Hommage aux pompiers

Sreda, 8. avgust 2007

Vrnitev z morja se ni začela obetavno. Ob sedmih iz Nina, ob enajstih v Ljubljani. Čez Kočevje, 360 km. To je bilo še v redu — glede na to, da nas je doma čakal poplavljen utility. Bojler je puščal že od kdo ve kdaj. Do dveh zjutraj sem s smetišnico zajemal vodo in jo zlival v ajmer in razmišljal, zakaj se to dogaja takrat, ko je človek na dopustu. Da bi bila mera polna, so bili tudi spodnji sosedje na dopustu.

Kakorkoli, vse se je srečno izteklo. Dobesedno. Sosedom ni zamočilo stropa. Očitno so nam dobro položili ploščice.

To je bilo v nedeljo zvečer oz. ponoči. V ponedeljek pa sem se zaklenil iz stanovanja.

V trenutku, ko sem zaloputnil, da bi samo skočil dol do veže, me je že prešinilo: KLJUČI! Debil. Gospe kdo ve zakaj ne nosijo ključev s sabo, hčerka pa je še na morju. Kaj zdaj? Hvala bogu, odprto je vsaj eno okno. Kličem gasilce in očitno dobro razpoloženemu dispečerju razložim situacijo. Pravi, da ni problem, da bojo prišli, in prosi za podatke. Povem — on pa: “Aha, kolumnist! Hmmm, ampak a je to res al je samo za pisat?”

Zagotovim mu, da se ne zajebavam, nakar me veže k operativcem. Ti so očitno slabše razpoloženi. Da tega ne delajo, pravi človek. Medtem vskoči tip od prej v linijo in pravi, češ, boste pa ja to nardil gospodu, a ne? Tudi jaz se opogumim in zatežim, da si jih upam prosit za kaj takega, ker vem, da včasih grejo rešit mačko, če se zapleza na jablani. Model popusti, povem naslov, očitno smo zmenjeni.

Prišli so čez 8 minut. Z besedo: osem. Da prideš v tem času izza Bežigrada na Poljane, sredi belega dneva, moraš imeti velikansko srečo v prometu. Kaj šele s kamionom. In ne, niso prišli z vklopljeno sireno.

Bilo jih je pet. Medtem ko so raztegovali in postavljali lestev, sem si pripravil mobitel, da bom ja pofotkal ta zgodovinski prizor, kako gasilec pleza po lojtri v moj flat. To bi bila fotka leta. Nakar tip pravi: “Boste kar vi splezal gor, gospod, a ne, ko poznate stanovanje, a prav?”

Gulp! Na gospodinjsko lestev splezam tu in tam, ko menjam žarnico, na drevo pa nisem plezal že od desetega leta — in še to najbrž ne sedem, osem metrov visoko nad asfaltom. Pogumno štartam in pazim, da ne gledam dol. Adijo fotka.

Pogled v dnevno sobo od zunaj je zelo zanimiv.

Epilog: Fantje niso hoteli vzeti niti tolarja, mislim evra! Nisem mogel verjeti. Začeli so se vkrcavati v vozilo, jaz pa sem mahal z bankovcem za 20 evrov in jih rotil, naj vsaj vzamejo za pivo. Ne. Niti enemu od njih ni zastal korak, po čemer bi lahko sklepal, da bi pa morda le kaj vzeli, kar vkrcavali so se naprej in nazadnje odpeljali.

Pošteno, fantje, hvala! Če se kdaj srečamo, imate vseeno v dobrem eno rundo.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Sreda, 8. Avgust, 2007 ob 19:36 v kategoriji Po defaultu ZNB.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

22 komentarjev na “Hommage aux pompiers”

 1. jumeirah pravi:

  Haha legende. Ja gasilci nasi slovenski, fantje od fare. Sam da pa niso hotli za pivo vzet je pa hudo. Ponavadi ko kje gori in se gasilci zberejo iz vseh moznih ostarij grejo k zariscu z vec piva kot vode :) . Anyway smesna storija!

 2. kandela kandela pravi:

  :D

 3. blue73 pravi:

  drugič dvajsetak v roko, ne mahat z njim. imajo pač svoj ponos.

 4. stesh stesh pravi:

  Carji. :)

 5. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  No, nisem ravno mahal. Stal sem tam z odprto denarnico, v kateri sem imel samo po 20.

 6. nacka nacka pravi:

  sam da si nut pršu :D

 7. Legendaris Legendaris pravi:

  Tudi najboljšim se to zgodi! ;-)

  Drugače pa… Vse je dobro, kar se dobro konča. Gasilci so fantje od fare. Jih poznam nekaj in so vsi “the best”.

 8. jonas jonas pravi:

  Na pomoč!

 9. Človek Človek pravi:

  Sreča, da imaš dostop do stanovanja skozi okno… Sam imam verjetno enako ključavnico, kar pomeni razbijanje vrat s strani ˝profesionalnih˝ ključavničarjev in najmanj 70 EUR škode… Pa ko bi se mi to zgoldilo samo enkrat… 20 Eur, ki jih niso želeli gasilci, pa lahko neseš tistemu, ki je polagal ploščice. Vseeno je ceneje, kot če zalije sosedovo kopalnico…. Zopet iz lastnih izkušenj… :/

 10. hirkani hirkani pravi:

  Oooo, kdo je tisti, ki me je enkrat spomnil na Lemonyja Snicketta? :- )

 11. Rado Rado pravi:

  Zanimiva zgodba!

  Ob razmišljanju o gasilcih se mi vsiljuje, zaradi številnih požarov n Hrvaškem, zdaj precej aktualna primerjava z organizacijo gasilstva na Hrvaškem Primorju in pri nas v Sloveniji.

  Zdi se, da so za svetlobna leta razlike. Kanaderji Hrvatom pomagajo zelo malo, ker imajo na bazični organizacijski ravni razsulo. O tem sem lahko nemalokrat prepričal ob obiskih njihove obale. Vse poskušajo reševati iz enega, ali več centrov, v nasprotju s slovenskim pristopom, ko imamo organizirano pomoč takorekoč iz vsake vasi.

 12. Rado Rado pravi:

  :-) :-) :-)

  Še po eni strani strani je ta zgodba zanimiva.
  Takšen dogodek /da se človek ven zaklene/ je običajno “sramota”, človek raje zamolči svojo raztresenost. Tu pa pride do dramaturškega zasuka

  • Marko najprej javno oznani svojo pozabljivost,
   potem pa pleza po lestvi visoko nad Ljubljano in postane junak! (manjkalo je le še, da iz visokega grajskega stolpa reši zaprto princeso).

  Nedvomno

 13. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Hmmm, Hirkani, ne vidim povezave s Snickettom – razen da sem plezal pa po lojtrci gor točno diagonalno čez križišče od Vile Olaf! ;-)

 14. chef chef pravi:

  Ne, če bi gasilec gor plezal, ne bi bila fotka leta!

  Telefon bi moral dat gasilcu, pa bi on slikal Crnkoviča, ki pleza po lojtri :D To bi bila fotka leta :)

 15. hirkani hirkani pravi:

  Marko, mislila sem na zaporedje nesrečnih prigod, ne na plezanje po lojtri :- )

 16. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Chef, se zelo strinjam.

 17. zver pravi:

  Pri občasnem prebiranju dnevnih informativnih biltenov od uprave za zaščito in reševanjem, se vedno čudim kaj vse opravljajo naši gasilci. Določene situacije v katerih se znajdejo gasilci so včasih prov smešne, da človk ne more verjeti “neumnosti” ljudi.

  Me pa čudi, da ti je operativec rekel da tega ne delajo, saj še zdeleč nisi edini kateremu so pomagali priti v stanovanje.

 18. bear bear pravi:

  Kdo je pa reku da ga niso fotkal ;)

 19. Štrudl Štrudl pravi:

  To bo vreme. Če mene vprašaš.

 20. Za narodov blogor » Objave » MC Communicator pravi:

  [...] Res pa je, da bi v tem primeru iz bojlerja izteklo manj vode. [...]

 21. lukav lukav pravi:

  chef: indeed :)

 22. TurboMan TurboMan pravi:

  no, upam da tega ne bo bral njihov nadrejeni.
  gre namreč za zlorabo delovnega položaja.

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.