Apple odkril Ameriko (2.)

Sreda, 17. januar 2007

Če skratka pustimo ob strani internet, prenašam podatke — fakse, maile — vsaj prek laptopa, povezanega z mobitelom, če ne po mobitelu samem, že od leta 1996/97, ko se Američanom še ni sanjalo o ničemer.

Saj nič ne rečem, po svoje so bili pametnejši od nas Evropejcev. Leta 1998, ko sem bil že precej mobiteliziran, sem bil nekaj dni v New Yorku — delal sem intervju s fotografinjo Annie Leibovitz, s seboj pa sem imel testno Sonyjevo Mavico180px-sony_mavica_fd5_cleaned.jpg, ki je shranjevala zapacane, 640 x 480 pikslov velike fotke na navadno disketo! — in sem si že na letališču najel mobitel. (Takrat še niso bili multifrekvenčni. Annie Leibovitz pa je mojo Mavico gledala kot deveto čudo, nazadnje je z njo naredila tudi en posnetek. Vse to danes ni ohranjeno. Prekleto menjavanje računalnikov. Zato bi recimo moral plačati Delu, če bi hotel prebrati lasten članek o čemerkoli.) S telefonom sem malo klicaril, pa ne preveč, bolj za foro. Za mano je prišel račun za 350 dolarjev. Je pa res, da sem precej prišparal s tem, da sem kupoval telefonske kartice, ki so bile smešno poceni, govorilnice na Manhattnu pa dejansko tako na gosto razpostavljene, da razen Evropejcu še na misel ni prišlo, da bi rabil nekaj tako bizarnega kot ubikvitetni prenosni telefon za večje udobje.

picture-1.jpgPrvega walkmana sem si omislil med vojsko. To je bila klasična Sonyjeva Dvojka (Walkman II) iz leta 1981, v črni barvi. Bratranec mi je snemal kasete, walkman pa mi je pomagal preživeti sredi tistega ovčjega jodlanja — beri: srbski proto-turbo narodnjaki à la Šaban Šaulić. Toda kmalu so mi ga ukradli. Dobil sem novega, ki mi ga niso ukradli. Preživel sem vojsko. Potem sem imel v študentskih letih še enega, takrat že DD-2 iz leta 1984. Potem sem za skoraj dvajset let nehal poslušat glasbo med hojo ali na kolesu, dokler nisem (šele) lani nabavil 60 GB iPoda.

iPod ni bil moj najbolj rentabilen nakup. iPod me je zmedel. Zjebal mi je fizični občutek za glasbo. Digitaliziral sem velik del svoje fonoteke — trenutno imam v iPodu 5283 komadov, presnetih na 192 kb/s —, vendar od vsega tega ni druge koristi, kot da lahko poslušam skoraj karkoli, kar se mi zahoče, čeprav imam fizično zbirko cedejev dislocirano v mamini kleti v Mariboru. Očitno sem tak fetišist stare šole, ki je zrasel na glomazni feršterkeriji, podkrepljeni s podatki o WOW & flutterju, ohmih, wattih in antiskatingu. In čeprav sem presedlal z vinila na cedeje že leta 1987, mi glasba res nekaj predstavlja šele takrat, ko držim v roki nosilec zvoka, sicer vzorno razvrščen na polico med ostale po žanrih in znotraj tega po abecednem redu.

dsc00819.jpgV tem letu z iPodom sem z njim poskušal marsikaj. Za v avto sem si kupil Griffinov RoadTrip, a ga nerad poslušam, ker je signal slab in prasketajoč, neprimerljiv s predvajanjem cedeja samega, saj niti v Sloveniji skorajda ni kotička, kjer adapterjeve frekvence ne bi motila frekvenca obstoječe radijske postaje — kaj šele v tujini, recimo v Italiji. Kupil sem si tudi trak z etuijem za na roko, pa doslej nisem še niti enkrat joggal. Fantaziral sem tudi, da bi si kupil iPod Hi-Fi, pa sem se zadržal. Zdaj si priklapljam laptop s skoraj vso muzko — in nekaj priročnih cedejev, ki jih vrtim v starem DVD playerju — na poceni Sonyjev ojačevalec in odlične Bose zvočnike.

Hoditi po cesti ali peljati se s kolesom z glasbo na ušesih ni slabo. Človek doživlja svet čisto drugače, če ne sliši realnih zvokov okrog sebe. To je bilo v vojski bistveno, v civilnem življenju pa malo manj. Včasih me glasba dekoncentrira, ker moram kar naprej nekaj misliti, nenazadnje pa se tudi križa z mobitelom. Malo sem tudi eksperimentiral s pošlušanjem glasbe na mobitelu, vendar mi 256 MB kartica ni zadoščala za konkretnejši izbor glasbe, poleg tega pa imajo Nokie tudi pretih predvajalnik. Da bi nosil istočasno v enem žepu iPod s slušalkami, v drugem pa mobitel, pa mi seveda ni prišlo na misel.

Prva velika pridobitev iPhona je skratka združitev iPoda in telefona. Sicer nisem probaval Sony Ericssonovih Walkman modelov — naprimer tega —, vendar nikoli ne bi imel mobitela, ki bi bil bolj walkman kot telefon. iPhone je videti zasnovan tako, da nobena funkcija ne dominira, dokler je ne naredi za dominantno uporabnik. Kar je seveda edino pametno.

apple_mac_classic.jpgKot Mac user (z nekaj PC intermezzi) od leta 1993 — Macintosh Classic II (desno), PowerBook 5600, PowerMac G3, iBook, PowerBook G4 — sem ne le vajen preprostih aplikacij, počiščenih desktopov, čednih ikonc, logičnih bližnjic in vrhunskega industrijskega dizajna, temveč mi vse to pomeni tudi pomemben argument, da napravo sploh uporabljam. Če ne bi bil Mac user, morda nikoli ne bi uporabljal Nokij — kar je glede na njihovo polkompatibilnost z Maci sicer nezaslužena kazen —, ki od vseh proizvajalcev dajo največ na dizajn, tako industrijski kot grafični, ali vsaj z največ uspeha. In če ne bi bil Mac user, definitivno ne bi bil obseden s temami za telefone, ki se jih ne le hitro naveličam, ampak mi je le redkokatera tudi dovolj dobra.

Velikokrat sem že razmišljal, koliko lepši bi bil svet, če bi imeli proizvajalci mobitelov oz. softvera zanje malo več pojma o grafičnem oblikovanju. Morda bi se mi celo P990i zdel bistveno boljši telefon, če me ne bi strašil z enimi in istimi starimi ikoncami, ki jih na Sony Ericssonih gledamo že leta in leta — pa če je še tako advanced!

Apple vse to že ima. Odločitev, da bojo ikone aplikacij oblikovane v stilu Widgetov — sam jim pravim Fizlci —, je logična. Ni druge variante.

Se nadaljuje.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Sreda, 17. Januar, 2007 ob 20:53 v kategoriji Konzumer Blog, Mac & Posh, Nokia, Po defaultu ZNB.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

20 komentarjev na “Apple odkril Ameriko (2.)”

 1. maco pravi:

  Glede odkrivanja: korejci so Apple malo prehiteli, kar se tehnike tiče. Glede dizajna, ne vem. Najbrž tukej pušijo.

  Že nekaj časa imajo mobilno storitev (najbrž z WiMAX), kjer imajo vse komade na serverjih in imaš za najemnino $5 na mesec dostop do vse muzike sveta. Ali po domače, iPod z neomejenim diskom in glasbo v najvišji kvaliteti. Če k temu dodaš še storitev kot je Pandora (http://radio.msn.com), si pa še ustvariš lastne radijske programe. Recimo kadar ti zmanjka idej, kaj bi poslušal in bo računalnik izbral nekaj tebi primernega. Recimo Šaban Šaulić radio :)

  http://www.nytimes.com/2007/01/14/business/yourmoney/14digi.html?_r=2&oref=slogin&oref=slogin

 2. jumeirah pravi:

  @maco, vse lepo in prav, ampak tako ko pa zapustis omrezje si pa po domace povedano v p****. zdej sem ze tretji mesec v Seoulu in poznam to storitev. sicer je sam nimam, ker sem na sluzbenem mobilcu, ampak vecina folka tukaj se vedno fura externe MP3je – beri iPode.

  In prav tako kot marko, sem sam dolgoletnik Mac in iPod uporabnik, tudi sam nezmerno pricakujem iPhone, ker bo zdruzil nekaj napravic v eno, kar pomeni manj navlake v zepih.

  Korejci imajo res vse zivo tukaj ampak ko pride do industrijskega designa in uporabnosti (do neke mere tudi vzdrzljivosti) se pa stvari zapletejo. Samo ce na cesto pogledam vidim miljone ton neprijetno (grdo) oblikovane Hyundai, Daihatsu, Daewoo in Samsung plocevine. Sicer se industrijski design na podrocju Korejske zabavne elektronike zelo izboljsuje, se se vedno lahko skrije pred trto mrto industrijskega designa – Apple!

  iPhone = GO!

  @marko: moras biti kar umetnik, da najdes link na stran za (pravo) prijavo za oddajanje komentarjev. nebi poeditiral WP-jevo prijavno stran z linkom “register”?

 3. drervinastrnad pravi:

  moje mnenje je da ste vi en navaden zadrogiran idiot. govoriti na nacionalki da je kelnarca plačana za to da voha tvoj smrad in se tam vehementno ven mečeš o tvojih brezveznih in brezpredmetnih nakladanjih o tem kako mora biti svet čist pa perfekten itd. ja res si zgleda že čisto adijo očitno ti je cigaretni dim uničil pamet in ti pomankanje acetilholina v možganih sproducira tovrstna verbalna skorpucala. in zdej boš še solil pamet novinarjem kako naj izbirajo goste itd.neargumentirano čvekedranje. skratka ti imaš vso pravico zastrupljat druge a drugi pa nimajo pravice tebe na gobec zaradi tega? veš moraš se sprijazniti s tem da si zasvojenec od droge in kot takeme ti ni mesta med normalnimi če mene vprašaš. tvoja odvisnot je bolezen in treba bi jo bilo zdraviti pri psihiatrih. a tvoji otroci pa žena kadijo? no jaz bi te vrgel ven iz bolnice ko bi prijamral tja s pl rakom zaradi kajenja, saj praviš da so kelnarce plačane za to, da vohajo tvoj strup, no zdravniki pa zdravijo samo ko so plačani- torej keš na roke. in še to, veš kdo je zaslušžen za to, da ti nisi smel prižgatio cigareta v javnem zavodu rtv in da je to prepovedano tam že leta-kot prva oaza v slo. no to sem jaz, ko bi ti videl vse tiste odvisnike kako so se skrivali po raznih kotih pa kako so novinarčki stali v mrazu zunaj pred avlo pa vlekli tisto sranje ha ha ej prov smešni ste. uboge pare bi rekla kakšna stara teta.
  p.s iz slike si malo drugačen tako da nisem niti siguren če si ti tisti crnkovič ki je bil v odmevih, če nisi to pol ni teb namenjeno.

 4. enna pravi:

  Rečeno storjeno. Pridi in vidi.

 5. ajda ajda pravi:

  Kako si bil kregan… Drevinastrnad, chill! :)

 6. martin martin pravi:

  Meni je šlo včasih na jok, ko sem nastavljal dlančnike, da so delovali preko IR z mobiteli. A zaradi tistih srečnih oči (ja, kot otroci), sem imel vsepovsod popuste.
  Mimo grede: dobil sem MP3/4 player z 1GB, FM radijem, beležko/imenikom in najdem, da stane 54 EUR. Na isti strani vidim uro z MP3 in 512MB (no, ja) za 29,90 EUR. A se hecajo? Še malo, pa bodo lepili take zadevce na Moj mikro kot brezplani dodatek.
  Sem tečen, če rečem trojka, prosim?

 7. martin martin pravi:

  Pa še nekaj: a v stanovanju kadiš?

 8. drervinastrnad pravi:

  ajda definirakj zadeve

 9. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Trojka bo naslednji teden.

  V stanovanju ne kadim. Zdaj ne. Samo na balkonu ali na oknu. Prej sem izjemoma tudi not, če sem imel goste (kadilce), ampak samo v kuhni. Potem sem v eno leto kadil povsod po stanovanju, ampak sem nehal. Zdaj pa seveda sploh ne, ker je dojenček pri hiši.

 10. martin martin pravi:

  Vem, da bom deležen zgražanja, pa vendar: če je lokal za kadilce, se menda ve ob zaposlitvi natakarjev. To, da meni smrdi, je druga stvar. Imam enak odnos tudi do zdravnikov: ne dovolim, da mi kdo pridiga, ker pač plačam. Nisem dovolil niti takrat, ko sem fotra vozil na obsevanja. In nikomur nisem težil, ker je imel drobtine v tipkovnici, sem pa zaradi vsebine na PCju. To slednje je moja skrb, drobtine ne. Torej mi zdravnik lahko teži, če ne upoštevam najinega dogovora, natakar pa, če lulam mimo školjke. Razbit kozarec tudi plačam.
  Naj bo sit, previt, zdrav in tih. Vsaj ponoči.

 11. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Hvala!

 12. ajda ajda pravi:

  @drevinastrnad: kaj naj definiram? chill? resno?

 13. drervinastrnad pravi:

  chill ja :) resbno tud
  posluš ti martin ker lokal pa ni za kadilce? sedaj bo seveda drugačen problem je da se noben kadilec ne zaveda kaj sploh govori. ne razumete da se tvoje pravice nehajo tam kjer se moje začnejo. ne vem s kakšno pravico ti mene zastrupljaš s svojim dimom to mi razloži. oz. drugače a si lahko pol jaz vzamem pravico da nategujem tvojo ženo? ti crnkovič pa ne briši postov ki ti gredo do živega in na njih nimaš odgovora. ne vem zakaj ti lahko zastrupljaš kelnarce jaz pa te ne smem na gobec.

 14. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Moj odgovor na tvoje ogabne in debilne komentarje je, da jih zbrišem. Bodi vesel, da sploh smeš uporabljat internet, ko si pa tak kreten.

 15. martin martin pravi:

  Če že poslušam, vedno to počnem resno. Nekaj jih je, če je nujno, bom naredil spisek, ampak ne tu. In ta vzorec najedanja poznam: članek je čisto o nečem drugem, je pa dobro čivkati tu, ker bo brano. In potem se bo to ponavljalo na vseh člankih in …. ah, to je že preotročje zame. Eni se lahko pohvalijo z jeklenimi živci, drugi zapadejo v dokazovanje, ki se izrodi in … tudi to je zgodba zase. Skratka: lahko noč, danes me bodo zabavali Ramones, v ozadju seveda.

 16. ajda ajda pravi:

  @drevinastrnad: če si si vzel pravico težit človeku na njegovem blogu, ima on vso pravico zradirati tvoje bedaste komentarje. tudi jaz bi jih.
  če te moti dim kadilcev greš lahko v mcdonald’s, tam ga ni. ja, kadilci smo nestrpni. kot tudi nekadilci. 1:1.

 17. Josip Blog Tito pravi:

  Tole sem opazil – Crni v komentarjih o kajenju zapiše: “Zdaj pa seveda sploh ne, ker je dojenček pri hiši.” :-)
  Torej le verjameš, da pasivno kajenje škoduje?!

  lp,
  JBT

 18. ajda ajda pravi:

  mc donald’s je bil predlog, ne ukaz.
  tudi kadilci imamo svobodno voljo, iti kamor hočemo, početi kar hočemo. četudi kaditi. žal.
  in vem, kako je biti nekadilec, sem bila ”vaša” kar lep čas. neugodno. bolj ugodno je biti kadilec, pa to ni predlog, niti ne razlog, zakaj kadim.
  sploh pa to ni tema tega posta, tako da bom jaz na tem mestu zaključila.

 19. drervinastrnad pravi:

  kar pridno brišeš moje poste vidim ccc da te ni sram .

 20. drervinastrnad pravi:

  ajda vidiš da nimaš razčiščenih pojmov. TI KOT KADILKA pač nimaš pravice priti tam kjer sem jaz in me zastrupljati s svojim dimom. Daj a ti res ni to jasno?Cukra ti lahko kupim pameti pač ne.

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.