Ja, že spet

Sreda, 16. januar 2008

Večina glasovalcev je pravilno uganila, da si bom kupil še eno Nokio E90. Zdaj jo imam že en teden in sem zaradi tega mešane volje: po eni strani sem zadovoljen, da imam spet edini normalni telefon, ki si ga res hočem uporabljat, po drugi pa imam slabo vest zaradi zapravljivosti. V tem trenutku niti slučajno ne bi smel zapravit 559 evrov — pa sem jih.

L1020286


Da mi telefona ne bi bilo treba kupovati po redni ceni 899 evrov — ker v tem primeru ga pa res ne bi kupil (vsaj ne drugič) —, mi je Mobitel najprej nameraval spregledati aneks, ki velja do avgusta 2009. Nazadnje pa so mi ga prodali po redni ceni s popustom za toliko, da smo prišli na ceno z aneksom.

Sicer ne dolgo, ampak dejansko sem se spogledoval z idejo, da bi si omislil iPhone. Morda zato, ker sem bil zaradi izgubljenega telefona tako slabe volje, da sem negativna čustva projiciral na nič krive Nokie. Nazadnje sem le ostal pri svojem: Američani mi pa že ne bojo prodajali mobitelov. Niti Steve Jobs! Vsaj ne do nadaljnega, dokler se jih ne naučijo delati.

Resneje sem razmišljal o N95, ki je dober aparat, vendar za moje potrebe manj primeren od E90. Samo igračka, sicer dobra igračka, ampak še vedno igračka. Jaz pa rabim bolj resno delovno mašino.

Skupaj z MC Communicatorjem 2 so se vrnila v uporabo tudi očala. Teh sicer ne uporabljam, ker imam samo — prvotna pomota: –0,5/–0,75 — +0,5/+0,75 dioptrije, imam pa jih na lagerju. Okulist, ki mi je to majhno slabovidnost izmeril pred desetimi leti, mi je svetoval, naj jih raje uporabljam, da si ne bom naprezal oči, češ, pri mojih letih in pri vsem tem ždenju za računalnikom … Navadil se nisem nikoli. Očala so me motila, pozabljal sem jih in izgubljal, vsakih nekaj let pa sem si v navalu optimizma kupil nova. Tista poceni, seveda, s konfekcijsko dioptrijo, ki so jih v Maximarketu prodajali za jurja ali dva, ko sem nazadnje gledal.

Vse pisave, ki se jih dá nastaviti, imam na Komunikatorju nastavljene na najmanjšo velikost. Na ekranu hočem videti čim več naenkrat, seveda pa pri tem trpi vidljivost. Ti špegli mi vse skupaj ravno prav povečajo in približajo. Za računalnikom očal še vedno ne pogrešam, pri E90 pa se bom moral res navadit.

PS: Pravkar sem opazil tole. Mogoče bo to rešitev zame, ko bom iskal že tretjo E90. Saj, človek bi še nasedel — dokler ne odpre telefona. Sicer pa, kaj sploh šimfam? Morda bomo pa nekega dne res uporabljali kitajske mobitele?

Pa še to: Danes je po pošti prišlo tole. Kaj naj s tem?

Sledenje

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Sreda, 16. Januar, 2008 ob 10:58 v kategoriji Nokia, Po defaultu ZNB.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

28 komentarjev na “Ja, že spet”

 1. prgrmr prgrmr pravi:

  Hm, če očala povečajo, bi moral imeti dioptrijo +, ne –.

 2. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Zdaj si me pa zbegal! A veš, da ne vem, a je plus al je minus?!

 3. prgrmr prgrmr pravi:

  Če ne vidiš na daleč, je minus, če ne vidiš na blizu, je plus.

 4. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Saj v bistvu dobro vidim tako na blizu kot na daleč. Ampak če si dam te špegle gor, mi na blizu približajo, na daleč pa vidim vse megleno. Kaj je potem to? Plus ali minus?

 5. prgrmr prgrmr pravi:

  Uf. Jaz bi test raje naredil tako, da bi pogledal, kaj naredijo z virom svetlobe. Če ga zberejo kot lupa (s katero lahko sončno svetlobo zbereš v malo piko, s katero kaj zažgeš), je +, če ga razpršijo, je –.

  Poleg tega se mi zdi, da so očala s konfekcijsko dioptrijo, ki jih omenjaš zgoraj, navadno namenjena starejšim, ki ne vidijo več na blizu, in so vsa po vrsti +.

  Drugače se pa jaz ne bi zanašal na pred desetimi leti izmerjeno dioptrijo. Z leti se + povečuje, – pa zmanjšuje.

  Ampak dovolj o tem, ker nisem strokovnjak s tega področja, samo slabovidnež. ;)

 6. IPhone » Ja, že spet pravi:

  [...] Here’s another interesting post I read today by Za narodov blogor [...]

 7. Iphone » Blog Archive » Ja, že spet pravi:

  [...] Za narodov blogor wrote an interesting post today on Ja, že spetHere’s a quick excerpt Večina glasovalcev je pravilno uganila, da si bom kupil še eno Nokio E90. Zdaj jo imam že en teden in sem zaradi tega mešane volje: po eni strani sem zadovoljen, da imam spet edini normalni telefon, ki si ga res hočem uporabljat, po drugi pa imam slabo vest zaradi zapravljivosti. V tem trenutku niti slučajno ne bi smel zapravit 559 evrov — pa sem jih. Da mi telefona ne bi bilo treba kupovati po redni ceni 899 evrov — ker v tem primeru ga pa res ne bi kupil (vsaj ne drugič) —, mi je Mobitel [...]

 8. hivchek1012 hivchek1012 pravi:

  on rhis picture u just look old man

 9. hivchek1012 hivchek1012 pravi:

  on this picture u just look old man

 10. silvestre pravi:

  In če bodo našli tvojo staro Nokio? Jo boš prodal meni po smešno nizki ceni?

  :)

 11. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Hivček: I’m not young.

  Silvo: Ljudi smo, dogovorićemo se.

 12. matjaz65 pravi:

  ob zadnjem komentarju … mi enostavno asociira:

  l(j)udi smo … pobićemo se ;-)

 13. hivchek1012 hivchek1012 pravi:

  sem v dilemi… komentirat al ne…

  dobr’ jih skriješ, model. to je: povsod razen na tej barvni fotki
  pa brez zamere

 14. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Ni problem, sem hujšega vajen.

  Sicer pa let ne skrivam, samo malo manj jih kažem. Že pri 20 sem jih kazal samo 17. Dandanes pa je ta razlika seveda bolj zanemarljiva.

 15. anzef anzef pravi:

  Imate pa nekateri kar “debelo” denarnico, da se brez težav odločate za naprave z (zaenkrat) zelo visoko ceno.

  Drugače pa je E90 dobra odločitev.

 16. davidenko pravi:

  Dragi Marko!

  Upam, da se zavedate kako lahko je spremeniti IMEI številko GSM aparata. Upam, da ste zatrli iskrico upanja katera bi vam prinesla vaš stari GSM nazaj.

  LP,

  Davidenko

 17. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  IMEI se da spremeniti?!? Če je to res, sem imel očitno srečo, da je bila naslednja stranka v mojem taksiju mobi heker!

 18. davidenko pravi:

  Sem zaznal kanček sarkazma?!

  Ni potrebno biti “mobi heker”, te “prčvarnice” ki odklepajo telefone vam povsem preprosto zamenjajo IMEI številko. Niti ni potrebno imeti kakšna močna poznanstva.

  Davidenko

 19. markopigac markopigac pravi:

  Kaj pa sum kaznivega dejanja zoper taksista? Nenazadnje si ostal brez aparata v taksiju, ane?

 20. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  V vsakem primeru bi mi (upravičeno) očitali malomarnost. Šele ta je nekomu omogočila odtujitev. To ni olajševalna okoliščina, ampak zato vsaj ne bi sprožili postopka – razen če bi storilca slučajno res dobili.

 21. horaci pravi:

  Marko izgleda, da si imel smolo. Kdorkoli je jo našel je vedel kaj mora storiti. Sicer pa ti za dvajset evrov mojster naredi vse kar je potrebno, da lahko normalno uporabljaš, brez straha sledljivosti. Verjetno pa se sedaj nekdo sladko smeji pri uporabi vrhunskega telefona. Morda celo ne ve kaj vse mu nudi in bi s teboj menjal za novo Nokia 6288 ki stane 60 evrov, novo je novo ha, ha.

 22. 1tastar 1tastar pravi:

  Igračke po 600 evrov zbiraš kot kakšen otrok medvedke, zraven ti je pa škoda 3 evrov za carinske stroške :)

 23. Luka pravi:

  Marko, danes so objavili še eno alternativo E90, in sicer na http://www.engadget.com/2008/01/16/asus-m930-gets-official-nokia-styling-and-all/

 24. fritz fritz pravi:

  Marko, jaz te čisto razumem glede igračk… it makes us contemporarty, and still “young”…
  ampak vseeno… iPhone rules…

 25. fritz fritz pravi:

  ..contemporary…contemporary…
  ..prehitro tipkam…

 26. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Ja, Luka, sem videl. Hmmm, ne vem, no.

 27. Luka pravi:

  Marko, ne razumi narobe. Podal Asusa kot zanimivost, ne kot alternativo. Nokia je, vsaj za sedaj in v mojih očeh nima. Pa ne mislim samo na E serijo (katere ljubitelj sem) …

 28. Za narodov blogor » Objave » Idealna kombinacija pravi:

  [...] je na sliki? Na prvi pogled že spet ta moja Nokia E90 Communicator. To sicer drži — le da je nanjo položena Nokia 6500 [...]

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.