Graz

Sreda, 24. september 2008

Prvič. Morda kdo ve, da je puntigamer avstrijsko pivo. Varijo ga v pivovarni v Puntigamu, ki je del Graza. Jaz pa po zaslugi svoje pokojne babice vem, da je v Puntigamu (bila) tudi norišnica. Kadar je hotela povedati, da je nekdo usekan, je rekla: “Puntigam links!” To je pomenilo nekaj takega kot, češ, ta in ta je pa za v Polje.

Moja babica je v časih okrog prve svetovne vojne hodila v nekakšno dekliško gospodinjsko šolo v Grazu. Babica? Babi? Prosim vas lepo, klical sem jo oma. To so bila vendar šestdeseta, to je bil vendar Maribor! Ona je bila tista, ki me je naučila prve besede v nemščini — in sicer tole izštevanko za lahko noč:

Ein, zwei, Polizei.
Drei, vier, Grenadier.
Fünf, sechs, alte Hex’.
Sieben, acht, gute Nacht.
Neun, zehn, schlafen gehen.

Drugič. Graz namenoma pišem po nemško, ker sem tako navajen. Tako kot sem navajen reči Dunaj in Celovec, ne Wien in Klagenfurt. (Še več! Na živce mi gre, ko slišim Hrvate reči Klagenfurt. Sploh nimajo pojma, da je to Celovec.) Niti se mi ne zdi potrebno biti politično korekten in pisati po slovensko, saj tam ne živi slovenska manjšina. Sicer pa vsakdo ve — razen morda Gradčanov (ja, to pa ja) —, da Graz izvira iz slovenskega imena Gradec.

Tretjič. Včeraj sem bil torej službeno v Grazu. S sedeža Styrie sem se vračal mimo Puntigama — res je bil na moji levi, he-he — na obvoznico in peljal mimo Ikee (Shopping Centra West) proti rondoju, kjer sem imel zaviti na avtocesto proti Šentilju. Kolona na levem pasu, kamor bi se moral že pred rondojem razvrstiti za Slovenijo, je bila dolga najmanj tristo metrov in se je premikala po polžje. Schrittfahren pa to. No, sem si mislil, tukaj pa so še bolj nori kot v Ljubljani, da stojijo v takih kolonah, in tekoče peljal mimo po desnem pasu, kot da sem namenjen nazaj v center. Kot da je to kakšen problem, uturiti se v rondoju bolj navznoter! Nisem pa prevozil še niti devetdeset stopinj rondoja, ko zagledam za sabo in potem vštric z mano policijski avto s prižganimi modrimi lučmi. Ein, zwei, Polizei je celo vklopil sireno in mi začel mahati. Najbrž sem ga predebelo gledal. Scheiße! Vmes me je za nameček klicala še Nina. Seveda nisem dvignil. Zavil sem že na krak proti Šentilju, vklopil štiri žmigavce in ustavil na odstavnem pasu. Hja, zacolal mi je 35 evrov. Po mojem sem jo še dobro odnesel. V Sloveniji bi ziher več plačal. Avstrijsko vinjeto sem hvala bogu imel.

Četrtič. Res pa je nekaj. Kadarkoli se z mojimi Avstrijci pogovarjam tik pred potjo z avtom, mi rečejo (govorimo angleško): “Drive carefully!” In kolikokrat sem že slišal Avstrijce med seboj, ki ob slovesu, če gre nekdo na pot z avtom, rečejo: “Fahr langsam!” Ne predstavljam si, da bi Slovenec Slovencu pred odhodom na pot rekel, naj počasi ali previdno vozi. Tega nisem slišal še od nikogar razen od svoje mame.

Petič. Graz je poln plakatov. V nedeljo so v Avstriji parlamentarne volitve. V oči mi je padlo, da so plakati s fotografijami kandidatov neskončno boljši kot v Sloveniji. Kolega mi je razlagal, da je z znan in dober slovenski fotograf komentiral portrete slovenskih kandidatov tako, da očitno nihče ne zna več delati političnih portretov. In ne samo to, da znajo avstrijski fotografi bolje fotografirati od slovenskih. Avstrijski kandidati se očitno znajo tudi med poziranjem bolje držati kot slovenski — oz. jim znajo bolje razložiti, kako naj se držijo, in jih bolje pripraviti do tega, da jih ubogajo. Tako ni čudno, da avstrijski kandidati izgledajo bolj kompetentni, odločni, simpatični, zanesljivi, verodostojni, celo čednejši, možatejši, če hočete. Predvsem pa nisem videl nobene face, ki bi delovala grdo ali celo neumno, kot se pri nas rado zgodi. Na vsak način je bilo za razliko od slovenske variante vse skupaj videti zelo državotvorno.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Sreda, 24. September, 2008 ob 12:56 v kategoriji Po defaultu ZNB.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

65 komentarjev na “Graz”

 1. jst pravi:

  Prvič: a ni bil to en komad, ene 10-15 let nazaj? Ein, zwei, Polizei…

  Četrtič: meni reče šef, ko grem na službeno pot, naj previdno vozim :) pa seveda mama, da ne pozabimo :D

 2. Sašo pravi:

  Še “najnaravnejši” mi je na plakatih deloval Zmago, Erjavec je zgledal, kot bi bil “zakajen” (vendar nekako simpatično), najbolj grotesken plakat pa je bil zame tisti na katerem nas je strašil g. Leskovar.
  Sem pa pri nekaterih plakatih dobil občutek, da je bilo za nekatere kandidate slikanje res nujno zlo.

  Avstrijskih plakatov, pa ne morem komentirati, ker že cela 2 meseca nisem prestopil meje.
  Bo pa vsekakor treba decembra v Klagenfurt (ups Celovec) po kakšno starinco skočit.

 3. MICA pravi:

  zelo pogosto rečem:”pa srečno vožnjo”…
  in ob pozdravu redno “pa lep se mej”
  to in vse drugo poskušam izreči iskreno.

 4. M&M pravi:

  jaz sem že ena tistih, ki rečem: previdno vozi. in tako tudi mislim.

 5. mgerencer mgerencer pravi:

  Graz je kul. V časih, ko si v MS lahko izbiral med enim izdelkom, v MB med dvema, smo jo s starši velikokrat mahnili tja.

  Na splošno je bila Avstrija in mesta blizu meje zame čisto drug svet. Veliko vrst čokolade in sladoledov. Sem bil kar nejeveren, a obenem vesel, ko sem bil prvič okoli leta 90/91 v moji lokalni trgovini videl Mars in Bounty.

  In ja, babica je oma.

 6. Darja Hughes pravi:

  Vedno kadar se peljem skozi Graz (mesto poznam dobro iz svojih šolskih dni) me prešine ena sama misel : Le zakaj se niso v vseh teh letih skupnega sobivanja, Mariborčani nič naučili? S tem seveda mislim na urbano ureditev in videz mesta. Graz mi daje občutek urejenosti, stare elegance in reda, Maribor pa…. no ja, močan pridih neke socialistične zmede in kaosa, poln utilitaristične arhitekture, brez duše. Stari del Maribora je sicer lepo zasnovan, a slabo vzdrževan. Novi del pa je “skup zmetan” kot bi si ga nekdo izmislil. Tu smo pač zamočili. To dejstvo me vedno znova žalosti.

 7. trip trip pravi:

  V Grazu je kup fajnih koncertov. Skorajda pwnez LJ!

 8. Grega pravi:

  Tudi jaz poznam mesto še iz šolskih dni in moram potrditi vse, kar si napisal. Posebej tisto z rondojem, kjer je skoraj vedno gužva in skoraj vedno je tam tudi policija.

  Glede plakatov pa je problem v Sloveniji mogoče v tem, da se nihče prav ne dela norca iz raznih cvetk politikov (ne mislim le plakatov, ampak tudi raznih izjav, potez itd.). S tem seveda mislim na bolj sofisticiran humor (pogojno Hribar), ne pa raznih strašnih Jožetov ipd. Ni neke spodnje meje, pod katero bi politik lahko izpadel smešen. Pri nas prideš kot politik “skoz” že z vsako bedarijo, ki je v osnovi smešna, ampak večina ljudi tega ne vidi in se jim vsaka stvar zdi normalna, politik pa seriozen in kredibilen.

  Skratka, manjka nekdo, ki bi včasih rekel: “Puntigam links!”
  Vredi finta. Čeglih sn Mariborčan, tote še nisn ču. Mogoče sn premlad.

 9. ksip pravi:

  Jaz pa razumem, da Hrvati rečejo Klagenfurt. Jaz tudi ne rečem Željezno, ampak Eisenstadt. A Slovenci pa vejo, da je to Željezno?

 10. Ejsi_Disi pravi:

  Sam sem pri izštevanki slišal še:
  elf, zwoelf, kommen die Woelfe (ehh, sem že malo pozabil slovnico).

  Pod četrto točko, bi se pa strinjal, da samo mame na koncu dodajo: Pa previdn’ voz’.
  Čeprav je v Slovenji precej bolj v navadi na koncu reči: Po pamet’!

 11. Jasna pravi:

  Namesto po nemško ” Puntigam links” za zadnji odstavek torej tisto pod petič, nekaj po dalmatinsko ali točneje po splitsko:
  ttp://www.youtube.com/watch?v=Goc60da3VWE&feature=related

 12. Jasna pravi:
 13. blitz blitz pravi:

  Mene bolj od tega, da Hrvati rečejo Klagenfurt moti, da Ljubljančani rečejo Filah. Celovec, Beljak, Gorica in Trst so pač kot rečejo srbi “naša vjekovna ognjišta” :wink: in se mi zdi, da je uporaba nemških oziroma italijanskih imen nedopustna. Gradcu pa tudi jaz rečem Graz, ampak se mi ne zdi problem, ker ni bil nikoli slovenski. pravzaprav še nisem srečal nikogar, ki bi mu rekel Gradec.

  Se pa strinjam z go. Hughes (pravzaprav se z go. Hughes itak vedno strinjam), da je Graz neprimerno lepše urejen od Maribora. Ampak ni problem samo Maribor. Večina slovenskih mest je vsaj kar se urejenosti pročelij tiče, ena sama katastrofa. Pv tako pa ni Maribor edino mesto pri nas, ki je po vojni doživelo urbicid. Isto velja tudi ali pa še bolj za Ljubljano. Drznil bi si celo reči, da je urbanizem poleg sodstva najhujša rakava rana pri nas.

  Marko, že mogoče, da so avstrijski predvolilni plakati na višji rani od naših. Ampak težko pa bi se strinjal, da kandidati delujejo kompetentno. Ko smo živeli na Dunaju, so se tudi pripravljali na neke volitve (lokalne, če se ne motim) in sem se zgrozil, ko sem vodel plakat z Gusenbauerjem – deloval je skrajno nekompetentno, kar se ja kasneje potrdilo tudi v praksi. Šlatek pač.

 14. Karmen pravi:

  Tudi sama rečem Graz. V njem živi moja stara teta, ki jo imam zelo rada. Vožnja s tramvajem po mestu je vedno prav posebno doživetje.

  Tistim, ki jih imam rada, rečem “vozi počasi”.

 15. Marko Crnkovič pravi:

  Ksip: A ni Eisenstadt Železna Kapla? Željezno je mogoče po hrvaško?

 16. M&M M&M pravi:

  Železna Kapla je pa Eisenkappel.

 17. heineken pravi:

  Marko: Železna Kapla = Eisenkappel

 18. Marko Crnkovič pravi:

  M&M, Heineken: Res je. Ampak tole Željezno se mi vseeno zdi sumljivo. Mogoče brez J?

 19. M&M M&M pravi:

  kolikor je videt, je Željezno hrvaški prevod tega turističnega kraja na Gradiščanskem, ob jezeru Neusiedler.

 20. blitz blitz pravi:

  Aja, pa še nekaj ima Graz, kar ga dela velikega, večjega kot je v resnici. Če se ob polnoči sprehodite (ali pa raje zapeljete) skozi središče mesta, vas bodo presenetile kar številne na pol gole prostitutke.

 21. Martin pravi:

  A res, a res?

  Prav vse sem prebral, zelo zanimivo. Kaj poreče na to žlahta na Koroškem… bom počakal do sobote. Po hrvaško pa Železno ne more biti, če že, Željezno.

 22. Martin pravi:
 23. Oliveta Boletto pravi:

  Moja mama mi rece, ko grem na pot: pocasi vozi in hitro prid.

 24. ksip pravi:

  Željezno je avtohtono poimenovanje, tako kot Celovec in je center Gradiščanskega, Brurgenlanda. Gradiščanski Hrvati imajo celo boljši položaj kot koroški Slovenci, ker tam ne živi Heider, zato imajo več pravic in dvojezičnih tabel. Kar pojdite kdaj tja, pa se prepričajte. Če bi imeli oni Heiderja bi jih bilo najbrž manj kot 30 000, tako pa so nas prehiteli po številčnosti manjšine.

 25. ksip pravi:

  Kar se pa j-ja v Željeznu tiče, pa je mogoče tudi Železno, kajti tja so različne narečne skupine Hrvatov pribegnile, tudi ekavci in čakavci, tako da je najbrž oboje pravilno. Itak imajo nek svoj jezik, glasilo ni v knjižni hrvaščini, temveč v nekem starem čakavskem dialektu.

 26. Martin pravi:

  “U Željeznom” rečejo na vprašanje “gdje?”: kla. Mogoče so koliščarji z barja ;) .

  Kdor želi, lahko pobrska za Sanjo Vulić. Ona najbolj ve.

 27. anka pravi:

  Politične plakate imajo res boljše, kvalitetnejše, saj imajo glede tega tudi strožja pravila, da denarja sploh ne omenjam. V denarju je res ogromna razlika. Tudi navaden lokalni časopis je na veliko višjem nivoju, kot kakšen ‘priznani’ slovenski časopis.
  Vsekakor pa drži, vsaj po mojih lastnih izkušnjah, da so avstrijski fotografi (fotoreporterji) zelo tekmovalni, popolnoma neolikani, odrezavi, prekleto tišasti. Objektiv ti dobesedno porinejo v rit, če je potreba. Ni važno, ali se znajdeš v vlogi fotografiranca ali v vlogi konkurence. Ko fotografira Avstrijec, vsi stojijo v ravni vrsti, brez kakršnega koli upiranja. Red in disciplina. Diktira fotograf. In boh ne daj sodelovati, ko se postavlja skupinska fotografija. Za kaj takšnega bi me še postavili pred zid. In ja, gručo petdesetih ljudi sem morala za svojo fotografijo postaviti še enkrat in ne samo enkrat. Vedno!

  Če sem kdaj dobila komolček, se opravičujem, komolec (ne v rebra, v prsa!), je bil krivec avstrijski fotograf. Višek vsega je bil, da komolec ni bil po nesreči, ampak celo tako, da me je gospod fotoreporter pomembnejši celo gledal v oči in mi jih malo potalal. Mislim, da sem vsakič, ko sem fotografirala v Avstrjij, doživela kakšen šok.
  Velikokrat delam v gneči fotoreporterjev, vendar glede Avstrije so potrebne resne psihične priprave in verjemi, vedno znova me negativno presenetijo. Dober je le denar.

 28. 1tastar pravi:

  Tudi moja mama je vedno, potem ko me je postregla s par viskiji, rekla: Pa previdno vozi!

  Ne vem zakaj, ampak tudi jaz pišem in izgovorim Graz (grac). Je nekako lažje, kot jezik lomiti z gradec. Saj rečemo tudi Polhov grac. Podobno kot Udine (ne Videm), zraven pa Čedad, ne Cividale, ali München, ne Monakovo. Hecno bi pa bilo, če bi Hrvati rekli Celovac, tako kot Kopar. Mi, ritolizniki, smo se pa že navadili na Pulo namesto na Pulj.

  Na slikah se pa vsi naši politiki (razen Jelinčiča) držijo, kot da bi bili angelčki s kakšnega Robbovega oltarja.

 29. Marko Crnkovič pravi:

  Polhov Grac? Slovenjgrac? Ne se hecat! Mogoče v sklonih, pogovorno.

 30. Darja Hughes pravi:

  Zanimivo….. osebno lahko garantiram, da če zna človek nemško in je prijazen (če ni ravno balkansko zenofobično nastrojen), se lahko ima v Avstriji zelo zelo fajn. Mi se gremo v Avstrijo “prezračit” in razvajat vsaj 2x letno. Super hoteli, kvalitetna postrežba, odlična hrana, da o profesionalnosti in urejenosti spoh ne govorim.

 31. solata pravi:

  Mene moti, ker vsi govorijo Pula in ne Pulj

 32. Miha pravi:

  Zanimivo, da smo nekako navajeni na Celovec (ne Klagenfurt) in “Filah” (in ne Beljak). Se spomnim (še davno v Jugi), kako je nek sosed rekel, da je slišal, da se “pr Filah” tudi kar precej dobi, morda celo več kot “pr Bradač” ali pa “pr Malej”. Takrat sem bil še frajer z Wrigley čigumiji, US – Army hlačami, ob nedeljah pa sem pil Bravo juice…:)
  Kako pa pravijo hrvati, mi dol visi. Tudi jaz nikoli ne rečem, da grem u Beč ampak na Dunaj.

 33. katebriga pravi:

  Kako pa prideš na idejo, da v Celovcu ni slovenske manjšine?
  Slovenci prav tako rečejo Klagenfurt, ali pa Ferlach, Villach, itd.

 34. ksip pravi:

  Beč ni primerljiv s Celovcem. Eno je, če je mesto slovensko (ker živijo tam od nekdaj Slovenci), drugo pa če ima samo slovensko poimenovanje. Celovec je primerljiv samo z Željeznim.

 35. Tomac pravi:

  Argumentacija pod “Drugič” ne pije vode……….in da se sploh ne spuščam v pojasnjevanje, raje še enkrat preberi, kakšno nebulozo si zapisal pod ta odstavek…………mislim!!!???

 36. Tomac pravi:

  Kaj mislim o drugem odstavku, ti bom vseeno poskusil pojasniti skozi karikaturo: ………………..”Drugič. Prdim namenoma naglas, ker sem tako navajen. Tako kot sem se navajen vsekniti in rigniti potiho, ne naglas. (Še več! Na živce mi gre, ko slišim koga rigati naglas. Sploh nimajo pojma, da to ni lepo.) Niti se mi ne zdi potrebno biti politično korekten in prdeti potiho, saj tam ne poznajo bontona. Sicer pa vsakdo ve — razen morda nevzgojenih (ja, to pa ja) —, da glasno prdenje izvira iz tihega poprdevanja…..”

 37. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Zanimivo, Tomac. Si hotel kaj povedat ali samo dokazuješ svoje sposobnosti parafraziranja?

 38. Tomac pravi:

  Mislim, da si enostavno priliko razumel in si zdaj, v svoj bran, samo nekoliko ciničen………….Vendar bom poskusil še enostavneje : vsi, ki to delajo ti gredo na živce, ti pa to isto lahko delaš, ker si tako navajen….To, da si do sebe toleranten, z argumentom, da si pač tako navajen, ni nikakršen argument…….. In še: vsi govorimo Grac, ker smo tako navajeni, vendar potem ne pišemo odstavka “Drugič”, da bi se posipali s pepelom….odstavek “Drugič” je enostavno odveč, ker nič ne pove in nič ne opraviči………samo to sem hotel povedat….

 39. Jasna pravi:

  Nekaj glede plakatov ( pod petič ) sem pozabila vprašati. A si tudi Haiderja videl? A tudi on izgleda simpatično, čedno, možato… in kaj ti vem še kako? Ne poznam nobenga, ki voli na osnovi plakatov in zunanjeg videza kandidatov? Upam, da plakati za volilce niso usodnega pomena. Tisti, ki se odloča na takšni osnovi ima problem sam s seboj.

  Ta tvoj odgovor Tomcu mi je izvabil nasmeh na ustnice. Dobro se znaš zezati.

 40. Pumperdekl pravi:

  neverjetno kako lahko nekateri nakladajo do nezavesti

 41. blitz blitz pravi:

  Jasna, seveda je Haider simpatičen. Kot Peče. :wink:

 42. Jasna pravi:

  Ah, Blitz tako mi je žao za Pečeta. Vedla sem, da se mu bo to zgodilo. Ne zasluži si, pa NSi tudi ne. Haider je pravi “ljigavac”.

 43. Luka pravi:

  Kašne besede:>

 44. blitz blitz pravi:

  Jasna, česa si Peče ne zasluži? Ali nisi ti Hrvatica? :smile:

  Najbolj me pogreje, da so nekateri začeli iskati zdaj dobre besede za Pečeta in kako da se je kao spreobrnil. Jaz vem samo, da Peče ni glup, niti naiven. In potem mi preostane le še razlaga, da je pokvarjen in zloben. Tako kot Jörg. Pa še gizdalina sta oba.

 45. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Blitz: Sašotu Pečetu je vsekakor treba šteti v plus, da je v rit sunil Jelinčiča. Žal je to storil prepozno in se mu ni izšlo. Jaz bi mu privoščil, da pride v parlament.

  Sicer pa se Haider boljše oblači. Veliko boljše. Ni primerjave.

 46. blitz blitz pravi:

  Marko, in obratno. Če ena baraba drugo v rit sune, še ne pomeni, da ni več baraba. Meni je samo žal, da nista oba odletela iz parlamenta. Malo hecno se mi zdi, da zdaj nekateri Pečetu pripisujejo nekakšno načelnost. Prosim te lepo – ni več bil pubertetnik, ko je tiste izjave o gayih in črncih dajal.

  O okusih pa se da razpravljat. Tudi meni ne ugaja lipekov gestapovski slog, ampak tudi Haiderjeva irhovina z edelweiss gumbi mi ni nič bolj všeč. So pa okusi različni – lahko si predstavljam, da Haiderjev slog komu ugaja, medtem ko Pečetov najbrž res ni všeč nikomur razen samemu sebi.

 47. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  OK, glede Pečeta se še lahko strinjam, glede mode pa ne. V Avstriji je Tracht moda nekaj normalnega in še zdaleč ni nujno kmečka ali celo kmetavzarska. Lahko je zelo elegantna in urbana (in tudi svinjsko draga). Sicer se zna Haider dobro obleči tudi v italijanskem ali angleškem stilu, pa tudi športno. V nobenem primeru pa ni kmet. Kmetje so naši politiki, ki ne znajo dati nase drugega kot obleko in kravato. To je najlažje.

 48. vasion pravi:

  Ha, presenečenje. Prav ta segment akcij sem želel komentirat pri Pahor luzerju, pa nisem bil volje.

  Kakorkoli, LDS je imel najbolje narejene portrete. Konsistenten ton kože, najboljša luč.

  Nekateri SDjevci so imeli preveč magente tiskane v pigmentu. Logično.

  Zares mi ni jasno, kako je šel Lado v LJ čez? A so vsi skupaj nekaj slabega pojedel, da so to fotko iz seta izbrali kot najboljšo?

  SDS, tipično kmetavzarsko ”stamp tool” poliranje pigmenta (ne)znancev iz sosednjih vasi. Portreti prekontrastni, Janša pretemen, tudi nekonsistentno obdelani. Plus to, da Vodja stoji za vsakim kandidatom, je vredno novega posta. Smešno, da jih je Pahor kopiral pri Ropu. Kao, saj je badboy ampak pod kontrolo.

  SNS podoben firerjevski trip, pa pri barvah so šparal, črnosračniki. Dober je bil dopis k sloganu Verjetno smo najboljši ”med slabimi”. Amatersko.

  NSi, zabšlesani vsak na svoj žalosten način. Portretki kot pri FOTO MAJHNIČ iz sosednje ulice. Večina likov bi zdaj lahko ustanovila SFiLiSi, stranka filistrskih likov slovenije.

  SLS, fotka prekucuha Primca kaže vse simptome, da je bila narejena na telefonu! Za jumbote! Posiljeni nasmeški althrough.

  Lipa Fashion, kulsko. Junaško vstopanje na parlamentarni parket, prav pravljično. Legendarno!

  Desus, grdi plakati.

  Auerjevi, barve NK Maribor in veduta s Pohorjem v LJ res palijo! Vpletanje invalidov v kuliso ni etično. Žene pa ne estetsko.

  A je Šiško še v kehi?

 49. Miha pravi:

  Haider je lisjak. Zna se obleči situaciji primerno. Na Dunaju ga ne boš videl v jodlarski obleki. Na Koroškem pa dobro ve, kdo je njegova ciljna publika. Dobro se zaveda svojega populizma, zato je tudi presedlal na Koroško. Nekaj podobnega je Jelinčič v Slovenj Gradcu. Na Dunaju Haider itak vedno popuši. Glede oblačenja pa pelje v šolo vse naše politike.

 50. Rok pravi:

  tretjič: vsak dan se 2x peljem čez tisti rondo, vse “nedovoljene” metode za vožnjo mimo kolone, ki si jo opisal, sem že preizkusil in do sedaj v 12. mesecih še nikoli naletel na policaje.. sreča na moji strani ali nesreča na tvoji? Drugače pa so Avstrijci po mojem mnenju pretirano osredotočeni na svoj način vožnje,na druge v prometu pa se požvižgajo. Tako se zgodi da se po AC po prehitevalnem pasu voziš 90 km/h, na voznem pasu še 500 m naprej ni nikogar..

  četrtič: to mi vsakič rečejo punca, foter in mama!:)

  petič: to sem tudi sam opazil. Razlika z našo predvolilno kampanjo je tudi ta, da se avstrijski politiki bolj osredotočajo na svoje programe (povišanje otroškega dodatka, vračanje Avstrije Avstrijcem itn.). O kakih konkretnih temah pri nas ni bilo niti sledu!

 51. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Tudi jaz še zdaleč nisem tega naredil prvič na tem rondoju. Najbrž smola, da sem prehitel tudi policijo.

 52. Rok pravi:

  Morda te je zavedla siva barva njihovih avtomobilov, ki so veliko bolj “undercover” kot pa konjički slovenskih modrih angelov.

 53. Jasna pravi:

  Blitz: Ja, Hrvatica sem, ampak to poletje se mi je prvič zgodilo, da se….”osijećam kao stranac na rodnoj grudi”. Poznaš ta občutek? In to poletje se mi je prvič zgodilo, da sem srečala tipa s “seljačkim” lookom, ki me je očaral. Na prvu loptu bio je seljačina, u svojem bistvu kakosežereče nebrušeni diamant. Tako, da me ne zanima več, kakšen stajliš imajo tipi. Imeti svoj stil ne pomeni biti v trendu. Stil je nekaj s čim se rodimo. Mogoče se ga s težko muko tudi naučimo.

  Sicer tisti šal, ki si ga ti Marko imel v Stidiu City mislim, da je bil nekoč zaščitni znak nekdanjega in umrlega Kosovskega predsednika. Ne morem se zdaj spomniti njegovega imena.

 54. Aja pravi:

  Ibrahim Rugova?

 55. Jasna pravi:

  Pa res Aja! A ni neverjetno, da se spominjam tega človeka samo zaradi šala. Ni takšen kot je Markov, ampak je šal. Mogoče bo kdo
  ( iz tujine) v prihodnosti tako rekel tudi za Pahorja, kao ne spominjam se kako mu je ime ampak vem, da je bil njegov zaščitni znak to, da je brez kravate.

 56. Blitz pravi:

  Marko, to se pa strinjam. Meni je zelo všeč ta njihova skuliranost, da se mirno oblečejo v narodno nošo – in ko grejo takšni po cesti, jih še pazi nihče ne. Pa pri nas – če si nekdo nošo obleče, ga imajo takoj vsi za kmetavza.

  Jasna, sem mislil, da bom spoznal ta občutek on vrnitvi, pa ga nisem.

 57. Darja Hughes pravi:

  Blitz, meni se zdi, da to z odnosom do narodne noše pri nas zelo lepo kaže na pomanjkanje narodne zavesti in samozaveti nasploh. Tudi Irci ali Angleži ali kakšni drugi ponosni narodi s tem nimajo problema.

 58. Jasna pravi:

  Blitz: Ta občutek nisi spoznal, ker ne izhajaš iz takšne države kot izhajam jaz. Kao što vidiš nemam dobro mišljenje o Hrvatskoj. In vse kar je napisal sociolog Dražen Lalić v prejšnji Sobotni prilogi, o protislovjih sodobne hrvaške družbe, vse je prekleto res.

  Blitz, prosim ne mi o Haiderjevi jagerski skuliranosti. Tip je bljak!

 59. blitz blitz pravi:

  Darja, amen! Jaz sem kljub življenju v tujini sicer še vedno premalo samozavesten, da bi si nošo oblekel, ampak se vsaj drugim več ne posmehujem. :wink:

  Jasna, ne vem, če je Hrvaška tako zelo slabša od Slovenije. Jaz nimam s Hrvati nobenih težav in še nikoli nisem bil deležen kakšne nestrpnosti. Nasprotno, mislim, da so zelo strpni do nas. Predstavljaj si, kako bi Slovenci reaagirali, če bi bila Rogla, Bled, Bohinj in Kranjska Gora pozidani s hrvaškimi vikendi. Verjamem pa tudi, da lijepa naša ni idealna.

 60. Jasna pravi:

  Blitz: Hrvaška dobiva predznak fašistoidne države. Slabša, slabša od Slovenije BDP jih f… Toliko so si prisvojili Boga, da ga za druge ne bo ostalo. Moram ti povedati, da me moji prijatelji Slovenci ful zajebavajo in namesto ‘dan pozdravljajo: Za dom spremni! A poznaš ti kakšen domobranski pozdrav, da jim vrnem udarec?

 61. blitz blitz pravi:

  jasna, a boljša od Avstrije. Ne vem, če imamo v Sloveniji kak tako inkriminiran pozdrav. Preizkusi “hvaljen Jezus” ali pa “smrt fašizmu”. :wink:

  pa še nekaj, zakaj komentiraš samo pri MCju? Čeprav sem slišal govorice, da si si drznila tudi pri simoni v drek dregniti in si jih fasala. :wink:

 62. Jasna pravi:

  Blitz: Če nekdo reče: Za dom spremni! Se ve kdo je. Dej, no potrudi se, ziher je kakšen tipičen domobranski pozdrav. Da jim lahko vrnem.

  Evropa je tako hinavska celina, polna usta so je strpnosti in tolerance, a vseposod zmagujejo radikalci in desničarji. V Avstriji tudi.

  Zakaj komentiram samo pri Crniju? Kaj pa vem? Virtualno ne morem brez njega vem pa, da ga v resničnosti, ne bi mogla prenašati. Za ostale mi ne ostane časa. Ja nekaj sem dobila od Simonce po goflji (kdo pa ni?) ampak v bistvu sva midve na podobnih valovnih dolžinah, samo jaz sem nekako bolj nežna kot je ona. Zakaj pa to sprašuješ? Se oglasim pri tebi?

 63. chef chef pravi:

  1.) Graz res izvira iz Gradca, konec koncev so ga tudi ustanovili Slovenci, OK, recimo Slovani. Delal sem malo bolj obširen članek o Gradcu in seveda brskal tudi po njihovih turističnih straneh ipd. Niti enkrat ni bilo omenjeno od kod ime izvira, še kdo je tam postavil prve bajte, jim ni znano. Kot da nas ni.
  Po drugi strani Wikipedia ta podatek izpiše.

  2.) Vprašanje je, če koliko Slovencev pozna arhaično slovensko ime za Salzburg ali München. O Salzburgu sem enkrat že pisal, v kratkem bom tudi o Münchnu. Meni je škoda, da so ti izrazi pli v 3 pm.
  Je pa res, da tudi jaz vedno rečem München (pa še pačim se pri izgovorjavi u mit umlauta) in Salzburg in Graz.

  Kar se tiče Avstrijcev, policajev in cest, bom pa zaenkrat raje tiho, ker so me že včeraj razpizdili. Banda.

 64. blitz blitz pravi:

  jasna, res ne vem, nismo imeli nobenega domobranca v familiji. Razen tega pa slovenskih domobrancev tudi ne moreš lčisto primerjati z ustaši. Domobranci so bili vojaška organizacija, obstoječa na omejenem delu slovenskega ozemlja, ustaši pa so bili vseobsegajoča formacija, sorodna SS. Skratka, Slovenca boš težko užalila z domobranskim pozdravom, ker ga večina sploh ne pozna.

  Slovencem moraš vrniti na drug način, denimo z namigovanjem na lastnosti Janezov, s katerimi so nas gnjavili zlasti v JNA. Škrtost, alkoholizem, nagnjenost k delavnosti namesto k seksu, v zadnjih letih sploh najučinkovitejše pa je omenjanje uspehov alpskega smučanja. :wink:

  Mislil sem, da komentiraš samo pri MC zato, da skrivaš svoj IP in da morda drugod pišeš s kakšnim drugim imenom. Bom pa seveda vesel, če se pri meni oglasiš, tvoji komentarji pri MCju me kar dobro zabavajo. Ampak prosil pa ne bom. :wink: Razen tega pa sem poleg svoje žene edini Slovenec, kar jih poznam, ki nima nič proti Hrvatom. :lol:

 65. Jasna pravi:

  Blitz: včearaj me je prijatelj spet pozdravil takole: Za dom in poglavarja spremni! Eh, ti Slovenci!
  Ajoj, Blitz kot, da se jaz spoznam na to s IP-eji.. Nikoli nisem komentirala pod drugim nickom, zakaj bi? Hahaha, to, da so Slovenci nagnjeni delavnosti, ne seksu ne drži. Jaz samo takšne poznam, ki so nagnjeni seksu. Zato mi je Crnkovič tako všeč, ker on ni nagnjen tem stvarem, tudi včasih nikoli ni bil. On je tako…hm kako bi se izrazila, ne najdem besede ( lahko hrvaško ) čestit čovjek. Ampak, a ni George Bernard Shaw je trdil, da je čestitost opasnija od vseh perverzij?
  Ah, Blitz se bom oglasila pri tebi, ker s zadnjim stavkom si me
  “bacijo na koljena”.

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.