Obvestilo glede M. M.

Sreda, 25. julij 2007

Mojca Mavec ni več SiOLova hišna blogerka. Sodelovanje z njo smo prekinili, ker je dokazano prepisovala, kopirala, prirejala ali plagirala tuje tekste.

Ne obstajajo nikakršni dokazi, da teksti, ki jih je pod svojim imenom objavila na Blogosu, ne bi bili njeno izvirno avtorsko delo. Kljub temu pa smo prepričani, da je zaradi spornega ravnanja v drugih publikacijah resno načeta njena avtorska kredibilnost. Zato smo se ji zahvalili za sodelovanje.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Sreda, 25. Julij, 2007 ob 10:42 v kategoriji Po defaultu ZNB.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

53 komentarjev na “Obvestilo glede M. M.”

 1. majakrizaj pravi:

  To je edino moralno etična odločitev.

 2. irena irena pravi:

  Me zanima, če bodo pri Oni in Premieri storili enako. A obstaja še kakšna publikacija, za katero “piše” kolumno?

 3. hana pravi:

  Tako bi moral ravnati vsak urednik, ki kogarkoli zaloti pri plagiranju, pa četudi gre za en samcat odstavek.

  Aktualna zoprnija početja M.M. je lahko vzpodbuda za urejanje kaosa na področju novinarstva in publicistike; copy – paste kot tak je namreč zelo razširjen in včasih dobim občutek, kot da berem en in isti članek v različnik medijih. Tudi odlomke svojih člankov sem po naključju ugledala še kje drugje, kajpak podpisane z drugim imenom; avtorske pravice za članke ima namreč časopisna hiša, za katero pišeš in ne avtor sam, kar se mi zdi čisto mimo… sploh, če situacijo pišočih primerjam s strogo in nadvse učinkovito ureditvijo avtorskih pravic na področju glasbe.
  Konec koncev pa je treba nekaj storiti tudi zaradi same kakovosti in ugleda tiskanih in elektronskih medijev; teh je namreč vedno več, vsebina in stil pa sta vse bolj siromašna. Res bedast absurd.

 4. mkrulc pravi:

  Marko!

  Zakaj si takšen dvoličnež? Najprej jo braniš v stilu: Pustimo Mojco, one je lušna. ???? WTF? Medijsko znana novinarka in “kolumnistka” si je dovolila krajo svetih besedil in jih objavljala pod svojim imenom.

  O.K. Marko! Včeraj sem bral tvoj blog, ko se totalno opravičuješ. Končno si spoznal, da “lepota” ni edina kvaliteta človeka. S to ugotovitvijo si presegel samega sebe.

  Mislim, da je sedaj čas še drugo stopnjo. Ko boš spoznal, da je zagoarjanje trenutne oblasti še večji greh, se boš spet kesal. In tudi takrat ti bomo oprostili. Do takrat pa tvojih prispevkov ne bom prebiral!

 5. Dajana Dajana pravi:

  Tukaj blog na eDnevniku, ki se ukvarja z intelektualno lastnino: http://www.ednevnik.si/entry.php?u=Santos&eid=32239#c64603. In tukaj drugi na temo: http://www.ednevnik.si/entry.php?u=jurson&eid=32205#c64614
  ………………………
  Glede tega, kar si naredil, Marko, je bilo pričakovano.

 6. Nataša Nataša pravi:

  A bi lahko pustil njeno slikco, prosim, prosim…včasih mi ful cukr pade. :mrgreen:

 7. hana pravi:

  Konstruktivna debata, ni kaj; in potem se bo vesoljno etično-moralno ženstvo spet čudilo, ko bo M.M. reševal kakšen vitez z jezičnim mečem? :-)

  Kako torej konstuktivno rešiti problematiko plonkarske kleptomanije v novinarstvu in publicistiki?

 8. markopigac markopigac pravi:

  Marko, problem siolovih hisnih je ta, da si izbral vedno napacne za pisanje blogov. Skoda. Pri tem bi se moral opirati (po moje) vedno na kmecko pamet, ki pravi (najprej srce, sele potem denar) – pa bom citiral en vic za boljso razlago – ob koncu vojne v bih se un-jevci sprehodijo skozi gozd, kjer vidijo ob eni stari hisici za mizo sedeti mujota in medveda, ki sahirata. takoj, jim kot pravim kapitalistom pade medo v oci, atrakcija, s tem bi se dalo v ZDA fino zasluziti.. pristopijo in mujota zazicajo, ce mu ga lahko odpeljejo zraven. pa jih mujo zalostno pogleda in rece: “pa uzmite mene, ja sam ga vec dva puta pobjedio..”

 9. Fetalij W. Tyschew Fetalij W. Tyschew pravi:

  hahahah pigac, hud vic :lol:

  sicer pa, crni, pravilna odločitev… ne bom pa rekel, da mi mojce ni žal ;)

 10. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Hana: Prvič slišim, da obstaja “problematika plonkarske kleptomanije v novinarstvu in publicistiki”.

  Če kdaj v medijih opaziš podobne ali enake novice oz. formulacije, potem je to zato, ker objavljajo iste agencijske novice, ki jih po svoje priredijo (skrajšajo, dopolnijo, popravijo, lektorirajo) ali pa tudi ne.

  Drugi razlog pa je, da mediji drug drugega povzemajo, prevzemajo teme drug od drugega, pobirajo ideje drug od drugega itd. To je do neke mere normalno, v pretirani meri pa ni problem kleptomanije, ampak papagajstva oz. pomanjkanja inovativnosti, idej, domišljije.

  Sicer pa: kdor kaj takega opazi, bi se moral zamisliti, saj je to zanesljiv znak, da konzumira preveč medijev. V Sloveniji ni pravega razloga, da bi človek konzumiral veliko slovenskih medijev. You’ve seen one, you’ve seen ‘em all!

 11. tolstoyed pravi:

  mimogrede, a ni lažje par stavkov skupaj sestavit kot prevajat tuj tekst? vsaj zasluge za trud ji pripište..

 12. markopigac markopigac pravi:

  MC – problem je ta, da bi lahko bil hisni bloger nekdo, ki ljubi bloganje ne pa nekdo, ki to pocne zgolj zaradi tega, ker je fajn kako poloznico placati s tem izkupickom.

 13. hana pravi:

  MC, zagotavljam ti, da konzumiram zelo malo medijskega štofa. Se mi je pa že zgodilo, da sem odlomek svojega (nepovzetega, pač pa dobesedno! ) prepisanega teksta po golem naključju našla v tekstu neke druge novinarke, danes eminentne urednice. Ni šlo za agencijski, ruturiniran članek! Tako da ne bluzim kr neki v tri krasne.

  Tvoja distinkcija ‘papagajstvo/plagiatorstvo’ malce spominja na sprenevedanje. Nisem namreč toliko zabita, da ne bi štekala sodobnih procesov štancanja, povzemanja in ‘povzemanja’ člankov.

  Moj namen je bil le opozoriti, da fenomen M.M. še zdaleč ni edinstven. In če že nekateri amaterski pisuni na blogih drug drugemu grozijo zaradi tožbe glede avtorskih pravic, češ da je povzemanje brez citiranja nesprejemljivo, potem imamo tudi profiji vso pravico opozoriti na pojav nezaslišane šlamparije in prav takšnega sprenevedanja.

 14. hana pravi:

  popravek: Ni šlo za agencijski, rutiniran

 15. Alex van der Volk Alex van der Volk pravi:

  Samo ena beseda: Pravilno!

 16. simonarebolj simonarebolj pravi:

  @markopigac:
  Dober vic, ki pa pri nas sploh ni vic, se mi zdi. Veliko medvedov se pase po naši sceni … he, he … Naša scena je v preveliki meri en žalosten štos.

  Sicer pa, Marko, jaz vseeno za vsak slučaj izmenično prelistam Dnevnik in Delo … da dobim bolj uravnotežene “informacije” … he, he, he … Bistveno pa po mojem ne piše nikjer. Še posebej pri nas ne, ko največji klevetači vlagajo tožbe za klevetanje svojega lepega Imena (primer Jud – Gušti) in ko največji psovalci grozijo s tožbami za žalitve (primer Mrki – nedebudni blogerji). Bruh! Vsebina in resnica pa nikomur ni v mar. Kot je fino povzel Jonas v Studiu City.

 17. klemenix klemenix pravi:

  Se mi je zdel, da nekej smrdi. Ona mi je pa nasploh zlo hinavska že za pogledat.

  Lp

 18. danaja danaja pravi:

  Neporabljen denar za hišne blogerje, ki ne spackajo objave, vredne plačila, namenite za nagradno tekmovanje za lepe fotografije, za blogerja, ki vestno razlaga navodila za bloganje, za blogerja tedna itd. ;)

 19. herr doktor herr doktor pravi:

  bravo danaja, izjemno dober predlog!

 20. hana pravi:

  Danaja, bravo! ;-)

  Poleg tega bi lahko kot hišnega blogerja/ico redno zaposlili amaterskega blogerja/ico, čigar poglavitni cilj v življenju je pisanje blogov. Pa če je pisec/ka še tako preprost/a in aboten/a; še vedno bolje kakor kopipastanje omlednih osebkov slovenskega šovbiznisa.

  G’ bye, šibam z blogosfere in cajtengovja; toliko je prečudovite literature, da bi zanjo potrebovala vsaj še šestnajst življenj. Škoda oči in časa za branje reciklaže-reciklaž in plonkarij,

 21. paucstadt paucstadt pravi:

  uf, hud udarec za njeno kariero, domnevam.

  rad sem jo bral. povsod. če je le kopirala… podrl se mi je svet. vsaj del.

 22. tjasenka pravi:

  Eni plonkajo, drugi se pa ponavljajo ad nauseam. Križana gora, kako abotno je postalo tole blogovje. MC, po moje je čas, da ukreneš, preden ti med bralci ostanejo samo še neusmiljeni prežvekovalci mrhovine.

 23. Perko Perko pravi:

  Edino prav MC. Sorry Mojca :)

 24. simonarebolj simonarebolj pravi:

  Jaz ne maram brat ne preprostih in abotnih, ki ne kopirajo, niti tistih, ki kopirajo in ne izpadejo preprosti in abotni. Nobena od teh dveh kategorij ni utemeljena tolerance za hišnega blogerja ali pisca kjer koli drugje. Vztrajam pri optimizmu, da dobri, zanimivi in izvirni pisci obstajajo. Abotni in plagiatorski nimajo za kaj pobirat honorarjev ali uživat neupravičen ugled na določenih položajih, medtem ko nekateri, ki ustrezajo kriterijem, ne pridejo do priložnosti. Abotni naj se ukvarjajo s čim drugim, pri čemer ne bodo tako abotni!

 25. kinkitone kinkitone pravi:

  Predlagam SEBE za hišnega blogerja. Lahko pišem tudi pod psevdoniminom Kinky Djuk ali Kinky Binky. Včasih se sicer počutin(sl)abotno. Hvala.

 26. kinkitone kinkitone pravi:

  počutiM (sl)abotno
  !!?
  endvatriendvatričžš … dela

 27. nacka nacka pravi:

  prav je, da ste jo vn vrgli. ni pointa, da imaš blog na katerem prepisuješ ali prirejaš druge tekste. Bravo MC!

 28. Rado Rado pravi:

  Hvala bogu,

  Mojce ni več, nedolžnost naroda je rešena, frustracije skoraj ni več. Psihoterapetsko človeku kar odleže, ker se za trenutek lahko prepusti iluziji, da je boljši od dobrih. Res, da ne zna pisati, ustvarjati, ampak pošten je pa, pošten.
  To je ednino kar šteje!

 29. simonarebolj simonarebolj pravi:

  @Rado:
  Trdiš, da ne obstajajo boljši in pošteni ustvarjalci v Sloveniji??? Ali meniš, da je bila Mojca tako dobra, da so tudi njeni plagiati boljši kot izvirno delo katerega koli ustvarjalca v našem prostoru? Se ti ne zdi tako mnenje krivično! Nisem opazila, da je poštenost pri nas edino, kar šteje. Prevečkrat opažam ravno obratno!!!

  Prvič slišim, da Mojce ni več. Kolikor vem, še obstaja. Samo možnost pisanja na večih koncih si je verjetno zapravila do nadaljnjega.

 30. balkonski balkonski pravi:

  Če se na SiOL-u, oziroma Blogosu ne boste potrudili z web aplikacijo, ki skrbi za urejanje blogov, se bomo mi zahvalili vam.

  In šli na Blogspot.

  Mislim, resno, zadeva teče kot da bi jo poganjal na kakšni 286-ki izpred petnajstih let! Pocarji!!!

  Se komu na SiOL-u kaj sanja o tem?!?

 31. Rado Rado pravi:

  Ah daj no Mojca. Sem pričakoval, da boš bolje ujela poanto.
  Lep večer želim.

 32. hana pravi:

  @ SimonaRebolj, z verniki in gorečimi fani nima smisla polemizirat, saj delujejo po logiki, da se človeku z lepimi očki lahko vse odpusti. :-)

  Hm, se bojim, da so izvirni pisci zelo redko posejani po blogovju. Tisti res vrhunski pa žal ne marajo za bloge. (razen redkih izjem).

 33. nora nora pravi:

  zdej lohk mene namest nje povabte :mrgreen:

 34. simonarebolj simonarebolj pravi:

  @Rado:
  Odločno se upiram!!! Jaz Nisem Mojca! … he, he …

  @hana:
  Ja, saj vem … Kar nekaj prcam za brezveze … Sem že pri sebi.

  No, saj, redke hočemo, a ne?

 35. yellowled pravi:

  Okej…Mavčeva je tokrat konkretno zajebala…čudno se mi zdi, kako da tako izkušena kolumnistka, ali recimo temu pisunka, ne najde, pa če tudi ji za vratom diha deadline, trohice navdiha za četrt tipkane strani…makar govoriči o svojem prečudovitem vsakdanu…ne glede na njen status…ali, bolje rečeno čustva, ki jih zvesti bralci gojijo do nje, se mi zdi, da njen, recimo temu kiks, ne bi smel ostati prezrt…če bi se punca resnično zavedala kaj ima, se teh metod ne bi posluževala…namreč delo kolumnista oz. zadnje čase tudi blogerja, če že hočete, vendarle ni tako zanemarljivo, kot se zdi na prvi pogled…nekateri se že trudimo dolgo časa…a žal bodo naše stvari ostale prezrte…vsaj dokler si ne ustvarimo imena…pa še vedno ne bomo prepisovali..zakaj ne bo nam treba.

 36. hana pravi:

  Bah, smo budale… s tem umovanjem o etiki, kvalitetnih pisarijah ipd.
  Dar za pisanje sploh ni več pomemben; tle se kr neki napenjamo, ker hočemo nekaj povedat, ampak čist brez zveze, zvezdniški pisuni pa se nam režijo v brk.

  Je že kdo razmišljal o sami strukturi blogarjenja? Par slavnih ( v slovenskem kurniku, se ve) plačanih! hišnih pisunov, ki so kao vzpodbuda za blogersko rajo, ki se zastonj trudi iz dneva v dan. Nekateri celo sanjajo o nekakšni blogerski karieri in iščejo sponzorje.V svoji velepomembnosti se napihujejo z nekakšno blogersko etiko in iščejo dlake v jajcu pri svojih soblogerjih ter se ravsajo okoli klikov, po drugi strani pa lezejo v rit ‘eminencam’, vse dokler ni kakšna izmed njih do konca kompromitirana.
  Res, Jonas je v Studiu Shity res natrosil hude lucidnosti, češ da resnica nikomur ni pomembna. Pa ja de ne! V rumenih cajtih demokracije je poglavitna prav najsurovejša, tračarska resnica. Le zakaj Bojan Požar zmaguje na sodišču? :-)

 37. markopigac markopigac pravi:

  Otroci, ne se razhudovat po nepotrebnem. Poglejmo eno malo racunico iz primera Mojca Mavec :)

  Sani Bečirovič in Matej Avanzo sta se vsem 2500 evrom honorarja odpovedala v dobrodelne namene. Pomeni, da je v celem obdobju s svojimi 25imi zapisi zasluzil 2500 eur. Se pravi 2500 / 25 = 100 EUR na zapis. Mojci Mavec se je tako, ce recemo da sodi v isti rang, pokrilo kaj vec kot pa le en beden GSM racun.

 38. nordstar nordstar pravi:

  Škoda za Mojco. Upam, da se bo (kot mačka) ujela na noge.

 39. neigung neigung pravi:

  ja ti bogica no :/ ….

 40. penzo pravi:

  Mojčin blog sem bral le na začetku, ko je gostila še pri Jonasu .. morda sem malce pozabil nanjo, a vedno so se mi zdele njene misli tako dobro napisane, da sem moral, četudi par strani dolg spis, prebrati do konca. Njene prigode, njeno življenje .. zanimiva zgodba.
  Crnkovič, to je druga zgodba. Njegovi zapisi me nikoli niso zanimali, njegov vzvišen, “boljši sem od drugih”, nastop mi je odvraten. Bral sem jih, ker so drugi govorili o njem, toliko da sem bil na tekočem. Če leta nazaj ne bi začel pisati pri Jonasu, ne vrjamem, da bi zasedel to “samo-voljeno” mesto med blogerji. Kot kolumnist in bloger, neprebavljiv.
  Še zanimiva misel – kdo bi “odpustil” blogerko, ki po najdi.si lestvici najbolj obiskanih blogov sodi na tretje mesto?

 41. stesh stesh pravi:

  100 € na zapis. Ni slabo. :D

 42. majakrizaj pravi:

  Vsi skupaj ste pozabili na eno pomembno dejstvo:
  spoštovanje dela – spoštljiv zaslužek
  ( tu je zlorabljeno oboje )
  moja babica bi rekla…prepolno rit je imela,pa se je s kruhom skregala.

 43. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Penzo: “Kdo bi odpustil blogerko, ki po najdi.si lestvici najbolj obiskanih blogov sodi na tretje mesto?” Kakšno vprašanje je to? Retorično? Lahko bi bila na prvem mestu, lahko bi bila vsak mesec prva worldwide na Google Zeitgeistu, pa bi storil isto. Ali pa morda misliš, da je branost nekakšna garancija, da se ti ne more nič zgodit?

 44. black black pravi:

  Sem si rekel, da imajo težave na Siolu, pa se objavljam kar sam: http://black.blog.siol.net/2007/07/25/dolgcas-za-umret

 45. struptease pravi:

  Marko proti Penzotu… Mislim, zakaj pa ne… V končni fazi, glede na to, da je ponudba tako obsežna, kakšna usodna nevarnost zablode naroda ne pride v poštev… Tko da… Če človek plonka in laže bolj virtuozno in populistično, kot vsi ostali govorijo avtorsko resnico, ne vem… Ne razumem, zakaj bi mogu zapret štacuno… Se mi pa zdi, da bi bilo prav zanimivo spremljati obiskanost Mojčinga bloga po vsej tej kolobociji… Bi bil večji udarec za Mavčin ego, če bi jo bralstvo zapustilo, kot pa da ji vzamete svinčnik, oziroma blog… Ne vem… Razmišljam… Po moje….

 46. TurboMan TurboMan pravi:

  OH WOW

 47. Dnevnik v koraku s časom… » Bloganje je velika stvar :) pravi:

  [...] na hišne blogerje) Saj vsi vemo kod je Had Zanimivo, kako se takoj ugotovi, če je kdo od koga kaj preplonkal in prepisal.. Kako je nekdo od nekoga “ukradel” slike in ni plačal.. Ali v določenih [...]

 48. Alma pravi:

  Marko, pravkar ugotavljam, da vam je po odpustitvi M.M. ostalo osupljivo malo ženskih hišnih kolumnistk (natančneje: da vam je ostala le ena). Upam, da boste zadevo kmalu spremenili. Lp.

 49. forceps pravi:

  Mene pa zanima zakaj ste vsi, ki tako zelo pljuvate po m.m., ravno sedaj odkrili kako zanič in nesposobna je?? A ste ste se delal, da itak veste, da je zanič, ampak da, dokler ne bo odprt lov na njo, ne boste nič povedal? Če je bila tako zanič, je bila zanič že ves čas in ne od zdaj! Cesarjeva nova oblačila, kajne.

 50. 1tastar 1tastar pravi:

  Pa ne, da je ta blog tako resna zadeva kot kakšna literarna revija. Če bi bili vsi tako strogi, bi že davno ukinili sobotno prilogo Dela, pa Revijo 57 in vse babje revije od Jane do Anje in kaj še vem kakšne …nje.

 51. Alma pravi:

  1tastar: Kaj bi pravzaprav sploh rad povedal? In ne žali ženskih revij – če jih že, pa nastopi s prepričljivimi argumenti.

 52. blogo blogo pravi:

  Sploh ne vem kaj si je mislila s temi svojimi plagiatskimi idejami. Pred pol leta se mi je zdela ena najboljših blogerk. Moje mnenje se je čisto spreobrnilo. Če nima več idej za pisanje naj se raje umakne iz novinarstva.

 53. blogo blogo pravi:

  Aja pa še odgovor Forcepsu. Prvič MM sploh ni nesposobna samo igra nepošteno igro. Je zelo sposobna samo, da tega ne izkoristi v dobre namene.
  Drugič pa smo to odkrili šele zdaj, ker je prej imela dobre članke, katerih je bila v 95% sama avtorka.

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.