Potrpežljivi vrtnar

Ponedeljek, 30. april 2007

V Arboretumu Volčji potok sem bil enkrat pred petnajstimi leti na bežnem nedeljskem izletu. Spomnim se samo tega, da je bilo dolgočasno in da se temu primerno nisem čudil, da skorajda ni bilo obiskovalcev.

V petek pa je bilo tam na tisoče ljudi. Nisem mogel verjeti. Okoliški travniki so preurejeni v parkirišča. Tako imenovani Vrtni center je pravcati megamarket — na prostem, v steklenjaku in drugih poslopjih — z nepregledno ponudbo dreves, cvetja in vrtnarskih parafernalij. Takoj za vhodom se bohotita gostinska in sejemska ponudba, vključno s roštiljem. Manjka samo še kakšen lunapark.

27042007494.jpg

Šele danes pa sem izvedel, da je bila ravno v petek otvoritev nekakšne spomladanske razstave cvetja.

Vstopnina za Arboretum znaša huronskih 5,50 EUR. Za primerjavo: vstopnina za Narodno galerijo znaša 4,20 EUR, za Narodni muzej 3 EUR, za Louvre pa 8,50 EUR. No, vstopnica za Kew Gardens stane 12,20 GBP, kar je skoraj 20 evrov, ampak London je najdražje mesto v Evropi.

Ampak tega ne pišem zato, da bi se čudil nad cenami in prostočasnimi navadami Slovencev. Navsezadnje je Arboretum prav lep park, ki bi glede na svojo popularnost — in še posebej s svojimi dejavnostmi in pritiklinami — lahko dal idejo za kaj podobnega v prestolnici, kjer so parkovne površine redke, nezanimive in predvsem nekomercialne.

V Arboretumu sem bil v petek zato, ker smo kupovali drevesa za na balkon. Prečekirali smo že vse Bauhause in Merkurje in mestne cvetličarne, pa se nekako ni izšlo bodisi z željami ali z dobavljivostjo.

Tako smo končno nabavili japonsko vrbo, pahljačastolistni rdeči javor in tri smaragdne ciprese. Prazni lonci so čakali na balkonu že več kot en mesec.

27042007487.jpg

Rahitični in precej amputirani kostanj, ki raste na dvorišču kakšnih osem metrov od ograje, se je v pičlem mesecu dni neverjetno razbohotil. Kljub temu pa mu javor, vrba in ciprese (z leve) kar dobro konkurirajo.

30042007527.jpg

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Ponedeljek, 30. April, 2007 ob 17:54 v kategoriji Konzumer Blog, Po defaultu ZNB.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

19 komentarjev na “Potrpežljivi vrtnar”

 1. jablana pravi:

  Lepo, ampak jaz imam vedno paranojo, da so še tako veliki lonci za dendrofloro premajhni (razen če ne gre za bonsai). Če ne zdaj, pa zagotovo čez kakšno leto. Kaj tedaj?

 2. blitz blitz pravi:

  No ja, tudi ob ceno vstopnice se je potrebno obregniti. V marsikaterem evropskem mestu so parki tako urejeni kot Arboretum, pa brez vstopnine. Res pa je, da v mestu ne moreš računati vstopnine za park. Če pa se nekdo že pripelje 20km daleč, bo pa pač še vstopnino plačal.

  Je astronomska.

 3. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Še bolj potrpežljivi (in izkušeni) vrtnarji (vrtnarke) od mene mi zagotavljajo, da bi ti volumni teglov za dotična drevesca morali zadoščati.

  In če smo že pri cenah: če stane hlebček stoletnega 2,50 EUR, potem ni razloga, da vstopnica za Arboretum ne bi stala toliko, kot stane.

 4. sfeldin pravi:

  Kar se cene vstopnic tiče me je vrglo na rit ko sem plačal vstopnino v Celju za cirkus 16€. Ja to je za otroka, odrasli še par evrov zraven. Vsaka čast

 5. blitz blitz pravi:

  Marko, ampak v Arboretum pelješ vso družino, kar bi pri nas zneslo že težke denarje. Ali pa je za deco manj? Saj vseeno, jaz itak ne smem iti, ker imam senen nahod.

 6. chef chef pravi:

  Bil sem kakšni dve leti nazaj v Arboretumu. Ful sem se izkazal in peljal punco pogledat tiste tulipane. Po mojem je bilo nekako v tem obdobju.

  Obrali so naju kot norca, a sem brez oklevanja plačal… pričakoval sem pač cele planjave tulipanov, mala Nizozemska v Sloveniji.

  Realnost?

  Nekaj malih gredic z zelo majhnimi tulipani. Zadeva bi utegnila zanimat izključno najbolj zagnane vrtnarje.

  Poleg tega sva sodila v Arboretum toliko kot sedlo na kravo. Nisva bila ne penzionista, ne par z majhnimi otroki. Omenjeni so za moje pojme tudi najbolj dolgočasni ljudje na svetu :D

 7. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Če se ne motim, je zdaj tam posajenih dva milijona tulipanov – kao za vsakega Slovenca eden.

 8. Simon Simon pravi:

  Ko začneš zahajati v Arboretum je že kriza. Je poln upokojencev in provincialnih družinic (tudi iz Italije in Avstrije). Sem ga obiskal z družino danes v ponedeljek in ni bilo gneče. Všeč mi je otroško igrišče in čudovit ribnik v njegovi bližini na vzhodni strani parka. Grajam pa pomanjkanje kocepta. Se mi zdi, da jih že pretirano razganja v idejah, kaj in koga vse bi naselili v ta park. “Minimundus” je bil tudi že boljši.

 9. smeh smeh pravi:

  Arboretum je ograjen s ograjo in s smeri golf igrišča je ta ograja v dolžini približno petih metrov podrta in to že kaka 3 leta! Skoraj vsi domačini hodijo skozi tisto luknjo in se sprehajajo po parku zastonj, tudi sedaj, ko se začenja sezona.

 10. smeh smeh pravi:

  Hotel sem še dodati, da se je to že razvedelo naokoli in ravno zadnjič sem videl en starejši par(že upokojenca) kako se je zmuznil tam čez in nato hitro tekel čez trato na potko.

 11. chef chef pravi:

  @Marko: mene ne bodo več nategnili!

 12. balkonski balkonski pravi:

  Tisto nista cipresi, ampak kleka. Saj celo piše na listku.

 13. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Hvala za pojasnilo. Drevesa sem kupil kot “smaragdne” ciprese, pa tudi prodajalka me ni popravljala. Mislil sem, da je to samo drugo poimenovanje. Šele zdaj sem opazil, da to ni isto. Zanimivo.

 14. hirkani hirkani pravi:

  Domačini si privoščimo občinsko subvencionirane letne karte in se parku izogibamo v času razstav in praznikov :)

  Imajo pa odlične poučne delavnice za otroke.

 15. jablana pravi:

  Klek oz. tuja in ciprese so si zelo sorodne rastline, zato ni nič hudega, če se med nepoznavalci poimenujejo enako. Veliko vrtnarskih imen je botanično nepravilnih, pa se svet zato ne podre.
  Pa če se vrnem na velikost loncev, ravno pri “cipresah” me skrbi, in to predvsem zaradi vode. Ko bosta zrasli, je bosta rabili veliko, lonca sta pa majhna. Pa tudi koreninski sistem bo po moje trpel. Sicer pa bomo videli.
  Cene vstopnic v takem parku pa verjetno niso več tako drage, ko pomislimo na vzdrževanje, ki ga tako rastlinje zahteva. Ali pa čas, v katerem posadiš dva milijona čebulic. In jih potem spet pobereš ven, da lahko posadiš lilije ali kaj vem kaj je že naslednja atrakcija. Da ne govorimo o travi, ki je lahko prava nočna mora, in škodljivcih pa boleznih. Zgleda tako preprosto, v resnici pa že za en malo bolj urejen vrt s trato porabiš celo premoženje in honorarnega vrtnarja, če nisi v penziji.

 16. jablana pravi:

  Ja, @hirkani, za otroške delavnice ti kar verjamem. V Arboretumu dela Matjaž Mastnak, izjemen strokovnjak na področju botanike, ki je poleg tega še pravi mojster poljudnosti. Saj poznaš oddajo Sprehodi v naravo? Moram pa priznat, da me je malo razočaral zadnjič v Nedelu, ko je tako prstodušno reklamiral tretiranje trate s herbicidi.

 17. Monster Turbine pravi:

  I was looking out the window. I was waiting for the plane to take off. I was wearing Monster Cable’s Beats by Dr. Dre Studio headphones . I was listening to Pens’ burning, fuzzed-out, 27-minute onslaught, Hey Friend, What You Doing? I was shouting with sudden shock and pain.”>

 18. Ed Hardy Clothing pravi:

  our Ed hardy is Good quality
  sale Ed hardy UK is very Comfortable
  cheap Ed Hardy Clothing is very good

  very good Ed hardy is very cheep
  Beautiful Ed hardy UK on sale
  cheap Ed Hardy Clothing is very good

  Beautiful Louboutin is very good
  cheap Christian Louboutin UK is very Comfortable
  classic Louboutin Shoes UK on sale

  very cheap Ed Hardy is very good
  sale Ed Hardy UK is very Comfortable
  cheap Ed Hardy Clothing is very Beautiful

  cheap christian louboutin is very good
  very good christian louboutin sale uk is very cheep
  our discount louboutins is Good quality

  very good ralph lauren polo is very cheep
  our polo ralph Lauren is Good quality
  cheap ralph Lauren is very good
  classic polo shirts is very Comfortable
  Beautiful ralph lauren online on sale

  boots UGG Boots UK is Good quality
  classic ugg boots sale is very Comfortable
  very classic cheap ugg boots is very good
  very cardy ugg boots is very Beautiful

  nice chaussures nike is very Comfortable
  cute nike air max nice
  discount air max on sale
  tall nike tn classic
  prefect nike shox gift

  good Ed Hardy on sale
  good Ed Hardy UK cheap
  comfortable Ed Hardy Clothing cheap

  nice chaussures nike is very Comfortable
  cute nike air max nice
  discount air max on sale
  tall nike tn classic
  prefect nike shox gift

  our Chaussures Nike is very good
  cheap Air max is Good quality
  cheap Nike Air max is very good
  classic Nike Tn is very Comfortable
  Beautiful Nike Shox on sale

  cheap Chaussures Nike
  our Air max is Good quality
  classic Nike Air max is very Comfortable
  Beautiful Nike Tn on sale
  cheap Nike Shox is very good

  cheap cheap louboutin store is very good
  very good louboutin uk is very cheep
  our christian louboutin uk is Good quality

 19. Louis Vuitton Damier Azur Canvas Speedy 25 N41534 pravi:

  oh my!! i love you so much!!

  Thank you so much.
  Louis Vuitton Damier Azur Canvas Speedy 25 N41534

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.