FZ: carina na majce

Sreda, 9. januar 2008

Če je to kriza srednjih let, potem so simptomi zelo blagi in tudi razmeroma poceni. Je pa res, da sem vseeno jezen sam nase, da naročam take neumnosti, kakršne so majce z ovitki plat od Zappe.

L1020249

L1020251

L1020247


Za nepoznavalce: gre za Freak Out!, prvi album od Mothersov iz leta 1966; Lumpy Gravy, prvi FZ-jev solo album iz leta 1968 (z Abnuceals Emuukha Electric Symphony Orchestra in zborom); in MOI album Weasels Ripped My Flesh iz leta 1970.

Naslovni komad tega zadnjega albuma je posnet v živo in je zadnji na plati in traja 2:08. Približno dve minuti ni slišati drugega kot neznosno bučanje vseh instrumentov, ki so jih premogli (in ki se jih je dalo nekako razštelati). Potem — po škripajočem fade-outu — pa vse utihne in Zappa reče: “Good night, boys and girls.”

Ne vem, kaj mi je bilo. Majce so brez veze in še čista potrata denarja. Ena je stala 30 dolarjev. Naročil sem velikost L, pa so tako velike, kot da so XL. No, za poleti bodo že v redu. Ampak s poštnino vred so me stale 112,50 USD, nakar so mi še zacolali carino! Kako mi sploh pride na misel naročati (nepotrebno) robo iz ZDA?

Za razliko od novokomponiranih špediterjev oz. njihovih slovenskih podružnic à la DHL, FedEx, UPS in podobnih Pošta Slovenija sicer ne računa carinske osnove na znesek s poštnino — ta je seveda storitev in ne blago in nima kaj biti carinjena! —, tako da sem jo še dobro odnesel. Kakorkoli, izračun je bil naslednji: na 78,21 EUR (90 USD) carinske osnove so mi nabili 12% (9,39 EUR) carinskih dajatev, kar je skupaj naneslo 87,60 EUR kot osnova za DDV (17,52 EUR). Po carinski deklaraciji bi torej moral plačati 26,91 EUR, vendar mi je poštar zaračunal 30,87 EUR. Od kod se je vzelo tistih 3,96 EUR razlike, pa najbrž ne bom nikoli izvedel — ali vsaj razumel, tudi če bom vprašal.

Če koga zanimajo te neumnosti, naj si jih ogleda tukaj.

L1020253

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Sreda, 9. Januar, 2008 ob 11:49 v kategoriji Po defaultu ZNB.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

30 komentarjev na “FZ: carina na majce”

 1. Dejan Kaloh Dejan Kaloh pravi:

  Šit, Crni, res ti slabo hodi: sam sem nazadnje t-shirte s takimi in drugačnimi (glasbenimi) motivi nosil v srednji šoli… in upam, da je moja kriza srednjih let še vedno nekje daleč na horizontu :)

 2. alice pravi:

  Zakaj pa ne, zgledajo kul.

 3. tjasenka pravi:

  Tistim dodatno zaračunanim evrom se reče “posredovalnina” (ali nekaj podobno “novorečnega”). Gre za to, da plačaš pošiljanje pošte od Carinske pošte do svojih vrat in še neke dodatne administrativne stroške za to, da so ti zadevo carinili. Mogoče sem malo zamešala vse skupaj, ampak v resnici gre za nekaj tako groteskno neumnega, da prav daleč nisem.

  Zaradi tega mi vedno pokrovko dvigne, ampak doslej še nisem zbrala volje, da bi malo preverila, ali gre samo za proceduro, ki si jo je nekdo na Carinski pošti na pamet izmislil, ali pa za to obstaja kaka (skrajno neumna) zakonska podlaga.

 4. erzo erzo pravi:

  hudi tišrti!

 5. hirkani hirkani pravi:

  Tudi sama sem se enkrat tako nasamarila z naročilom iz ZDA. Ko sem zvedela, koliko znaša carina, sem resno razmišljala, da kar zavrnem pošiljko. Pa se mi ni zdelo fer do tistih, kjer sem naročala. Blago sem potem dvakratno preplačala, ker tudi sama poštnina ni bila prav poceni.

  Naslednjič sem pri spletnem nakupu odkljukala, da gre za darilo in carine potem ni bilo. Čeprav ni nujno, da to velja na splošno, morda sem samo imela srečo, da pošiljke niso odpirali (ne odprejo namreč prav vsake). Ker vrednost pošiljke potem določijo po slovenskih cenah, ne po znesku, ki je napisan na paketu.

  Potem sem brskala po teh njihovih zakonih in našla nekje zapisano, da ne smejo carinit blaga, ki ga v Sloveniji ni moč dobiti. Klicala na carino in se pregovarjala, ampak ni pomagalo.

  Carinska pošta te udari po žepu že za res smešno nizek znesek. Zraven pa doda še stroške administracije in odpiranja paketa.

  Če zdaj kaj naročam čez lužo, naročam po “ljudeh”, ne po pošti.

  Aja, pa ameriške konfekcijske številke so povečane, prilagojene. Ve se zakaj. Njihov L je meni do kolen:-)

 6. msmt msmt pravi:

  Ah ja, ameriške številke. Vsakič, ko oblečem kak “medium” iz Gapa, se zgrozim in si obljubim, da bom na svojih 185 cm kosti obesil še deset kil zraven. Tule sem pa gladko “large”, seveda.

 7. chef chef pravi:

  Tistih 3,96 EUR so kratkomalo stroški carinjenja. In ta cena je oderuška, enkrat sem se moral it nekaj prerekat na carinsko pošto ravno zaradi te cene. Si predstavljaš, da je pri tej ceni kompliciralo podjetje?

  Je pa res, da nihče ni vedel, kaj je to za en paket. V njem je bilo nekaj plastičnih figuric in en otroški copatek. Zagonetno.

 8. Marko Jenšterle Marko Jenšterle pravi:

  To je pa res kriza. Majice so absolutno predrage. Moje običajno stanejo pod 20 dolarji. Drugo so zadeve s poštnino in carino. Sam sem podobna žrtev na področju naročanja CD-jev. Imam pač to nesrečo, da me bolj kot evropska zanima izvenevropska kultura.

 9. Stric Bedanc Stric Bedanc pravi:

  Šit, Crni, res ti dobro hodi: sam sem nazadnje t-shirte s takimi in drugačnimi (glasbenimi in neglasbenimi) motivi nosil prejšnji teden… in upam, da je moja kriza srednjih let še vedno nekje daleč na horizontu

 10. mis2 pravi:

  Marko, v carinsko osnovo se poleg vrednosti blaga praviloma všteva tudi poštnina. To ni stvar “novokomponiranih” špediterjev ali Pošte, ampak zakonodaje. In to ne pomeni, da je carinjena storitev (poštnina), ampak se tako pač obračunava carinska osnova.
  Mogoče bi si bilo dobro pred takšnimi naročanji naredit kalkulacijo, koliko bo zadeva sploh stala (tule pa mogoče še par informacij na to temo: http://www.carina.gov.si/si/vprasanja_in_odgovori/ )

 11. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Mis: Če pošiljka pride z ekspresno pošto – tako naročam cedeje, da se ne polomijo (ekspresno namreč pomeni, po mojih izkušnjah, tudi lepše ravnanje s paketom) -, ne gre preko Pošte, ampak preko DHL, UPS, FedEx (in še nekaterih, ki se jih zdaj ne spomnim). Tile VEDNO računajo dajatve na osnovo s poštnino, kar se mi zdi kriminalno. (To je tako, kot če bi moral ob vrnitvi plačat carino na hotelski račun izven EU.) Tokrat, ko je šlo preko Pošte, pa so računali na osnovo BREZ poštnine. ???

 12. tjasenka pravi:

  Če so ti prek Pošte računali osnovo brez poštnine, si imel neko čudno srečo. Meni VEDNO za osnovo vzamejo končni znesek na računu (torej z všteto poštnino). In to je – tudi če je v zakonu – NEUMNO. Kriminalno pa tudi.

 13. Pris Pris pravi:

  Meni so vedno računali carino glede na končni znesek (blago + shipping oz. poštnina). Čeprav sem bil vedno tudi sam razpizden kaj se grejo, je verjetno naka logika v tem, da so carinske dajatve v osnovi namenjene zaščiti domačega gospodarstva. Majice so te stale nek končni znesek (cena in poštnina skupaj) in ta znesek je tisti, ki konkurira ceni podobnih izdelkov v SLO oz. EU. Se morda motim?

  Pa pustimo ob strani, da morda v SLO oz. EU sploh ni primernih substitutov, kar je ponavadi edini razlog, da naročam robo iz ZDA …

 14. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  V bistvu me je ena majca stala 47,79 EUR. Za ta denar pa bi dobil že kakšno kvalitetnejšo, dizajnersko majco, ali recimo vsaj dva T-shirta.

  Zaščita narodnega gospodarstva? Zanimivo bi bilo vedeti, koliko pokupimo v tujini (izven EU) in koliko po internetu v primerjavi z domačimi nakupi.

  Glede tega, kar piše Hirkani, pa bi rekel, da se je pri členu, da se blaga, ki ga v SLO ni, ne carini, zakonodajalec zmotil. Če se kdo na to sklicuje, se po mojem delajo neumne.

 15. Fetalij W. Tyschew Fetalij W. Tyschew pravi:

  a je tisto na zadnji sliki ray liotta? :D sumljiva podobnost :D

 16. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Fetalij: Res spominja na Raya Liotto! Samo da je on bil leta ‘70 star 16 let, zgleda pa malo več.

 17. jens pravi:

  Men se zdi super, da nosiš majce od Zappe! V račun mi ne gre edino to, da si se sam označil za neoliberalenega neokonservativeca, očitno si pa fan Zappe. Men se zdi to mal skregan (morda se motim)…

 18. blitz blitz pravi:

  Pred leti sem precej naročal CDje iz Amerike in prvih štirirat ali petkrat mi niso zaračunali carino, petič pa so jo. Po moje slučajno. V bistvu gre za uvoz in je carina normalna, ampak najbrž se enim ne ljubi.

  Drugače pa mislim, da nisi denarja proč vrgel, čeprav so majice dokaj nepoceni. Moje izkušnje z ameriškimi T-shirti so izjemne. Tudi po stotem pranju lahko majico še vedno zložiš točno po šivih.

 19. vladorobar pravi:

  Kako pa so izračunali carinsko osnovo iz dolarjev v evre?

  Po srednjem tečaju BS je 90 USD enako 60,84 EUR. Potemtakem 12% carine znese le 7,30 EUR, na to pa nabijmo še 20% DDV – dobimo 81,77 EUR. Stroški “režije” torej znašajo 20,93 EUR. Ti si plačal 30,87 EUR, razlika torej znaša “whopping” 9,94 EUR. Če je Jonas pripravljen udariti na gobec za 3 cente (OK, malo pretirava), ti mimogrede pogoltneš 10 evrov…

  Pa računajmo za osnovo ceno+poštnino, torej tisto metodo, za katero eksplicitno trdiš, da je na Pošti Slovenije ne uporabljajo. Cena+poštnina znaša 112,5 USD (76,05 EUR): carine je za 13,5 USD, skupaj 126 USD. Prištejmo še DDV (25,2 USD), pa dobimo 151,2 USD, kar je po srednjem tečaju BS enako 102,22 EUR. Režija 26,16 EUR. Še zmeraj manj, kot si plačal ti. In to za 4,71 EUR.

  Sam od fizičnih izdelkov kupujem iz Amerike predvsem knjige, tudi CD-je in DVD-je. Če se prav spomnim, sem carino plačal le enkrat za eno drago knjigo. Ko pa sem kupil “The Complete Monty Python’s Flying Circus Megaset”, zbirko 14 DVD-jev, ki je stala (leta 2004) 164 dolarjev +10 dolarjev poštnine, sem bil prepričan, da bom zagotovo plačal dajatve. Pa se ni zgodilo nič. Ne vem, ali so se vmes spremenili predpisi?

 20. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Jens: Mislim, da se je Zappa deklariral za liberalnega konservativca. Seveda pa je vedno volil Demokrate. Njegova družina je še danes – preko Zappa Family Trusta – eden večjih privatnih podpornikov oz. donatorjev demokratskim kandidatom.

  Sploh pa ne vem, kaj bi kot neoliberalen neokonservativec po tvojem moral poslušat. Slake? Country? To je tako, kot če ateisti ne bi “smeli” poslušat recimo Bachove Maše v h-molu in cele vrste cerkvene glasbe velikih skladateljev.

 21. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Vlado: To je zame že višja matematika. Če me že nategnejo, mi je vseeno, ali me za 3€ več ali manj. Knjige, cedeji in devedeji pa so nosilci kulturnih vsebin in ne podležejo carini.

 22. vladorobar pravi:

  Mene je zmotilo predvsem tole:

  … Kakorkoli, izračun je bil naslednji: na 78,21 EUR (90 USD)…

  Razlika med dolarjem in evrom je pač večja in meni je pač takoj padlo v oči, da ni bil uporabljen trenutni tečaj.

  Praviš, da knjige, cedeji, devedeji niso carinjeni. Res je, tudi DDV-ja ne plačaš. Ampak ali je kakšna meja pri tovrstnih nakupih, recimo, kaj se zgodi, če kupiš naenkrat za recimo 500 ali 1000 evrov knjig? Ali pa cedejev, devedejev?

 23. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Hmmm, za toliko denarja naenkrat pa še nisem naročal.

 24. vladorobar pravi:

  Seveda, tudi jaz ne. Ampak očitno obstaja zgornja meja, vsaj, če imamo pravno državo. Ne morem verjeti, da bi bilo to odvisno od nekega uradnika, ki dobi pošiljko v roko. Če zgornje meje ni, bi moral biti uvoz knjig (malo manj cedejev in devedejev) najdonosnejši posel. Prisesaš se na Amazon, od njih dobiš morda še dodaten popust na količino, in šteješ cekine.

 25. 1tastar 1tastar pravi:

  Shit, je Zappa kakšen fucky muskontar? Za take meni zmanjka časa. Pa za fuzbaliste tudi. Se rajši ukvarjam s fucken levičarji, biblijo in disteizmom. :)

 26. 1tastar 1tastar pravi:

  Počasi boš prišel v moja leta, in boš naročal po internetu viagro. Ampak si prej nabavi en dohtarski recept, ker potem je carine prosta. Samo tistih 3,60 € boš pa moral plačati. Za svoje “delo” pa v vsakem primeru hočejo plačilo.

 27. pijanec pravi:

  DDV vedno plačaš, če presežeš bivših 6000 SIT (cena + poštnina), kar itako vedno presežeš. So pa določeni izdelki izvzeti iz carine, od umetniških slik, knjig in vse kar je povezano z računalništvom.

  Moglo pa bi biti vsakemu jasno, da slovenski cariniki (tako tile na pošti kot oni na letališču) še vedno delajo po komunistično na nivoju banana držav in komaj čakajo, da ti kasirajo vsako malenkost. Jaz si vedno naročam v tujino na pošto (Avstrija ali Hrvaška), kjer se živa duša ne obregne ob srajco za 50+ USD in pristajam vedno na tujih letališčih, kjer jim je vseeno do Beograda, če imaš v kufru za nekaj tisoč evrov tehnične robe. Na Brniku pa se te že lotijo zaradi mp3 playerja…

 28. Tibor Jablonsky Tibor Jablonsky pravi:

  Se pravi, če sem prav razumel…če naročim knjige preko amazona iz ZDA, v vsoti 200 USD, ne bom plačal carine?

 29. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Seveda ne. Boš pa plačal nek davek na ne vem kaj, če boš naročil z ekspresno pošto. Že dolgo nisem naročal knjig.

 30. Lala pravi:

  Kaj pa če ti stvar – npr. majico, CD, škatlo vitaminov, ipd. – v ZDA kupi tamkajšnji znanec in ti zadevo pošlje kot darilo – ti v tem primeru nabijejo carino na poštnino, samo davek ali nič?

  Oziroma, kaj se zgodi, če ti podjetje zgoraj omenjene malenkosti pošlje v paketu brez računa in napiše vrednost npr. $10, račun pa ti pošlje posebej v pismu?

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.