PS 2: LJ–KR z GPS-om

Ponedeljek, 4. junij 2007

Imeti GPS napravo na mobitelu je nekaj najbolj zabavnega, kar je zadnje čase prišlo na trg gadgetov. Seveda je to samo igračka, saj človek nima s tem kaj resnega početi, zato najbrž ne bo ravno killer aplikacija. Ampak vseeno. Tole še opišem, potem pa dovolj tehnicističnega omedlevanja o N95!

Sedli smo v avto, prižgal sem motor, vklopil Položaj GPS in Zemljevide, zagnal Izračun poti in odpeljal: Zrinjskega, Poljanska, Ambrožev trg, Rozmanova, Ilirska, Komenskega, Tavčarjeva, Gosposvetska, Celovška — in tako naprej na avtocesto proti Kranju. Medtem pa je modri križec lepo sledil naši poti. Pravzaprav je bil vedno v središču ekrana, premikal pa se je v bistvu načrt Ljubljane oz. avtokarta. Križec je kdaj za trenutek zaostal, včasih malo prehitel, v glavnem pa se niti približno ni izgubil. Res pa je, da je na avtocesti izgledalo, kot da vozimo po levi.

Izračun poti je na cilju pokazal naslednji rezultat:

screenshot0025.jpg

Premaknili pa smo se tja in za toliko:

screenshot0027.jpg

All About Symbian je te dni objavil testno merjenje prevožene poti z letalom! Tole si le oglejte!

Sicer pa smo v Kranju nabrali nekaj češenj in jih nemalo tudi pozobali.

03062007147.jpg

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Ponedeljek, 4. Junij, 2007 ob 08:00 v kategoriji Konzumer Blog, Nokia, Po defaultu ZNB.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

27 komentarjev na “PS 2: LJ–KR z GPS-om”

 1. chef chef pravi:

  Si ga kar nevarno pičil :lol:

  Hočeš povedat, da je zadeva dejansko neuporabna, ker ti itak ne pove kdaj moraš kam zavit?

 2. rokson rokson pravi:

  Marko, se tvoje mnenje o uporabnosti nanaša samo na nokiin GPS v N95-ki ali na GPS v splošnem? Seveda me zanima zakaj tako misliš, ker po mojih izkušnjah (in ne samo mojih) je to več kot samo zabavni gadget.

 3. Urška Urška pravi:

  Rdeče češnje rada jem, / črne pa še rajši. / Rada grem s poti ljudem, / vsako leto rajši.
  Hm, mogoče bi pa bilo z GPS-om lažje iti s poti ljudem. ;)

 4. sebek sebek pravi:

  torej le nisem mel prav! :) zakon ! :)

 5. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Rokson: Ja, seveda sem imel v mislih GPS na N95 (ali katerem drugem telefonu, ki ga ima). Zaenkrat se s tem samo igram, ne izključujem pa možnosti, da bi kdaj tudi prišel prav tudi v čisto praktičnem smislu. Dejansko še nisem preizkusil možnosti načrtovanja poti in glasovno vódene navigacije. Telefon namreč dela oboje (sodeč po navodilih oz. specifikacijah). Seveda pa je za glasovno vódenje treba kupiti dodatne zemljevide. N95 že ima prednastavljenih nekaj možnosti, med katerimi pa ne vidim Slovenije.

  Urška: Ali mar misliš, da si komu napoti?

 6. parrot pravi:

  Navigacija na mobilniku je možna tudi brez Nokie N95. Jaz imam poceni GPS modul (dobil second hand) in ga preko Bluetootha povežem z Nokio N70. Imam popolno navigacijo po Sloveniji in tudi večini evropskih držav. Po vnosu destinacije program preko podatkovnega prenosa prečrpa nekaj 10 kB s strežnika in to je to. Potem deluje brez dodatnih stroškov, razen, če se zmotiš in krepko narobe zaviješ s poti. Potem pač preračuna in pošlje novo ruto (beri nekaj dodatnih 10 kB). Zemljevid Slovenije je izredno natančen, saj pozna tudi makadamske poti. Z njim sem v okolici doma odkril poti, za katere sploh nisem vedel, da obstajajo, še manj, da bi si jih drznil raziskovati brez navigacije. Itak bi se zgubil.

  Kombinacija mobilnik+GPS modul je boljša kot Nokia N95. Zakaj? Zato, ker lahko GPS modul stlačiš nekam, kjer ni moteč, ima pa dober signal s satelitov. Če je GPS vgrajen v mobilnik mora ta biti na mestu, ki dobro lovi signale.

  V mojem primeru navigacija izgleda tako, da imam GPS modul nekje na armaturki ali sovoznikovem sedežu (ima odličen sprejem – SiRF III čip! – N95 ima slabšega), mobilnik pa v žepu in potem zgolj poslušam govorne ukaze. Sicer N95 še nisem preizkusil, imam pa slabe izkušnje z dlančnikom, ki ima GPS modul vgrajen v ohišje. Edino mesto, kjer je delal, je bila armaturka. Ker je bil tam, nisem mogel telefonirati, nisem videl na zaslon pa še na soncu je bil in občasno v ovinku zletel z armature.

  Še opomba: navigacija prek mobilnika nekaterim mojim znancem povzroča skrbi. Predvsem jih zanima, kaj se zgodi, če se znajdejo na področju brez signala. Problema ni. Signal je potreben zgolj na začetku, ko se vnese destinacija in strežnik preračuna ter v mobilnik pošlje route. Med navigacijo ni prenosa podatkov razen v primeru, da krepko zavijemo z route in želi program na novo preračunati routo in jo preneseti s strežnika v mobilnik. V tem primeru potrebuje povezavo, sicer pa ne.

 7. Marko Jenšterle Marko Jenšterle pravi:

  Mi smo šli ta vikend z avtom do Sarajeva. Svak je vključil svoj GPS, ki pa se mu je popolnoma zbledlo. Do Sarajeva nas je hotel peljati po neki neverjetno čudni poti. Na srečo so zaupali meni in mojim zemljevidom, zato smo tja prišli v normalnem času. Menda aparat še ne ve, da vojne že nekaj let ni več in nas je hotel peljati po varnih poteh.

 8. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  PS: Zdaj lahko povem, da dela tudi glasovno vodenje. Moram samo še pogruntat, kako najti destinacijo daleč od Ljubljane, recimo Sarajevo. Skrolat po zemljevidu tako dalec stran je po mojem malo zamudno.

 9. TurboMan TurboMan pravi:

  a sam 200 ti potegne … šala :D

 10. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Hja, tu nekje. Po mojem GPS golfá še bolj kot km-cajger.

 11. parrot pravi:

  Ha ha! Bodi previden. Jaz sem odkril, da GPS presenetljivo natančno prikazuje hitrost in da goljufa števec v avtomobilu. Verjetno je kazal vsaj 15 kmh več kot pa GPS.
  Pri mojem avtu je napaka odvisna od hitrosti. Tako se lahko pri omejitvi 100 kmh brez težav vozim okoli 110 kmh po števcu, saj kaže 10 kmh preveč. ČE upoštevaš še toleranco merilnih naprav policije, je dejanska hitrost lahko še malce višja. Moje izkušnje so, da se lahko mimo radarja in omejitve 100 kmh peljem 115 kmh po števcu in ni bilo nikoli problema. GPS mi ob tem kaže okoli 105 kmh. Pri nižjih hitrostih pa je napaka manjša, pri 60 kmh le okoli 5 kmh.

 12. Urška Urška pravi:

  Marko: ne, ne zdi se mi, da sem komu napoti. Res sem včasih precej čudna, ampak paranoična pa še nisem. :) Le včasih so mi ljudje malo odveč, pa se jim raje izognem. Šlo je pač za češnjevo asociacijo na Odštevanko Svetlane Makarovič, pod katero bi se res takoj podpisala. Sploh pod zadnjo kitico: Rada pojem pesmice, / psujem pa še rajši, / rada tudi kar molčim, / vsako leto rajši, / so na pragu stali, / mrliče preštevali: / ti so moji, ti so tvoji, ti so pa njegovi.
  PS: Ugotovila sem, da v zgornjem komentarju po spominu nisem pravilno zapisala ločil med verzi – povsod so vejice – za kar se iskreno kesam.

 13. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Aha, jaz kmet pa nisem zaštekal asociacije, ker nisem bral Svetlane!

 14. Urška Urška pravi:

  Kaj pa imaš proti čarovnicam? :)

 15. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Bojim se jih.

 16. Urška Urška pravi:

  Jaz sem pa mislila, da Satan — sploh v Miltonovi manri — in čarovnice pašejo skupaj.

 17. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Kruta pomota.

 18. markokroflic pravi:

  Tudi v mojem avtomobilu števec laže, vendar ne toliko kot parrtotu – na števcu je kazalo 133 km/h, GPS pa 129 km/h – vse skupaj v mejah pričakovanega.
  Pred kratkim sem menjal GPS sprejemnik in me za

 19. parrot pravi:

  Odvisno od avtomobila. Nekateri Renaulti imajo dosti bolj natančen števec. Sem se vozil zraven prijateljice v njenem Modusu (digitalni prikaz hitrosti) in gledal zraven na GPS. Razlika je bila le okoli 5 kmh. Presenetljivo natančno. Hitrost je bila okoli 130 kmh po števcu, okoli 125 pa po GPS. Očitno ni pravila, poleg tega pa je napaka še odvisna od same hitrosti vožnje.

 20. TurboMan TurboMan pravi:

  glede avtomobilskih števcev – v povprečju pretiravajo za cca 8 do 10 % dejanske hitrosti. hitrost, ki jo gps prikazuje, naj bi bila natančna.

 21. Marko Jenšterle Marko Jenšterle pravi:

  Marko, glede glasovnega vodenja bi te rad obvestil, da sem jaz zdaj s temi zadevami malo tudi službeno obremenjen. Že nekaj časa sem namreč v Sektorju za slovenski jezik. Ena od mojih prvih domačih nalog, ki sem si jih dal, je bila ravno ta, kako bi GPS-e naučil sklanjati. To je izziv za matematike in sloveniste. Šel sem tako daleč, da sem že preveril pri slovenskih predstavnikih Garmina in jih izzval s to domislico. Med drugim sem izvedel, da je celo Branko Gradišnik šel raje nazaj na angleško verzijo, ker so ga navodila v stilu: “Levo na Slovenska cesta” tako motila, da je skoraj zletel s ceste.

 22. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Ja, to bi bilo zelo dobro. Zankrat je na voljo samo nekaj večjih jezikov. Sam sem si downloadal angleščino, kjer pa si ne lomijo jezikov s slovenskimi imeni, temveč samo povejo “turn left/right after” toliko in toliko m ali km.

  Problem je pa tudi drugje. Ne vem, kdo dela te zemljevide v Nokiah – morda Finci ali v vsakem primeru najbrž neslovensko govoreči -, ampak mene moti tudi pravopis: recimo “Slovenska Cesta” ali “Streliška Ulica”. Ta in ta Ulica, Cesta, Trg striktno z veliko začetnico.

 23. Blaž Blaž pravi:

  Pomoje bi lahko pričakovali še kakšno posodobitev kot ponavadi, da malo popravijo tisto kar ne štima.

 24. nimiy nimiy pravi:

  mene pa zanima naslednje. ali naša zakonodaja dopušča to možnost, da se ti izreče kazen zaradi prehitre vožnje na osnovi tega prikazanega slikovnega materiala. to bi pa res rad vedel.

 25. pipi pipi pravi:

  @nimiy: kje pa, se z pistolami za merjenje hitrosti, imajo vcasih policaji tezave, ko se najde kdo, ki bi pa rad videl kaksne dokumente o zadnjem umerjanju, … da bi ti pa na neko slikco, katere izvor je lahko tudi program paint prisodili kazen, je pa smesno, ljudjem se za umore z relativno dobrimi dokazi ne morejo nic ….

  .::PiPi::.

 26. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Se strinjam s PiPijem. Mislim, da nimajo šans, da bi človeka zašili na podlagi tega. Celo če te dobijo na radarj, ti pripišejo malo nižjo hitrost zaradi možne napake pri merjenju.

 27. Mario's thing... pravi:

  GPS navigacija s Nokio E50 (smart2go)…

  Za svojo E50 sem si pred časom kupil GPS sprejemnik LD-3W. Prej nisem mogel testirati, ker sem imel telefon na servisu in zaman čakal na uspešno popravilo. No sedaj imam novo E50 in najprej sem navigacijo izprobal s programom smart2go oz. Nokia Maps…

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.