Oglasno sporočilo

Ponedeljek, 21. maj 2007

Moj založnik Samo Rugelj ni bil edini, ki je pripomnil, da se mu zdi malo čudno, da delam reklamo za knjigo Mance Košir, za svojo pa ne.

Ker pa to ni bila reklama v dobesednem pomenu, temveč le omemba v čisto drugačnem kontekstu, tudi nimam kdo ve kakšnih pomislekov glede tega, da bi na blogu omenjal svojo.

ovitek1.jpg

Naslovnico je oblikoval Ermin Međedović, Studio Designis. Ermin je tudi avtor (in sponzor) logotipa za Društvo blogerk in blogerjev Slovenije (DBBS):

picture-1.png

V knjigi bo 137 izbranih kolumen iz Financ (2001–03), Žurnala (2003–), Dnevnika in njegovih sobotnih prilog Zelena pika oz. Objektiv (2004–) in iz Jane (2007–). Vključeni pa bodo tudi izbrani teksti z obeh mojih blogov (O, moj Blog! in Za narodov blogor). Obseg knjige bo 344 strani, format 15 x 21 cm, cena v prednaročilu 9,90 EUR (do konca maja, poštnina vključena, plačilo po povzetju), redna cena v knjigarnah pa 19,90 EUR.

Jonas mi je zadnjič rekel, da bi bil že čas, da napišem konkretno knjigo, ne pa da kar naprej — že tretjič: Salon (1990, zgodnja dela), Najboljši Principi (1999, Sobotna) — ponatiskujem že natisnjeno. Saj bom. Enkrat že. To vedno rečem. Vedno pa rečem tudi to, da nimam zic-ledra. Če dvajset let objavljaš kolumne in sploh take tekste, ki jih vidiš objavljene najkasneje čez dan, dva, potem nimaš tega potrpljenja, da bi pisal in pisal in pisal, objavil pa čez leto, dve, morda še več.

Prvotna zamisel je bila, da bi knjigo podtaknili Dnevniku, ki bi jo po kakšnem mescu dni prodaje v knjigarnah zapakiral k časopisu in prodajal za približno 5,90 EUR. Vendar se ta računaica ne izide. Z založnikom raje prodava manj (domnevno manj) izvodov, kot pa da si delava bistveno višje stroške tiska pri bistveno nižji marži in nezanesljivem številu prodanih izvodov. Če bi knjigo prodajali z Dnevnikom, bi morali samo za to imeti na razpolago 4-5000 izvodov, pri čemer je vprašanje, koliko bi jih prodali oz. koliko bi jih ostalo — ni namreč hujšega kot knjiga na zalogi!

Mi je pa že zdaj jasno, da ne bomo prodali toliko izvodov Kolumen 2001–2007 kot pred sedmimi, osmimi leti Najboljših Principov. Tokrat namreč ne pride v poštev medijsko sponzorstvo. Po zaslugi Dela, ki je objavljalo oglase, smo takrat že v prednaročilu prodali 800 izvodov knjige (po 590 SIT), v redni prodaji po izidu pa še več kot 1500. To je bila kar lepa prodana naklada! Tokrat, ko zaradi preveč babic ne bo medijskega sponzorja, lahko o tem samo sanjam. Tudi oglasni prostor na Blogosu, ki ga je odstopil SiOL, bolj malo pomaga: v dveh tednih se je nabralo zanemarljivo število prednaročil.

Kakorkoli, vseeno sem vesel, da bo knjiga izšla. Po eni strani je to dejansko egotrip, saj kolumnist definitivno rabi to potrditev, da vidi svoje najboljše kolumne na kupu, na knjižnem papirju, med platnicami. Po drugi strani pa se mi dobro zdi za vsakogar, ki bo to knjigo vzel v roke, pa če jo bo kupil ali se do nje kako drugače dokopal. Zaslužek — da ne bo pomote — je tu postranskega pomena. Hvala bogu, da bo tisk pokril Janez Škrabec oz. njegovo podjetje Riko. Ampak to pomeni samo to, da bo ostalo za kakšno dobro kosilo (za nekaj ljudi), ko bojo tudi pokriti tudi drugi stroški.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Ponedeljek, 21. Maj, 2007 ob 09:50 v kategoriji Po defaultu ZNB, Reklame.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

16 komentarjev na “Oglasno sporočilo”

 1. chef chef pravi:

  Jaz jo bom kar kupil! Cena v prednaročilu se mi zdi precej nizka.

 2. Safet Ali-beg Safet Ali-beg pravi:

  Samo mala opazka: bilo bi lepo, če bi založba poslala kakšen feedback o sprejetem prednaročilu. Čeprav nas je zanemarljivo majhno število :-) .

 3. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Prav imaš, Safet, bom javil.

 4. Kašpar Kašpar pravi:

  Mi lahko nekdo pove kaj je to Društvo blogerk in blogerjev Slovenije?

 5. Safet Ali-beg Safet Ali-beg pravi:

  Sem že dobil potrdilo o sprejemu prednaročila. Si hitro uredil. Hvala.

 6. had had pravi:

  @kaspar: vse ob svojem casu :)

 7. Kašpar Kašpar pravi:

  @had

  Očitno se nekaj obeta … ;)

  Tajne so skrivnosti vaše …

 8. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Kot bi rekla Gertrude Stein: Društvo blogerk in blogerjev Slovenije je Društvo blogerk in blogerjev Slovenije je Društvo blogerk in blogerjev Slovenije.

 9. Kašpar Kašpar pravi:

  Ok, lahko si bolj konkreten …

 10. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Ne. DBBS je v ustanavljanju. Toliko zaenkrat.

 11. Kašpar Kašpar pravi:

  Gut, bomo torej pravočasno izvedeli.

 12. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  You’ll be the first to know.

 13. Fetalij W. Tyschew Fetalij W. Tyschew pravi:

  crnkovic, zgolj opažanje… na tej sliki ki jo imaš za blogos, si zelo podoben Nikoli Koji (glavni igralec v Mi Nismo Andjeli 1 in 2 in še nekaterih filmih, ampak danes sem gledal drugi del in se čudil podobnosti) :D

 14. smeh smeh pravi:

  Evo, že mam nekoga, od kogar si bom tole knjigo prefotkal :mrgreen:

 15. klemensas pravi:

  Sicer ne vem, kaj je točno mislil Jonas, toda za moj okus bi bilo bolje, da bi objavil kaj bolj umetniškega ali vsaj esejističnega, kar bi bilo manj časovno, politično, družbeno aktualno zaznamovano, ampak bi imelo nekoliko trajnejšo vrednost. Ok, saj ne rečem, da tvoje kolumne nimajo teže, že kot zgodovinski dokument, a vendar bi se po moje lahko bolj iz publicistične refleksije pomaknil nekoliko bolj proti eseju. To ni neka zloba kritika, ampak morda kompliment tvojemu slogu in načinu, ki bi mogoče lahko funkcioniral tudi v neki drugi zvrsti.

 16. Kašpar Kašpar pravi:

  @MC

  Te držim za besedo. ;)

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.