Singer/Apple

Torek, 5. februar 2008

Nina je iz mamine hiše pripeljala šivalni stroj. Postavili smo ga v predsobo, kjer bo v glavnem služil kot dekoracija. Že dolgo me ni kakšna stvar tako navdušila z dizajnom kot ta stara singerca. Gre za tako rekoč popolno ujemanje inženiringa in oblike, lesa in železa, ingenioznosti in estetike.

Smc


Nisem vedel, da je Singer ameriška znamka. Nekoč davno sem na Dunaju videl spomenik Isaacu Singerju, izumitelju mašine in (so)ustanovitelju podjetja, zato sem mislil, da gre za kakšnega dunajskega Žida.

Na stroj sem postavil AirPort Extreme. Zdi se mi odlična kombinacija tako vizualno kot simbolično — gospodinjski hardver iz 19. stoletja plus minimalistična brezžična digitalna škatlica iz 21., oboje pa vrhunsko dizajnirano.

Singer

Vazo je dodala ženska roka. V gospodinjstvu je treba sklepati kompromise.

Razlog za Singer/Apple kombinacijo pa je bil tudi praktične narave — čeprav je šlo za pomoto. AirPort Extreme je bil prej na pisalni mizi v dnevni sobi, v predsobi pa je bil AirPort Express, ki je signal vlekel naprej do balkona, kamor Extreme ni segel. Nova pisalna miza — tudi starinska, iz iste hiše — zdaj stoji drugje, predvsem pa je precej manjša in bi zgledalo obupno, če bi na njej stal printer. Zato zdaj printam brezžično. Printer je ostal tam, kjer je bil (le da zdaj stoji na nizki komodi), in je priključen na Express. Mislil sem namreč, da ga ne morem priključiti na Extreme — kar je seveda bedasta pomota! Vem, odkod izvira: na Extremu ne delajo AirTunesi, ker nima vhoda za avdio kabel, Express pa ga ima. To me je zavedlo, da sem imel v glavi, kot da Extreme tudi USB vhoda nima.

Sicer pa bolje, da neham nakladati o teh zadevah, ki najbrž niti Jonasa ne zanimajo več.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Torek, 5. Februar, 2008 ob 13:23 v kategoriji Mac & Posh, Po defaultu ZNB.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

33 komentarjev na “Singer/Apple”

 1. nordstar nordstar pravi:

  Blagor se vam, ki si lahko prostorsko privoščite muzejske eksponate v stanovanju. Jaz moram v štacuni pazit, da ne kupim kakšno konzervo preveč, ker v stanovanju ni placa.

 2. pingwin pravi:

  no za tisti airport ne vem… je pa Singerca z velikim S. Spoštovanje!

 3. pipi pipi pravi:

  tako informativno me zanima o kaksni razdalji govoris, ko ti Extreme ni deloval? Morate imeti pa debele stene, polne zeleza :)

  Sam sem probal preko dveh stukov wifi kamero, pa dela bp.

  .::PiPi::.

 4. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Ja, stene so debele, veliko je vogalov, kotov in ovinkov, tako da signala zmanjka že po manj kot desetih metrih (zračne črte). Za vertikalo pa ne vem.

 5. NeMirna NeMirna pravi:

  nordstar … sej to je bila vsa poanta zapisa ;)

 6. chef chef pravi:

  @nordstar: My point exactly! Jaz imam problem, ker ne vem, kako bom v garsonjero stlačil kavč :lol:

  Glede vaze pa res… “Kako je mogel to zraven uturit?” sem si rekel. No, zdaj je jasno, hehe.

 7. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  No, saj je še kar lepa vaza …

 8. pipi pipi pravi:

  Vaza sploh ni svoh, bi pa morebiti kak crn, kovan svecnik bolje sedel zraven singerce … v koncni fazi pa je vazno, da je vam vsec, ki vsak dan tam hodite mimo.

  .::PiPi::.

 9. mweiss pravi:

  @pipi & @Marko Crnkovič
  Poznam težavo. Klasično zidana družinska hiša z najbrž solidno narejenimi armiranimi ploščami med etažami.
  1. Primer AirPort Extreme, vertikala 1 štuk mal dela, mal pa ne. 2 štuk samo ob srečnih okoliščinah (slabo vreme, pred nevihto).
  2. Primer jajček za cca 50€ (http://www.jaht.com/products/wlan/wa4054em.htm), dela BP.

 10. JužnoŠtajerski Pero JužnoŠtajerski Pero pravi:

  Zdej pa naj samo še mali Crni da gor enega Spidermana pa bodo zmagali

 11. pipi pipi pravi:

  mweiss, se strinjam in verjamem, tudi z mojim d-linkom sem prej cist lepo zivel, sam je ena tezava – JAHT != apple, pol smo pa tam :)

  .::PiPi::.

 12. jonas jonas pravi:

  Uff, ne, jest sem pa proti. Mene bi ob živce spravljala tista dva (sicer nujna) kabla. Airport Extreme ni namenjen za na mizo in se mi zdi zato tale kombinacija v že štartu neposrečena, ne zamerit.

  Kvečjemu kam na zid bi ga dal in oba kabla spravil v nosilec, če bi se šel estetiko (se je doma ne grem, pri meni so te stvari kar pod mizo, na kupu kablov) …

 13. had had pravi:

  da bi bil volk sit in koza cela, bi airport porinil pod lesen pokrov singerce.. s tem bi resil dva problema.. tistega, ki ga opisuje jonas, kable in drugega, ki ga ima nina :) namrec, da bi bila na singerci samo vaza :)

  btw.. podobno singerco imamo doma.. moram preverit, ce slucajno ni enak model :)

 14. manjica pravi:

  Mah, ja, no, tole pa res ne gre. Airport Extreme na steno, pa čudovito vazo v centralno pozicijo. Čeprav bi bilo pomebno videti, kaj je na desni strani ogledala (košček, ki ga vidmo, veliko obeta …)

 15. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  AirPort Extreme na steno?!? Naj ga prilepim s sekundnim lepilom ali z dvostranskim trakom?

 16. jonas jonas pravi:

  Eh, najnovejši modeli nimajo več okvirčka, s katerim ga pričvrstiš na steno (ali ga pa jaz ne najdem) … Ta okrogle Airport postaje so ga imele.

 17. 1tastar 1tastar pravi:

  Mater, bi bil glavni, če bi kje našel še kakšen 100 let star PC. Pa ne takega na kroglice, kot jih še vedno uporabljajo Rusi in Kitajci! :)

 18. lukav lukav pravi:

  za moje pojme, sta obe varianti na singerci malenkost zgrešeni ..

 19. jablana pravi:

  jaz na Singerco ne bi dala nič, kvečjemu mašino samo bi razstavila…..
  ja, saj vem, prah pa to….ampak vseeno.

 20. hirkani hirkani pravi:

  Točno takšno singerco je imela moja stara mama. Zelo lepe spomine imam nanjo.

  Če je kompromis v zadovoljstvo celi družini, pa naj bo tako:-)

 21. ermin pravi:

  pazita na oskarja, ko odkrije, da se spodaj da fino guncat.
  na podobni singerici sem si jaz kot otrok neštetokrat priščipnil prste.

 22. mhoc pravi:

  Se popolnoma strinjam z Jonasom. Takoj, ko sem pogledal sliko, sem videl samo kabla. Nemogoča sta. Mogoče, če bi skozi mizo zvrtal luknjo…:)

 23. mhoc pravi:

  Se popolnoma strinjam z Jonasom. Takoj, ko sem pogledal sliko, sem videl samo kabla. Nemogoča sta. Mogoče bi pa skozi mizo zvrtal luknjo…:)

 24. simonarebolj simonarebolj pravi:

  Imam enako Singerico doma. Mogoče bo koga kap zadela, ampak nanjo se še vedno kaj lepo zašije. Na primer zoža kakšno coto ali zarobi hlače. Čudovita zadeva.

  Tista vaza gor je pa milo rečeno neprimerna rešitev. V bistvu … obupna. Vse ostalo … prav tako.

  Singerica je Singerica in mora ostat v svojem sijaju. Po mojem mnenju. Vsi kompromisi in poskusi ožičkanja z novimi tehnologijami … hehehe … izpadejo poniževalni do spomenika.

 25. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Simona: Singerca ni v “voznem” stanju. Pa tudi če bi bila, saj ne znamo šivat. Sicer pa, po dveh, treh dneh sem se vsega skupaj navadil in mi je vedno bolj všeč. Tudi vaza …

 26. nevenka nevenka pravi:

  Tista bela škatlica nič en paše na stroj. Vaza pa. Toliko o dobrem okusu. Kompromisi niso vedno dobra rešitev. Ženske sklenemo včasih kakšnega preveč :-( , očitno za ljubi mir.

 27. bimba bimba pravi:

  Ja, tudi moj stari ata še vedno najraje copate zašije na Singerco…pravi da gre najlepše skozi usnje in ker je res prefekcionist mu verjamem.
  Sicer pa je ta vaš ”mašin”, tako pri nas pravimo Singerci, zelo lepo ohranjen. Všeč mi je in vaza tudi, tista bela škatla pa ne…čeprav…

  lp

 28. simonarebolj simonarebolj pravi:

  Srrramota. Marko Crnkovič ne zna šivat!

  Sicer pa … kako vam je lahko všeč ta vaza. In to na Singerici. Lepo izrezljan svečnik, ki bi se povezal s kovinskim spodnjim delom, bi lahko bil (črn seveda) … se strinjam z nekom pred mano. Ali pa kakšna lesena starinska lučka mogoče … to bi bilo še najbolje in tudi smiselno bi izpadlo … Mah!

 29. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Simona: To ni kakšna brezvezna vaza, mogoče se na tej fotki ne vidi. Svečniki pa definitivno niso za na police in omarice v predsobah.

  Kar pa zadeva šivanje, ne znam šivat na stroj, na roko pa ja. Vsaj gumbe. So me naučili v JLA.

 30. horaci pravi:

  Singerica mi je všeč, sam imam doma kar štiri, vse postavljene v prostorih. Kar groza me je, če bi to dal gor. Madonca ljudje bi me raztrgali kaj vse imam zraven, ha, ha. Meni se zdi edino pomembna stvar, da je všeč tistemu, ki jo pač ima, vse ostalo pa je bla, bla.

 31. okapi pravi:

  Ce ze mora biti oboje gor, daj vazo na sredino, airport pa na skrajni desni ali levi rob in cisto do stene. Tako se tudi kabla ne bosta videla.

  O.

 32. alice pravi:

  Vaza paše! Tudi modem.

 33. Nergač » Deutsche Qualität pravi:

  [...] nekoč postavila na vrhunsko dizajnirano sodobno mizo in ustvarila podobno hecen kontrast kot ga je MC s staro singerico in neko Applovo škatlo, ki ji ne poznam točnega namena. Ki v maniri sodobnega moškega tega ne bo popravil nikoli.[↩]Kdo je kriv za to trapasto [...]

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.