njegove možnosti za uspeh sila majhne. [...]

 15. majakrizaj pravi:

  animos- zanimivo razmišljanje iz tvojega zornega kota
  simon-hvala za drugo resnico v smehu
  klemen-ja, to ti dam pa prav…ko sem v tujini čutim z domom, ko pa sem doma želim nazaj v tujino, da si izpraznim glavo.

 16. kitoslav pravi:

  Jim res ne plačajo? Ker tole je pa kar malce težko verjet. Se strinjam, da bi morali komentatorji biti plačani, politiki pa ne. Ampak drugo vprašanje je – od kje denar za to? ;) Vsaj v primeru RTVSLO.

  In ja, tudi Ruglju naj plačajo. Pa čeprav je po mnenju mnogih en navaden bedak. Plačajo naj vse. Ker tudi zdaj se lahko zgodi, da komentira nek kvazi strokovnjak in oblikuje javno mnenje. Kasneje bo sicer plačan, ampak plačan bo pa tudi pravi strokovnjak.

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.