Nove Poljane

Četrtek, 6. september 2007

Pred časom smo šli z Oskarjem na kratek sprehod. Enkrat za spremembo smo šli v nasprotno smer, proti Roški in čez — pogledat nove bloke.

Imeli smo kaj videti!

Nekdanja kasarna na Roški zgleda tako, kot da so jo pred kratkim zbombardirali. Najboj neverjeten pa je vogal Poljanske in Kapusove (prva desno za križiščem z Roško, smer Kodeljevo): fasada, ki gleda na Poljansko, torej glavno cesto, je sesuta, fasada na Kapusovo, torej stransko, pa obnovljena!

l1000313.jpg

Prisežem, fotografija ni obdelana!

Na heliportu tam zadaj je ravno vzletal helikopter. To je zelo hrupna zadeva. Nekoč — no, lani — sem nekaj mesecev živel na Streliški (v prvem od Roških blokov, v križišču z Roško), zato vem, kako moteče je to za stanovalce, pa čeprav smo bili oddaljeni najmanj 300, 400 metrov (plus devet nadstropij v višino). Predstavljajte si, kako mora ta hrup spravljati ob živce stanovalce soseske Nove Poljane 2, ki je od heliporta oddaljena 50 metrov!

l1000309.jpg

In potem ti bloki. Kako fancy zna izgledati nova arhitektura, kajneda? Kljub temu pa grem stavit, da bo čez dvajset ali trideset let soseska tako brezvezna in sesuta ali neprijetna za bivanje kot danes Bratovževa ali Glinškova ploščad ali Župančičeva jama!

l1000310.jpg

l1000312.jpg

Najprej sem na enem od balkonov zagledal človeka v beli spodnji majici: na roštilju je pekel čevapčiče. No, ne vem zatrdno, ali ravno čevapčiče. Malo naprej, za vogalom, pa sem zagledal človeka, golega do pasu, ki je sedel za vrtno mizico na svojem balkonu in mirno tapkal na svoj laptop. Domnevam, da je imel brezžični internet. In ja, imel je Maca.

Hmmm, sem pomislil: tukaj pa imajo pestro socialno strukturo!

Potem je začelo deževati in smo šli hitro domov.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Četrtek, 6. September, 2007 ob 21:05 v kategoriji Ljubljana, Po defaultu ZNB.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

23 komentarjev na “Nove Poljane”

 1. blue73 pravi:

  To je pa skoraj spooky… z boljšo polovico sva šla pred slabim tednom na sprehod prav v to naselje, ker mene že kar nekaj časa matra firbec, kam so spravili tisoč stanovanj (no, mislim, da jih je toliko v teh štirih kompleksih).

  Arhitektura zanimiva (čeprav meni bolj na sliki kot v resnici), okolje pa vse prej kot prijazno. Helioport na eni strani, stara klavnica (baje v podiranju) na drugi, prometna cesta na tretji in tekoča voda (nevidna pešadiji) na ćetrti… preveč vsega na tako majhem koncu.

  pomislil sem…da ne bojo to druge Dravlje (ker se spomnim Dravelj kakšne so bile ob nastanku, kakšne so pa zdaj, pa lahko greste pogledat, če res nimate kaj bolj pametnega za delat)

 2. beleznica beleznica pravi:

  Pa nobenega oglasnega plakata? :)

  mg

 3. Dejan Kaloh Dejan Kaloh pravi:

  Kakšna bo Ljubljana čez 20,30 let? Morda takšna

 4. zimb pravi:

  še enkrat izven konteksta, žal. ampak res ne vem kam se lahko obrnem/o vsi, ki imamo pripombe glede siol blogov. ali kdo točno je urednik. bi nekako spadalo na strani se mi zdi. kakorkoli že.

  skratka malo je čudno da ljudje kar zginejo brez pozdrava, pojasnila. sentimentalni smo. navežemo se na tiste, ki nam pišejo in so nam všeč…

  no jaz sem še vedno zato da se pograjc vrne med hišne. ali pa vsaj da dobim kakšno pojasnilo zakaj ga več ni.

 5. simon79 pravi:

  To naselje je kratko malo katastrofa. Edino zelenje, ki ga najdeš tam, je plevel ki raste med tlakovci. Uvoz v garaže neposredno zraven atrija bližnjih stanovanj. Steklo od stropa do tal, noben p ani pomislil, kdo bo plačeval račune za ogrevanje. Arhitektura grozna, še posebej pa grozen izbor barv za fasado. Črno rumeno, zgleda kot osje gnezdo, s tem da prevladuje črna. Heliport? Sam stanujem kakih 600 m zračne linije stran, pa so včasih nenormalno moteči. Saj to naj bi se zboljšalo, ko bodo pristajali na strehi novega Kliničnega (pri hitrosti izvajanja investicij v našem zdravstvu predvidoma nekje okoli leta 2050).

 6. simon79 pravi:

  Aja še to, kar se blokovskih naselij tiče, je za moje pojme daleč najboljše naselje v Ljubljani Nova Grbina. OK, kvazi luksuzna, ampak način gradnje, načrtovanje in podobno bi se pa lahko upoštevalo tudi pri drugih naseljih. Manjši bloki, razgibana, ne preveč eksperimentalna arhitektura, dovolj velika garaža pod naseljem in predvsem notranje “dvorišče” z otroškimi igrišči in veliko zelenja…

 7. kinkitone kinkitone pravi:

  Dobra arhitektura je tisa, ki se lepo stara. Alkakože?
  No, vsaj po eni teoriji, s katero se ne strinjam v vsakem prmeru.

 8. kinkitone kinkitone pravi:

  Tale tipkovnica mi sploh ne odgovarja.

 9. blitz blitz pravi:

  mene pa je predvsem zbodel tisti del o fasadi. Ker je res, Ljubljana je gnila, vsaj kar se fasad tiče. jaz računam na Jankoviča, da bo en dan rekel, da “morajo biti vse fasade poštimane, ne”.

  Marko, nekoč si pokazal sliko vaše fasade, naša je pa ista, morda še bolj gnila. To je pač zato, ker so stanovanja šenkali ljudem, ki sploh niso sposobni biti lastniki stanovanja. Važno, da majo dober avto, živijo pa lahko v jami. Svašta.

 10. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Blitz, ni čisto tako. Vsi lastniki (tudi če so stanovanje odkupili po Jazbinšku) morajo SPL-lu (ali kateri drugi stanovanjski zadrugi) plačevat v tako imenovani rezervni sklad. V naši bajti (v kateri je 10 ali 12 stanovanj) se tako nabere vsak mesec okrog 600€. To so sredstva za obnovo skupnih prostorov in fasad itd. Problem je v tem, da obnova fasade stane cca. 50.000€. Zato se bomo (ali smo se že) prijavili na MOL, kjer lahko dobimo keš za fasado od mesta.

  Naš omet odpada, to je res, ampak vseeno nimam občutka, da živimo v jami. Niti se ne čutim krivega, da se ne zmenimo sami in skeširamo vsak 5.000€ zato, da bojo mimoidoči občudovali našo bajto.

 11. blitz blitz pravi:

  marko, s tem rezervnim skladom je težava, ker je premajhen za velike investicije. Se ne splača šparat, ker cene storitvam rastejo, in se s šparanjam majhnih zneskov vedno bolj oddaljuješ od končnega zneska. Zato je bolj za velike stvari vzeti kredit.

  Če vzameš vašo bajto – vsak da 50 EUR na mesec. Danes pride na stanovanje obnova fasade 5000 EUR, torej boš potreboval 100 mesecev, da zbereš ta denar. Takrat bo stala obnova že 7000 EUR, ker se bodo cene storitev v Sloveniji gotovo zviševale.

  Kakšen del lahko dobiš od MOL? Gotovo vam ne bodo dali za celo fasado, ampak kolikor dajo, je v redu.

  Bi pa rekel, da te vendarle žre, glede na to, da veš, koliko stane.

  Sicer pa Marko, mene ne briga za mimoidoče, ampak bi preprosto rad stanoval v lepi hiši, pa rad bi zmanjšal stroške kurjave in naredil še kaj za okolje.

 12. karlo pravi:

  “Hmmm, sem pomislil: tukaj pa imajo pestro socialno strukturo!”

  In na to te je napeljal tvoj pronicljivi um, ki bele spodnje majice, čevapčičev in laptopa ne zna stlačiti v isti socialni kontekst. Kot bi zapisal Dušan Kovačević, ja ti se divim do imbecilnosti.

 13. simonarebolj simonarebolj pravi:

  Kot ponavadi je bila tudi ta soseska namenjena mladim družinam, ki stanovanje nujno potrebujejo blabla … In kot ponavadi so se za poceni stanovanja z raznimi birokratskimi triki dokopali tudi nezaslužni, za razne osebne namene ali predvsem za oddajanje itd. Zato je socialna struktura res pestra. Res je tudi to, da so novogradnje vsaj zadnjih pet let navadna katastrofa. Kot bi ljudi trpali v neke celice iz lego kock. Ti gromozanski sklopi me asocirajo na množično histerijo, lagerje … nimam besed … Tudi Nova Grbina ima to pomanjkljivost, da so sicer posamezni simpatično nizki bloki z lepimi strehcami zlepljeni skupaj kot kakšni vagoni … še slabše kot vagoni.

  Že par let živim na Novih Poljanah1. Ker sem se preselila iz povsem drugačnega okolja in tipa bivališča, da bi se med drugim izognila naraščanju hrupa, sem že po dveh letih začela moledovat po starih časih. Umolknila sem, ko sem začela opazovat še novejše gradnje na Mesarski in še prej na Povšetovi. Proti temu so Nove Poljane 1 raj na zemlji. A vseeno intenzivno tuhtam, da se preselim nazaj v ogabnofasadno stanovanjsko bajto sredi centra ob avtobusni postaji.

 14. 1tastar 1tastar pravi:

  Je to tako hudo, če nekdo na balkonu peče čevapčiče?

  Sem bi v New Yorku na obisku na V.aveniji v hiši z livriranim vratarjem. Pa smo na balkonu veselo ob treh zjutraj pekli ribe in T-bone.

 15. simonarebolj simonarebolj pravi:

  @1tastar:
  Verjamem, da ste. Tak prizor res lahko vidiš celo na V. aveniji v hiši z livriranim vratarjem, če se na balkonu znajdejo “Balkanci”.

 16. 1tastar 1tastar pravi:

  Niso bili balkanci, ampak vsi rojeni Američani z diplomo Harvard Business School.

 17. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Simona, 1tastar je po mojem samo hotel opozoriti na kulturne razlike med Slovenci in Američani. Peči na žaru na balkonu pri nas velja za nespodobno, v Ameriki pa (očitno) ne. Meni bi bilo nerodno, priznam, če bi zadimil célo dvorišče. V NYC pa se take reči izgubijo v množici in dimenzijah mesta. PS: V katerem nadstropju pa je bil ta balkon na Peti?

 18. 1tastar 1tastar pravi:

  V tretjem, v stanovanju velikem 120 m2 pa se nas je gnetlo kakih 25. Šunder. Mogoče se je gostitelju kdo drugi dan pritožil, to ne vem, bilo pa je skoraj tako kot v ob otvoritvi razstave v kakšni evropski manjši galeriji.

 19. simonarebolj simonarebolj pravi:

  Jasno mi je bilo, da je hotel opozoriti na kulturne razlike med Američani in Slovenci in ravno to se mi je zdelo smešno.

  V Ameriki se visoka klasa tako pač v povprečju ne obnaša, razen če gre za izjemen primer, ko se na primer na 120 kvadratih (kar sploh ni velika kvadratura za tamkajšnji kvart … mimogrede) gnete 25 ljudi. 1tastar je najprej zapisal tekst v prvi osebi množine, zdaj so bili pa kar naenkrat vsi Američani s Harvarda … hahaha … A 1tastar tudi??? No, kot je pa v zadnjem komentarju 1tastarga razvidno, se tudi sam zaveda, da je šlo za izjemen primer (omenja morebitne pritožbe sosedov), kakršnega sicer ni možno kar tako opazit po tovrstnih elitnih soseskah, ker ni ugledno!!! Ugledno se je pokazat na terasi s šampanjcem v roki in prgiščem koke pod nosom … he, he …

  V Ameriki je jasno, kaj je geto varianta in kaj ne … Kaj je hamburger in kaj restavracija, kjer se ne večerja s plastičnim priborom! Pri nas je, logično, malo mešano (kar je po eni strani fajn, bolj demokratično), narobe pa je, da se še tisti, ki naj bi poosebljali visoke manire, prevečkrat izkažejo za navadne čevapčičarje, kar pomeni slab zgled. Ko je nek ugleden francoski psihoanalitik (žal pozabila ime) v Delovem intervjuju dodal opazko, kako pri nas trpimo za manjkom aristokracije, je moral v nadaljevanju pojasnit, da ne gre samo za cvenk v žepu, ampak predvsem za vedenjsko aristokracijo, kot odraz visoke kulture, ki predstavlja zgled. In to je res. In to je nekaj, na kar je opozoril konec koncev tudi Tone Partljič, ko je izjavil, da se povprečen ugleden menedžer ali politik ali … pri nas napoka klobas in zelja in se odvali na ohcet, na pamet mu pa ne pade, da bi bilo morda častno sponzorirat kakšen umetniški produkt, kaj se šele pokazat na kakšni kulturni prireditvi … da bi kdo doma obesil kakšno sliko mu na pamet ne pade.

 20. 1tastar 1tastar pravi:

  Simona, na vseh kulturnih prireditvah (s tem ne mislim predstav za široke množice) se strežejo klobasice, pa sirčki, pa grozki itd, in naliva poceni šampanjec.

  Zlasti sponzorji (oz. lastniki in direktorji podjetij, ki sponzorirajo, nato pa to odbijejo od davčne osnove) se kar veselo bašejo.

  O kulturi novinarjev po celem svetu pa ne bi govoril. Za primer dam Kitajce, da ne bo kdo od naših užaljen. Ko je veleposlaništvo organiziralo sprejem za predsednika, je v dveh minutah zmanjkalo pečene govedine, v naslednjih treh svinjine, čez 5 minut rib, sira in mesnin, čez deset minut pa so se bifeji kitili samo še s keksi in sadjem. Pijače pa je bilo dovolj tudi še potem, ko so vse delegacije odšle in so ostali samo še novinarji in snažilke.

 21. simonarebolj simonarebolj pravi:

  1tastar … na veliko naših kulturnih prireditva imaš, na sramoto in žalost celo prav! Nivo tudi z leti pada. Nekoč v gledališču ob premieri dostojna, celo malček gurmanska pojedina, danes pa skoraj keksi s salamo, minijončki in grozdje … Finančni kolaps … nič drugega (SNG Drami gre kar dobro …). Ne gre za stvar kulture hranjenja na primer, ampak za problem beračije na našem kulturnem področju, pri čemer se še najbolje znajdejo tisti, ki naprimer bedo zakamuflirajo s kakšnimi lepo zaranžiranimi jagodami in čokoladno kremo … he, he …

  Zakaj si omenil ravno Kitajce? Seveda obstajajo razlike v stereotipnem smislu med narodi. Ker sem imela v preteklosti kar nekaj stikov z raznimi tujimi predstavniki svoje umetnosti, ki so pri nas kot gosti izražali želje v slogu svojih navadah, sem vedno ravno Kitajce ohranila v spominu antizgleda, saj se niso nikoli odzvali, kaj šele pričakovali, nikakor drugače kot s kosilom v kitajski restavraciji, posteljo ob devetih zvečer, kislim obrazom nad čajno vrečko v največjem pajzlu in maratonskim divjanjem s fotoaparatom okrog vratu celo popoldne, kot bi jih kdo plačal evro na fotko v čimvečjem obhodnem radiju.

  Sploh pa ni šlo pri tvojem komentarju toliko za hrano kot “stil” obreda … he, he … In ja, seveda pri se pri nas kvazi elitneži obnašajo nemogoče. Se strinjam. Od tod Partljičeva pripomba, predsednika Borštnikovega srečanja med drugim … khmmm …

 22. jakec1982 pravi:

  Sem bil v enem od stanovanj (2 sobna varianta) in se mi zdi prav spodobno, blizu je golovec in kodeljevo, center je oddaljen en daljsi sprehod, poleg tega je tudi helikopter stvar casa. Pomojem se bo tisti konec se precej razvil, se pa tudi meni zdi, da zadeva arhitekturno ne bo vec tako super cez kakih 10 let. Predvsem fasado bo precej hitro nacel zob casa, vsaj glede na material sem dobil tak obcutek.
  Glede stanovanjskega sklada pa spoh ne bi izgubljal besed. Posledica napacnega spopadanja z visokimi cenami stanovanj in nizkim standardom s katerim pa so nekateri bajno obogateli. Balkan.

 23. daeron pravi:

  Soseska se imenuje Poljansko nabrežje, Nove Poljane pa so nižje, ob Ljubljanici in železnici, ki deli center in Moste, zgrajene pa so bile v letih 1999 in 2000.

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.