Primožu Lorenzu

Sreda, 3. januar 2007

Stara Ljubljana je bila domače dvorišče Primoža Lorenza, zato ga tam ni bilo težko srečati. Velikokrat sva kakšno rekla — no, bolj on kot jaz: praviloma o mestu, glasbi, kulturi —, čeprav je res, da zdaj že dolgo ne. Včasih se mi je zdelo, da preveč govori, ampak kdo bi mu to zameril, ko pa je govoril samo o mestu in je zanj tudi toliko naredil?!

Kakšno cinično naključje. Ravno včeraj, ko sem se sprehajal po Cankarjevem nabrežju in poslušal prijetno glasbo, ki se je razlegala med štanti, sem Nini razložil, da ne gre noben komad mimo Lorenza. To se spomnim, da mi je enkrat razlagal. Nekaj klasike, nekaj slovenske popevke — skratka, kultivirana glasba. Da ne bi še tam bobnela štanca, kot da tega ni dovolj že povsod drugje.

Nikogar ni vprašal, kaj bi rad poslušal. To ga niti ni zanimalo. In zakaj bi ga? Saj je sam vedel! Ljudje so se v Stari Ljubljani med temi novoletnimi zadevami počutili prijetno. Če bi jih vprašali zakaj, verjetno niti ne bi rekli, da zaradi glasbe. Ampak po mojem je bilo to to.

Z Lorenčevo ženo, ki je bila prava faca, sva bila v starih časih kolega na Delu, njegova sestra Bernarda Jeklin pa me tako ali tako lahko šteje med svoje orto fane. To se je nekako prenašalo tudi na Primoža.

V bistvu je deplasirano ob taki priložnosti omenjati trivialne popevkarice. Ampak vseeno si ne morem kaj, da ne bi citiral uporabniškega komentarja na objavo novice o smrti Primoža Lorenza: “Nisem poznal tipa, toda vrhunske mojstre cenim do obisti. Pravijo, da je bil dober muzikant in glasbenik, klobuk dol pred takimi. Ko bo umrla Saša Lendero ali pa Helena Blagne, bom samo nežno prdnil.”

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Sreda, 3. Januar, 2007 ob 00:18 v kategoriji Patetično, Po defaultu ZNB.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

8 komentarjev na “Primožu Lorenzu”

 1. nordstar nordstar pravi:

  Primož Lorenz je bil res življensko povezan s staro Ljubljano. Tudi jaz sem ga večkrat tam srečal. Svoj posebni duh je pokazal tudi z lastništvom najnovejše variante zelenega hrošča (tistega z rožo pri volanu).
  Moj poklon, gospod Lorenz. Ostanite v miru.

 2. Ninočka Ninočka pravi:

  Me je zmotilo, da na radiu že kakšen teden vlačijo po vseh glavnih informativnih oddajah smrt in pokop nekega ameriškega predsednika, smrt Lorenza pa je na internetu z videolinkom, ki govori o Sadamu Huseinu…

 3. london london pravi:

  Tri leta sem imel v stari Ljubljani gostinski lokal, kar je bil zadosti velik razlog, da sem ga osebno spoznal. Prijazen gospod, z pisano zgodovino in ja, vse bi dal za ozivitev stare Ljubljane. Tudi nas gostince je non-stop priganjal kaj naj storimo in kako naj pomagamo pri ozivljanju starega mestnega jedra. Veckrat kot ne, je ze kar malce pretiraval, vendar tako kot pravi Marko – “..kdo bi mu to zameril, ko pa je govoril samo o mestu in je zanj tudi toliko naredil?!”
  Poklon gospodu Lorenzu z moje strani.

 4. chef chef pravi:

  Zaščitni znak stare Ljubljane je bil! e bi imeli vsi tako radi naše mesto…

 5. teichmeister teichmeister pravi:

  Odšel je zares velik človek, velik umetnik. Takšnih ni na pretek, zato ga bomo pogrešali.
  Imel sem čast biti nekajkrat v njegovi družbi ob začetku snovanja akcije oživljanja Ljubljane, oz. starega mestnega jedra, zato vem, da je v srcu nosil le Staro Ljubljano in glasbo.
  Velik poklon dragi Primož

 6. sacco sacco pravi:

  Smrt je (ponavadi) žalostna zadeva. Ampak trenutno sem popolnoma šokiran nad nečim drugim: obstajajo “orto feni” Bernarde Jeklin. Grozno.

 7. barbiblond barbiblond pravi:

  Primož Lorenz je bil duša stare Ljubljane, se tokrat 100% strinjam, da bo za njim zazijala luknja.

 8. Za narodov blogor » Objave » MJQ Live in LJ pravi:

  [...] nekaj časa sem o tem MJQ live in LJ cedeju razlagal Primožu Lorenzu. Tudi on je bil na koncertu. Ko sem mu povedal za Kodrov komentar o v drugem setu razredčeni [...]

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.