Der Tod in Abbazia

Četrtek, 27. marec 2008

Velikonočne praznike smo preživeli v Opatiji, v hotelu Ambasador. Ko sem še bil majhen in smo s starši hodili v Opatijo za 1. maj ali 29. november, se mi je Ambasador zdel tako mogočen. Po 35, 40 letih lahko rečem, da nikakor ni majhen, vendar je nekdanje noblese ostalo le malo — ali pa je po notranji prenovi hotela vsaj ni videti.

Hotel


Opatija mi je sicer všeč. Zelo všeč. V primerjavi z Opatijo je Portorož popolnoma neresen turistični kraj na neresni obali neresnega morja. Dvakrat ali trikrat na leto si privoščimo kak nepredviden vikend na morju, ponavadi v Piranu ali Portorožu, ampak odslej bomo hodili samo še v Opatijo. Naslednjič gremo v hotel Miramar — “Das Adria-Relax-Resort in Abbazia”, ki pa ne zgleda prav nič esterajherski —, potem pa še v Kvarner, kamor smo nekoč hodili s starši. Kvarner očitno ni bil obnovljen, je pa lepo vzdrževan in je sodeč po bežnih vtisih ob sprehodu skozi lobi očitno ohranil svojo patino. Zdel se mi je nekaj takega — no-ja, as close as it gets — kot Hôtel des Bains na Lidu, znan iz Mannove/Viscontijeve Smrti v Benetkah.

Reka

Takšen je bil nočni pogled na Reko z balkona sobe. Všeč so mi nočni pogledi na obmorska mesta. Pri tem sem se spomnil na intervju z Draganom Živadinovim v Razgledih, ki je dejal, da je bila nekoč njegova sanjska počitniška destinacija Bakar in da je hodil v nek hotel, kjer je vedno zahteval sobo s pogledom na Inino rafinerijo.

A to ne misli biti reportaža o počitnicah, niti o Opatiji, temveč le kratek in ciničen zapis o hotelskih prehranjevalnih bifejih.

Ko sem nad vhodom zagledal ime restavracije, sem takoj vedel, da se to ne bo dobro končalo: La Fourchette d’Or. Neverjetno! Zlata vilica po francosko, hrana pa samopostrežna!

Toda začnimo pri gostih. Kdor je dovolj star, da se spominja jadranskih turističnih bizarnosti sredi sedemdesetih, se spominja nemških turistov, ki so v hotelskih restavracijah na steklenicah vina ali celo radenske s črticami na nalepki označevali, koliko radenske so popili pri večerji, da jih domnevno goljufivi natakarji do kosila naslednjega dne ne bi za prikrajšali za kakšen mililiter. Po teoriji Tadeja Zupančiča njihovi takrat negodni otroci dandanes letujejo na Kanarskih otokih. Starši pa … — morda prvič po tridesetih letih spet na Jadranu!

Skupine nemških penzionistov tako masovno dovažajo v hrvaške hotele, da se človek počuti skoraj kot v domu upokojencev. Še huje! Kot skupinski turisti so pri obrokih privilegirani: mize s pogrinjki jih že čakajo, medtem ko nas individualce ne. Mi sploh nismo imeli svoje mize. Kam je izginila ta lepa navada, da hotelskega gosta čaka miza s številko sobe, napisano na kartonček, zataknjen v lično stojalce? Vsak dan sproti smo si našli hvala bogu isto mizo in težili za kozarce in pribor in za otroški sedež.

Oskar

Oskarja to ni motilo. Je pa res, da bog ne daj, da bi v hotelu imeli trip-trap stolček ali kaj podobnega, samostoječega. Imeli so neko čudo, ki ga je bilo treba obenem umetelno in primitivno natakniti na rob mize. Glede na Oskarjevo gibalno vehemenco se je zato moral vsaj eden od naju z Nino s komolci naslanjati na mizo, sicer bi se prevrnila.

Bolj kot slaba postrežba me spravlja ob živce samo nekaj: to, da si moram postreči sam.

Ljubitelje bifejev s hrano naj opomnim, da je stranski učinek te mode zmanjševanje stroškov za plače natakarjev. Bolj ko si sami strežemo, manj je v hotelih zaposlenih natakarjev. Vaša komoditeta pomeni manj delovnih mest.

Sicer pa je to navidezno razkošje izbire med tremi juhami, štirimi predjedmi, šestimi glavnimi jedmi in osmimi deserti tipično postsocialistična hohštaplerija. Noblesa, ampak gmajn. Glejte, kaj vse si lahko privoščimo! Saj to je neverjetno! Za zajtrk ne rečem — to se mi zdi še nekako sprejemljivo. Seveda pa me jutranje ugibanje, ali se naj odločim za hemendeks ali posebno salamo in bolj ali manj sladko ribezovo ali marelično marmelado ali méd niti najmanj ne osrečuje.

Dejstvo je, da se je to razpaslo samo v Sloveniji in na Hrvaškem. V tujini hotelirjem ne pride na misel, da bi goste obremenjevali s samopostrežno večerjo — razen morda ob petkih, ko jim pripravijo posebno presenečenje.

V hotel grem tudi zato, da mi ne bi bilo treba postiljati, pospravljati, nabavljati živeža, kuhati, pomivati posode — in da bi mi kot gospodu prinesli jed na mizo. Ali da bi celo jedel tisto, kar mi ponudijo sami, ker slučajno celo znajo bolje kuhati od mene.

Hrvaški in slovenski hotelski chefi imajo nedvomno bogat repertoar, ne bi si pa upal trditi, da znajo kuhati bolje od mene. Imajo pa tudi zelo passé repertoar — in v tej retardiranosti brez dvoma prednjačijo hrvaški. V hrvaških hotelih še danes pripravljajo tipične seventies jedi, za katere je značilno, da so v socialističnih časih ustvarjale vtis razkošnega in prefinjenega gurmanstva. Jedi, ki jih še danes lahko jemo v hotelih v postsocialističnih državah, so recimo boeuf stroganoff (ki ni drugega kot na trakove narezana goveja bržola v omaki s kislimi kumaricami in z rižem) ali stéphanie pečenka (mesna štruca, polnjena s trdo kuhanim jajcem) ali piščančji fileji s sirom v smetanovi omaki (kar je to, kar je).

Zdaj pa si za nameček še predstavljajte, da morate stati v vrsti, če hočete jesti te jedi, z nemškimi upokojenci, s pogretim krožnikom v eni roki in z Oskarjem na drugi! Posledica? Niti enkrat nisem jedel tistega, kar bi mi morda še najbolj teknilo. Jedel sem tisto, do česar se je bilo najlaže dokopati.

Da gre človek v hotel in se mora dokopavati do hrane?!

Pa še to. Na poti nazaj, na cestninski postaji Rupa, tik pred našo mejo, je v vrsti pred rampo nenadoma počilo. Močno počilo. Oskar je spal naprej, z Nino pa naju je kar dvignilo s sedežev. Počila je zadnja šipa! Kakšna četrtina se je je sesula, preostanek pa je napokal, da se ni več videlo skozi steklo. Skočil sem ven, nič mi ni jasno, debelo gledam, levo in desno in za mano nekaj avtov pred rampami, sicer pa nikjer nikogar, gledam celo v zrak. Človek v avtu za menoj je rekel, da ni nič videl, da bi kaj priletelo. Nakar odleti še brisalec, ki sem ga pozabil izklopiti in je naprej pahljal škrbine.

Na številki 1987 so me prevezali v postojnsko bazo AMZS, tam pa mi je mojster priporočal, naj pozvonim pri njihovem koncesionarju Martinčiču nasproti ÖMV pumpe v Ilirski Bistrici — morda pa je na velikonočni ponedeljek doma. Res je bil. Preostanke stekla je zbil iz okvirja in posesal drobce, odprtino pokril s polivinilom in ga zalepil z lepilnim trakom. Zgledalo je malo češko, ampak glavno, da smo prišli suhi in na toplem do doma. Na avtocesti sem vozil največ 100: več si nisem upal, da ne bi utrgalo polivinila. Sicer pa je tako ali tako šel dež s snegom.

24032008171

Čez noč sem avto za vsak primer parkiral v garažni hiši, v torek navsezgodaj pa sem takoj šel na zavarovalnico in servis. Če ne bi imel kaska, bi me popravilo stalo čez 700 evrov.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Četrtek, 27. Marec, 2008 ob 00:21 v kategoriji BabyBlog, Po defaultu ZNB.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

92 komentarjev na “Der Tod in Abbazia”

 1. jst pravi:

  1

 2. Darja pravi:

  Zato je pa fajn za isto ceno, ali morda celo manj odleteti nekam drugam… Tunizija, Egipt… Samo kaj, ko je jadranska obala tako čudovita.

 3. mica mica pravi:

  to sploh ne drži, da imata samopostrežno razvado le SLO in HR. Pojdi v grčijo, Turčijo, grške otroke….Osebno zelo redkokdaj zaidem v podoben hotel, ker mi je že sama velikost strašno moteča. Ker imam rada Prekmurje, ponavadi poiščem kakšen kmečki turizem, kjer dejansko RES poskrbijo za moje udobje, hoteli so mi preveč brezosebni…Sicer so mi pa zoprna tudi dvigala…
  Pa na Hrvaškem bi v tem času itak nenehno imela občutek, da mi bo kdo skočil za vrat….brrr

 4. chef chef pravi:

  Samopostrežne hotelske restavracije sem videl tudi v Keniji ali v Turčiji, kar je zgodba zase, potem so pa tu še Kanarski otoki in Majorka, kamo smo hodili na priprave.

  Na tritedenske priprave v hotel smo šli seveda le enkrat. Noblesa vsakodnevnega postiljanja začne kmalu presedati, vedno znova isti nemški penzionisti, ki se grebejo za vsak dan isto hrano, ki jo pripravijo za kao nobel ruski bife, kot se temu reče, se pa človeku zagabijo že po dveh dneh! V tistem hotelu je bilo kakšnih 300 nemških upokojencev, 4 slovenski športniki in okrog 10 ruskih kolesarjev, ki so se iz restavracije vračali predvsem s polnimi žepi.

  Zaključim lahko, da so samopostrežne restavracije nameščene v vse tiste hotele, ki masovno ciljajo na Nemce – Turčija, Kanarski otoki, Balearski otoki in… Hrvaška. Kaj češ, šel si v masovni hotel, 5 zvezdic gor al dol! Za Nemce mora biti viel zu essen und billig, pokvarili so pa vse lepe turistične destinacije. Če bi ti videl, kako se je začel en znan slovenski kolesar z njimi po enem tednu prerekat! Nadiral jih je kar po italijansko.

  P.S.: Mulc izgleda sila lepo vzgojen!

 5. Sašo pravi:

  Velik problem je ratala klasifikacija hotelov, saj ima 5***** velik razpon in lahko zelo hitro naletiš na “podn” z petimi zvezdicami.

  Spomnim se, da je imela pri nas na dolenjskem, kar nekaj časa gostilna Štorovje (znana po masovnih poročnih zabavah) 5 zvezdic.
  Pa sta šla kolega na kosilo in naročila klasiko – postrvi. (ribogojnica je 2 km stran) “Kelnerca”, pa jih je samo debelo gledala. Ker sta bila lačna sta se odločila za “dunajca” in enga “naravnega”.
  Toliko od 5 zvezdic.

 6. 1tastar 1tastar pravi:

  Staraš se :!:

  Opatija je od nekdaj veljala kot letovišče za penzioniste.

  Pa samopostrežna hrana :?: Kaj te moti? Mene vedno razjezi, če mi kuhar odredi: mini šnicel, korenje, grah in malo riža brez okusa, zraven pa dekoracijo iz pomaranč in suhega sadja, kar itak pustim na krožniku, ali pa že pred tem zavijem v servet in pustim na mizi.

  Najbolj všeč mi je bilo nekoč v Laškem, ko so imeli 4 menuje, vse samopostrežne. Pa sem od vsakega menuja vzel samo meso, svinjarijo pa sem pustil v ogrevani posodi. :D

  Pa solata: kdo pravi, da bodo vsi jedli mešano (oz. sestavljeno) solato. Na kozlanje mi gre, če naložijo skupaj radič, fižol s čebulo, paradižnik in peso. Vzamem tisto, kar mi paše :!:

  Ampak “finim” kot si ti, paše, da okrog tebe skačejo sužnji z metuljčki, te najprej vprašajo, kje imaš listek za večerjo, na hitro zdrdrajo, kaj je za večerjo, potem pa prinesejo, kar prinesejo. Te šele, ko že skoraj vse poješ, vprašajo, kaj boš pil (če nimaš že na pol prazne flaše od včeraj, kot Nemci), prinesejo pivo, ko že ješ sladico, potem pa še brez izraza na obrazu vprašajo: “je bilo dobro?” Ti pa bi jim najrajši rekel, da greš kozlat, potem pa čez cesto na burek, ampak zamrmraš:”Odlično!” :mrgreen”

 7. davidpelko pravi:

  Glede na to, da se voziš z R. Vel Satis (slika zgoraj) nimam bojazni, da si prehiter voznik, kot si se hvalil.

  Najbolj zoprno v hotelih je to, da je vsak dan eno in isto za zajtrk in večerjo. Še kosila so monotona. Samo enkrat sem naredil to napako, da sem se prehranjeval samo v hotelu. Potreboval sem teden dni, da sem si uredil prebavo.

 8. Doris pravi:

  Dobra ideja Opatija! Sicer pa je v tem “cenovnem rangu” povsod tako, tudi na Švedskem in v Egiptu. Res pa nam niso nikjer prepovedali v restavracijo s torbami, kar smo doživeli v Kvarnerju (verjetno so imeli slabe izkušnje z Rusi).

 9. perogrizec perogrizec pravi:

  S podobnimi težavi se začne tudi knjiga Michela Houellebecqa Možnost otoka, zanimivo branje.

 10. Rado Rado pravi:

  Ah Opatija
  in spanje v nedograjenih hišah in jutranje surfanje, (ko vleče močan veter ) od 5 do 7.
  In basanje s pripravljenimi sendviči.
  In tu in tam kakšna enolončnica (beri: jušni koncentrat) pripravljena na špiritnem gorilniku.
  In dremanje na plaži.
  In poznopoldanski lov za poliglotskimi deklinami.
  Ah . . . .

 11. had pravi:

  v opatiji ti priporocam 4 milenijska cvijeta.. sicer ima hotel 4 zvezdice, ampak je super.. no, ce te ne dajo, tako kot vecino slovencev v “depandanse”, ki so poleg njega.. tisto pa ni super..

 12. Dejan Kaloh pravi:

  Ne, Crni, vsa Hrvatija, ne pa Slovenija, je – “neresna obala neresnega morja” – kar naj bi pač to pomenilo – verjetno pa ciljaš na majhnost naše obale, na neugodno severno pozicijo in na bližino porta Koper. Ja in? Kot da je Opatija v tisti kvarneski luknji nasproti še ene luke, kaj v kvalitativnem smislu na boljšem…

  Poleg tega “morje” ni samo kao čista voda in lepe plaže (če govorimo seveda od Dalmacije proti jugu), je tudi sevis, prijaznost, dobra hotelska ponuda, vsaj vključenost ležalnika in senčnika v ceno itd. Sam sem čez kakšne praznike, v končni fazi sem tam preživel tudi 2,3 daljše dopuste – čisto zadovoljen z našim GHB, bivša Emona, mu prav nič ne manjka, voda pa kot voda – niso Maldivi, ampak za skopat je…

  Nikoli nisem razumel folka, ki je morsko Hrvatijo koval v zvezde (ne govorim o tebi), ob tem pa še bentil čez naše morje, zraven tega, da je hrvaško “morje” cenovno v primerjavi z drugimi sredozemskimi destinacijami itak preforsirano…

 13. SmiLe pravi:

  Hmm.. to, da zavarovalnica krije popravilo avtomobilskega sktekla samo pri kasko zavarovanju, pa ne vem če drži. Mislim, da imaš od zavarovalnice krite poškodbe avtomobilskih stekel tudi pri obveznem zavarovanju z dodatkom E,D in H.

 14. Jasna pravi:

  1tastar: Saj mu je Dejan že povedal penzija, penzija.Bravo 1tastar ti si pravi dedec!

  Rado:To Mc-jevo noblesse mi že pošteno preseda. Samo še fali linkanje štacunce kjer je šolnčke kupil.Pogrešam Jonasa,da mu še on pove,kar mu gre.
  Jaz hodim na Bol in bolj kot hrana mi je v spominu ostal lepi blond Avstrijec,ki je surfal v smokingu in ostal suh.Kakšen show.kakšen frajer! MC pa v Opatiji z penzionisti.

 15. Dejan Kaloh pravi:

  @ jasna: sem hotel že prej… pa sem mi ne da Crnega nekaj v tri dni špikati… ampak fotka pročelja tegale Ambasadorja… češ – look at this three stars…

 16. Rado Rado pravi:

  He, he, Jasna.
  To s smokingom je gotovo bil šov!!!
  Spominjam se enega švedskega vrhunskega smučarja ki se je ob zaključku kariere peljal po stezi oblečen v črno obleko in belo srajco, z metuljčkom in poslovnim kovčkom.

  Sicer smo pa tudi mi bili svojevrstna atrakcija. Pripeljali smo se z razpadajočim avtom, vsi oblečeni v cape.
  Ko smo se povzpeli na surfe pa smo bili oblečeni najnovejšega long džona. Vrednost surfa in jadra pa je tako, ali tako za nekajkrat presegala vrednost avta s katerim smo prišli.

 17. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Had: Ne vem, ali misliš hotel 4 opatijska cvijeta ali hotel Milenij. Zlasti ta slednji zgelda kar v redu.

  Kaloh: Problem slovenske Obale ni niti severna lega niti pristanišče. Problem je Portorož, ki se mu vidi, da ga v času, ko so v Opatiji že postavljali vile in hotele, praktično še ni bilo. Problem je, ker v Portorožu nimaš kaj delat, če greš iz hotela. Problem je, ker nimaš kje in kaj jest (razen pizze), če nimaš večerje v hotelu. Problem je Piran, ker občina misli, da bojo turisti skakali s padalom na Tartinijev trg samo zato, ker je lepo mesto. Problem je, ker so na Obali na oblasti Primorci, ki jih boli Q za turiste. Primorci so ponosen “narod”, ki nima v sebi te hrvaške ponižnosti in servilnosti do turistov. Brez tega ni turizma. Seveda tudi Hrvaški še veliko manjka – kar sicer uspešno kompenzira z naravnimi danostmi -, ampak problem naše Obale je v tem, da tam nimaš kaj počet, če nisi penzionist ali če nimaš ravno barke zasidrane v izolski ali portoroški marini.

 18. Dejan Kaloh pravi:

  …se mi je zapisalo – look at this five stars – sem hotel reči, ampak me je očitno nekaj podzavestno napeljalo na nižjo kategorizacijo tega hotela… :)

  Crni ne vadi se; Portorož postavljaš v kontekst neresne obale neresnega morja in tako si tudi dejansko mislil, prav zanima me, kaj ti bo dejal Jonas, ki si nad prav tako neresnim Portorožem gradi vikendico…

  “Hrvaška ponižnost in servilnost do turistov” – zmagovalna – res ne vem, če hodimo oz. smo hodili na isto hrvaško morje – meni so se vedno zdeli neprijazni, oholi, nesposobni, s posebnim negativnim feelingom do “nas Janezov”, spet izvzemši kakšne Korčulane in nezatežene Dalmatince, drugače pa so Istrani katastrofalni kot gostitelji…

  Samo še o bližnji in daljni kulinarični okolici Portoroža in o preživljanju prostega časa: v samem Portorožu je kulinarika res bolj uborna, ampak vseeno se še lahko zategneš do Ribiča ali do Orielle v Novo vas, ja, drugače pa se s familijo sprehajaš, greš na kakšen sladoled in zvečer do Casinoja. Takšen je pač Portorož in Opatija verjetno v tem pogledu ni nič kaj boljša… Za bolj adrenalinski primorski dopust se pač gre kam drugam…

 19. had pravi:

  hotel milenij je 5*, opatijska cvijeta pa 4*.. glede na to, da sem bil v obeh ze veckrat, se mi je vseeno slednji zdel boljsi..
  je pa res, da v mileniju hrano strezejo, v drugem pa je samopostrezni bife.. poleg tega ima milenij najboljse tortice na jadranu :)

  in ce kdo pravi, da je opatija za penzioniste, mu lahko pritrdim.. zivljenje poteka pocasi, dalec stran od tega, kar sem navajen na celini.. ljudje so prijazni in lahko se spocijes.. ampak ali je to, da je nekdo penzionist, oz. da mu pase taksen nacin uzivanja, kaj slabega?? meni ocitno ne, saj sem dvakrat letno v opatiji.. in ce sem zato penzionist, tudi prav :)
  boljse, kot svaljkanje po portorozu..

 20. had pravi:

  “Jonas, ki si nad prav tako neresnim Portorožem gradi vikendico…”

  a nad portorozom si tudi gradi?

 21. Sašo pravi:

  Hrvaška ponižnost?? S prijatelji samo še jadramo po Hrvaški obali. Sem pač še mlad in nisem neki nacionalist, vendar njihova gostoljubnost je na psu.(sem že videl kar nekaj sveta)
  No pa tudi jadranje ni več ziher. Smo ustavili na Bolu na pumpi, da smo natočili barko in vzeli še 20 litrov rezerve.Prijazen črpalkar nam je celo nesel kanto na barko.
  Ker je bilo vreme katastrofa smo v 2 dneh skurili gorivo in vzamemo rezervno “kanto”, da dotočimo.
  In kaj dobimo? Malo masten H2O. Srečamo neke švabe, ki se nam samo smejejo in pravijo, da so se že dvakrat tako naf…
  Zgodb pa je še in še…bi si to lahko privoščil ponosni primorski črpalkar v marini Portorož?

 22. Jasna pravi:

  Marko: Hrvaška ponižnost in servilnost … V Dalmaciji Italijanom jebejo vse po spisku onako za hrbtom, ker se italijani vedejo kot,da so prišli na svoje.
  Mogoče boljš za tebe, da si med penzinisti, kot da ti draga gleda vražki dobre surferje.

 23. simonarebolj simonarebolj pravi:

  Simpatično poročilo.

  Da imajo tak stolček za otroka, kot si omenil, se mi zdi škandal, tudi če bi imel hotel dve zvezdici, in jaz bi se sigurno vsaj jasno in Glasno pritožila.

  Samopostrežba me spominja na kosila v osnovni šoli. Travma, ki ne potrebuje razlage. In se strinjam. Najmanj, kar človek lahko pričakuje od dopustovanja in bivanja v hotelu je postrežba, ne pa drenjanje in puljenje za grižljaj. Tudi če bi bila hrana “razstavljena”, kar je nekakšna prednost pri odločitvi, kaj boš jedel, ne vidim logike, da si jo mora gost na dopustu prinesti sam. In konec koncev je tudi obred postrežbe lahko pomemben del dopustovanja … Hočem reči, da je dober in prijazen natakar meni osebno že marsikdaj popravil razpoloženje… in obratno. Temu so namenjene napitnine dobremu kadru, ki je naklonjen gostu. Na žalost je pa treba že marsikje tudi preverit, ali napitnino res pobere natakar, ker si jo marsikje prisvaja pogoltni lastnik, kar je totalen rop, zavajanje gostov in sploh … nonsens. Z moje strani spet zrel za Glasno pritožbo.

  Kar se rezervirane mize tiče, pa ni tako enostavno. Lahko dobiš mizo, ki ti ni najbolj všeč in jamraš, zakaj si sosed zasluži lepši razgled ali kakor koli drugače boljšo pozicijo. In na to pozicijo si užaljeno potem obsojen celotno dopustovanje … hehe …

 24. napo pravi:

  pripominjam samo, da stroganov ni seventies dish, ampak klasika ruske kuhinje, poznana sirom zapadne evrope že v 18. stoletju … je pa po mojem tako, da se stroganovi – sicer nobel trgovska in mecenska familija – vrtijo v grobu ob dejstvu, da nekdo v po njih imenovano jed vmešava kisle kumare, ki tam res nimajo kaj iskati … čebula, šampinjoni in kisla smetana pač …

 25. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Napo: Seveda, stroganov je seventies dish samo v tem smislu, da se je to takrat razpaslo po Jugi – z raznimi tatarci, kaneloni in podobnim.

 26. napo pravi:

  recimo z jastogi na inox ovalih za bavarske fotosešne, hehe …

 27. tiak pravi:

  Crni,

  tvoji prispevki so vedno težje berljivi in prebavljivi. Dej se že enkrat odloči kako boš pisal. Poleg tvoji bistroumnih tujk, s katerimi ne vem koga hočeš impresionirat, se vedno pogosteje pojavljajo razni hemendeksi in as close as it gets. Piši oboje poslovenjeno ali oboje v izvirniku.

 28. 1tastar 1tastar pravi:

  Enkrat smo imeli enega novopečenega univ.prof., ki je že prvo uro rekel: “Uporabljam tujke. Če jih kdo ne razume, naj si kupi Verbinčev slovar tujk!”

  Jaz pa na izpitu vse v brezhibni slovenščini. Me vpraša: “Kolega, vi ne uporabljate tujk?”

  Moj odgovor: “Tujke so nobel. Ampak višja stopnja je, če znaš to povedati tudi s slovenskimi izrazi!”

  :8O

  Naslednji ponatis njegove knjige je bil že brez tujk :!:

 29. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  1tastar: Ti si vsekakor eden najbolj simpatičnih kmetov, kar mi je kdaj prekrižalo pot.

 30. Grega Fajdiga pravi:

  @MC;
  A če človek ne uporablja tujk za vsako drugo besedo v stavku je že kmet (karkoli naj bi to že pomenilo)?

  Sploh pa ne vem zakaj ti je treba stresati jezico zaradi samopostrežnih
  obrokov. Sam si si kriv, kaj se pa pred odhodom nisi pozanimal, kaj
  boš dobil za svoj denar. Predvidevam, da cena ni bila ravno astronomska, ampak če daš več na udobje kot na ceno (glede na zgornji zapis domnevam, da to drži), potem daj tistih nekaj fičnikov več in uživaj. medtem ko te vitezi belega prtiča strežejo spredaj in zadaj.

  Če je pa cena oderuška, pa prosim povej, da se ne nasmolim še
  jaz :-)

 31. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Človek, ki ne uporablja tujk, ni že zato kmet. Tudi jaz ne uporabljam vedno tujk. Kmet je zame tisti, ki se temu namerno izogiba in misli, da s tem koristi svojemu občutku za nacionalno pripadnost in svoji učinkovitosti pri komuniciranju. Normalen človek se tujk ne bo branil, niti ne bo z njimi pretiraval. Pravzaprav o tem sploh ne bo razmišljal. Vse je odvisno od občutka za jezik, pri tem pa se je najboljše zanašati na spontanost. Preveč tujk in nič tujk pa so deviacije.

  Če bi izbiral samo hotele, v katerih hrano strežejo natakarji, bi najbrž redko kam šel. Sicer pa to dandanes ni odvisno od cene. Polpenzion za dva v dvokrevetni sobi za tri noči je stal cca. 4000 kun.

 32. Sašo pravi:

  @Grega Fajdiga:
  Cena ni oderuška, saj je za 1/3 cenejši od ostalih 5***** hotelov v tem delu Evrope.
  Tako, da je za te “novce” to to.

 33. random pravi:

  @Marko Crnkovič: A ste odkrili zakaj je počila šipa?

 34. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Random: Nisem. So pa na servisu rekli, da ni nič čudnega (čeprav ne ravno pogostega), da se to zgodi samo od sebe – in to zato, ker je šipa premočno napeta (zalepljena) v okvir. Zakaj se je to zgodilo zdaj in ne kdaj prej v štirih letih, kolikor je star avto, pa ne vem.

  Mogoče bi našli odgovor forenziki. ;-)

 35. 1tastar 1tastar pravi:

  MC, tebe ne bodo uvrstili med slovenske klasike (tujka!). Jurčič je dobro pisal, Levstik tudi.

  Se znam orientirati tudi v ekstravagantnih neoklasicističnih in postmodernističnih strukturah, čeprav sem sicer ruralno predispozicioniran :!:

 36. mica mica pravi:

  MC, ne bi se strinjala s tvojim mnenjem – kar se uporabe tujk tiče.
  Zelo odveč so mi v medijih, zlasti na radiu. Včasih tudi jaz naletim na kakšnega gosta, za katerega že v naprej vem, da se rad ponaša s svojim “bogatim” znanjem. In ga lepo prosim, naj vsaj tiste, najbolj preproste stvari, poskuša razložiti po slvoensko. Do sedaj še nikoli nisem imela občutka, da bi bil pogovor zaradi tega okrnjen.
  Veličina nekega človeka se pač meri tudi po tem, kako se zna izražati.
  Včeraj , na primer, sem se pogovarjala z enim najbolj znanih kirurgov, ki bi o operacijah, ki jih izvaja, lahko govoril v strokovnem jeziku, pa ga živ bog ne bi razumel.
  Ampak on je pač “velik” tudi po tej plati in sigurna sem, da so ga razumeli vsi, ki so ga poslušali.
  Včasih je pač potrebno sestopiti s svojega piedestala :-) in se pridružiti navadnim smrtnikom
  :-)

 37. vickyha pravi:

  Nekdo je rekel, da je največja umetnost povedati še tako zapleteno in učeno zadevo tako, da je razumljiva kar najširšemu spektru bralcev – čim prej. (z izjemo strokovnega teksta, seveda) Brez da bi povprečen človek moral vsaj 50x pogledat v slovar, preden prebere članek do konca. S tem seveda mislim na tiste, ki mislijo, da si z uporabo tujk kupujejo ugled in status. To se mi zdi spakovanje.

  Po drugi strani se pa tudi strinjam, ( v primeru omenjega gornjega stila teksta) da so določene besedne zveze, slangi in fraze pač bolj utečene ali boljše zveneče v “language of origin”. Jezik je živa stvar, ne pa nekaj sterilnega in prevod vedno in za vsako ceno je, po moje, neumnost. In ja, da se ohrani sočnost in spontanost izzražanja, si je pač dovoljeno včasih tudi kaj od drugod sposodit, a ne?

 38. 1tastar 1tastar pravi:

  Kako kmečko bi se slišal piedestal, če bi ga pokmetil v PODSTAVEK! 8)

 39. Jasna pravi:

  1tastar: Jaz sem tudi kmet-ica, namerno se izogibam tujkam. . Mogoče zato, ker sem pogosto bila v družbi nekega psihijatra, ki je tako pretiravo s tujkami, da mi je bilo že slabo.Od takrat se jim kolikor je možno izogibam.Sram me jih je uporabljati.

  MC-ja po svoje razumem.On je nobel gospod.On ve,da Portoroža ni niti bilo na zemljevidu,ko so v Opatijo na počitnice hodili avstroogarski monarhi in potem še njihovi potomci.Kolikor se spomnem je bil fen od princese Diane.Čudno, princ Harry pa naveličan noblesse bi pa rad bil navaden.Ta fasciniranost s modro krvjo malce že spominja na tvojega “najljubšega” Plemenitega.
  A zajebavam pretirano?

 40. Jasna pravi:

  Vickyha: Ko sem brala knjigo Gregorja Tomca Mentalna Mašina sem morala 50krat pogledati v slovar.tip se mi je zameril do konca in naprej

 41. vickyha pravi:

  Kar pa zadeva kratke počitnice (kadar imaš čas le za kak vikend ) se pri nas hodimo razvajat v Avstrijo. Ponudba v vsakem 3 ali 4 * hotelu je odlična, hrana zelo dobra, do gosta so prijazni in ustrežljivi in se v vsakem smislu obnašajo zelo profi. Predvsem ni presenečenj, da kot gost “potegneš takratko” tako kot se mi je to večkrat zgodilo pri naših južnih sosedih. Predvsem Avstrijci razumejo pojem turizem in tudi kako deluje. Hrvati imajo glede tega svoje ideje in prijeme, ki pa so daleč od tistega, kar bi zahodnjeevropski gost pojmoval pod luksuz. Si pa zaračunajo, to pa! Zato na Hrvaško samo še na kak otok, takrat, ko se mi res zlušta (samo) morja……

 42. vickyha pravi:

  Jasna, jaz za take knjige sploh nimam potrpljenja. Sme zelo tipičen dvojček; vse mora biti takoj in ponavadi delam vsa dve stvari hkrati, medtem ko mislim na tretjo in že telefoniram. Zato so tudi moje (napisane) besede včasih požrte in črke zamenjane ali izpuščene. Natančnost samo pri poslu….. :)

 43. mica mica pravi:

  tastar, dej no že mal mir, včasih si tečen kot sam vrag, upam, da nisi moj sosed Nace. Tudi on ima podobne popadke kot ti, če ga glih prime :-)
  No- je bilo dovolj pridig?
  In če si se skuliral, si moj zapis oglej še enkrat-tokrat nameri svoje sitno oko v majhnega smejkota, ki sem ga nalimala tam zgoraj.
  In ta smejko se prijazno smeje- ne samo piedestalu, tudi tebi, buci, buc

 44. Karmen pravi:

  Ko smo še hodili v hotel z majhnimi otroki, smo rekli sceni Jurski park. Rdečeličnim nemškim šoferjem ni bolj zanimivega, kot opazovanje majhnih, lačnih, utrujenih in glasnih otrok za sosednjo mizo.

 45. Fritz pravi:

  Zaplankanost pač ne pelje nikamor. Mislim, da slovenskim turističnim delavcem damo še preveč denarja glede na njihovo ponudbo. Ma kakšna Kranjska gora, ali pa Rogla. Samo skočite čez mejo v Avstrijo, pa boste videli,kakšno ponudbo dobite v Avstriji pri jodlarjih. Ni primerjave, pa še okolje je urejeno. Pred mesecem dni sem bil v Postojnski jami (no, ne v sami jami, ampak pred njo), pa sem mislil, da je vse izumrlo, ne glede na to, da je bilo dosti ljudi tam. Obratoval je le hot dog kiosk. Za crknit, pa po celi avtocesti in na vseh plakatih se bahamo s to jamo. Direktorja je potrebno takoj ustreliti, pa v tisto brezno z njim. Slovenski turizem je v pi…,, kar ni jasno le tistim največjim slepcem.
  Kar se pa tiče primerjave Opatije in Portoroža… ne zajebavajte se. Nekateri šaljivci primerjajo Portorož z Monte Carlom, vendar so slednjega videli le v prenosu formule 1. Portorož je bil v redu v mojih najstniških časih, ko smo prekrokano noč končali s kavo v Portorožu in s pizzo preden smo šli domov. To je pa vse, kar je omembe vrednega v Portorožu.
  O hrvaškem gostoljubju ne bi izgubljal besed, ker to pač ne obstaja. Vendar pa je Opatija navkljub vsem najboljša urbana obmorska opcija v bližini Ljubljane. Žal. Izbire med Portorožem in Opatijo ni, ker o tem ne razmišljam in grem v Opatijo. Opatija ima dobre in slabe strani, vendar nazadnje tudi nekaj odličnih restavracij. In že zaradi tega se splača iti tja!

 46. ManiaDepressiva pravi:

  danes sem maničen. Rad bi komu kaj dal. Kakšen denar, za na morje, tudi če bo kasiral od 600.000 milijonov eurov kaj malega od vlade, vseeno, rad bi dajal, dajal………..DAJAL! :(

 47. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  A propos tujk: seveda obstajajo ljudje, ki mislijo, da bodo izpadli bolj pametni, če jih bodo prekomerno uporabljali. Ampak takim ne pomaga nobena, kot tudi nobena ne škodi tistim, ki imajo kaj pametnega povedati.

  Nasplošno sem skeptičen do tistih, ki pridigajo proti tujkam, ker jih imam na sumu, da v nobenem primeru ne bi razumeli, kaj hočejo ljudje povedati. Zato tudi tistih, ki (mi) na začetku 21. stoletja priporočajo Jurčiča in Levstika kot vzornika, ne jemljem resno.

 48. NEXUS pravi:

  Tavčar je zakon…..

 49. Fritz pravi:

  pa kaj se bunite glede tujk, saj se je MC potrudil in vam je prevedel oz. pojasnil tudi jedi:
  > boeuf stroganoff (ki ni drugega kot na trakove narezana goveja bržola v omaki s kislimi kumaricami in z rižem) ali stéphanie pečenka (mesna štruca, polnjena s trdo kuhanim jajcem) ali piščančji fileji s sirom v smetanovi omaki (kar je to, kar je)

 50. Fritz pravi:

  Vsak pač izbira način, kako piše in to še ne pomeni, da se prepucava. Če pa vsako tujko ne razumeš, pa tudi ne, da si totalni kmet.
  Tale blog vse bolj izpada tako, da obstajajo dotični, ki svojo zafrustriranost zdravijo tako, da skušajo biti pametnejši od MC-ja. In tu ne gre za utemeljenost postov, pač pa zgolj za kompleks, da je MC morda bolj znan, morda lepši in nenazadnje tudi pametnejši.

  Kaj je že Jajzi pripopal nekaj objav nazaj:
  http://xkcd.com/386/

  Ne, ne… ne gre za to, zgolj za kompleks!

 51. Idiots Delight pravi:

  Strinjam se s Fritzem, da je tale link adekvaten na komentar.Tavčar..?!, daj ga no srat, cvet v jeseni??

 52. Jasna pravi:

  ManiaDepresiva:Vzemi moditen pa bo vse v redu.

 53. ManiaDepressiva pravi:

  Jasna, hvala. Se mi zdi , da ni moditen. To je za stanje borderline.
  moram jest LepoNeEx. Občasno CipraMile, cipraLeEx. A chante. akcent na e. :(

 54. febo pravi:

  ko sva bila z ženo nazadnje v opatiji, sva bila nad gostinsko ponudbo in ustrežljivostjo tako močno navdušena, da sva še pred postrežbo pijače vstala, se podala do avta in odbrzela v portorož. gorivo in izgubljen čas je zlahka odtehtala portoroška ponudba, ki je za razliko od opatijske na nivoju. res pa je, da opatija lepše izgleda.

  p.s. nekateri uporabljajo tujke, pa se tega ne zavedajo, ker so plod njihovega naravnega razmišljanja. drugi jih uporabljajo zato, da bi prikrili prazno vsebino – žal je takšnih največ.

 55. Jasna pravi:

  ManiaDepressiva: Potem imaš polno vrečko zdravil,ko greš iz lekarne.
  Enkrat sem se peljala z vlakom in tip,ki je sedel zraven mene mi je ponujal denar naj si kaj kupim.Solznimi očmi mi je govoril, da mi mora nekaj dati.Tvoj komentar me je spomnil na ta dogodek.Zato sem te vzela resno..Drži se ,stari!

 56. fritz fritz pravi:

  Ni vse zlato, kar se sveti, pa tudi sto ljudi, sto čudi… Iz Opatije imam dobre in slabe izkušnje. Če odmislim Hrvate, pa v glavnem dobre. O primerjavi portoroške in opatijske ponudbe, pa mislim, da nista primerljivi. Vzemi si čas, ali pa kakšnega “vodiča”, ki malo več zahaja v Opatijo in se boš o tem prepričal.

 57. Rafael pravi:

  Fritz: Če bi se vsi strinjali s avtorjem, bi bil ta blog odveč.

 58. 1tastar 1tastar pravi:

  MC, homo publicus 3. milenija! ;)

  Ideal Jurčiča in Levstika je permanenten, dočim MC ne bo presegel aktualnosti današnjega momenta.

  Čigar lingvistične percepcije so FDV-jevske provenience, absolutno orientirane v lasten ego, ne more tangirati večne paralele klasike. Internacionalnost njegove ekspresije je za njegovo generacijo subordinirana vsaki ruralni originalnosti.

  Negativno impresioniran je, če redaktor plača penale, ker je v svoji ediciji permitiral avtorjevo proklamacijo v angleški transkripciji.

  :!: :!: RAZUMELI :?: :?:

 59. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Wow, you speak French!

 60. Nick pravi:

  Opatija mi je bolj všeč od Portoroža, užival sem na njihovem sprehajališču ob morju in v njihovih parkih, pa na Učko sem se zapeljal. Wunderbar.

  In še obvezni OT: za moje pojme so tujke sestavni del slovenskega jezika. Konec koncev so tujke tudi avto, telefon in lokomotiva.

 61. fritz fritz pravi:

  @1tastar… saj znaš, če se potrudiš, čeprav se že vse čas strinjam s tvojim postom št. 28.
  @rafael… nisi razumel, kaj sem hotel povedati!

 62. Jasna pravi:

  Fritz:post50: Zakaj bi nekdo bil zafrustriran zaradi MC-ja? Ni razloga!
  Ni bogataš, ni lepotec od katereg zastaja dih,ni dobil glavni dobitek na lotu.On je je simpatična,poznana javna osebnost.Pa pametan je tudi.
  Saj se tukaj dobro zavedano,da je pametnejši od marsikaterega.Vsaj jaz vem,da sem prekratka za njega,ampak bolj optimistična, vesela, pozitivna…kot Boticellijeva Venera, ki izroni na površje v vsej svoji cvetni lepoti. Polna sreče.(ne se smejati).

  Nick:Pa palačinka tudi.To je kakosežereče hugarizem.

 63. Jasna pravi:

  1tastar 58.Predolgo si čakal! Vse to si lahko potuhtal včeraj med kuhanjem večerje.Na takšen način se lahko vsak važi.To ne velja! Ne šteje! Drugič ima ,da izstreliš kot iz topa in to takoj.Meni si vseeno simpatičen zelooooo.

 64. Nick pravi:

  Hungarizem ali hungryzem?

 65. 1tastar 1tastar pravi:

  pizda ( PO KMEČKO!)

  Si me zajebal in objavil nov post ravno sredi mojega razglabljanja. Se bom moral potruditi in znova napisati nekaj podobnega: :x

  To kar sem zapisal, ni bilo neither francois, nor FRANGLAIS. (Če veš, kaj je to in če znaš uporabljati: either-or in neither.nor) Za razumevanje tujk moraš znati latinsko in starohelensko. Vse drugo je samo plonkanje, ne da bi vedel, za kaj gre. ;)

  Kar se bahanja s tujim jezikovnim zakladom tiče, je »Cmokavzar in Ušperna!«

  Naj preizkusim tvoj IQ. Če imaš vsaj takega, kot ga je imel moj profesor, prevedi moj komentar v slovenščino (če znaš!)

  TUJEGA NOČEMO – SVOJEGA NE DAMO :!:

 66. 1tastar 1tastar pravi:

  fritz, zvečer delam kaj pametnejšega kot kuhanje večerje in pisanje komentarjev. Saj nisem Katarina! :)

 67. Rafael pravi:

  Dober je tale MC, ampak proti 1tastar – em večkrat izpade kot “kmet”..

 68. Jasna pravi:

  1tastar: Dobr si se razpičkal. Za razumevanje tujk moraš znati tudi praslovansko,st.angleško…To z večerjo ni bil fritz ampak jaz. Beri na izi. Zvit -praslovansko prepreden. Cepulla-latinsko-česen. Ko smo glih pri kosilu. Nisem prepričana Nick ,če je narobe ti popravi tako kot hungryzem.

 69. 1tastar 1tastar pravi:

  Allium Cepa = latinsko čebula

  Česen pa je Allium Sativum

 70. alcessa pravi:

  1tastar: tvoj tekst krepira zaradi maksimalnega manka interesantnosti, kumulacije sofizmov in kognitivnega vakuuma. Memento mori.

  :lol:

 71. Trofimov pravi:

  Zaprmej!

 72. Jasna pravi:

  1tastar. Mogoče je ta Allium Sativum iz botaničnega sveta, cepulla pa iz lingvistničega.Najboljš,da vprašam Chomskega.

 73. fritz fritz pravi:

  ej MC… še ena na Mlinarja in I feel politics…
  zanima me kam paše ta famozni SINCE, s katerim se kitijo razna slovenska podjetja.

 74. BelaJajcaDoTal d.o.o pravi:

  Fak, folk a boste to to temo še štrikal al kaj? ;-)

 75. ps9457 ps9457 pravi:

  Me zanima, MC, če ti bodo tudi tukaj naložili kazen za tujejezični naslov koit je bilo za I feel politics.

 76. 1tastar 1tastar pravi:

  Iz cepa izvira tudi cipolla (čebula po italijansko), naša čebula pa iz cipolle (čipole) :|

  Kogar pa botanika ne znima, ne more postati vegan :idea:

 77. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Ergo, po slavistični logiki je tudi čebula tujka. Ziher je v Slovarju tujk, se ne spomnim. Ampak kostanj (iz castanium) je pa stoprocentno.

 78. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Aja, PS: Tokrat me ne bo našeškal, ker blogi ne veljajo za medije.

 79. 359 359 pravi:

  ne ozirajte se name. tu sem samo zato, da si dvignem rejting.

 80. chef chef pravi:

  :lol:

 81. artaud pravi:

  že čehovu se je zdela opatija nekaj takega kot turobna, morda že takrat zaradi nemcev… hrvati pa so mu postavili kip pred kvarnerjem, ki je atraktiven predvsem, ker izgleda, kot da A.P.Č. še vedno letuje v njem :)

 82. Jasna pravi:

  artaud: Mc je tako petičen, da še kraljevske kretene prekaša.

  358:Malce sem te kliknila,če si že takšen lepotec.Tam sem najdla nekega Dinozavra.
  Vidiš, 1tastar tudi dinozaver je tujka.Deinos gr. strašen, saurus-kuščar.Vse skupaj je zabavno ampak brezveze.

  Marko: Nick je zgoraj(60) napisal, da je tudi avto tujka.In res je knjižno hrvaško je samovoz.Pa kaj ti pravim saj ti obvladaš ,če prevajaš Dežulovića.Kostanj pa sploh, botanika in dendrologija sta poglavlji za sebe.

  1tastar:Talijanščina ima ogromno besed,ki so iz latinščine,tako kot recimo fumare.

  Kar se tiče I feel love,ups Slovenija so baje Rusi fuuul navdušeni nad slogano in podobo.Zdaj je tam nek turistični sejem.

 83. Nick pravi:

  Jasna: mojega hungryzma nisi poštekala. Pa ni panike.

 84. Jasna pravi:

  Nick: Pa KAJ še…! Zdaj sem! Pronicljiv humor, Nick vsaka čast.

 85. vickyha pravi:

  Jasna, ful me zanima, a si bla ti s filo faksa?

 86. 1tastar 1tastar pravi:

  ZIHER je tudi tujka.

  Saj brez tujk gre res težko:

  “Majster je z zobmi auscugal štofelc iz flaše, dvakrat cuknil iz nje, krepko špuknil skozi zobe, potem pa s zvangami poglihal flahajzen in ga prišraufal na dilo” “lol:

 87. dejženovprispevek pravi:

  A ni tud Crnkovič tujka? Ja, ziher je bolj tujka, kot sam ziher!

 88. luca pravi:

  Dragi Marko, ze skoraj eno leto me ni bilo tukaj, ampak sem kjub temu vsaj dvakrat mesecno prebiral objave, predvsem tvoje, ker je vse ostalo v veliki vecini na nivoju podalpskega mikroregionalnega razumevanja sveta. Kar mi ni jasno pri tebi, je naslednje. Kaj nekdo s tvojim umom in intelektualnim potencialom pocne v Sloveniji? In magari odmislimo tebe in geografsko pogojenost….kaj bi si nekdo s tvojim intelektom zelel poceti obdan z ljudmi, ki prevladujejo v Sloveniji? Si iniciator diskusij. Ampak s kom? Vprasanje: Zakaj ni vec intelektualno utemeljenih reakcij na tvoje objave, zakaj se vsaka debata zacne in konca z obtozbami? Dimitrij – njegova eminenca – zunanji minister, se ob vsaki priloznosti, ki jo ima, zgraza nad Balkanci, s katerimi je prisiljen sobivati na meji med civilizirano in necivilizirano Evropo. Zafrustrirana Reka, ki tudjmanizmu in hdz-u nikoli ne bo oprostila unicenja najbolj razvite ekonomije na Hrvaskem, je ob vseh pomanjkljivostih z druge strani veliko manj zakompleksana kot Ljubljana, na Reki petindvajsetlenica ob osmih zjutraj ne vprasa svoje kolegice, tako kot to naredi zenska v Ljubljani, “zakaj si se pa danes oblekla v oranzno in ne v rjavo ali crno”. Prav tako kot povprecna Ljubljancanka, ko jo na ulici ogovori moski, pogleda v tla in zardi, medtem ko povprecna Trzacanka gleda naravnost v oci in pravi: Ci conosciamo?….blablabla….DEJSTVO: Slovenija je Slovenija. Korak do Reke, korak do Trsta. Milijon let od Milana, milijon let od Rima. Reka je na Kvarnerju, ne na Azurni obali. Trst provinca na italijanski vzhodni meji. Slovenci in predvsem Hrvati so bili problematicni konjusarji in dvorni hlapci Dunaja, in nekdo, ki gre v Portoroz tako, kakor bi sel na lastno njivo, ki na poti proti morju poslusa Seku Aleksic, na zalost ni primerljiv z ljudmi v drzavah, ki imajo TRADICIJO MESCANSTVA, pa cetudi si na glavo obesi dva Rolexa in ima talno ogrevanje na svojem dvoriscu….

 89. ps9457 ps9457 pravi:

  @luca: seveda imaš vso pravico biti navdušen nad intelektualno mogočnostjo Marka in zgrožen nad nizkostjo Slovenije in njenih intelektualnih poskusov pisanja,a vendar se mi je zazdelo ob branju tvojega slavospeva Marku, da si le eden tistih ****liznikov, ki vidi v tujini ves prestiž, s katerim cinično ocenjuje domačo pisunsko sceno. ‘Svojega’ Marka opevaš za nekaj, kar mu po mojem skromnem mnenju ne pritiče, čeprav ga tudi sam rad kdaj preberem, a predvsem zato, da primerjam nedoslednosti, ki jih je poln od svojega urednikovanja Razgledov (uničil jih je prav sam zaradi svoje nedoslednosti v odnosu do intelektualne lastnine avtorjev) do današnjih razglabljanj v kolumni Dnevnika in še kje. Ko se spušča na reklamiranje svoje nesmrtne nokie in z oboževanjem piše o svojem sinu v iste kolumne, kjer sicer napada Jelinčiča ali Jankovića in se priduša na slovensko ‘majhnost’, ki pa ji pripada tudi sam. A to pravico ima in svet ga bere, ocenjuje, ignorira, napada in časti. Nikakor pa ga ne obožuje ta svet, tako kot poskušaš to lizunsko narediti ti s svojim prispevkom k slovenski blaznosti, kot sem sam razumel tvojo pisarijo.

  O Reki se motiš predvsem v tem, da ni zakompleksana. Pa še kako je! Nikoli Rečani ne bodo odpustili Zagrebu, da so imeli opero in dramo v isti stavbi pl. Zajca, da je reška promenada bila nekaj najlepšega, kar sem kot mladinec doživljal in so jo hoteli vedno primerjati z Jelačićevim trgom. Da ne govorim o njihovem razumevanju socrealističnega Trećeg maja in Kantride, ki je sicer edinstven stadion s skalo na robu igrišča, a Rijeka ni bila nikoli ‘velik klub’. Svojo ekonomijo so si zapravili že mnogo pred tuđmanizmom.

  Trst pa je bil vedno politično nazadnjaški, fašistoiden in so ga zato Italijani negovali kot najboljšo obliko obrambe proti okrutnim Slovanom na vzhodu svoje dežele, uspešno postavljali Calabrese za carinike na Fernetiče in uspeli skregati Slovence v množici združb, kjer si niso bili enotni. In še danes niso. In do Milana je 5 ur in ne milijon let, saj je tja prišla tudi Bernarda Marovt, če se je še spomniš! In od tam je prišel Riccardo Muti brez problemov na spominski koncert s Slovensko filharmonijo v čast Carlosu Kleibertu. Da o Rimu ne govorim. Dokazov je torej več kot preveč, da nismo prav nič za tem svetom, ki ga ti tako ceniš, v resnici je pa enako zakompleksan in razdejan, kot naša Šentflorjanska dolina. Čisto nič ne zaostaja za njo!

  Na Dunanju so pa govorili slovensko takrat, ko so šolali lipicance, saj so bili navajeni le slovenskih ‘bistahar’ in celo Žiga Herberstein je bil poslan v temačno Rusijo zato, da je lahko kot edini razumel slovansko govorico, ostali Dunajčani so bili preveliki provincialci, da bi znali še kaj drugega kot nemško. Doma je bil pa Žiga iz Vipave, če slučajno ne veš, in so tam govorili slovensko ne le s konji.

  Seko Aleksić pa posluša, kdor pač hoče, potrošniško blago kot mnogo drugih, saj lahko poslušaš tudi Oliverja Dragovejića, če se ‘obregnem’ le ob tvoje argumente. Takih ‘intelektualcev’, kot si ti, *spoštovani luca*, Slovenija res ne rabi.

  Si opazil, kako smo si bili oddahnili, ko te ni bilo leto dni? Nekateri še vedeli nismo, da si in da si odšel. Mene pa nič ne napadaj, saj sem uporabil le tvoj ‘dokazni’ material za dokazovanje tvoje zaprtosti, ozkosti in hlapčevanja do tujcev. Tradicijo hlapčevstva, pardon, MEŠČANSTVA kot sam praviš, imaš predvsem ti. S pravim ali kitajskim Rolexom na roki.

 90. pijanec pravi:

  Vsi, ki se pritožujete nad hrvaškim gostoljubjem… so pa se slabo do mene oz. vseh turistov obnašali tudi na luksuznejših karibskih otokih (množičnih instant turističnih destinacij nimam pretirano rad), Avstraliji itd. To je vsesplošen fenomen. Samo da pač npr. v Grčiji ne razumete, kaj se menijo za vašim hrbtom.

  Najbolj mi je smešno, ko ljudje vedno priporočajo Tunizijo, Egipt itd. in to samo zato, ker je poceni (to je vedno glavni razlog) in ker še v ceno všteto dobiš prevoz. Potem pa so vsaj 1 teden zaprti v hotelskem kompleksu in mogoče gredo na kakšen vodeni izlet. Dejstvo pač je, da postaja Hrvaška predraga za povprečnega Slovenca (tako kot npr. francoska riviera) in zato pač pljuvajo po tem, česar si ne morejo privoščiti in jim pač ostanejo destinacije, ki jih okupirajo vzhodni Evropejci in zahodnjaki na socialnih. Primerjati npr. Tunizijo z ostalimi je skrajno bebavo. Že tista bedna dolgočasna pokrajina, da ne omenim gnilega morja (če komu ni jasno, zakaj so bazeni vedno polni, čeprav je poleg morje) in teženja na vsakem koraku…

  Vsaka boljša oz. zrela turistična destinacija se želi znebiti gostov, ki za potovanje hočejo zapraviti 400 evrov, kjer imajo že vse vključeno. To so slabi turistje in gostje, ker prispevajo in zapravijo minimalno. Samo koncepta slabih turistov večina pač ne dojame in potem je kriva “predraga destinacija”.

 91. 1tastar 1tastar pravi:

  Pijanec, najlepše je doma! Dobra hrana in mrzel pir :!:

 92. Andy pravi:

  samo to… samopostrežba ni za zmanjševanje delovnih mest, ampak zato, ker strežnega osebja ni in da se razbremeni te, ki so

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.