IRMK, EMŠO, DŠ, OI

Sreda, 28. februar 2007

Jana, 27.2.2007

Manj kot mesec dni po otrokovem rojstvu upravna enota procesira vse podatke v zvezi z novim človekom, ga evidentira, mu dodeli EMŠO, sprinta izpisek iz rojstne matične knjige in ga pošlje na otrokov naslov, in to v kuverti, naslovljeni na očeta.

Zanimivo, sem pomislil: patriarhat očitno še ni odpisan?! Tudi prav. Če nič drugega, sem dobil zadoščenje, da sva se morala oba starša (še pred rojstvom) zglasiti na centru za socialno delo in podpisati mojo izjavo, da sem oče “mladoletnega otroka Crnkovič (ime bo določeno naknadno)”. Tega nama ne bi bilo treba, če bi bila poročena.

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve s to prakso dokazuje, da verjame, da je še ne rojeni otrok že legitimna fizična oseba, saj je bila izjava — ki jo je narekovala socialna delavka — zapisana v sedanjem času: da sem skratka že oče, ne da šele bom. Tudi to mi je prav. Opozarjam samo na filozofske in eksistencialne razsežnosti birokratskih postopkov.

IRMK ni navaden A4 list papirja, temveč je domnevno lično dizajniran. Ko sem zagledal dokument, se mi je najprej zdelo imenitno, da je moj otrok črno na belem državljan z vsem, kar spada zraven. V vsakem od nas je malo birokrata. Saj vsi radi včasih gledamo svoje potne liste, ne? Potem pa sem se začel posvečati grafičnemu oblikovanju.


Zdel se mi je v stilu petdesetih, s figurami staršev in otrok, ki dokument ponekod obrobljajo, pa s stiliziranim motivom pietà na sredini (le da je bitje, ki ga drži, verjetno živo), spodaj pa še s konjičkoma z jezdecema. Ali pa je to bilo custom made à la Kogoj samo za mojega Oskarja?

unknown.jpg

EMŠO je zbrisan.

Prijatelj dizajner, ki sem mu po mailu poslal dokument kot kuriozum, je bil zgrožen — kljub temu, da je tudi sam oče. Jaz sam do tega nočem biti kritičen, ker se mi zdi lepo od birokratov, da se ob rojstvu otroka vsaj malo potrudijo. Čeprav je seveda res, da jih ne bi prav nič več stalo, če bi izpiske izdajali na vrhunsko oblikovanih papirjih.

Prej sem napisal: vse, kar spada zraven. Pomota. Nedolgo za izpiskom iz RMK je prispela še ena kuverta, vendar tokrat naslovljena na Oskarja samega. To je bilo šele navdušenje! Oskar je dobil prvo pošto! Nepozaben dogodek! Kot njegov zakoniti zastopnik sem s tresočimi rokami odprl kuverto in zagledal … — obvestilo Davčne uprave RS o dodelitvi davčne številke! Tokrat na navadnem, površno prepognjenem listu.

Oskar še ni bil izven Slovenije, smo pa to že nameravali. Bil sem presenečen, ko sem izvedel, da ni več tako, da eden od staršev vpiše otroka v potni list, ampak da mora otrok za prestop meje imeti svoj lastni dokument, bodisi osebno ali potni list (že biometričnega). Tako smo se šli fotografirat. Bilo je zelo smešno. Mimo na stežaj odprtega ateljeja so hodile starejše gospe in cvilile od ganjenosti nad prizorom, ko je sedem, osem tednov star malček na ozadju očeta, ogrnjenega v svetlomoder predpasnik — na priporočilo fotografinje: “vas je več skupaj” —, poskušal izpasti fotogeničen. Pa seveda ni.

Veljavnost osebne je šest let. Mogoče jo bom že prej namerno izgubil.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Sreda, 28. Februar, 2007 ob 13:29 v kategoriji BabyBlog.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

35 komentarjev na “IRMK, EMŠO, DŠ, OI”

 1. kalbo pravi:

  Ja, je zanimivo, ko otrok dobi prej davčno številko, kot zdravstveno izkaznico. Veljavnopst osebne je pa tudi svojevrsten hec. Moj mali pri dveh letih ni skoraj nič podoben enomesečniku na osebni.

 2. babynicky pravi:

  To da podpišeš da si oče mi je logično. Prvič vidim da imajo poročeni neko birokratsko ali ekonomsko prednost, drugače je ravno obratno. Če bo tvoja partnerka plačevala vrtec kot “samohranilka”, se verjetno ne boš pritoževal. Ali pač.

  Ko sem že pri partnerki… ne bi bla rada osebna, ne poznam v bistvu niti tebe, niti vem kdo je ona, ampak zakaj je otrok Crnkovič? Ko bom jaz mama se bo otrok kar lepo po meni pisal, dokler me očka ne bo poročil. Kdo pa to odloči, kako se otrok piše? Je morala partnerka podpisati, da je Crnkovič, ali je to po defaultu tako?

 3. Big Gigant Head Big Gigant Head pravi:

  @babynicky: Saj je napisal, da patriarhat očitno še ni odpisan.

 4. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Oskar je Crnkovič zato, ker sva se tako zmenila. Staromodno?

 5. chef chef pravi:

  Kako simpatično utrgani so novopečeni očetje :D . Super.

 6. dominika dominika pravi:

  Lep odtenek socializma, čeprav bolj v pastelu.
  Vsekakor pa je priimek in ime otroka še vedno stvar staršev. Od tu naprej, ko podelijo otroku izpisek iz matične knjige (rojstni list) in davčno številko, se potem začne včasih zelo bizarna korespondenca malčkov z državo in občasni hecni zapleti s tiskarskimi škrati, vezaji med priimki itd.. Sicer je to samo posledica raztresenosti kakšne prijazne gospodične za okenčkom, zna pa biti prav zamudno urejevati in popravljati črke za nazaj. Do teh prejetih dokumentov se je zato nujno potrebno obnašati kot do računov v trgovini: dvakrat preveriti in ukrepati takoj, če je kje napaka. Malo me je zaneslo, ker sem se spomnila naših zapletov z dvema priimkoma.

 7. DavidOn pravi:

  Jaz sem dobil kar dva taka lepo okrašena rojstna lista v roku treh dni. Prvega so mi poslali iz matičnega urada v Ljubljani, ta je bil brez očetovega imena (si predstavljate, kakšen šok je to za novopečenega očka), drugega pa tri dni kasneje iz okrajnega matičnega urada. Potratno. Vse ostale ceremonije so identične kot si napisal, dodal bi le, da sva se na matičnem uradu počutil kot da kupujeva neko nepremičnino, ne pa da priznavam očetovstvo. Ne preveč prijazna uslužbenka nama je pač morala prebrati kompletno “pogodbo” in posamezne člene tudi po kmečko razložiti. Osebno se mi je vse skupaj zdelo čisto brezveze in nepotrebno.

 8. Človek Človek pravi:

  Zabavno :D Ampak vseeno se ne morem izogniti vprašanju, čemu potni list otroku pri tej osmih tednih? Ali je v tej starosti sploh mogoče ločiti enega dojenčka od drugega, če nisi ravno nek strokovnjak na tem področju? No ja, samo da se prodaja…

 9. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Ne spomnim se točno, ampak osebna je stala 12 ali 14€ (malo manj kot za odrasle), medtem ko biometrični potni list za otroka stane okrog 35€. Množi to z 18.000, kolikor se na leto rodi otrok v SLO. Nekaj se nabere.

 10. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  PS: Najbrž je smisel v tem, da se otrokov naslov ujema z naslovom staršev – če že obmejni policaji ne opazijo podobnosti z mamo ali atijem, ne?

 11. Človek Človek pravi:

  Najbrž bi to znalo biti to ja… :) Ampak saj smo začiteni…Biometrično… :D Najbolj zanimivo se mi pa seveda zdi, da država kljub upadanju natalitete ne more podariti vsaj prvega potnega lista… ali pa je to rešitev pred begom možganov… :D Daleč, daleč je za nas še pomlad…

 12. DavidOn pravi:

  Da bi obmejni policaju opazili podobnost z očetom ali materjo? Pri nas se še najini starši in prijatelji ne morejo zediniti, komu je podobna :D Moji pravijo da meni, njeni pa da njej. Go figure :)

 13. matic pravi:

  Zakaj pa se ne poročiš? Ne resno, mi je povsem vseeno in nisem staromoden, a ne morem razumeti parov, ki se odločijo za skupno življenje, otroke, ter torej že po osnovi nekako mislijo ostati skupaj “for ever”, poročijo se pa ne. Potem pa pri 45 letih rečejo: “tole je pa moja punca”. Ne razumem v čem je fora (tudi pri veliko mojih prijateljev), da ne skočijo magari v sredo na uradno enoto pa se podpišejo, če že nočejo ohceti. A je to kul, liberalno?

 14. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Ne, ni kul in ni liberalno, sploh pa ni iz principa. Saj se bova. Enkrat že. Problem je samo v tem, da je s poroko toliko dela, predvsem pa ful stane, ker bi imela velik žur ali pa nič.

 15. matic pravi:

  To pa vem kako je. Čeprav je šla ta moda blazno mondenih in dragih porok predaleč. Midva sva naredila za zmerno ceno in super. Seveda pa o moji poroki niso poročali vsi, od Lady pa do Paprike.

 16. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Tud o najini ne bojo, brez skrbi. Sploh pa naj ne bi bilo mondeno, samo ljudi moraš ful povabit. Ene 50-75 najmanj, pa nahranit jih moraš, pa za pit dat, pa kakšen bend organizirat, da bojo plesali itd. Računam, da bi rabil kakšnih 5000 EUR, vključno z garderobo za nevesto pa še za koga.

 17. London » Blog Arhiv » Slovenec po “potrebi”! pravi:

  [...] MC je svoj tokratni zapis namenil vpisom v RMK in ostalim zadevam, ki sledijo, Ambala pa dvojnemu drzavljanstvu / sicer ne v kontekstu slovenskega, vendar sta mi ta dva zapisa dala povod, da se jaz “pristavim loncek” in napisem svoja opazanja tukaj v VB.  [...]

 18. matic pravi:

  Verjamem, da si ne želiš medijev, a mislim, da precej bolje od mene veš, kako in o čem pišejo. Če jih ne bo zraven še huje – si bodo pa izmislili.

 19. majakrizaj pravi:

  Moj rojstni list ni kaj posebnega.Današnji so lepši,barviti……
  Jaz sem imela vse štiri hlačnike na mojem potnem listu do njihovega 16 leta in velikokrat sem bila deležna smehljaja carinika, ali pohvale, ki sem jo s pridom izkoristila na poti iz Trsta ali Celovca, ko je pogledoval proti nabito povnem avtu in vprašal ” imate kaj za carinit ?” jaz pa hitro ” ja saj vidite koliko ust je pri hiši, pa vsakemu ene kavbojke,pidžamo in igrače”…….on pa je rekel ” drugič kakšnega s seboj vzemite” in zamahnil…..srečno! Ja včasih je bilo dovoljeno do 100 DM vnosa na osebo.

 20. nikja nikja pravi:

  samo pomislek, tudi sama ne maram reallity showow in podobnih medijskih pompov in nategov … niste nikoli pomislili, da bo s tem blogom vaš sin Oskar na tapeti? koga naj zanima, kdo je njegova mama in kako se vama godi, kakšna in za koliko bo vajina poroka … folk se obesi na marsikaj, potem pa se bo našel še kakšen psihopatski astrolog, ki vam bo začel pisati čarte in težkati otrokovo karmo … saj se da tudi drugače povedati, da vam gre birokracija na jetra …

 21. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Nika, saj mi ne gre birokracija na jetra. Samo malo smešno deluje.

  Sicer pa ponavljam: odkar sam kaj povem o sebi in svoji družini, imam mir pred nakladanjem, naklepanjem, tračarjenjem in izmišljenimi zgodbami. Če si pogledaš druge baby bloge, pa boš videla, da razkrivam veliko manj konkretnih detajlov kot drugi. Imam pač veliko drugega za povedat, zato mi ni treba kazat slikic iz družinskega albuma, niti tega ne bi hotel, ker nisem anonimna oseba.

 22. nikja nikja pravi:

  …ja, dobra metoda, morda pa se “medijski šakalji olakotelosti” res tako izogneš … če deluje, vzamem na znanje …Lp, vse dobro!Maja (v Nikji sva 2)

 23. krasni krasni pravi:

  Zakaj nas sploh morajo oštevilčti pri rojstvo. Recimo, da je davčna potrebna zaradi davkov…, ampak kakšen pomen ima EMŠO? Kakšna je verjetnost, dva sva dva z enakim imenom in priimkom, rojena na isti dan in še stanujeva na istem naslovu. Če samo pomisliš, koliko ljudi se rodi npr. v Ljubljani na dan – okoli 15. Zdaj pa izračunaj verejtnost zgornjega nastanka.

 24. lotus pravi:

  @marko – se malo vračam na ohcet. res lahko zadeva izpade super ali pa kot čista nočna mora. In ker ne želiš, da bi izpadlo kot nočna mora s tem pač odlašaš… moja izkušnja je ful pozitivna pa bom povedal nekaj ključnih stvari, ki sem jih naredil pomoje dobro in je zaradi njih zadeva izpadla kul. Kot prvo povabila sva samo ljudi s v bližini katerih se dobro počutiva (pa jih je naneslo okrog 100.) Poroko sva organizirala tako, da so ljudje lahko po žeji tudi prespali (so sami financirali), sam kraj pa je bil malo dislociran, da so vsi dejansko odklopili svoj vsakdan. Muzičarji so bili genijalni (priporočilo prijateljice). Skenslala sva neumne igrice, ki bi nama šle na živce. Nisva se obremenjevala z gosti ampak sva res uživala v dnevu (najpomembnejše!). In dogodka se res z veseljem spominjam. Mogoče lahko kdo še kakšen nasvet pritakne, ker je lastna poroka res zadeva, ki jo načeloma doživimo samo enkrat v živjlenju. In vsem, ki tega še niste imeli želim, da boste imeli čim lepši spomin nanjo :)

 25. grampy pravi:

  Tale izpisek IRMK je resnično vrhunski dosežek grafičnega oblikovanja! Če pomislim na svojega, se spomnim, da sem ga na prvi pogled vedno zamenjeval z maturitetnim spričevalom in še nekaterimi papirji. Saj je bilo vse enako, po istem kopitu.

  Če bi bili na matičnem uradu (ali kako-se-že-reče tej ustanovi) malo bolj inovativni, bi ga poslali lepo v elektronski obliki, ata bi ga pa sam oblikoval v Acrobat Designerju po svojih željah in okusu. Seveda, brez spreminjanja podatkov :)

  Upam, da kakšen umni birokrat ne bo zdaj dobil ideje in rojstne podatke začel objavljati kar na spletu (“ceneje, pregledneje, dostopneje”) kot so to naredili s podatki o popisu nepremičnin.

 26. babynicky pravi:

  EMŠO po moje mora biti, za lažje iskanje v bazah in lažje linkanje podatkov o isti osebi iz več različnih baz podatkov. Res je da nista smiselna dva ID-ja (davčna in EMŠO), en ID bi bil bolj pameten.

  O dizajnu tega lista pa tako – meni je odličen! Pri dizajnu moraš vedet kaj dizajniraš, najnovejši jedilni list v Fensyšmensi restavraciji, ali rojstni list. Not the same shit! Zamislite si rojstni izpisek z nekimi trendy črkami in trendy grafičnimi vložki… fuj! Naj dizajn odraža duh časa, duh birokracije, če že hočete. Grem stavit, da italijani (ki so kao top dizajnerji), za birokratske stvari še vedno uporabljajo dizajne od Mussolinija!

  Uh, kak sem se izkakala.

 27. markopigac markopigac pravi:

  MC – ce bi se rodil dan prej bi bil Martin? ;)

 28. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Ne bi bil.

 29. jablana pravi:

  IRMK je pač biro-papir. Meni je po pravici povedano popolnoma vseeno, kako izgleda (pa imam tri otroke). Tako, kot me niti najmanj ne zanima, kako izgleda kajjazvemkateri papir, s katerim se srečaš ob poroki. Ker nisem poročena in se niti ne nameravam poročiti (in to moje mnenje hvalabogu deli tudi moj partner in oče mojih otrok). To, da je šel z mano do uradnika in potrdil očetovstvo je mogoče celo nekakšna prednost, saj poznam primere poročenih žensk, ki so živele ločeno od svojih mož in imele otroka z drugim, pa je bil kot oče avtomatsko zabeležen zakonski mož.
  Mogoče se bo slišalo staromodno, ampak zakaj za vraga bi potrebovala nek papir od neke države, da potrdi moja čustva in zavezanost, ki jo čutim do neke osebe? A bodo potem, s papirjem, kaj bolj pristna in več vredna? Žuram lahko, kadar se meni zdi, tudi brez tega, če bi želela njegov priimek, ga lahko prevzamem tudi brez tega, če bo kot nezaposlen na moji grbi (ali obratno) pa ga dam med olajšave tudi brez tega. Da ne govorim o tem, da se verjetno ne bi uspela prebiti skozi te ceremonije brez obilnih salv smeha, ker se mi zdi nenormalno smešno, da mi bo nek gospod ali gospa pridigal o mojih dolžnostih in še čem in bom potem jaz izustila “da”. Sem bila na dovolj porokah, da vem o čem govorim.
  Ampak ne me narobe razumet, popolnoma spoštujem želje in mnenja tistih, ki jim poroka kot obred ali institucija kaj pomeni. Samo ne mene silit s tem.

 30. pipi pipi pravi:

  @Jablana se strinjam z napisanim, kot dodatek bi napisal toel razmišlanje: sva se pred kratkim ravno menila z ženo, kakšne prednosti kot poročenca pa sploh imava. In sva ugotavljala na primeru znancev, da vsaj v materialnem smislu nikakršnih (pa nisem nek materialist, zgolj preživeti želim!). Recimo, nisi poročen, oče/mati na socialni prijavi, da plačuje oče preživnino, mati lahko postane recimo samohranilnka, pa smo tam; vrtec postane kar naenkrat poceni ;)
  Olajšave pri dohodniskih napovedih tako pri materi (prijavi otroke) kot pri očetu (prijavi plačano preživnino) pa se potem pri vrnjenemu denarju pokažejo kot izredna naložba. Jaz pa kot uradno poročen, preživnine nimam kam pisat, pa vrtec smo tudi plačevali bistveno več kot bi ga v takšnem primeru …
  Ta primer sem napisal za par, ki je bil poročen in se je nato ločil, nato pa prišel zopet skupaj in se imajo sedaj zopet lepo. Vendar, kje pa piše, da države ni moč pretentati z navidezno vmesno ločitvijo, ki je sploh ni? Jah, če bi še enkrat bil mlad, bi verjetno zopet ne pomislil na kaj takega in bi se vseeno poročil ;)

  -PiPi

 31. bojanris pravi:

  Super. Se en kvazicelebrity, ki mora javno razglasati vse detajle o svojem nekajmesecnem otroku. Za bozjo voljo, nekajmesecni otroci (razen, ce so kaj hudo bolni) so med sabo vsi enaki!!! In so zato popolnoma nezanimivi celemu svetu, razen neposrednemu sorodstvu. Tvoj Oskar je zanimiv tebi, ker je tvoj, in nezanimiv vsem ostalim, ker je pri tej starosti enak kot vsi ostali enako stari otroci. Ni mi mar za tvojega otroka. Tebi je mar za tvojega otroka. Zato za bozjo voljo s svojim otrokom ne tezi celemu svetu, ampak ga zadrzi zase. BTW, a je to sploh fer do otroka, da ga tako javno razstavljas dokler je otrok ? Res, nehaj, prosim, dolgcas!!!!!

 32. Družbene Zablode - Človeka Zadnji Učitelj » Blog Arhiv » Teorija Svetovne Zarote Nikoli ni Bila le “Teorija” Ampak Stvarnost - HTV1 pravi:

  [...] 19.2 so na htv1 kot gosta imeli David-a Icke-a. Človeka, ki je prišel do Spoznanj in Znanja o katerem se povprečnemu Človeku ne sanja. V bistvu je za povprečneža to le Znanstvena-Fantastika…Vse Informacije pa če so za povprečneža še tako “nemogoče” ali “bolane” pa so preverljive…VSE informacije je možno danes najti na internetu…le malo časa si je treba vzet če kdo želi zadevo preveriti in se tako prepričati..kar pa še zdaleč ni dovolj…Vse je treba Namreč Razumeti in Dojeti…Ne Vem kdaj in če sploh bo povprečnež dojel kako zelo zelo Resničen je Svet o Katerem David Govori oz. Da Svet v Resnici Sploh ni niti približno tak kot si to zamišlja Človek…Vem pa da Se bliža Konec VečTisočletni Tiraniji takih in drugačnih Religij Nad Človekom…. David Govori o tem kako zelo zelo smo Vsi Zmanipulirani..V kako zelo “virtualnem” svetu živimo in se Prave Realnosti sploh ne zavedamo.. Dobimo kao “Rojstni List” in postanemo “Državljani”…hehe…ko bi ljudje Vedeli kaj Vse se Dejansko Skriva za to Besedo bi vsak tak Rojstni List Nemudoma Zažgali. Aj saj bodo počasi začeli odpirati oči tudi najbolj na temo vajeni Posamezniki..Če bodo na koncu zaradi preveč svetlobe oslepeli ali ne pa je odvisno od njih samih. [...]

 33. jablana pravi:

  @pipi, jaz sem načelen človek, in čeprav bi lahko izrabljala možnost, da se prijavim kot samohranilka, tega nikoli nisem storila. Pa ne zaradi tega, ker tako spoštujem državo, pač pa zaradi sebe, partnerja in najinih otrok. Zatajevati svojo družino zaradi nekaj prihranjenih cekinov se mi zdi totalno dno.

 34. pipi pipi pravi:

  @jablana, me veseli in vsekakor pozdravljam takšno načelno razmišljanje, ki ga marsikdo ni sposoben, kaj šele, da bi tako tudi živel.

  -PiPi

 35. Nergač » Blog Arhiv » Maturitetno spričevalo ali bralna značka? pravi:

  [...] Oni dan se je Marko Crnkovič razhudil nad oblikovno obupnim IRMK papirjem. Takoj sem se spomnil na razočaranje, skoraj jezo, ko sem ugledal svoje maturitetno spričevalo. [...]

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.