E90 R.I.P.

Sobota, 12. januar 2008

Že vnaprej povem, da sprejemam samo izraze sočutja, ne pa tudi kritične in vzgojne pripombe.

Policija rada reče, da ne dajejo izjav “v interesu preiskave”. Tako sem tudi sam molčal o tej neprijetni zadevi. Po treh tednih pa sem obupal in lahko tudi vse skupaj razkrijem: izgubil sem telefon. Izgubil sem Nokio E90 Communicatorja, kupljenega 6. avgusta lani, vrednega 538,99 EUR in nenazadnje napolnjenega s skoraj 2000 kontakti in še celim kupom podatkov — da ne govorim o desetih programih in dvajsetih temah, downloadanih (ali celo kupljenih) in inštaliranih posebej za ta telefon.

Izgubil? Ja. Najprej sem ga izgubil. Potem pa mi ga nihče ni vrnil, zato ga imam tudi za ukradenega.


V petek, 21. decembra zvečer sva se z Nino odpravljala na večerjo v Sushimamo in doživela opisani fiasko z dvema taksijema. Ker nerad zamujam, smo se nazadnje odpeljali z avtom — kar je bila popolna neumnost. Do Asa v Knafljevem prehodu, do koder sem se enkrat natančno štopal, bi rabili natanko sedem minut strumne hoje, kar pomeni ravno toliko do Sushimame.

Računal sem na to, da bom parkiral na tržnici čim bliže Kresiji in potem samo švrc čez Tromostovje na Wolfovo. Seveda sem se uštel: vse je bilo polno, tako da sem moral narediti zanko po Mačkovi, Stritarjevi in Ciril-Metodovem trgu in končno (legalno in pravilno) parkiral pri vhodu v pokrito tržnico na Vodnikovem trgu. Ampak to navsezadnje nima zveze z dogodkom.

Po večerji smo šli še na drink ali dva v Žmauca, kjer smo bili do dvajset do polnoči. Potem sem poklical Taxi Intertours, ki naju je čez pet minut pobral in odpeljal — brez nepotrebnih ovinkov — do Krekovega trga. Tam sva prestopila v moj avto na tržnici in bila čez minuto, dve doma.

Kakor hitro sem slekel plašč in ga obesil na obešalnik, sem opazil, da v desnem žepu, kjer ga po defaultu nosim, ni telefona. Šel sem dol v avto in pogledal: ni ga bilo. Začela me je grabiti panika. Poklical sem svojo številko: zvonilo je v prazno. Potem sem se spomnil, da je tik čez polnoč in da Handy Profiles mojo Nokio opolnoči avtomatsko preklopijo na tiho, tako da itak ni več zvonil naglas. Še bolj me je zmrazilo.

Poklical sem Intertours in prosil za taksistov mobitel. Poklical sem ga in vprašal, ali sem pustil telefon v avtu. Rekel je, da bo pogledal: nekaj časa je iskal, vmes pa sem z Nininega telefona klical svojo številko in taksista spraševal, ali vidi svetlobo ekrančka. Nič ni, ni ga v avtu, je govoril. Najbrž ga je vzela naslednja stranka. Kakšna naslednja stranka, pizda, to ni mogoče, sem začel kričati, vrgel dol slušalko, še enkrat klical centralo, preklinjal med zvonenjem in tolkel po mizi s pestjo in potem spraševal, ali je kdo klical, da je našel kak mobitel, in ali lahko ugotovijo, kdo je bil naslednja stranka za mano. Rekla je, da ne.

Tresel sem se od nemočnega besa. Kako naj preverim, ali taksist in dispečerka govorita resnico? Kako naj preverim, ali si taksi službe res ne beležijo telefonskih številk strank? Kaj naj naredim? Zakaj se to zgodi ravno meni? Kako se to sploh lahko zgodi meni? Noben telefon mi še ni v življenju niti na tla padel, tako skrbno sem jih čuval — pa če je bil desetkrat cenejši od E90 (ali celo zastonj) —, kaj šele, da bi ga izgubil, pozabil, si ga pustil ukrasti, karkoli. Zdaj pa tole? Ne, ne in ne!

Oddrvel sem na PP Center na Trdinovi. Tista gnusna neonska svetloba, pridušena, nekako konspirativna, Stasi interier iz svinčenih 70. let, policist pa prijazen, ni kaj. Vse mu razložim, vzame podatke, vestno jih beleži v majhno non-Moleskine beležko in pri tem drži drugo roko tako, kot da bi hotel zakriti, da ne bi videl, kaj piše. Vpraša me, ali torej prijavljam telefon kot izgubljenega ali ukradenega. Ukradenega, seveda, gre za evidentno odtujitev, če nekaj najdeš, pa ne vrneš. To je trajalo deset, petnajst, dvajset minut, potem grem nazaj domov. Še enkrat pokličem Intertours, taksista, sebe — nič. Potem pa pokličem Mobitel in dam izklopiti številko. Izčrpan in razrvan se uležem na kavč, gledam v strop in se sekiram — in tako tudi čez čas zaspim.

Backup telefonskega imenika imam v računalniku. Nazadnje sem sinkal vse podatke pred kakšnim mesecem, torej sem ostal kvečjemu brez nekaj številk. Ker Nokia PC Suite seveda ne dela na Macu, je popolnoma sinhroniziran samo imenik (v Address Booku, žal brez skupin) in delno tudi koledar, vse drugo pa ne. Upam pa, da celoten backup še hranijo na Telerayu, kjer so mi teden dni nazaj updatali firmware.

Zjutraj začnem klicarit prijatelje, ali mi lahko posodijo kak mobitel. Pri nas doma ni več nobene rezerve: naokrog se valjajo samo trije crknjeni od Nine in Lize, ki jih ima Oskar za glodanje in zadnje čase tudi za “telefoniranje” (namreč prislanjanje k ušesu). Pri frendih ne kaže dobro. Nazadnje se odpeljem k lastniku iPhona, ki je imel prej N70 — s tem bi še nekako preživel. Ko že odhajam, se spomniva, da je telefon (bil) zaklenjen na Simobil. Kakorkoli, grem do mesta, v MC Ajdovščina po novo SIM kartico. Vstavim jo v N70 — in ne, seveda ne dela.

Šele popoldan se spomnim, da lahko Mobitel sledi telefonom tudi po IMEI številki. Pokličem CPN, kjer me pošljejo v MC CityPark. Odpravim se v prekleto predbožično gnečo in prijavim sledenje. Zadeva je naslednja: Mobitel sledi konkretnim aparatom po serijski številki, neglede na uporabniško (telefonsko) številko; to delajo tri mesece, vsak konec meseca pa mi bodo poslali poročilo; s tem poročilom pa lahko potem grem na policijo. Hmm, rečem: recimo, da ga boste izsledili 2. januarja, potem pa mi boste 30. poslali poročilo, da ste ga izsledili pred štirimi tedni tam in tam? Ja, tako.

Nazaj grede grem še enkrat na Trdinovo in malo povprašujem. Policist mi pove, da je načeloma možno, da krajo mojega telefona predlagajo preiskovalnemu sodniku v postopek. Moj primer je že tak, se poln novega upanja širokoustim: telefon je stal 540 evrov, v prosti prodaji jih stane 900, to je tako rekoč računalnik, ne le telefon, jaz sem samostojni novinar, a veste, to zelo rabim pri svojem delu, bla-bla-bla, komunikacije pa to, pa internet in RSS feedi in urejanje web strani.

Po mojem se je policist moral prav zadrževati, da se ni začel smejati. Nazadnje je rekel: veste, če hočete, lahko v predlog napišem, da je telefon stal magari 3000 evrov — ampak nisem še videl sodnika, ki bi vzel krajo mobitela v postopek; pa tudi če bi jo, bo to trajalo najmanj tri, štiri tedne.

Čez nekaj dni sem to razlagal prijatelju, ta pa mi je odgovoril s štosom iz Big Lebowskega: Dude pride na policijo prijavit krajo avtoradia, zdolgočaseni policaj pa mu cinično reče: ja, seveda, dva detektiva že delata na tem primeru!

Kakorkoli, tisti vikend sem preživel brez mobitela. Preživel sem. V ponedeljek pa sem navsezgodaj poklical svoj konekšn na Mobitel. Povedal sem, kaj se mi je zgodilo, in prosil, ali mi lahko posodijo katerokoli S60 Nokio, dokler se moj telefon morda le ne najde ali dokler se ne odločim za novega. Seveda, ni problem, te pokličem nazaj. (A ni ta stavek čisto v Guštijevem stilu?)

Tako sem nazadnje za dva tedna dobil Nokio N95. Takoj sem jo sinkal z Address Bookom, kar je bilo več kot dovolj za boljše počutje. Na Teleray pa mi na predbožični dan ni zneslo leteti po celoten backup. (Moj backup je bil že v košu za smeti, ne pa še izbrisan!) Najavil sem se za dan po praznikih.

Toliko o tem — zaenkrat in naenkrat. Za en post je bilo več kot dovolj drame. Kdo bo to bral? Skratka: še nekajkrat sem poklical taksista, pa seveda nič od tega. Tudi s policije me niso klicali. Moja Nokia E90 je adijo, naredil sem križ čeznjo.

In zdaj antiklimaks: ta teden sem si kupil nov telefon. V naslednji objavi bom povedal, katerega — in kako sem razmišljal pri izbiri. Do takrat pa lahko sami ugibate:

(A) Nokio N95 — ker je bolj praktična in cenejša od E90, a nič manj vrhunska;

(B) Nokio E90 Communicator — ker je edini pravi, resni telefon za advanced uporabnika (zame) in ker ne bi mogel preboleti izgube;

(C) Applov iPhone — ker je izguba v meni vzbudila averzijo do fincev, to pa me je pripravilo do tega, da sem si natančneje ogledal iPhone in ugotovil, da sem se o njem tjavendan motil in da je to to.

Tiste, ki že vejo, kateri telefon sem kupil, pa prosim, da me do samorazkritja ne izdajo.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Sobota, 12. Januar, 2008 ob 21:52 v kategoriji Nokia, Po defaultu ZNB.
Komentiranje je dovoljeno. Pinganje je trenutno onemogočeno.

47 komentarjev na “E90 R.I.P.”

 1. oolong pravi:

  Vsejal si E90? Bravo!

 2. anubis anubis pravi:

  Marko, končno zabaven zapis!

 3. pavot pavot pravi:

  po vojni je vsak lahko general, tko da se bom vzdržala komentarjev.
  Po mojem je kupil iPhone :) ker se kapirata z mac-om, nokia se pa ni (bedn argument, vem)

 4. chef chef pravi:

  Po mojem si se zašil i kupil Appla :lol:

  Ja, sočustvujem. Predlani pozimi sem šel čez vikend na smučarijo in nekako izgubil denarnico s 360 evri in vsemi dokumenti na pumpi Voklo. Celo kofe sem naročil in potem sramotno ugotovil, da ni keša. Divjal sem približno enako trapasto kot ti, na poliiji pa niso hoteli nič slišati o kraji, mater jim leno!

  Kako ni kraja, če najprej dvignem na bankomatu jurja za kofe, čez minuto, ko hočem plačat, pa ugotovim, da denarnice ni več nikjer! “Hja, malomarnost,” mi je rekel. Hvala lepa, poleg 360 € in dokumentov sem izgubil še eno uro pri policajih!

  Matr, zdaj pomislim, da bi mi ta keš kar prav prišel :evil:

 5. silvestre pravi:

  Sočustvujem s tabo. Si predstavljam kako je, ko izgubiš nekaj vrednega oz. bolje rečeno – nekaj kar ima čustveno vrednost (in mobiteli to definitivno so). Jaz imam povrhu vsega še to “srečo”, da to Murphy ve in me temu primerno nenehno razžalostuje. Jeba, vem.

  Pa vendar – moram te vprašat – nisi imel nikakršno varnostno aplikacijo inštalirano, kot, naprimer, Phone Guard?

  Že nekaj časa se tudi sprašujem, zakaj vraga še niso sprogramirali take aplikacije, ko bi v tem primeru (to je izgube) bila zmožna preko GPS-a locirati tvoj telefon?! Or am I just missing sth?

  Koliko spremljam tvoj blog, bi težko rekel, da si izbral karkoli preko finca… tak, da… menim, da si spoznal prave čare N95.

  :)

 6. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Silvester: Vem, zveni noro in neverjetno, ampak nikoli nisem razmišljal o teh varnostnih zadevah. Bil sem prepričan, da se to meni ne more zgoditi.

 7. markopigac markopigac pravi:

  MC – sožalje. Tudi sam sem bil ob izgubi (poškodba displaya) gsm-ja povsem izgubljen. Sem pa se odločil, da si bom dejansko vzel čas. Predvsem ko plačujem cestnino (če nimam ABC), med plačevanjem računov, itd.. Če moram jaz čakati na druge pred mano, zakaj ne bi še četica za mano?

  Mimogrede, taksi mora vedeti KAM je peljal stranko za tabo, posebej, če se to zgodi nekaj minutk za tabo.

  Žepi so problem. Dolgi prsti pa še večji.

 8. markopigac markopigac pravi:

  Mimogrede, zmeni se z Mobitelom, da ti posodijo telefon tvojega dosega. Meni so ga še zmeraj. Je free in neomejeno.

 9. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  MP: Saj pravim, posodili so mi N95. Free je že, free, ni pa neomejeno.

  Silvester: Pravkar sem odkril program Security Genius, ki zgleda zelo v redu. Če izgubiš telefon in si ga nekdo prilasti, dobiš avtomatsko SMS na številko, ki si jo prej vnesel v telefon, in to v trenutku, ko človek vstavi svojo SIM kartico v tvoj telefon in ga vklopi. Dodatna fora je, da tat ne more deinštalirat te aplikacije, ker po namestitvi ni več vidna.

 10. jonas jonas pravi:

  B

 11. Nataša Nataša pravi:

  Mislim, da je šlo za maščevanje boga Neptuna. Prevečkrat ješ surove ribe…

 12. teoo teoo pravi:

  shit happens.
  Iphone so prevelika jajca in ga nisi kupil. E90 je predrag, da bi ga še enrkat nabavil. Izbral si N95.

 13. TurboMan TurboMan pravi:

  sm mislu da si bmwja razbil (e90)

 14. jazsemjaz pravi:

  Malo me je zmotla ta tvoja vnovična prepričanost o odtujitvi telefona in seveda ponovno prepričanje o zlonamernosti taksistov. Kakorkoli, upaj, da so ti telefon resnično ukradli in da ga nisi samo izgubil. Ker če kdo sedaj veselo kliče iz njega, ga bodo gotovo dobili. Vem iz lastnih izkušenj, je pa res, da sem čakal cca. pol leta, da sem dobil aparat nazaj.

 15. david pelko (north) pravi:

  Šokiran sem nad dejstvom, da mobitel sledi telefonu, potem ti pa pošljejo stare podatke. Ampak če policija dobi podatke, katera tel. št. je v tem telefonu in kam kliče, mislim da ne bi smela biti težava izslediti “srečnega” novega lastnika.
  Ne vem, zakaj bi se poslovil od tako dobrega telefona. Jaz se že ne bi.

  In zakaj nisi “fizično” poiskal taksista in ga pobaral, kje je telefon in zakaj se ti ne oglaša na telefon, mater mu……???

  Sicer je pa zdaj bolje, da slediš telefonu po IMEI številki in taksista pustiš pri miru, da ga ne bo vrgel v smeti.

 16. hudirudi hudirudi pravi:

  izbira je res tezka, kaj kupiti, vendar za veliko tipkanja je samo ena izbira – e90.

  sam cincam tudi v smer p1i, ki je manjsi in prikladnejsi in se touch screen.

  za imenik – si pomislil na zyb.com ?

  lp hr

 17. lukav lukav pravi:

  C .. ampak to je že sick :S.

 18. nakladac pravi:

  pametni pišejo (Akta) in imajo take seratorske naprave obešene okoli vratu :(

 19. markopigac markopigac pravi:

  MC – jaz imam en gsm od Mobitela doma ze pol leta..

 20. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Marko: Jaz sem imel pet, šest Mobitelovih mobitelov tri leta – zdaj pa računaj. Ne morejo biti v nedogled tako prijazni.

 21. vickyha pravi:

  Pa ja ne pričakovat kakšne akcije odpolicije, lepo prosim! Pred leti, v prvem letniku gimnazije, so hčeri ukradli novi mobitel, ob nakupu katerega smo morali podpisat dve-letno naročnino. To, ne pa izguba telefona, me je najbolj jezilo pri celo stvari. Čez kakšen teden dni smo prejeli klic na domač telefon, glej ga zlomka, iz ukadenega mobitela! Na zaslonu se je pojavilo hčerino ime (ker sem jo pač imela shranjeno v speed-dialingu domačega telefona). Takoj smo ugotovili,da je telefon ukradla njena sošolka, ki je to seveda zanikala. Opremljeni s tem podatkom smo šli na policijo, jim dobesedno na pladnju prinesli vse podatke o tatici, naslov, ime, vse, vse…. potem pa smo čakali. In čakali. In čakali. No, da zadevo skrajšam, do danes (sedaj je hči že študentka) odgovora še nismo prejeli. Naloga je bila očitno preveč težavna…….. Takrat še ni billo takšnih zadev kot Security Genius.

 22. simonarebolj simonarebolj pravi:

  @MC ali kdo drug, če ve:
  Že vnaprej se opravičujem, ker bom s tem komentarjem zasmetila izven teme. Nujno bi rabila kontakt (e-mail) z uredništvom spletne strani Siola, vendar me vrže na prvo stran, če kliknem, kjer bi se zadeva naj nahajala. Nikakor pa za razliko od drugih strani ne najdem kakršnega koli primernega kontakta. Zadeva nima veze z blogovanjem ali kakršnim koli teženjem, ampak potrebujem stik s povsem drugim namenom.

  Marko, ti si sigurno veš, kam in kako naj se obrnem?

 23. irena irena pravi:
 24. ermin pravi:

  iPhone ni zate. ti si prezahteven.

 25. simonarebolj simonarebolj pravi:

  @irena:
  O! Najlepša hvala. Tako simpl izzveni tale mejl, da sem kar zardela … hehehe …

 26. pingwin pravi:

  kar mrazilo me je ko sem bral ta prispevek in ne mislim trositi vzgojnih in podobnih pripomb, ampak izražam sočutje do vseh takih kot si ti Marko in vseh nas ki smo ti podobni v takih primerih…
  Tak prispevek, bi normalen človek pričakoval ob izgubi zoba, prsta, zdravja…, ne pa neke škatlice napolnjeno z razno šaro…
  Še bolj me je zmrazilo, ko sem pomislil, da bi isto reagiral kot ti!
  Ta svet postaja nepomemben v vsej svoji pomembnosti. Ampak to je dolga debata.

  Me pa čudi, da se tako držiš nokie – je sicer fajn, a HTC se trudi… Čeprav nisem fan M$, mi je vseeno fajn koliko možnosti ponuja npr. HTC Kaiser.(iz alstnih izkušenj – ko maš enkrat touch screen ne moreš več brez njega)
  Upam pa da nisi izbral iPhona, saj bi s tem ovrgel vso tisto prepričevanje “to je tako rekoč računalnik, ne le telefon, jaz sem samostojni novinar, a veste, to zelo rabim pri svojem delu, bla-bla-bla, komunikacije pa to, pa internet in RSS feedi in urejanje web strani.” , saj z iPhona ne moreš poslati niti MMS-a, in bi s tem pokazal da ti gre zgolj za statusni simbol, oz. kakor pravi moja žena: “mala žaba velik avto”

 27. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Pingo: Hvala za prijazne besede. Glede touchsreena pa samo tole: verjamem, da ne moreš brez njega, ko ga enkrat sprobaš; dokler ga ne, pa lahko komot živiš brez njega.

 28. Blaž Blaž pravi:

  ooo, res žalostno da izgubiš tak telefonček :)

 29. guinness guinness pravi:

  MC: ja in, kako potem veš, kje je? Tisti SMS ti ne pomaga čisto nič, razen, če je tip tako neumen, da notri da naročniško kartico (pa četudi jo da, lahko le policija od simobila preko naloga zahteva, da pove kdo je to).

 30. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Ja, a ni to dovolj? Menda ga ne bom sam lovil?

 31. markopigac markopigac pravi:

  MC – ko prakticiras tačskrin SonyEricssona (P-razreda) in gres na iPhone je to tako, kot da bi sel iz Lambe na fička. Zdaj pa razmisli. No, vsaj pri meni se to dogaja..

 32. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Saj res, tudi to sem probaval (P900 in P990i). Po mojem ni bil toliko problem v konkretnem touchscreenu, ampak v Ericssonovem UI, ki ga nisem nikoli prebavljal.

  Ampak menda ja ne boš šimfal iPhonov touchscreen?

 33. markopigac markopigac pravi:

  seveda ga bom. cemu ne bi kritiziral tega kar stestiras v nulo?

  pazi – novo leto, zunaj minus, delam na mrazu kake 4 ure, meni zvoni gsm (iphone), mislis, da sem lahko dvignil?

 34. Muki Muki pravi:

  Mojemu sinu so ga pred nekaj leti pajsnl v šoli, in čeprav so ga že plasirali naprej, ga je policija na koncu-po 2 mesecih- s pomočjo izpiskov, našla pri neki nedolžni babici, ki so jo nekak na finto vrgli, da je izdala svoj naslov. Ima nade i za tebe.

 35. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Marko: Saj ne, da ne bi smel šimfat. Kar mene zadeva, se mi je touchscreen zdel še najboljša stvar na celem iPhonu. Res pa je, seveda, da ga še zdaleč nisem stestiral v nulo.

  Mogoče pa zato nisi mogel dvignit, ker si imel ozebline na prstih? ;-)

  Muki: Kako to misliš, na finto vrgli? Če najdejo številko, najdejo tudi človeka, ne? (Če seveda ni predplačnik.) A policija ni vsemogočna? :-(

 36. guinness guinness pravi:

  Ne, marko, ravno to je keč. Zato, da oni pridejo do naročnika potrebujejo nalog sodišča (če le-ta naročnik pač ni v imenik su). Tako je bilo razloženo meni, ko sem spušil telefon.

 37. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Aha. V demokraciji imajo tudi tatovi svoje pravice.

 38. vickyha pravi:

  Guiness : In točno to pojasni tudi moj primer.

 39. guinness guinness pravi:

  Pri policiji je tako, da delajo pač tako, kot jim je naloženo.
  Medtem, ko razlagajo, da na 113 nimajo prikaza cifer je preizkus (že vsaj 5 let nazaj) pokazal, da jih imajo.

 40. Muki Muki pravi:

  MC: Ma ja, mamka je polnila na kartice in kle policiji tud psi vohljači in magična kugla ne morjo pomagat.
  No, če so dobri glumci, tako kot so bili moji, potem loh tud kak podatek zvlečejo iz nič hudega slutečega-novopečenega lastnika vroče robe.

 41. markopigac markopigac pravi:

  mc – jep. imel sem mrzle prste. ampak ravno to je napaka iphona, da nima hitre odzivnosti na kaj druga kot touchscreen. ali so pricakovali, da je vspovsod po svetu klima kot ob ekvatorju? kaj pa vlaga? imam obcutek, da bo crknil, ce ga bom imel v savni na polici..

 42. mhoc pravi:

  B

 43. markopigac markopigac pravi:

  Vzel si Nokijo. Si prevec star, da bi se navezal na kaj drugega.

 44. mario pravi:

  Sam tudi prisegam na Symbian OS Nokie. Lastim si E50 in odkar sem jo prvič kupil sem se odločil, da pod ta nivo telefona več ne prestopim. Razmišljal sem o N95 samo sem skeptičen do slide mehanizma. Prihaja pa na trg N82 in me zelo interesira. Moram jo nekje dobiti v roke, da dobim malo feeling kakšna je.

  LP

 45. Gomi pravi:

  Podobna zgodba se je dogajala danes meni…res da za Nokio 6300 ki je sicer stala v prosti prodajo “le”cca. 300 Eurov pa vendarle… zelo sem žalosten, za najt to čudo pa cele procedure…
  ne vem kaj bom naredil, verjeno bom en mesec počakal z uporabo starega (če bo še delal), potem pa verjetno kupit novega.
  Brez GSMA mi tako ali tako ćiveti ni.

 46. migaj pravi:

  Zdaj me pa že zanima ali si dobil svojo igračko nazaj ali ne.

 47. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Kaj misliš? Valjda da ne.

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.