Pravice revežev

Četrtek, 8. maj 2008

PS: Končno smo prejeli odgovor, ki smo si ga želeli in ga težko pričakovali:

SKLEP: Otrok OSKAR CRNKOVIČ je sprejet(-a) v Vrtec Pod Gradom, enota POLJANE, Poljanska c. 21, z dnem 1.9.2008.”

Strahovi so bili odveč. Problemi, o katerih pišem v Janini kolumni, pa seveda ostajajo relevantni. Kako naj starši zavrnjenih otrok ugotovijo, kdo jih je ogoljufal? In tudi če izvejo, kako naj ukrepajo?


Članki kot ta v Financah, v katerem ekonomist Domen Cukjati kritizira dejstvo, da država diskriminatorno financira samo javne vrtce, ne pa tudi drugih oblik varstva predšolskih otrok, me zelo zabavajo. Smešni so ti mladi prfoksi! V imenu principov bi državo postavili na glavo. Samo da bi bilo zadoščeno liberalni doktrini, po kateri bi morali biti najprej vsi enaki, da bi lahko postali neenaki.

Zadnje dni aprila, ko to pišem, še živim v negotovosti, ali bo Oskar jeseni sprejet v vrtec ali ne. No, iz dveh od štirih vrtcev, v katere smo ga morali prijaviti, je že prišel po en pozitiven in en negativen odgovor — in to iz tistih najbolj oddaljenih.

Kakorkoli, trenutno se za vsak slučaj ukvarjam z zbiranjem statističnih podatkov: kolikšne so kapacitete vrtcev (skozi čas) v razmerju do števila otrok; ali je dolgoletno padanje števila rojstev kaj vplivalo na povpraševanje po vpisu; ali se trenutni baby boom že kaj pozna pri navalu.

Demografija je tu neizprosna: manj živorojenih otrok bi moralo pomeniti manj otrok v vrtcih — pri enakih kapacitetah torej več prostih mest. Ampak potem se vmeša sociala: kdo pa pravi, da število otrok v vrtcih ne niha zaradi zdaj večjega, zdaj manjšega navala, glede na dostopnost in privlačnost drugih načinov varstva, pa tudi zaradi dejanskih ali fiktivnih migracij — skratka, glede na iznajdljivost staršev?!

Absolutno podpiram koncept javnih vrtcev. Seveda ne bi imel nič proti zasebnim vrtcem, pa če bi jih država subvencionirala ali ne. Vsak po svoje, če lahko. Seveda pa ne mislim, da bi država morala subvencionirati varstvo otrok kar povprek, kot predlaga Cukjati: tudi matere na porodniškem, babice, varuške. Proti bi bil ne zato, ker bi MŠŠ dajalo sredstva, ne da bi imelo nadzor nad kvaliteto, temveč zato, ker bi se pribrisani Slovenci že kako znašli in jih na debelo okrog prinašali.

Obstoječemu sistemu javnih vrtcev zamerim kvečjemu to, da ni dovolj prostora za vse otroke. Kakor hitro je povpraševanja več od ponudbe, se začnejo komplikacije.

Po eni strani je v socialnem smislu prav, da imajo otroci deprivilegiranih staršev prednost pri vpisu. Toda ti otroci oz. starši jo imajo že pri plačilu, saj so uvrščeni v nižje razrede. Zato je po drugi strani tudi krivično, da imajo otroci iz klasičnih, če hočete tradicionalnih, dvostarševskih družin — v katerih sta oba starša zaposlena in vsaj solidno preskrbljena — manj šans, da pridejo v vrtec, kot pa otroci ločenih staršev ali staršev študentov. Na to ne pristajam. Nimajo samo reveži pravic, tudi premožni jih imajo!

Še bolj nevzdržno pa je dejstvo, da nekateri starši goljufajo s tem, da se fiktivno ločujejo in se prijavljajo na fiktivnih naslovih. Namišljene samohranilke in namišljeni Ljubljančani — morda celo v okolišu Oskarjevega stalnega naslova — direktno zmanjšujejo njegove možnosti za sprejem v vrtec. In to na nelegalen način! Kaj zdaj? Kako lahko sploh ugotovim, kdo ga je ogoljufal? In tudi če izvem, kako naj ukrepam?

Sistem javnih vrtcev naj kar bo. Samo izpopolniti ga je treba, da ne bo prihajalo do absurdov in krivic.

Jana (Oskar in jaz), 6. 5. 2008

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Četrtek, 8. Maj, 2008 ob 00:29 v kategoriji BabyBlog.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

55 komentarjev na “Pravice revežev”

 1. mica mica pravi:

  škoda, Marko, da se nisi obregnil še ob povsem banalen problem: kako so vrtci zgrajeni.
  marsikje bi se z veseljem širili, a, žal, tega ne morejos toriti, ker so slvoenski vrtci praviloma zelo razkošno zgrajeni v širino in dolžino, kakršnakoli “višina” pa je onemogočena. Si predstavljaš- teoretično- koliko bi lahko bilo samo prostora v mansardah, če bi bila, seveda, izgradnja vrtcev malo bolj smotrna.
  Enake probleme imajo tudi tisti osnovne šole, pa teh sploh ni malo, kjer jim življensko primanjkuje prostora, mansarde pa so razkošno prazne, ker so stavbe zgrajene absolutno ne-ekonomično.

  vrtec Pod gradom je eden najboljših vrtcev kar jih poznam, zato imaš, po svoje, tudi srečo.

  Čudi me pa, da posamezniki še niso našli kakšne vrzeli v zakonodaji, ki bi omogočala ustanavljanje manjših zasebnih (?) enot posameznih vrtcev, to bi bila, navsezadnje, v današnjih časih zlata jama zaslužka (če si lahko privoščim to neumestno pripombo na račun tistih, ki bi radi čez noč obogateli)
  Poznam nekatere t. i. družinske oblike tovrstnih vrtcev, ki so izjemno uspešni in otroku zelo prijazni.

  Skratka, vso srečo oskarju, ker če so tudi vzgojiteljice tako prtijazne kot je njihova direktorica, potem bo v vrtcu res užival.

 2. 1tastar pravi:

  Poznajo tisto “Žena naj bo doma, čaka naj na moža….!” ;)

 3. Petra pravi:

  Mica: Poiskusi odpreti vrtec. Minilo te bo že bi standardih za kuhinjo.

 4. Miran pravi:

  Moja stara mati je znala povedat že navsezgodaj:Pejva Miranček, greva na polje, saj brez dela bi jela. In imela je prav. To je bil vrtec z vsemi ustreznimi standardi.
  Danes je moja stara mati že pokojna, zato je vse narobe.

 5. dare dare pravi:

  A kdo je goljufal? Poleg že omenjenih “navideznih” ločencev in podobnih , ki obvladajo takšne “finte” so med goljufi še vsi, ki zraven minimalnih dohodkov služijo na črno, cela horda zaposlenih pri privatnikih, ki jim gazde prikazujejo minimalne plače, ostalo pa izplačujejo v gotovini in še vsi,ki preprosto utajijo del dohodkov, ko pišejo podobne prijave in uspejo. Vse te skupine “goljufov” (ljudi, ki se pač znajdejo ?!) so zelo velike, tako da je mogoče sistem javnih vrtcev ( otroških dodatkov, štipendij, socialnih pomoči ipd…ipd…) boljši, kot izgleda, le zaobiti ga je nekoliko prelahko!

 6. Jakec1982 pravi:

  In kaj je tako smešnega na Cukjatijevem članku? Kaj je interes države? Da ima vsak otrok organizirano varstvo ali da ima država javne vrtce? Pomislek o goljufijah ni na mestu. Kaj je lažjega kot to, da država veže določeno vsoto denarja na rojstni list?
  Cukjatijev predlog je dober in mi ni jasno, kako imaš lahko tak odpor do njega, po drugi strani pa trepetaš, če bo otrok dobil varstvo, ki mu pripada.

  “Minilo te bo že bi standardih za kuhinjo.”

  To je prva lekcija pri ohranjanju monopolov. Postavi nemogoče standarde, pa ne bo nihče niti pomislil na konkurenco.

 7. katarina katarina pravi:

  veš marko, zgodbico o tem, da naj bi se starši ločevali zaradi vrtca, sem tudi jaz poslušala kar nekaj časa, dokler mi ni svanulo, da se starši za to pač ne ločujejo – dobesedno, ampak to počnejo koruzniki tako, da pač uradno ne živijo skupaj. keč pri vsem tem je, da morajo tudi oni določiti preživnino in stike in, kar je lahko potem zajeb na celi črti, na koncu se iz vsega tega res razvije enostarševska družina (največrkat mama+otrok), oče pa po nekaj letih zahteva skrbništvo nad otrokom. :) če je tolk vredno goljufanje pri vrtcu … res debilno.

  moje tri prijateljice imajo vse otroke stare 1-2,5 let. v javni vrtec jih ne morejo dat, ker v kranju samo en dela preko 16 ure, one pa pridejo iz službe okrog 17 ure. jih imajo v privat varstvu in plačujejo zanj od 250 – 300 eur, kar je veliko, glede na to, da je pri hiši ena plača, mizerna preživnina in otroški dodatek (pa vse tri so v najemniških stanovanjih). koliko je še takih družin, ki financirajo upokojence, ki lahko in imajo veselje varovat malčke, ne bo nikoli znano, se pa da na tem črnem trgu dobro služit.

  kar pa mene bolj boli pa je to, koliko stanejo froci v osnovni šoli, kjer ni več subvencioniranja glede na status, ampak izključno glede na finančni položaj (in v dohodke štejejo prav vse prilive). država pa šolam daje približno enako denarja, pa naj bo šola v blokovskem naselju, kjer je znatno več “socialno ogroženih (resničnih ali fiktivnih), ali pa na vasi oz. izven mesta, kjer je situacija popolnona drugačna. hčeri sem iemla v obeh takih šolah in v tisti na vasi, sem vedno imela subvencionirano prehrano, tabore in zdravstveno kolonijo, tukaj v mestu, pa gladko padem ven, ker je pred mano za tri liste drobno napisanih prednostnih družin. to pa je nebuloza na kubik.

 8. Miran pravi:

  Marko;Je pa res, da se tebe na lahek nači bere, da imaš močno proti sedanji oblasti. Cukjati resnično ne dela nakih neposrednih napak. Če bi ti izbiral za boljši vrtec, katero politično opcijo bi si izbral? Jaz za tebe vem, rad bi slišal še tvojo potrditev mojega mišljenja o tebi.

 9. Miran pravi:

  Pa še to.Še v času komunizma sem delal na šoli, zraven je bil vrtec. Ista ustanova. Hočeš nočeš je bilo na šoli in v vrtcu vse vredu. Še celo prepričani smo bili v to, kajti niti pomisliti nismo upali, da je kaj narobe.
  Dvakrat na leto je prišla vojska z dvema kamionoma mladih fantov-vojakov in smo priredili kulturne dneve zaprto odprtih vrat.
  Vsi smo bili bratje in zedinjeni, kuhinja je bila vredu, med nastopom smo kadili, se v zbornici totalka zapili, le oni harmonikaš ob steni, ki je sviral Balkan ekspres je dobil odmerjeno količino doze, za katero je bil zelo vesel.
  In vrtec je bil poln otrok. Prostora je bilo za vse.
  Oh moja pokojna stara mati. Tebe ni bilo nikoli tudi na taki proslavi. Ta čas si doma čistila fižol.

 10. zloba zloba pravi:

  Uf, kolikor sem seznanjena s Pravilnikom o sprejemu otrok v vrtec, je glavni kriterij za sprejem (beri: prinese največ točk) stalno prebivališče na področju MOL. Ta kriterij navrže celih 40 točk, kar je daleč največ. Naslednja ‘cifra’ je 10 točk, ki jih dobijo otroci, katerih starši imajo status študenta. Dejstvo, da otrok prihaja iz enoroditeljske družine, prinese celih 8 točk, kar je le 2 točki več od kriterija, ki upošteva, oddaljenost vrtca od kraja stalnega prebivališča. Razno razne ‘goljufije’, o katerih teče beseda, torej prav velike razlike ne prinesejo, če sploh. Malce drugače bi bilo, če bi govorili o višini položnice, ki jo je potrebno za vrtec plačati, a to nekako ni bila poanta zapisa, kajne?

  Tule je moč najti večino informacij:

  http://www.ljubljana.si/si/mescani/zivljenjske_situacije/otroci/11733/podrobno.html

 11. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Zloba: Očitno smo imeli srečo, da v našem becirku ni veliko “konkurence” za vrtec in da ni navala nanj od drugod. Sklep ne navaja, koliko točk je prejel otrok, ampak po mojem izračunu jih je Oskar dobil 54 (40 za MOL, 6 za najbližji vrtec, 3 za zaposlitev staršev v bližini vrtca, 5 pa za starost 11 ali več mescev na dan 1.9.2008).

 12. Mišika pravi:

  zloba, prav te male točkice potem odločajo o tem, ali bo otrok dejansko sprejet ali ne.

  Tudi mi smo za našo hči upali, da bo letos sprejeta v vrtec. Pri vlogi sem obračala in seštevala točke ter bila prepričana, da pri sprejemu ne bo nikakršnega problema, čeprav je vrtec sicer zelo zaseden.

  Od vseh kriterijev, ki prinašajo točke, tako nismo prejeli točk samo pri postavkah: socialna ogroženost, enostarševska družina, otrok s posebnimi potrebami in študentska družina. Ostali kriteji: starejši otrok v vrcu, bivanje v bližini vrtca, zavrnjena prošnja, oba delava v neposredni bližini vrtca,… so bili izpoljneni.

  Ko sem odločbo prejela, sem bila sicer navdušena, ker je sprejeta, uvrstila pa se je na presenetljivo predzadnje mesto od cca. 50 sprejemnih mest.

  In potem se človek vpraša o smiselnosti floskul o drugem otroku brezplačno, o stopnji vključenosti otrok v vrtec, …
  Seveda ima lahko drugi otrok vrtec brezplačno, ampak hja, dobiti prostor v vrtcu za oba, je itak mission impossible.

 13. Miha pravi:

  No ja, da ne govorimo o starših, ki so se preselili iz MOL, zato da si lahko namesto majhnega stanovanja privoščijo kaj bolj družini primernega. Zdaj pa lahko otroke dajejo v vrtec nekam, kjer ga ne vidiš 10 ur, ker toliko časa pač traja da greš v službo v Ljubljano.

 14. mica mica pravi:

  Marko, če bi imel jajca, :-) potem bi res lahko napisal en orng raziskovalni članek še o tej znameniti kasti našega sistema: o privatnikih, ki imajo “srce” prikazovati svojo revščino in v imenu le-te zahtevati tudi bonitete, istočasno pa jim pred hišo stojita najmanj 2 avtomobila iz zgornjega cenovnega razreda.
  No, roko na srce: podobnih revežev z napako je še kar nekaj, in zanimivo- nihče se ne drzne dregniti v to osje gnezdo.
  Celo v Trenjih ne, pa bi imeli kaj povedati.

  Za začetek bi se lahko razgovorile učiteljice pa vzgojiteljice v vrtcih.

 15. katarina pravi:

  jaz si upam, mica. in tut že sem na svojem blogu, sicer o preživninah, ki jih taki “reveži” ne morejo plačevat, pa kaj, ko sem tko mala riba, da me nihče ne šljivi pet posto. :) :)

 16. frau Blitz pravi:

  Moj sin hodi v Krippe (jasli), ki smo jih ustanovili starši organizirani v društvo Elterninitiative.Vse, od računovodstva, do nakupovanja, ki je moj Dienst, opravimo starši sami. Imamo najeto kuharico, ki kuha bio, po naših željah in tudi sami smo izbrali vzgojiteljice. Vsako mesto je sofinancirano od strani občine (kot vsako drugo v javnih in privatnih vrtcih) in občina pomaga tudi pri obnovi. Sicer pa se dobi nekaj sredstev tudi iz raznih razpisov. MC, ne vem zakaj bi bilo to sporno, ali celo smešno.

 17. mica mica pravi:

  eh, Katarina…svet je čuden….
  Te dni se mi dogaja nekaj neverjetnega: pokličem na določene naslove zaradi – po moje- perečega problema nekega delavca, ki je delal v zasebni firmi:
  vsak mesec je moral del plače delodajalcu vračati v gotovini !!!
  In to je pridno delal, do konca lanskega leta, ko sem za to izvedela in sem ga prepričala, da je nor, če še naprej dopušča, da delodajalec preko njega pere denar.
  Misliš, da me je kdo poslušal, ko sem prosila za mnenje ?

  Pri svojem delu, žal, nenehno ugotavljam, da so mahjne ribe le hrana za malo večje ribe.
  Žal….

  :-(

 18. mica mica pravi:

  PS
  če mi bi kdo dal v tem – zgornjem primeru – kakšen konkreten namig, na koga naj se konkretno (ime in priimek mogoče) obrnem.

 19. zvezdica zaspanka pravi:

  se popolnoma strinjam z vsem, kar si napisal MC…… predvsem pa je vrtec pod gradom res OK……no, vsaj se dve leti nazaj je bilo tako…..

  kljub temu, da razumem, da zivljenje od nas zahteva, da se moramo nekako znajti, pa ne razumem, kako so nekateri posamezniki v nasi druzbi lahko vedejo tako samozadostno, egocentricno in neodgovorno do soljudi in druzbe, v kateri zivjo……… s tem, ko si “prigoljufas” nekaj, kar ni tvoje /materialno dobrino ali “pravico”/ s tem posredno ali pa cisto neposredno onemogocis nekoga, ki mu ta pravica po vseh predpisanih in tudi moralnih kriterijih pripada……… ce od druzbe zahtevamo, da je pravicna, moramo najprej postati pravicni in moralno odgovorni mi sami – posamezniki, ki to druzbo tvorimo……

 20. Ka pravi:

  Pri nas v Lenartu je bil pa problem obraten – prednost so imeli otroci, kjer sta oba starša zaposlena. Tako so na slabšem otroci brezposelnih ali kmetov, taki bi pa velikokrat potrebovali vrtec že zaradi normalne socializacije.
  In ja, babyboom se v jaslih že pozna. Jaz sem vesela, da smo dobili vrtec, ko sem še iskala službo, da je mala vsaj “polovičko” hodla, ker se je lepo in navadla in vrtec ima super vpliv na njen razvoj. Zdaj ga pa tak nujno rabimo.

  @zvezdica: verjetno jim je vseeno in si mislijo, da to itak vsi delajo :(

 21. Tinkara pravi:

  Čestitam Marko. Najprej za Oskarjev sprejem v vrtec in pa za tale članek. Odkar sem seznanjena z merili za vpis v vrtec, se mi po glavi podijo iste misli kot tebi in verjetno še mnogim, pa tako nič ne morem. Spadam v tisto “klasično” povprečno družino, ki v mojem primeru (sin je rojen marca) ne more zbrati več kot 46 točk (prebivanje v MOL, bližina doma ali službe). To pa je absolutno premalo, da bi bil moj sin sprejet v vrtec pri enem letu.

  Predlagam našemu finančnemu ministru, da naj se neha hvaliti z dvigom natalitete v času njihove vlade, kot je to storil v eni od oddaj, saj pogoji za imeti otroke niso ravno blesteči.

 22. simonarebolj simonarebolj pravi:

  Mene pa zanima nekaj delno “off topic”. Pred časom smo bili Slovenci deležni udarne politične propagande za spodbujanje rodnosti. Takrat so seveda padale tudi obljube o neverjetnih programih za boljšo dostopnost stanovanj mladim družinam, ampak najbolj v ospredju pa je bila ideja o brezplačnih vrtcih. No, rodnost se je dejansko drastično povečala, ne samo zavoljo “baby boom”generacije otrok, ampak tudi med mlajšimi in starejšimi. Torej je klima prorodnosti uspela … Vrtci so se pa še podražili, predvsem v Ljubljani … hehehe … Fora za crknit. Jaz bi bila užaljena, če bi zdajle zibala. Vsaj malo.

 23. rubinstein pravi:

  Meni ta logika ne štima.Kdo so priviligirani pri sprejemu v vrtec? Otroci ločenih staršev in staršev študentov (10, 8 točk) ki jim g. Crnkovič reče kar “reveži”!!? Ne, privilegirani so tisti s stalnim bivališčem, ki niso “od drugod”(40 točk), ne glede na to kje delajo in kje lahko začasno prebivajo.

 24. persuejder pravi:

  Marko pozdravljen

  Cilj opravičuje sredstvo.

  Če se moram fiktivno ločit, da na izi dobim vrtec, bom to naredil. kaj me briga kaj si ostali mislijo. meni je prej debilno to, da v Ljubljani kot glavnem mestu, ok če hočete v mestu z največ prebivalci, ukvarjamo s takim problemom + pomankanjem stanovanj v nadaljevanju.
  tvoj problem je v tem,da se ti gabi kej prošmudlat, ker to, verjetno, ni v skladu z malomeščansko vzgojo, ki si jo bil deležen.
  o.k. cenim poštene ljudi, samo potem ne javkaj in udrihaj čez “študente” in “ločene starše”. Poštenost sama ti bo nudila osebno zadovoljstvo. Ker si bogat si najami varuško.
  sam sem si izračunal koliko prišparam kot one-man-band-family. In tega denarja ne dam. Če država podpira enodružinske familije bolj kot dvo, potem bom eno. Do preden gre otrok v šolo.

  Sicer pa – naredi korak naprej. Osnuj aktivno gibanje, ki bo to spremenilo. Npr. sam izgradi vrtec z denarjem sponzorjev, ki si jih pridobil. Bodi aktiven nergač.

  Potem tudi jaz ne bom šmudlal. Ker mi ne bo treba. Pa še ena oseba več bo, ki jo bom spoštoval.

 25. Luka pravi:

  haha

 26. Karmen pravi:

  Lansko leto smo dobili zavrnjen vrtec za našo najmlajšo, tačetrto. Kot približno 200 drugih družin, takšnih in drugačnih. V naši občini se je v zadnjih letih sezidalo ogromno novih stanovanj, veliko je priseljenih mladih družin. Vrtčevska in šolska probematika pa je konstantno pereča že desetletje in več. Spodbujanje rodnosti? Grdabeseda.

 27. Miran pravi:

  Karmen:Kako lepo je slišati”tačetrto”
  Predvsem me čudi, da enako tožijo tisti, ki imajo enega otroka in tisti, ki imajo npr.štiri.
  Še največje nergači so, vsaj nekaj jih poznam tisti, ki nimajo nobenega. Ker je vse tako nemogoče, pravijo.
  Imajo pa psa, celo eni dva, ali tri, in zanje potrošijo lepo vsoto denarja.
  Imeti otroke danes, pa pravijo, kako pri takih dohodkih!
  Ko gredo na tritedenski dopust dajo pse v pasje hotele. Kako enostavno.Psi so pa razvajeni, ker imajo doma vsega preveč.

 28. Miran pravi:

  Marko tebi pa svetujem. Če ne bo šlo drugače, bo treba kakšno uro golfa manj, dopust v Provansi prenesti na čase, ko bodo otroci manjše “breme”, pa morda še kaj sanirati v čast natalitete.

 29. Kompa pravi:

  Nekam čudno to.

 30. Jasna pravi:

  Miran, pa kaj ga zdaj zajebavaš? A moraš biti čisto vsakem loncu pokrov?

  Hej, Marko nisem zasledila zakaj mora Oskar v vrtec, saj je še majhen? Tista teta oz. varuška ga ne more več paziti? Pri nas v vrtcu so velike skupine in srce se mi trga kako jokajo triletniki. Nekateri celo po šest mesecev, potem so kar naprej bolani. Ne vem no, ne želim te strašiti, saj veš kaj pravijo “prve tri so najpomembnejše”.
  To kar imate v Ljublani je hudo resna stvar. To kar pravi Ka, da v Lenartu imajo prednost zaposleni je nekaj najbolj normalnega. Tako človeku narekuje zdrava pamet. A Lj. ni tako ali kaj? Veliko otrok je zraslo v normalne ljudi, pa niso nikoli videli vrtca.

 31. Grega Fajdiga pravi:

  Pišeš:
  Proti bi bil ne zato, ker bi MŠŠ dajalo sredstva, ne da bi imelo nadzor nad kvaliteto, temveč zato, ker bi se pribrisani Slovenci že kako znašli in jih na debelo okrog prinašali.

  In na koncu

  Sistem javnih vrtcev naj kar bo. Samo izpopolniti ga je treba, da ne bo prihajalo do absurdov in krivic.

  Najbrž se strinjaš, da še tako dober sistem ne more biti popoln in da
  bo zastonjkarjev vedno nekaj, cilj države pa je, da je njihov delež čim manjši. Ne vem pa, zakaj misliš, da je Cukjatijev sistem težje nadzirati
  koz sedanjega, za katerega si že sam ugotovil, da je vse prej kot dober.

 32. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Persuader: Tako bando, kot si ti, bi bilo treba kaznovat z denarno kaznijo v višini letnega prispevka za vrtec za 8. razred. Recimo. Ampak najprej bi te bilo seveda treba dobit pri dejanju. V tem je problem našega sistema vrtcev.

  Če seveda resno misliš.

 33. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Jasna: Zakaj pa ne bi šel v vrtec? Saj bo star (skoraj) dve leti. Naj se socializira. Otroške bolezni pa tudi mora skoz dat, to je neizogibno.

  Res pa je, da jaz nisem hodil v vrtec, pa mi danes nič ne manjka.

  V bistvu nisem ziher. Tudi ni ziher, da bo septembra res šel v vrtec. Imamo 15 dni časa, da potrdimo.

  Kar zadeva vrtce v Lenartu, pa je treba vedet, da so tamkajšnjega župana, ki je to uvedel, skoraj linčali. Cela Slovenija se je zgražala nad njim.

 34. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Fajdiga: Po Cukjatijevem predlogu bi subvencionirali matere, babice, varuške itd. – ampak kako bi preverjali, ali otroka te gospe res pazijo, ali otroka res kdorkoli pazi; kako ga pazi, koliko časa ga pazi, kje ga pazi?

 35. Jasna pravi:

  Boljše v vrtec pri treh, če se le da. Niso pri dveh še zreli za socijalizacijo. Preveč stresno je. Ne gre za tipične otroške bolezni ampak za nenehne viroze. Boljše za njegov razvoj, da je ob eni stalni osebi, kot v skupini, ki je relativno velika in kjer se vzgojiteljice menjavajo. Naj se ne bi menjavale, ampak vedno pride višja sila. Tudi jaz nisem hodila v vrtec in ne vem, če mi zaradi tega kaj manjka.

  V vrtecu kjer ni zadosti prostora naj bi imeli prednost zaposleni starši.Razen, če še ni kakšno drugo ozadje katero nama ni znano. Mogoče se je izogibal odpreti občinsko mlaho za subvencije in rajši porabil sredstva za druge stvari. Če ni nobenga drugega ozadja je ravnal kot popolnoma normalen človek.

 36. Jasna pravi:

  poprava: v vrtcu ( Nicka se bojim)

 37. Grega Fajdiga pravi:

  @Marko

  Tako obstoječi kot tudi Cukjatijev sistem temeljita na premisi,
  da večina ljudi ne bo goljufala. Vsaj za obstoječi sistem ta premisa
  drži. Če ne bi, bi se sistem že zdavnaj sesul.
  Glede na to, da vsak otrok, ki je sprejet v vrtec dobi potrdilo o tem,
  da domnevam, da država vodi evidenco teh otrok. Zelo preprost sistem
  prevajanja bi bil varovalka, ki onemogoča, da bi bil otrok istočasno v bazi
  otrok v vrtcu in otrok v zasebno organiziranem varstvu.

 38. Dajana Dajana pravi:

  Jasna ima prav. V vrtec pri treh letih. Naš Tamauček je šele pri treh letih začel prav govoriti, se je odlepil od mene in res z veseljem hodil v vrtec. Dve leti je prezgodaj. Potem ko gre otrok v vrtec, pride že v kolesje in se zdi, kot da gre v plenic direktno v šolo. Tamauček gre jeseni v šolo, rodil pa se je pred kratkim – julija 2002. ;)

 39. Darja Hughes pravi:

  Otroci se osebnostno različno razvijajo in nekateri še pri treh letih niso zreli za v vrtec. Moja dva otroka sta začela v vrtcu pri treh, ampak samo za 4 ure. čeprav sta bila oba izjemno ekstrovertirana in bi ju zlahka dali v vrtec že mnogo prej, se za to potezo nismo odločili.
  Res nekateri starši nimajo druge izbire, kot da dajo otroka v vrtec že pri enem letu starosti ali celo prej, a to prav gotovo ne bi bila moja izbira, saj se v obdobju do 3 let oblikujejo osnove otrokovega karakterja in osebno bi me motilo, če bi na moje otroke v tem obdobju bistveno vplivali drugi ljudje (ki jih ne poznam) s svojimi vzorci vzgoje.

 40. Fritz pravi:

  kdaj daš otroka v vrtec je najprej nuja, šele potem želja ali pač pravi čas v otrokovem razvoju… ko nimaš drugega izhoda ga vsekakor daš v vrtec! Še več, mislim, da je večina (ne vsi) staršev nesposobna ocene, kdaj njihov otrok potrebuje tovrstno socializacijo.
  Vrtci bi morali biti zastonj! Pa manipulacije gor ali dol. Glede na to koliko denarja smo v tej državi pripravljeni zmetati za razne bedarije (vmes je tudi povečanje plač zdravnikom in ostali sodrgi) bi moral biti denar tudi za zastonj vrtce!

 41. Jasna pravi:

  Grega ne vem no, kaj je s tem Cukjatijem. Vem pa, da tisti njegov nečak, ki špila pri Lovšinu nobenem ne pove kako se piše, ker ga je sram.

 42. Jasna pravi:

  Dajana, saj sem med tamalimi, in veš kaj je zdaj hit, vpijejo: čokolada, karamela, piškot. Reklama za Tvix im je zakon.

 43. miran pravi:

  Ne zafrkavam Markota.Vendar! Pa ja ni vrtec ustanova, ki socializira otroke! Ej, če je doma ok., se dvo, tri, štiriletni, petletni otrok itd. najustrezneje socializira doma.Z ustrezno vitalno vzgojo, ki osamosvaja otroka, ga socializira, se ni bati, da bo brez vrtca nesocializiran.
  Močno se bojim, da se starši zatekajo v razbremenitve in lagodja, ko iščejo “blaginjo” za otroke tako, da jih dajo v ustanove pod krinko, da bodo odrasli v bolj ustrezne ljudi.
  Ne rečem, da ni vrtec nujnost, če ne gre drugače, za samo socializacijo, pa otroke ni treba strpat tja, kjer bodo dobili tudi tako “udobje”, kot so otroške bolezni.
  Otroci ulice?!
  Sploh nimam nič proti temu, da gredo otroci v vrtec. Hvala Bogu, da imamo možnost dati otroke v varstvo.
  Razjezi pa me, ko jih da nekdo kar tako, zato da se bo ubogi malček socializiral.

 44. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Miran, bi prosim nehal pisat oslarije.

 45. Grega Fajdiga pravi:

  @Jasna

  A si prepričana, da govoriš o pravem Cukjatiju? Članek v Financah
  je napisal Domen Cukjati:
  http://domen.cukjati.googlepages.com/
  Je letnik ‘76 in glede na današnje demografske trende malo dvomim, da
  ima dovolj starega nečaka, da igra v bendu :-) Čeprav je možno je tudi to.
  Še bolj pa dvomim, da si ne upa povedat čigav je, zaradi parih člankov
  v Financah.

 46. miran pravi:

  Zakaj oslarije? Ne more biti pametno samo tisto, kar je po tvojem okusu.
  Dovoli, da zagovarjam družino kot dobro skupnost.
  Pomisli, če bi dali v presojo debato dvoletnemu otroku. S katero tezo bi bil bolj zadovoljen?

 47. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Miran: Nekatera tvoja mnenja ne da niso po mojem okusu, ampak so preprosto neumna. Recimo to, da bi nekdo dal otroka v vrtec z namenom, da bi se socializiral. Starši nimajo časa, da bi bili čez teden cele dneve z majhnim otrokom, zato mu poiščejo varstvo. Vrtec je pač ena od opcij, ki ima svoje prednosti in pomanjkljivosti.

  Imam te na sumu, da nimaš otrok. To sicer ni moja stvar. Bi ti pa svetoval, da ti ni treba imeti mnenja o čemerkoli in ga za vsako ceno objaviti.

 48. miran pravi:

  Imam dva otroka, študenta.
  Ko ti popustijo živci začneš žaliti.
  Med snobizmom in plehkostjo, včasih ni velike razdalje. To mi potrjuje tvoje trenutno stanje! Res samo trenutno!
  Plehko!
  V življenju sem znal poskrbeti tako za svoje otroke, kakor za to, da lahko blogam.
  Tisto o vrtcih in starših, ki nimajo časa, ker so v službi, povsem drži.
  Ne zagovarjam pa, da daš otroka v vrtec, ne se razburit, “da se socializira, čeprav je tudi res, da otroku koristi marsikaj, kar je zunaj, v svetu.
  Sicer pa sem zrastel in živim na podeželju in imam včasih težave z razumevanjem tega, kar je v mestu. Sam nisem bil nikoli v vrtcu, pa še veliko časa je meni posvetila stara mati, ki je bila rojena še v 19.stoletju.
  Je tudi res, da vržem velikokrat mnenje prehitro.S tem se ne izgovarjam, kvečjemu potrjujem lastno stališče.

 49. miran pravi:

  Marko pa še to; Preberi blog št.33
  Ni to demenca , prepričan sem v to, saj si še dovolj mlad, vendar tisto, kar si meni označil za neumno, si napisal ti.
  O socializaciji, namreč. Bodi dosleden in ne napadaj, ker konec koncev si “vrhovni poveljnik blogovskih sil”.
  Zgled?

 50. Jasna pravi:

  Grega, prišlo je do nesporazuma. mislila se na politika Cukjatija. Na tistega: “Bolje epruveta, kot Cukjatija za očeta”.

 51. Jasna pravi:

  Miran, nehaj! Prosim te, zame! A si prevzel stil od nekoga, ki ga ne smem omeniti, ker sem obljubila? Tako me ne boš osvojil, pa tudi, če se pri priči oblečeš v oski jeans in zamenjaš palico z Fenderjem Telecasterjem. Ne zajebavaj človeka, ki ti je poslal vžigalnik, ker ga nimaš za kaj!

 52. miran pravi:

  Jasna:Ne zajebavam Markota in vem, da je brihten, Zato me morda angažira. Pač vnela se je debata, ki se ji nisem mogel izogniti in me je zagnala v pikolovstvo.
  Pa tudi to je včasih zanimivo.
  Za Markota pripravljam nekaj, za kar se mi zdi, da bi bil on primeren.
  Samo nakažem:
  V dogledni prihodnost sem zopet povabljen v Avstralijo k Slovencem. Jim prepevat seveda.
  Pa vedno povabim s sabo nekoga, ki zna tem ljudem tudi kaj povedat.
  Jasna ugani kdo bi bil primeren!

 53. Jasna pravi:

  Miran, on raje piše kot pa misli. On je kot potoček, ki vre in žubori. Za njega bi rekla takole: PIŠEM, TOREJ SEM! Ne pa govorim, torej sem!

 54. miran pravi:

  Jasna: Če ne bo šlo drugače, si bo prej napisal, nato prebral.

 55. Lucy pravi:

  Pozdravljeni!

  Tukaj berem vaše težave, pa imam eno vprašanje za vas…bi bili pripravljeni dati svojega otroka v privat vrtec, ki bi sprejel do 10 otrok, dejavnost pa bi potekala na domu samostojne podjetnice (s.p)?
  hvala za odgovore in lp

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.