Nokia N95

Petek, 1. junij 2007

Nekako mi je uspelo, da sem si za tri tedne prilastil novo Nokio N95 — in to napol iregularno, ker je po tem telefonu baje velikansko povpraševanje, prišlo pa jih je v Slovenijo zaenkrat še bolj malo.

Seveda sem vesel, da lahko vsaj malo uporabljam trenutno najbolj hud mobitel na tržišču.

Ko sem N95 vzel iz škatle in jo prvič prijel, potežkal in pogledal, se mi je zazdelo, da jo kar razganja. Seveda sem že prej preštudiral mere in primerjal z drugimi telefoni, ki jih poznam, vendar nisem pričakoval tako velikega komada. Ker sem navajen na N80, sem bil kar malo šokiran. Zlasti ekran deluje ogromno. Tistih nekaj milimetrov izgleda precej več, kot govorijo številke.

dsc01173.jpg

N95 je dvosmerni drsni telefon. Tako kot pri N80 in še nekaterih drugih modelih odpremo numerično tipkovnico tako, da potisnemo pokrov telefona navzgor. Za razliko od drugih telefonov pa ga lahko držimo vodoravno in potisnemo pokrov v desno in s tem odpremo drugo, manjšo tipkovnico s štirimi gumbi, ki smo jih vajeni pri raznih playerjih (od zgoraj FF/next, start/pavza, stop in rewind/back/previous).

310520077141.jpg

Pri tem se po defaultu odpre multimedijski meni, ki ga sicer lahko prikličemo tudi s tako imenovano “večpredstavnostno tipko”, znano že iz prejšnjih Nokij. V ta meni seveda lahko poljubno dodajamo aplikacije.

V tem načinu se tudi ekran zasuče v ležeč format. Layout načeloma ni boljši, prav pa pride s svojo preglednostjo pri pregledovanju fotk v Galeriji, zlasti seveda čez cel ekran.

screenshot0007.jpg

Resolucija fotografij je 5M pikslov (2592 x 1944), kar je kar precej. Realno to zgleda (če kliknete na link) takole:

31052007045.jpg

Ekran je kot rečeno velik, resolucija 240 x 320 pikslov pa je slabša kot na N80, ki se odlikuje z neverjetnih 352 x 416. Ampak saj: fotke se vidi dobro, velikost ekrana samega sama pa tudi nekaj odtehta. Že v Pripravljenosti je možnih bistveno več vrstic koledarskih zapisov in podobnih opozoril in navedb.

screenshot0002.jpg

N95 je dejansko telefon, pri katerem sem po kdo ve koliko novih in novih, ki sem jih uporabljal, po sto letih vzel v roke navodila. Zlasti seveda za GPS.

GPS nisem nikoli uporabljal, ker nisem jadralec, v avto pa se mi zdi brez veze, ker se nikoli in nikjer ne izgubljam. Kljub temu pa me je zelo zanimalo, kako to zgleda na telefonu.

Tega žal nisem ugotovil. Aplikacija Zemljevidi namreč ne deluje tako, kot piše v navodilih. Mogoče delam sam kaj narobe, čeprav dvomim. Pozicije mi noče in noče pokazati. Ni mi sicer jasno, zakaj bi se moral povezati z operaterjem, če pa ima naprava GPS sprejemnik že vgrajen (in je ta način določanja pozicije tudi pravilno vklopljen). Ne vem. Mogoče je pa to res tako mišljeno, pa Mobitel še ne ponuja GPS storitve. Bom raziskal.

Tako sem se pač malo poigraval s prstom po zemljevidu. Karte so očitno naložene — čeprav ne vem, zakaj mi je ven skočil ravno Berlin. No, nič hudega. Sami lepi spomini.

screenshot0005.jpg

N95 je 3,5G telefon, ki omogoča HSDPA način prenašanja podatkov, in sicer s hitrostjo do 1,8 Mb/s (downlink). Zaenkrat, sledile pa bojo dvakrat, štirikrat, osemkrat višje hitrosti. To je zelo dobra pogruntavščina in dejansko resna prelomnica v mobilni telefoniji. Srfati z mobitelom kot modemom s tako rekoč ADSL hitrostjo je navdušujoče

Še ena zanimiva fora, ki jo omogoča N95, je priklop na televizor. Ne vem sicer, zakaj je treba porezati sliko, ampak če ni hujšega. Malo smešno je tudi, da priklopni kabel (priložen) dolg samo en meter.

30052007707.jpg

To sem fotografiral z N80. Sorry.

Saj res, video. Video je tudi hud, na nivoju video telefona N93, z ločljivostjo 640 x 480 pikslov in s 30 okvirčki na sekundo. Za probo sem posnel nočno panoramo kar skozi okno. Za night shot kar v redu, kajne?

YouTube slika preogleda

Ko sem prvič videl N95 v Mobitelovi izložbi, je bila cena še enotna, in sicer precej astronomska — 548 EUR! Pravkar pa sem opazil, da jo z dveletno vezavo na UMTS naročnino (15.000 SIT) ponujajo že za 298 EUR. Seveda pa prištejte še nekaj za Micro SD spominsko kartico, ki za razliko od prejšnjih telefonov ni priložena. Niti najmanjša. No, internega spomina bo za testiranje dovolj, sicer pa 2 GB kartica stane 69 EUR.

Ampak hej! Danes sem dobil razveseljive novice od prijatelja iz Rima. Pravi, da si je rezerviral Nokio E90 Communicator (to je link do najizčrpnejšega testa): njegov dealer da že v naslednjih dneh pričakuje prvo pošiljko 50 komadov. Shipment se je torej začel — in četudi pride roba v Slovenijo vedno malo pozneje, bo to očitno še vedno zelo kmalu. Samo da ne bo treba čakati do jeseni!

N95 gor ali dol, odličen telefon, brez dvoma, ampak jaz še vedno stavim na Communicatorja!

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Petek, 1. Junij, 2007 ob 02:06 v kategoriji Konzumer Blog, Nokia, Po defaultu ZNB.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

22 komentarjev na “Nokia N95”

 1. komax komax pravi:

  Kdo jo ponuja za 298€? Nikjer ne najdem takšne nizke cene :(

 2. Legendaris Legendaris pravi:

  Tegale N95 imam v mislih že nekaj časa. Moj bo, pa če se na glavo postavim. Hvala za test!

 3. Blaž Blaž pravi:

  Uff, tale telefonček se mi zdi strašno simpatičen. Tudi moja Nokia 628 0 se lahko pohvali z 640×480 videom, ampak je ta malce slabše kvalitete. Za nočni posnetek je tistle prav super :o

 4. binberlin pravi:

  Raziskava oraganizacije Roper je pokazala, da naj bi bilo vsaj 3,7 milijonov Američanov žrtev ugrabitev zunajzemeljskih bitij in niti eden izmed njih ni imel pri sebi tega telefona.

 5. vida vida pravi:

  Lepa reklama!

 6. Pi.Roman Pi.Roman pravi:

  Jaz bi tudi testiral telefone. A bi se dalo zmenit za kakšno počitniško delo skozi celo leto :D

 7. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Komax: Sorry, pozabil sem polinkat Mobitelove cene. Zdaj sem dodal.

 8. jumeirah pravi:

  Seveda sem vesel, da lahko vsaj malo uporabljam trenutno najbolj hud mobitel na tržišču.

  Mogoce ta teden se, cez 10 dni pa izide iPhone ;)

 9. komax komax pravi:

  Pregledal, me je kar minilo za eno leto menjavat mobitel. Počakam da cena pade. :)

 10. london london pravi:

  Glede GPS me cudi, da ti je vrgel ven Berlin?? Ravno ob zadnjem obisku v ljubljani mi je prijatelj kazal to zadevo…Ko je nastavil funkcijo za GPS navigacijo je pocakal kaksne pol minute, da je telefon lociral polozaj in navigacija mu je nato delovala normalno. drugace pa thx za ta dopis – tudi sam sem navdusen nad tem telefonom in ze iscem variante..

 11. Fetalij W. Tyschew Fetalij W. Tyschew pravi:

  hud telefon, ni kaj… sicer pa, poskušaš Jonasovo taktiko, kateremu so potem telefon izročili v trajno last?

  naj še meni kdo šenka mobitel, naredim dobro reklamo, majkemi :mrgreen:

 12. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Ne, meni ne šenkajo, ampak samo posodijo. Kar je najbrž še boljše.

  Lep pozdrav z N95, na kateri to pišem.

 13. Fetalij W. Tyschew Fetalij W. Tyschew pravi:

  Oh, bugger :) No ja, saj te mogoče presenetijo potem… :D

 14. semperidem semperidem pravi:

  Hvala za test. Trenutno v Emporiumu cakam zenski del mostva (torej je N95 res uporabna ;) . V testu morda manjka par besed na temo WIFI. Zato na kratko: zadeva deluje navdusujoce. Potrebno je skonfigurirati router (gre kar z DHCP), na telefonu pa nastavimo dostopno tocko (npr. z zascito WEP). In potegne… Sem sicer slabe volje, ker ga moram naslednji teden vrnit: po zadevi smo povprasevali ze pred dvemi meseci, no in sedaj so v Dolino sentflorjansko prisli celi trije kosi za “testiranje trga”. Toliko o potrebi ponudnika po poslovnem tveganju…

 15. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Ja, WLAN. Tole pišem na balkonu, povezan na domači AirPort (Extreme za bazo in stari Express kot podaljšek, ker je preveč vogalov in predebele stene). To je vedno delovalo – kar mene zadeva – brez problemov že na N80, N93 in SE P990. Vklopiš in se skonektaš. Zato ne vem, o kakšnem konfiguriranju routerja govoriš. Telefoni ga očitno zlahka najdejo, tudi druga, javna omrežja.

 16. semperidem semperidem pravi:

  Aha, Letalisce! Razumem. Ostali imamo vcasih s Tajvanci tezave. Ampak dovolj reklam (ce ni na testu?). Lep dan se naprej!

 17. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Ne-ne, racunalniske opreme pa ne dobivam na test, niti je ne bi hotel. Racunalnik in vse to, kar spada zraven, je prevec pomembno, da bi vsakih nekaj mescev menjaval. Saj bi se mi zmesalo od navajanja in odvajanja!

  Moram povedat, da pa tole zdaj pisem na dobro, staro brezzicno (BT) tipkovnico, ki jo imam ze tri leta in na katero sem ze cisto pozabil. (Zato tudi ni sicnikov in sumnikov.) Ekrancek sem si dal na lezece in tako zdaj tipkarim.

  PS: Vmes sem bil tudi jaz v Emporiumu!

 18. Za narodov blogor » Blog arhiv » PS: GPS pravi:

  [...] bi razlagal, zakaj mi ni prej uspelo določiti zemljepisne dolžine in širine s pomočjo GPS sprejemnika, vgrajenega v [...]

 19. Dominik pravi:
 20. Monika pravi:

  jas sem kupila telefon približno pred enim letom meni je ful dober.cena me ni zanimala.imam na naročnino.internet je tudi hiter.jas bi priporočala vsem!

 21. Petra pravi:

  no ja, meni se je v roku 6.mesecev sesula glavna kamera.
  V času popravila, ki bo trajalo kar nekaj časa, sem dobila
  nadomestno E60 Nokio. Navadno sranje na kvadrat.
  Torej šibka točka N95 je glavna kamera in fotoaparat.

 22. miško pravi:

  hm…a je kdo tak ki prodaja nokio N 95?
  primerna cena…pa to

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.