BH-903

Četrtek, 3. april 2008

Končno sem našel prave slušalke za telefon. No, ne da sem jih našel — Nokia jih je končno naredila.

Slušalk sem imel že kar nekaj. Žičnih in brezžičnih, a v vsakem primeru brezveznih. Žične tako ali tako pridejo po defaultu z vsakim telefonom, vendar se jih nikoli nisem mogel navaditi. Absurdno dolge žice — kot da je med ušesi in hlačnim žepom ali dlanjo ob telesu iztegnjene roke več kot meter in pol — sicer dobro prevajajo zvok, vendar se zatikajo ob rokave, gumbe, kljuke, dežnike in torbe, predvsem pa se obupno zavozlajo, kakor hitro jih nekam odložiš.

Brezžične (bluetooth) slušalke pa so imele druge pomanjkljivosti. Prva je bila, da jih je bilo včasih težko spoznati z aparatom. Pozneje, ko je BT postal bolj zanesljiv, pa sta se uporabnik slušalk in sogovornik zelo slabo slišala. Po eni strani so postajale vse manjše oz. krajše, zato se je mikrofon počasi vedno bolj odmikal od ust. Po drugi pa še nisem imel BT slušalke za na uho, ki bi tako trdno tičala v ušesnem kanalu, da bi dobro slišal tudi sam. Da niti ne omenjam različnih sistemov natikanja in zatikanja slušalke in seveda dejstva, da je človek z njimi na cesti vzbujal vtis — zlasti s podaljšanimi mikrofonskimi ročicami, ki so morda bolje delovale —, kot da je televizijski voditelj s teleskopskim mikrofonom.


Vsake toliko časa sem spremljal nove modele brezžičnih slušalk in si jih kakšnih dvakrat na leto tudi ogledoval v trgovini. Ponavadi se je končalo tako, da me je minilo, ko sem si slušalko poskušal natakniti za uho.

Enkrat me je premamila slušalka, ki jo je bilo razmeroma preprosto natakniti za uho in je imela tudi kar dober zvok. A kaj, ko so me sogovorniki komaj slišali. Zadnja leta sem slušalke — žične — uporabljal le izjemoma, med vožnjo, pa še to le na daljših relacijah.

Brezžične bluetooth slušalke Nokia BH-903 ne poznajo nobene od naštetih težav. V bistvu gre za žično-brezžično zadevo — od telefona do “bazne postaje” po BT, od tam naprej pa po žici —, kar je očitno ravno pravšnja kombinacija. Sliši se dobro že zato, ker so stereo in ker sta oba ušesna zvočnika — kot je običajno pri žičnih slušalkah — prevlečena s blazinicama iz penaste gume, pa tudi slišijo vas dobro, ker je mikrofon dovolj blizu ust (desno od brade na žici ušesnega zvočnika). Dve žici in ovratna vrvica so dovolj kratke in pri tem še pletene, ne plastične, da se ne svaljkajo v spirale in ne vozlajo.

L1020986

OLED displej morda zgleda v redu, vendar je prenajhen, da bi bil kaj več kot zasilno pomagalo, da ne bi za vsako figo vlekli telefona iz žepa. Ampak glavno, da so BH-903 tudi radio. Poslušati radio po mobitelu je bilo doslej mogoče le z žičnimi slušalkami, ki so delovale kot antena. Ampak s temi slušalkami tako ali tako ne poslušamo radia po mobitelu: radio je vgrajen v slušalke (v “bazno postajo”), zato telefona za poslušanje sploh ne rabimo.

L1020985

Dobra stran teh slušalk je tudi boljše poslušanje glasbe. Na Nokiah nisem nikoli poslušal glasbe, ker je ton pretih za na cesto. Pri teh pa ne. Na BH-903 je mogoče tudi nastavljati glasnost z ukazom, ki spominja na skrolanje po iPodovem clickwheelu: v smeri urinega kazalca za glasneje, obratno pa za tišje. V telefonu imam 1GB micro SD kartico, en majhen the best of sem si že naložil.

Screenshot0041
Screenshot0044
Screenshot0046

Music management med iTunesi in telefonom je otročje lahek, odkar je Nokia naredila Nokia Multimedia Transfer, ki je nekakšen nadomestek oz. približek PC Suite za Mace. Dokler je bilo treba glasbene fajle pošiljati iz računalnika v telefon po bluetoothu, je to šlo precej počasneje. Šestkrat počasneje kot po USB kablu.

Nasplošno sem z artiklom zadovoljen. Kupil sem ga za 160 evrov pri Telerayu. Po zaslugi njihove zmedene in neažurne spletne strani sem šel tja po neke druge slušalke, našel pa BH-903. Hvala bogu.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Četrtek, 3. April, 2008 ob 01:07 v kategoriji Mac & Posh, Nokia, Po defaultu ZNB.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

42 komentarjev na “BH-903”

 1. Miran pravi:

  Članek me spominja na histerične ženske , ke letajo po veleblagovnicah, gledajo”ZNIŽANO” “UGODNO” in ne vedo kaj bi same s sabo!

 2. Miran pravi:

  Pa še to! Upam, da je tale nova slušalka protivnetna!

 3. 1tastar 1tastar pravi:

  Jaz bi pa rabil slušalke, ki b i prepoznavale samo meni všečne klice.Torej nobenih:

  “Delamo anketo….

  Ponujamo…

  Ali-………

  Ste vi…..

  Naša firma……

  -…..itd

  vsem navedeni odgovarjam z PPM!

 4. Jasna pravi:

  Hej Marko hvala za informacije.S slušalkami so resnično težave.Te so pravo odkritje! Ampak…komaj sem zbrala za Sony Ericsson W910 Walkman.Pa še to, nobene slušalke ne pašejo na otroška ušesa.Ko bi vsaj Nokia naredila kaj v tej smeri.Ali je mogoče že?
  A imaš mogoče v svojem the best of Ricka Wakemana?Tip je super in mu čist nič ne zamerim to, da je vstrajen oboževalec britanskega monarhizma.

 5. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Jasna: Otroških slušalk še nisem zasledil. Ampak po mojem lahko otroci – vsaj tisti dovolj stari, da že imajo mobitel – uporabljajo katerekoli. Slušalke z gobicami se da bolj zatlačit v uho, brez gobice pa so manjše in pač pašejo v manjša ušesca.

  Aha, Rick Wakeman! Že dolgo imam v planu The Six Wives of Henry VIII. To je treba imet v zbirki. Hvala, da si me spomnila.

 6. Milan'che pravi:

  Stereo bluetooth slušalka! Hvala za namig..

  Do sedaj sem imel samo eno Nokiino BT slušalko in je hitro letela v smeti.. Z Logitechovimi sem bil kar zadovoljen kar se kvalitete zvoka in baterije tiče, a so preveč okorne za uporabo in zadnja se mi je hitro polomila.

  Potem pa sem odkril slušalko Jabra BT 5020 in zaenkrat prisegam le na to.. Majhna, udobna za nošenje, navkljub majhnosti odlična avtonomnost baterije, vibriranje ob klicih, dobra kvaliteta zvoka..

 7. Jasna pravi:

  Ah, BH-903 spet ena luštna igrača, nič mi za čevlje ne bo ostalo!
  Wakemanov sin igra z očkom ampak prekleto je podoben basistu iz Yesov.Hvala ti za nasvet glede otroških slušalk.

 8. Hugo Boss pravi:

  Jasna in Crnkovič. Vajino “rajcanje” je že moteče!

 9. štulič pravi:

  Jasna&Marko. Yes! Le, Brain Salad Surgery poleg_priporočam!

  http://www.youtube.com/watch?v=yoxHGxQw9ws

 10. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Brain Salad Surgery! Lepo, da se še kdo tega spomni! To sem imel na LP-ju, moram nabavit na CD-ju.

 11. maja pravi:

  Jao, Marko, kolk maš ti dela s temi telefoni- džizs!

 12. Sašo pravi:

  Evo moj predlog, izbral sem ene “fensi”, drugač pa so Jabra slušalke izredno kvalitetne:
  http://www.jabra.com/Sites/Jabra/UK-UK/products/Pages/JabraJX10Cara.aspx

 13. Jasna pravi:

  Štulič: Veš kaj mi ni jasno? Emerson Lake in Palmer so igrali ni ustvarjali zahtevno glasbo pa so kljub temu polnili stadione.Kakšni časi so to bili? Ali so oni bili tako velike atrakcije?V mladih letih so bili pravi cukrčki.

 14. Pigsonn Goodday pravi:

  Pigsonn Goodday’s flog is due to start on Monday the 7th of April. All readers (with phones) welcome

 15. 1tastar 1tastar pravi:

  Jaz bi rabil brezžične, ki nesejo do 100 km. Imam namreč grdo navado, da mobi vedno pozabim na nahtkastelnu. :eek:

 16. markopigac pravi:

  Glasbe nikoli ne poslusam po GSM, ceprav imam prostora na njem za kar nekaj best offov. Pri slušalkah je pa vedno problem – ker so navadno res neuporabne. Pri kablu kot si rekel je fora, da je vedno misljen da ga nosis POD obleko (recimo med puloverjem in bundo). Zato je daljsi, da se ne precvika, in da lahko malo strli pri ovratniku ven.

  Rekel si, da je mikrofon pri desni slusalki. Greva stavit, da bi pri meni bil ravno nasprotno – na levi? :)

  V avtu, pa je bolje imeti mobilno napravo, ker se s slusalkami lahko zavozlas, poleg tega pa ti zaradi klicanja preko njih, moz postave prav tako zaracuna kazen.

  LP

 17. Zvezdana pravi:

  Moj mož Rok T. je imel tudi takšne slušalke, vendar so se kmalu pojavile mentalne težave. Postal je agresiven in depresiven. Sedaj pa še brez mobitela “sliši ene glasove” (ima prisluhe). Jemlje HalDol, pa še zmeraj je nekako, … ( :lol: )

 18. štulič pravi:

  @Jasna. Ne vem za sladkorčke_ja, takšni polni , zdravi so bili za hipijske čase. Le! Zdi se, da ta renesančni šmek, udarja tu_nekje v male možgane all this time! :?

 19. DocZober pravi:

  emersoni so bli cool za naše cajte, kwa, nou se zdaj neuem kva, a veš, zdej zobe je pa res treba pazt, pa ne lizat čokolade, tko k so vvčash.

 20. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Pigi: Hočeš povedat, da je telefoniranje s slušalkami v avtu prekršek?

 21. Jasna pravi:

  Štulič & DocZober:Jaz vaju sploh ne razumem! Mogoče, ker sem ravno zdaj vesela prišla z žurke?Zober ne piši v slengu,ker to ni seksi.

  Zvezdana: Tvoj mož Rok nikakor ni mogel imeti takšne slušalke, ker jih je ravno pred kratkim Nokia izumila in naredila.
  A ne, Marko…

 22. Fritz pravi:

  Jabra rules, če iščeš slušalke za telefoniranje… imel sem BT Nokio, pa BT Sony Ericsson, pa še prej ene BT Logitech, pa žične Sony Ericsson, pa žične Motoroline, in vse skupaj niso vredne nič. Sicer se mi je zdela cena Jabrinih BT slušalk JX10 v tistem čau čisto pretiravanje, saj so bile daleč najdražje, vendar pa sem sedaj več kot prepričan, da so bile vredne tega denarja!

  Glasbe po telefonu ne poslušam… zaenkrat še iPod, nekoč pa…

 23. ps9457 ps9457 pravi:

  Ne razumem tega siol-a, da dopušča MC-ju nenehno reklamirati karkoli v zvezi nokio. Enkrat sem že ‘protestiral’, pa me je MC nonšalantno ‘zabil’, da mu plačujejo z naturalijami.
  Skrajni čas bi bil, da nekdo ukrepa proti reklamnim zapisom, saj to presega vsako normalno etiko pisanja v kateremkoli blogu.

  Žalostno, s čim se danes ukvarjaš, g. MC.

 24. REKLAMA pravi:

  epp program: NOKIA – CONNECTING PEOPLE

 25. REKLAMA pravi:

  epp program: NOKIA – CONNECTING PEOPLE,

 26. REKLAMA pravi:

  NOKIA CONNECTING PEOPLE, BUY A NEW NOKIA

 27. REKLAMA pravi:

  OR NOKIAN TYRES

 28. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Ne plačujejo me niti v naturalijah, kaj šele kako drugače. In nikoli nisem nikogar nonšalantno zabil s to trditvijo – niti kakšnega anonimnega nakladača. Poberi se z mojega bloga.

 29. Jasna pravi:

  Marko: Ne bi rada nobenga zagovarjala (ps9475),ampak večini ljudi je res sumljivo.Danes sem bila na novomeškemu teku in v družbi je stekla beseda o Nokii na tvojem blogu.Bila sem edina, ki varjame v tebe,ki ti zaupa.Jaz te imam za načelnega človeka,ki vedno stoji za svojimi dejanji in za vsem,kar počne.Če bi reklamiral Nokio varjamem, da bi to tudi povedal.Imam te za ponosnega človeka,ki upa pogledati v oči tudi takšnim stvarem, ki niso najboljše a so se vseeno zgodile v življenju in reči jebi ga tudi to je del mene, tudi to sem jaz.Če človek stoji za svojimi dejanji se jih ne sramuje.Mislim, da pišeš o Nokii samo zato, ker ti je Nokia tega vredna.Ne zameri ljudem kot je ps9457 moja današnja družba ni bila nič boljša.Moje vnet govor v potporu tebi je prekinil fant s zgodbo o Cezarju,ki je tudi slepo verjel tako,kot jaz.

 30. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Jasna, ne bodi patetična.

 31. Jasna pravi:

  Tudi ti,Brutus? je tista znamenita Cezarjeva.To sem pa pozabila napisati.

 32. fritz fritz pravi:

  Spet se bom postavil MC-ju v bran, čeprav tega sploh ne potrebuje. Ne vem zakaj, ne bi smel človek pokazati navdušenja nad določenimi tehnikalijami ali celo nad določeno blagovno znamko. Glede te Nokie mi dol visi, vendar pa navkljub temu rad preberem (ker me tovrstna tehnologija zanima), izkušnje drugih.

  Tudi, če MC-ja Nokia mastno plačuje, mu nič ne zavidam, pač pa mu privoščim, če se je uspel tako dogovoriti. Ali se je s tem prodal, ali ne, mi je še manj mar. Najbrž ima MC v sebi kljub vsemu Trkajev stih: “…lahko me plačaš, ampak ne mor’š me kupit…”, pa tudi to ni pomembno.

  Tale blog je nenazadnje zapis življenja in razmišljanj človeka iz mesa in krvi ter s kakšno možgansko celico. In zato ga jaz rad berem, pa če piše o Nokii, Oskarju, politi, medijih ali pa samo o tem, da zjutraj ni našel dveh enakih nogavic.

 33. bernardka pravi:

  sef na hribcku je in al out, se zmer ni jasno?
  al se kr use gremo malbrezveze?
  ipak bo mal drgacn cajteng v enem in drugem slucaju :)
  in kam relocirat altruiste?
  ce je vse u meglovju, pol ste pac lahko malenkost pomagljivi, ker mi mal voda v grlo tece.

 34. markopigac pravi:

  ti si celi pigi. vem, da je prekrsek klicanje z delujoco mobilno napravo, ampak ce je telefon crknjen oz ce ne deluje, pa ga vseeno lahko imas na usesu. za vgrajen sistem pa (menda, ne da se mi zdaj iskati) se ne stejejo slusalke v usesih.

 35. Miran pravi:

  Tovarišu Crnkoviču popuščajo živci.V njegovi demokratični drži se odkrivajo resnice. Kaj mene brigajo njegove Nokie in slušalke.
  Očitno se bo mogel lotiti kakšnega izobraževanj, da je treba poslušati z ušesi in ne z slušalkami.

 36. Jasna pravi:

  OMG, ko danes berem to patetiko v kom. 29 ti moram napisati ozadje.
  Slučajno sem otkrila nekaj, kar me je pretreslo.To je Wakeman-Arthur Battle The Video Music Tribute pt 7/8.Ta zgodba, glasba in strastni fen Rolt, ki je vse to multimedijsko opremil sta me ganila do solz.In v tem filingu sem pisala kom 29.Pa kaj morem…

 37. Primoz pravi:

  Sem prebral, da slusalke podpirajo tudi Audio Video Remote Control Profile (AVRCP) 1.0… Jih je mogoce uporabiti kot remote za avdio/video programe na PCju, MACu?

 38. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Primož: Nisem se poglabljal v AVRPC, ker ga ne rabim (in niti ne vem, za kaj bi ga rabil).

 39. Primoz pravi:

  Marko: Ne vem iz kje vse, na cem vse in v kakih polozajih konzumiras razne vsebine. Sam uporabljam vec PCjev in telefon in TV in mogoce se kaj, nima veze… Morda bi bilo mogoce namesto telefona povezati s slusalkami PC, na katerem bi jih uporabljal npr. Skype. (Prirocno ce ze ne sedis za svojim stacionarno namescenim elektronskim oknom.) Ce pa bi med klicem slucajno gledal svojo priljubljeno nanizanko, bi z bazno enoto slusalk zacasno ustavil predvajane. In ga tudi nadaljeval po koncu klica.
  Vem, da za to obstajajo boljse resitve a(!) zadeva se mi zdi prirocna, ce jo ze imas okoli vratu, ker recimo daljinca v najbolj kriticnih trenutkih ni pri roki, kot bi po definiciji (ali ne) moral biti.
  So, can you pause playback in iTunes with this new toy of yours?

 40. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Primoz: I don’t think so.

  Sicer pa sem se odločil, da ne bom šel v smer konvergence naprav. Računalnik bom imel za pisat in delat karkoli, mailat in internet. iPod bom imel za the best of playliste. Televizijo bom imel za gledat televizijo. Hi-fi pa bom imel za muzko poslušat. Ločeno. Vsako stvar posebej.

 41. Primoz pravi:

  Marko:
  Malo sem kliknil po netu… Mislim, da so dobre moznosti za uporabo slusalk z raznimi napravami.

  Glede ne-konvergence… zanimivo (najprej in se vedno nerazumljivo ampak – zanimivo). Bi dodal mogoce se kak argument, ki je botroval taki odlocitvi? Sam imam nasprotno mnenje. Neposredno iz glave trenutno niti ne vem zakaj a bom ozavestil argumente ce se nama ljubi napisati se kaj na to temo.

 42. ps9457 ps9457 pravi:

  Spoštovani MC, naj te postavim na laž: tukaj je link, kako si me zabil v svojem lastnem pisanju: http://ps9457.blog.siol.net/2008/04/07/da-postavim-crnkovica-na-laz/

  Kar meči me s svojega bloga, z lažmi se mečeš z bloga sam, “spoštovani”.

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.