Idealna kombinacija

Sobota, 16. februar 2008

Kaj je na sliki? Na prvi pogled že spet ta moja Nokia E90 Communicator. To sicer drži — le da je nanjo položena Nokia 6500 Classic.

11022008100

Začelo se je kot štos: prijateljev, v družbi najtanjši in najlažji telefon, sem položil na svojega, največjega in najtežjega, ju vzel v roko kot kos kruha z rezino salame in samoironično ugotovil, da sploh ne čutim razlike v teži med svojim in obema skupaj. No, moj tehta 21 dek, oba skupaj pa dobrih 30. Je pa res, da je Komunikatorja po volumnu več kot trikrat več od ta male Nokie!

Fotografija je bila posneta v oranžkastem polmraku Žmauca s predpotopno Nokio N80. Barvne tone sem malo popravil.

Potem smo ugotovili, da bi bila E90 in 6500 idealna kombinacija, če bi človek imel dva telefona. Čez dan bi si oprtal ta veliko mašino in z njo opravljal resno delo, zvečer pa vtaknil v žep ta malo — malo za šminko, malo pa za osnovne mobilne operacije. Pa še kavna in bakrena barva lepo pašeta skupaj!

Dejstvo, da je Nokia 6500 Classic le malo debelejša od pokrovčka E90, pa nas je nazadnje navedlo na misel, da bi morali Fincem prodati idejo za telefon, ki bi bil podoben Komunikatorju, le da bi bil pokrovček snemljiv in bi ga bilo mogoče uporabljati samostojno. Tu se sicer pojavlja še nekaj manjših konstrukcijskih problemov, ampak ingeniozni inženirji bi jih že nekako rešili.

Profil

Nikoli nisem razumel, zakaj nekateri ljudje uporabljajo dva mobitela — bodisi izmenično ali celo istočasno. To je zelo nerodna zadeva, za katero jaz sam ne bi imel živcev. Prelaganje SIM kartice mi je ne vem zakaj zelo zoprno. Če bi imel dve številki (na dveh karticah), pa bi bilo treba preusmerjati klice in mesidže. Za to drugo obstaja programček — SMS Forwarder —, ki preusmerja sporočila (vsa ali z določenih številk, ne pa tudi MMS) na določeno številko. Bojim se samo, da bi pozabljal ukinjati preusmeritve.

Seveda se ne bom odločil za drugi telefon — še najmanj pa za šminkerskega, ki zmore bore malo, stane pa vseeno 228,96 EUR. V zadnjih šestih mesecih so me mobiteli tako ali tako preveč stali.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Sobota, 16. Februar, 2008 ob 18:03 v kategoriji Nokia, Po defaultu ZNB.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

19 komentarjev na “Idealna kombinacija”

 1. mario pravi:

  Z dvema aparatoma lažje ločiš npr. posel od zasebnosti. Zasebno številko daš tistim, katere želiš, da te kdaj pokličejo, za ostale pa “službeni” telefon in si pač dosegljiv ob 8h-17h. Recimo.

 2. hudirudi hudirudi pravi:

  jaz sem si pa kupil e51. mogoce je to se boljsa kombinacija e90 + e51.

  lp hr

 3. ps9457 ps9457 pravi:

  Se sprašujem, koliko ti plačuje Nokia za nenehno reklamiranje njihovih telefonov.

 4. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Kot stalna stranka dobim za novo leto buteljko in rokovnik in podobno.

 5. sirvox pravi:

  S problemom uporabe dveh mobitelov se tudi sam “ukvarjam” že nekaj mesecev. Privat uporabljam Nokio N95, službeno (sicer ga imam v uporabi non stop) pa imam Nokio 2626 – moj je na naročnino, službeni na mobi kartice, oba sta pri Mobitelu. Sploh moški, ki ne nosimo torbic imamo pri uporabi dveh mobitelov problem, ker so naši žepi zmeraj polni. Ampak še največji probem vidim pri tem, ker je med telefonoma ki ju uporabljam, razlika kot dan in noč: po izgledu, funkcijah, in (sramota!) pri tem, da ima baterija pri službenem “fičeku” zdrži teden dni, pri privatnem “mercedesu” pa max. 36 ur. Marko, kako bi pa ti rešil to “težavo”?

 6. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Si predstavljam, kako težko je uporabljati dva zelo različna telefona, iz tako različnih generacij!

  Kar zadeva baterijo, pa nimaš kaj. Telefon, ki več naredi (ali vsaj zmore), pač rabi več energije.

  Sicer pa ne vem, v čem je problem, če zdrži 36 ur. Razen izjemoma spi človek vsako noč in lahko medtem polni baterijo, a ne?

 7. sirvox pravi:

  Sem si prav zaradi tega za N95 nabavil avto polnilec, sicer pa dejansko polnim telefon (skorajda) vsako noč. Čeprav me jezi, da lahko naredijo tako “mašino” s tako slabo baterijo., Kar preprosto ne razumem. Sploh če pogledava ceno telefona. Mimogrede, koliko časa pa drži tvoja baterija?

 8. mario pravi:

  Ja moja BL-5C baterija v E50 drži različno. Če veliko uporabljam bluetooth in GPS mi niti 24 ur ne zdrži, če jo uporabljam samo za klice pa kake 3 dni.

 9. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Če pogosto čekiram mail in brskam po internetu, je hin do večera. Ni pa to vsak dan, seveda.

  Tale programček Energy profiler je zanimiv. Sicer je namenjen razvijalcem sofvera za Nokie za kontroliranje porabe energije, ampak tudi navadnemu uporabniku da fajn predstavo, za katere funkcije troši telefon (naj)več ali (naj)manj energije.

 10. vickyha pravi:

  Ja, ampak glede na že toooliko napisanega na to temo, si sedaj zaslužiš še kaj več kot samo buteljko in rokovnik……

 11. sebek sebek pravi:

  obstajajo tudi telefoni v katere lahko daš po dve sim kartici ;) še en razlog da ni potrebe po drugem telefonu ;) (razen če drugege plača služba in ga izven službe ne smeš uporabljat)

 12. sirvox pravi:

  @ sebek: Poanta službenega mobilca je prav v tem, da ga imaš ves las pri sebi, da si dosegljiv. In jasno, da ga plača služba, kot si zapisal, če ne bi bil privatni mobitel.

 13. sasopapp pravi:

  Marko, nekaj časa sem “manjkal” na tvojem blogu pa nisem še ugotovil kako to, da nisi prešaltal na iPhone? Glede na to, da si zagrizen jabolkonjam :) Priznam, da sem bil sam malce skeptičen do revolucionarnega telefona, nekoliko me je bilo strah kako bo zadeva delovala in priznam, da sem vsak dan uporabe (zdaj že trije tedni) vedno bolj “stani i gledaj” navdušen. Nekako se mi je splačalo zaupanje v gospoda Jobsa.
  To z dvema telefonoma in premeščanjem SIMov pa je meni zelo čudno. Tudi dveh telefonov in dveh številk ne potrebujem (kao službenega in privatnega) ker me tisti, ki pokliče ob nepravi uri, prvič in zadnjič pokliče :)

 14. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Sašo: Res je, da sem pri računalnikih Jobsovec, ampak pri telefonih sem Finec. Verjamem, da si zadovoljen, ampak jaz ne bi niti probal. Mogoče čez dve leti, ko bo iPhone bolj vsestranski. Čeprav … Takrat bojo tudi Nokie imele touchscreen (ki se mi zdi edina prednost).

 15. sasopapp pravi:

  @marko, če se ti bo dalo daj napiši kako bolj vsestranski? Kaj ti manjka na njem? Saj ne, da te prepričujem, bog ne daj, ampak me res zanima. Malo je nabrž tudi stvar navade, da ti Finci nekako bolj sedejo. Meni recimo nikoli niso. “Honko” si bom zgradil, če bom zbral dovolj denarja, gsm-i mi pa nikoli niso sedli.

 16. mario pravi:

  @sasopapp

  Si si že lastil kdaj kakšno nokio? Če da, katero?

 17. sasopapp pravi:

  @mario: Davno je tega. Ko so bile Nokie še “cigel”. Saj ne pravim, da so slabi telefoni. Še celo več. Pravim, da so najboljši telefoni. Daleč pred vso ostalo ligo raznih LG-jev, Siemensov, Sony-Ericssonov. Zagotovo najbolj napredni. Vendar jih po mojem mnenju iPhone nese. Ampak to je seveda osebno mnenje in morda sem pristranski, ker sem pač dobro leto Apple fan :)

 18. saily saily pravi:

  zdj že obstaja kombinacija en telefon 2 sim kartici :) tko da ni panike :D sicer mi je pa všeč tale ta tanka zadevščina, ona debela pa ne toliko.. ampak jaz sem pač relativno nezahteven uporabnik :D

 19. degenerik pravi:

  No, jst se imam na drugi strani za precej zahtevnega uporabnika, pa se zavoljo tega ne mislim in ne bom odrekel prenosljivosti. Tako kot Crni sem tudi sam pristaš Nokie, sploh Eseries, ki mi še edine dajejo nek klasičen Nokiin občutek solidnega produkta. Tako sem prejšnji teden ubodel E51, pa moram reči da že dolgo časa nisem držal v roki tako kompaktnega telefona, hkrati pa paket vključuje vse kar potrebujem skupaj z WLANom. Krava od E90 je pa občutno prevelika za edini telefon, dveh se mi pa ne da imeti.

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.