PS: GPS

Nedelja, 3. junij 2007

Ne bi razlagal, zakaj mi ni prej uspelo določiti zemljepisne dolžine in širine s pomočjo GPS sprejemnika, vgrajenega v “mojo” novo Nokio N95. Nihče mi ne bi verjel, da so navodila napisana dvoumno oz. pomanjkljivo.

Kakorkoli, zdaj vse dela — in to dobro in dokaj natančno. Na spodnjem skrinšotu vidite geografske koordinate mojega vogalnega okna, skozi katerega z iztegnjenima rokama molím telefon, da bi GPS antena ja zaznala satelite, ki krožijo visoko nad nami:

screenshot0018.jpg

Mimo sta šla dva človeka in me malo sumničavo gledala, češ, zakaj ta model pošilja mesidže v tako neudobnem položaju in pri tem tvega, da mu bo telefon odletel na pločnik.

Naprava očitno kaže tudi odstopanja. Med več skrinšoti, ki sem jih naredil, sem izbral tistega, ki kaže najbolj točen položaj. Odstopanja se spreminjajo vsakih nekaj sekund, ko naprava osvežuje položaj: horizontalno odstopanje lahko doseže tudi 250 metrov, vertikalno pa do 100 in čez.

Naprava izračunava položaj na podlagi signala iz vsaj treh satelitov, ki si jih lahko na telefonu ogledamo. To izgleda takole:

screenshot0020.jpg

In ko je položaj enkrat določen, potem vklopimo program Zemljevidi. Ta prizor je fascinanten: res škoda, da ne obstaja video screenshot oz. screensnap aplikacija, da bi videli to v gibanju. Skratka, komaj zaznavno vrteča se zemeljska krogla na črnem ozadju vesolja se počasi približuje, modri kvadratek počasi, počasi zumira nekam v Srednjo Evropo, nato pa vedno hitreje čez Jadransko morje in Notranjsko v Ljubljansko kotlino, pa v notranjost rdečega obroča obvoznice in čez Grad — in že smo doma!

screenshot0024.jpg

Videti je, kot da stojim sredi križišča, kar pa seveda ni res. No, malo prej me je GPS preselil v dom upokojencev čez cesto (ki ni več kot 15 do 30 metrov stran), tako da očitno tudi karta ni čisto natančno narisana. In kako bi tudi bila, ko pa niti imena ulice niso znali prav napisati? Ampak o tem kdaj drugič.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Nedelja, 3. Junij, 2007 ob 00:25 v kategoriji Konzumer Blog, Nokia, Po defaultu ZNB.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

17 komentarjev na “PS: GPS”

 1. teoo teoo pravi:

  lepo, zdej te lahko skrijemo v trnovski gozd, pa boš zlahka našel ven:)

 2. neuromancer neuromancer pravi:

  Za točno določitev položaja mora GPS sprejemnik lovit najmanj štiri satelite. To pri teh malih antencah pomeni, da je treba it stran od hiš, dreves in ostalih visokih objektov, postopek iskanja pa traja vsaj kako minuto.

 3. sebek sebek pravi:

  super zadevca, samo čemu pa ti bo koristla? :) sej ljubljano poznaš, boš v službo hodo z GPS pomočjo ;) . Za v avto pa je tak prepočasna verjetno, da bi sledila, mam prav?

 4. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Nimaš prav. Zadeva tudi izračunava hitrost (povprečno, max) na definirani ali nedefinirani poti s katerimkoli prevoznim sredstvom (ali peš). Ravno se odpravljam v Kranj in komaj čakam, da vidim, kako to deluje. In ne samo, da deluje v avtu. Sodeč po izkušnjah Steva Litchfielda od All About Symbian pa izračunava celo hitrost v letalu!

 5. Blazz Blazz pravi:

  whoa crni…jaz bi tudi eno nokio n95 :)

 6. Blaž Blaž pravi:

  Crni, ko se naveličaš mi jo pošlji. Obljubim, da ne povem nikomur.

 7. ermin pravi:

  60 metrov nad morjem? sredi ljubljane? sure?

 8. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Ne-ne, to je odstopanje oz. plus/minus 60 na 344 metrov!

 9. ermin pravi:

  pomeni da si nekje med kliničnim in roško; plus minus?

 10. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Popravek, zmedel si me: to ni plus/minus 60 m na 344 m nadmorske višine, ampak na horizontalo. Kar pomeni, da sem nekje med Poljansko in Stare pravde. Tam nekje na bivšem Jabolku. ;-)

 11. ermin pravi:

  kantina. 100% : -

 12. multi pravi:

  Zrinjskega ;)

 13. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Kantina je zdaj Rezidenca, ampak tja raje ne stopim.

 14. ermin pravi:

  pametno.

 15. Perko Perko pravi:

  Zanima me kako narediš screenshot na mobitelu. Imam pa nokio N93.

 16. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Tole si downloadaj.

 17. Perko Perko pravi:

  Hvala ti!

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.