V Trenjih

Petek, 26. januar 2007

Sinoči smo imeli debato o protikadilskem zakonu na Pop TV. Moram povedat, da me je zelo pozitivno presenetil Bogdan Barovič. Zelo duhovito in argumentirano je govoril — pa tudi sicer simpatičen —, vsi ostali pa so bolj nakladali. Gospa Gracelj iz Maribora, ki že 47 let kadi, je pravi model. Nisem si mogel kaj, da se ji ne bi nasmejal. Sicer pa ne vem, kje Slak take najde!

Tole je pa publika:

25012007318.jpg

Po oddaji smo šli v tisti Pop TV-jev pajzl, ki je bil seveda veselo zakajen, in spili en drink in kadili. Dr. Čakš, eden od soavtorjev zakona (levo), in minister Bručan pa sta to morala vohati.

25012007319.jpg

V ospredju Slakova roka, skrajno desno Barovičev marlboro, v pepelniku levo pa prvi čik od gospe Gracelj po več kot dveh urah!

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Petek, 26. Januar, 2007 ob 00:14 v kategoriji Po defaultu ZNB.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

55 komentarjev na “V Trenjih”

 1. irena irena pravi:

  Tudi mene zanima, kje so našli gospo Gracelj. Sklepam, da v kino na več kot dve uri trajajoč film ne more. :D
  Sicer je bilo pa omenjeno gospo in tistega lastnika lokala (se ne spomnim, kako mu je že bilo ime), prav težko poslušati, ker sta imela tako grozljiv glas – prekajene glasilke verjetno ne laufajo več tako, kot bi morale.

 2. intelektualec pravi:

  Sicer ne vem, če g. Slak kadi, toda po izboru sodelujočih v včerajšnjih Trenjih, sem vsekakor sklepal, da kadi ali pa da je vsak nasprtnik zakona o popolni prepovedi kajenja. G. Slak bo vedno preseneča s svojim “butastim” izborom sodelujočih, prav tako pa je pri njemu največji problem objekivnost. Za voditelja ali novinarja se spodobi, da je objetiven, nepristranski itd. Toda, pri njemu sem že velikokrat ugotovil oz. opazil v katero smer se nagiblja. Danes moram priznati, da se je nagibljal v smer kadilcev, seveda pa obstaja velika vrjetnost, da se motim.

 3. had had pravi:

  seveda obstaja moznost da se motis.. jaz sem pac videl vse to skupaj z drugega stalisca.. da je bil na strani nekadilcev.. :) tako, da obstaja moznost, da se tudi jaz motim..

  res je.. barovic je imel par dobrih pripomb.. sploh tista, da vsako jutro vidi “mularijo” pred osnovno solo, kako kadi, preden gre k pouku, bi lahko dala ministru malce za misliti.. glede na to, da ima barovic na drugi strani gimnazijo, bi lahko naredil tudi primerjavo, katerih kadilcev je vec.. osnovnosolcev ali gimnazijcev..

  ti si pa verjetno gledal thank you for smoking :)

 4. hisnik pravi:

  fotka je legendarna…

  @intelektualec: glede na izbor sodelujočih bi prej rekel, da je pristaš zakona ali pa insiderski diverzant. Izbor tako mladih ljudi iz srednje strokovne šole sem nekako poizkušal razumeti šele proti koncu oddaje. Vidim ga kot postavljanje sistema za prihodnje rodove, da bi manj kadili. Ko sem začel jaz (pa ta fora belosrajčnika o nekem macho postavljanju je men mem, ker se še spomnim kako sem začel), še ni bilo tako močnega protikadilskega javnega mnenja.

  Če bi bila javnost pred 15 leti tako proti kadilsko osveščena bi morda! dvakrat premislil. Dajat prime time razredu srednje šole – ja halo, saj smo vnaprej vedeli kaj bodo povedal. Men se zdi, da se jim enostavno ni dal poiskat kakih izkušenejših sogovornikov. Kot introvertiranec, ki premalo hodi ven.

 5. hirkani hirkani pravi:

  Izjava o pajzlih je bila svetovna.

  Barovič, kot predstavnik neke stranke, pa je prepogosto uporabljal JAZ, JAZ, JAZ… Niso vsi kadilci tako obzirni.

  Splošen okus po oddaji: bledo.

 6. inspiron inspiron pravi:

  Jaz sem uletel ravno nekje v delu, ko je Crnkovič razlagal o pajzlih – tisto je bilo na mesto in hkrati duhovito in sem za trenutek pomislil, da bo celo zabavno. Pa ni bilo. Brezveze.

  Mimogrede: Barovič je že lahko simpatičen, ni bil pa kaj preveč argumentativen: tista primerjava z Hitlerjem in plinskimi celicami v koncentracijskih taboriščih je bila pa en velik mimohod in debiloza. Tu in tam iz njega vseka vpliv Jelinčiča…

 7. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  ja, res, to s plinskimi celicami je bilo pa res mim.

 8. bane pravi:

  ko sem bil jaz v osnovni šoli (15let nazaj), so se morali pogumneži, ki so se upali prižgati cigareto skrivati pod mostovi, v gozdu in ne vem kje še. Sedaj pa pridno pridejo pred šolo 10 minut predno se začne pouk, da lahko v miru še enga pokadijo. In kje je potem ta proti-kadilsko osveščena javnost, ki je pred 15 leti ni bilo?

 9. inspiron inspiron pravi:

  Pri nas je bilo takole:

  Tovariš: “Fantje, a ste kadili????”
  Mi: “Ne, nismo, prisežemo!!”
  Tovariš: “Katere pa?”
  Mi (kot iz topa): “57!!!”

  Pa smo potem pobirali v radiju 40m okrog šole vse čike z rokami celo popoldne po pouku….

 10. hisnik pravi:

  @bane dober point, ampak zgrešen cilj. takrat smo imeli razrednika, ki je nategoval ušesa vsem ki so se drznili prit v šolo v army shop hlačah, ali so pozabili copate. Danes si tega ne bi več upal počet, ker bi proti njemu planili starši. Osveščenost o posledicah kajenja, pa je danes gotovo boljša. Pa saj so tobačne korporacije padle ravno na skrivanju posledic kajenja.

  Je pa tud več uporabe trdih drog itd, kar men daje bolj slutit na vpliv družbe v kakršni živimo. In več kot bo nestrpnosti med nami, hujš bo. A se vam ne zdi?

 11. likard37 likard37 pravi:

  TRENJA

  Če bi kdaj v bodočnosti oddaja trenja začutila potrebo po preimenovanju bi rade volje priskočil na pomoč v morebitni zadregi. Svetoval bi naslov Tedenski festival blefiranja in arogance. Sicer ni to videti posebno praktičen naslov vendar pa bolje odkriva vsebino kot termin Trenja. Spodbudilo me je k sledečemu razmišljanju bedasto prerekanje okoli kadilskega zakona. In če me je kot dolgoletnega nekadilca zadeva spravila s tira, ne vem šele kako je s kadilci. Še manj mi je jasno, kako lahko govorimo o trenju, če pa so bili vsi prisotni na isti strani problema. (če odmislimo nekakšnega realista Crnkoviča in približno dveh gostov, ki sta bila s svojim hripavim in oštarijsko artikuliranim izvajanjem drastično kontraproduktivna glede na tisto kar sta žalela zagovarjati). In glede na takšno družbo se sprašujem kaj je tam delal minister saj bi gospod glede na svojo suvereno in in z vseh strani podprto pozicijo lahko mirne duše tja poslal kakšnega namestnika, tajnico ali vratarja in bi se kateri od njih namesto njega arogantno posmehoval nekaj stotisočem Slovencev. Jasno mi tudi ni komu so potrebne takšne oddaje, ki pod krinko »prisiljeno spontanega« javnega mnenja skrivajo prave probleme. Pa lepo vas prosim gospodje! Prepirati se o tem ali je kajenje dobro ali slabo je podobno, kot bi tuhtali ali je dobro ali slabo pobijati ljudi. Tobak, to je vendar jasno in gotovo, je slaba stvar. Lahko bi billi tudi zadovoljni, da to v zadnjih letih ve vse več ljudi.( posebno dobro se tega začenjajo zavedati kadilci!!) Težava je drugje. Težava je v prepovedi. Vprašanje, ki se mi mota po možganih je to kaj je naslednje na vrsti. Ali ne bo mogoče to kakšen manj obče slab pojav. Ali ne bo mogoče to kakšna meni draga in prijazna zadeva. Ali ne bo mogoče naslednja prepoved prizadela tudi tistega prepotentnega mladeniča, ki v Trenjih ni bil sposoben v svoji samozaverovanosti niti slišati nasprotnega mnenja? Sedaj so gospodje mahali na televiziji s črnimi pljuči. In če nam v bližnji bodočnosti prepovejo kakšno drugo, danes samoumevno dejavnost? Samo pomislimo koliko stvari počnemo, ki so nezdrave in nevarne! V rudnikih in cementarnah si tudi uničujemo pljuča, v tovarnah si kvarimo ude in za računalniki možgane. Na cestah nosimo dnevno naprodaj svojo kožo. Stresen je tudi strah za otroke, ki nanje prežijo zelo mnoge nevarnosti. Močno zdravju neprijazno je tudi trepetanje za službe in stalno slabšanje socialne varnosti delavcev.
  Vendar, gospodje bodo tudi v bodoče te stvari zaobšli in iz dolgega spiska izluščili nekaj nezdravega in v vehementnih arogantnih debatah jih bomo spet poslušali kako rešujejo narod vseslovenski pred nezdravimi vplivi. (spet vse za narodov blagor)
  Hvaležen za prostor kjer sem lahko olajšal svojo dušo….Dare

 12. hisnik pravi:

  @likard37 Podpis

  PS Bedni so naši politiki (pa ne samo vladajoča garnitura), bedni smo mi, ki se jim tko na izi pustimo. +Slak me je tokrat razočaral. Od sedaj naprej si ga predstavljam kot latinskega ljubimca v mehiški soap nadaljevanki.

 13. bane pravi:

  @hisnik: Ja sej ni nujno nategovati ušesa, ampak a ni mlajšim od 15 let prepovedano kaditi??
  Kaj pa vzgojni ukrepi? ne zaležejo bo kdo rekel… pa bi mogli!!!

  še ena resnična iz srednje šole:
  v 1. letniku ko sem prišel, je bilo prepovedano kaditi, in so vsakega ki je prekršil prepoved, kaznovali z ukorom.
  V 2.letniku so se veljaki šole odločili da ukinejo prepoved, ampak je fizkar vsakega ki ga je dobil z čikom prijel in odvlekael do ravnatelja in dosegel da je dobil ukor.
  No potem je prišel zakon, da se ne sme kaditi pred šolami ipd.. in so se vsi kadilci preselili čez cesto na parkirišče, kjer šola ni imela več moči… čeprav bi jo morala imeti!!!

 14. nimiy nimiy pravi:

  sem si pogledal posnetek teh trenj in mislim, da imaš, marko, en problem. nisem ravno prepričan, da ti pojem diskriminacije sploh razumeš. oziroma sem mnenja, da ta pojem povsem zlorabljaš oz. razteguješ na način, ki bi potem lahko v končni fazi vsakemu dovolil, da počne karkoli hoče, v nasprotnem primeru bi pa bil diskriminiran.

  diskriminacija naj bi bilo dajanje, priznavanje manjših pravic ali ugodnosti komu v primerjavi z drugimi, zapostavljanje. sedaj če to beremo prosto, pomeni diskriminacijo lahko tudi to, da v lokal nekdo ne more priti gol, če mu pač tako paše. pa še ostalih milijon primerov se lahko tu izmislimo. tako da tako razumevanje je dejansko neuporabno. diskriminacija v pravem pomenu besede pa bi bila recimo v tem primeru to, da bi kadilcem bilo prepovedano kaditi, kadilcem pa ne. torej nekdo bi imel več pravic od nekoga drugega iz povsem istega naslova pravic, torej pravice do kajenja. to je diskriminacija. tega pa ta zakon seveda ne implicira.

  lahko bi pač trdil, da se diskriminacija dogaja na osnovi spoštovanja tvojih pravic na splošno, torej na osnovi pravice do kajenja, ki jo pač imaš. ampak ta zakon ti te pravice ne odreka, jo samo omejuje v tisti točki, ko pač trči ob neko drugo pravico, torej pravico ne kadilca, da pač cigaretnemu dimu ni izpostavljen. tako da o diskriminaciji tudi v tem primeru bi zelo težko govorili, ker je pač to neko omejevanje po sili razmer. gre pač za hierarhijo pravic. neke pravice so pač nad drugimi.

  torej, formula, jaz bi rad nekaj počel, pa tega ne smem, torej sem diskriminiran, v družbi, kot jo poznamo, nima neke teže, ker po tej formuli smo dejansko vsi diskriminirani. torej to, da svojo diskriminacijo izpostavljaš nima nobene teže, ker smo pač diskriminirani tako ali drugače vsi.

  problem je le v tem, da ste si, zaradi dosedanjega stanja, to pravico do kajenja preveč vzeli k srcu. ta pravica ni nič večja, kot je pravica nekoga, da zadovoljuje svojo potrebo po hitrosti. in seveda to pravico ima, ampak na dirkališčih recimo, ne pa na javnih cestah. a so zate ti ljudje tudi diskriminirani?

 15. Here I am, this is me … » Kajenje in principi in petek pravi:

  [...] Za dobro jutro sem spet mal bloge pregledala in naletela na kadilski zakon (učeri je bila debata na Trenjih glede tega). T.i. Crni je spet fajn napisu kako pa kaj, pri Jonasu sem pa naletela na eno “šalo” in jo bom kr prekopirala [...]

 16. antrock pravi:

  nimiy odličen komentar!

 17. Radvanjec Radvanjec pravi:

  nisem si ogledal oddaje, ker sem bil na službenom proputovanju (kao i otac), ampak vem pa eno; fris od Bručana je ze znoret smešen!

 18. had had pravi:

  zihr ma silikon v ustnicah :)

 19. markopigac markopigac pravi:

  MC – taki in drugacni zakoni so le izkazovanje svoje moci trenutno vladujoci politicne garniture in nimajo nikakrsne veze z zdravjem, ker je to popolni nonsens. privedejo pa le se do vecjega kaosa in brezumja.

  barovic sem vedel, da bo blestel (ceprav ni), si pa ti bil dokaj “medel”, sem mislil, da jim bos serviral kako vroco na tapeto. pa nic. ajde, si pa bil med vsemi “kadilci” za tisto belo mizo edini “normalen”, saj so ostali izgledali (tako po videzu kot po glasu) kot rockerske zvezde, kjer velja pravilo cik za cikom.. povprecno slovensko jagnje jih je ze videlo tako, verjemi. ce bi bora corba govoril slovensko, bi prav gotovo sedel kje zraven. no, ne bi – saj bi slak skalkuliral, da bi brucanu in njegovim verjetno vrgel kako socno v botex (kot pravi had), kar pa bi bilo izredno slabo za njegovo kariero (o.p.p. slakovo).

  in se moj povzetek -> http://markopigac.blog.siol.net/2007/01/26/neumna-trenja-o-nekajenju/

 20. Simon Simon pravi:

  Marko, strinjam se s tvojim včerajšnjim mnenjem. Minister se je lotil problema (če sprejmemo tezo, da je kajenje problem) na napačnem koncu. Z zakonom, ki je mala kulturna revolucija in povroča konflikte med državljani. Morda bi bilo res pametneje, če bi država s trošarinami (dodatnim kadilskim tolarjem za zdravljenje kadilskih bolezni ipd) bistveno povišala ceno cigaret.

  Sam bi še dodal, da bi zakon lokale lahko ločil na 100% (po celotnem prostoru) kadilske in 100% nekadilske, pri čemer bi lastniki deklarirano kadilskih lokalov morali plačati še nek dodaten davek (trošarino, kadilski tolar), zato da bi država vzpodbujala odpiranje nekadilskih lokalov. Višina te dodatne obremenitve bi lahko varirala glede na odziv trga, ki bi moral primerno pokriti segment nekadilcev.

 21. nascokin nascokin pravi:

  Oddaja je bila zaradi zanimivih kalibrov vsaj zabavna, če nič drugega. Edino za tista dva zoprna mala klinca, ne vem kje so ju staknili.

 22. mare mare pravi:

  Oddajo sem gledal in sproti pisal blog. Moram priznat, da si me Marko 2× presenetil:
  1. da si sploh pristal na debato s takimi sogovorniki (ne seštevek, mogoče zmnožek njihove inteligence je enakovreden tvoji)
  2. da si govoril tako duhovito, razumno in preudarno hkrati.

  No, več ali manj pa se je dogajalo tole: http://albreht1.blog.siol.net/2007/01/25/odmevi-2512007/

 23. Človek Človek pravi:

  Samo ena opazka… nimiy – obstajajo prostori kamor lahko prideš gol, temu namenjeni prostori na nudistični plaži… v primeru sprejema zakona pa ne bo smel obstajati kajenju namenjen prostor v obliki kot zgoraj omenjeni…in verjetno je z vsemi tvojimi tvojimi miljoni primeri…
  moje mnenje o situaciji pa je tu in feel free to make an argument…
  http://clovek.blog.siol.net/
  LP
  D.

 24. sandika sandika pravi:

  Oddaja je bila zanimiva. Tudi Markovi komentarji so bili na mestu.

  Sama sem nekadilka in mi je zelo žal, ampak dejstvo je, da se kadilci požvižgajo na nekadilce v določenih lokalih. Že samo na kakšno pizzerijo pogledaš. Na žalost imam okoli sebe kadilce in nihče si do sedaj, kljub komentarjem, še ni blagovolil počakati da bi vsi za mizo nehali jest. Veselo “čik” na plano in gremo dimit. Osnovni bonton?! Mi je zelo žal ampak, do določene mere dam prav. Mislim pa da lahko sprejmeš kakršen koli zakon, če se ne izvaja in seveda v začetku tudi sankcionira, ni iz njega nič. Oz. ostane zakon na papirju.

  Sem pa zato, da se cigareti podražijo (mnogoooooooo in velikooooooooooooo) in dvigne starostna meja. Dejstvo je, da če nimaš denarja oz. če do njega (kot šolar npr.) težko prideš, ker viri niso neomejeni in povrhu vsega ti še lahko kadarkoli prekontrolirajo sarost, ima za posledico (vsaj pri meni bi jo imelo), zakaj bi se pa trudila?, a je sploh treba da se moram toliko utrujat za cigareto? Toda to je samo v štartu in smisel starostne omejitve je ravno pri tem, da je mladini cigaret težje dostopen. Rezultati bodo pa itak vidni šele po določenem času. LP, S.

 25. drervinastrnad pravi:

  Res ne vem kje vas je slak našel, se mi je zdelo da gledam ene idiote iz kake luknje v albaniji. To velja zgolj za kadilski del.Sicwer pa ti tu ne bom repliciral ker se mi zdi da resnice ne preneseš ion me boš itak brisal.

 26. n3yc n3yc pravi:

  :D hehe :D tudi sam sem bil v včerajšnji oddaji :D je bil preos iz naše šole :P jz sm bil tisti zadaj :D v rdečem puloverju :P

 27. Hotimir Hotimir pravi:

  Pa kje zivis sandika :) Dvig starostne meje, pa podrazitev. A mislis da je trava pa hors poceni…pa gre v promet. Cigarete se bodo pac z balkana malo bolj furale, pa se ceneje so.
  Ha ha ha Marko, dobro da nisi tegale dolgoimenca iz komentarja 25, zbrisal :) Nek se vidi razkos velikih umova. Ta se je pa nekaj nalepil na tebe…a. Pa tako idealen je…ne pije, ne kadi, ne uziva drog…pa urednik bloga bi postal

 28. inside666man pravi:

  bravo Crnkovič včeraj si bil fantastičen ;)
  najbolj sem si zapolnil stavek ko si rekel, da sta ti obe pluči (rozante in črne), da sta ti obe pluči za videt grozni in prav imaš ;) haha dobro si to povedal bravo za vse najbol pa za to ;)

  lp in ou

 29. Simon Simon pravi:

  Neizbežnega pač ne gre ustavljati, v razmislek in za primerjavo z aktualno razpravo pa bi vseeno opozoril na protikadilske kampanje nacistov. Bojda gre za malo poznana dejstva o protikadilskem gibanju v Nemčiji v tridesetih letih prejšnjega stoletja. Sami presodite ali preverite ali so navedbe resnične…

  The anti-tobacco campaign of the Nazis

  Hja … morda pa je šlo pri drugi svetovni vojni za kajenje ;) … Hitler, Mussilini in pogojno Franco (vsi nekadilci) proti Churchillu, Stalinu in Rooseveltu (vsi kadilci).

 30. animos pravi:

  hmm..Vsaj malo..vsaj malo več poguma bi lahko pokazal in mogoče malo bolj zamajal Fašistične sogovornike..ki si jih imel ob sebi v tej propagandi oddaji..ki jo je pop-tv brilijantno izpeljav v korist zagovornikov te bizarnosti in tako pokazal kako deluje manipulacija.. Samo za malenkost spremenjena vsebina bi rezultat glasovanja namreč spremenila v korist nasprotnikov…le argumenti..ki sta jih z barovičem podajala so bili premlačni da bi bi lahko konkurirali scenariju oddaje ki je več kot očitno bil zelo dobro usmerjen v korist tisti opici po imenu bručan.

  Kakorkoli.. Bodi vsaj toliko fer oz. A imaš tolk jajc da poveš in izneseš vsaj del tistega kar se je dogajalo po oddaji..o razgovoru ki je tekel iza kamer?!? To kar je bilo prikazano je propaganda..tisto iza kamer pa je nekaj drugega…če je sploh kaj bilo..težko pa verjamem da bi bili čisto vsi..ki ste tam nasprotovali bizarnosti tega Fašističnega ukrepa bili res popolnoma tiho kot ste to bili med oddajo.

 31. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  V zvezi s tem, kar se dogaja, ko izklopijo kamere, ni veliko za povedat. Vsi smo prijazni drug do drugega, Malo smo se celo pohecali z gospo Gracelj, ki mi je dala vžigalnik z napisom Gostilne Vračko v Sv. Juriju ob Ščavnici. Bručan & Co. pa se delajo tolerantne do kadilcev. Sam je povedal, da je 12 let kadil, zdaj pa že več kot 20 let ne več. In kako so tudi dohtarji na internistični kliniki (kjer je bil prej predstojnik) včasih ful kadili, zdaj pa samo še trije od 70. Nič takega, skratka. Mi se mamo radi. Po oddajah je vedno tako. Tudi zadnjič na Radiu Slovenija sva se po oddaji z Uršičem čisto normalno in prijazno pogovarjala.

 32. nimiy nimiy pravi:

  animos, a si ti kadilec?

 33. nimiy nimiy pravi:

  človek, ta ideja o recimo lokalih za nekadilce v bistvu ni izvedljiva. prvič bi bil problem v tem, kako bi bila ta stvar urejena. torej, ali bi se vsak lastnik sam odločil, ali bo njegov lokal kadilski ali ne, ali bi to določila država. v prvem primeru bi bil problem ta, da bi v teoriji lahko vsi lokali postali kadilski, kar bi iz proti-kadilskega zakona naredilo komedijo. v drugem primeru bi bilo pa vprašanje to, po kakšnem ključu naj bi država to urejala. torej vsak, ki ne bi mogel imeti kadilskega lokala bi se lahko upravičeno spraševal zakaj pa on ne.

  tu gre le za to, ali tak zakon rabimo ali ne. torej, ali kajenje predstavlja nek problem, ki ga je treba z zakonom urediti, ali ne. če problema ni, potem tudi zakona ne rabimo. če problem je, potem pač mora biti zakon tak, da bo problem dejansko vsaj poskušal rešiti.

  problem pa jaz vidim najprej pri vprašanju pravic. če država svojim državljanom zakonsko daje pravico do tega, da niso izpostavljeni pasivnemu kajenju, potem glede tega ne more hkrati uvajati nekih izjem, ki to pravico ukinjajo. to bi lahko storila samo v primeru nekih višjih interesov, oziroma takrat, ko bi ta pravica do ne-izpostavljanja cigaretnemu dimu posegala v neko drugo pravico in bi jo morali zaradi tega omejiti. gre preprosto za logiko hierarhije pravic. v tem smislu je pravica do kajenja manjša od pravice do recimo temu ne-kajenja, ker pravica do kajenja posega v pravico do ne-kajenja in ne obratno. torej v tem primeru, je treba zaščititi ne-kadilca. to je vsa filozofija.

  in seveda pri tem država ni dosledna, ker če bi bila, potem bi kajenje preprosto prepovedala povsod. je pa po drugi strani tudi res, da država lahko nekaj prepove najlažje tam, kjer ima za to vse pristojnosti. tako da vedno obstajajo neke praktične omejitve.

 34. Hotimir Hotimir pravi:

  V mladini je simpatično opozorilo:
  MINISTRSTVO OPOZARJA, DA KAJENJE SKODI BISTVENO MANJ OD OSTALIH EMISIJ V ZRAKU…..

 35. mica mica pravi:

  kadilci se mi zdijo na moč podobni moškim, ki v zakonu pretepajo in maltretirajo ženske.
  Tudi oni mislijo- še več-trdno so prepričani!-da je to njihova pravica, ki jo nihče nima kratiti!
  če pa jih slučajno začopatijo – kot se sedaj dogaja s kadilci – pa zaženejo jok in stok, češ, kaj si pa upate! :-)
  Skratka, kadilci še malo brcajo, stokajo, jamrajo in kažejo roge….vendar jih bo minilo…za dežjem zmeraj posije sonček in tudi njim se bo prikazalo v vsej svoji lepoti tedaj, ko bodo postali nekadilci.

  PS
  Tisti, ki se jim je zdel Barovič argumentiran, pa…..jejejjejej, bogpomagi…..

  Mica

 36. Hotimir Hotimir pravi:

  Na enmu drugmu blogu…Kaditi ali nekaditi….so prisli do sklepa, da ne bi smela drzava uvesti kadilske in nekadilske lokale, ker pol v nekadilske neb nobeden hodil….Moja teorija pa je takale Bom se tule sem prilepil……:
  Evo logike. Če bi prevladala svobodna trzna logika, bi se torej lastniki odločali in odpirali samo kadilske lokale. Nekadilski lokali bi bili nerentabilni, ker nekadilci ne bi hodili noter. To vsi vemo Iz teh logičnih zaključkov sledi :
  1.Nekadilci hodijo v lokale zato ker so tam kadilci.
  2 Negatilc tam moti dim
  3Nekadilci zahtevajo, da kadilci ne kadijo
  Kdo zdaj koga ogroza…..in kaj pomeni novi zakon. Nekadilci ogrozajo in hočejo jemati kadilcem njihovo svobodno pravico, podjetnikom pa zasluzek iz cisto ekonomsko upravicene trzne logike.
  Novi zakon pomeni krsenje pravic in svoboscin kadilcev in podjetnikov. Nekadilci se obnasajo neodgovorno, sebicno in privoscljivo. Z novim zakonom ne bodo resili pasivnega kajenja ne otrok, ne kelnarc v lokalih. Nekadilci so kar se druzbe in festanja tice eni zatezeni osebki. Slinijo se v druzbo nekadilcev in potem tam jamrajo in vihajo nosove, zaradi dima. Za svoje pasivno kajenje so krivi ravno toliko, kot ce bi sli tiscati svoje nosove v auspuh. Kaj bi sedaj radi, poleg cisto slovensko privoscljivega nacina….ce jaz nimam konja, je najbolje da tudi sosedu crkne. Na jugu pa bi jim rekli, da so kot device………jebala bi se, a da ne udze :)

 37. nimiy nimiy pravi:

  hotimir, tole: “Iz teh logičnih zaključkov sledi : 1.Nekadilci hodijo v lokale zato ker so tam kadilci.” je pa logičen zaključek z napako, ker kajenje teh ljudi ne moremo imeti za vzrok obiska nekadilcev. to je isto, kot če bi rekli, da nekadilci hodijo v lokale zato, ker so tam pepelniki.

 38. Hotimir Hotimir pravi:

  Tule pa lahko vsi, kadilci in nekadilci podpisete peticijo proti Nekadilskemu zakonu :)

  http://www.petitiononline.com/Kadilci/petition.html

 39. Hotimir Hotimir pravi:

  Nimiy ze mogoce v teoriji….v praksi pa se ve, kam gre folk najraje. Tja kjer se dobro pocuti, kjer je zurka, kjer je v redu. Zakaj pa do sedaj vsi nekadilci kljub temu, da jim je zoprno hodjo tja…..pa peticijo podpisi :)

 40. nimiy nimiy pravi:

  ja, hotimir, ampak za to, da nekadilci hodijo tja ni vzrok kajenje. to, da so ti ljudje kadilci v tem primeru, kar se vzroka tiče, ni relevantno.

 41. Hotimir Hotimir pravi:

  MICA :) me veseli, da te je moz nehal mlatiti. Zdaj delujes tako nekam optimisticno.Najbrz si mogla tud sama malpopustiti, vsaj pri jeziku…a nede :)

 42. Hotimir Hotimir pravi:

  MICA , ker se spoznas na psihologijo Janeza, ki mlati svojo babo in ves kaj to pomeni, kaj pravis na tole:

  V sloveniji je procent alkoholikov tako visok, da ne upajo povedati. Posledice so katastrofalne, za firme, za druzine, za otroke, za promet in za zdravstveno blagajno. A si upa Brucan prepovedati alkohol, ali pa predlagati zakon, da se v lokalih ne sme piti alkohola. Niti v sanjah. Pa ne bi bil nic nelogicen. V lokalih lahko pijes brezalkoholne pijace, kavo, se pogovarjas in jes ne smes pa piti in kaditi.A ni to dovolj. A neb ta zakon bil enak kot pa protikadilski. Torej, ce navijas za pravico, podpisi peticijo. Za pasivne kadilce ne verjamem, da razpolagajo z pravimi podatki. Za pijance pa je stvar dokaj jasna. Podatki so, samo objaviti jih ne upajo. Pa tud alkohola ne prepovedati…saj ja imamo pijansko pesem za himno, pa vsi poslanci ga radi cukajo, pa ljudje…ekonomija zivi od pridelave vina in pira in snopsa. Brucan bi letel kot knof od gat, ce bi kaj takega spisal. Verjem. Narod naj kar pije, pa mlati babe, unicuje druzine, se pobija po cestah, sam da ne kadi v lokalu :)

 43. markopigac markopigac pravi:

  MC – za koga torej vsa ta gluma “pred kamero”, ce pa je izzven etra prijateljevanje? :)

 44. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  To ni gluma. Jaz resno mislim, drugi pa mojem tudi. To zunaj pa ni ravno prijateljevanje. Samo nadiramo se ne.

 45. Simon Simon pravi:

  @Mica: Ženske ste takšne in drugačne. V svojih študentskih časih sem se vrtel okoli ene res dobre in zelo brihtne mrhe in uporabljal ves svoj romantično-boemsko-kavalirsko-poetični arsenal. Pa mi je punca na koncu rekla, da sem ful vredu fant … a žel ne zanjo. Da zanjo moški ni pravi moški, če vsaj malo ne smrdi po cigaretih in piru in nima tistega seksi privatniškega trebuščka … pa bodi pameten.

 46. animos pravi:

  To JE Gluma!! Gluma ki izhaja iz Strahu..Strahu pred in za “Ugled Lastne Integritete”..ki je pa itak NOBEDEN izmed sodelujočih na teh trenjih NI IMEL!!
  Glumili so tako zagovorniki – Fašisti kot nasprotniki – Sužnji.
  Fašisti se Zavedajo da nimajo prav in kaj dejansko pomeni ta zakon.
  Sužnji pa z določeno mero nežnega nasprotovanja kontrirajo Gospodarju..pa ne preveč..da le slučajno ne bi izgubili določenih “bonitet”..če slučajno prevlada Cezarjeva Volja…In na ta način seveda VEDNO prevlada Cezarjeva Volja.
  To, da si začel vsaj malo drugače premišljevat o sebi in svetu ti še ni dalo dovolj poguma, da bi zares nastopil proti Bizarnosti Fašističnega Režima..ki si jemlje pravico Vladati Ljudem. Še vedno si premlačen iz strahu pred izgubo česarkoli že..ne da bi se zavedal, da nimaš česa izgubiti ker ničesar tudi nimaš..čeprav imaš VSE..ampak tega še nisi dojel..in tega VSEGA….NI MOGOČE izgubiti..ker je v vseh nas.

 47. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  U, mater, zdaj si pa povedal!

 48. animos pravi:

  ane…hehe

 49. Hotimir Hotimir pravi:

  animos…dej povej kje lahko, razen na anonimnih blogih, preberemo in vidimo tebe. Da bos javno, v svojem imenu nekaj komentiral zagovarjal, da te bo veliko ljudi bralo, da bo lahko vsak pikzigmar ki si doma niti mami al zeni ne upa rect nicesar, potem sral po tebi. Ne strinjam se z veliko stvari o katerih pise ali govori Marko, ampak ima stil in jajca. To pa steje. Sploh se pa strinjam z njim o nekadilskem zakonu :) Kadilci se ne damo, tud ce nas premagajo….bomo na konc popusili

 50. animos pravi:

  jah..dragi moj,…animos pač ni “pomemben” in to tudi noče biti..nikoli in nikdar pa se ne uklonim nikakršni “avtoriteti” pa naj si to gre samo za prometni “prekršek” ali ukvajanje z nesmisli raznih državnih uradnikov..kar se mi je zgodilo nazadnje ko so mi hoteli odvzeti VSE dokumente in s tem status “prebivalca”..kao izbris ali nekaj podobnega (bom mogoce opisal v kaki objavi).
  Tudi “blatiti” me ni mogoče..in ne “užaliti”..ne na blogu ne v “real lajfu”
  Kaj pa je zate “anonimno”?? A ti bo moje ime in priimek o meni povedalo več kot vsebina tistega kar napišem?!? Ime in Priimek so mi dodelili..mene niso vprašali za mnenje!? Tisto uporabljam samo pri “uradnih” zadevah in kot tako sploh ni moje.
  Strinjaš se z njim praviš..saj se tudi sam strinjam..in to popolnoma ampak Marko je še daleč od “stila” in “jajc”..čeprav se je zadnje čase malo popravil..pa še vedno ne dovolj..strah je še premočan, da bi mu dovolil izkoristiti moč in vpliv v dobro sebe in sočloveka.
  Kadilci se ne date praviš..kako se ne date?!? Poglej strahopetne gostince, ki vsi po vrsti jokajo kaj bodo ko bo Cezar izdal dekret o prepovedi..namesto da bi to preprosto ignorirali..In kaj more inspektor ali policaj ce je v gostilni vse polno kadilcev kljub prepovedi?!?..in to v večini gostiln?!? Kaj bo naredil..?!?? Samo obrne se lahko…kot se je že marsikateri v kakem drugem primeru.. Sam sem inšpektorja, ki mi je prišel težit glede nekih “zakonskih predpisov” o firmah in bla bla bla…zagrabil za kravato in odnesel iz pisarne…nato pa državi podaril firmo in odšel na svoje…pa še naprej in mnogo lepše živim brez države in njenih maloumnih prepisov ter zakonov kot sem to prej..ko sem moral delati samo za državo..ki mi je nato še določala kaj smem in česar ne smem.
  Vsekakor človek še rabi pravila ker je preglup da bi živel brez njih…ampak izključno pravila..NIKOLI in NIKAKOR pa zapovedi in prepovedi.

 51. Hotimir Hotimir pravi:

  Aja…od izbrisanih si, pol je pa ze jasno. Fajn se mej

 52. animos pravi:

  nej nej..jim ni ratal..for now..mogoče jim bo kdaj v prihodnje pam pač kupil kak afriški pasoš in bil črnec nekaj časa..hehe

 53. drago1 pravi:

  Se vedno sem optimist v pričakovanju, da bomo enkrat postali družba “po moji meri”. Kot razumem ni z zakonom nobenemu prepovedano kaditi. Prepovedano je kaditi samo na določenih krajih in po novem bojo sem spadali tudi gostinski lokali.Prepričevati kadilca o škodljivosti kajenja pa je zanesljivo jalovo delo, saj kot ozdravljeni dobro vem.
  Tvoja kolumna v zadnji Dnevnikovi prilogi me je vzpodbudila k razmišljanju. Tudi nastopi sodeljujočih na TV, vse zgolj v kontekstu zadnjega stavka v gornjem odstavku.
  Če se že udeležiš kontaktne oddaje (Trenja) v takšni zasedbi ni samo od tebe odvisno kakšen vtis boš napravil. Tokrat sem te spremljal v družbi in s komentarji tvojih kadilskih kolegov milo rečeno z mešanimi občutki. Sicer pa me omenjena kolumna zadovoljuje, ker si si po mojem mišljenju z njo olajšal dušo po tistem klavrnem nastopu v Trenjih..
  Glede Baroviča: Tipičen nastop Jelinčičeve šole. Z vsem svojim egom je proti zakonu, provocira ministra in že v drugem trenutku, ko mu to odgovarja razlaga o kadilcih vzornikih otrok in kako se mu trga srce ko gleda tristo otrok kaditi pred njihovo šolo. In lahko domnevam, da ga ti isti otroci videvajo z cigareto. Ali si naj mislim kaj drugega kot o nastopaških kvalitetah takšnega človeka?
  O ambasadorki UNICEFA Mileni Zupančič v neki drugi TV oddaji na kadilsko temo in njenemu protestiranju proti zakonu pa raje ne bi komentiral.
  Razmišljam pa o naslednjem: kako je možno, da se toliko pametnih in intelegentnih ljudi odzove na takšne oddaje tipa Trenja.
  Predvsem, da jim ne kapne, da so njihovi nastopi namenjeni zgolj reklamiranju vložkov, sanitarnih čistil in sekret papirja. In ravno toliko so po mojem mnenju vredne te oddaje.

 54. animos pravi:

  Sem sedaj prebral kolumno in videl da si bil kar “užaljen” ob omembi “Vloge”, ki si jo znova zaigral za Fašističnega Oblastnika..pa samo ponavljam komentar, ki sem ga dodal na Dnevniku:

  Vloga ja..Isto vlogo kot si jo igral v vseh svojih prejšnjih kolumnah in drugih pripevkih o družbenih vprašanjih..o čemer sem pisal že na svojem blogu, ko sva si bila “v zobeh”.. Vlogo kot jo igrajo VSI družbeno-politični novinarji..
  Ko bi jih to le dojelo čimveč, ki bi mogoče tako ugotovili da so le lutke v rokah Fašističnega režima in kot taki tudi zelo pomembni protagonisti Totalitarizma v katerega drvi družba z vse večjo hitrostjo. Suženjstvo v katerega nas želi odpeljati Oblast je dobro načrtovan scenarij Sveta Zla in Vladanja brez svobode in miru katerega si želi vsak Razumen Človek. Ker pa v Oblastni Primitivni Plasti Človeka še vedno prevladuje Um namesto Razuma bo še kar nekaj časa šlo v smeri pogube, zla in sovraštva. Vse to v imenu “Varnosti”. V preteklih letih so politiki ovcam obljubljali “svetlejšo prihodnost” sedaj jim obljubljajo “Varnost in Zdravje”. Še vedno pa je to le in izključno Fašizem ki se ga gredo v VSEH političnih strujah..ne samo v trenutno vladajoči. Keber je prebil led s svojim kretensko-primitivnim zakonom o omejevanju alkohola..še pred tem so zaostrovali prometni zakon..ga nato zaostrili še bolj..danes so na udaru kadilci..jutri bodo bejbe z mini krilci..pojutrišnjem pa bodo otroci v imenu “varnosti” in “zdravja” dobili elektronske implantante ob rojstvu. Dajte novinarji že enkrat spregledat to in dojet da ste dejansko le in izključno lutke brez lastne integritete pa bo Človek mogoše še imel možnost da zaživi v miru in svobodi ter sreči kdaj v prihodnje.

 55. likard37 likard37 pravi:

  sori, Hotimire!
  Vedno, ko kdo blebeta o visokem odstotku alkoholikov v Sloveniji, mi srce ne da biti tiho. Sam sem abstinent in zato trezno opazujem okolico. Lahko ti zagotavljam, da je moja domovina, kar se tiče alkohola samo še bleda senca tiste izpred let. (npr 20). Lahko bi jo uvrstili mogoče med države, ki so bolj ali manj v fazi opuščanja alkohola. Takrat, prjatu, se je pilo. Gostilniške mize so bile ob 9h zjutraj polne pijanih ljudi ( in ob 9h zvečer seveda tudi. Pijani so bili šoferji in policaji, delavci, šefi, župniki, verniki, fotri in mularija. Po mojem mnenju se zaradi omenjenega upada ni bati posebne prepovedi. Nimam pa točnejšega občutka kaj se dogaja z ostalimi vrstami opajanja, verjetno je tam krivulja drugačna.

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.