Martinovo v Skaručni

Nedelja, 11. november 2007

Kdo ve, kako dolgo bi še trajalo, preden bi se spomnil na Tangerine Dream, če ne bi šli včeraj na martinovo kosilo v Skaručno. Ob peči, kjer sem sedel, je bila namreč skladovnica elpijev, v kateri je bila prva plata ravno Ricochet, kot da mi jo je nekdo dobesedno nastavil. Konec 70. sem nemški trio Baumann-Franke-Froese, pionirje elektronike, ogromno preposlušal. Tako sem danes — takoj, ko se mi je maček polegel — naročil tri njihove najboljše cedeje: poleg Ricocheta še Stratosfear in Rubycon.

Skaručna — v bistvu Žagar na Skaručni (hvala za popravek, lagrangeya) — je moja najljubša gostilna. To seveda ni gostilna za vsak dan, no, za vsak vikend, ker ni tega časa in denarja, da bi si jo človek prepogosto privoščil. Čeprav v Skaručni še nihče ni omenil besede slow food, si je namreč za kosilo treba vzeti pet ali šest ur in po novem blizu 100 evrov na osebo.

merjasec.jpg

Jedli smo njihovo klasično serijo od treh predjedi (tlačenka s čebulo in bučnim oljem, carpaccio iz govejega jezika z belim sirom, pašteta), treh juh (goveja, špinačna, zaporniška), štirih intermezzov (zapečeni žganci s kajmakom, srnina jetrca in svinjska ribica na žaru, rozbif z gorčičnimi semeni, neolupljen krompir z maslom in poprom) pa do glavne jedi (z jabolkom in pomarančo nadevana raca iz krušne peči s česnovimi mlinci) in dveh sladic (babičina pita in sirovi štruklji s cimetom in medom).

rozbif.jpg

Slavc pripravlja rozbif. Desno peteršilj s čemažem, v ozadju domače gorčice. Poskusil sem tisto s suho slivo.

Možno, da sem kaj pozabil. Po glavni jedi smo morali oditi, ker se nam je mudilo na rojstni dan od Oskarjevega sošolca, zato so nam sladice dali za s sabo. Štiri ure in pol je vsekakor moj fast food rekord v Skaručni.

Na koncu sem bil že kar pošteno okajen, ne pa tudi tradicionalno preobjeden. Ker je to bil prvi obisk Skaručne po uvedbi evra, sem bil kar šokiran, ko so mi zacolali 71 evrov na osebo, torej 142. Če se prav spomnim, me je pred kakšnim letom enako kosilo za tri osebe (in ne tako enormne količine vina) stalo blizu 30 jurjev. Sicer pa sem jo še dobro odnesel: končna ceha (po našem odhodu) za deset odraslih je znašala 900 evrov. To so bile v gostilnah še nedavno nepredstavljive vsote. Je pa seveda res, da je gostilna vrhunska — in da bi v marsikateri kao vrhunski zaračunali še precej več.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Nedelja, 11. November, 2007 ob 13:04 v kategoriji Konzumer Blog, Po defaultu ZNB.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

21 komentarjev na “Martinovo v Skaručni”

 1. lagrangeya pravi:

  Kratek slovnični popravek te precej pogoste napake:
  kje: na Skaručni
  kam: na Skaručno :)

  Zanimivo se mi zdi, da ravno ta gostilna velja za eno najbolj vrhunskih s področja “domače hrane”, medtem ko od zunaj deluje tako zanikrno in naključno mimoidoči jo ponavadi občudujemo s povsem praznim parkiriščem. Že mora biti nek famozen razlog za to ;)

 2. laosnick pravi:

  prazno parkirišče je zato, ker ni šans, da bi vozil, ko te slavc obdela.

 3. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  NA Skaručni, -o? Nisem vedel, hvala. Sicer pa je gostilna po mojem polna samo med vikendi.

 4. joste joste pravi:

  Pester scenosled jedi in dober predlog. Bom obiskal tole štarijo da se sproba. btw… a rozbif se zdej po pravilih kar tako napiše?! obup.

 5. 1tastar 1tastar pravi:

  Za takšno vsoto bi jaz spekel cel preostali del od merjasca na steni.

 6. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Roastbeef mi deluje tuje.

 7. blue73 pravi:

  v Nedelu je dobila gostilna oceno 5 sončkov (od petih). Mislim, da tudi to že veliko pove.

 8. JJJ™ JJJ™ pravi:

  Ja na Skaručni je res vrhunska hrana, pa tudi to je res da kar traja in traja in traja. Res, da je malo dražje a vsekakor priporočam obisk

 9. Človek Človek pravi:

  Marko a ti meni s seboj vzameš ko greš, ali pa si zapisuješ, da se potem spomniš vseh teh podrobnosti? :)

 10. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Človek: V glavnem si zapomnim. Sicer pa nisem jedel prvič.

 11. Človek Človek pravi:

  No, saj nisem ciljal na ˝prvič˝, pa vseeno, vsa čast za spomin… Zase vem, da bi pozavil vsaj eno juho in cimet. :D

 12. laosnick pravi:

  @človek: tam ni menija, je pa več ali manj isti redosled jedi, odvisno od sezone.

 13. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Cel dan mi že gruntam, kaj sem pozabil. Vem, da sem nekaj pozabil.

 14. laosnick pravi:

  da si jedel še krapa?

 15. tolstoyed pravi:

  no, ravno pionirji pa tangerine dream niso bili. elektroniko so delali že vsaj deset let pred njimi, prve oblike pa celo trideset let prej in več. so bili pa orvih med tistimi, ki so to glasbo približali neakademskemu občinstvu.

 16. tolstoyed pravi:

  um..zadnji stavek zgoraj se čudno bere..”so bili pa med prvimi, ki so to glasbo približali neakademskemu občinstvu”, bi bilo prav.

 17. mgerencer mgerencer pravi:

  @Marko

  Pozabil si kupiti še Phaedro.

 18. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Namenoma sem naročil samo tiste tri, ki sem jih imel na vinilih. Sicer pa se tudi Phaedre ne bi branil.

  Zanimivo je, da se ne spomnim ne komadov ne sounda ne ničesar. (Na Amazonu ni bilo 30-sekundnih odlomkov.) Vem pa, da sem bom spomnil vsega, čim si bom dal cede gor.

 19. Muki Muki pravi:

  O sebno so me tam zmotili le vaški pijančki, ki znajo najedati ob šanku. Ampak to je bilo še pred kadilskim zakonom ko smo se tja umaknili prcint. Kar se hrane tiče pa….dobro…domače…izvirno….vendar preobilno za povprečnega jedca.

 20. Saša Gerčar Saša Gerčar pravi:

  Zanimivo, da mi je to gostilno ravno ta četrtek na veliko hvalil nek prijatelj. Bolj, ko mi je razlagal kakšne jedi se tam dobijo, bolj sem vihala nos. Jaz pa že ne bom tako velike denarje dajala za nek tenstan krompir in divjačino, sem se upirala.
  In sedaj berem ta prispevek in si mislim, da morda pa je le za pogledat to strašno fancy oštarijo, ki si upa tako visoke cene postavit. Nekaj že mora biti na tem, kajne?

 21. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Ja, se splača probat. No, “splača” ravno ne. Paše.

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.