Destinacija: Divača

Sobota, 22. november 2008

Sredi 80. let, ko so ljudje še imeli smisel za humor — celo, pomislite, za črnega —, je krožil vic, katere so najljubše počitniške destinacije Slovencev. Odgovor se je glasil: z letalom v Ajaccio, z vlakom v Divačo, s helikopterjem v vrtačo. Korziške tragedije se spominjamo vsi, mlajše in pozabljivejše pa naj spomnim, da je v železniški nesreči pri Divači leta 1984 umrlo 34 potnikov in da je leto ali dve pozneje nekje nad Kočevskim Rogom izginil miličniški helikopter; člane posadke so po dolgem iskanju našli mrtve v razbitinah v neki globeli.

Na Korziki sem bil samo v Bastii, L’Île-Rousse, Calviju in Bonifacciu. V Rogu še nisem bil. Bil pa sem v Divači. Že dvakrat, čeprav nikoli nisem šel tja — in nikoli nisem hotel iti. Divača je moja prisilna in najbolj osovražena destinacija.

V soboto, 25. oktobra 2008, okrog četrt na tri sem zložno brzel po primorski avtocesti proti Portorožu. Ob treh se je na 11. FSF začenjala tiskovna konferenca žirije, katere član sem bil, zvečer pa je bila še podelitev nagrad in žur. V nedeljo dopoldan pa sem imel na sporedu še devet lukenj v Lipici.

Z enakomerno hitrostjo sem vozil ravno proti razcepu Gabrk, ko so glasno glasbo — Juju Orchestra: What Is Hip? (Mo’ Horizon’s Latin Style) — nenadoma in predvsem brez kakršnegakoli razloga preglasili abnormalno visoki vrtljaji motorja. Videl sem, da je kazalec vrtljajev dobesedno švignil z za to hitrost normalnih 4000 na rdeče območje. Avto se je začel tresti kot katra na makadamu. Na armaturnem displeju se je pojavilo kričeče rdeče opozorilo STOP, Jožica iz računalnika — kot ji rečem, čeprav je Francozinja — pa je začela razlagati: “Huile moteur, niveau anormal. Effectuez contrôle rapidement.”

Grabila me je panika. Kaj se dogaja? Zavil sem na odstavni pas, vklopil štiri žmigavce in zmanjševal hitrost. Hrup se je začel polegati, zvok motorja je postal normalen, treslo pa je še vedno, čeprav nisem več vozil niti petdeset na uro. Kaj za vraga se dogaja? Čakal sem, da bo Jožica rekla: “Arrêtez le véhicule immédiatement.” Pa ni. Bi moral ustaviti? Najbrž. Seveda. A vedel sem, da je tik pred mano odcep za prekleto Divačo: do tam se bom pa že priplazil, sem preklinjal, in previdno nadaljeval. Samo da mi ni zaribala mašina, sem molil. Toda obenem mi je bilo jasno, da se ni moglo zgoditi nič drugega kot točno to.

Moj avto ni kar tako. Ni katra, ki bi se na gladki cesti tresla kot na makadamu. Moj avto je — no, je bil: zdaj že moram uporabljati pretekli čas — limousine présidentielle. Vozil sem renault vel satis 2.2 dCi, nivo opreme privilège (plus cel kup opcij), avtomatik, z malo manj kot 90.000 prevoženimi kilometri in s 140 konji, star štiri leta in pol. Pred skoraj natanko tremi leti sem kupil rabljenega, leto in pol starega, s 24.000 kilometri — in to na leasing, za 26.000 evrov. Nov je bil vreden okrog 45.000 evrov. Vozil ga je nekdo iz uprave novomeškega Revoza. Najbrž ne Francoz. To samo domnevam, ampak imam razloge: Jožica je prejšnjega lastnika namreč nagovarjala v angleščini. Ko sem avto kupil, sem na servisu prosil, naj mi uploadajo softver za francoščino. Zastonj opcija. Da bi se francoz z mano pogovarjal po angleško?

V Divači sem, kot rečeno, obtičal že drugič. Guess what? Obakrat sem obtičal z renaultom. Razlika je samo v tem, da je tisti prvi avto bil mégane, da ni bil moj in da sem bil sam kriv.

Bojan Prosenc, direktor komunikacij Renault Nissan Slovenija — ki se ga blogerji morda spominjajo kot enega od sponzorjev Blogresa 07 —, mi je kdaj pa kdaj dajal na test čez vikend kak njihov nov model, enkrat ali dvakrat pa tudi espacea za na smučanje. Tako sem že ob launchih sprobal avantimea, vel satisa, laguno, scénica, enkrat pa tudi mégana. Odločil sem se, da bom skočil do Benetk. Na Fernetičih sem tankal. Super bencin. V življenju še nisem tankal nič drugega. Motor pa je bil dizel. Pripeljal sem ravno še do avtoceste za Benetke, ko je avto obstal. AMZS me je odšlepal v Divačo. Tam je lokalni mojster spraznil tank in nalil dizel do vrha. Avto je delal, kot da se ni nič zgodilo, odpeljal sem se naprej. Potem pa so se začele težave. Najvišja hitrost, ki jo je zmogel, se je vsakih dvajset kilometrov zmanjšala za deset na uro. Da skrajšam: mégane je dokončno guznil sredi noči — nazaj grede — pri Portogruaru. Od takrat naprej mi Bojan Prosenc nikoli ni več dal avta na test. Niti bencinarja.

Tako se je začela štala. Mislim, ta z vel satisom. O štalci pa v naslednjem nadaljevanju.

Amzs

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Sobota, 22. November, 2008 ob 00:51 v kategoriji Po defaultu ZNB.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

51 komentarjev na “Destinacija: Divača”

 1. Alex van der Volk Alex van der Volk pravi:

  Zato pa jaz pravim, da je potrebno kupovati nemške avtomobile. Volkswagen, Opel, BMW, Mercedes, Ford, tudi Seat in Škoda pa imaš mir. Nesreče v Divači se pa še dobro spomnim, ja. Bil sem star sedem let, s teto in sestro sem šel na morje in smo se po poti ustavili na mostu čez železniško progo (bilo je en dan po nesreči) in smo kar nekaj minut gledali kako so žerjavi vzdigovali polomljena kolesa vagonov

 2. dahvor pravi:

  …na sej pravm, da je Katra najvišji dosežek tehnologije, če so gume mišelin in kolesa scentrirana, za naše možgane, mene po ene 300 ooo km ni nikoli na cesti pustila – tri različne, lahko sem jo na rami premikal, ko je na snegu v jarek zaneslo jo … če greš v Lipico pa golf ali pa ruletto igrat, ne moreš drugega, od divače pričakovat…če piha ali ne…tehnologije za naše možgane, če si mel šraufncigr s seboj, si lahko še sam pošraufal, če se je odšraufalo kaj, če ravno nisi preveč intelektualec bil … s telefonom – čakam kakšne ideje prebrat – kako bi še Slovenija tako lepa ratala in fina, kot njena avto elita je…in če poznaš klaj malo okoli Divače, je ta lahko odlično izhodišče za krasne poti, v Naravo seveda, ne pa samo v Lipico svinjat…Gospod Marko Brecelj bi vas fejst nazjal, če ne bi v kopru toliko dela z grmenjem mel … najbolje je danes zjutraj – v mojem času-na radiju se razburu … sem prov cel dan mislu in razpredal, tako sem bolj malo delal, zaklaj se Človek lahko tako razjezi -Bog ve, kaj vse je to … drveti z avtom je drogiranje…od opčin proti benetkam specialno zadane – sem tolikokrat ponovu, da sem se naveličal – moral bi s kakšno miuro, boro, ali dinotom sprobat…joj kaj bi pa potem pisal…v tem času bi ti F40 priporočal…ali pa california cabriolet.

 3. dahvor pravi:

  …kurz, sem se spomnu, da so hitrost drvenja omejili in dirkališč za cestne dirkače še niso zgradili, nisem bral, razen uno grobničko polje … no eno me je pa le razveselilo -živel-preživel sem mladost v bolj svobodnih časih … če sem bil živčen, sem 220 na uro v milano zdrvel -nikoli hitreje mi od 240 ni uspelo-taklo mi po divači in sežani ni blo treba pit-upit…hehehe – Marko piši bolj abstrktno, da me to realno ne bo v realen pretekli čas postavljalo…kregali smo se včasih in kregamo se še danes in kregali se bodo jutri – sem rešil Gospoda Markota jezo-vzrok-samo iz razloga, da se ne bi nalezel.

 4. dahvor pravi:

  …dokaži, da znaš in poznaš, besede čarobne tri, ki vedno vsem kri poženejo, po žilah, direkt v možgane-od par dni, sem prbral, da deklica brez srca živi in na tv sem jo gledal- srce ni več tako pomembno … to boš potem skoraj taka elita, kot danes Steve Jobs je – poglej na pozitivkah video njegov govor … Čas je tapravi, da se odkrijejo Novi Veliki Ljudje … in popadali, padel bom na kolena in Mamo Zemljo poljubil in se zahvalil, da rodila je tudi take, ki jim jasno je vse…upam, da si zlagaš nabrano znanje od točke do točke, da bo Narava lahko te toške v celoto povezala – zapomnil sem si dobro, mojga Nonota nasvet – ne se sekirat za nič, najmanj za neumnost Ljudi -Narava vse maslo-malo pred koncem uredi…spet na pravo pot postavi, dokler Človek spet ne zaide … okoli Divače je med drugim tudi krasno podzemlje -Narave-ne Človeka.

 5. Delboy pravi:

  Dahvor, kaj si ti vzel?

 6. dahvor pravi:

  …Gispod Brecelj je bil tako udaren, da če bi ga na tv spustili, bi Slovenijo narobe obrnu, Narod bi vstal in s Pesmijo in verjetno z Novo Ustavo in Novo Zastavo jo na Ceste mahnu … samo hitrost bo pa še omejena, ker Karakter bo se še kar s Fičkotom vozu … tega ki je zjutraj zakurblal, treba ventile štelat, samo je bolje da so malo razpuščeni, jih teže skuri, kot une, ki so zategnjeni … in jaz s renaultom quttro … in koliko bi država pršparala, ker bi Ceste za naravo občudovat gradila, ne pa za avto promenado … lahko pa ministra ob odhodu, ker g.Sarkić je modro pozabu, vprašaš, koliko je vsak državljan Slovenije dolžan, sem državljan…me je hudo zanimalo, kakšen diplomatski odgovor bi padu -od takega strokovnjka ekonomije…ko bo Duhovnik – tako kot Črni zmogel kakšen direkten odgovor na direktno vprašanje … bo še ta lahko predsednik Slovenije, če bo višji njegov šef to dovolil…lahko bi slab, oziroma še slabši vtis ratal ostal … časi glume in glumcev so mimo -Gspud Marko … sami markoti in tako malo kraljevičev…borza vsak dan to govori in ta govor razumemo vsi…Gospod Jonas in jaz, ki dosti blefiranja pri pokru izvajali, no vsaj jaz, mogoče je Gospod Jonas igralec na ziher, to e vem, samo kakor vidim, nisem ziher, da je ziher igralc, da ne reskira in blefira … u pravilih-znanju igre je to eno celo poglavje…grem jest zdaj-trobijo, če bi še malo zamujali, bi še tipka.

 7. dahvor pravi:

  šele bom, mi po želodcu kruli … rake ne perujski način, prpravljene po receptu perujca japonskih korenin … zakaj pa ti ne spiš -a tudi ti še nii nič vzel…če si pa že vstal, si pa tak kot jaz…jaz tudi vstajam okoli pol petih zjutraj … da sončni vzhod vidim-gledam.

 8. se_eden pravi:

  Tudi jaz gledam sončni vzhod. A ga ne vidim.

 9. mica mica pravi:

  počutim se grozno, da se vtikam v tale mačistični zapis…ampak….
  po slikci sodeč sem z nekim gospodom, ki bi prav tako lahko bil Marko, pa ni bil, le podoben (enak?) avto je imel, doživela nepozabno pustolovščino…
  Na intervju sem šla k njegovi mami, ki je doživela 100 let in ker so živeli v enem bogu za hrbtom koncu, se mi je gospod On milostno ponudil, da me pride v mesto spodaj pod gričem, iskat.
  A ker se nisva še nikoli videla, mi je začel po telefonu podrobno razlagat, kakšen avto vozi- od leta izdelave naprej do enga metuljčka, ki ga je imel obešenega na ključih.
  A ga po ….nekaj trenutkih (pač…tudi moja potrpežljivost ima skrajne meje!!!) prekinem, pa mu rečem, naj mi pove le – to, kakšne barve je avto. Ker je to VSE, na kar pri avtomobilih “trzam”.
  Bil je globlje kot…”globoko užaljen” zartadi moje očitne ignorance njegovega hm…”drugega jaz-a”

  :-)

  Skratka…moški pa vaši rezervni falusi…za crknt smešn
  :-)

  PS

  se oproščam za več kot očitno vdiranje v moško zasebnost

  :-)
  :-)

 10. Sveljub pravi:

  Govori se…;p, da je s temi renaultovimi dci motorji izdelanimi nekje do 2003 nekaj narobe in sem slišal že za več podobnih primerov. Med kupovanjem avta, me je “po tiho” na to opozoril celo delavec/prodajalec (kolega) renaultovega uradnega zastopnika…Ker se sam na avtomobile ne spoznam kaj dosti sem se lahko mogoce zmotil malo pri letnici in da je mogoce nasvet kolega veljal samo za tip motorja z točno določeno kubikažo…V glavi mi samo ostalo ne kupuj renaulta z dci motorjem izdelanega do leta 2003 ;)

 11. chef chef pravi:

  Ojej. Sočustvujem.

 12. dahvor pravi:

  Na sem/smo že nazaj, večerja kot vedno odlična, smo hiteli, ker sem dal kuhat kostanj, da bomo za desert imeli … in ker mam skozi tv na javno tv pržgan, zamenjam samo, če je tle kaj, ki me ne zanima … in spet Veeeselje je – spet me čudno gledajo, kaj norim, k vsem razlagam, da Gospod Nobelovec Josef Stiglic perfekno Slovensko zna – berem Finance … vsi se strinjajo, s kar pravi, ker nekaj o magiji razlaga … in za konc še pove … wall st. je s profitom odšel, mi državljani Amerike pa sz zgubo … in tle so v zboru, s polnimi usti kuhanega kostanja, malo ga je tudi na rokah, tipkovnici in daljincih za menoj ponovilo … v nove čase -vsako priliko izkoristim, da Slovenske fraze učim…probam lansirat moje sanje-novo stanovanje … pa me vsi takoj vkuraz pošljejo…najlepše se je, se ju vedno, pa Dami slišalo…ja gledam Vreme na buy.si, vsak dan, zjutraj in popoldan in vidim, da se Sonca malo vidi-vztrajaj…zgodaj vstajat je temelj dolgega življenja in zdravja … ko se pa še kostanja najem…pride na vrsto 16 miljard probiotikov, zjutraj sem jih že 16 miljard, malih bitij butnu…japonskih v mexico city v stekleničke napolnjenih … če vsem tako pomagajo, kot meni pomagajo, kr rešili so me muk in težav-odrešile te male žwauce…potem jih priporočam probiotike vsem … odličen je tudi yogur iz kokosovega mleka-ta jih je tudi poln…in tako. če bo po sreči, če nesreče ne bo, bom lahko tja do 100-tega tipkal lahko…će zgodaj vstajaš, prej ali slej začneš zgodaj spat hodit.

 13. t. t. pravi:
 14. david.pelko david.pelko pravi:

  Tile motorji so znani, da radi “zaribajo”. Baje je to konstrukcijska napaka, največ tega se je dogajalo s temi motorji v Espace modelih. To pomeni, da ko ga boš popravil, le dobro shrani račun in se pozanimaj koliko časa imaš garancijo, ker se ti zadeva lahko ponovi :(

  Saj ne, da bi te hotel strašiti.

 15. dare dare pravi:

  Upam, da boš objavil kaj se je z motorjem zgodilo. Če motor namreč “ribne”, mu po mojem tolmačenju tega termina ne morejo narasti obrati v rdeče območje. Takrat v drastično kratkem času padejo vrtljaji na območje nič. Tema, konec, stop. Vendar bi za tako hudo okvaro moralo po mojem že prej biti kaj narobe s pritiskom olja ali s temperaturo. Seveda, če ni pri teh novejših tehnologijah vse to čisto drugače ! lp

 16. 1tastar pravi:

  Preveč elektronike! Včasih se ji zmeša in instrumenti ponorijo, ne da bi bilo kaj narobe. Namesto, da takoj kličeš vlečno službo, je bolje ohladiti motor in potem spet vžgati. Dostikrat potem spet vse deluje normalno.

  Je pa tak avto čisto človeški. Ko prideš k zobozdravniku, bolečina mine. Tako tudi avto. Pri mehaniku vse deluje vzorno, ne da bi vtaknil šraubencigar. Samo zaračuna ti ga!

 17. Darej pravi:

  Uuuu hudo. Ampak to se ti pa res lahko samo pri Renaultu zgodi. Jaz sem imel podobne probleme s Cliom in Laguno. Največji problem je, da ti na servisu ne znajo povsem natančno odgovoriti, kaj se je zgodilo, ker tega ponavadi ne znajo ugotoviti. Posledično popravijo zadeve samo delno in te iste napake se konstantno ponavljajo. Govorim iz lastnih izkušenj. Renaulti so res jajca in kar težko verjamem, da tak “tehnični perfekcionist” sploh pomisli, da bi kupil neko katro, staro ali novo.
  Nočem biti primitiven in izzvati komentiranje avtomobilskih znamk, bom pa vseeno povedal: ko sem vozil francoze, so se mi stalno kvarili, na armaturni plošči sem imel vsak dan več prižganih lučk; potem sem imel dovolj in sem kupil japonca. Že leta mi dela brez problemov, pa ima že več prevoženih kot katerikoli moj avto doslej.

 18. mran pravi:

  To je vse zato, ker ne hodiš v cerkev. K maši seveda!
  Spoštuj Rodeta in kupi japonski avto, pa ne boš imel problemov.

 19. miran pravi:

  Blog 18 sem napisal narobe ime. Torej Crnkovič, spoštuj Rodeta, hodi k maši, bodi zaveden Slovenec, izbriši morebitne Balkanske korenine, kupi Japonski avto, pa bo vse vredu.
  Jaz sem pred mesecem, kupil novo Hondo. Nadejam si vse dobro. A mi Crnkovič to želiš?

 20. nadynka pravi:

  po vseh naštetih podatkih oz. opremi avtomobila ter težavami, ki so sledile, sklepam, da tudi pri avtomobilih velja pravilo “manj je več” (iz preprostega razloga, ker lahko manj crkne).

  Drugače je pa dogodivščina z avtoceste verjetno nočna mora vsake ženske oz. vsaj mene (da ne bom preveč posploševala).

  Se pa strinjam z mici – pri avtu je pomembna barva :) Kaj nam bo vsa oprema (ki potem itak crkne), če se avto ne ujema s čevlji in torbico :)

  btw. pri nas ravno kupujemo renault espace. upam, da bo črn.

 21. 1tastar pravi:

  NE kupuj! Črni avti se kvarijo ponoči, ko si ne moreš pomagati! :lol:

 22. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Nadynka: Tudi mi kupujemo renault espace, ampak zgleda, da ga bomo dobili šele januarja (če ne februarja)! Pa se ne kapriciram za barvo.

 23. franck pravi:

  MC, kar se Divače tiče ti dam kar prav. Tudi to, da pri avtomobilih ostajaš pri Francozih je čisto v redu, ampak firmo bi pa vseeno moral menjati :-) Citroen je vsekakor boljša izbira…!

 24. rubinstein pravi:

  Marko, meni in še marsikomu so zvezde tako postavljene, da se dnevno zbujamo v “Divači”, pa je preveč konstelacij za kak premik. Sicer pa je cela Slovenija ena Divača ali pa Amerika, odvisno kaj je zvečer na krožniku, v kozarcu in kdo sedi nasproti. Kras je sicer krasen, ker je bližje soncu. In morju.

  Renault, toliko nas je v Sloveniji zaradi Revoza, da niti pod razno ne je… več renojevih servisov, ki folka sploh ne je..

  Brezveze ta komentar. Sorry.

 25. teooooooooo pravi:

  Veš kaj je frka z Divačo? Blizu vsega je. Boljšo štartno točko v Sloveniji težko najdeš.

 26. Tuco pravi:

  Renault? Mon dieu. In ti še kar vztrajaš pri francoskih avtomobilih? Ti ne preseda božjastno drag servis, rezervni deli in vzdrževanje? S svojo prav nič impresivno, a meni nadvse ljubo in zanesljivo Seat Ibizo sem tako zadovoljen, da ga ni Francoza, s katero bi jo zamenjal.

 27. Fritz pravi:

  …Guess what?…
  … znaš boljše po francosko.

 28. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Franck: Jaz sem tako rekoč zrasel na citroënih in sem bil dolgo fan. DS (“la Déesse”) je sigurno avto stoletja, spaček tudi, imel sem (fotrovega) GS-a, pozneje ZX-a in xantio karavan. Zdaj pa že dolgo ne vem, katerega citroëna bi kupil. Mogoče C6. Kaj boljšega pa nimajo.

  Zakaj “vztrajam” pri renaultih, pa več v nadaljevanju zgodbe.

 29. Buldog pravi:

  DCi motorji so nedodelani. To pove marsikdo, ki temu sledi in se v nekaj razume, ali pa jih samo prodaja. Isto je 1.9 dCi od Clia do Lagune crkaval neverjetno, medtem ko tisti z 1.5 motorji niso imeli pododnih problemov. Pa še nekaj je, Renault je dober le kot bencinar, za dizla pa ne vem kaj reči… Kaj pa Peugeot?

  Hehe, saj vem, vsak svojo robo hvali, isto je z Nokio :)

 30. franck pravi:

  Joj! Ne reci, da ima Renault kaj boljšega od C6!? Citroeni so predsedniški avtomobili, Citroeni…

  …ampak ne bi pa sedaj rad začel nekaj v stilu Nokia vs. iPhone ali kaj podobnega :-)

 31. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Franck: Francoska predsedniška avtomobila sta citroën C6 in vel satis. Za peugeot 806 nisem ziher, če je še.

  Buldog: Ja, problem je z Renaultovimi dizli. Kolikor vem – zdaj, ne prej –, so (bili) problem ravno “moji” 2.2 dizli, izdelani med 2002 in 2005. Danes jih sploh ne delajo več, ne za vel satise ne za espace. (Res pa je, da se je na Renaultovi spletni strani ravno te dni čudežno pojavil nek vel satis 2.2 dCi FAP avtomatik.) In ja, problem so baje tudi 1.9 dizli. Teden dni za mano je fasal podobno okvaro prijatelj z laguno, tudi sredi avtoceste.

 32. La Déesse pravi:

  The D.S. – the “Goddess” – has all the features of one of those objects from another universe which have supplied fuel for the neomania of the eighteenth century and that of our own science-fiction: the Deesse is first and foremost a new Nautilus

  Roland Barthes, Mythologies, Vintage, 1957

 33. Ljubo pravi:

  Pred 4 leti sem iz korejca prešaltal na citroena, never u lajfu again. Pri korejcu sem talkal in delal redne servise, ta pizdek je po dveh letih skoraj vsaka dva mesec na servisih (vljučno z obveznimi). Rahlo me že razpizduje. Seveda pizdek dobro ve kdaj mam plitev žep, da me useka. Nisva kolega. Najbolj me pa razhudijo ludje ko zagovarjajo znamko s katero naredijo toliko km da bo avto prej od starosti crknil. Škoda, da nimamo v sloveniji nek podoben spletni servis http://www.reliabilityindex.co.uk , zelo zanimiv samo je vprašanje kolk velja to za nas.

 34. mirko pravi:

  Tisto o katri na makadamu ne drži. 20 let vsakršnih cest, a po makdamu neprimerno udobneje kot avto VW koncerna.

 35. matjaz pravi:

  Zelo verjetno je šla je turbina. V sesalno cev, ki vodi na zračno stran turbine je preko odduha olja priletelo nekaj kapljic olja (kondenzirano olje na steni oddušne cevi). Verjetno je bil zračni filter že nekoliko zamašen, zato je pri teh vrtljajih motorja nastal nekoliko večji podtlak v oddušni cevi. Kapljice so priletele v turbinske lopatice in jih deformirale. Turbina je tako postala neuravnotežena (razbalansirana) pojavile so se vibracije, poškodovali so se drsni oljni ležaji turbine. Zaradi netesnosti drsnih oljnih ležajev je motorno olje preko turbine zašlo v tlačno cev, ki vodi zrak preko vmesnega hladilnika (intrecooler) v zgorevalni prostor motorja, nivo olja se je nenadno znižalo (padec oljnega tlaka – opozorilo). Olje se je vžgalo, nenadno so se povečali vrtljaji motorja. Minimalno bo potrebno zamenjati turbino, če pa je motor obratoval v nenormalno visokih vrtljajih bo pa kar “generalna” škoda.

 36. Matija pravi:

  Res je, ta avto ni kar tako. S temi motorji naj bi bilo veliko problemov, nekaterim je baje kar eksplodiral… Na avto.net sem hitro našel nekaj vel satisov z opombo, da imajo zgorel oz. nov motor.

  Glede predsedniških avtomobilov: Sarkozy se vozi v custom vel satisu, Chirac se je vozil v C6, prej tudi v peugeotu 607 (ne 806, ta je enoprostorec), še prej pa v CX-u (predhodniku c6). Najbolj predsedniški, tako po udobju kot po francoskosti, je po mojem C6.

  Lep test so naredili v oddaji Top Gear, ko so posneli konjsko dirko s c6 in bmwjem 5 na makadamu. Na bmwjevem posnetku se je vse do negledljivosti treslo, citroen je bil neprimerno boljši.

 37. blitz blitz pravi:

  Kurc pa taka predsedniška limuzina, ki nima slovenskogovoreče Jožice. :sad: Sicer pa je bil moj prvi pravi avto (razen kgagujevskih sto jadi) Renault. Desetletno osemnajstko sem vozil dobrih 6 let in mi ni nikoli zaribala. Tudi prvemu lastniku ne, ga poznam. Avto je vse svoje življenje vozil pridno kot katrca.

  Ampak malo ga je pač treba maziti. Ne, ne, saj nisem govoril z njim, le olje sem mu menjal redno. In guess what – motor je bil celo najkvalitetnejši del tegale vozila.

 38. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Matjaž: Točno to, odlična diagnoza!

 39. miran pravi:

  Marko. če ni skrivnost, zanima me, kje si zaposlen in ali si morda samostojni podjetnik?
  Kar nekaj vem iz tvoje zgodovine, trenutno pa ne vem, kaj počneš. Ne zameri, to ni poizvedovanje, pač pa čisto tako, na nivoju klepeta.

 40. Jasna pravi:

  Marko, a ti hočeš povedati, da če avto plačaš zdaj, ga dobiš šele februarja? Pa kakšen kurčev kapitalizem je to?
  Moj bo nov Scirroco.

 41. Jasna pravi:

  Miran, pa kaj ga sprašuješ kaj počne kot, da ne veš, da je piskaralo.

 42. miran pravi:

  Jasna, kaj je to piskaralo?
  Od česa pa živi?
  Fant dela dneve in noči, pa še ob nedeljah celo, ko je sam Kristus počival!

 43. Jasna pravi:

  To je pogovorna hrvaška beseda za tistega, ki veliko piše. Novinar od formata, ne piše za kikiriki! Če bi bil njegov fan ( tako kot sem jaz ) bi vedel, da on Rodeta zelo spoštuje, celo več kot spoštuje ( tem se v začetku nisem mogla načuditi ) nakar je še meni postala simpatična Rodetova lisjolika faca in mi je še zdaj. Zdaj vprašaj kaj je to lisjolika?

 44. miran pravi:

  No povej kaj je to “lisjolika”!

  Crnkoviču že piše, kdo ga pa plača?
  Od “mane” pa ja ne živi!

  Rode pa vozi mercedesa in se mu nikoli ne pokvari.

 45. Karmen pravi:

  Barva mojega avta (ki je tudi Renault) paše k mojih očem. No, vsaj tako so mi rekli tisti, ki se na to spoznajo. A – ko sem ga že vozila. Drugače pa: super registrska :-)

 46. Jume pravi:

  Renault kot renault, upam da te je izucilo in si bos privosil en posten avto iz dezele Japonske

 47. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Karmen: Ja, tudi meni je bila všeč registrska, žal pa je ne bo več, ker moram odjavit avto. Saj zato pa sem si jo upal objavit… :-)

  Bold? Ah, daj no… Sem probal in bil zelo razočaran. Res ne vem, kaj ljudi na BB tako navdušuje.

  Jume: Tudi jaz bi končno enkrat kupil kaj drugega kot francoza, ampak – obstaja keč, ki ga bom opisal v nadaljevanju.

 48. teoo pravi:

  Francoz je res vprašljiva zadeva, a se ne smeš ozirati na to. Jaz kupujem Alfo kljub temu, da se vsi okoli mene držijo za glavo:D …saj veš “Kraljica odstavnih pasov”!

 49. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Regina della terza corsia, he-he…

 50. Kolenkišta pravi:

  Za francoske avtomobile je Jeremy Clarkson v enem od Top Gearov dejal:
  “Its a french car. Its french. Its like going out to eat German.”

 51. Mare pravi:

  No, to pa je naključje. Zdaj vem, kdo je “starejši gosopod, ki je prej vozil vaš avto” (according to Mr. Car :) ). Če rabiš dva ovitka za očala, ki si ju pozabil v srednjem predalu, fazenprifer iz predala pod radijem in paket bonbonov izpod sovoznikovega sedeža, povej.

  Drugače so fantje pri Carju dali notri novo mašino nove generacije in žverca lepo prede.

  ps. Pazi na robnike, ko boš vozil tanovi avto ;)

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.