Apple odkril Ameriko (3.)

Torek, 23. januar 2007

Medtem ko nisem pisal tretjega nadaljevanje sage o iPhonu, sem naštudiral Apple TV. Zadeva se mi je nenadoma zazdela dokaj revolucionarna.

By the way: namesto Apple TV sem hotel napisati “jabolko” (alt+shift+K na Macovi tipkovnici) tv, vendar v tem Wordpressovem okencu (v Firefoxu) pride ven kot kvadratek (ali pravzaprav pravokotniček). Škoda.

Saj res: poskusimo v Ectu! In glej, zadeva že dela.

 tv je imel to smolo, da ga je Steve Jobs predstavil istočasno kot iPhone in da ga je ta zasenčil. Multimedijski disk v primerjavi z Applovim mobitelom navidez res ni tako epohalen, pa vendar …

Videa ne snemam, filmov ne downloadam, slike sicer shranjujem, gre mi predvsem za predvajanje glasbe iz računalnika (iTunes) po domačem ozvočenju. Nerodno je iskati cedeje in posamezne komade — ali celo playliste, ki jih ne maram preveč in jih tudi skoraj nimam — v računalniku, ker vsa ta masa muzke v iTunesih ni najbolj pregledna, še posebej pa ne od daleč. Moj laptop mora biti v ta namen blizu ojačevalca, na katerega je priklopljen in ki se skupaj z DVD playerjem nahaja na polički TV omarice. Kot opcijo sem si kupil petmetrski kabel, ki pa ga še nisem niti vzel iz škatle. Rad bi komandiral glasbo z daljincem, pa imam predlanskega Maca, ki še nima Front Rowa. Pa tudi če bi ga imel, bi še vedno moral biti blizu ojačevalca. Ali pa bi vsaj ojačevalec moral biti blizu AirPorta, da bi si vrtel glasbo brezžično, vendar je ta spet drugje (zraven printerja oz. je ta zraven AirPorta). Malo sem odvisen od štekerjev (za tok, RTV, ADSL), malo pa tudi od razporeditve pohištva. Razmišljal sem že, da bi si kupil dok za iPod, ki ima daljinca, ampak kaj mi to pomaga, ko pa s kavča ne vidim dovolj dobro na iPodov ekranček?!

Kakorkoli: fonoteko iz iTunesov so bom sinhroniziral z  tv, povezal škatlico s televizorjem in skrolal z daljincem po zbirki, lepo vidni na televizorju. Idealno!

Škoda le, da  tv ne premore več kot 40 GB prostora. Po proizvajalčevi deklaraciji bi naj to zadoščalo za 9000 skladb. To bo hitro polno. S fotkami vred takoj. Očitno je tudi Apple pogruntal to, kar proizvajalci mobitelov delajo že dolga leta: medtem ko bi spominske kapacitete mobitelov lahko bile tako rekoč neomejene, jih namerno omejujejo, pri tem vsako povečanje predstavljajo kot neverjeten breakthrough in ga temu primerno tudi zaračunajo kot plačljivo opcijo.

Sago o iPhonu s tem intermezzom podaljšujem in četrti del — tokrat res zadnji in res o iPhonu — napovedujem v prihodnjih dneh.

Se nadaljuje.

PS: Škoda, jabček ne prime! Sorry.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Torek, 23. Januar, 2007 ob 18:28 v kategoriji Konzumer Blog, Mac & Posh, Po defaultu ZNB.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

15 komentarjev na “Apple odkril Ameriko (3.)”

 1. Matic Matic pravi:

  40 MB za 9000 skladb?

 2. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  GB. Hvala.

 3. stesh stesh pravi:

  Danes že cel dan razmišljam o iPhonu. :)

 4. jumeirah pravi:

  @Marko – napaka tudi v naslovu loga…

  Glasbo, filme, fotke itd. ni treba prenesti na AppleTV HDD za predvajanje na TV/ozvocenju. Ves content lahko tudi brezzicno streamas iz laptopa na AppleTV… res pa je, da mora biti v tem primeru nekje v hisi prizgan kompjuter.

  Vsekakor bo AppleTV najdu plac tudi pri meni. Manjka nam se samo en pomemben clen celotne slike – iTunes music store. vsa ta glasba, vse tiste serije in vsi tisti muviji! Damn…

 5. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Ne razumem. Brezžično streamam iz laptopa na AppleTV? Seveda. Ampak to je sinhronizacija iTunesov. Ko to naredim, imam zbirko na Apple TV. In ko je tam, jo vidim na ekranu TV. In potem poslušam prek ozvočenja.

 6. stojan pravi:

  huh, kaj ni bolje imet mini maca za tovrstno zadevo. kot prvo ima že večjo kapaciteto spomina, ne vem pa kako je s snemanjem oddaj s TVja? če se to da, potem je by-all-means mini precej boljša izbira. žal pa je malček dražja ;)

 7. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  kapaciteto ima večjo, to je res, je pa kljub temu samo računalnik, ki ni povezljiv s TV-jem.

 8. jonas jonas pravi:

  Prvi iPod je imel 5Gb, danes 80. Nam to kaj pove?

 9. balkonski balkonski pravi:

  Ja, to nam pove, da Apple s povečevanjem kapacitete ljudem, ki tripajo na nijhove gedžete, vsake pol leta proda novega iPoda. Isto bo z iPhoni. Namesto, da bi imeli že sedaj spodobno kapaciteto, je imajo borih 8G. Tako se bo lahko Jobs vsake pol leta pohvalil (but-there’s-one-more-thing varianta, feni pa v ekstazo) s podvojeno kapaciteto, AppleHead-i pa bodo veselo kupovali. Saj vendar nisi frajer, če imaš 8G, medtem ko jih ima sosedov mulo recimo 40.

 10. balkonski balkonski pravi:

  Pa ne mi rečt, da gre v škatlo velikosti današnjega AppleTV-ja samo 40G, no. Stavim, da je napol prazna. Pridkano čaka na but-there’s-one-more-thing (AppleHead-i pa v ekstazo).

 11. jumeirah pravi:

  @Marko: ce sem jaz prav Jobsovo prezentacijo razumel lahko ali shranis content na AppleTV, ali pa ga brezzicno streamas iz najvec petih racunalnikov… tako nekako tudi pravi PR text na http://www.apple.com/appletv Apple TV streams as well as it syncs, so you can pair up to five additional computers and let friends and family stream their iTunes libraries to your TV. Apple TV stores up to 50 hours of video, ready to watch when you are. And if iTunes is still syncing what you want to see — or if you don’t want to sync at all — you can watch a stream from your computer right away.

 12. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Ma ne napol. Na četrt ali še več.

 13. irencek irencek pravi:

  Se opravičujem, čisti intermezzo. Saj je mogoče res butasto vprašanje ampak me vseeno zanima: Kaj sploh lahko naredim (razen tega, da mu itak j**** vse po spisku), če mi nekdo spremeni (ne odstrani, ampak vsebinsko spremeni!!!) komentar na njegovem blogu?! Primer: http://virenque.blog.siol.net/2007/01/14/resitev-in-nasprotovanje-brez-resitve/

 14. irencek irencek pravi:

  Ne vem koga drugega naj vprašam to, če ne urednika… Pa hvala!

  In lep dan!

  Irena

 15. zolja pravi:

  Marko, omisli si Nokio serie S60 in programček ControlFreak in boš imel bluetooth daljinec s katerim boš upravljal muziko na laptopu. Odlična zadeva!

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.