Dileme po Divači

Sreda, 26. november 2008

Privlekel sem se torej do Divače in parkiral na prvem parkingu, ki sem ga videl. Stopil sem iz avta in hotel odpreti havbo, vendar si nisem upal. Postopal sem okrog avta in razmišljal, koga naj najprej pokličem. Potem sem opazil, da je zadek avta pošprican z oljem, na desni strani bolj. Naraščajoča razpršenost olja me je pripeljala do sprednjega desnega kolesa, ki je bilo popolnoma zalito z oljem, enako tudi pod blatnikom. Nekje tam spredaj desno je moralo nekaj počiti.

Da skrajšam: tiskovno v Portorožu so seveda speljali brez mene; transfer iz Divače je potekal via Lipica, od koder me je prišel iskat moj golf partner po Dinersovem turnirju in me najprej peljal nazaj na pogostitev udeležencev in razglasitev rezultatov, potem pa v Portorož; medtem pa je vlečna služba AMZS odpeljala moj avto v postonjsko bazo, kjer je stal do ponedeljka zjutraj, potem pa naprej v Ljubljano na servis — oz. v Mengeš, k Carju.

Uradna diagnoza okvare je bila počena oljna turbina — kot je iz mojega opisa ugotovil ekspertni komentator Matjaž: “V sesalno cev, ki vodi na zračno stran turbine, je preko odduha olja priletelo nekaj kapljic olja (kondenzirano olje na steni oddušne cevi). Verjetno je bil zračni filter že nekoliko zamašen, zato je pri teh vrtljajih motorja nastal nekoliko večji podtlak v oddušni cevi. Kapljice so priletele v turbinske lopatice in jih deformirale. Turbina je tako postala neuravnotežena (razbalansirana), pojavile so se vibracije, poškodovali so se drsni oljni ležaji turbine. Zaradi netesnosti drsnih oljnih ležajev je motorno olje preko turbine zašlo v tlačno cev, ki vodi zrak preko vmesnega hladilnika (intrecooler) v zgorevalni prostor motorja, nivo olja se je nenadno znižalo (padec oljnega tlaka – opozorilo). Olje se je vžgalo, nenadno so se povečali vrtljaji motorja.”

Za oljno turbino še nikoli nisem slišal, niti ne vem, čemu služi. Prav tako ne vem, kako se pravilno — knjižno, motoroznansko — reče zaribati? In kaj sploh pomeni, da motor zariba? Verjetno to, da zaradi pomanjkanja olja v batih nastane takšno trenje, da se poškodujejo bodisi bati ali valji ali oboje? Menda. Ko so motor odprli oz. razstavili, so ugotovili, da je v motornem bloku — kaj je spet to? tisto, kjer so valji in bati? — nastala za nekaj kvadratnih centimetrov velika luknja. Hmm, ta blok po mojem ni prav tanka zadeva, kajne? Ergo, motor je za staro železo. Popravilo, se pravi zamenjava motorja, bi stalo skoraj 7.000 evrov.

Ker je počena turbina očitno tovarniška napaka, se je Renault na moj račun potrudil z velikodušno ponudbo. Ne da bi sam rekel, kateri avto bi si želel, če bi slučajno kupoval novega, so mi ponudili renault espace privilège 2.0 16V turbo, z nekaj šminkerskimi, a ne čisto brezveznimi opcijami, za 36.500 evrov. To precej neprijazno ceno pa so znižali za več kot 6.000 evrov na račun marže koncesionarja in akcijskega popusta Renault Nissan Slovenija. Za nameček pa so odšteli še 7.000 evrov, na kolikor so ocenili vrednost mojega vel satisa (v trenutnem stanju). Espace bi torej lahko bil moj že za dobrih 23.000 evrov.

Problem te ponudbe je v tem, da je velikodušna le v primeru, če jo sprejmem — če torej kupim novega renaulta. Argumentov proti temu pa je seveda več.

Prvič argument je obenem zdravorazumski in načelen. Zakaj bi človek, ki mu tovarniška napaka tako rekoč uniči ne zelo star in ne zelo rabljen ter dovolj drag, vzdrževan in kvaliteten avto, še enkrat posegel po isti znamki? Po eni strani se mi sicer zdi že statistično nemogoče, da bi istega voznika pri kateremkoli novem Renaultovem avtu — ali vsaj ne z 2.2 dizlom — kaj takega doletelo še enkrat. Po drugi pa se mi na trenutke zdi že stvar principa, češ, pa ja ne bom tak bedak, da bi še enkrat kupil renaulta, že za nalašč ga ne bi.

Drugič, primernega renaulta je zelo težko izbrati že neglede na zaupanje ali nezaupanje do te znamke. Na prvi pogled bi res bil najprimernejši espace: tako prostorsko kot motorno, pa tudi v smislu komforta in dizajna. Upoštevajte prosim, kaj pomeni presesti v drug avto iz vel satisa! Recimo laguna grandtour (karavan) meri v dolžino približno toliko kot vel satis in ima vsaj toliko velik prtljažnik, toda v njej sediš tako rekoč na tleh, predvsem pa imaš klavstrofobičen občutek, da se voziš v méganu, če ne celo cliu. In ne samo to! Na nivoju izgleda kabine in občutka v njej — če že ne izdelave in opreme — dandanes ni več bistvene razlike med laguno in cliom. Oboje je zanikrn plastik-fantastik z neapetitlih teksturami površin, polic in predalov, nedomiselno in nepraktično razporejenimi gumbi, ekrančki, števci, šobami in drugo šaro. Za laguno lahko date dvakrat toliko kot za clia, a to se bo poznalo le na velikosti karoserije in moči motorja — ko boste za volanom, pa boste pred sabo gledali isti shit! In to ni toliko stvar izdelave in materialov, temveč bolj stvar dizajna in koncepta nasploh. Če se hočete za volanom renaulta počutiti prijetno, nekako tako kot v svoji dnevni sobi ali drugem najljubšem prostoru, da tako rečem, potem morate kupiti vel satisa ali kvečjemu espaca. Espace je seveda popolnoma drugačen koncept avta, toda prepričan sem, da bi tudi ta avto bil dandanes v notranosti ta plastik-fantastik kot vsi drugi, če bi ga od launcha leta 2002 že kaj prenavljali. To je Renault tudi že nameraval, vendar je projekt zaradi recesije ustavil.

Recesija je naslednja neprijetna situacija, v katero sem padel. Takšnega espaca, kakršnega mi ponujajo in ki je zame edini še sprejemljiv tako cenovno kot drugače, v Sloveniji ni na zalogi in bi ga bilo treba naročiti. Toda morda ga v letošnjem letu — odgovora na to vprašanje v tem mescu dni še nisem dobil — sploh ne bo mogoče naročiti. Tovarna v Sandouvillu ne sprejema naročil. Delavci so na prisilnem kolektivnem dopustu. Zakaj? Zaradi pomanjkanja naročil. Pa še to je: Renault bo dosedanje nivoje opreme (expression, dinamique, privilège, initiale) spremenil — tako preimenoval kot tudi drugače skombiniral. Če bi naročil espaca, bi resda dobil več opreme, kot bi mi je pripadalo po trenutni ceni. A v vsakem primeru bi moral čakati najmanj tri mesece!

Pa tudi če me ne bi motilo čakati na avto tako dolgo, me pri espacu nenazadnje moti tudi to, da gre za stara jajca, ki se lahko sicer dobro obnesejo, vendar so malo out of touch z avtomobilsko realnostjo. In če sem čisto odkrit, raje bi imel avto, ki bi stal kakšnih 5.000 evrov manj. Ah, kaj govorim! Ne, da bi ga raje imel — finančno bi bil zame bolj primeren.

Karkoli že bom izbral, v dani situaciji sem obsojen na renaulta. Nihče drug razen Renaulta mi ne bo dal 6.000 evrov popusta. Nihče drug razen Renaulta mi ne bo vzel v račun 7.000 evrov za mojega starega vel satisa brez motorja. In brez teh 13.000 evrov bonusa, da tako rečem, si novega, kolikor-toliko spodobnega avta sploh ne morem privoščiti. Če se Carju zahvalim za sodelovanje in grem drugam, mi bo to podrtijo vrnil — pa naj se kar sam zajebavam s prodajo in upam, da bom nekoga opetnajstil za par jurčkov, zraven pa še našel prodajalca, ki bi mi dal 15 do 20 procentov popusta.

Taka je torej situacija. V mescu dni, odkar se mi je to zgodilo, sem namenoma ali slučajno vozil naslednje testne ali nadomestne avte: od renaultov grand modusa (o, groza), laguno grandtour (no, ja), trivratnega cliota (o, groza) in koléosa (no, ja), zraven pa še nissana qashqai+2 (oh, no) in x-trail (zelo v redu) — sicer pa sem enkrat že prilezel z vlakom skoraj do Graza. Nazaj na ročni menjalnik se šele navajam, zato mi avti pogosto crkujejo, v križiščih speljujem v tretji. Bočno parkiram pol metra od robnika. Zadnjič sem hotel malo natankati, ker je bil testni clio na rezervi: nalil sem bencina za 20 evrov in se potem čudil, kako je lahko kazalec naenkrat na polovici. Take fore.

Zaenkrat imam premalo podatkov o svoji odločitvi za nov avto — malo pa mi je tudi nerodno, h kateremu me vleče —, tako da bom to sago zaključil šele čez nekaj časa, ko bo to za mano.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Sreda, 26. November, 2008 ob 13:37 v kategoriji Po defaultu ZNB.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

88 komentarjev na “Dileme po Divači”

 1. chef chef pravi:

  Zaribati = zakuhati, se mi zdi.

 2. miji pravi:

  ne pa ni. primer “moja katrca pogosto zakuha, a po nekaj deset minut se ponovno peljeva. še dobro da ni zaribala.”

 3. oomoo oomoo pravi:

  Ne, mislim da avto “zakuha” kadar je temperatura hladilne tekočine previsoka oz. tekočina zavre.

  Sicer pa je nastala situacija za en velik shit. Upam da boš to pametno rešil.

 4. GSH pravi:

  turbine pri 1.9 in 2.2 renaultovih dci motorjih so nagnjene h okvaram. zabava se prične od 130 do 150k kilometrov naprej.

 5. Petra pravi:

  Moja skromna ženska razlaga:

  Ko zariba mašina: Ko ni več maziva, ki omogoča nemoteno šibanje batov gor in dol. Zradi trenja se bat prime na cilinder in mašina se torej ustavi. Ko začutiš, da avto ne dela tako kot treba ustavi in ne užigaj več. Lahko zariba le en cilinder lahko vsi. Če vstrajaš z vožnjo do popolnega zaribanja je škoda dosti večja saj totalno zaribanega bata ne spraviš ven s cilindra drugače kot z macolo. Če zariba malo (torej dober voznik začuti kaj se dogaja in TAKOJ ustavi in ugasne) je ponavadi le kakšna praska na batu in brušenje je dosti cenejše kot menjava cele mašine.
  Če avto zakuha pomeni, da je voda, ki hladi mašino zavrela-mogoče je crknil ventilator, mogoče se je strgal jermen altenatorja….v glavnem spet, ko vidiš temperaturo v rdečem polju USTAVI saj bo drugače zaribal mašina, ker nima hlajenja- olje prevroče in ne maže več, materijali pa imajo tudi svoj limit glede temperature.

 6. Petra pravi:

  PS: Voda ali hladilna tekočina: Govorimo o vodnohlajenih motorjih.

 7. GSH pravi:

  2.0 dci je baje zanesljiva izbira.

 8. Primosio pravi:

  Toyota corolla verso, maybe?

 9. scenic pravi:

  sam bejž od espaca, dvema znancema je razgonilo agregat…

 10. ElQurc pravi:

  @Petra – vse štima :)

 11. Truba pravi:

  Zariban motor je kakorkoli že zablokiran in interno lahko precej razsut motor(bati, valji, glavna gred, ležaji, … nekaj od tega ali kar veliko). ožne so tudi velike poškodbe bloka(smo prebrali), karterja, … .
  Kuhanje je pregrtje motorja zaradi povišane temperature hladilne tekočine. Ponavadi se konča z zakrivljeno glavo motorja, ki jo je potrebno poravnati(če gre) in menjava tesnil in delov, ki so to kolobocijo povzročili(termostat, črpalka, … . Vidim, da današnji mulci premalo ali nič, šraufajo in posledično jim nič ne zariba ali zakuha, ker se pozna v znanju/neznanju :) .

 12. chef chef pravi:

  Ma saj vem, da zakuhati in zaribati pravzaprav ni isto. Očitno res nimamo ustrezne slovenske besede.

  Miran Ališič bi preprosto rekel, da je šlo za eksplozijo motorja.

 13. strojnik strojnik pravi:

  Vidim, da je nujno potrebna strokovna intervencija. Motor, ali karkoli že, “zariba” takrat, ko se zaradi trenja med deli prčnejo poškodbe na površini, ki je trenju izpostavljena. Zaradi tega efekta, se trenje še poveča, povečajo se poškodbe in zgodi se verižna reakcija, pri kateri pametnejši popušča. Enostavno se nekaj zlomi, največkrat je to povzročitelj gibanja, zaradi katerega trenje nastaja. Recimo kakšna ojnica. Zaribani materiali se med seboj neredko dobesedno zvarijo. Enako se zgodi tudi, če med dve sicer brezhibni površini pride nekaj tretjega, kar povzroči enak efekt. V opisanem primeru pa mislim da je težava nastala zaradi neuravnoteženih mas. Spomni se, kako tresejo neuravnotežena kolesa. Zadevo za parkrat povečaj, pride do resonance, katere material ne zdrži. Težava novodobnih avtov je v tem, da se trudijo dizle narediti čim bolj podobne bencincem, kar pa gre precej težko…

 14. david.pelko david.pelko pravi:

  Kakšen je to trgovec, ki ti ponuja avtomobil, ki ga niti nima na zalogi in ga moraš čakati?

  Za dvajset jurčkov se že marsikaj dobi, tudi če Vel Satisa kar tam pustiš.

  Če rabiš, ti lahko nekdo pošlje nekaj zanimivih ponudb :wink:

 15. Antisa Korljan pravi:

  Verjetno lapsus, pa vendar: espace je avto, ki je nastal precej pred 2002, če se ne motim, že konec osemdesetih. Sicer ti pa dogodivščin, kaj šele izbiranja, ne zavidam. Res ne. S popusti ali brez njih.

 16. t. t. pravi:

  cudna matematika. a ni boljse 7000 za nov motor kot 23000 za nov avto cez 3 mesece?

 17. matjaz pravi:

  Turbine različnih velikosti in tipov proizvaja Garrett (http://www.turbobygarrett.com/turbobygarrett/products/turbochargers.html), ki jih dobavlja jih tudi “premium” znamkam (BMW, Audi, MB). Statistično gledano se mi zdi, da se okvare pogosteje dogajajo prav Renaultu (meni se je to zgodilo na 1.9dCi meganu, 150.000 km; na “srečo” je bilo potrebno zamenjati samo turbino – http://www.beja.si/turbopolnilniki.htm). Izgleda, da problem ni v sami turbini, pač pa v načinu vgradnje (geometrija priključkov, sesalne cevi, odduha, ipd.). Statistično gledano se torej ne bi zanašal na Renaultove dCi motorje.

 18. Andrej pravi:

  Glede na povedano in če je želja po podobno udobnem avtu, je pravzaprav še najugodnejša opcija popravilo tega Vel Satisa – stalo bi 7000 EUR, doplačilo za Espaca pa 23000. Je za razmislit…

 19. Blazheny pravi:

  Kolikor so mi bencinski turbo agregati ljubši od dizlov in ga sam z užitkom vozim, moram vendarle pripomniti naslednje: Espace je visok in težak avto. Z bencinskim turbo motorjem, 170 konjskimi močmi in visokimi avtocestnimi hitrostnimi povprečji bo… milo rečeno… goltal bencin. Takole čez palec ocenjujem, da pri 150-200 km/h nekje 10-15 litrov, še raje kakšen liter čez.. Tovarniški podatki so seveda čista laž, tisto, kar trdijo prodajalci pa bolj ali manj tudi.

  V primeru veliko prevoženih kilometrov na leto je torej taka izbira agregata bolj ali manj no-go… čeravno bi ga sam kupil že iz inata, ker je v času recesije in vsesplošne prevlade dizlov tako luštno dekadenten (stari V6 bencinski Espace je bil v tem smislu še boljši) :)

 20. Okapi pravi:

  Če je počena turbina “očitno tovarniška napaka”, bi AFAIK morali motor zamenjati zastonj, tudi če ni več v garanciji. Ali pa vsaj dati konkreten popust za novega. Avto pa lahko potem z novim motorjem tudi prodaš in kupiš kaj nefrancoskega;-)

  Vleče te pa očitno k hohštaplerskemu X-trailu:)

  O.

 21. david.pelko david.pelko pravi:

  MC – evo, resno.

  Kupi si AVTO! Kolega mi je ravno rekel, ko sem mu omenil tvoj problem, da boš menjal gnoj za gnoj, če boš zopet vzel Renault-a.

  Evo moj predlog: lahko ti že jutri nekdo pripelje na test Mercedes ML 320 CDi, metalno črne barve, zatemnjena stekla (original), automatic-tiptronic, airmatic – zračno vzmeten, bixenon, adaptiven xenon, parktronic, velika navigacija, DVD, TV, usnje-alcantara, gretje+memory sedeži, OFF-Road look, 19″ col zvezda platišča, samozatemnitev vzvratnih ogledal, bla, bla, bla, ni da ni.

  Kakšen si ti to snob in oceniš Nissan X-trail za zelo dober :(

  Ti bom poslal link do avta, če te zanima, seveda.

  Aja, Vel Satisa ti velikodušno oceni na 8.000 EUR.

  In prosim ne poslušaj tistih, ki pametujejo, kako so nemški avti predragi, slabo opremljeni in podobne bedarije…

 22. david.pelko david.pelko pravi:

  p.s. te pa opozarjam, da to ni Vel-Satis, Espace ali X-trail. Ko/če ga boš potestiral, boš vedel, o čem govorim.

 23. Blazheny pravi:

  Okapi ima prav; v enem zaprašenem kotičku možgan se mi valja podatek, da je to serijska napaka dCI motorjev in da je na to temo Renault v Nemčiji izvedel vpoklic. Morda v kakšni čakalnici prebran Autobild.

  In ali ni pred časom (morda v Sobotni?) šef enega od slovenskih festivalov jamral, da mu je na podoben način razsulo trilitrski dCI v Espaceu, da so pri Renaultu nekooperativni kar se tiče priznavanja svojih napak, in da ga je zamenjal za Lexusa?

  Seveda pa je vprašanje časa in živcev kako daleč bo nekdo s preobremenjenim življenskim slogom celo zadevo peljal. Osebno bi najprej rešil vprašanje mobilnosti in nabavil en poceni voz, ki mu vrednost ne upada več in se ga lahko enostavno znebiš (recimo Golf III), nato pa udri po francoskih kapitalističnih šovinistih z vsemi sredstvi: sodni izvedenec avtomobilske stroke, odvetnik, Urad za varstvo potrošnikov. Menjavo motorja bi morali opraviti brezplačno (in na zamenjani motor izdati garancijo za enako obdobje, kot na originalno vgrajenega).

 24. Blazheny pravi:

  @david.pelko: Kar ponujaš ni vozilo, ampak pripomoček z visoko vrednostjo faktorja ‘bling – bling’, in je kot tak namenjen lajšanju simptomov neuravnovešene samopodobe (zlasti še ker sumim, da tisti “off-road look” pomeni za pol tone dodatno privarjenih kromastih dodatkov).

  Menim, da MC s samopodobo nima težav, če pa že, jih kot kulturen človek rešuje kot vsi kulturni ljudje – s prefinjenim občutkom večvrednosti, ki ga ni treba (prepogosto) manifestirati eksterno :)

 25. Blazheny pravi:

  Ko sem že pred spanjem hiperblogotiven – ob ponovnem branju MC-jeve objave se mi je utrnilo še tole: koncesionar in RN Slovenija so torej v obliki popusta pripravljeni ob nakupu novega Espacea podariti približno 6000 EUR. Ker iz neke diplomske naloge razpolagam s približnim podatkom o operativni marži avtomobilskih trgovcev in proizvajalcev ugotavljam, da bi šel pri tem poslu njihov zaslužek precej asimptotično proti ničli, oziroma celo v minus. Hkrati gre pa za vozilo ‘built by order’, torej v ozadju ni niti poslovne logike praznjenja zalog. Skratka, mutna posla, verjetno kaj v zvezi s prenizko odkupno ceno za Vel Satisa in menjavo motorja po nižji (lastni) ceni, nato pa marža in na trg (ampak tega uradno seveda ne vemo).

  In glej glej, kakšno naključje – menjava motorja za Vel Satisa je nekje v istem znesku, kot višina popusta, ki ga priznajo ob menjavi staro za novo.

  Na tej točki bi se jaz v avtosalonu najavil na sestanek, gornja dejstva na hitro obnovil, nato pa s širokim, dobrodušnim, malo bebavim nasmeškom lopnil po mizi, in (s primerno povišanim glasom, da slišijo vse stranke v salonu) z navdušenjem rekel: “Gospodje, saj to je vendar kot naročeno – popust mi priznate v enaki višini kot stane menjava MOJEGA EKSPLODIRANEGA MOTORJA S TOVARNIŠKO NAPAKO – mar ni najbolj enostavno, da ta popust poravnamo kar z menjavo motorja? Veste, ta avto mi je sicer namreč strašno všeč in ga rad vozim!”

  (opomba: izvesti po možnosti v soboto dopoldne, ko je v avtosalonu največje možno število strank na kupu)

 26. david.pelko david.pelko pravi:

  Daj, Blažek, pomiri se. Glede na to, da se ni javil v prvih 5 minutah, ga zadeva ne zanima.

  Govorijo o podaljških pa samo idioti, ki bi kaj takega imeli, pa jim cvenk to ne dopušča.

  Tale ML, ali pa kakšen Q7 ali X5 so nekaj takega, kot je Nokia pri telefonih. Tisto, kar je bilo našteto zgoraj so pa Sagem-i, kvečjemu kakšni poceni Siemens-i, če bi zadevo prevedel v GSM-jezik :)

  Jaz osebno sem v življenju vozil že veliko avtomobilov, tudi Espace-a in na drugi strani Q7, A6, Mercedesa E in ML, ….. in kar dobro VEM, kaj je to Avtomobil in kaj ni. Samo toliko.

 27. Buldog pravi:

  Jaz vem kaj bi kupil. A gledam na moj skromni žepek. Verjetno ne bi kupoval iste znamke. Sem imel s Škodo take probleme, da sem se na vsakih 14-dni zjokal – skoraj dobesedno, od takrat zanjo nočem več slišati…

 28. Blazheny pravi:

  Ahm, stric David.

  Prepričal si me, idiota. Mercedes ML s kromastimi dodatki je točno tisto, kar imel, pa mi cvenk tega ne dopušča. Grize me, grize…

  Btw, če zadevo prevedeva v ‘GSM-jezik’: moja pred kratkim nabavljena Nokia je šla naslednji dan na Teleray v reklamacijo zaradi obupne kvalitete zvoka pri pogovorih. Nazaj je prišla čez več kot mesec dni, ker so ‘aparat poslali na popravilo v tujino’. Samo toliko :P

 29. niko pravi:

  Kupi Toyoto. Odlična zadevca.

 30. Bimbo pravi:

  Marko, bolj ko razmišljam o zadevi, bolj sem prepričan, da ima Blaženi prav. Menda so industrijsko obnovljeni motorji cenejši, morda pa se kje najde tudi kakšen malo rabljen motor – zaletenega Vel Satisa. Bom še malo tuhtal in povprašal mojstre iznajdljivosti.

 31. Andrej M. pravi:

  Marko, tvoja zgodba je tragično-komična, sorry. Moja napoved je, da boš še enkrat kupil isti model.

 32. matjaz pravi:

  Kot je rekel Marko Crnkovič: “Po eni strani se mi sicer zdi že statistično nemogoče, da bi istega voznika pri kateremkoli novem Renaultovem avtu — ali vsaj ne z 2.2 dizlom — kaj takega doletelo še enkrat.”

  Na statistiko se jaz ne bi zanašal. Izgleda, da se takšna vrsta okvar pri Renaultih dogaja pogosteje. Sam imam izkušnjo z meganom 1.9 dCi, 150.000 km (na “srečo” je bilo potrebno zamenjati samo turbino). Turbine za večino avtomobilskih znamk namreč proizvaja Garrett, ki jih v različnih velikostih in izvedbah dobavlja tudi “premium” znamkam (BMW, MB, Audi). Problem pri Renaultu ni v sami turbini pač pa v načinu vgradnje (konfiguracija in geometrija priključnih cevovodov, namestitev oljnega odduha, ipd.). Je že tako, da je Renault nekoliko bolj rizičen, kot “premium” znamke. Je pa tudi ta “premium” včasih zelo vprašljiv.

 33. mit pravi:

  tankal si za 20€? kupuješ avto za 30k€, pa nimaš dnarja da bi tankal full? mislim da bo najblš da kupiš nekaj rabljenega, da ne bo družinski proračun trpel. pa da boš lahko oskarčku še naprej kupoval drage igračke.
  sem študent, moj edini dohodek je štipendija, pa še nisem nikoli tankal manj kakor polno. enostabno ne proftiraš nič.

 34. Rado Rado pravi:

  Sprejmi ponudbo,
  kupi avto in nehaj razmišljati o nebistvenem. Avto je zgolj forma, zgolj sredstvo, da prideš od točke A do točke B . . .

  Piši raje kolumne.

 35. vlkišef pravi:

  ful naj tanka testni avto?za koga?tebe?

 36. Rado Rado pravi:

  David Pelko: “MC – evo, resno.

  Kupi si AVTO! Kolega mi je ravno rekel, ko sem mu omenil tvoj problem, da boš menjal gnoj za gnoj, če boš zopet vzel Renault-a. ”

  A zdaj sta pa ti David in Crni prijatelja? Po vsem tem, kar ti je storil?! Ali pa se mu samo ulizuješ?
  Jejhata, jejhata.

  :-)

 37. tecnoba pravi:

  Renaulti so adijo. Tudi meni je pred 2 mesecoma shodil. Hvala Bogu je bil še en teden v garanciji!

 38. MM pravi:

  Sem mladi raziskovalec na fakulteti za strojnistvo in sem leto in pol nazaj kupil nov clio III. Odlocitev za to so omejene finance in popusti. Kaj naj si mislimo povprecni slovencki ki najpogosteje kupujemo clie, da bi se morali pocutiti kot nizja kasta RADNICKA KLASA jebi ga. Sicer pa Renault Clio je bil na primerjalnem testu v zame najboljsi avtomobilski reviji auto motor und sport v svojem razredu najbolje ocenjen avto: http://www.auto-motor-und-sport.de/tests/vergleichstest/hxcms_article_500358_13987.hbs
  Ce primerjas Vel Satis z nemsko premijsko konkurenco v svojem razredu pravi stroka, no ja ne vem. Ampak ok ce hoces prostora kot v dnevni sobi je najbolje z vlakom po moznosti cim starejsim ker so novejsi cedalje bolj utesnjeni.
  Mimogrede kazalec za gorivo je bil za 20EUR na polovici ker toliko pac stane malo manj kot polovico tanka, rezerva pa se, da si na varni strani ne vkljuci pri totalno praznem tanku.

 39. Anubis pravi:

  Veliko pleha za nič.

 40. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Antiša: Vem, espace je avto iz leta 1984. Malo nerodno sem se izrazil. Mislil sem zadnjo verzijo iz leta (popravljam) 2003.

  Pelko: Seveda me zanima mercedes ML 320 CDi! To ni avto, ki bi se ga človek otepal. Ampak kdo ga bo pa plačal?

  Andrej M.: Motiš se, ne bi še enkrat kupil vel satisa, že iz principa. Pa tudi zaradi denarja, saj je najcenejši (nov) okrog 40.000€.

  Hvala vsem za nasvete.

 41. david.pelko david.pelko pravi:

  Marko

  ML-a sem ti dal za primerjavo zato, ker te niti ne bi prišel tako zelo veliko več, kot novi Espace. Vzameš še nekaj krede in imaš RES dober avto.

 42. Mitja pravi:

  Nikoli ne kupuj avta na ‘F’! (Fiata, Forda ali Francoza)

 43. MM pravi:

  Ferrari

 44. Sašo pravi:

  Marko, kupi Mazdo 6 karavansko izvedbo.(cca 23k eur), ali pa Hondo Accord, ali pa Mazdo CX-7.

  Oglej si jih oz. sprobaj in vedel boš o čem govorim.
  Sicer sam vozim “švaba”, vendar so me vikend testi prepričali, da so ti trije modeli pravi zame.

 45. Jasna pravi:

  Jaz bi ponudbo sprejela, ker če ti se je to zgodilo enkrat obstaja zelo mala ali nikakršna verjetnost, da ti se bo zgodilo ŠE ENKRAT. Principi?
  Madonca, kako zanimljiv zapis ( a sem se mogoče nalezla od tipov te primitivne moške fascinacije z avti ?).

  Pelko srečo, kaj pa praviš na Camaro?

 46. Sašo pravi:

  @david.pelko
  ML-i so za “mehkocurneže”, to si bo marko kupil čez 5 let :)

 47. Jasna pravi:

  Ekspert Matjaž: A ni pred meseci pisal Modic v Na kolesih, da ga je čisto novi Opel pustil na cesti. Torej človek nikoli ne ve.

 48. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Primosio: Se hecaš?! Tega ne bi naredil iz principa, ker bi se mi zdelo podkupljivo. Razen tega pa … Si predstavljaš moje ime na havbi? Potem bi mi pa anonimni blogerji vsak drugi dan rezali gume! ;-)

 49. Primosio pravi:

  Mogoče še en nasvet!

  Uporabi svoje ime, pa si zrihtej sponzorski avto za eno leto, boli te če gor piše “Ta avto vozi Marko Crnkovič”, važn da se vozi….. po mojem ti rata, glede na prepoznavnost. Pa tud trgovci bodo pripravljeni na vse žive promocijske poteze, samo da bi kaj prodali…

 50. Tanja pravi:

  Marko, ista zgodba, ista znamka, Laguna grandtour. . Obtičali sredi prelaza Predil, na italijanski strani, pozimi in to še v nedeljo – nikjer nikogar. Šla je turbina. Tudi jaz sem vztrajala, da je to tovarniška napaka (4 leta star avto, 100.000 km), pa do mene niso bili tako prijazni. Še več, kriv je menda voznik, ker navija dizla, ko je mrzel in -pazi to- ne pusti dalj časa prižganega, po daljši vožnji, da se turbina lepo ohladi. Menda cel šit, če se na avtocesti, ko je mašina vroča, nahitro ustaviš, ugasneš in kmalu spet vžgeš.
  Nikoli več Laguna (turbina je bila le pika na i), ne Renault in ne dizel.

 51. PiPi pravi:

  kot sta ti ze dva zgoraj svetovala, omisli si toyoto … za 20k bos dobil top opremo, ce vzames v obzir, da par k. vseeno dobis za zaribana jajca doma … zna pa biti, da imas do toyotk odpor v smislu Nokia vs. iPhone :)

  Vsekakor pa upam, da je bil zadnji zarib v lajfu …

  .::PiPi::.

 52. 1tastar 1tastar pravi:

  Menda ne boš rekel, da pri tako računalniško opremljenem avtu ni že vsaj pol ure svetila kakšna lučka. Če si pa slep, pa kakšnega otroka vprašaj, kaj kakšna lučka pomeni :lol:

 53. Jasna pravi:

  Blogerji ti že ne bi rezali gum, po mojem bi ti jih prej kakšen Sepe, ki bi mimogerde pripomnil: “Boš že ti videl, kdo je siten starček”. Kom si se še zameril? Teh je dolg spisek. Ali pa bi te klicali in jebali vse po spisku kakšni nevrotični vozniki. Potem so tukaj še oboževalke. Boljš, da ne.

 54. Blazheny pravi:

  Toyota je fajn, a god dammit kako obupno dolgocajten avto. Stajling je tak… plastik fantastik, čeprav v notranjosti vse štima do zadnjega milimetra in kvaliteta izdelave je vrhunska.

  Menim, da bi se MC-ju lepo podal kakšen turbo Saab 9-5, v sili morda tudi Volvo V70 ali XC90 :)

  Še vedno pa zagovarjam to, da bi se splačalo biti malo bolj grob do Renault Nissan Slovenija in koncesionarja. Konec koncev bi bil zastonj zamenjan motor v Vel Satisu še vedno najcenejša opcija.

 55. Klemen Trampuz pravi:

  Bližamo se recesiji, če že nismo v njej, tako da bo cena trajnim dobrinam (kamor spadajo tudi avtomobili) precej padla. Realno pričakujem 30 odstotni skonto.

 56. GSH pravi:

  hm ja renault = odpadek nevem kdo je to rekel ampak se strinjam.
  Drugače pa mislim da je Crni počel to:
  http://www.youtube.com/watch?v=XI_gNQLmTM0
  in zato Crni se ne delaj lepega ter raje priznaj :lol:

 57. GSH pravi:

  “Transmission Test….PASS
  Boost Test…PASS
  Out Launching a M3…PASS
  Engine Test….FUCKED!!!”
  lmao

 58. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Blaž: Zračni filter je bil zamenjan na prejšnjem rednem servisu (pri 60.000 km), do naslednjega je manjkalo še nekaj tisoč km.

 59. Blaž pravi:

  Pozdravljen, še moji pripombi:
  Če se da ne kupuj avta s turbino, ne pozabi na avtomatski menjalnik.

  Če se vseeno odločiš za espace (odličen avto) servisiraj avto bolj pogosto kot je to definirano v servisni knjigi.

  Ali slučajno obstaja podatek kdaj je bil nazadnje menjan zračni filter na VelSatisu?

 60. Bimbo pravi:

  Primosio, ne verjamem, da je dajanje polepljenega sponzorskega avta kakšna posebna prednost, ne za trgovca in tudi ne za “slavno osebnost”. Pred leti je znan slovenski glasbenik dobil sponzorski avto z razmeroma diskretno nalepko, nekako v istem času pa je nek drug znan slovenski glasbenik iskal nov avto podobne velikosti. Slednji je pri tem seveda poskusil svoje ime unovčiti za kakšen poseben popust. Že v štartu je kategorično zavrnil zamisli o kakšni polepljenosti avta. Predlogu, da bi bil na avtu zelo diskreten napis “Sem X.Y. in na svojem avtu ne maram sponzorskih nalepk” se je sicer blagohotno nasmejal, a na koncu menda sklenil kupčijo, po kateri je tisti popust odslužil z enim ali dvema posebnima nastopoma.

 61. matjaz pravi:

  Jasna: vsekakor, se strinjam, ne da se povsem zaupati nobeni znamki. Zato sem omenil, da je tudi ta “premium” (MB, BMW,…) včasih vprašljiv.

 62. GSH pravi:

  crnkovič: crkavam od smeha :lol: pa ste le zamenjali foto dneva na uvodni strani- a zdej bo spet dve leti enak?
  :lol: :lol: :lol:

 63. matjaz pravi:

  Filter je bil menjan na 60.000, nasednja mejava je bila predvidena na 90.000, to je 30.000 km, povsem korektno v skladu z napotki proizvajalca. Vendar pa, ali je kdo kdaj videl na servisu, kako izgleda filter po 30.000 km? Kot vrečka od sesalnika: prah, insekti, regradove lučke, cvetni listki, ipd. nesnaga. Filter še vedno služi namenu, vendar pa v ekstremnih obratovalnih pogojih (max. pretok zraka) to pomeni povečan padec tlaka na filtru in večji podtlak na oljnem odduhu.

 64. suljo pravi:

  Kaksen neverjeten snob!!!
  Kupi si avtobus, da bos imel dosti prostora.
  Me pa res zanima, kaj si bos izbral.
  Tipicen slovencl, kupi si star in velik, kao fensi avto.
  Tko, ene 5 let star ML bi bil tipicna izbira.

 65. Jaka pravi:

  Moj predlog:
  tako kot je nekdo že predlagal, kupi rabljen motor za bistveno manj kot 6000 EUR in se vozi z Vel satisom dokler bo zdržal ta drugi motor.Rabljen Vel satis, glede na ceno novega, ni vreden praktično nič, zato se ga splača vozit dokler ne bo dejansko vreden nič. Ko bo šel po gobe še drugi motor (verjetnost da se bo pokvaril je ne glede na statistiko precejšnja) boš pač lastnik rabljenega “premijskega” Renaulta v vrednosti nekaj 1000 EUR, se pravi približno enako kot sedaj.V tem času (leto,morda dve ali tri) pa kakšen EUR v pujska, kakšno nokio na leto manj :-) in nato nakup novega avta!
  In še predlog za nakup; Volvo XC 60.
  Sicer se mi pa itak dozdeva, da je šlo moje pisanje v nič in da je odločitev že padla?

 66. Jaka pravi:

  Ja, pa še “ugovor” na izjavo, da je avto samo sredstvo za premagovanje razdalje med točko A in točko B. Če je temu tako, potem je Yugo povsem korektna izbira za družinski avto? Po mojem mnenju občutek varnosti in udobja prija tudi med točkama A in B.Ne vem, meni ja.

 67. MaliVeliki pravi:

  2.2 dCi motorji so polomija.

  Znan mi je primer, ko je ena od mnogih slovenskih avtohiš, ki prodajajo plastik-fantastik-pa-kaj-če-je-5-zvezdic-polizdelkov na svoje stroške zamenjala tak motor kljub preteku garancije.

  Škoda, ker tvojega bloga ne berejo avtomehaniki, zaposleni pri kateri od teh avtohiš. Prepričan sem, da bi z nami lahko delili marsikatero insajd štorijo.

  Vel Satis in Avantime sta, vsaj meni, luštna avta. Tisto, kar se skriva pod plehom pa je…no, druga zgodba.

 68. suljo pravi:

  Glede anonimnih blogerjev pa naslednje:
  A ni fino, da vsaj od nekaterih zves resnicna mnenja?
  Pa se to: kdor ima denar, da se preserava z dragimi avtomobili in viha nos nad visjim srednjim razredom, ima denar tudi za kake nove gume.

 69. suljo pravi:

  al pa za garazo

 70. jajo pravi:

  Morda se sicer motim, ampak a ni MC pred leti popisal eno celo stran dela o tem, kako se ne splača imet avta in se je ceneje vse življenje vozit s taksijem?

 71. bošti pravi:

  …Sobotna priloga dela in MC komentarji…to so bili časi pronicljivih in duhovitih komentarjev, ki sem jih kljub zadnji strani prebral najprej…tile blogi pa so eno navadno s….e…

 72. Jasna pravi:

  Tako je Matjaž jaz že nobenemu ne zaupam. Ti si pa veliki stručko recesija ti ne bo prišla do živega. Samo roke pa so šmiraste, kajneda?

 73. haso pravi:

  bravo bosti! Se absolutno strinjam!

 74. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Jajo: Še danes trdim, da je taksi cenejši način prevoza od lastnega avta. Za vožnjo po mestu vsekakor (pa če se voziš dvakrat na dan sem in tja z Viča v Fužine), za dolge relacije pa bi bilo treba natančneje izračunat. Seveda pa v tem drugi primeru dobi višjo ceno svoboda gibanja in razpolaganja s prostim časom.

 75. Blaž pravi:

  O filtru sem spraševal zato, ker mi je znan primer enakega avtomobila z enakimi simptomi, ki je končal v ognju. Eden od primarnih vzrokov naj bi bil zabit zračni filter…

 76. Sašo pravi:

  @Marko
  Svoboda gibanja? Koliko te je stala svoboda na Divači? :)

  Sem pa bral enkrat zanimiv članek (v stilu teorije zarote).
  Renault naj bi naredil Vel Satisa izključno za naročnike, ki se financirajo predvsem iz državnega proračuna in naj bi jih prodali večinoma v matični državi (francoski ponos itd…) in izpodrinili predvsem “švabe”, ki so jih bodli v oči predvsem pri protokolarnih zadevah.
  Motorje naj bi imeli tako “naštudirane”, da bi po izteku garancije večina njih odpovedala (tudi so!) in tako zaslužili še ogromno davkoplačevalskega denarja za servise.
  Motor bi naj baje odpovedal tudi tik pred obdobjem amortizacije avtomobila, tako da so še ujeli obdobje v katerem se mora avto popraviti.

  To je podobno kot naše slavne Patrie, vsi se spotikamo v cene, nihče pa ni omenil koliko bo stalo mesečno vzdrževanje. (to je šele posel!!)

  Moramo nekaj vedeti, da ko kupiš avto, v tovarni naredijo cca. 100 rezervnih delov, kateri se bodo zagotovo zamenjali v tem avtomobilu.(to je bistvo avtomobilske industrije)

  Vsi pa dobro vemo, če bi si sestavili avto po katalogu rezervnih delov, dobimo 10x vrednost avtomobila, ki smo ga kupili.
  Takoj ko kupimo avto, smo že v finančni napovedi podjetja za vsaj 7 let.

 77. Darja Hughes pravi:

  Pa zakaj sploh voziš takšen klump? Saj ni vse, kar diši po ‘francais’ užitno. Si pa res malo zabredel…… Snap out of this French mode! Meni ga bi lahko dali zastonj, pa ga nočem. Sem že 18 let zvesta VOLVU in z njim še nikoli nobenega problema.

 78. Jasna pravi:

  Sašo, ne mi reči, da varjameš tem pravljicam, ki jim ti rečeš teorije zarote? Katero resno podjetje bi si to privoščilo ob tako hudi konkurenci kot so Japonci, Nemci… Inžinjerji naj bi motorje imeli tako “naštudirane”, da bi po določenem času crkovali. Nikoli ne bi verjela tem pravljicam, ker s to varijanto več izgubijo kot dobijo. Izgubijo ugled in dobro ime. Kdo pa je danes v kapitalizmu in ob tako neusmiljeni konkurenci toliko butast?

  To z taksiji po mestu je res, sploh ni potrebno ničesar računati. Vse je jasno je od oka.

  Darja: Zato, ker je Pink Panter in vse kar je French je fancy. Nemške avtomobile vozi večina Slovencev.

  Marko: Koliko emocij je prebudil v tebi avto zaradi katereg ti je nerodno, da te k njemu vleče? Jih je toliko, da se boš odločil za njega?

 79. suljo pravi:

  Da ne bom bruhal glihkar, Jasna.
  Kaj je to, ura pri psihiatru?

 80. Jasna pravi:

  Hahahaha Suljo, saj res. Pa kaj naj, ko je Marko u pitanju ja se takooo raspekmezim. On je za mene: Sikstinska kapela, Državljan Kane, Deveta simfonija, govor od Marthin Luther Kinga…..

 81. suljo pravi:

  Dejta se dobit enkrat na samem pa razpucita zadeve.

 82. Jasna pravi:

  Iz tvojih ust v Božja ušesa.

 83. pijanec pravi:

  @Jaka: povprečen(!) Slovenec na dan naredi le nekaj kilometrov po lokalnih cestah do službe. Ali pa se v službo pelje v koloni po glavni cesti/avtocesti. Kot povprečen Italijan in Francoz, ki v službo hodi s klumpom. Na daljšo pot se povprečen Slovenec le redko kdaj pelje. Ne vidim, v čem bi tu bila taka prednost udobja, varnosti in 5 letnega kredita. Razen da imajo potem izgovor za jamranje nad vsemi tistimi podražitvami.

 84. Beheld pravi:

  Ej Marko.. Velsatis je designa klasika. Ker je najbolj neuspešen (kar se tiče prodaje) avto v zgodovini Renoja, je posledično redek in zato “special”. Osebno sem upal da bo Citroen C6 nekaj podobnega, pa so se Citroenovci žal ponemškutili. Ves čar tistih žab je bil ravno neobičajen design.
  Ti bi si mogu nabavit kak Nissan GT-R, mogoče ti pri Renault Nissan Slovenija zrihtajo kak popust :)

 85. matjaz pravi:

  72. Jasna – Moje roke niso nikoli šmiraste. Jaz se z “šraufanjem” ne ukvarjam.

 86. Jasna pravi:

  Hahaha, Matjaž to z šmirastimi rokami so bolj “specijalni efekti” ( naučila sem se jih od Marka ), skratka zezancija. Toliko pa nisem leva, da ne bi skužila iz tvojih komentarjev, da nimaš zavihanih rokavov in šmirastih rok sicer, če po pravici povem me včasih zabava delati se blesava. Važno je, da roke niso šmiraste.:-)

 87. majstr pravi:

  zariban, mislim da je kr slovenska beseda (ribana kaša (sskj), drugače pa bi bil približek “strgati”, se pravi zaradi prevelikega trenja pride do zvarjenja dveh delov! Zaradi prevelikega trenja pa pride v motorjih zaradi vstopa olja preko turbine v sesalni kolektor in s tem v sam motor oz. izgorevalni prostor, kjer ne pride več do eksplozije mešanice goriva in zraka, temveč se bat na poti navzgor pri prisotnosti olja dobesedno zabije v glavo motorja. Največkrat pa se pri tem zlomi ojnica, katera pa potem razbije še blok motorja in še kaj zraven.

  To pa pride zaradi tega ker same tekočine niso toliko stisljive kot pa so plini (zelo fino razpršeno gorivo (nafta) in zrak v samem valju motorja!

  Problemi pri 2.2 motorjih pa so bili sledeči:

  1. Do leta 2004 so za te motorje turbine izdelovali mislim da v turčiji, kar so popravili po letu 2004 z zamenjavo dobavitelja
  2. Sami servisni intervali (30.000km) so predolgi kar tud sami priznavajo. Staro olje ni več čisto in pride do težav z mazanjem (zabijejo se oljni mazalni kanali) problemi z ojničnimi ležaji in s turbinami
  3. Navajenost “voznikov bencinarjev” da vozijo dizla pri malo višjih obratih (doživel že večkrat), recimo se pelejo v 4. prestavi 110km/h pri 3000obr/min pa jim je to normalno! Ob tem pa ne vejo da se turbina pri teh obratih motorja vrti z recimo 25000obr/min, večjo porabo imajo, avto pa ni skor nič močnejši, ker se krivulja moči in navora že spušča.
  4. Spet “bencinski vozniki” tiščijo dizla od štarta v visoke obrate (problem mazanja turbine, ker samo olje ne pride v turbino tako hitro, ogretje samega motorja (ni brezveze cagar za temperaturo hladilne tekočine na armaturni plošči v vsakem avtu)…

  Sam do sedaj nisem imel nobenih problemov s tem motorjem, s tem da sem menjal olje, oljni filter, zračni filter, filter goriva, vse ne na 30000km ampak na 10000km, tankal samo na OMV ali AGIP (občutljiva SIMENS elektronika), pa do sedaj sem dvakrat že očisti EGR ventil pa čeprav je vodno hlajen.
  Avta nisem nikol mrzuga vozu nad 1800obr/min, po daljši vožni po avtocesti oz. pri višjih hitrostih in s tem tudi obratih motorja, sem ga zmer recimo 5km pred domom zopet vozil pod 1800obr/min!
  Avto ima danes prevoženih 234678km pa je noter še zmer prvi motor in prva turbina!!!

  Tako da ni noben PROBLEM s tem 2,2dci motorjem ampak je PROBLEM v UPORABNIKU le-tega!

 88. samir pravi:

  se popolnoma strinjam s tabo saj imam vel satis letnik 02 z 295000km in dela v nulo !!!! samo servisi kot je treba cca 12-15000km , zjutraj ogrevanje avta ….. solske stvari pac in avto spila tako kot mora !!!!

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.