Bomba v Žmaucu

Torek, 16. januar 2007

Davi ob 3:15 je v našem priljubljenem Žmaucu odjeknila eksplozija. Neznani storilec je v notranjost vrgel granato. Žrtev ni bilo, ker je bil lokal seveda zaprt.

Policija je ugotovila, da je šlo za granato bivše JLA, napolnjeno s šrapneli, ki nima velike rušilne moči, saj je (bila) namenjena “uništavanju žive sile”. Škoda, ki je pri tem nastala v Žmaucu, je zato hvala bogu omejena na zidovje, steklovino in naprave za šankom in okrog njega.

Ko sem izvedel za ta nerazumljivi napad, sem šel takoj pogledat. Na kraju dogodka so se zbrali zaprepadeni lastnik in strežno osebje ter mnogi prijatelji — da ne rečem inventar — lokala. Nihče ne more tega dojeti.

Lastnik lokala Matjaž Pucher pravi, da nikoli ni imel težav z izsiljevalsko mafijo ali s komerkoli, zato je to zavrženo dejanje še tem bolj nerazumljivo. Razen v primeru, če so izsiljevalci spremenili taktiko: da najprej povzročijo škodo in zasejejo strah in šele potem pristopijo k lastniku s “ponudbo, ki je ne more zavrniti”.

Ironično je, da so vse Natanove računalniške grafike, ki zadnjih nekaj tednov visijo v Žmaucu na prodajni razstavi, ostale nepoškodovane. Umetnost vedno preživi.

Na kraju dogodka sem posnel spodnjo fotografijo. Da ne bi izpadel preveč tabloidno — tudi rumeni mediji so namreč dopoldan pofotografirali lokacijo —, sem raje izbral ta simbolični motiv: ko je počilo, se je namreč ustavila ura.

16012007289.jpg

Zame osebno pa je zadeva še tem bolj srhljiva, saj sem sinoči od približno pol desetih do nekaj čez polnoč sedel z družbo prav za mizo pod uro. Niti pomisliti si ne upam, kaj bi se zgodilo, če bi bandit vrgel bombo v lokal, poln ljudi!

S prijatelji sem se že pogovarjal o tem dogodku. Ne vemo, kaj zdaj. Vsak ponedeljek se dobimo, skoraj vedno v Žmaucu. Težko bi se odpovedali naši najljubši luknji, seveda pa ni prijetno hoditi v lokal, v katerega mečejo bombe. Pa čeprav samo enkrat. You never know.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Torek, 16. Januar, 2007 ob 14:08 v kategoriji miks.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

28 komentarjev na “Bomba v Žmaucu”

 1. gusti gusti pravi:

  Fak, ne morem verjet, a se zajebavaš?

 2. sacco sacco pravi:

  Uf. Divje, kar granata…

 3. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Žal je vse res!

 4. piroman piroman pravi:

  “Ironično je, da so vse Natanove računalniške grafike, ki zadnjih nekaj tednov visijo v Žmaucu na prodajni razstavi, ostale poškodovane. Umetnost vedno preživi.”

  A tule manjka en NE(poškodovane)?

 5. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Shit, hvala!

 6. had had pravi:

  “prodajni razstavi, ostale poškodovane”

  mogoce neposkodovane?

 7. Urška Urška pravi:

  Marko, te je pa res pretreslo, da si začel spuščati črke! Ampak je pa resnično grozljivo vse skupaj. Mislim, da je to moje najbližje srečanje z brezumno destrukcijo. In ni fajn občutek.

 8. vlatka vlatka pravi:

  marko,

  če se boš odločil za drugi lokal, obstaja možnost, da bodo naslednjič vrgli tja bombo. Običajno je tako, da jo vržejo v en lokal samo enkrat.

 9. lonia lonia pravi:

  ojoj!
  groza… kam bom pa zdaj med faksom hodla na kavo. kako dolgo bo zaprt oziroma ali sploh je zaprt?
  morm it pogledat kaka je škoda. pa zakaj lih žmauc????

 10. agent agent pravi:

  Šlo je za primer terorističnega napada sui generis – lahko da je šlo za zastraševanje, lahko se je komu čisto za zabavo malo utrgalo ali pa je bil kakšen drug motiv. Je pa res, da bi lahko bilo polno ljudi v lokalu in bi se nekdo spomnil razstreliti kakšno zadevo. Ampak za to bi moral biti dovolj nor ali pa pokvarjen. K sreči le redko zahajam v gostinske lokale – še v Foculus, kjer sem običajno ob torkih po pevskih vajah hodil na pico, me skoraj ni več.

 11. spelcek spelcek pravi:

  To je čist logično, zakaj so bombo vrgli v žmauca. Mogoče da se tam zbira študentarija pa gospod Crnkovič, ampak tole je blo pa ziher zato, ker se tam zbira tudi judovsko društvo!

  He he hehe

 12. london london pravi:

  Hmm….neugodno…a ves da sem takoj pomislil na CCTV kamere, ki jih veckrat kot ne tukaj po Londonu gledam nejevolno. Kako prav bi prisle sedaj Lj!!

 13. polarbear polarbear pravi:

  jup… tole je pa tudi mene pretreslo… s sošolci smo večkrat v Žmaucu, ker je res tak ”domač plejs” … Ko sem šel danes mimo in videl razdejanje me je kar stisnilo v želodcu…

 14. roza roza pravi:

  Moj (no, naš) žmauc… Kdor je to naredu, ga bom na gobec!

 15. ajda ajda pravi:

  ne se ti jebat…

 16. anina pravi:

  ..šoker.

 17. balkonski balkonski pravi:

  Marko, boš pač imel en lokal manj, kamor boš lahko šel ven in se zakajal. Kdo ve, morda ti je bombaš celo rešil življenje.

 18. neuromancer neuromancer pravi:

  Bili so nihilisti, d00d.

 19. sash pravi:

  to je tako kot bi nekdo vrgel bombo v mojo dnevno sobo. zmauc je bil zadnje dve leti kot moja familija (sploh matjaz in ksenja da staffa in gostov sploh ne omenjam) in bolj kot razmisljam manj razumem.kdo??zakaj??kako so ljudje lahko tako kruti in primitivni??ne glede na moje prezime jebes tak balkan!!in kaj ce je to samo zacetek?

 20. janezrav pravi:

  Mislim,da je po sredi jugo zavist,ker smo dosegli kar oni niso.

 21. ameli ameli pravi:

  ooooooo :( Upam, da ga ne bo zaprl! Sredi jan pridem v Lj in sem prav tja hotela, med drugim, zait.
  To pa je kar strašljivo.
  Morda pa je bil “samo” en beden vandalist, ki je vedel, da je lokal dokaj zelo IN, in je hotel uničit veselje in užitek tistim, vsem, ki se tam zbirajo, slednjih, tipa ljudi, pa verjetno ni nikoli maral, in je njegova nestrpnost do drugih zaživela na tak brutalen način….(hm, malo sem se preveč vživela).

  Žal mi je. Zelo :(

 22. ameli ameli pravi:

  janezzrav, akhm. daj no…

 23. heavyd heavyd pravi:

  Berem in berem ..nočem verjet.. dons grem tja ob ene 11-ih in bom preveril..

 24. martelanc pravi:

  Lahko, da je šlo za naključje. Tip (recimo, da ni bila bejba) se precej nasekan vrača z nočne pivske turneje, ugotovi, da mu je v žepu ostalo še nekaj od novega leta (mogoče pravoslavnega?), med drugim tudi nesrečna granata (očitno res fužinar ali kaj podobnega … ). Po nekaj časa mencanja in prekladanja eksplozivnega telesa iz ene roke v drugo ugotovi, da mu je nehote uspelo povleči zatič ven iz namenjenega mu mesta, ter zbere ravno dovolj prisebnosti, da zaluča granato skozi najbližje okno … na žalost ravno v Žmauca. Ne želim zmanjšati tragičnosti dogodka, vendar je treba upoštevati čim več možnosti.

 25. heavyd heavyd pravi:

  Tip nasekan pa ma ponesreč s sabo granato..zihr ja.

  Jebem jim ma. šiptarsko.. al pa srbsko al pa črnogorsko.

  Pač pri nas je tako, da bo morala past smrtna žrtev, da se bojo v parlamentu premaknil in nardil anti-mafija unit. Tko k v tujini, s kapucami čez glavo in poskrbljeno za popolno anonimnost policis. Jaz ne bi tvegal življenja tut če bi meu 5000 EUR plače, kaj šele za 700EUR kolikor majo policisti v resnici.

 26. jjon pravi:

  kako se komentira z Wordpress-a? (jjon.wordpress.com)

 27. dc44 pravi:

  -v Šumi niso nikoli vrgli granate. UŽALJEN1!!!!!!!!!

 28. MNENJEPLET » Blog Arhiv » Nasilje vsepovsod! pravi:

  [...] Zdi se mi, da nas nasilje popolnoma ogroža. Saj je to pravzaprav njegov namen …??!!Vendar mogoče kar preveč. Srečujemo ga povsod, na televiziji, na radiu, na internetu, v filmih, no tudi v glasbi je prisotno, mogoče malce manj, oziroma ne tako pogosto. Danes berem o dogodku v Žmaucu. Katastrofa! Vendar je moje mnenje, da nas pravzaprav prav glasba lahko odvrne od razmišljanja oziroma, ko nekaj poslušamo sledimo toku svojim misli in pravzaprav ne razmišljamo o ničemer, razen o tistem. Dogajanje v naših možganih je torej usmerjeno v razumevanje smisla pesmi in nas takorekoč “razoroži”. [...]

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.