Novi komunikator

Torek, 13. februar 2007

Ne vem, kaj sem počel na Technoratijih, ampak od tam sem zašel na Endgadget — in zagledal Nokio E90 Communicator! Endgadet se je že v petek dokopal do zamegljenih, piratskih fotografij novega Komunikatorja, včeraj pa je že objavil uradne press fotke.

02_e90.jpg
Kot star ljubitelj starih Komunikatorjev sem navdušen. Tako 9500 kot 9300 sta mi bila preslaba, premalo zmogljiva, s slabo kamero ali celo brez, s počasnim GPRS. Niti si nisem mislil, da bo Nokia še kdaj naredila kak komunikator. Ne da sem obupal, sploh nisem več razmišljal o tem!

In kar je najbolje, E90 bi naj po pisanju Endgadgeta delovala na 3,5G frekvenci HSDPA, pa tudi WiFi in GPS z zemljevidi naj bi imela in 800 x 352 pikslov velik notranji ekran!

05_e90.jpg

To je telefon zame! Po toliko letih spet ta famozna opeka, ampak tokrat res up-to-date, poln vsega, kar mora danes telefon imeti. Razen kamere, ki bo premogla “samo” 3,2 M pikslov, je to telefon z enako funkcionalnostjo kot N95 (ki bo imela že 5 M), le da mi je po obliki bistveno privlačnejši.

Na Nokiinih straneh telefona še ne boste našli. Baje ga bodo predstavili te dni v Barceloni na 3GSM kongresu, ki se je pravkar začel.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Torek, 13. Februar, 2007 ob 01:37 v kategoriji Konzumer Blog, Nokia.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

10 komentarjev na “Novi komunikator”

 1. chef chef pravi:

  Zdaj pa le pazi, da ga ne boš zastonj dobil :lol: Sicer bo abaris spet dobil pike, hehe.

 2. parrot pravi:

  Nekateri pač ne prebavijo, da so na tem svetu eni in drugi. Eni so siva množica, drugi pa prepoznavni. In prav ti drugi so zanimivi za druge uspešne.

  Če bi jaz uvažal mobilnike Nokia, bi Marko dobil prvi predprodukcijski model v Sloveniji, seveda na test za določen čas.
  Je heavy user, obvlada tehnologijo, ima pogoje za primerjavo izdelkov in predvsem zna podati kakovostno mnenje javnosti.

 3. markopigac markopigac pravi:

  torej ne cakas na iPhone? :)

 4. parrot pravi:

  Zakaj pa ne bi čakal na oboje :) Jaz Marka čisto razumem, ker sem tudi sam freak za mobilnike. Ne preživim brez vsaj treh, štirih menjav na leto.

 5. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  V bistvu ne vem, na kaj pravzaprav čakam. Čakam na N95 in E90, ker hočem HSDPA — UMTS mi je že prepočasen —, pa tudi na iPhone. Ne znam si predstavljat, da ne bi imel iPhone, čeprav si ne obetam ne vem kaj od njega. Saj je genialen, ampak bottom line je, da bojo to ameriška jajca. Imel bo druge prednosti, samo ne tistih, ki zadovoljujejo razvajenega evropskega heavy userja.

  Potem bom pa spet čakal na kaj drugega. Vse skupaj je brez veze. Vedno nekaj čakamo.

 6. inspiron inspiron pravi:

  Mislim, da se je sedaj že čas (ko so se glave ohladile od (pre)tiranega navdušenja na Jobsovim nastopom z iPhonetom), da si priznamo:
  iPhone RAZEN uporabniškega vmesnika (pa ne trdim, da to recimo ni pomembno!) v svet mobilnih deviceov ne prinaša popolnoma, ampak res popolnoma nič novega. Vsakat taka nova nokia (N95, komunikator), pa novi ericssoni ga funkcionalno posekajo celo “ugasnjeni” :) .

  Zakaj je že tako? Ker je Evropa razvojno 5 let za Japonskim DoCoMo, Američani pa še dodatnih 5 let za Evropo – in to funkcionalno/storitveno.

  Yep, ampak Američani padajo zato pri iPhonu pač dol. Bolj je zanimivo, da pri iPhonu padajo dol tudi Evropjeci. Ergo, tudi Slovenci.

  Ali pa gre mogoče pri vsem skupaj res samo za šminkerstvo? ;)

 7. parrot pravi:

  Hmm. Mogoče gre za čisto psihologijo. Vsi novi gadgeti prinašajo več in bolje. So nebesa za tehno frike, hkrati pa nočna mora ostalim, ki si želijo uporabnosti s pridihom enostavnosti.

  Koliko uporabnikov najsodobnejših mobilnikov izkorišča njihove zmožnosti v celoti? 10, 20%? Morda manj?
  Takšna ugibanja dopuščajo veliko množico “ostalih”, ki se ne želijo ali znajo ukvarjati z vsemi možnimi nastavitvami, ki še poznavalcu povzročajo občasne sive lase.

  Apple cilja prav na ta segment. Zapakiral je že znano v enostavno, privlačno formo in uporaben uporabniški vmesnik. Ker večina ljudi vseh funkcij sodobnih mobilnikov ne pozna, bo mnogim Appleov iPhone pravo razkritje ob katerem se bomo tehno friki le nasmihali.

  V ozadju je dober marketing, vrhunski oblikovalci in serija lkjudi, ki se ukvarjajo s psihologijo uporabnikov, analiziranjem uporabniških vmesnikov ipd.

  Včasih me zgodba Sony Ericssona, Nokie, Motorole in še koga spominja na vrhunskega managerja. Je car, obvlada vse, ima ogromno, a je sam. Ljudje ga v resnici ne razumejo, živijo na distanci. Potem pa vidiš kakšnega povprečnega homo sapiensa, ki obvlada nekaj, ima nekaj, a je vseeno car. Morda zato, ker zna svoje sicer omejene prednosti približati okolici. Ta ga razume in sprejme.
  Skratka: vrhunskost je cool, a če je nihče ne razume je cool sama sebi.

 8. abaris abaris pravi:

  Bolje biti rottweiler, kot pa papagaj oblasti.

 9. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Popolnoma se strinjam z Abarisom. Psi so zakon. LP Pedigre Pal

 10. Martin Rotovnik Martin Rotovnik pravi:

  Je že na nokiini strani: http://europe.nokia.com/A4346176
  Kar se pa tiče i-phone-a mi pa ni všeč ker nima podpore 3G.

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.