Vozički in vrečke

Sobota, 3. februar 2007

Prvi popravni izpit, na katerem trgovci padejo ali … — no, padejo —, so vozički.

Nikoli mi ni bilo jasno, kako je mogoče, da nas imajo trgovci za take barabe — in denarno disleksične idiote obenem —, da nam pripisujejo, da bi cel nakupovalni voziček naložili v prtljažnik in se za vedno odpeljali, če ne bi od nas izpulili kavcije v zanemarljivem in neekvivalentnem znesku 5 ali 10 tolarjev, ki smo ga v obliki kovanca najprej morali vtakniti v režo.

Res! Komu bi bilo žal enega SIT kovanca, če bi mislil spizditi voziček?


Šele po večkratnem teženju, protestiranju in mnogih začudenih pogledih sem ugotovil, da razlog ni preprečevanje kraj vozičkov, temveč vzgajanje kupcev v duhu redoljubnosti: češ, pospravi za seboj, pa boš dobil drobiž nazaj. Čeprav ne vem, zakaj imajo potem vajence, ki nabirajo vozičke po parkiriščih in jih kot vlakce vozijo nazaj.

Nič nimam proti nakupovalnim centrom nasploh, le na živce mi grejo, ko v njih prihajam in vstopam in ko odhajam. To samo mimogrede.

Moja dosedanja vozičkarska praksa — o kateri bom ob “podražitvi” vozička na 1 EUR sicer moral ponovno razmisliti — je bila torej naslednja: dotičnih kovancev bodisi nisem imel in sem nakupljene artikle iz protesta nosil v/na rokah (kar pomeni, šleka-pac, da sem tudi manj kupil) ali pa sem jim prezirljivo šenkaval zaseženi drobiž.

Drugi izpit pa so vrečke. Plačevanje plastičnih vrečk je druga, toda največja potrošniško-kapitalistična nesramnost, kar smo jih imeli priložnost doživeti od zgodovinskega pojava prostega trga in konzumerizma nasploh.

Včasih so nam prodajali vsaj prave, žakljaste vrečke, v katere je šlo marsikaj. Potem pa so perfidni krošnjarji uvedli oglate vrečke na harmoniko in z ročaji na trak, v katere gre pol manj. To bi bila podražitev, če bi ceno vrečke izračunavali na volumen!

Argumentov proti vrečkam je cel kup. V trgovinah se obrača toliko keša, da trgovci nimajo prav nobenega razloga, da nam preproste in priročne embalaže za vse, kar kupimo, ne bi dajali zastonj. Če bi nam jih, bi bila to njihova primerjalna prednost. Prisežem, da bi kupoval samo še pri njih, pa če bi to bila najbolj oddaljena trgovina v mestu! Resno!
Za vse, kar lahko odnesemo v rokah, dobimo vrečko zastonj. Vedno in povsod. Samo v trgovinah s hrano moramo kupovati te preklete vrečke, ker zastonjske strgate že z vogalčkom čokolade!

To sicer ni čisto res. Zadnjič sem bil v Merkurju priča nemočnemu protestu preproste ženice, ki je prodajalko prosila za vrečko. Ko ji je ta povedala, da je za plačat, se je gospa razburila, češ, 150 EUR sem vam pustila tukaj, zdaj pa moram še vrečko plačat?! “Hja, tako pač je,” je rekla sicer prijazna prodajalka — ki mi je že osemstotriinsedemdesetič ponudila Merkurjevo kartico, jaz pa sem jo prezirljivo zavrnil —, gospa pa je poklapana in ponosno trmasta odšla.

Da ne govorimo o ekologiji. Se res ne da najti primernejšega materiala? Vrečke iz močnega papirja in brez ročajev v ameriških marketih so veliko bolj ekološke, seveda pa tudi niso plačljive!

Pa še malo samokritike: veliko bi povedala raziskava, ki bi očrtala profile oz. razliko med profili tistih, ki grejo v trgovino z vrečko od prejšnjega nakupa, in tistih, ki jo kupijo vedno znova.

PS: Ta tekst je predelava dveh kolumen — prve o vozičkih, druge o vrečkah —, ki sem ju napisal za Žurnal. Na tisto o vozičkih pa je prišel v uredništvo Žurnala čisto neverjeten odziv, ki ga tu (nelektoriranega) ponatiskujem:

To: tajnistvo@zurnal.org
From: “irena filipic” <irenafilipic@gmail.com>
Date: 02/02/2007 10:28AM
Subject: komentar na rubriko g.crnkoviča vlakci vozičkov

Da g.Marko, ljudje smo pač taki, da zbašemo v avto voziček ali pa ga kar odpeljemo in poštenjaki niti ne razumejo zakaj voziček uporabimo doma. Govorim iz lastnih izkušenj saj delam v trgovini. V enem letu namreč je izginilo kar 2/3 vozičkov [gospa morda misli 2 do 3 vlakce vozičkov, op. MC]. Ker ne živim  in tudi do pred tremi leti nisem delala v  Ljubljani, mi izginotje vozičkov nikakor ni bilo jasno. Sodelavke so  mi takoj obrazložile zakaj so uporabni oziroma praktični nakupovalni vozički. Če računamo, da je manjši voziček, ki ga uporabljajo stranke v manjših trgovinah, vreden 125 eur je to na leto, kar velik strošek( v našem primeru je izginilo 40 vozičkov ). Tako da v kupcu sprva nikoli ne vidiš barabe ali idiota, ščasoma pa ugotoviš, da so tako kot povsod drugje tudi tukaj izjeme, ki pa jih je na žalost vedno več.

Druga zadeva pa je pospravljanje vozičkov. Večje centre obiskujem bolj poredko, tako da se z njihovim režimom še niti nisem ukvarjala, če je nakup manjši, tako da lahko odnesem vrečke v dveh rokah,se mi pospravljanje vozička na to določeno mesto sploh ne zdi problem, če pa voziček pelješ do avtomobila…..v hipermarketu sem to storila le enkrat in priznam, da sem voziček pustila pred vhodom , kjer je že bil vlakec. Bolj pa me jezi kultura ljudi v trgovinah, kjer stranka pri zapuščanju trgovine, gre mimo mesta določenega za pospravljanje vozička, pa niti nima polnih rok nakupovalnih vrečk ali kakšnih drugih stvari in voziček pusti tam kjer ga izpusti iz rok. In ker sem tudi jaz stranka in ne samo trgovec se prebijam mimo vozičkov, da sploh lahko zapustim trgovino. Da in nažalost je kultura še vedno tako nizka, da tudi, ko bi lahko nekaj storili  tega nočemo ali pa…..Lep  pozdrav!  Irena

Draga Irena, hvala za pismo. Vaše navedbe so me presenetile in zelo pretresle.

Toliko o tem.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Sobota, 3. Februar, 2007 ob 11:18 v kategoriji Konzumer Blog, Po defaultu ZNB.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

29 komentarjev na “Vozički in vrečke”

 1. chef chef pravi:

  Hujše od zaračunavanja vrečk je samo še zaračunavanje scanja po sekretih, ne nujno javnih. Plačat sem moral tudi že v kakšni gostilni ali na smučišču, res pa ne v Sloveniji. Pa ne govorim o tistem takorekoč prostovoljnem puščanju drobiža v Italiji ali Avstriji.

 2. V mojem svetu ... V mojem svetu ... pravi:

  Mene tudi jezi zaračunavanje vrečk v trgovinah … Se mi pa zdi to svojevrsten paradoks – trgovcem moram plačati, da jim v bistvu delam zastonj reklamo na ulici …

 3. notnow pravi:

  Brez zamere, ampak ti mi deluješ kot primer enega zoprnega potrošnika. Že v prejšnjem vpisu sem to opazila, pa nisem hotela komentirati.
  Ne razumem, kaj je takšen problem voziček za sabo pospraviti. Ne razumem niti tega, kaj je tako čudnega, da pač vrečko plačaš, če jo želiš. Saj to se ve in jo lahko s sabo prineseš ;) oz. kupiš enkrat in imaš potem za dolgo časa.

 4. susi susi pravi:

  Vrečke mora nekdo naredit…se pa strinjam okrog bolj ekoloških vrečk. Okrog vozičkov pa je tako, vsaj v našem malomeščanskem M., pač ne rabiš dat nobenega kovanca, voziček prosto vzameš. Ogromno vozičkov leti po centru, ker se ljudem ne da pospravit nazaj. So pa vsaj toliko pametni, da jih s parkirišča spravijo v vlakec, že to me preseneča. Jaz pa sem vestna nakupovalka in vedno pospravim za seboj, vrečko prinesem s seboj v trgovino ali pa nakup zložim v škatlo (kadar nakupujem doma, v Ljubljani sem po navadi peš in v naglici) in se zgražam nad tistimi, ki mi svoj voziček potisnejo pod noge…

 5. chef chef pravi:

  @notnow: torej naj bomo vsi potrošniki pridne ovce, da nas bodo obrali do kosti in naredili za bedake? Zanimivo, opažam splošno mnenje večine prebivalstva, da se mora potrošnik sprijazniti z vsemi muhami nategunskih trgovcev.

 6. notnow pravi:

  In kdo te sili v nakupovanje? Nihče. Itak je pa toliko trgovin na voljo, da boš menda le našel eno, s katero boš zadovoljen.
  Sorry, ampak meni se res nikoli to, da vrečko plačaš, ni zdelo nič čudnega. Sploh, ker te nihče ne sili v to, da jo kupiš.

 7. notnow pravi:

  Pa še to. Vzemimo npr., da so vrečke res zastonj. Kaj bi se zgodilo? Vsak bi ob vsakem nakupu vzel novo vrečko (kar tako, zato, ker je lepo imeti vsakič novo vrečko). Torej prišlo bi do nepotrebnega razsipovanja.
  Kar se pa tega tiče, da nas trgovci obirajo do kosti, pa kot sem že napisala ne drži. Ker se vsak svobodno odloči, kaj kupi. Če nas kdo obira, je to država.

  Zdaj se pa jaz umikam od te debate. Kdor se strinja z mano, se. Kdor se pa ne, se pač ne.

 8. dean pravi:

  Marko, tukaj se pa polnoma strinjam s tabo. Vrečke so vedno dražje in vedno bolj nekvalitetne. Kar me načeloma niti ne bi motilo, ampak ker se z družino v trgovino (po pijačo, plenice, nekaj hrane, …) odpravim 1x na teden, kupimo vaj 3-4 in vsaj ena se mi po pravilu strga že na blagajni – ko v vrečko zložim 2 coca-coli, flašo refoška in nekaj tetrapakov soka. Prodajalka se le (ne)posrečeno nasmehne, mi ponudi novo vrečko in mi jo (jasno???) zaračuna. Dejansko mi prav malenkosti pokvarijo dan in vrečke in vozički so v tem primeru nekje pri vrhu, ko se odpravljam nakupovat. Že vsaj 1000x sem se recimo vprašal zakaj hudiča je težko enemu Sparu ali Mercatorju postaviti v njihove mega prehrambene trgovine klop ali dve. Jaz in moja mala bi se po 3 minutah lepo naslonila nazaj, si od daleč ogledovala ponudbo (jaz) pijač in (ona) igrač, draga pa bi bila srečna ker izpolnjujem obveznosti, saj jo ponavadi raje čakam v bližnjem kafiču na kavi, … Mimogrede, zakaj tukaj ne objavljaš tudi kolumen iz Žurnala, le iz Dnevnika?

 9. chef chef pravi:

  @notnow: pričakoval sem točno tak odgovor. Pa ne kupuj, saj ti ni treba. Torej se mi ni treba prehranjevat in oblačit? Mar bom res našel trgovino, ki mi je všeč, če je povsod isto sranje?

  Poleg tega močno dvomim, da v trgovinah zaračunavajo vrečke zaradi strahu pred ekološko katastrofo, ki bi jo povzročile vrečke ali zaradi pretiranega razsipništva. Po mojem bi samo radi zaslužili 25 SIT ;)

 10. susi susi pravi:

  chef, trgovine, ki bi ti bila všeč ne boš našel…če te moti zaračunavanje vrečk pa vzami škatlo, te so zastonj, bolj prijazne okolju in manjkrat se strgajo:)

 11. chef chef pravi:

  Ne bom našel trgovine, ki mi bo všeč, tega se zavedam, zato mi pa preostane samo še nerganje.
  Danes smo vzeli v trgovini škatlo :D

 12. blitz blitz pravi:

  Marko, pa si res en tečnež.

  Vozički: je zoprno, ja, da moraš imeti drobiž. Ampak nekultura slovenskega potrošnika je še 100x hujša in vozički bi dejansko ležali vse naokrog. Sam se že vse življenje zgražam nad primitivizmom kupcev (ki v manjših trgovinah s hrano, ne hipermarketih) pustijo prazen voziček dobesedno pred nosom naslednjem v vrsti. In takih je 80%.

  Vrečke – tudi na zahodu, kjer so kupci veliko bolj osveščeni, ti v hipermarketu ne bodo dali vrečke zastonj. Pa čeprav je na njej reklama za Hofer ali Merkur ali Spar. V trgovini s čevlji pa je zastonj. Tudi pri nas.

  Ne vem pa, v čem je smisel prezirljivega zavračanja Merkurjeve kartice. Gospa na blagajni ni prav nič kriva, ona ti jo mora ponuditi. Če že želiš protestirati, napravi to tako, kot je treba – pojdi k direktorju podjetja in se mu pritoži. Uboga gospa na blagajni pa res ni nič kriva.

 13. susi susi pravi:

  chef…ti samo nergaj:) ponosna, da si upošteval nasvet;)

 14. notnow pravi:

  Samo odgovorim, potem se pa res umikam, ker se mi res ne da kregati. ;)
  *Chef, nikjer nisem napisala, da ti ni treba nakupovati, ampak da te nihče ne sili v to. Za navadne potrebe lahko zadostuje že enkratni mesečni obisk trgovine. Če ti pa tudi to povzroča takšne preglavice, potem je pa sigurno problem na tvoji strani in ne na strani trgovin.

  *Prav naj bo po tvoje, trgovine zaručunavajo vrečke, da lahko zaslužijo 25 sit. In? Je to res takšna cena, da bi se bilo treba obračat na glavo zaradi tega. To pa še vedno ne spremeni dejstva, da bi v primeru brezplačnih vrečk, prišlo do nepotrebnega razsipovanja, kar ne bi nikomur koristilo.

  Drugač se pa strinjam z vsem, kar je blitz napisal. :) pa lp.

 15. eduard pravi:

  Ti si en pezde .Pejt v tuš-a tam ni kovancev…
  Nasploh pa si brihten da ti škodi ..
  lp

 16. chef chef pravi:

  @notnow: v tem primeru se lahko poslovim od svežega kruha in enkrat mesečno kupim prepečenec, sadje in zelenjavo pa pridelujem doma.

  @eduard: bolje biti brihten kot neumen.

 17. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Ja, res sem sitna stranka. Čakanje me spravlja ob živce. Pogosto si tudi ne morem kaj, da ne bi dal kakšne cinične pripombe. Znam pa tudi bit prijazen. Saj drugačem nisem (zelo) zoprn človek.

  Saj vem, da ni prodajalka kriva, da mi ponuja kartico. Tega ji tudi ne povem na tak način. Res pa je, da mi gre na živce, da prodajalci ali natakarji ali kakršnikoli uslužbenci vedno odgovarjajo, da za to in to niso odgovorni. Vem, da niste, jim odgovarjam, ampak povejte naprej šefu, da stranke zaradi tega pizdijo!

 18. blitz blitz pravi:

  Marko, mislim pa, da je point vsega treba iskati tam, kjer se sprašuješ, koliko ljudi prinese vrečko s sabo. Mislim, da je zaračunavanje vrečk povsem ekološko. Ljudje bi se lahko navadili svoje cekre prinesti s sabo. Kot včasih. Če bi vrečke talali zastonj, bi jij ljudje jemali cele kupe, za vsako figo. In na koncu vedno kočajo v smeteh, ki nas že tako ali tako dušijo.

  Kmalu bomo se bomo (upam) spet srečali s kavcijami in pivom v steklenicah. Denimo v Nemčiji lahko pivo v piksni kupiš samo še na bencinskih pumpah. V trgovinah pa ne.

 19. arha pravi:

  In vozicki, kaze, da niso servisirani. Vedno ko pridem v SI vem, da sem tam ze zato, ker porabim ogromno energije, da spravim vozicek preko blagajne. Rines, pa rines, pa jih nikamor ne premaknes. Namesto, da bi te popeljali v nakupovalni seraj, te vznevoljijo in trgovino predcasno zapustis. Pa trgovci, ti so taki kot vozicki. Zelo jih je treba porivat, da se kam zmigajo. Enkart sem kupovala Nikona ali Canona, pa v celi Ljubljani ni bilo prodajalca, ki bi znal ponuditi pravega zame. Jaz sem navajena priti, povedati, kaj hocem, kaksen profil stranke sem, prodajalec pa oblikuje ponudbo gelede nato. A v SI: vsi po vrsti so me odvracali od ideje, da bi ga kupila, ker s tem je pa res tezko delati, rabis se spoznati, pa popravljati fotografije na racunalniku, so mi razlagali, zato naj raje kupim enega bolj preprostega. Jaz pa z 2000 pripravljenimi Evri. In potem, ce se te ze ne ustrasijo, in ti uspejo prodati stvar, potem pa jih moras ekstra prositi za vrecke, kako cas-potratno . In blagajna mora ponovno zalaufati. Kje ti pa se zaracunavajo vsako vrecko posebaj. Malenkostnost slovenska. Pa nobenega odnosa, spostovanja in olike. Ignoranca.

 20. tinekr tinekr pravi:

  hja, jaz voziček puščam pred stanovanjem, ker smo nad trgovino doma, pa se jih nabere včasih do 4 z tamalimi vred. Ne vem kaj si prodajalci mislijo kam občasno izginejo vozički. Sosedi jih prav tako ponucajo, vendar še enkrat nihče ni pustil svojega vozička.
  Sedaj bo drugače, kovancev za 5 tolarjev mi je skoraj zmanjkalo, 50 centov mi bo težko pustiti, gleda na to, da mi bo voziček sosed odpeljal in si seveda tistih 50 centov vtaknil v žep kot največje bogastvo.
  Aja, kaj se pa tiče kartic in podobnih teženj, pa sem popolnoma ista, naj imajo svoje kartice. Zgleda, da so tako hudo v tistem tripu in rešujejo svet z njimi, da niti niso pomislile, da je pa nekomu vseeno za to.

 21. picow pravi:

  g. Crknovič, zanimivo razmisljanje, koncno nekaj osvezilnega po vsem Apple spamu (brez zamere).

  K fenomenu vozickov in vreck pa dodajte se:

  • zakaj moramo zlagati robo v vozicek, na tekoci trak, takoj za tem pa spet v vozicek/vrecke.

  Jaz sem pri tem opravilu pocutim kot opica. Napredek pa tak.

  LP,
  picow

 22. zBLOGane misli » Blog Arhiv » Blagajniška agonija pravi:

  [...] K pisanju o tej temi me je vzpodbudil prispevek blogerja http://crnkovic.blog.siol.net/2007/02/03/vozicki-in-vrecke/, ki tarna nad nekaterimi fenomeni nakupovalne kulture in postopkov. [...]

 23. picow pravi:

  Sem objavil se svoj prispevek, da se pridruzim “tečnim strankam”, hehe.

  LP,
  picow

 24. omojbog pravi:

  koga boli kurac… resno. razen če si zakajen…

 25. notnow pravi:

  @chef: Kruh je pa res tak problem doma speči. Dela ti vzame 10 minut. Da ne omenim, da je kruh sam OH.. Zdaj pa prosim pusti to debato umreti.

 26. pingwin pravi:

  Vedno sem mislil, da je tisti kovanec, potreben za ljudi brez morale, da se voziček pospravi nazaj, na za to namenjeno mesto, ne pa zato da bi jih kdo kradel…(če že nimaš morale, si pa vsaj škrt he he) Zanimivo!
  Zoprno je, ko je gužva in je voziček ravno čez parkirno mesto, da moraš zaustavit promet, odpeljati voziček stran, parkirati, sprostiti promet…sploh je to fensi zabavno, ko je še tema in dež v igri…

 27. t. t. pravi:

  takle blog se mi vedno bolj bere kot evolucija nekega nergaca. mogoce je res starost=nergavost. padavidimo kako se bo razpletlo.

 28. Fetalij W. Tyschew Fetalij W. Tyschew pravi:

  Sam sem imel opravka s temi vozički po City Parku… Ljudem je včasih vseeno za kovance, po garaži (5 m stran od tistega vlakca, kamor bi naj voziček pospravili) sem našel vozičke, ki so imeli v sebi 50 tolarjev, po tanovem pa tudi kak evro. Prvi vikend po novem letu, ko ljudje še niso bili navajeni na evre ali kaj vem, sta sodelavca nabrala reci in piši 49 evrov v vozičkih :) )

  Jih pa ljudje veliko raje sedaj pospravljajo kot prej. Ipak je zdaj večja vrednost noter…

  Ne razumem pa, zakaj bi kdo pričakoval, da bi vrečke dobil zastonj. Nič ni zastonj, sploh pri trgovcih, ki stremijo samo k maksimizaciji dobička (tako kot tudi k zmanjšanju stroškov afkors). Še vedno pa lahko v manjših trgovinah vzameš kartonasto škatlo…

 29. barbiblond barbiblond pravi:

  Kaže, da sem tudi jaz tečna. Moti me iskanje kovancev, sicer pa voz pospravim tudi pri najboljšem sosedu, pa nima tega sistema.
  Vrečke pa-ja, računajte jih, samo snežno bele, ali pa brez reklamnega napisa. Sicer bomo pa z naslednjim ameriškim valom verjetno pridobili ekološke cungnle in jih vlačili brez ročev. To bomo noreli.

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.