LPP Bar Code

Sobota, 16. december 2006

15122006141.jpg

Šiška nikoli ni bila najlepši kraj na svetu, kaj šele v Ljubljani. Toda odkar je Ljubljanski potniški promet prepleskal fasado svoje že tako ali tako zgrešene stavbe, je še bolj grozna.

Kadarkoli se zadnje čase peljem po Celovški — in peljem se pogosto —, se zgrozim. Kako lahko nekomu pride na misel, da prepleska fasado v toliko barvah in v tako prismojenih barvah, za nameček pa še v takšnem vzorcu?

LPP je del mestnega Holdinga, zato bi bilo dobro, če bi podžupan Janez Koželj, pristojen za arhitekturo in urbanizem, imel pod kontrolo vsaj tiste “umetnike”, ki spadajo pod županstvo.

S tem uvajam novo kategorijo, Ljubljana, v kateri bom zabeležil še kakšno tako cvetko. Ali pa tudi kaj lepega, da ne bo pomote.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Sobota, 16. December, 2006 ob 08:00 v kategoriji miks.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

31 komentarjev na “LPP Bar Code”

 1. irena irena pravi:

  Vsekakor mi je stavba vseeno bolj všečna, kot mi je bila prej. Kaj pa naj naredijo s temi socialističnimi škatlami?

 2. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Naredit čim bolj neopazne!

 3. irena irena pravi:

  Če so pa že po defaultu neopazne in moteče.

 4. agent agent pravi:

  Tudi meni ni preveč všeč takšen slog, deluje mi zelo kičasto.

 5. martin martin pravi:

  Take zgradbe so zrasle v glavnem tam, kjer je bilo nekoč vse naše. Sem pa tja je kakšna na državni zemlji. Tovrstnih kičastih cvetk je precej, precej je tudi podrtij in postrani vsiljenih kreatur. Kar daj!

 6. agent agent pravi:

  Tudi v centru Ljubljane bi jih lahko našli nekaj.

 7. chef chef pravi:

  Kaj pa vem, prej je bilo še huje. Ravno zadnjič sem jo gledal, pa se mi ni zdela tako zelo napačna. Lepa pa res ni in ne more bit.

 8. kodele kodele pravi:

  Marko,
  moram reči, da je stavba zdaj prav simpatična. Predvsem pa je LPP dosegel svoj namen – stavba je postala namreč OPAZNA. Prej je bila OPAZNO GRDA.

 9. pikec85 pikec85 pravi:

  verjetno hočejo povedat, da sledijo modnim smernicam ali pa hočejo mogoče stavbo na ta način (z vertikalnim vzorcem črt) ’shujšati’ – nemreč, dejstvo je, da tako zgleda res malce ožja kot sicer – vendar, nekateri bi temu rekli optična prevara – mogoče pa gre pri vsem tem za kaj takega.

  sicer nisem iz ljubljane, vendar vam povem, da stvar (vsaj meni) ne zgleda slabo – če pa bi gledal tole vsak dan, mislim, dabi se tudi jaz naveličal.

  prava lpp črtna koda

  marko, odličen naslov

  ps – kje je pa ‘čitalec’ ;)

 10. Dajana Dajana pravi:

  Podreti in zgraditi Leclerc. Ali pa nekaj podobnega, kar imajo v Parizu v centru, George Pompidou Centre. Prosim ne že spet kakšnih Avstrijcev ali Nemcev! Zgraditi velikanski kulturni center. Pa Šiško popolnoma prenoviti. Preseliti kmete na vas in tam zgraditi mesto. Na Vodnikovi so še vedno kmetije s kravami in gnojem – čisto nič nimam proti kmetom, samo, prosim ne maram kmetij sredi mesta. Ali pa je Ljubljana mogoče vas? In ne maram vrtičkov in tistih groznih kolib.

 11. aleksanderkovac aleksanderkovac pravi:

  Ni tako hudo. Fajn je, da se stavbe predelajo malo nenavadno in odštekano. Če ne, bi bilo še danes vse samo v dorskih, jonskih in korintskih stebrih.

  Just a wild guess .. lepe bodo samo klasične Plečnikove stvari, vse novo bo pa “prismojeno” … ali lahko upam, da sem v zmoti? ;)

 12. aleksanderkovac aleksanderkovac pravi:

  PS: če bi v Ljubljani kdo hotel zgraditi kaj kot Center Pompidou ali Hundertwasserhaus, bi verjetno z referendumom zahtevali njegov izgon. Spremembe nam ne dišijo.

 13. Dajana Dajana pravi:

  Ok, potem pa naj zgradijo Zgradbo Moderne, Srečka Kosovela. Mi je res vseeno. Slovenca seveda, je samo ideja, no. In upam, da bo Plečnikov parlament kmalu zgrajen. Ampak – Hundertwasserhaus pa ne bi bilo slabo. Lahko bi imelo vsako mesto eno tako hišo po svojem umetniku…

 14. chef chef pravi:

  Mogoče bi radi izpadli moderno z LPP stavbo, a kaj, ko so njihove storitve uporabniku odvratne.

 15. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Dajana: Zaman upaš, da bo Plečnikov parlament zgrajen. In hvala bogu, da ne bo. Kje na svetu pa gradijo stavbe po 60 let starih načrtih?!

  Aleksander: Se strinjam, da konservativci (oz. konservatorji) nikoli ne bi dovolili graditi takih stavb v LJ, kakršna je Beaubourg, ampak “prismojeno” pleskanje fasad je žal bedno in otročje nadomestilo za arhitekturno drznost.

 16. blitz blitz pravi:

  Marko, odlična tema. Bravo. A jaz bi jo razširil na celotno problematiko fasad v Ljubljani. Tudi stanovanjskih zgradb. Stanujem v naselju, ki bi zaradi kakovosti stanovanj moralo biti Ljubljansko naj naselje. A žal zaradi fasad ni. Ker propadajo. In ker večina lastnikov, ki je stanovanja dobila skoraj šenkana (100 kvadratov za 5000 DEM) v resnici sploh ni sposobna biti lastnik. In se jim zdi, da je 1-2 milijona stroška na stanovanje (vredno 50 milijonov) za obnovo preveč. Seveda nekateri tega ne zmorejo. Ampak za njimi bo nekdo dedoval. Ali pa naj prodajo in se preselijo tja, kjer bodo zmogli živeti.

  Pred časom me je razkurila zgodba o Nebotičniku. Raja (ki v večini sploh ni raja, ker v Nebotičniku v prejšnjih časih ni živel kdorkoli) dobi šenkano stanovanje, zdaj pa ustanavljajo združenje, ki bo od pa mesta poskusilo sfehtat denar za obnovo. perverzno.

  Moja največja pričakovanja od Zokija so, da v Ljubljani uredi izgled stavb. Vseh. Z nateranjem lastnikov, da skrbijo za svojo last. Da ne bom več živel v najbolj zanemarjeni prestolnici v EU. Kaj EU – v najbolj zanemarjenem mestu v Sloveniji. Živela vzpenjača.

 17. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Ja, to z Nebotičnikom je too much. Glede teranja lastnikov, da skrbijo za svojo lastnino, pa sem jaz malo skeptičen. Mogoče bi morale stanovanjske zadruge (na čelu z SPL) drastično povišat mesečne zneske za rezervni sklad.

  PS: Katero pa je to tvoje naselje?

 18. blitz blitz pravi:

  Fondovi bloki – zgrajeni tik pred vojno. Drugo. Poznaš? Super stanovanja s 3m stropovi, fasade pa kot oguljen star pes.

  Glede teranja lastnikov pa vsaj kar se tiče naših sosedov nimam nič slabe vesti. V vsem bloku najbrž zaslužim največ, pa imam najstarejši avto.

  Ampak čisto zares – šparanje nima smisla. Obresti so nikakršne, cene storitev pa rastejo. Ko smo hoteli prvič pred 6 leti obnavljati fasaso, je bila cena pol nižja kot zdaj. Torej je boljša opcija kredit.

 19. aleksanderkovac aleksanderkovac pravi:

  Tenka je linija med prismojenim in drznim. Misliš, da so Francozi z vriskanjem sprejeli Eifflov turm?

 20. ljubljanaboy pravi:

  Stavba prav sije v svoji nevsakdanjosti in rahli kontroverznosti!! Nič posebnega ni, se strinjam, se mi pa zdi, da prav zaradi svoje prismojene fasade temu delu Šiške vdihne nekaj nenavadnega. Sej to je najbrž njen namen, namreč kičiti(1) okolico.

  1- kič, kičiti, narediti kičasto.

 21. ikari ikari pravi:

  tej stavbi bi pomagale dve stvari ki se med seboj izključujeta 20 klil semtexa al pa res sposoben arhitekt z mesijanskim kompleksom od zafuranih stavb….. a smo še skup???

  sem videl in tole pride kot izboljšava od prej aaaa?
  kaj so mel pol šele prej hehehehehe

 22. ikari ikari pravi:

  mene je tut azilni dom precej presenetu a tam je zdj kaj gostilna?

 23. Piramide » Blog Arhiv » Rada bi imela lepo Ljubljano pravi:

  [...] Ljubljana je grda. Se strinjate? Marko Crnkovič je spet napisal nekaj, kar mi je dalo idejo za post. Ta teden sem se nekajkrat vozila po Ljubljani in opazovala malo z drugimi očmi to našo prestolnico. Grde stavbe, nametane naokrog. Umazano mesto, neurejeno. Promet po mestu je katastrofa – socialistični avtobusi, ki se nikamor ne premaknejo. Še Pariz uvaja  “trole” nazaj. [...]

 24. Marko Jenšterle Marko Jenšterle pravi:

  Ne gre samo za Ljubljano. Naš Kranj ni kaj boljši. Problem je, ker smo se na večino stvari navadili in jih ne vidimo več. Pred leti smo gostili direktorja festivala iz Miamija in ga namestili v edini delujoči -tretjerazredni hotel Creino. Ko je stopil iz njega je spredaj videl podrtijo Globusa, desno razsuti hotel Jelen in levo socrealistične Dolinarjeve kipe.. Bilo je, kot bi mu pred nos postavili njegovo Havano iz katere je nekoč emigriral.

 25. ikari ikari pravi:

  piramide že dolgo ni bila v centru, ki je vse bolj poln prenovljenih stavb. Zdj so prenovil še eno zeleno fasado na Slovenski… pejt pogledat kako lepa je….

 26. blitz blitz pravi:

  Meni se pa le zdi, da Ljubljana izstopa. Vsaj mesta, ki jih poznam, so vsa veliko lepša (Maribor, Koper, Šk.Loka, Ptuj, Izola, Piran, Novo Mesto). Drugih ne poznam tako dobro, a niti ni tako važno. V ostalih državah socialističnega raja prestolnice odstopajo navzgor, le mi smo spet izjeme.

  Kviz:
  1. naštejte vsaj eno evropsko prestolnico z bolj usmiljenja vredno glavno avtobusno postajo!
  2. naštejte vsaj en slovenski kraj z bolj usmiljenja vredno avtobusno postajo

 27. ikari ikari pravi:

  ni postaja vsa ljubljana. sej pravim oglejte si stavbo na vogalu evrope in bivšega Angela, lokala, ki se ga nihče več ne spomne….

 28. bronzl bronzl pravi:

  ankol zadovolni…

  ni tolk grozn in zihr veeelikk bolš kot je pa blo! sicer je pa edina prava rešitev podret in neki normalnega z obliko narest. sam pol bi blo treba 3/4 slovanije podret za začetek…

 29. peterskala pravi:

  Fasada je takšna ker Uprava LPP ni imela poguma izpeljati arhitektove prvotne zamisli. Zunanjost je bila veliko bolj drzno zamišljena – z zeleno fasado in urbano opremo in npr. ogromnimi “vazami” za drevesa.

  Precej duhovito. Smo pa dobili kar smo dobili. Še vedno je to instant socialistični-poslovno upravni objekt z novo črtasto šminko.

 30. Nergač » Ljubljanske Potniške Posebnosti pravi:

  [...] Toliko bolj me je začudilo, da je mogoče omenjene karte kupiti še kje drugje kot zgolj na Celovški v Šiški, pa s tem ne mislim samo poslovalnice na Slovenski! Kakorkoli, tedenska vozovnica je odličen [...]

 31. Nergač » Podzemna nadloga - London Underground pravi:

  [...] nihče ne ve, da je mogoče kupiti tudi dnevne in tedenske avtobusne vozovnice. Seveda samo v poslovalnici na Celovški. Turistom prijazno. Le kako naj pridejo tja? Z žetoni, [...]

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.