Rupelioza

Ponedeljek, 27. oktober 2008

Prejšnji četrtek zvečer sem se pogovarjal s tujim diplomatom, veleposlanikom v Sloveniji, in ga pobaral, kako ocenjuje Ruplov grebatorski manever, da se pet minut pred dvanajsto dokoplje do položaja veleposlanika v Avstriji tudi pod novo oblastjo. (Izrazil sem se sicer bolj nevtralno.) To ne bo šlo tako gladko, je komentirala njegova ekscelenca. Na koncu mu bo po mojem sicer uspelo, je rekel, ampak Türk mu bo nagajal in bo zavlačeval z imenovanjem. Menda ne mislite, je rekel, da je Türk pozabil na nizke udarce, ki jih je bil deležen med kandidaturo za predsednika? Spomnite se šokantne izjave MZZ, da je salonski Türk leta 1991 še zastopal Jugoslavijo, medtem ko so se oni — protikandidat Peterle in seveda Rupel himself — že borili za Slovenijo.

Morda je ambasador pravilno napovedal razvoj dogodkov, toda bojim se, da je Rupla podcenil. Ob pogovora ni namreč minil niti teden, ko je Rupel v svojem bombastičnem slogu odprtega pisma že nagovoril predsednika s pozivom, naj za božjo voljo preseka to negotovost okrog nekaterih že predlaganih veleposlanikov in že enkrat podpiše ukaze o njihovi postavitvi, češ, v nekaterih državah nastaja zaradi tega nepopravljiva škoda.

Türk, ki je že nekaj mesecev nazaj rekel, da pred volitvami ne bo podpisoval ničesar, se je komentarja vzdržal, a vendarle lakonično pripomnil: takšno komuniciranje je nespodobno.

Če se ne bi bal, da me bo Rupel tožil — in tožbo po nekem čudežu tudi dobil, tako kot jo je dobil pred dvanajstimi leti proti Bernardu Nežmahu, ki mu je obesil simptome blaznosti in shizofrenije —, bi si upal trditi, da je v Ruplovem miksu makiavelizma, državotvornosti, kverulantnosti, oportunizma, kompleksa veličine, patetičnega osamosvojiteljstva in samopoveličevanja nekaj patološkega.

Na to diagnozo sem posumil zato, ker je imel v tem zadnjem afektu vse razloge, da bi držal jezik za zobmi in se vzdržal provociranja predsednika, ki ima zadnjo besedo pri formaliziranju njegove samoumevne želje. Če Ruplu v tem primeru nečesa ne moremo očitati, potem je to preračunljivost. Seveda gre za prvovrstnega oportunista, ki je pravočasno zavohal, kam piha veter, in znal pred volitvami 2004 v zadnjem trenutku nekako prestopiti iz LDS v SDS. Ne da bi se mi tedanji premier Rop (kdajkoli) smilil, a to je bila klasična politična zahrbtnost, ki ji v slovenski polpretekli zgodovini zlepa ni para.

Ker bi bil še en prestop, tokrat nazaj iz SDS v eno od strank levega trojčka — ali morda v DeSUS, he-he? —, celo za njegove pojme preveč za lase privlečena poteza, se je moral zadovoljiti z vrabcem na strehi Stefansdoma. To je speljal s tihim dogovorom z obema Mefistoma, starim in novim. Prvi mu je šel na roko s tem, da je zadevo dal na dnevni red na zadnjo sejo aktualne vlade, drugi pa je dal svoj pristanek že vnaprej in postregel še s kratko, a učinkovito tirado v podporu would-be Wienerjevi kredibilnosti.

Nisem prvi, ki je opazil, da si je Pahor s svojo neverjetno podporu Ruplu morda nastavil past — ali če že ne sebi, pa vsaj najverjetnejšemu zunanjemu ministru. Predstavljajte si, da postane zunanji minister Ivo Vajgl, in si poskusite priklicati v spomin duel, ki sta ga z Ruplom imela pred volitvami na Pop TV. To ni bil samo najbolj divji obračun v vsem predvolilnem boju, temveč tudi najbolj oseben. To vendar ni mogoče, da bi bila ta in takšna človeka v tako formalnih in vrigidnih hierarhičnih odnosih, kakršni vladajo v diplomaciji. Še več! Rupel vendar ni človek, ki bi se zadovoljil s položajem, na katerem bi bil nekdo nad njim in mu težil z avtoriteto. Še eden od njegovih nepozabnih samokadrovskih postopkov je bil ta, ko je kot veleposlanik v ZDA epistolarno solil pamet takratnem zunanjemu ministru Frlecu in ga s podobno neverjetnim Drnovškovim strinjanjem kot dandanes Pahorjevim nazadnje tudi res detroniziral in zamenjal.

Kot rečeno: da si je Rupel drznil napisati javno pismo pregovorno (in še preveč) uglajenemu, miroljubnemu in diplomatskemu Türku — od katerega bi za nameček moral v kratkem pričakovati prav nič samoumevno uslugo —, vzbuja sum, da ga je motiviralo še kaj več kot gola prepirljivost in pravičništvo. Kaj je to bilo? Gre za sindrom osamosvojiteljstva. Rupel ni edini, ki za tem boleha, je pa nedvomno najbolj bolan. (Upam, da je razvidno, da je to metafora.) “Nimam posebnih ambicij in ne potegujem se za noben položaj,” zaključuje svoje pismo Türku Rupel, “sem pa pripravljen […] delovati v korist države, ki sem jo pomagal ustanoviti.” Dovolj mi je tega, da se prvoborci z Ruplom na čelu ob vsaki priložnosti postavljajo z ustanovitvijo države. Njihova ideja, da bi jim množice morale biti globoko hvaležne, je absurdna. Zakaj že? A državo ste ustanovili? Ja, super, samo pojdite že enkrat domov, koga to danes briga? Nehvaležnost je narodu in volilcem imanentna. Še več! Nehvaležnost je ne le normalna, temveč tudi poštena!

Če že nismo imeli prave lustracije, bi lahko vsaj z dekretom deponirali osamosvojitelje z vseh funkcij. To bi bilo veliko bolj higiensko kot pa to ruplomanično monumentaliziranje.

Dnevnikov Objektiv, 25. 10. 2008

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Ponedeljek, 27. Oktober, 2008 ob 23:17 v kategoriji 93, Dnevnik 2004-.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

59 komentarjev na “Rupelioza”

 1. Iztok pravi:

  Bo treba najti cepivo proti tej bolezni ;)

 2. chef chef pravi:

  Ob tem se se pa kar dobro narežal, čeprav v bistvu ni smešno. Bravo.

 3. Nevenka pravi:

  Morda bo predsednik iznašel “Rupeliotik”?

 4. kinkitone kinkitone pravi:

  Jaz sem za naše.

 5. Rado Rado pravi:

  Pronicljivo Crni!

  Opombi imam le na Nežmaha in Pahorja.

  Zanimivo je, kako je za Nežhama Rupel veliko bolj sprejemljiv in nič več dementen, odkar je prestopil v “pravo” stranko.
  in
  Bodite pozorni na Pahorjevo dikcijo. Pahor je sicer dejal, da se mu zdi Rupel primeren kandidat za veleposlanika, ni pa obenem eksplicitno dejal, da se mu zdi primeren za veleposlanika v Avstriji, niti ni rekel, da ga bo pri teh prizadevanjih podprl. Morda je izrazil podporo s figo v žepu, zavedajoč se Ruplovega manka pri zakonskih pogojih za veleposlanika in Türkove nenaklonjenosti do Rupla.
  (podoben diplomatski jezik je uporabil tudi sam Türk, ko je rekel, da se mu sploh ne zdi primerno razpravljati o Ruplovi primernosti, če že v štartu ne izpolnjuje zakonskih pogojev).

 6. Arogantni Cinik pravi:

  Pozdrav,

  marsikaj imaš prav, a kaj, ko me tvoja dikcija tako zelo preveč spominja na SDS zapis Maske padajo. Ko človek prebere takšne tekste, si ne more kaj, da si ne reče: “Čeprav ima prav, mu ne morem pritrditi, ker je izreka tako cinična in sarkastična in črnikasta in celo primitivna … še kaj podobnega.”
  Glede osamostvojiteljev: ne, niso za deponijo in tudi nehvaležnost ni normalen pojav. Prvič: fino je, da se našim moškim ni bilo treba streljati po kakšnih balkanskih bojiščih. In če sem še sama primitivno cinična: haha … si ne predstavljam tebe v vojni vihdri s kakšno pušo v roki! Sorči, sem nesramna. Drugič: nehvaležnost je značilnosti tistih, ki jim vse pripada že po naravni sami, kar tako, samoumevno.
  Ampak glede Rupla imaš pa prav.

 7. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Arogantni Cinik: Vesel sem, če mi kdo da prav. Nisem nevesel, če se kdo z mano ne strinja. Ampak nikoli ne razumem, kako mi lahko nekdo da prav, čeprav se z mano ne strinja (ali obratno). Kaj to pomeni in kako to narediš?

 8. NINJA pravi:

  Če bi Rupel rad naredil nekaj velikega za Slovenijo naj gre za veleposlanika v Zagreb. Tam bodo lokalni junaki gotovo lepo in hitro “poskrbeli” zanj. :D

 9. olna pravi:

  Prvič, se strinjam z Radom. Pahor gotovo mora pristajati tudi na stvari, ki mu ne pašejo, naiven pa ni.

  Drugič, kakorkoli obrneš, mislim da Rupel ne bo pristal na Dunaju. Če nič drugega, ga diskvalificira odnos do koroških Slovencev.

  Tretjič, je pa neznansko zabaven in nam bo – skupaj z lady Marjetico Ano Rudolf Rupel – gotovo priredil še kakšne vedre trenutke.

 10. solata pravi:

  “Spomnite se šokantne izjave MZZ, da je salonski Türk leta 1991 še zastopal Jugoslavijo”

  Kaj je tu šokantnega, to je dejstvo, Turk je bil do zadnjega grel svoj stolček v BG – je velik preračunljivec in hinavec. To da bo nagajal Ruplu je pa dejstvo (tudi če Rupel ne bi bil taka pizda)

 11. olna pravi:

  Tuerku je pod častjo, da bi zdaj – kot predsednik – “nagajal” Ruplu. Tudi ni potrebno. Če Rupel ne izpolnjuje pogojev, nagajanje ni potrebno, če jih izpolnjuje, pa je nesmiselno. Toliko pameten Tuerk verjetno je.

 12. abc pravi:

  “Ne da bi se mi tedanji premier Rop (kdajkoli) smilil, a to je bila klasična politična zahrbtnost, ki ji v slovenski polpretekli zgodovini zlepa ni para”.
  KAJ PA ZLOGLASNI PUCKO???

  “Če že nismo imeli prave lustracije, bi lahko vsaj z dekretom deponirali osamosvojitelje z vseh funkcij. To bi bilo veliko bolj higiensko kot pa to ruplomanično monumentaliziranje.”

  SAMO ŠE TOLE MANJKA: IZBRISANE NA OBLAST.

 13. Arogantni Cinik pravi:

  “Če se ne bi bal, da me bo Rupel tožil — in tožbo po nekem čudežu tudi dobil, tako kot jo je dobil pred dvanajstimi leti proti Bernardu Nežmahu, ki mu je obesil simptome blaznosti in shizofrenije —, bi si upal trditi, da je v Ruplovem miksu makiavelizma, državotvornosti, kverulantnosti, oportunizma, kompleksa veličine, patetičnega osamosvojiteljstva in samopoveličevanja nekaj patološkega.”

  S tem se strinjam, čeprav je za moj okus oznaka patološko too much, zato me takšno označevanje, ki presega neko objektivnost in spodobnost, odbija – tako kot celoten tekst.

  Še zlasti:
  “Dovolj mi je tega, da se prvoborci z Ruplom na čelu ob vsaki priložnosti postavljajo z ustanovitvijo države. Njihova ideja, da bi jim množice morale biti globoko hvaležne, je absurdna. Zakaj že? A državo ste ustanovili? Ja, super, samo pojdite že enkrat domov, koga to danes briga? Nehvaležnost je narodu in volilcem imanentna. Še več! Nehvaležnost je ne le normalna, temveč tudi poštena!

  Če že nismo imeli prave lustracije, bi lahko vsaj z dekretom deponirali osamosvojitelje z vseh funkcij. To bi bilo veliko bolj higiensko kot pa to ruplomanično monumentaliziranje.”

  Tole deponiranje osamosvojitejev je odvečen cinizem. Se pa strinjam, da je bilo nespodobno Turka vprašati, kaj je naredil za osamosvojitev države, ki ji zdaj predseduje. Tako kot še marsikoga, ki je potem ravno to državo zastopal kot veleposlanik in ni jedel trave (Zlobec).

  Se strinjam, da so pa lahko lustracije katarzične. Se ne strinjam, da je dejstvo, da je ni bilo, lahko izgovor, da jih zdaj izvedemo – seveda na fin, salonski, ciničen način. V tem smislu: kar je levo, je okej, kar je desno, je bljek. Se strinjam, da je povzpetništvo, prestopanje iz ene v drugo stranko slabo dejanje. Mi ni všeč, če je kdo ciničen in da je to njegova drža. Se strinjam, da se o stvareh piše svobodno. Se ne strinjam, da je predsednik reče za Rupla, da je nespodoben, lahko le reče, da je neprimerna komunikacija, mora ostati na nekem profesionalnem nivoju. Ne maram, da naš predsednik deli neke moralne poduke o bontonu.

  Tako da me pri takšnih spisih na koncu prevzame občutek: kakšen cinizem, to zamegli celo vsebino, ki je čisto konstruktivna, način pa je nesramen.
  Tako kot pri SDS. Zakaj te ne vzamejo za tiskovnega predstavnika. Se hecam, saj vem, da bi bilo to … bljak.

 14. Gusti pravi:

  Sej ga loh dajo za veleposlanika, Črna gora, al pa še lepš, Gruzija, tiste države okol kaspijskega morja se mi zdijo rabjo državnotvorne ljudi z izkušnjami, pa da vidmo mojstra na delu

 15. Ljubo pravi:

  Gusti – TRUE

 16. Tuco pravi:

  O, kako zelo se strinjam. Nič mi ni bilo manj razumljivega kot svoje čase zelo decenten, duhovit in na FDV celo priljubljen univerzitetni profesor Rupel (in to povem iz prve roke, saj me je učil), ki se je počasi in zanesljivo prelevil v svinjsko oportunističnega, zahrbtno preračunljivega, neznosno vzvišenega, arogantnega in naravnost vulgarno brezsramnega politika.

  Ker nisem predstavnik ničesar in mi dol visi tudi za morebitne tožbe, lahko naravnost povem svoje skromno mnenje: dajmo, lepo prosim, iznajti način, kako bomo tega odurnega starega prdca že končno zakopali čim globlje v zemljo in za vse večne čase pozabili nanj. Da je sodeloval pri osamosvojitvi države? Vse, ki se jim to zdi relevatno, bi zakopal skupaj z njim.

 17. Rado Rado pravi:

  Uf, uf, Tuco.
  To je pa zagotovo eden najbolj sočnih, čustvenih in v čisto sredino zadevajočih se komentarjev na blogu!

  Če greš kdaj skozi Savinjsko dolino, častim pivo.
  :-)
  LP

 18. nimiy nimiy pravi:

  mislim, da si stvar v bistvu malo zakompliciral, ampak ok, drugače bi bilo na to temo težko napisat kolumno. s tem, kar pišeš o ruplu, se lahko samo strinjam, izpustil si pa, po moje, tisto najbolj relevantno. rupel, na koncu koncev, sploh ni tako zelo sposoben, da bi mu vse te funkcije iz preteklost in morda tudi prihodnosti sploh pripadale. pustimo ob strani vso politično nesnago, ki se je okoli njega nabrala, najbolj bistveno je to, da tip sploh ni sposoben za opravljanje funkciji, ki jih je dobival v dar za karkoli je že bil zaslužen.

 19. Rak pravi:

  Po mojem:
  Partizani – osvoboditelji izpod okupatorjev, Nemcev, Italijanov.
  Osamosvojitelji – osvoboditelji izpod okupatorske JNA in prevlade srbstva v Sloveniji.

  Si bi upal kdo reči tudi to, “pošljite že te partizane nekam, še danes nam solijo pamet, kako so se borili za Slovenijo, v resnici pa je vodstena struktura to izkoristila in izvedla komunistično revolucijo”. Tudi po mnenju Tuerka. Si predstavljate reakcije posameznikov in javnosti.

  No, mnogo lažje je reči “deponirajte mi že enkrat te osamosvojitelje z vseh funkcij”. Reakcija bo itak samo s strani določenih posameznikov.

  Pa ne omenjam tega v korist Ruplu. Sem proti vsakršnemu poniževanju osamosvojiteljev. Končno lahko še naprej pišemo v slovenskemu jeziku, pa čeprav včasih z napakami.

 20. m pravi:

  Na zalost se moram z napisanim zelo strinjati. Zakaj na zalost? Ker mi glede na to, da zivim v tujini, in obcasno kje srecam tudi kakega diplomata ali uradnika, ni vseeno, kdo nas zunaj predstavlja… In pred kratkim mi je na neki konferenci predstavnik ene izmed vecjih evropskih drzav na vprasanje, da naj mi “iskreno” odgovori, kaj misli o nasem predsedovanju, odgovoril, da se na nasega zunanjega ministra pac niso mogli ravno navaditi… Zakaj?Ker je preprosto “peinlich”…

  @ solata: Predvidevam, da ti je vse jasno o “tistih” casih in Türka tudi osebno poznas, da lahko tako posplosujes, a ne???

 21. Jest pravi:

  “…uglajenemu, miroljubnemu in diplomatskemu Türku…”

  Ha-ha. Zakaj je že Türk povabil Cvikla na večerjo z britansko kraljico?

  “…Zakaj že? A državo ste ustanovili? Ja, super, samo pojdite že enkrat domov, koga to danes briga?…”

  Ahhh, ustanovitelj prejšnje države je bil na oblasti dosmrtno. Vladal je še 35 let po 2. svetovni vojni. V tem pogledu ga še noben naš osamosvojitelj ni potolkel. Najdlje je trenutno Janez Janša, ki ima za seboj slabih 4 leta vladanja. Plus tega ima JJ le izvršno oblast, JBT je pač vladal vsem trem vejam oblasti.

 22. vaba pravi:

  Ahh,Tuco , ne rabiš se pretegovati, saj vem, da ti zloba ne pusti koga spoštovati. Jaz Dimsija pač spoštujem in to ravno zaradi tega, ker je do Slovenije vedno nemaliciozen in tvoren in je za mene figura, ki je simbol velikega dela in učenja. Naj še enkrat apostorfiram,Dimsi je pozivistično tvorno, seriozno in nemaliciozno kritičen in ker ima znanje in retorične sposobnosti, zna to tudi komunicirati, kar pomeni, Dimsi je prijatelj Slovenije, sicer se ne bi znjo toliko trudil.

  Tragikomično je, da tega številni primitivicki niste sposobni niti približno dojeti. Ker niste sposobni samorefleksije in ne prenesete resnice o sebi in Sloveniji v kakršni imate 70% poštenih in normalnih ljudi za talce. Kako vam to uspe? Tako da delujete kot vsaka druga organizirana kriminalan združba.

  Dimsi je drugače za normalne ljudi maksimalnega spoštovanja vreden intelektualec, z veliko dobrih lastnosti in s svojimi človeškimi slabostmi vred, ma v primerjavi z vami človek dobi popadek, da bi ga imel kar za angela. Zato od mene tole: jebite se škodožljno-maliciozne levaške gnide.

 23. vaba pravi:

  Glej Rado, ker si prijazen stric ti dam še ta odgovor
  Upam staviti, da večina teh današnjih kričačev postov sploh ne bere do konca. Preletijo in ko zagledajo besedo komunist se začnejo orgije. Pena na usta, kriljenje z rokami in jecljanje, ja glejte…spet je izustil tabu besedo… ja kako vendarle…in tako v tem stilu. Oni so seveda toliko penasti, da se sploh ne berejo, jaz pa vse odgovore vidim in potegnem zaključek. Zaključek, je da iz njih ven udari nekaj kar je tako značilno za nedemokratične politične debate. Vsi po vrsti so mi “svetovali”, “mi dajali diagnoze”, bili “zaskrbljeni”. Kao. V bistvu pa gre za klasiko nedemokratične politične debate: Pljuneš človeka, pa nalimaš etiketo. Zaradi te preproste resnice o človeškem rodu so nedemokratični režimi bili tako pogosto uspešni v človeški zgodovini. Staljin in komunizme, in fašizem in nacizem so doktorirali iz discipline “Pljuneš človeka in mu nabiješ etiketo,..norca,…sovražnika države,…nejmit.
  Najboljši so mi oni veseljaki, ki mi kao dajajo nasvete. Ko bi premogli vsaj toliko civiliziranosti, da bi vedeli, da se nasvetov ne daja ljudem, ki te za to niso prosili. Ampak oni in kultura, oni in civiliziranost. Meni je jasno za kakšne osebke tu gre in si ne delam utvar. Zato mi dol visi.
  Vidiš tako je s tem vprašanjem. Skoraj staviti bi upal, da primerjalno z večino teh dušebrižnikov v resnici imam bistveno bolj demokratičen odnos do komunistov kot oni. Moja agenda je, da bi bilo zdravo in dobro, če bi komunisti bili nepomembna ekstremistična manjšina na margini . Če niso pač obžalujem. Na glas. Če kdaj bodo bom vesel.
  Iz njihovih reakcij ni moč izluščiti ničesar taki demokratični drži podobno. Za njih si že, če omeniš besedo komunizem – tačrn , ki ga je treba napasti iz vseh orožij.
  E, to vidiš je naporno ne le na tem forumu pač pa tudi nasplošno v komunikaciji med folkom. To, da te totalni anti-demokrat, ki o konceptu demokracije nima pojma etiketira z nestrpnežem in zafrustrirancem. Nekdo, ki je prototip nestrpneža in primitivca političnega dialoga ti reče, da si ti nestrpnež, ker si se upal izreči njegovo tabu besedo.
  Po takih dnevih redno dojamem, da je stanje bolezni v Slo mnogo hujše, kot si bi sploh kdo upal zamisliti.

 24. Rado Rado pravi:

  Hm Vaba.

  Hvala za prijazne besede. Tale stric je učinkoval tako dobrohotno!
  Čeprav mi po tvojem pojasnilu ni nič več jasno (prej sem še gojil iluzijo, da vem za kaj se gre).
  Na podobno tematiko sem sicer razpravljal v svoji rubriki: Razprava o razpravi.
  LP

 25. Tuco pravi:

  @vaba: Silne zaključke in implikacije si potegnil/a iz moje skrajno preproste in povsem iskrene ugotovitve, da je bil dotični politik veliko boljši v vlogi univerzitetnega profesorja. Poleg tega me očitno poznaš bolje, kot poznam samega sebe. In med drugim si prišel/la do sila pronicljive ugotovitve, da “je Dimsi prijatelj Slovenije”? Bravo, res izjemno.

 26. Jasna pravi:

  Joj, joj Arogantni Cinik cela poanta je v tem, da Marko Crnkovič nikoli ne bi rekel Dimitriju Ruplu, da je ogaben prasec. Ima nekaj šarma v tem kako metaforizira. Stipe Mesić je rekel nekem odvetniku: “Toplo ti preporučujem hospitalizaciju u Vrapču.” In mora palačati mastne novce za duševne bolečine.

  Kaj se je dogajalo med osamosvojitvijo ne vem, ampak glede na to kakšen je Rupel jaz bi rekla, da mu je prej šla na penis jugo avtoriteta kot karkoli drugega. Ravno tako kot mu zdaj gre na q kakršnakoli avtoriteta.On se je boril za sebe, ne za Slovenijo, če pa tem lahko reče borba za Slovenijo pa naj mu bo.

  Marko: Ruplu ne moreš očitati preračunljivosti med predsedniškimi volitvami….on ni preračunjljiv ampak butast. Trdno je verjel, da Turk ne bo izvoljen.

 27. Marko Crnkovič pravi:

  Rado: Vaba ni prijazen, on je nemaliciozen!

 28. Jasna pravi:

  Pa še to: tudi jaz mislim tako kot Pahor, da je Rupel primeren in dovolj kvalificiran za veleposlanika, ne glede na to, kaj piše v pravilniku za diplomate. Jaz bi ga poslala v Zagreb, in ne na Dunaj. Razlog: zato, ker Hrvatom gre tako na živce.

 29. Pris Pris pravi:

  Nemaliciozen? Nedeodoriran torej … :P

 30. nimiy nimiy pravi:

  @jasna,

  s tem se ne strinjam. rupel na tem področju ni sposoben. funkcije je dobival po politični liniji in ne zaradi tega, ker bi bil tako zelo sposoben in nenadomestljiv, sedaj pa se iz tega dela neke reference, ki naj bi potrjevale, da je on za mesto veleposlanika kvalificiran. toliko afer, aferic, škandalov, spodrsljajev, ponesrečenih izjav, slabih posredovanj kot njemu ni uspelo na kup spraviti vsem ostalim zunanjim ministrom. pa ne samo zaradi svojega staža. to je pri tem najbolj bistveno. na koncu koncev naj bi mesto veleposlanika zasedal nek karierni diplomat, ne pa karierni oportunist.

 31. milena (Mica) pravi:

  Glede na videno in doživeto v zadnjem času,bi lahko rekla,da je Rupel zelo glasen (preglasen?) politik, tako da vsak ve, kaj počne in kaj želi početi, ker,čemu ni kaj prav,se to zmeraj /pre/hitro sliši.
  Turk pa je njegovo nasprotje,kar nas,hipotetično,lahko zelo zavede. Ob njegovimirni retoriki pravzaprav niti ne “slišimo” bodic in ostrih besed, ker jih pove z neakim tonom kot izreče prisrčni “dober dan”.

  Morda je bil prav zaradi tega šok nekaterih( z obeh političnih opcij),ko so videli seznam povabljenih h kraljici (na njem so manjkale le še snažilke iz njegovega ideološkega tabora) toliko večji.
  Ne glede na komentarje, je bilo na koncu skupno mnenje, da je Turk prav s tem seznamom jasno pokazal, da je tudi on krvav podkožo in da “ne prenaša” ideoloških nasprotnikov. Niti tistih, z njegove strani, ki sosemu kakorkoli zamerili.

  Skratka- volk je sicer menjal dlako,nravi pa nikoli. To je pregovor,ki si ga velja zapomniti- večkrat nam pride prav,ne le ob zgornji debati.

  Hočem reči,da se je potrebno prizemljiti in vzeti za mar povsem obče človeške lastnosti,nad katerimi celo razum težko zavlada
  :-)

  Bo šel Rupel na Dunaj?Ne vem, verjetno pa bo “nekam” šel. Nikakorpa ne bi zapostavljala “nekih levih državic”,kermenim, da se prav vnjih- to je znano iz preteklosti-rado kaj skuha in napačen človek na napačnem mestu bi naredil temu primerno napačne poteze…..

  Vendar….česem lahko mičkeno posmehljiva…najmioboževalci dotične osebe oprostijo
  .-)
  ČE bo Kresalova zunanja ministrica, potem pa je lahko tudi naš Polde diplomat na Dunaju, ne le Rupel.

 32. milena (Mica) pravi:

  p.s.
  tipkovnica mi stavka….
  recesija?
  :-)

 33. moab pravi:

  Bravo Crni ! Namesto komentarja pa tale link:
  http://kokodajs.blog.siol.net/2004/10/10/49/

 34. 1tastar pravi:

  Če Dimsija ne bodo potrdili za veleposlanika se bo pa včlanil v SD :)

 35. pastirica pravi:

  Zelo rada preberem vaš blog, vendar me že dlje časa
  moti, da kar je objavljeno tukaj, preberem že prej ali v Dnevniku ali
  pa v Jani. Saj je dovolj futra, da se ne bi stvari ponavljale ? !

 36. rabarbara pravi:

  Komaj sem čakala, da Rupel ne bo več zunanji minister.
  Ampak, Katarina Kresal??? Da se nam ne bo še kolcalo
  po Dimsiju.

 37. Jasna pravi:

  Nimmiy: Mislila sem, da je teoretično kvalificiran, kakšna pa je osebnost je druga stvar. Preveč se peča z Američani in izigrava evropske tihe dogovore. Pa saj je že itak vse Marko povedal in se v vsem z njim strinjam.

 38. miran pravi:

  Če že ne gre opozarjati kdo je kaj zaslužen za samostojno Slovenijo, potem pa naj gre za veleposlanika na Dunaj Janez Stanovnik.
  Stanovnik je kar nekaj milijonov večkrat kakor Rupel, ali morda Janša, povedal kakšne zasluge ima on in njegovi za svobodo naroda!
  Daj Crnkovič bluziš po teh blogih kot parjena žival. In prav ti se pogovarjaš z ekscelencami. In te tvoje CRNKOEKSCELENCE so posvečenci.
  CRNKOVIČ, kako se ti loviš v življenju! Vedno nekaj poizkušaš, vendar so stvari zaustavljene znatno prej kot jih končaš.

 39. markopigac pravi:

  Glede na to, da gospod počne samo zgago, podpišem peticijo, da se ga ne imenuje kot veleposlanika. Pa bo volk sit in koza cela.

 40. andy pravi:

  rabarbara, točno to se meni plete po glavi, Katarina Kresal? čeprav sem volila to opcijo

 41. Rado Rado pravi:

  Seksizem brez dvoma.
  Ker je ženska naj ne bi bila sposobna?

  Ljudje božji. Me pa res fascinira, da ste do žensk najbolj sesksistične ženske same.
  Težko bo kdo naredil več škode v zunanji politiki, kot jo je naredil dr. Rupel. Pred leti nisem “prenašal” Peterleta, zaradi “Ogleja” in podobnega. Vendar ga je Rupel po storjeni škodi nedvomno prekosil. Pustimo vnemar Ruplovo akademsko kariero, nihče ne trdi, da ni načitan in da nima dosti zvez (in da ga intenzivno ne podpirajo amerikanci – že vedo zakaj). Najbrž je prav zaradi svojih referenc in svojega značaja Sloveniji nevarnejši, kot je lahko nevarna in škodljiva politično neomadeževana začetnica.

  Bodite pošteni in si priznajte, najmanj zadnjih deset let je dr. Rupel delal samo zdraho.

 42. Aja pravi:

  “Seksizem brez dvoma.
  Ker je ženska naj ne bi bila sposobna?”

  A je kdo to rekel? Nisem zasledila v nobenem komentarju.

  V komentarjih nisem zasledila, da jo ocenjujejo slabo, ker je ženska, ampak jo ocenjujejo kot osebo, ki bo opravljala funkcijo zunanjega ministra / zunanje ministrice.
  Tudi jaz sem bila presenečena nad to izbiro, ker res ne vem kakšne izkušnje ima na tem področju, seveda se človek lahko nauči marsikaj novega v kratkem času, ampak vseeno bi rada videla na tem mestu koga z zunanjepolitičnimi izkušnjami,

  Ravno to tvoje jokanje v stilu, a ja, zato, ker je ženska …
  v prierih ko res ne gre za seksistične izjave, škodi ženskam

  (Seveda pa je tako opozarjanje potrebno, ko gre za dejansko neenakopravno obravnavanje žensk zgolj zaradi njihovega spola)

 43. Jasna pravi:

  Rado: Se strinjam. Slovenija je tudi imela slabo ekipo za reševanje obmejnih vprašanj. Zdi se, da je EU na hrvaški strani in, da se Slovenija boji arbitraže. Žalostno je to, da niti pravica ni tako pomembna, kot sposobnosti pogajalcev. Osebno niti ne varjamem, da se Hrvaški gre za nekaj pedi zemlje, gre se jim prej za to, da uničijo Luko Koper.
  Katarina Kresal tudi, če bi se trudila ( delati škodo ) ji ne bi uspelo narediti takšne škode kot jo je naredil Rupel.

 44. Rado Rado pravi:

  “. . .da niti pravica ni tako pomembna, kot sposobnosti pogajalcev”

  To je to Jasna. In tem tumpcem ni jasno. Gre za strateške interese. Ko (če) nas bodo Hrvati uspeli stisniti v Piranski zaliv, potem bomo za vedno podrejeti Hrvatom. (saj veš, pravica kontrole ladijskega promenta v Koper). Tudi ko morebiti EU ne bo več. Naj gre arbitraža k vragu. Neženirano moramo izkoristiti našo pogajalsko moč! Naj EU spozna: “Hrvaška lahko gre v EU šele, ko bomo dosegli sporazum o mejah!.

  Slovenija ima to dikrecijsko pravico in jo je za nas in za vse zanamce dolžna izkoristiti. Jasno je, da bo Evropa pritiskala na nas (in že pritiska), Ker ima interese glede hrvaške obale (idr.) vendar ji moramo reči: No passaran!.

  In za kaj takega ne potrebujemo riti v zunanji politiki. In SD mora obvezno zavezati gobec svojemu Avreliju Juri. Ta človek nima treh čistih.
  Irska si ji Evropi navkljub upala izraziti svoje interese. Tudi mi smo si upali leta 90 in 91. In uspeli.
  Kaj pa danes? Smo generacija riti?

  Glej podrobneje tu: http://rado.blog.siol.net/category/odnosi-s-hrvasko/

 45. miran pravi:

  RADO, to ste dobro napisali. Res je tako.
  Avrelijo Juri. Menim, da ima prav Pahorjeva SD in politična “levica” precej balastičnih ljudi, ki jim ni do Slovenstva. Pa tudi interese in svoje korenine imajo v Balkanskem delu Evrope. Na nacinalno pripadnost gledajo ti ljudje skozi osebne interese. Ne gre jim zaupati.

 46. Khmer Rouge pravi:

  Ni ti treba biti izreden poznavalec, da ugotoviš, da je Rupel popolen diplomatski antitalent. V diplomacijo je zašel po naklučju in tam na žalost ostal vse do danes. Če bi zmogel nekaj objektivne samokritike, bi se iz nje umaknil in verjetno naredil lepo kariero na svojih strokovnih področjih, t.j. v sociologiji in primerjalni književnosti. Problem pri njem je tudi popolna odsotnost profesionalizma. Primerov je več, navedel bom samo enega izmed najbolj razvpitih. Zunanje ministerstvo je vztrajalo pri imenovanju Avguština Vivoda za veleposlanika v Argentini kljub temu, da ta po treh mesecih ni dala agremana. Noben profesionalen diplomat si ne bi privoščil tako pobalinskega obnašanja.

  Kar pa zadeva Hrvaško, se je treba izogibat nacionalističnega ekstremizma, kajti to nam lahko samo škoduje. Če bi od Hrvaške izsilili dostop do odprtega morja, bi to zastrupilo naše odnose za naslednjih 50 ali 100 let. Nenavadno je, da naša soseda kljub temu, da jo obdajajo tradicionalno sovražne države (Srbija, Madžarska, Italija) namerno zaostruje odnose z nami (verjetno v želji, da izsili za njo ugodno arbitražo). Toda brez skrbi, račun jim bo slej ko prej izstavljen, treba je biti samo potrpežljiv.

 47. Jasna pravi:

  Rado: Lahko bi Mesić vsaj rekel, da je tukaj sporno območje. Ampak Hrvati uveljavljajo svoja pravila na spornih območjih in Joras mora od njih dobesedno prosjačiti za daljinec od zapornic. Šele zdaj, ko sem odmaknjena od lijepe moje domovine marsikaj vidim, kar nisem videla prej. S Hrvati se bo težko karkoli zmeniti, ker v tej državi večinoma prevladuje plemenski tip kulture, rodovsko -plemenska solidarnost. Vse je v stilu: tko će kome, nego svoj svome. Mentalni sklop pa se ne spreminja čez noč. Lahko je : No passaran! Lahko, pa tudi druga varijanta: če gredo v Eu oni ( Balkanci ) iztopamo mi.

  Miran, a ti nisi kako se to lijepo kaže sa Balkana?

 48. Rado Rado pravi:

  “Če bi od Hrvaške izsilili dostop do odprtega morja, ”

  “Khmer Rouge”,
  neverjetno!

  Če bi zares izslili, bi le izsilili tisto kar nam pripada. Se naj sramujemo tistega kar je naše? Mar ti dvomiš, da nam pripada? Si pozabil na povojno jugoslovansko trgovino z zavezniki. Dobili smo nazaj Istro, Dalmacijo in otoke, odpovedali pa smo se Trstu!!! Hrvaška je na račun te trgovine dobila in obdržala obalo. Je Slovenija dobila Trst nazaj?

  Še do leta 1957 je meja med Hrvaško in Slovenijo potekala na Mirni. Ko nas je na začetku devetdestih let obiskala ameriška križarka, je hotela zaviti v Umag. Še na ameriških vojaških kartah je bilo tako vrisano!!!¨

  In potem smo jim zaradi Kardelja šenkali vse do Savudrije.
  In potem smo jim šenkali še leta 91.
  Obmejni kamen med republikama je namreč bil kakšna dva kilometra od današnjega Hrvaškega mejnega prehoda pri Luciji, v smeri proti Savudriji.

  To je resnica.
  In tvoj in takšen pacifizem Khmer Rouge, sta največja nevarnost za Slovenijo.
  Navidezno pravičništvo, ki nam dela ogromno škode!
  Hrvaška dela po metodi majhnih korakov mi naj pa stopicamo na mestu?
  Biti potrpežljiv, ko oni premikajo katarstrske meje?
  Sorry Khmer Rouge. To je bebavo.

 49. miran pravi:

  Jasna, jaz sem ponosen na to, da sem z Balkana, vendar moj Balkan je drugačen od tvojega!

 50. Jasna pravi:

  Miran: Kaj si pa ti tako jebeno “napuhan”?

  Rado vse to kar ti pišeš je res ampak zadev, ki so dogajale v okvirju Jugoslavije Hrvati nočejo niti slišati niti priznati.
  Glede Trsta pa je tako: Italijani so se po koncu vojne hinavsko prilizovali pa so revčki glede na to, da so izgubili Istro in Dalmacijo nekaj morali dobiti v tolažbo, in to je bil Trst.

  Ne strinjam se s teboj, da obsojaš Kardelja ali komuniste za karkoli, ker če njih ne bi bilo, bi zdaj še Primorska bila italijanska. S težko muko so jo dobili nazaj, celo Staljin s svojimi grožnami Italiji je pri tem pomagal. Današnji politiki ne upajo premakniti enega cvetličnega korita na spornem ozemlju, kako bi priskrbeli karkoli drugega?

 51. miran pravi:

  Jasna, če ne bi bilo komunistov, bi marsikateri duhovnik, ki je bil zaprt, ali umorjen s strani komunistov, naredil marsikaj za Slovenijo. In vedi, da so partizani začeli upor proti okupatorju s čisto drugimi nameni, kot jih je poznejši komunizem udejanjil.

  O Balkanu pa tole: Če sva midva Balkanca, ne gre spregledati bistvene razlike med Slovenci in Hrvati.

  Ps. Piši mi kaj na moj privatni email, bova kaj pokramljala. Namreč tvoj email se mi je izmuznil in sedaj ne vem, kako bi te izvohal.

 52. lojzi pravi:

  Daj Miran ustreli še zimzeleno o tem, kako so bili domobranci v resnici preroški borci za slovensko demokracijo. Če ne bi bilo domobranske nesnage, ki je za denar izdajala slovenski narod okupatorju, bi marsikateri slovenec ostal živ. Prav tako ne bi bilo ničkoliko slovenskih družin izgnanih v taborišča in pobitih, ker so jih izdali ti kleni slovenski borci za svobodo, požegnani z božjim blagoslovom od drugih klenih slovenskih duhovnikov.

  p.s: In daj že enkrat malo več zaleta svoji nestrpnosti. Komentarji o balkanskih koreninah poslancev so navadni pritlehni šovinistični prdci.

 53. miran pravi:

  Lojzi, to da si nepismen in ne znaš brati, dokazukeš s komentarji. Kar se pa tiče zgodovine 2. svetovne vojne in po njej, nimaš ti kaj komentirati, ker si na nivoju srednjega veka. Torej v ta obdobja ne sežeš!

 54. Jasna pravi:

  Miran: Strinjam se da so med Balkanci razlike. Rockerji so, ne glede iz kje so, moji najljubši Balkanci. Ups! Da si ne bo moj najljubši novinar kaj mislil, ker tudi on sodi v skupino najljubših…
  Meni se Lojzi zdi prekleto pismen.

 55. commonsense pravi:

  rado@ 41:”Seksizem brez dvoma.
  Ker je ženska naj ne bi bila sposobna?”

  se mi zdi, da si najbrž nekje zasledil, da je med svojimi nakupovalnimi izleti v milano kupovala vse mogoče, razen britvic :mrgreen:

  no, bodi resen- kakšne kvalifikacije pa ima? da je imenitna pravnica vemo le od njenega , khm, “šefa”, da je prvovrstna političarka vemo (kolikor je znano) le od školjča , ki ga je najbrž skrbela strankina blagajna, da je še “devica” in da je prihodnost ženskega spola, pa res vemo od nje. pred takšnimi argumenti bi pa gotovo celo sam metternich pokleknil, hehe.

 56. olna pravi:

  Dajte no. Saj smo od začetka vedeli (s Pahorjem na čelu), da koalicija pomeni tudi kravje kupčije. Da se bo v vladi pojavil tudi kdo – recimo – manj sposoben, ki pa ga je bilo treba nagraditi za sodelovanje. Tako je to odkar obstaja parlamentarizem oziroma koalicije. Kar spomnite se Drnovškovih muk s Podobnikom.

  Pa saj tudi ministri ne morejo ravno početi kar se jim zljubi in kakor se jim zljubi. Kakšno nepopravljivo škodo pa lahko naredi bionda? Da prepusti Hrvatom pol Slovenije? Saj se ne bo pogajala sama in saj se pred podpisom pomembnih papirjev vanje poglobi še kdo?

  Če bo hude kozle streljala, se jo še vedno da zamenjati. Zelo dvomim, da bi v tem primeru vsa njena stranka užaljeno zapustila koalicijo.

 57. Si. R. pravi:

  Hamilton prvak v F1, Obama predsednik ZDA … Kaj sledi?

  Rupel se že maže s črnim globinom …

 58. vibram fivefingers pravi:

  vibram fivefingers is at an unprecedented pace experienced five fingers prospects the craze using the times, walking in the forefront using the times. the comparison of option styles is unique,it’s the five finger shoes which i like best.Often see this sort of modeling.

 59. vibram five pravi:

  Another hand, she took a bookmark in the book, look in the vibram five process of reading, perhaps she walked in the far end willow tree, she is reading in the five fingers breeze. Perhaps this is the west wing of the book the vibram fivefingers unrelieved by or proper.

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.