990 razlogov

Četrtek, 30. november 2006

Po nekaterih začetnih frustracijah sem se vseeno potrudil in začel uporabljati Sony Ericsson P990i. Potrudil? Zakaj? Že nek komentator me je vprašal, zakaj rinem na P990i, če pa že imam Nokio N80.

dsc00663_2.jpg


Namiznega računalnika sploh nimam, uporabljam samo laptop in še tega se mi ne ljubi kar naprej nositi naokoli. Da ne govorim o tem, da sem mesec dni in pol čakal novo baterijo: stara je imela po letu in pol samo še deset, petnajst minut ure avtonomije!

Dejstvo je, da je Sony Ericsson P990i veliko boljša alternativa za laptop kot pa Nokia N80. Preprosto: zamenjal sem telefon, ker sem preveč na internetu.

Dobro pri tem telefonu je, da je do neke mere dlančnik, vendar je še vedno in neprimerno bolj telefon. Dlančnika pač ne bi uporabljal niti mrtev. To se mi zdi stvar principa. Sem probal, vendar se mi je zdel popolnoma useless. Pa ni bil kak levi dlančnik, bil je čisto spodoben HP, kakšnih pet let nazaj.

Prvotne pomanjkljivosti so mi v P990i odpravili, imenik pa sem si sam spravil iz enega v telefona v drugega. Problem je bil v tem, da so mi v MC Ajdovščina skopirali Imenik iz Nokie v Ericssona prek Outlooka — od tod zmeda s telefonskimi polji brez specifikacije (doma, služba), ki so med prenosom izginjala. Ugotovil sem, da se pri direktnem prenosu po Bluetoothu to ne zgodi. Ker pa nisem mogel prenesti vseh vnosov naenkrat, sem se znašel drugače, da mi tega ni bilo treba delati enega po enega. Malo je trajalo, ampak se je splačalo: Imenik je namreč vitalna vsebina telefona, ki ga udomači. Ko imaš enkrat cel Imenik v novem telefonu, ga končno vzameš za svojega.

P990i zaenkrat ni kompatibilen z Applovim iSyncom, ker je SE naredil sinhronizacijski softver samo za povezavo z USB, iSync pa dela samo preko Bluetootha. Modemska povezava in prenos fajlov iz telefona v računalnik in obratno pa delajo brezhibno. Hitrost prenosa po BT povezavi znaša do 67 KB/s. Iz Nokie leti kvečjemu s hitrostjo 15 KB/s.

WLAN na mobitelih je odlična pogruntavščina, ki se zaradi ekrana še posebej dobro obnese na P990i. WLAN pa prav pride tudi za maile. Treba je samo paziti na nastavitev odhodnega serverja: če nekje naletite na brezžično omrežje in hočete poslati mail, je seveda le majhna verjetnost, da bo odhodni server smtp.planet.si, kot imate sicer nastavljeno za pošiljanje v Mobitelovem omrežju.

Tako naprimer zgleda eden mojih postov.

capture00092.png

Open Screen Capture kdo ve zakaj ne podpira skrinšotov v landscape načinu. Ampak predstavljajte si, kakšen cinemaskop je na tem telefonu šele srfanje v ležečem formatu!

Zelo me je zanimalo, kako deluje Skener vizitk: v aplikaciji pofotkaš vizitko, OCR softver pa ti jo pretvori v vnos za Imenik. Bil sem razočaran. Namenoma sem izbral nekaj vizitk brez sičnikov in šumnikov — da telefon ne bi mislil, da ga zajebavam —, vendar se ni obneslo. Številke je prebral v redu, z imeni in priimki pa so bili problemi. Recimo “k” je bral kot “l c”. In podobno. Brez veze. Kot da je tak problem prepisat vizitko v telefon ročno. To tako ali tako delam že od nekdaj. Vizitk kategorično ne hranim. Vzamem, vnesem, odvržem.

Teme, ki pridejo že naložene v telefonu, so tako-tako, kaj šele ozadja. Kasneje sem si jih nekaj downloadal na nekakšni P990i fan strani in nalašč izbral Oscar Dark Blue, ki malo spominja na Applovo Jaguar Aqua Graphite DT ozadje. Zdaj uporabljam temo Inspirat, ki spominja na Default temo in zgleda takole:

capture00232.png

Kot bodo morda opazili pozorni opazovalci, imam v Imeniku vnose s sičniki in šumniki. To so seveda vnosi še iz N80 (oz. iz prejšnjih Nokij in Macov). P990i sičnike in šumnike sicer bere, zapisuje pa jih seveda ne — čeprav navodila za vlečenje potez za črke in druge znake vzbujajo lažno upanje.

Temu neredu pri novih vnosih s ČŠŽ v moj skrbno počesani Imenik se izogibam tako, da ime in priimek najprej vnesem v Nokio, od tam pa beamam v Ericssona. N80 bom naslednji teden vrnil na Mobitel, tako da bom odslej to delal z Nokio 6680. Še dobro, da jo imam. Mislim, dobesedno imam-imam.

Vseeno si nisem mogel kaj in sem si nazadnje downloadal ptiča od eBoya, ko sem ravno kupoval njihove bitmap posterje New Yorka, Londona, Berlina in Benetk. (Check this out. Stane 16 EUR plus poštnina. Me sploh ne moti, če bo zdaj imelo pol Ljubljane to doma na stenah.) No, Bird Cold — ptičja gripa ali kaj? — na mojem telefonu zgleda takole:

capture00242.png

Bil sem zelo presenečen nad lahkoto tipkanja s tipkovnico. Človeka sprva malo bega, da za recimo O ali Z ni treba pritisnit na tipko trikrat ali štirikrat, ampak v bistvu govorim o tipkah samih. Očitno so ravno toliko izbočene in razmaknjene, da je mogoče tipkat z zelo malo pomotami. Samo navadit se je treba.

Že štirinajst dni razmišljam, ali naj flip uporabljam ali pa si ga naj snamem. Če uporabljam fotoaparat ali srfam v ležečem formatu, me v odprtem položaju moti. Flip mi prav pride tudi zaprt za hitro klicanje in ultrakratke mesidže, za katere se mi ne ljubi jemati ven stylusa in odpirati flipa. Po drugi strani pa mi je jasno, da z JogDialom tudi ni mogoče izvajati vseh ukazov, kar bi sicer zelo rad počel, ker se mi ne ljubi vedno operirati s stylusom. Ne vem. Bom videl. Trenutno sem brez.

V prvi fazi moje uporabe P990i je bil Handy Weather zanj šele napovedan. Zdaj že tu:

capture00251.png

Seveda sem moral špendirati sem 14,95 USD za novega. Po različnih verzijah za Nokie 6680, N70 in N80 je to že četrti! Mislim, da bom zdaj za nekaj časa nehal kupovati Handy Weather za katerikoli telefon!

Bilo bi super, če bi tudi na tem telefonu obstajal Handy Weather screen saver.

Sicer so zdaj available že vsi Handy Tools (Handy Day, Safe, Weather, Clock in Expense). Zaenkrat sem si downloadal trial verzijo Handy Daya. Ta mi vsaj približno nadomešča koledarske vnose na aktivnem desktopu od Nokie N80. Na to sem bil pa res navajen.

Bom nehal. Trenutno sem v hiši brez interneta, zato se povezujem po mobitelu. Živce zgubljam, ker na tej lokaciji za nameček ni niti UMTS signala, ampak samo navaden GPRS.

Če bo še kaj novega v zvezi mojim P990i — mislim, če bom v tej skrinji brez dna odkril še kaj novega —, se bom oglasil. Ni pa nujno.

PS @ Safet Ali-beg (06.12.06)

picture-4.png

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Četrtek, 30. November, 2006 ob 19:44 v kategoriji Konzumer Blog, Mac & Posh, Po defaultu ZNB.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

16 komentarjev na “990 razlogov”

 1. sadie007 sadie007 pravi:

  čestitke za luštkanga dojenčka :)

 2. martin martin pravi:

  Pa še previjati ga ni treba, niti hraniti. Štrom je doma vedno… hec, ok?

 3. martin martin pravi:

  V resnici sem nor na tehniko. Težko grem mimo novosti in vedno najdem način, da me novost stane čim manj. Včasih je treba prebrati kak mail ali pdf v zelo majhnem prostoru s skrčenimi komolci…

 4. pikec85 pikec85 pravi:

  lepa in uporabna reč ;) veliko sreče ..

 5. martin martin pravi:

  Ej, ta slika je boljša.

 6. markopigac markopigac pravi:

  s cim delas te printskrine? btw – kje si ga kupil & what is the prize? jaz sem se vedno na stari p800ki, vendar si mi naredil luste..

 7. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  @markopigac: skrinšote delam z open screen capture programčkom, ki je zastonj. v postu imaš link. mobitelove cene v paketih si oglej tukaj http://www.mobitel.si/slo/Ponudba/GSMnarocniki/Akcijeinnovosti/UMTSNonstoprazkosje.asp, simobilove pa tukaj http://www.simobil.si/personal.asp?nodeid=4279 in tukaj http://www.simobil.si/personal.asp?nodeid=4280. za redno ceno kliči podjetje svema 01 306 5400 ali trgovino ericssonček 041 719 130.

 8. martin martin pravi:

  Čakaj, čakaj, zdaj pa nisem več prepričan. A je bila najprej ena druga slika na začetku ali ne?

 9. markopigac markopigac pravi:

  v ponedeljek grem po njega.. :)

 10. heineken pravi:

  P990i sičnike in šumnike sicer bere, zapisuje pa jih seveda ne

  Sičniki? A dej no?

 11. markopigac markopigac pravi:

  hajni:

  sičnik -a m (i) lingv. soglasnik, tvorjen ob
  zobeh s priporo ali z zaporo, ki preide v priporo:
  sičniki in šumevci

 12. heineken pravi:

  pigac:

  ja, vem, kaj so sičniki. In ravno zato sprašujem, ker ima Marko baje tudi z njimi probleme.
  S sičniki – dvomim.
  S šumniki (ali šumevci, če že), pa mogoče.

 13. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Seveda, sorry, s CSZ še nihče nikoli ni imel problemov. Errare šumanum est.

 14. Safet Ali-beg Safet Ali-beg pravi:

  Hecno to s šumniki. Ker jaz imam Sony Ericssona M600i, ki je po svoji zasnovi in namembnosti in zmoglivosti dokaj podoben Sony Ericssonu P990i (nima pa tistega na kar sem pri mobitelih alergičen – fotoaparata), ki pa mi normalno izpisuje ČŽŠ-je. Res pa je, da tega ne morem narediti drugače (ima pa več možnih načinov vnosa besedila) kot preko tipkovnice.
  Primer: Še želim napisati Č štirikrat zaporedoma pritisnem tipko C (pišem o posamični tipki, ker je tipkovnica QWERTY – na P990i sta obe, mar ne?).

 15. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Razlog je po mojem ta, da v telefonu pač ne moreš izbrat slovenščine. Sicer pa si mi dal idejo: izberem nek drug jezik s ČŠŽ, potem pa bi šlo, ne? Ah ne, meniji v drugem jeziku bi me motili. Sicer pa v Tools > Control Panel > Other > Select Language piše, da je možno izbrat druge jezike na http://www.sonyericsson.com/support. Pravkar sem preveril. Mišljeno je sicer samo za PC-je — kao prek PC Suite, kar je neumnost —, vendar mislim, da bi zadevo lahko pretental tudi z Macom direktno. Tole sem downloadal in unzipal in bi vsak jezik posebej po BT naložil v telefon, če bi hotel. (Glej post, sem dodal.)

 16. Safet Ali-beg Safet Ali-beg pravi:

  Zdaj me še bolj intrigira. Glede na to, da najina telefona imata isti OS (Symbian v9.1, UIQ 3.0), da moj prav tako nima slovenščine (tudi sam sem šel skozi “možnosti nalaganje jezika”, a sem na koncu izbrisal vse razen angleščine – itak ne uporabljam ostalih, ki so na voljo), mi res ni jasno zakaj šumniki ne funkcionirajo.
  Sicer res nimam te “štale” okrog PC Suite-a, ker uporabljam PC :-) (vem, mekovci mislite, da se s tem ni za hvaliti ;-) ), a to verjetno ni bistvo problema. Zanima me, a tudi na tvoji notranji tipkovnici ni možno, z večkratnim pritiskom določene tipke, dobiti recimo Č-ja (pri meni to gre tako: prvi pritisk – c, drugi – cc, tretji – ć, četrti – č, peti – ç)? In, ali je na tej tipkovnici normalna (taka kot pri slovenski tipkovnici) postavitev Z-ja in Y-a?

  Eh, naju je Nokia razvajala (sam sem to znamko imel od ‘97 do oktobra letos) s šumniki in slovenščino oz. hrvaščino pa sva pri prehodu ugotavljala “v čem je Sony Ericsson drugačen od Nokie”. Po dveh mesecih uporabe moram reči, da mi ni niti malo žal za zamenjavo znamke (čeprav so moji znanci nokiisti rekli “a si ti normalen”, ker je “enkrat Nokia, vedno Nokia”), še več, sem zelo zadovoljen.

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.