Uriniranje

Ponedeljek, 8. december 2008

Začelo se je tako, da sem v zvezi s Pahorjevo posvojitvijo — ali pomilostitvijo, po želji — Dimitrija Rupla iskal na internetu točno verzijo aforizma, za katerega sem kdo ve zakaj mislil, da je Churchillov: “Sovražnika je bolje imeti ob sebi, da iz šotora ščije ven, kot pa da je pri drugih in ščije not.” Če se namreč strinjamo s to modrostjo, potem lahko vsaj približno dojamemo, zakaj se je Borut Pahor odločil za tak težko razumljiv in opravičljiv korak, da je vzel Rupla za svetovalca.

Citata seveda nisem našel, ker tega ni rekel Churchill, temveč predsednik ZDA Lyndon B. Johnson: “No, bolje ga je imeti v šotoru, da ščije ven,” je rekel, ”kot pa zunaj, da ščije not.” To se je nanašalo na J. Edgarja Hooverja, ki je bil direktor FBI celih 48 let.

Rupel je bil vedno zraven, pa če smo to hoteli ali ne; vedno je znal poskrbeti zase in ob pravem času obrniti jadra; levil se je iz SDZ v DS, iz DS v LDS, iz LDS v SDS; služil je premierom od Peterleta in Drnovška mimo Drnovška in Ropa do Janše in Pahorja; prav v času Georgea W. Busha je vodil kooperativno politiko do ZDA; do Hrvaške je vodil prepirljivo in neučinkovito politiko; on je tisti, ki ima zasluge za slovarsko definicijo pojma političnega oportunizma ali če hočete, pogovorno, človeka žajfe; tako intelektualcem kot laikom v posmeh si je prizadeval redefinirati tudi po krivem degradirana pojma patriotizma in državotvornosti kot pomembnih, pozitivnih vrednot; poskušal je uvesti medijsko prakso pravzaprav patronažnega političnega punditstva; njegove dolgovezne in prepogoste, četudi ne nepismene in v svoji direktnosti marsikdaj arogantne članke je bilo treba samoumevno objavljati in dobro honorirati; ne pozabimo tudi, da so se v skoraj vsaki fazi Ruplovega političnega prehajanja našli uredniki, od Lorencija do Jančiča, ki se jim je zdel po vseh kriterijih kredibilen avtor; Rupel se je imel za osrednjega slovenskega intelektualca v podobnem smislu, kot se je včasih Delo dičilo s tem sloganom; in ni čisto izključeno, da bog pomagaj to res ni bil.

Kakorkoli, kot bi rekel njemu neljubi Chirac: “Toujours il a manqué l’occasion de se taire.”

Rupel je star 62 let in bi pri teh letih in pri vsem tem, kar je v življenju delal in dosegel, že lahko šel mirno v pokoj. Če še nima dovolj delovne dobe, bi si lahko nekaj let dokupil. Sam sem nekoliko alergičen na meritokratsko prepotentne prvoborce slovenske osamosvojitve. Pa vendar nikar ne minimalizirajmo Ruplovih zaslug v tem ne nezasluženem javnem in medijskem stampedu, ki ga zdaj doživlja.

Nočem zagovarjati človeka, za katerega prijatelj (moj, ne njegov) pravi, da imaš občutek, ko ti dá roko, kot da se rokuješ z mrtvo ribo. Rad bi samo opomnil, da je Rupel v svoji lastni glavi in v glavah žalujočih ostalih identificiran s slovensko zunanjo politiko in da za vse to enako upravičeno pobira kritike, kot mu po drugi strani neupravičeno odrekamo zasluge. Problem Ruplove neminljivosti in nepriljubljenosti je v tem, da je personifikacija kontroverznosti slovenske politike po osamosvojitvi. Rupel je vseh teh dvajset let hotel hoditi v večjih škornjih, kot so jih ponujale okoliščine, a je kot slovenski zunanji minister (ali magari kot premierov svetovalec) paradoksalno moral hoditi v premajhnih. Od tod ta večna aroganca in to večno nerganje.

Toda ali mar ni to simbol slovenskih frustracij? Simbol slovenskega stremljenja kvišku, k politični veličini in svetovni transcendenci, ki pa ga hromita obenem nepotrebna in neizogibna majhnost ter nikoli preverjena in preverljiva samopodoba, izkrivljena med samovšečnostjo in samozaničevanjem? Ko zdaj s takšno vehemenco in animoznostjo govorimo o Ruplu, govorimo v bistvu o sebi in svoji državi. Napihujemo se zaradi svojih uspehov in se ponižujemo zaradi napak. Rupel smo mi vsi. Vsi bi radi imeli zasluge za nekaj, vsi bi radi imeli preživnino, vsi bi radi bili večni.

Preden sem ugotovil, da urinarni citat ni Churchillov, temveč Johnsonov, pa sem našel še enega Churchillovega: “Vedno sem bil prepričan, da je politike treba presojati po sovražnosti, ki jo vzbujajo med svojimi nasprotniki.”

Rupel je slovenski prototip profesionalnega politika, ki lahko služi pod katerokoli vlado. Problem pa je v tem, da v naših ideološko polariziranih razmerah že po tradiciji ne gre drugače, kot da je kot visok in eksponiran politik aktiven vernik zdaj ene, zdaj druge vlade. Da je preživel, je moral biti eden najglasnejših in najbolj osovraženih. Za konec njegove kariere se je moral najti samo še človek, ki se mu je moral zdeti tudi eden najbolj zaslužnih in ki mu je zagotovil ad hoc preužitek in ga rešil pred ponižanjem.

Privoščljivost ni lepa čednost, si je očitno mislil Borut Pahor in primer Rupel izkoristil za to, da si redefinira imidž spoliranega in spravljivega politika, ki sklepa kompromise, da bi se izognil težavam in ustregel vsem. Morda pa je na Ruplovem primeru tudi ugotovil, da je Churchill imel prav glede sovražnosti.

Skratka: Ruplove nove službe oz. Pahorjeve poteze ne odobravam, ne zdita pa se mi škandalozni.

Dnevnikov Objektiv, 6. 12. 2008

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Ponedeljek, 8. December, 2008 ob 18:11 v kategoriji 93, Dnevnik 2004-.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

186 komentarjev na “Uriniranje”

 1. Pohar pravi:

  Jaz mislim, da je Pahor vzel Rupla pod okrilje samo zato, da našemu novemu in tudi po mojem mnenju malo preveč častihlepnemu, leporečnemu in razsipnosti ter ceremonijam nagnjememu predsedniku pokaže, da ni ravno glavna faca v državi.

 2. Aja pravi:

  Kdo pa je po tvoje glavna faca v državi, me prav zanima – in še, kako naj bi se po tvoje obnašala ta glavna faca v državi.

  Jaz pa mislim, da da vsi tisti prijazni pridevniki: častihlepen itd. dosti bolj pristojijo Ruplu kot Turku.

 3. Pohar pravi:

  Ja pristojijo obema. Zato pa je poteza tako učinkovita.
  Kar pa se tiče glavnih fac. Jaz ne rabim nobene.

 4. blitz blitz pravi:

  No, pa se po daljšem času spet v celoti strinjam s tvojim zapisom. Gojim skoraj natančno enako mnenje.

  V vsej zgodbi se mi zdi najbolj bolan ta patološki kulturni boj. Iz Rupla delajo samega Luciferja…

 5. Jasna pravi:

  Uvod ti je simpatičen, prav seksi. Ustavim se pri tem kako je Rupel znal poskrbeti zase in premišljujem: Kako poskrbeti? A je nakopičil bogatstvo? Plače pa spet niso tako grozno visoke? A se je kako drugače okoristil?

  Potem pridem do Hrvaške. Jaz kot “avtohtoni hrvatski proizvod” ti lahko povem, da se do Hrvaške lahko vodi samo neučinkovita politika. Hrvat ne bo klecnil. Za Slovence praviš:”Napihujemo se zaradi svojih uspehov in se ponižujemo zaradi svojih napak”.To je še v redu. Hrvati so čuden narod. Svoje neuspehe povzdigujejo, uspehe od drugih zmanjšujejo. Za ilustracijo nogomet: Če zmagajo 2:0 so razturili, če izgubijo 2:0 so bili boljši, ampak nasprotniki so dobili. Politika do Hrvaške je res bila prepirljiva nikakor pa agresivna ( če ne, ne bi Hrvati bi na spornem območju gradili “začasne” zapornice).

  Ruplovo pisanje v Delu nisem brala ampak nimam nič proti. Verjetno se Lorenciju in Jančiču ni zdelo narobe, če neki minister pojasni določene poteze, ozadja in odločitve iz prve roke. Kam pa bi prišla, če bi brala štorije vsakega ministra, ki bi se mu ljubilo pisati članke. Še tebe bom nehala brati, ker ko te berem sem razočarana nad seboj. Chiraca citiraš v francoščini, ki jo ne razumem, ( a ja slovenščina preveč kmečki jezik za citiranje Chiraca? ). Za nekatere tujke prvič slišim (punditstva, meritokratsko.. ) spet bo treba listati, listati in listati…

  Ha, ta psihološki profil Slovencev mi je zanimljiv “stremljenje k višku, k politični veličini”. Čak’ mal niste vi že predgovorno znani kot hlapčevski narod? Še drugi so vam meje krojili? Dej no odloči se že enkrat, kaj ste: Samovšečni ali samozaničljivi?
  “Rupel smo mi vsi” – to še dr.Ziherlu ni jasno kaj šele meni!

  Pahor da je izkoristil Rupla, da redefinira imiđž spoliranega in spravljivega politika..? Ah, daj no z Ruplom si je naredil samo škodo, in to ti dobro veš.

 6. Jasna pravi:

  Na 24 ur je prispevek pod naslovom: Rupel po vzoru žene po nakupih. Paparazzo iz Žurnala je lovil Rupla dokler je kupoval solato v Maxiju. Tako zelo so se potrudili ( novinarji 24ur ), da so naredili animacijo tlorisa in poti po katerih se je gibal Rupel dokler je kupoval solato kot, da gre za teroristično dejanje. Ko sem to videla sem rekla naglas čeprav sama sebi: Fakat su ti novinarji jadni!

 7. Žogca pravi:

  Jaz mislim, da tega sovražnika ni pametno imeti ob sebe. Tale poteza je za seboj potegnila toliko slabega, da nikakor ne more biti dobra.

 8. wrench pravi:

  S to razlago Pahorjeve poteze precenjuješ njegovo inteligenco. Pahor je tako nesamozavesten, da sprejme v svojo bližino prav vsakega, ki mu je pripravljen “svetovati”, ker svojih lastnih mnenj skoraj da nima. Za Rupla je bil mala malica.

 9. Urška Urška pravi:

  Če ostanem pri metaforiki uriniranja: mene Pahorjevo dejanje v zvezi z Ruplom še najbolj spominja na uriniranje proti vetru: Pahor je verjetno mislil, da se bo z imenovanjem Rupla tako rekoč olajšal, v resnici pa se mu bo ta problem vrnil. Z maščevanjem. Ali če parafraziram Lou Reeda: pissing in the wind comes back at you twice as hard …
  Drugače sem pa zaprepadena nad neškandalozno razumnostjo tvojega zaključnega stavka. :)

 10. Milan pravi:

  Se kar strinjam z avtorjem. Pahorjeva poteza niti približno ni tako škandalozna, kot jo nekateri ljudje (in mediji) predstavljajo. Meni se celo zdi dokaj zvita poteza, ki bo Pahorju lahko v marsičem koristila, dvomim pa, da mu bo kakorkoli škodila (če ne upoštevam izgube simpatij pri nekaterih volilcih in morebitnih težav v koalicij, kar pa se mi zdi čista neumnost).

  Pa sem se naučil novega aforizma.

 11. Aja pravi:

  Meni se celo zdi dokaj zvita poteza, ki bo Pahorju lahko v marsičem koristila, dvomim pa, da mu bo kakorkoli škodila

  Sploh mu ne bo škodila, samo čisto majceno, neopazno, neznatno posledico bo mela: na prihodnjih volivah, ga ne bo noben levičar, ki da kaj nase, volil

  No, seveda, ga bojo pa desničarji, sam še v Janševo stranko bo prestopil, pa bo častno nadaljeval svojo politično pot v Ruplovem stilu.

 12. Milan pravi:

  @Aja
  Aja? “In potem svizec zavije čokoladico..” (kako sovražim ta citat, a tokrat se mi je zdel tako hudičevo primeren..)

  :-)

 13. anka pravi:

  Meni se pa zdi Pahor ves prestrašen odkar je predsednik vlade. Kar postaral se je. Mislim, da ni sposoben za to funkcijo. Zato si je pa Rupla nastavil, ker ima kao izkušnje. Še njegova mama je rekla, da je najbolj užival, ko je bil predsednik parlamenta, da mu je bila ta funkcija pisana na kožo. Ja, taka pozerska, ne preveč odgovorna funkcija. Mislim, da mu je žal, da ni kandidiral za preds. države. Takrat so ga v stranki zmrdali, ker so hoteli vlado in sam v resnici sploh ni verjel, da bo zmagal. Ko so objavljali prve rezultate, je bil čisto zaprepaden. Kar smili se mi. Golobič čaka na njegove napake kot kavran, da mu potem spelje volilce. Ta ga bo čisto pojedel. Grem stavit, da ta vlada ne bo držala skup 4 leta. Zares in LDS so se še pred pol leta skregali in razšli, zdaj so pa najboljši prijatelji. bla, bla.

 14. Mitko pravi:

  Sem si pravkar prebral odlično kolumno Ženje Leiler v “današnjem” (8.12.2008) Delu. Vsakemu branje toplo priporočam.

 15. Okapi pravi:

  “Keep your friends close but your enemies closer”
  MC v Botru.

 16. nevenka nevenka pravi:

  Še nikjer nisem zasledila, kaj bo sedaj Rupel dejansko počel. Pozicija je zveneča, a naloge mi niso čisto jasne, ker nekako ni definiranega področja, položaj pa vendarle ni ministrska funkcija. Katera je sedaj nad katero? Ali to indirektno pomeni, da je Rupel po moči še vedno zunanji minister? Rabimo kontinuiteto njegove politike?
  To sem se spraševala že ob izbranem ministru. Je to najboljša politika, ki jo premoremo? Katera druga stališča pa bi nekdo v naši zunanji politiki lahko zastopal? Pustimo koroške Slovence, ampak se osredotočimo na slovensko mejo.
  Dober diplomat naj bi zvozil v vseh okoliščinah. Seveda nihče ne more biti vsem všeč in ljudje zamerijo kameleonstvo. Katera stališča pa je Rupel tako drastično menjal, da je vse zvozil?
  Napoleon je imel nekoč opraviti s podobnim “princem diplomacije”, zanj je rekel, da je “drek v svilenem štumfu”, a v zgodovini je zapisan kot pravi diplomat, definicija diplomata.
  Vsi se čudimo Pahorju. Ta njegova poteza meni deluje malce nalašč in malce iz strahu. Namreč v zunanji politiki potrebujemo trdokožca, saj še ničesar nismo rešili. Morda bi moral biti le bolj zvit v splošno dobro, ne samo v svoje.

 17. medek pravi:

  Pahor je našminkan prašič.

 18. Pris Pris pravi:

  Crni, mislim, da si pri naštevanju Ruplovih strank pozabil na eno. :P

 19. david.pelko david.pelko pravi:

  Zelo, zelo dober zapis :)

 20. 1tastar pravi:

  Počakajmo do poletja, ko bo Türk zapravil celoletni budžet za potovanja. In mu Pahor ne bo dodelil Falcona, ampak bo s Falconom poslal Rupla.

  Türku kar privoščim malo ponižnosti! ;)

 21. nimiy nimiy pravi:

  ne vem, zakaj se pahorju pripisuje vsemogoče, razen tistega, kar je edino bistveno – naivnosti in idealizma. če to no bilo očitno z ruplom, je postalo z logarjem.

  in bolj kot simbol slovenskih frustracij je rupel produkt mentalitete tipa: “Ruplove nove službe oz. Pahorjeve poteze ne odobravam, ne zdita pa se mi škandalozni.” rupel je utelešenje praga tolerance, ki ga premore slovenski javni prostor v odnosu do politike. je tisti politik, ki je slovence podučil o tem, koliko jih lahko nekdo odkrito j…. v glavo, preden se tega zavedajo. večina politikov to počne vsaj na skrivaj.

 22. mica mica pravi:

  če si na hitrico ogledam nove naslove, ki se sončijo na prvi straniSiolovega bloga, z žalostjo ugotavljam, da je-sodeč po njih- IQ virtualno usmerjenih Slovencev strašno na nizki ravni. Vsi se nekako zanimajo za blondinke, za pornografijo, muči jih (ne)dolžina njihovih lastnih penisov, na silo odpravljajo predsodke o sexu za eno noč, strastno se zanimajo za abotnosti, ki se dogajajo na Kmetiji, srbijo jih znani Slovenci…..skratka, naslovi, ki tistemu, ki želi brati kaj “več”, v hipu skenslajo pogum, da bi nadaljeval s podrobnejšim brksanjem.
  In če pomisliš, da se potem vsa ta- vsega naveličana čreda- zapodi na faceboook in to takoj, ko tam zavoha novo kost za naveličano glodanje, je jasno, da se število antiRuplnov drastično zvišuje iz dneva v dan.
  In če bi večino tistih, ki vpijejo “proti” vprašali, zakaj, grem stavit, da jih 99,99% ne bi odgovorilo drugega kot tisto, kar so prebrali pri Košaku ali pri kakšnem drugem rumenokljunem piscu.

  da ne bo pomote: tudi jaz si želim, da bi se Rupl upokojil in se postavil v ozadje.
  Je pa treba priznati, da bi on še naslednjih 345 let vsak dan hodil s službrnim avtom kupovat darila, pa dvomim, da bi presegel znesek 90.000 evrov, s katerim nas je osrečil ata Turk, ko je šel na turistični ogled sarajeva s svojo t.i. strokovno ekipo.
  pa se o tem nič (več) ne govori…..očitno se ne sme…navsezadnje Turk ni rupel, ane, da bi ga vlačili po /ne/potrebnem sem in tja?!

 23. smoger pravi:

  ‘Skratka: Ruplove nove službe oz. Pahorjeve poteze ne odobravam, ne zdita pa se mi škandalozni.’

  G.Crnkovič, a ste kdaj razmišljali o diplomatski karieri? Ali pa vsaj vstop v politiko?

  LP

 24. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Smoger: Kaj je v tem stavku tako diplomatskega? Nisem za, ampak če ni hujšega?

  Aja, Jasna: Ziherlu marsikaj ni jasno. Njegova zavrnitev funkcije drž. sekr. je smešna. Kot da ga bomo zdaj imeli za moralnega politika.

  Glede Slovencev: Zakaj misliš, da žaba, ki jo tunkajo v vodo, ne bi mogla stremeti kvišku? “We’re all in the gutter, but some of us are looking at the stars.” (Oscar Wilde)

  PS: “Nikoli ni zamudil priložnosti, da bi molčal.” (Jacques Chirac) Ali po latinsko: “Si tacuisses, philosophus manisses.” (Če bi molčal, bi ostal filozof.)

 25. Jasna pravi:

  Mitko, sem prebrala. In ker Marko ni nič omenil dr. Ziherla sem šla brati kaj o tem poreče Jež v Delu u članku Psihijatra za politika. Ja, ja kdo mu bo verjel ( Ziherlu namreč ), da je ostopil zaradi Rupla. Usral se je! Človek, ki že desetletje na tistem svojem kavču študira o lulekih in pičkah bo sekretar na ministarstvu za zdravlje. Se mi je kar zdelo. Zdaj pa fura neke svoje psihološke igrice. Dr. Ziherl se je odločil, da bo za državo največ naredil na področju erekrivne disfunkcije.

 26. Code5 pravi:

  Okapi: izrek sicer pripisujejo Sun-Tzuju (baje priljubljeno branje generala Glanzkopfa).

 27. Jasna pravi:

  Thanks honey, love you…

 28. Khmer Rouge pravi:

  V tej groteski okrog Rupla se je razkrila slabost Boruta Pahorja, ki se je po malem že prej nakazovala, namreč Pahor očitno ne zna dobro oceniti značaja in sposobnosti ljudi, ki si jih izbira za sodelavce. Machiavelli v Vladarju pravi: “Za vladarje je izbira pomočnikov sila pomembna; ti so dobri ali ne, kakršna je pač vladarjeva preudarnost. Prvo, po čemer lahko sklepamo o bistrini kakega gospoda, so ljudje, ki jih ima okoli sebe. Kadar so sposobni in zvesti, ga vedno lahko imamo za modrega, ker je znal prepoznati njihove sposobnosti in si zagotoviti njihovo zvestobo. Kadar pa so drugačni, lahko o njem zmeraj slabo sodimo, kajti prvo napako, ki jo dela, dela pri izbiri.” Poglejmo nekaj Pahorjevih pomočnikov. Denimo Rop, ta je iz osebnega sovraštva do Janše urbi et orbi oznanil, da je Slovenija prisluškovala premieru sosednje države. Tak politik bi v normalni državi za vekomaj končal svojo politično kariero in morda preživel še nekaj časa v zaporu zaradi izdaje državne skrivnosti. Toda ne v Sloveniji, tu, če ga pošteno lomiš, lahko še postaneš premierov tesen sodelavec. Drugi primer je recimo Cvikl. O njem je nežmah zapisal v Mladini (13. št. 2007): “Milan Cvikl, trenutno poznan po sloganu, da bo na naslednjih volitvah Janša izgubil. Isti Cvikl je bil pred leti znan kot finančni ekspert, ki je kandidiral za položaj predsednika Računskega sodišča. Neodvisni strokovnjak je v manj kot štirih letih naredil fascinantno politično kariero: minister za finance, poslanec LDS, podpredsednik poslanske skupine LDS, šef parlamentarnega odbora za finance, zdaj pa član poslanske skupine SD in njen kandidat spet za šefa parlamentarnega odbora za finance. Prototip karierista.” Ta gospod nas je v parlamentu tudi navduševal z nastopi, v katerih je bilo veliko kritikantstva in škodoželjnosti in zelo malo strokovnosti, nekakšen levičarski Grims torej. In ta človek je sedaj Pahorjev generalni sekretar. In na koncu še Rupel. Kaj bi lahko o njem povedal, ne da bi bil žaljiv. Najbolje, da sploh nič.
  Pahorja bodo po mojem potopili slabo izbrani sodelavci, samo da bodo še prej uničili pol države.

 29. 1tastar pravi:

  Najhujše, kar lahko doleti šefa je, če si izbere nesposobne sodelavce, ki mislijo, da so blazno sposobni!

 30. Pris Pris pravi:

  Hehe, Rupel že ima nalogo, ki je hkrati tudi test njegovih sposobnosti in njegove beležnice s številkami. Bomo videli, kako bo uspešen pri lobiranju za nezmanjšanje sredstev slovenski manjšini v Italiji.

 31. GSH pravi:

  diplomatska opica bo verjetno spet vse uničila.

 32. ponpet ponpet pravi:

  eden prijetnejših načinov, kako se znebiti nevarnega, a nespametnega nasprotnika, je preprost – povabiš ga v svojo ekipo, nato pa mu daš zanj pretežko ali kar nemogočo nalogo, pri kateri se tako osmeši in osramoti, da enostavno mora za vedno izginiti iz prizorišča.

 33. Rafael pravi:

  ponpet, kaj pa se zgodi, če je pa ta nespametni nasprotnik bolj sposoben, bolj spreten, bolj zvit, bolj … ? Pahor je pravi zelenc za Rupla, sploh pa na področju zunanje politike. Edino tolažba za Pahorja je, da ni edini zelenec v tej vladi, seveda po sposobnosti, znanju in še in še naspram Rupla.

 34. Nepravi Jonas pravi:

  Ne vem zakaj je še zmeraj taka skrivnost, da Rupel vnukinji Anji piše komade, Klinar se pa pod vse samo podpiše. Kosova komisija se tega problema noče dotaknit, najebemo pa davkoplačevalci (ki poslušamo radio).

  Meja s Hrvaško je pičkin dim v primerjavi s škodo, ki jo Dimsi dela v kulturi.

 35. Jasna pravi:

  Nepravi, zakaj vse narobe pišeš? Anja Ruplu ni vnukinja ampak nečakinja in, če bi ji kakšen Rupel slučajno pisal komade potem bi to bil njen oče glasbenik prof. flavte na akademiji, a ne stric Dimitrij. Bodi prepričan, da ji jih piše mož Klinči, to vem 100%, ker je samo Klinči sposoben ustvarjati tako brezvezne plagiate.

 36. Aja pravi:

  Anja Rupel ni vnukinja Dimitrija Rupla

 37. Jasna pravi:

  Rdeči Kmer: Nekoč je živel neki bister gospod, ki ga še danes citirajo:”Kocka je padla.” “Prišel, videl, zmagal.” Ime mu je bilo Gaj Julije Cezar in njegove zadnje besede so bile: A tudi ti Brute? Tudi ti sin moj? Na najhujšega sovražnika in na zlorabljeno zaupanje je naletel med svojimi najbližimi. Toliko o modrih vladarjih in o prevdarni izbiri sodelavcev.

 38. Jasna pravi:

  Marko, glede Ruplove upokojitve…ti tudi ne boš utihnil pri teh letih, joj upam, da ne. V ozadju mi igra Working Class Hero nekaj zelo zelo Moricconejevega je v zadnjem delu komada. Ni valjda Lennon česa sunil Moricconeju?

 39. miran pravi:

  Morda sem že to zapisal, pa bom še enkrat. Takrat , ko je Danilo Turk nasprotoval osamosvojitvi Slovenije in jo hotel obdržati,sam je bil na varni razdalji seveda, v Jugoslaviji, je Rupel veliko postoril, da je Slovenija šla svojo pot.
  Ne rečem, da je Slovenija sedaj ne vem kako svobodna in da je Rupel najbolj primeren za ta čas, ni nas pa toliko v hlačah, da bi tudi gospodu predsedniku Turku povedali tisto, kar mu gre.
  Problem v Sloveniji je v tem, da se močno delimo na partizane in domobrance. Cerkev je osovražena, za kar je sama kriva.
  Morda še primer: Če bi bil Janša na levici, bi bil tak kot je, idol in bi na volitvah dobil nad 80 procentov.

 40. Okapi pravi:

  >izrek sicer pripisujejo Sun-Tzuju

  Res ga, ampak napačno. Prvi dokumentirani zapis je v Botru II (vsaj če lahko verjamemo http://en.wikiquote.org/wiki/Sun_Tzu).

  O.

 41. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Miran je to najbrž pobral iz Ruplove lastne izjave (zakamuflirane v uradno izjavo MZZ) tik pred lanskimi predsedniškimi volitvami, ko je takratna koalicija začela uporabljati celo take nizke udarce, da bi se tehtnica s Türkove strani mogoče le prevesila na Peterletovo. Take resnice potem krožijo še nadaljnih 50 let med tistimi, ki jim je vse jasno.

 42. Žogca pravi:

  Vnukinja Dimitrija Rupla? Pa saj on nima otrok. Mislim pa, da je nečakinja ali kako že. Aha, vidim, da je nekdo že napisal.

 43. Rafael pravi:

  MC, nekaterim nam ni treba nikjer tega brati, vsi ki smo osamoosvitvijo aktivno preživljali, točno vemo, kaj je Kučan govoril, kaj je Šetinc govoril, kaj je Ribičič govoril, katero državo je Turk imel napisano pred sabo, že po proglasitvi Slovenije za samostojno državo. To so bili zgodovinski dogodki, ki jih ne pozabiš zlahka ali pa nikoli. Lahko pa kdo zavaja tiste, ki takrat niso bili prisotni, ali so bili takrat še premladi ali pa so se nahajali, kje drugje.

 44. Pris Pris pravi:

  Rafael, mar naj bi Türk pred sabo imel napisano ime države, ki še ni mednarodno priznana in še ni članica OZN? Potem bi nas šele imeli za tepce … Si ti julija 1991 že imel slovenski pasoš?

 45. Tuco pravi:

  “JES AJ KEN,” si verjetno misli Rupel ob tej svoji ponovni vrnitvi na sceno.

 46. djubre pravi:

  kljub temu, da sem se ob umnosti tega članka naslajal, da mi je povzročil nezaslišane užitke razumevanja in odobravajočega premlevanja, pa si nisem mogel kaj, da mi zaradi odurno prijaznega komentiranja iz usnjenih, kuhinjskih in drugih stolov, parafraziranja veličastnih rockerjev, zadušljivega udobja in dormeovskega občutka za nepomembnost življenjskega in zgodovinskega trenutka, fatalistične predanosti toku časa, kot ga občuti človek, tik preden zaspi, na pamet ne bi prihajala neudobno radostna misel na trzanje, komolčkanje, divjanje in dolgotrajno medtkontinentalno valjanje po cesti, ki se mi takole oglaša v zavesti. http://www.youtube.com/watch?v=1WlAbGhHffw

 47. Rafael pravi:

  Pris, no, imaš tudi prav, te razumem, sploh pa bi kršil Jugo ustavo.

 48. Burek pravi:

  Pahor je đek, ker je polovici rdečim novinarjem, svojim paradajzastim strankraskim kolegom, celemu komunističnemu Zaresu, LDS-u, zaril nož usred čela blesavog! Pahor ima same nesposobne ljudi okoli sebe, pa si je pač moral Rupla vzet za svetovalca! :) )))))))

 49. Siva cona pravi:

  Pretehtati je potrebno uspehe in neuspehe g. Rupla v dosedanjem delu. Če se kot uspeh izpostavi npr. vodenje EU, kje je bil takšen strašen preboj in uspeh našega ministra, da si nas bo zapomnil cel svet? Naša “žaba” ni bila sposobna gledati v zvezde, verjamem pa da se najde kakšna, samo priložnost ji je treba dati in Rupla umaknili čim dlje od politike.

  Kolumne g. Rupla v Delu niso bile nič drugega kot obračunavanje z njegovimi političnimi (osebnimi) nasprotniki. Konstruktivnega in državotvornega je bilo približno kot črnega za nohti.

  Pahorjeve poteze tudi jaz ne odobravam, zdi se mi škodljiva.

 50. partizan pravi:

  Pahor je res pokazal, da nima pošlihtano podstrešje! Kakšna zvitost, kakšna premetenost, bedarija na kvadrat! Ko je zaposlil Rupla je izzvenelo tako, kot bi Janša postal podpredsednik vlade! Tega oholega, opurtonističnega bebca bi moral nasuvat v tazadnjo in mu dati jasno vedeti kaj si o njem misli(mo)! On pa mu leze v rit in že takoj naredi še dve totalno neumni potezi! Čudno prav zares! Če se pa komu zdi, da je Rupel kredibilen politik, pol pa ma ali oprane možgane ali jih sploh nima?

 51. Jasna pravi:

  partizan: Pahor je za razliko od tebe gentleman, pa še ogromna jajca ima. Pozabil si napisati, da obstajajo tudi omejeni možgani, ki ne znajo sašteti dva in dva, in jim po tem ne preostane drugega kot tuliti z ostalimi volkovi.

  djubre: madona, si tudi tako dober kunilingvist? Moj stol je ergonomski SpinaliS dobro me je vžgal po žepu, ampak moram nekako vpravičiti svoje dalmatinsko poreklo: polako ćemo, lako ćemo… Fant dobro pleše ampak ni ga do Jay Kaya.

 52. partizan pravi:

  Jasna poglej si druge stranke, druge volivce – koalicijske partnerje! Če pa res rabimo Rupla za vsako ceno naj gr v k….. pol Slovenija! Misliš da večina volivcev odobrava to potezo!
  Odobravajo samo in se škodoželjno režijo Jerovšek, Grims in podobni modeli! Ki so samo za karikature pri hribarju! In ti si verjetno njihov kaliber!!

 53. simonarebolj simonarebolj pravi:

  Da se MC-ju ne zdi tole z Ruplom nič škandaloznega je najmanj presenetljivo, še manj presenetljivo, da v tem trenutku o takšnem pogledu obvesti javnost. Sicer pa je kolumna konsistentna z značajem MC-ja, ki Rupla verjetno celo občuduje.

  „Neokonservativec sem mogoče že od nekdaj, ampak si prej nisem upal javno priznati, ker pač živim v takem ultralevičarskem okolju in bi mi to priznanje kot družbenopolitičnemu delavcu v medijih škodilo zaradi pritiska drugih (večinskih) mnenjskih voditeljev. Ja, v bistvu sem bil tiho iz oportunizma. Šele zdaj sem dovolj močen, da si lahko to privoščim.“
  Kolumnist MARKO CRNKOVIČ, v svojem blogu, o svoji pokončni drži.

  Tole zgoraj je izjava MC-ja, na katero sem se spomnila ob prebiranju te kolumne. Izjava je seveda padla leta 2007, ko so “ultralevičarji” poniknili in je bila temu primerna tudi MC-jeva predhodna volivna orientacija in sozvočen občutek “moči”, da se izrazi … hehe … Danes je že drugače in smo bili obveščeni, da je postal volivec levice … in to celo stranke, ki ji nekateri očitajo ultralevičarstvo! Seveda nas eno figo freško briga, ali je MC, Rupel ali sosedov Pepe neokonservativec, ultralevičar ali … zajebano je, če si oportunist in če dojemaš delovanje družbenopolitičnega delavca v prioriteti predvsem skozi prizmo, kaj neki bi lahko tebi osebno škodilo ali ne. Kaj lahko pričakujemo, razen da se izživljamo, ko spremljamo naravo prevratov in zlaganja “mnenj” na podlagi morebitnih osebnih koristi oportunista. Reality show? Vsekakor.

  V nadaljevanju seveda zato ni nič čudnega, da se MC v komentarju 24 cinično znese nad Ziherlom, češ, ali naj bi ga imeli zdaj za moralnega politika. Kaj hujšega?! V kolikor bi si drznil kakšen politik izkazovat kot moralni je konec z vero v kvazinujnost zla oportunizma nasploh, saj če bi nekomu uspevalo na političnem parketu, bi še lažje uspevalo vsakemu ultrapezdetu, z desne, leve, od spredaj ali zadaj, ki se preslabo spozna na moč epilogov, ker je preveč nadrogiran od sprotnih dobičkonosnih učinkov amoralnega guratorstva.

  Da ne bo pomote … o osebnih motivih Ziherla si ne drznem sodit in dopuščam verjetnost, da mu tudi funkcija ni več dišala. V vsakem primeru, kot čista namera ali pa podložena s priložnostjo za uglednejši odstop od funkcije, samo sporočilo ni škodljivo … za razliko od prenekaterih zadnje čase … odkar je Pahor lahko odrezal Potrč, Potrata … asistente … hehe … in končno pokazal, za kaj mu gre in kdo je. Prej je bil … khmm … malo oprtunist, da si ne bi preveč škodil. Komaj čakam njegov epilog. Bush že piše knjigo o svoji resnici, zmotah in opravičilih … revček … Nobena zgodovina ga ne bo marala nikoli več. Našim političnim veljakom se pa po toči javkat niti finančno ne splača, ker pri nas bukle pač ne gredo v promet. Smola!

 54. Marko Crnkovič pravi:

  Simona: Saj priznam, da znaš gobec otresat, ampak problem je v tem, da si neumna in nič ne štekaš. Ali pa si samo anarhistka in skribomanka?

 55. simonarebolj simonarebolj pravi:

  Aja … in seveda … Rupel ni noben nadzorovan sovražnik v kabinetu vlade, ampak prijatelj. Meje prijateljstva pa določa Janša, saj mu je Pahor na voljo in si močno prizadeva, da ga ne bi razočaral.

 56. simonarebolj simonarebolj pravi:

  @MC:
  Neumnost in neštekanje česar koli mora vsak drugemu tudi dokazat ali ustrezno argumentirat, še posebej če se loti osebe, ki dokazuje nasprotno in jo tudi sicer obeležujejo prej nasprotne oznake, kakršne je, heh, smešno, seveda nekoč tudi sam MC ob njemu ugodnih prilikah požegnal … Taka primitivna replika, kot si jo izvrgel ti zdaj, pa ne označuje samo anarhista, ampak celo zmerljivega primitivnega bebca, kakršnih po netu itak mrgoli. Saj veš … “idiota ne spoznaš na cesti, ko gre mimo tebe” … S to tvojo izjavo se definitivno strinjam in jo bom vedno podpisala, le morda razširila v “najverjetneje ne prepoznaš …”.

  Skribomanka? Glede na siceršnje navdušenje nad pisanjem in pismenostjo na Slovenskem sem verjetno res. Ti pa tudi.

 57. simonarebolj simonarebolj pravi:

  Sicer pa lahko nadaljuješ teorijo o pametnih manevrih s “sovražniki” ob boku še na Logarju, zdaj Šinkovcu itd., itd. Saj si pameten.

 58. Jasna pravi:

  Simona, prestani jahati MC-ja!

 59. franc pravi:

  @ #54: …da znaš gobec otresat…; …da si neumna…

  Pred časom sem imel občutek, da se naš MC ni strinjal z žaljivim govorom…

 60. Jasna pravi:

  partizan: Razumem jezo Pahorjevih volilcev, to do njih ni pošteno. Dolžan jim je pojasnilo, so ga dobili? Videla sem pri Hribarju, da je pojasnilo beležnica z številkami. Kakorkoli že, ampak ljudje božji dajte mu že enkrat zaupati in pustite mu naj dela vsaj tistih 100 dni. Mogoče se bo Rupel potrudil in dal vse od sebe. Moje razmišljanje je bolj krščansko kot škodoželjno. Hribarja vedno gledam in njegove animacije in štosi so mi boljši kot tisti Montypatojevci, z odrezanimi rokami pri Jonasu.

  Marko, kdaj boš obdelal đamijo? Glede na to, da si se dekleriral za neokonservativca komaj čakam. Tega včerašnjeg toplovodarskega sprenevedanja in Šaleharja imam zadosti, Vojnović tudi ni nič boljši.

 61. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Jasna: Džamije se bom lotil to soboto, se pravi jutri. In kaj je narobe z Vojnovićem? On je moj skoraj najljubši kolumnist in tudi zadnja kolumna o džamiji je bila odlična. Šaleharja pa nisem poslušal. Kaj pa je rekel? Kakorkoli, imam te na sumu, da si narobe predstavljaš neokonservativce. Kaj neki bi imel proti džamiji?

 62. Jasna pravi:

  Šalehar se spreneveda, da gre samo za estetiko, količine betona oz. velikost stolpa ( Vojnović tudi ). Ne gre za to. Če bi budisti hoteli postaviti 100 metarski stolp ne bi imela nič proti še 2 evra bi prispevala. Tudi “naši” muslimani iz Bosne me ne motijo. Zdaj pride na vrsto tisto AMPAK….imam prijateljico Albanko ah in hudo je v islamu: ženske, človekove pravice, kamenjanje homoseksualcev.. za to gre ne za beton in estetiko.

 63. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Skratka, ti bi pogojevala gradnjo džamije z demokratizacijo islama? Zanimivo.

 64. djubre pravi:

  seveda, albanka bi rada postavila džamijo, da bodo v džamiji kamenjali homiče, v minaretu kršili človekove pravice in nekaj delali z ženskami in v to početje bo prepričala 50 000 naših muslimanov iz bosne.

 65. djubre pravi:

  crnkovič, ugotovil sem, da imam tudi jaz tebe na čuden način rad, kot imaš ti mene. v duhu tega pri tebi ne bom več komentiral kot dju-bre, kot si se po prevajalsko skandiraje a long long time ago izrazil. verjetno se bova imela potem še bolj rada. rad se imam rad s teboj.
  mislim, da sva sorodni duši. zadnjič sva s prijateljem zadeta preletavala tvoje zapise in rekel mi je, da komentiram kot da si mi ubil fotra. spomnil sem se svojega pokojnega očeta, kako je kadil svojo devetnajsto cigareto ob dveh popoldan, si nadel prečudna očala za branje in premišljeno držal sobotno prilogo. približal sem se in vprašal me je: “Jesil` napravio zadatak?” odvrnil sem: “Nisam još” ali “nisam še.” ob tem spominu me je stisnilo pri srcu. tedaj sem ugotovil, da gojim očetovska čustva do tebe.
  upam, da te je tale komentar ganil. imam slabo vest, ker sem pri številu cigaret najverjetneje pretiraval. toda imelo je dober namen.
  ko se zjutraj zbudim, se bom domislil svojega komentarja. obšel me bo sram. zavedel se bom, da te nisem ganil, ampak, da si misliš, da moram v umobolnico in/ali da se ti celo smilim. bilo bi lepo, ko bi se ti smilil. tudi v tem primeru boš imel vlažne oči.
  z ljubeznijo, nurudin.

  P.S.: naokoli se hvalim, da je nurudina v svojem masterpisu upodobil moj sorodnik. nikogar ne gane. upam, da bo tebe.

  P.S. 2: tudi očala verjetno niso bila ravno prečudna.

 66. partizan pravi:

  Poslušajte! Vem da Pahor res ne ve kaj dela! To je dokazal še z naslednjimi potezami! Prav so imeli njegovi nasprotniki, ki so ves čas govorili, da samo naklada, saj drugega človek ne zna! Profi politik! Ni nobenega opravičila za zaposlitev tega nizkotnega Rupla!

 67. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Djubre: Ha-ha, super komentar. Nisi me ravno ganil do solz, ampak ja, tudi ti si meni prirasel k srcu.

  Djubre mi je priraslo k srcu? Pa saj to ni res!

 68. Rado pravi:

  Res je težko verjeti.
  Nekdo je fasciniral Crnega?!?!

  Prepričan sem bil, da tega nikoli ne bom doživel.
  Najbrž gre za podobne procese, kot pri Pahorjevim salto mortalom.
  Povečana kozmična aktivnost je naredila svoje!

 69. Jasna pravi:

  Djubre: moje frendice Albanke boli q za đamijo, ker v njo hodijo samo moški, ona itak ne sme. Albancem so v socijalizmu iz cerkva itak naredili kino dvorane in so zelo liberalni. Klicanju na molitev iz minareta ona reče arabsko blejanje.Problem je njen mož, ki je kosovski Albanec. Maltretira jo, ker moškim gleda riti. Je medicinska sestra in mora dajati tudi moškim injekcije.

  Marko: Jaz ne vem kaj bi, nisem toliko pametna. Za začetek bi nam lahko tisti mlajši (kakosežepiše ), ki včasih govori namesto muftija pojasnil nekatere stvari, da nam si ji ni treba domišljati. Od kod denar? Naši muslimani so večinoma navadni delavci. Mogoče iz arabskih držav? Kakšan stanovanjska naselja bodo zraven? Ne vem kaj se čudi Tanja L. Pučko v današnjem Dnevniku? Še Turke, ki so islamska država je groza islama. Ta ta novi predsednik jim spet natika rute na glavo, pa so jih se že znebili.

  Franci Kek pravi, da vsakdo ima pravico do svoje kulture. Vprašala bi njega in Šaleharja, Pučkovo in Vojnovića ali bi gradili verski centar tudi tisti ameriški krščansko fundamentalistični sekti, ki so ji pred meseci odvzeli okoli 420 otrok, vodja pa je v zaporu. Poročali so 13 letne deklice z 50 letniki proti njihovi volji. Ne vem kako se imenujejo, niso Mormoni.
  Vojnović omenja, da se Slovenci bojijo Osame bin Ladna in podobnih pizdarij. Verjela bom rajši, da se fant spreneveda kot, da je butast. Tega tukaj ni, tudi naši muslimani se ne razstreljujejo ( čeprav so jim po Srebrenici vse poklali ). Dragi Goran islam preganja pisatelje, zariva nože v hrbet takšnim, ki upajo ktitizirati kot je Theo Van Gogh, zaradi karikatur pa delajo takšen kraval. Poslala bi Šaleharja z svojo lubiko v Iran pa naj se proba sprehajati po cesti in jo držati za roko. Ne vem kako takšen pacifist kot si ti Marko nima pomislekov glede tega. Ali ste novinarji reve, ki se bojijo, da ne bi slučajo dobili bombo pod pizdo?

 70. Jasna pravi:

  Res ne vem prav natančno kaj je to neokonservativec. Lahko pa takoj izvem če hočem, ampak bi rajši, da mi to ti poveš.

 71. nurudin pravi:

  no, jasna, to,da ženske ne smejo v džamijo je pa prvovrstna neumnost. mamin oče je bil hodža, menda že vem. tako ali tako pa si sfalila poanto. namesto albanka, bi lahko napisal kosovski albanec, njen mož.
  kljub temu, da v oceni islama močno pretiravaš in kljub temu, da si nas označila bosanske muslimane za naše in zahajaš v kontradiktornost, da si spregledala zgodovinsko povezavo med muslimani in avtohtonim prebivalstvom in številčnost muslimanov, se na to ne bom oziral in odgovoril bom: da, tej ameriški fundamentalni cerkvi bi morali dovoliti gradnjo verskega objekta, če ne bi kazalo na to, da bodo izvajali poroke s trinajstletnicami in ostalo v tem objektu. ker pa kaže na to, da bi to počeli, je primerjava z džamijo precej butasta.
  kar se dogaja, če se dogaja (predstave o iranu so namreč precej zgrešene), v iranu, na nizozemskem, je povsem irelevantno v kotnekstu slovenske, pa tudi nizozemske džamije, recimo. džamija ni klavnica umetnikov. klavnica umetnikov je ulica.

  naj se vrnem na tisto, na kar se nisem oziral in ti priporočam, da se na to se oziraj ti. zmedena si. jasna, jasna, uvik si mi bila jasna.
  to ni moja slaboumna besedna igra, razumeti jo je treba v povezavi s komadom edaa maajke.

 72. nurudin pravi:

  pa še neokonzervativnost. nenavadno, odkrivam vedno več skupnih točk s crnkovičem. postaja že patetično. tudi jaz sem neokenzervativen. ne prenesem ljudi, ki se oblečejo kot alternativci in si mislijo, da so alternativci. rad bi videl, da so ljudje estetsko oblečeni in da mislijo kot alternativci. ne pa, da me pijani alternativci drezajo in mi težijo, da so oni tam s cjela fukjeni mal. to mora biti duh neokonzervativnosti. prenašaš g alahko tudi na druge življenjske kategorije.

 73. simonarebolj simonarebolj pravi:

  @jasna:
  Crnija ne jaham, ampak ga ujčkam. Poglej kakšno kozlarijo si je privoščil v 54. komentarju. Ostržek234 ozmerja Angelino Jolie z grdulo in se mu strašno fajn zdi, kako “prebrisano” jo je zihr najbolj prizadel. Meni v takih situacijah postane preveč nerodno za drugega. Renome jahačev z veseljem prepuščam tebi in seveda djubretu v hobi. Ne bi znala konkurirat sploh. Čestitam!

 74. Rado pravi:

  Simona,
  saj ne da bi se šlepal na Crnega, ker znam sam utemeljit, če mi kaj ne paše.
  Ampak ob 54. komentarju mi je pa smeh :-) za trenutek hušknil čez obraz.

  Priznam, da sem že kdaj sam pomislil isto. Zapisati pa si seveda nikoli ne bi upal.
  Ni kaj, Crni ima sočen jezik. Kot ti Simona.

  Lp

  Make love, not war!

 75. nurudin pravi:

  neumen smeh je bil to, rado.:) drugače pa smo vsi v peace. za peace pa moraš imeti war z odnosom v peaceu.

  to, kar jaz počnem, pa ni jahanje. sploh pa ne seveda. ta seveda je ponižujoč zame kot avtonomno in zrelo čustvujočo osebnost. jaz sem nad tem. gre samo ze zadrževan izbruh iskrenosti, ki se je dolgo kuhal, da je dobil prefinjenost. in nič več. tako, da čestitke ne morem sprejet, jo bom pa z veseljem ob drugi priložnosti, ko bo upravičena. im a motherfucking nietzche.

 76. Jasna pravi:

  nurudin: Albanka je iz Albanije, ona je bila doma v bližini obale in ni šans, ko gre domov na počitnice, da se kdaj sleče v kopalke in gre kopati. Mož Kosovar tega ne bi prenesel. Ima dve deklici in, če ji ne uspe roditi sina se bo mogla sprijazniti z še eno v družini oz. drugo ženo svojega moža. Ena od žena mu bo že rodila sina. To jo dela ljubosumno ravno tako kot mene, ker se ti “upucavaš” Crnkoviču. Tudi to je islam.
  To z fundamentalistično cerkvijo ni primerjava z đamijo, ampak takšno vprašanje bi postavila Franciju Keku: A tudi oni imajo pravico do svoje kulture, pa Mormoni tudi? Tudi muslimansko mnogoženstvo ni v skladju z slovensko zakonodajo.

  Vi naši muslimani ste v redu. Samo mene osebno je groza, da v ta islamski center ne bi začeli hoditi kakšni preveč zapaljeni iz arabskih dežel in, da ga ne bi financirali. Imela sem v rokah Koran od tamalga Jelinčiča po parih streneh, sem ga odložila, nisem mogla več brati: “Žena je tvoja njiva po njej lahko orješ… ” V svojo obrambo lahko povem, da sem Na Drini ćuprija prebrala brez težav. In če smo že pri ćupriji na Drini. Vaši predniki iz Bosne sploh niso do prihoda Turkov bili muslimani ampak ih Turki takšne naredili in to nasilno. Pa saj ti to veš.

  Simona: Žal, ampak res žal jaz MC-ja ne jaham. Jaz ne maram, da je on slabe volje razen…..

 77. Jasna pravi:

  Djubre, dej mi povej ( vsaj takrat, ko boš imel napade iskrenosti ) ali si ti sploh kritičen do islama in te ideologije. Aja še to baje, da muslimani sploh ne ližete. To je ponižojoče za moške ( muslimanske vere ). To mi je rekla frendica.

 78. Rado pravi:

  Jasna,
  se ti ne zdi, da rahlo vulgarna?

  Javno razgrabljanje o spolnih praksah. Ne vem, ne vem?!

 79. miran pravi:

  Crnkovič. Blog št.41
  Resnice ne morejo biti nizki udarci!

 80. nurudin pravi:

  nima veze, če sem kritičen, v kontekstu gradnje džamije. ampak, ok, kritičen sem do pojavov v islamu, seveda. a sem ti dal nek namig, da sem fundi? toda to nima veze z gradnjo džamije in to je vse kar hočem pvoedat. džamija je neodvisna od pojavov v islamu. džamija je objekt. to o lizanju prvič slišim. marsikaj vedo frendice. bullshit.
  fundamentalisti so sicer res naredili iz islama pikolovsko nerganje in primitivizem. islam, kot ga doživljam jaz, in kot ga upravičeno doživljam, je nekaj čisto drugega.
  jasna, razumem. verjamem, da je ta albanec primitivec. poanta ni v tem. jaz en zagovarjam gradnje kot fundamentalist in pikolovski enrgač, ampak objektivno. sem pa musliman. da, tudi franci kek se je morda malo nerodno izrazil. mnogoženstvo se med bošnjaškimi muslimani ne prakticira, pa četudi bi se hotelo prakticirati, to ne bi bilo mogoče. lahko bi se neuradno poročali v džamiji. to je vs ehipotetično, ne razumi narobe. lahki bi se, to ne bi bilo protiustavno, s pravnega vidika bi bilo to kot igrice, ko se mulci poročajo na pikniuku. vendar se to ne bo dogajalo. tukajšnji islam je nekaj drugega. seveda niso bili muslimani, tudi srbi niso bili pravoslavni in niti hrvati niso bili katoliki. bili so bogumili. spreobračali so se prostovoljno, ker so jih pravoslavni in katoliki tolkli, in ker so se tako zaščitili, pa tudi, ker je islam v določenih ozirih podoben bogumilstvu. nasilno je nemogoče spreobrniti narod. če bi bili anislno spreobnjeni, bi s epo odhodu turkov spreobrnili nazaj v kristjane. koran si odložila po parih straneh, ker si ga brala s predsodki. vse to je relativno. jaz ga doživljam razumno himnično. mogoče bi poskusila brati na koncu. koran na začetku, tudi ta del, ki si ga omenila, je treba razumeti v duhu časa. razumeti moraš, kakšno napredno revolucijo je prinesel v tisti prostor v tisti čas. orji po svoji ženi pomeni, fukajta se po mili volji. ne beri tega tako striktno. islam po mojem mnenju od človeka zahteva vedno nove napredne revolucije. tudi če so neokonzervativne. he!

 81. Marko Crnkovič pravi:

  Jasna: Tole je bilo pa skrajno primitivno. Čeprav tudi razumljivo: iz takih malenkosti se rojeva fašizem.

 82. matej pravi:

  Mislim, da se v članku preveč osredotočiš na Rupla in kritiko. V vsaki organizaciji je za situacijo odgovoren glavni. Rupel je tukaj samo povabljen in vsem poznana figura. Nas pa je tokrat nategnu Pahor, ki smo mu zaupali in, HEJ!, eni smo mu celo dali glas. Puf, puf, puf…

 83. miran pravi:

  Blog 81. Fašizem se ne more roditi iz malenkosti.
  Iz malenkosti je napisan blog o Ruplu in Pahorju.Uriniranju v naslovu, sledi sranje!

 84. Jasna pravi:

  nurudin: Islam je konstantni izvir tem. Veliko, veliko še imam za povedati ampak boljš da ne, ker Marko in Rado mislita kako sem prgava cura. Te komentarje sem sprčkala na brzaka. Jaz sem v resnici pristojna, pametna i puna osjećaja.

  Ob svetovnem dnevu aidsa je se muslimanski svet strinjal z uporabo kondomov. Naš papež pa še ni tako daleč. Seveda se strinjajo, svoj ženske imajo lepo zaprte doma na sebe pa tudi morajo malo misliti. Seveda nurudin ne mislim na Bošnjake.

 85. Jasna pravi:

  Koran, 5.sura, 33: govori o odsekanju rok.
  Koran, 8. sura, 65 ajat: O, glasnik vere! spodbujaj vernike k boju…!
  Koran, 2.sura, 216 ajat: Predpisano vam je bojevanje….
  Koran: 9.sura, ajat: Po koncu svetih mesecev pobijajte mnogobožce…
  In ti boš meni govoril od fašizmu in me obsojal, ker se tega kar piše v Koranu bojim. Človek božji groza me je te knjige.

 86. nevenka nevenka pravi:

  Jaz sem že ob branju Biblije zgrožena….

 87. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Jasna, ne nakladaj. Preberi si Staro zavezo.

 88. Jasna pravi:

  Sem prebrala, že kot otroka me je tudi tega bilo groza, ampk a se tebi ne zdi, da je islam bolj politična veroispoved za razliko od krščanstva, ki je ločeno od države. Kanonsko pravo, Šeriatsko pravo so razlike ali niso? Pa, da boš vedel ne nasprotujem džamiji.

 89. Pris Pris pravi:

  Jasna, so tvoji komentarji posledica posloploševanja ali nepoznavanja?

 90. Rado pravi:

  Katoliško, ali islamsko nasilje?

  Razlika je le v stopnji razvoja. Islam je pač danes tam kjer je bila RKC še pred tremi stoletji.
  Vsebinske razlike torej med obema institucijama praktično ni. Obstaja le časovna komponenta.

  Glede povezanosti Islama z državnim aparatom.

  Tudi RKC sili v “državo”. Zdaj si hoče pokoriti Evropo in sili z “uvajanjem krščanskega porekla Evrope”.

 91. nevenka nevenka pravi:

  Ja cel kup verskih /krščanskih/ naukov je v naši deželi protizakonitih. Tudi protiustavnih. Tega Pris menda ne bo zanikal. In res, v Arabskih deželah je zakonodaja velikokrat usklajena z verskimi zapovedmi. Pri verskem ekstremizmu je vedno vprašanje kaj je nad čem, oziroma NI vprašanje. Zato razumem ljudi s pomisleki. Jaz jih imam v tem smislu proti vsaki veri, ki skuša biti nad pravnim redom.

 92. Jasna pravi:

  Rado: Vem, vem 600 let po Kristusu se je pojavil prerok Mohamed in pobral nekatere Kristusove fore ostale stvari je priredil tako, da bo moškem svetu oz. njemu prav haremi, burke in ostale pizdarije. Da ne bom pristranska tudi moj idol Kristus je pa pobral vzhodnjaške fore. Sicer ta tvoj komentar..riknut ću od smeha i ne da se mi več.

 93. Marko Crnkovič pravi:

  Jasna: Še sreča za nas, da se ti ne da več. Pa še nekaj o fašizmu: več ljudi kot ena trapa, ki nima pojma o ničemer, in dlje kot dva dni so stresali neumnosti recimo o Židih. Na začetku ni imel nihče nič proti njim, tako kot ti ne proti džamiji, nazadnje pa so jih pobili šest milijonov. Tista ta prva trapa, ki ni imela pojma o ničemer, seveda ni bila nič kriva.

  Tako gre to.

 94. Rado pravi:

  Vero

  moramo amerikanizirati. Naj imajo cerkve, džamije, ali manastirje. Čisto vseeno je.
  Kot stopijo iz cerkve se morajo obnašati, kot vsi vsi državljani države v kateri živijo (brez agresivnega izkazovanja verske pripadnosti).

  Zdi se, da verniki sami nimajo problemov s tem. Ima jih pa kler. Kler s tem ni zadovoljen. Hoče tudi sovladat (in participirat) Brez da bi šel na volitve.
  V tem je keč.

 95. simonarebolj simonarebolj pravi:

  @Rado:
  Ti si pač že blogerski sferi že zdavnaj dokazal, da si popoln kreten in primitivec. Na mojo žalost pa si že eno leto totalno obseden z mano in prozorno infantilno ljubosumen na moje zapise, zato rad pomisliš enako z vsakim hujskačem čez mene, lažnivo natolcevalsko hujskaštvo najprimitivnejše vrste na moj račun si si pa privoščil celo na svojem blogu in s tem dokončno pokazal, kakšno kretenoidno teslo si. Čestitam! Zato je tvoje degutantno hinavsko tokratno lizanje riti Crniju zanimivo mnogo manj, kot bi bilo Dajanino v enakem slogu.

  Upam, da ti je sočnost sporočila všeč in odjebi mi že enkrat. Najdi si drugo muzo.

  Sem za džamijo. Muslimani naj se imajo po svoje fajn. Sem proti kretenom in primitivcem katere koli veroizpovedi ali neveroizpovedi. Ko bi se vsaj spokali nekam v deželo Nije.

 96. Rado pravi:

  Žal mi je Simona,
  da ob vsej svoji razgledanosti in nedvomnem talentu ne premoreš dovolj splošne
  (ali srčne – vzemi kakor hoćeš) kulture in da ne moreš zadržati klepeta na ustreznem nivoju.

  Ko ti nekdo eno sočno zabrusi, kot Crni zgoraj, pa kar takoj v jok???
  Preglej malo svoje spise, kolikorat si ti koga ozmerjala (še huje). Enaki vatli veljajo za vse!
  Iz preprostega dovtipa, ki ga je naredil Crni si sposobna narediti sceno. Najbrž prav to dokazuje, da je imel s svojim komentarjem prav. Moj smeh je bil zgolj tako mimogrede, v stilu, čemu se smejejo Slovenci. Saj veš, ko se nekdo skloni in se mu razparajo hlače, se vsi zarežimo.

  Do Crnega sem pa prav takšen, kot do tebe. Nedvomno je dober pisec in takrat mu ploskam. V političnem smislu je pa občasno nekonsistenten in takrat ga okrcam. (kot tebe) Če spremljaš, to tako veš.

  P.S.
  Ko o tebi razmišljam Simona, kako to da izven blogerske scene nisi kaj posebej uspela, ob svoji nadarjenosti in izobraženosti, pridem do spoznanja, da najbrž prav zaradi pomanjkanja samokontrole. To je tvoj bič božji. Nekontroliranost in nesposbnost samorefleksije.

 97. nurudin pravi:

  to o politični veri me bega. muslimani se lahko politično udejstvujejo, kolikor jim dopušča naša zakonodaja. zato je vsaka debata o političnem delovanju islama kot samostojne politične opcije, popolnoma nesmiselna. z džamijo ali brez, muslimani bodo še vedno volili sd, lds, sds, sns, ssn, desus, listo za pitno vodo, zelene, nsi, zares. vso pravico pa imajo do debatiranja o politiki v džamiji, kot lahko debatira jelinčičev klan v svojih prostorih, recimo. če. o tem govorijo jarc in ostali butci. ne muslimani. jarc bo naročil svojemu študentku naj prešteje ljudi na blogosferi, ki ga podpirajo. potem bo rekel, da je na spletu ogromno mladih, ki znajo misliti s svojo glavo.

  jasna , če bi bila malo razgledana, bi pa vedela, da se ti deli, ki se nanašajo na bojevanje, nanašajo tudi na specifično obdobje. na vstajo proti zatiralcem v prvih letih od pojave islama. lahko bi te bilo groza tudi partizanskih pesmi, če te je tega groza.
  kaj meni pomenijo partizanske pesmi in kaj koran in kako dojemam stvari, je drugo vprašanje. ok, dosta.

 98. Bimbo pravi:

  Hm, Marko se ti kaj sanja, zakaj tega tvojega prispevka še zdaj ne najdem na Dnevnikovi spletni strani? Doslej so menda redno objavljali vse tvoje kolumne. Si morda preveč “scal proti vetru”?

 99. Jasna pravi:

  Čudno Marko, da se meni zdi ravno islam podoben fašizmu. Recimo v arabskih deželah in Iranu. Kot gestapo z šilterco in kljukastim križem, ki po ulicah bedi kdo se kdo drži za rokco ali poljublja. Militantni islam od kod že ta pojem? Zdaj bo tebe trapa nekaj podučila na seveda trapast način. Mi imamo Staro zavezo v kateri se kar naprej Bog oglaša, imamo pa tudi Novo zavezo, kolikor vem Islam pa nima novega Korana. V naši Novi zavezi se Bog več ne oglaša in tudi ne govori kaj bi mu bilo po godu in česa ne. Ne vem verjetno mu je fršteker crknil. Baje je bil Marshall. V Koranu pa pa Alahov fršteker še kar dela in vernikom kar naprej narekuje, kaj mu je všeč in kar ne.
  Markro, ne moreš verjeti dobro kako se počutim, kot Trubar, ki je opozarjal na slabe stvari in vsi so udrihali po njemu. Še zdaj ne morem verjeti, da ti je ta vera simpatična ker si pacifist.
  Prosim, ampak res prosim ne sili me, da si o tebi mislim, da si dvolična pička.

  nurudin: nimam časa, lahko ti samo povem, da sem bolj razgledana kot tisti, dečki, ki po cele dneve momljajo sure. O tem kar tam piše v Koranu ni nobenga dvoma. Vse je jasno kot beli dan. Navodila kako zazidati prešuštnice so kristalno jasna. V Trenjih so omenjali zraven džamije znanstveni center. Mogoče boste mislili, da sem paranoična ( verjetno sem res ) ampak ob besedah znanost in islam dobim kurjo polt. Zakaj rabijo znanstveni center, mar nimamo Štefana? Senica pa zastopa Islamsko skupnost brezplačno, ah ti revček, če ne ga bo pipika pustila. Morda upa, da upa da bo kakšen šeik dal bogato napitnino pa bo kakšen poršejček padel? Hecam se. Jonas je dobro ugotovil, da minice, štikle in šminka ji bo uničila in, da jih že zdaj počasi jebe.

 100. Marko Crnkovič pravi:

  Bimbo: Hvala, da si me opozoril. Sploh nisem vedel. Čudno, res. No, razlogi sigurno niso politični.

 101. nurudin pravi:

  jasna, bedarije pišeš. kakšno zazidavanje? seveda je jasno. borba je bila zapovedana v tistem času. primerjava s partizanskimi pesmimi mi znova ne uide. senica zastopa pravo opcijo s pravimi argumenti in vseeno je, če od koga kaj pričakuje in če se boji, da ga bo katarina pustila. čeprav se hecaš. tvoja kurja polt je samo tvoja kurja polt.

 102. simonarebolj simonarebolj pravi:

  @Rado:
  Nič v jok … samo kljub temu, da me ne preseneča več, me še vedno preseneti, ker ne preseneti. Osebno v tem ne vidim nič sočnega, ker so me starši verjetno premalo vodili po in vukojebinah, kjer takšnega tipa nivoja sočne razdirajo in tako razumejo “viteški” spopad, če se v “spopad” že spustijo.

  Ne, ne veljajo enaki vatli za vse. Daleč od tega. Vatle si prislužiš ali si jih pač samo kradeš in v tem primeru tako tudi izgleda. Tudi preklinjajo ne vsi enako, iz istih razlogov, na enak način, z enakimi motivi. Ti si več kot očitno še daleč od teh spoznanj, da bi ločil drisko od sladkega greha.

  Očitno ne verjameš, da je imel Marko prav, temu tudi Marko ne verjame, saj kot že večkrat prej, celo v tem istem komentarju v zadnjem odstavku blejaš o moji nadarjenosti in izobraženosti ter s tem povezanim svojim sklepanjem o drugih nevšečnostih, zaradi česar naj ne bi uspela – kar verjetno pomeni bila tudi sicer tako in v takem slogu odmevna kot v blogosferi. Ja, še Fredi Miler me je nascal. Že jokam. Nisi konsistenten, lažeš, manipuliraš in si potuhnjen. Po potrebi pač. V tem nisi seveda nič posebnega. Prav (pod)povprečen. Jaz se pa palim na posebne ljudi in tiste spoštujem, kar pomeni, da do neke mere pri meni lahko dosežejo tisto, po čemer ti osebno tako hrepeniš. A žal je tvoj motiv samo multipli orgazem ob zadovoljitvi svojega neznosnega mačističnega sranja, ki ti cirkulira po krvi. Premalo. Tega sem vajena, ker sem vsaj skoraj idealen tip ženske za spodbujanje takih motivov in mokrih sanj pri določenem tipu moškega. S to psihozo pa mi lahko v faco zorgazmira samo kakšen, ki mu to iz drugih razlogov privoščim in imam pri tem tudi sama določene plemenite koristi.

  Meni se niso razparale hlače, ker po spletu vandram gola, pa me vseeno še nihče gole ni videl, razen morda dveh ali treh, ki jim privoščim in tudi sama uživam, ko občudujem njihovo goloto.

  Koga briga, kaj si ti misliš o pisanju MC-ja, mene ali kogar koli drugega. Zakaj bi to koga brigalo? Imaš kakšen zanimiv argument, da bom vsaj na 10% poti do orgazma ob razsvetljenju? Do zdaj ti ni uspelo. Si pa inspirativen lik za verbalno masturbacijo, kakršno se grem ta trenutek. Hvala!

  To je moj bič božji?! Glede na to, da se ne poznava, razen iz blogosfere in na en pogled s par besedami v živo, pač pojma nimaš, kaj in zakaj je meni nekaj uspelo ali ni uspelo. Do zdaj mi je vse v zvezi s tem, če sem se lotila sploh uspelo, kolikor je bilo možno glede na druge okoliščine. O samokontroli in božjem biču pa si do svojega famoznega sklepa verjetno pač prišel na podlagi tega, kar lahko opazuješ tukaj. Kako, jaz, kretenka, premorem premalo samkontrole, da bi vsaj poskušala lesti v danko tistemu, ki ima smetišnico in metlo. Bravo!! In ti si seveda eden izmed tistih, ki ti stopi, ko vidiš tovrstno pometanje in si rečeš, heh, ta pička naj dobi svoje, saj mene tudi jebe v glavo. No, kvečjemu to je moj bič … hmmm … dvomim, da božji. Brez veze. Pri takih trkih je lezenje v danko zaman, ker se ne more dobro končat v vsakem primeru. Sebični motivi delajo svoje in moja malenkost te fore že pozna, zato se mi res ne ljubi svinjat karakter s poskusi sploh. Mi pa ni jasno, ko že zlorabljaš pojem boga, čigav bič neki je sesuval Jezusa Kristusa. Lahko bi premogel več samokontrole, pa bi bil zagotovo bolj uspešen. Namakal bi se v “termah”, pil iz zlatih kelihov, se nažiral in vsi bi ga slavili, namesto, da so se ga znebili in pribili na križ. Tip je tako verjel v svoje “dobro”, da se je raje družil s kurbo, kot pa s tistimi značajsko nagnitimi bebci, ki jih je poniževal s svojim obstojem in žalil njihovo bedo od karakterja. Toliko o biču božjem. Zame je sicer to predvsem pravljica o značajih, tako kot celotna zgodovina poročilo o taistem in nič drugačna kot na vsakem koraku sicer.

  Pojma nimam, zakaj o uspehu sploh sprašuješ mene. Vprašaj raje MC-ja. On ima več izkušenj z uspehi in kako se do njih pride. Je tudi urednik, pa ga lahko vprašaš, zakaj deluje, kot deluje. Jaz s tem nimam nič. Sem samo človek, ki svoje dela in moje delo je, kakršno je, neodvisno od zunanjega uspeha zdaj ali v prihodnosti. Nisem še v penziji namreč. Kaj pa če bi dobro prodala navadno sranje, do katerega bi prišla z vrlino samokontrole, in dobila serijo fotk v kakšni Lady. To se ne bo zgodilo. Raje crknem. Osebno pa skušam dosledno podpirat kakovost, če le lahko, magari samo z drobnim glasom in pri tem nikoli ne jebem v glavo ravno te, ker so meni osebno polili po kolenih kavico. Se tudi marsičesa zavedam o uspehih. Tudi tega, zakaj je Kosovel umrl s plesnivo skorjo v premraženi roki in zakaj danes ni nič drugače, čeprav so tehnike izvajanja posodobljene … hehe … si pezde ali pa nisi. Tako simpl je to.

 103. Okapi pravi:

  >V naši Novi zavezi se Bog več ne oglaša in tudi ne govori kaj bi mu bilo po godu in česa ne

  Verjetno si špricala pri verouku, ali pa se namenoma delaš nevedno. Jezus je eden od treh obrazov krščanskega troedinega boga in v Novi zavezi na dolgo in široko razlaga, kaj mu je po godu in kaj ne.

  O.

 104. nurudin pravi:

  nenavadno je, kako od mehkih drog zaziban človek ničesar na tem svetu ne razume in kako si ne žene k srcu tega. vsemu se čudi in vse se mu zdi tako lepo, v najobskurnejših zamislicah se mu odkriva svet kot širna sobana, po otroško okrašena. in ko ljudi ne bi bilo in ko bi bila samo širna narava in ko volje ne bi bilo, tedaj bi bil takšen človek najčudovitejše bitje sveta. toda že jutri se zbudi sam samcat, v svoji sobi in nad njegovim ležečim telesom se smejijo grozovite postave: vraževerje, izgubljenost, blackout, negotovova skrb in za njihovimi hrbti stoji najstrašnejša in najbolj potuhnjena med njimi – sama smrt.in človek nemočen od strahu utripne in vstane. si prime svojega obrezanega kurca, se vščije, pogleda v stenskem ogledalu, stehta, umije obraz in zobe, pije, kadi. izgubljenost vidi, vraževerje vidi, negotovo skrb vidi, blackout vidi in smrt vidi. sanje tega dne so neskončne.

 105. Jasna pravi:

  Okapi, srce, ničesar nikoli nisem špricala. Ti pa nehaj po meni špricati strupom. Bog se v Novi zavezi več ne oglaša in ne zajebava ljudi z žrtvovanji sinov edincev ter brata s tem iz katerega grmička se bolj kadi, ampak Jezus in govori čudovito. Valjda vem vsake nedelje sem pri maši, ker zelo grešim ( predvsem v mislih ).

  Nurudim: Lepo si formuliral to konstatacijo v katerei sem jaz zahrđale pameti. Koran je torej uganka za Poirota?

  Simona: Pri nas v Dalmaciji včasih za nekoga rečejo, da je “tvrde riči a meka srca”. Takšen je MC.

 106. david.pelko david.pelko pravi:

  Eh, fantje, fantje. :(

  Podpiram Jasno in Simono v njunih razmišljanjih :)

 107. Rado pravi:

  David!

  To pa je intelektualen dosežek!
  Ni kaj.
  Sposoben si razumeti in podpreti ženski razmišljanji.

  Le nadaljuj po tej poti.

 108. david.pelko david.pelko pravi:

  Rado, dovolj si star, da bi lahko vedel, da je “uspeh” zelo relativen pojem.

  Tudi jaz podpiram, da imajo muslimani svoj verski center, vendar naj bo to cerkev in ne tudi športni (ali kakšni drugačni) objekti. Športnih objektov je (ali še bo) v Ljubljani dovolj.

  Imam občutek, kot da se ne želijo integrirati v družbo, vsaj takšne signale pošiljajo v javnost. In ta njihov predstavnik v trenjih (se opravičujem, ne spomnim se priimka, imel je bošnjaški naglas) ni bil na popolnoma nič višjem nivoju, kot Jarc ali Jelinčič.

  In NE, nismo nestrpni, če podpiramo muslimanski verski objekt, imamo pa vseeno določena vprašanja.

  Jasna. Tisto o oranju po ženski je v praksi velikokrat dejansko oranje. Muslimanska vera (beri: zelo velik del muslimanskih vernikov) je v praksi najbolj nestrpna in izključujoča.

 109. david.pelko david.pelko pravi:

  Rado, ja, sposoben sem razumeti Simono in Jasno.

  In ja. Bom nadaljeval po svoji poti.

 110. david.pelko david.pelko pravi:

  Aja, še to. Simona ne jezi se na MC-ja. Tvoje pisanje je tvoje, samo poimenujemo ga različno, odvisno od tega ali se s tabo strinjamo ali ne. :)

  Enkrat se temu reče literarni dosežek in drugič otresanje gobca. :)
  (Marko, to ni zbadljivka na tvoj račun)

 111. Vanja pravi:

  Jasna – a tvoj Simpson (thompson) ali kva že je tisti hrvaški pevec z angleškim imenom te pa ne spominja na fašizem? Budaleštine trosi s tvojoim znenstevno empiričnim primerom prijateljice Albanke? Če je takšnba kravetina, da se poroči s takšnim primitivcem-potem naj ne kuka, si zaslužita drug drugega.
  Islam je v bosni gradil cerkve, džamije, sinagoge. Islam je v Bosni sprejel Žide, ki so jih tvoji katoliki fuknili ven iz južne Španije. Islam je uvedel higieno, ko so tvoji kristjani hodili še vsi krastavi od umazanije in so si ženske pred seksom morale postrgati strjene izločke, preden se je lahko sploh kam prišlo na obisk v nostranjsto…
  NIn islam ima neprecenljive zasluge v astronomiji, matematiki, je kultura , ki je prav tako veličastna kot rimska, grška….kristjanska konec koncev…in ravno tako degnerrirana in pokvarjena kot vse prej našteto. Ne posplošuj, Hrvatice zamisli si kaj je HVO počela v Bosni in kaj še vedno v Bosni počnejo veliko Hrvaške težnje…potem pa se loti islama. In ja terorizem in silam….terorizem je odgovor na imperializem..kot so bili tudi naši partizani, ki so po vseh mednarodnih definicijah bili teroristi. In jah tudi naši osvoboditelji so po vseh mednarodnih definicijah bili teroristi. Če bi bili baski bi zdajle čepeli v dosmrtni ječi. Vse to so nianse, ki jih, draga Jasna je potrebo upoštevati, rpeden se takole lepo deklariraš. In če te boli Iran, ki je by the way, gnusna dežela, te boli tudi Izrael, te boli Amerika…ki ubija civile zato, da lahko porabi staro orožje, da bo prostor za novega in se bo vojna ekonomija vrtela veselo naprej?In ja teroristi so dogovor na kaj? in jah…še to…komu so teroristični napadi najbolj koristili v smislu ekspanizje, moči, nadzora? in kaj pozitivnega so teroristični napadi prinesli islamskim prebivalcem’ morda v tem odgovoru tiči dogovro tudi an to kdo tiči za terorizmom….Budale, ki rade režejo glave se pa vedno najdejo. in fundamentalisti tudi.
  Namen tegale zapisa seveda ni bil poveličevati kogar koli pred komerkoli – je pa treba tvoje “poglede” malce uravnotežiti.
  Rado, resnično napisati nekmu, da je glup-in to človeku, ki je pač očitno daleč nad povprečjem, je pa resnično slikovito, ja. Bravo Rado, seks s tebo mora biti grozno dolgočasen, če se tako hitro zapališ, po moje ga samo iz hlač izvečeš in je že vsega konec.

 112. Vanja pravi:

  aja mar ni nekdo v svetopisemski zgodbi samo malce podvomil v obstoj Edine vsemogočnega in je ta pizda egomanijska pobila nejgovo celotno familijo, mu zažgala kmetijo, mu ubila kravo in se mu še posrala na grob otroka?Talibani so povsod, v vsaki religiji, sekti, naciji.

 113. nurudin pravi:

  sanj tega dne sploh ni. bullshit.

  jasna, ni uganka za poirota. lahko pa je uganka za funkcionalno nepismene. kot vse zapisano.

  bravo, david pelko. klap motherfucking klap. kako dobro znaš absorbirati informacije iz okolja in to preliti v besedovanja. tvoj genij je izrazit. in ne, sploh ne ploskaš simoni, ker ne maraš markota in ne, jutri ne boš ploskal drugemu, ker ne maraš simone.
  podpiraš jasno torej. zelo lep namsešek imaš. in ti boš odločal česa je v ljubljani dovolj in naredil mejo in prepovedal gradnjo tega česar je dovolj. to je tako kot bi hotel saditi solato na svojem vrtu, pa bi mi to hotel prepovedat, ker je solate v ljubljani dovolj, samo zato, ker sem misliman. marsičesa je res dovolj, david pelko. in ne, ne pošiljajo zafukanih singalov v javnost. vsak dan te v javnosti prepričujejo, kako integrirani so. prav silijo se, da bi jih nekih milijon davidov pelkov razumelo. razen, če se ti zdi, da integracija v družbo pomeni, da morajo postati vsi janezi in franciji.
  in ne, res nisi nestrpen, če imaš določena vprašanja. nihče ti ne pravi, da si nestrpen, če imaš določena vprašanja, na katera lahko dobiš odgovore. nestrpen pa si, ker pišeš v prvi osebi množine. drugi nimajo vprašanj.
  zadnji odstavek si pa tako čudovito argumentiral, da sem ostal brez diha. tako neuničljivih argumentov si ne bom drznil spodbijati.

 114. Okapi pravi:

  >Iran, ki je by the way, gnusna dežela,

  Iran je, by the way, čudovita dežela, kar ti bo potrdil vsakdo, ki je že bil kdaj tam.

  O.

 115. david.pelko david.pelko pravi:

  nurudin, poglej, kako si nestrpen. Motherfucking klap sebi, motherfuck…

  Kdor je brez greha, naj prvi vrže kamen. Priznajmo si, da smo vsi kdaj nestrpni, saj smo ljudje. Vsi smo krvavi pod kožo.

  Klapaj ti svojim bratcem vzhodneje od Slovenije in njih uči kulture, uči jih, da obstajajo npr. v Turčiji tudi kristjani, ki jim ne dovolijo graditi katoliških cerkva itd. POMETAJTE PRED SVOJIM PRAGOM.

  Se strinjam, da so se v vsej zgodovini dogajale svinjarije v imenu boga, in to so počeli tako kristjani, kot muslimani in še kdo. Ampak mene zanima tudi, kaj se dogaja DANES.

  Kdo danes poziva na džihad, sveto vojno proti drugače mislečim? Če danes daš Mariji Devici podgano v naročje se ti ne bo nič zgodilo, če pa narišeš Mohameda v žaljivi karikaturi, se lahko skrivaš do konca življenja.

  In kdo se je pogovarjal o solati? Imate dovoljenje za svojo džamijo na slovenskih tleh. Kdo je strpen in kdo nestrpen? A bi jaz kot katolik imel enake pravice na muslimanskih tleh? NE! Se pravi, da smo katoliki (predvsem pa Slovenci) strpnejši.

  Očitam vam slabo integracijo v slovensko družbo, konec koncev je to Slovenija, a ne? Za slabo integracijo nosimo del odgovornosti tudi domačini, kakopak, ampak glavni krivci za to stanje ste pa muslimani sami, ker v osnovi ne spoštujete katolikov, naše vere, kaj šele Slovence.

  Nurudin, a boš rekel, da muslimani spoštujete katolike? Boš rekel, da spoštujete Slovence? Po načinu govora bi rekel, da ne!

 116. Vanja pravi:

  David pelko, očitno so ti vzor države, ki ne dovolijo gradnjo na primer katoliških cekev, ker so muslimani. Ti pa si katolik in ne dovoliš gradnje džamij…hmmmm kje je razlika, aha kapiram on Taliban in Pelko Taliban isto tako. No, meni tovrstne države niso vzor. In ne želim, da bi mojo državo krojili razni pelkoti in jasne z omejenim pogledom. Torej, če lahko na vsak pofukan hrib ena cerkvica z osvetljavo(poraba energije), lahko tudi ena džamija z športnim ali kakršnim koli centrom že pač.
  In ja Pelko, kako ti musliman izkaže spoštovanje? Po čem ti sklepaš,d a nas ne spoštuejo’ po tem, da nesramneži po 12 urnem delavniku za male pare v mrazu in dežju padajo v nazavarovane jaške na slovenskih gradbiščih in se ubijejo?Zagotovo terorizem, da bi naredil sitnosti svojemu delodajalcu.

  Okapi, imaš prav, Iran ni gnusna dežela, je prelepa dežela z bogato tradicijo in kulturo. Nekoč zibelka civilizacije, ko smo v Slovani iza Urala šele izvajali mobbing nad kozami. Ima pa trenutno Iran precej gnusen sistem, da se popravim od prej. Definitivno pa ni edina država z gnusnim sistemom.

 117. david.pelko david.pelko pravi:

  Vanja, kje si ti prebrala, da sem jaz proti izgradnji džamije?

  In razloži mi, kaj ima neizšolan bosanec ali albanec veze z mano, katolikom. Tudi Slovenci z fakultativno izobrazbo delamo 12 ur na dan. VSAJ NEKATERI.

  Zakaj žališ in obračaš besede. Zakaj se ne pogovarjamo kulturno?

  Jaz sem za 1000 kvadratov džamije (kot je predvideno v načrtu), me pa zanima kaj bo na ostalih 5.000 m2. A mi lahko kdo odgovori?

  A imam pravico vedeti, ali ne?

  Ja Iran ima gnusem sistem. Ampak zat ni kriv Islam, ali katoliki, Alh ali Jezus Kristus. Zato so krivi ISLAMSKI FUNDAMENTALISTI.

  Še nekaj bi dodal: Vanja, kdo pa sili tistega tvojega Bosanca, da dela in je tako grdo izkoriščan v tej Zloveniji? To je stvar ponudbe in povpraševanja, a ne? Ali sem jaz kot Slovenec kriv za njegovo nesrečo?

 118. david.pelko david.pelko pravi:

  Glede vprašanja, kako mi naj musliman (ali kdo drug) izkaže spoštovanje, je odgovor popolnoma enostaven in jasen: tako, da se po določenem času integrira v družbo, v katero se je priselil in se z mano pogovarja v slovenskem jeziku in spoštuje zakone te države, ni nasilen in da živi na račun svojega dela (če je za to sposoben, seveda). To je zame popolnoma dovolj.

 119. nurudin pravi:

  res sem zelo nestrpen. ti si poleg tega še butast.
  nimam bratcev vzhodneje od slovenije. in čeprav nima veze, moram še enkrat ponovit. bosna in albanija sta posejani s cerkvami in s strpnostjo do kristjanov. kdor hoče, lahko zgradi novo cerkev. aleluja. eh, tudi arabske dežele so sicer posejane s cerkvami.
  vse to je irelevantno. peščica arabcev poziva, kolonije in neokolinije in to, saj veš. ta podgana v marijinem naročju in karikature. a si opazil, daje kdo v sloeniji vsaj protestiral proti karikaturi?
  o solati sem govoril jaz. nisem se pogovarjal o njej. podal sem primerjavo. čeprav ni pomembno, če bi imel enake pravice, naj odgovorim, da bi v veliki večini držav z večinskim muslimanskim prebivalstvom imel enake pravice. celo ujčkali bi te. tam, kjer ne bi imel enakih pravic, bi te pa vseeno ujčkali. pa tudi, če ne bi imel nobenih pravic in te nihče ne bi ujčkal. to ne bi pomenilo, da ste slovenci strpnejši od muslimanov, ampak samo od dela muslimanov.
  če mene vprašaš, spoštujem tistega katolika in slovenca, ki ni butast in zloben. ker si butast in zloben, je temu primeren moj način govora in temu primerno te ne spoštujem.za ostale ne vem. mislim, da je enako pri drugih. tudi pri drugih je dosti butastih in zlobnih. ampak spoštovanje ljudi ni integracija. to je povsem osebna in nemerljiva stvar. po mojem ne streljajo vsak dan po ulicah, kaj? so pa deviantneži. itak.

 120. david.pelko david.pelko pravi:

  Nurudin, jaz nisem bil nikjer žaljiv. Ti pa si bil. Vidim pa, da če karkoli vprašam naletim na kup žaljivk in obračanja besed. Zame je edino vprašanje, kaj bo na 5.000 m2. Pa še to vprašanje postavljam bolj iz radovednosti, kot z nekim posebnim razlogom.

  Gre mi pa na Q., ko se takoj kaže na prstom na Slovence, kot nestrpneže, butaste in kajvemkajše samo zato, ker imamo kakšno vprašanje. Namesto odgovorov začenjajo padati žalitve in v tem primeru me navdaja skepticizem. V trenjih se je to lepo pokazalo. Jarc je provociral z referendumom, muslimanski predstavnik je pa namesto umirjenih in točnih odgovorv, s katerimi bi utišal Jelinčiča in Jarca začel z žalitvami na njun račun.

  Vsak, vsaj malo razmišljujoč občan točno ve, da ne bo nobenega referenduma za džamijo, kaj šele onega drugega o vstopu Hrvaške v EU, ker bo politika prej preprečila ta svoj populizem. Takšen fiasko si ne bi privoščila niti slovenska politika.

  In podpiram izgradnjo džamije, ker ima vsak vernik pravico moliti v svoji cerkvi. Te pravice vam v Sloveniji nihče ne krati. Še več, večina prebivalstva s katoliško cerkvijo na čelu to podpira.

  In ne govori mi, prosim, da nekdo, ki živi v Sloveniji 10 ali več let in se brez sramu pogovarja v “srbohrvaščini”, spoštuje Slovenijo in Slovence. Taka oseba dokazuje, da se ni integrirala, da se ne želi integrirati in da ji dol visi za to skupnost, čeprav v njej živi.

 121. david.pelko david.pelko pravi:

  p.s. za tvoje spoštovanje mene kot osebe MI DOL VISI. In nisem zloben, butast pa sem tu in tam. Ampak še vseeno precej pametnejši od tebe, ki mene zmerjaš.

 122. Okapi pravi:

  >me pa zanima kaj bo na ostalih 5.000 m2. A mi lahko kdo odgovori?

  Same grozne & nevarne stvari. Dvorana za kulturne prireditve, predavalnica, telovadnica za mali nogomet, odbojko in rekreacijo, učilnice za verouk, uredništvo revije, parkirišče …

  O.

 123. Vanja pravi:

  jah me zanima pelko, če si bil tako radoveden tudi, ko so gradili Leclerk, in druge podobne spake -is hotel vedeti kaj bo na vsakih 5.000m2?
  Glede islamskih fundametalistov, je pa zelo kompleksno vprašanje. Delno je fundamentalizem nastal zaradi ozkih butljev, ki so na vsak način sovražili vse kar je drugačeno, drugih nadzorov in po njihovem neintergirano, delno pa je nastal tudi kot odgovor kolonializma in zverinskosti mnogih ztahodnih kultur, ki so ta del zemlje in bogastva pač hotela zase. Nič novega, zgodovina človeštva pač. Aja in delno je fundamentalizem nastal tudi zaradi vmesšanvanja različnih supersil, ki so hotele ljudstvo spreti in potem v miru krasti in nadzirati. Če pazčjivo odpreš oči, boš začel opažati male, sladke pojavčke tudi tukaj pri nas. Globtour so na primer kupili tujci, ga razdelile na tri del, razprodali…nekaj mi šepeta, da bodo s pomočjo slovenskih požeruhov s početjem nadaljevali dokler ne bodo pripeljali svojih konglomeratov…kjer bodo pač nadzirali trg, folk bo delal za malo plačo, najlepše delčke bodo pokupili bogati katerim bo pelko delal od jutra do večera za male pare, čedalje manjše, ker bo veliko izobraženih Kitajcev pa Indijcev in bo pač stvar ponudbe in povpraševanja…pa smo spet pri našem starem Bosancu ne? Ampak pelko se ne bo pizdil…ker razume filozofijo za pondubo in povpraševanjem, pa tudi zato, da ga pač nihče ne sili,d a dela za male šare…čakaj čakaj morda se pa le bo pizdil, saj pizdi že sedaJ…NO, TO BO ŠE LUŠNO!

 124. david.pelko david.pelko pravi:

  Če bo nevarno, bo pokazala prihodnost.

  In kaj ima džamija skupnega z igrišči za nogomet, odbojko in ostalimi zadevami? A morajo muslimani igrati nogomet in odbojko zase, (kakšna podobna omejitev kot tista, ko žena ne sme jesti kosila skupaj z možem) ali so to igrišča za otroke, ki bodo hodili verouku?

 125. david.pelko david.pelko pravi:

  Ja, Vanja, seveda sem bil radoveden. Tako zelo sem bil radoveden, kako izgleda Leclerc, da sem ga celo šel pogledat kakšen mesec po otvoritvi :)

  Tudi džamijo si bom šel ogledat, ko bo zgrajena. Če mi bodo, neverniku dovolili, seveda. Če Lukšič hara po katoliških cerkvah, si verjetno tudi moja malenkost lahko ogleda džamijo. Če seveda dovolijo nevernikom vpogled v njihov hram. Priznam, da ne vem, kakšni so običaji.

  In ja seveda pizdim glede razdelitve premoženja. Ampak jaz pizdim samo zaradi nepravične privatizacije in posledične porazdelitve moči v “kaotržnem” gospodarstvu. Ampak to nima nobene veze z Islamom ali Kristjani. Tisti bosanček, ki mora delati 12 ur na dan nima nobene povezave z džamijo ali z menoj, kot katolikom.

 126. nurudin pravi:

  ja, jočimo se zdaj. buci, buc. žalim te, kakšna zloba sem jaz. ho, ho.
  dobil si vse odgovore, res ne razumem, kaj te muči. in žaljivke niso začele padat namesto odgovorov, niti z odgovori. iz povsem specifičnih razlogov so začele padat. in primerjava z gostom v trenjih je tudi butasta. tisit gost ni znal žalit in kot si ugotovil tudi ni znal kaj pametnega odvrnit. jaz znam žalit in ti odgovarjam.
  7x sem ti že razložil, da zaradi vprašanj nima nihče slovencev za nestrpneže. kako si dobil to morbidno idejo? nestrpni so jarc, jelinčič in ljudje, ki so njihovih misli. oni nimajo nobenih vprašanj, ampak samo floskule in nasprotovanje.
  sploh nisem odgovarjal na tvojo podporo ali referendum. najina debata je šla v drugi smeri. vem, da podpiraš. vem, da veš, da ne more biti referenduma. oh, kako katarzično!
  taka oseba dokazuje, da se ne more naučiti ali da se pogovarja z rojakom. večinoma. če pa nalašč ne govori slovensko, pa dokazuje, kako ste nekateri slovenci zafrustrirani, da se sploh obremenjujete s tem.
  če ti dol visi, zakaj naslavljaš name svoja vprašanja o spoštovanju?
  ok, saj si potem razložil, kam meri to. probaj drugič prej.
  ne morem biti butast, ker te zmerjam, ker ni vse kar sem napisal zmerjanje. imam pa blackoute, vendar vem, da so blackouti.

  skratka, spet si vse obrnil na glavo. pišeš o nečem. odgovorim na to. potem napišeš, da tem sploh nisi pisal. potem pa pišeš, da jaz obračam. hi, hi.

 127. nurudin pravi:

  pepelka, v zadnjih dveh komentarjih znova dokazuješ, kako butast in zloben si. pa me je že začela peči vest, ker sem te tako naslavljal. trojno butast in zloben si.

 128. david.pelko david.pelko pravi:

  Jebi ga, Nurudin, bedak. Pač ljudje gledamo po TV, koliko ljudi je bilo pred časom ubitih v Madridu in Londonu.

  Saj vem, da ti nisi tak, da bi nastavil bombo pod trolo, ampak vsi niso tako prijazni. :)

  Navadite se na zoprna vprašanja, tudi taka, zakaj potrebujete 5.000 m2.

 129. david.pelko david.pelko pravi:

  p.s. če nekaj ne razumeš in zato dobiš blackout si pač butast. Vsaj priznaj, nurudin. :)

 130. simonarebolj simonarebolj pravi:

  @jasna:
  Nekoč sem ti že zapisala, da bi te rada imela rada, iz določenih razlogov. Če mi boš dala pa več papice, da se boš deklarirala za žogo, ko se meni fuzbalira, bom to pač vzela na znanje. … Pojma nimam, kje si zasledila trde besede MC-ja in kje mehko srce. Take pavšalne kozlarije pojdi stresat v Dalmacijo in Hrvatom razloži, da je Rupel še vedno na sceni, ker je Pahor dobrega srca, čeprav je zadnje čase bolj trdobeseden od kronično simpatičnega. Hudomušnost in zajebantskost vedno podpiram, škodljive plehkosti, ki se celo oglaša v imenu hudomušenja, pač ne. Poskusi bit malo koristna, magari za bajdvej.

  @Rado:
  David razume in podpira žensko razmišljanje??? Kakšna je pa ta definicija – žensko? A ti si pa simbol razumevanja in razmišljanja po moško? Hahahaha … Dobro jih jebeš!

  @David:
  Ja, seveda … Pa še kaj drugega je, tudi če strinjanje ne more bit vprašanje. Ne vem, od kod mi občutek, da se je bolj utemeljeno jezit na MC-ja v zvezi z določenimi človeškimi simptomi kot na kakšnega dvanajstletnega polpismenega kurimurija57. Tukaj imaš prav. Te deplasirano površinske emocionalne vzgibe pri sebi si bom morala malo bolj “artikulirat”.

 131. Jasna pravi:

  Dobro, dobro ljudje naj vam bo torej, jaz sur v Koranu ne razumem: Znači kamenjanje, ne pomeni kamenjanje ampak obmetavanje z rožicami.

  Vanja: sori, no islam je ena taka simpatična in prijazna prav prikupna in ljubka vera. A mi to hočeš povedati?Si gladala filmček od Thea Van Gogha zaradi katereg je dobil nož v hrbet? Si videla tiste sure katere so ženske imele vtetovirane v roke? Na islam gledam globalno ne pa zapečarsko ( samo do Bosne ) tako kot ti.

  Nurudin nekaj si omenjal partizanske pesmi, ne spominjam se da bi v kakšni partizanski pesmi pozivali, da je treba Nemcem sekati roke.

 132. Jasna pravi:

  Pele: Tudi jaz se čudim zakaj rabijo 11000 m2 to je tudi povezano z stroški. Za molit jih je 1000m2 dovolj. Sami so povedali, da tega denarja nimajo in da ga bodo dobili od Arabcev. In tisti, ki zdaj prihajajo z ladjami v Italijo bodo prihajali tudi v Slovenijo, ki je tudi del Evrope, če bodo dobri pogoji za to. Prišel bo čas, ko se bo ustavilo rinjrnje v Anglijo. In ti so nevarni, ne pa naši delavci iz Bosne. Lahko mi rečete, da sem paranoična, evo priznajem, da sem. Vidim kar se dogaja v Angliji in Nizozemski vse so jim dali kar so lahko, bili so strpni in zdaj vidite kakšno štalo imajo. Problem v Angliji ni niso avtohtono prebivalstvo ampak prišleki. Na islam gledam globalno in dalekovidno. Če pa te strahove izpostavim in o njih želim debatirati sem pa nestrpna, prostaška, vulgarna, glupa in za Marka celo trapa.

 133. david.pelko david.pelko pravi:

  Jasna, točno to je tudi meni problem, pa sploh še niso prišli tisti “ta hudi” iz Arabije. Že Bosanci tukaj takoj zmerjajo vsakega za bedaka, če kaj preveč sprašuje, kljub temu, da sem izrazito na začetku takoj povedal, da nisem proti in podpiram izgradnjo džamije, tako kot tudi vsake druge cerkev, če si verniki to želijo.

  Za molitev imajo 1000 m2 dovolj (tako so sami načrtovali), ne vidim potrebe po islamskih fuzball igriščih, da o odbojki ne govorim. Za tovrstne potrebe obstajajo drugi, že izgrajeni objekti.

  Bolje bi bilo, da si Bosanci zgradijo teh 1000 m2 veliko džamijo s svojim denarjem in ne vpletajo v zgodbo kakšnih fundamentalistov, ki bodo za denarni prispevek zahtevali kakšna druge “storitve” .

  Podpiram pa izgradnjo učilnic za verouk in npr. knjižnice. V teh učilnicah lahko tudi učijo tiste trmaste modele, ki po kakšnem desetletju še vedno ne obvladajo niti dober dan po slovensko.
  Ok, malo zbadam, čeprav je kar nekaj resnice na tem. Upam, da ne bo koga bolela, resnica namreč.

 134. david.pelko david.pelko pravi:

  Kar se Nizozemske tiče se zelo strinjam.
  Današnji muslimani zelo slabo prenašajo kakršnokoli kritiko. Kar hitro te lopnejo po glavi.

  Tudi Nurudin je takoj fasal blackout, nič ni preveč razmišljal, kaj mu želim povedati.

 135. nurudin pravi:

  pepelka, mislim, da si preprosto nor. o kakšnem spraševanju govoriš? ti nisi ničesar vprašal. ti si samo tolkel neumnosti. a razumeš, da nisi ničesar vprašal. poišči, če si karkoli vprašal.
  jaz imam blackoute, ampak pri razumevanju tebe nimam blackoutov.
  saj sem ti že napisal, ker nisi sam ugotovil, da ne zapisujem objektivnih spoznanj, da si butast in zloben zaradi vprašanj, in ne z odgovori. in kako, zaboga si zdaj zašel na terorizem. a sva se midva kdaj v življenju pogovarjala o terorizmu, da mi nekaj serješ, da jaz nisem tak in da mogoče drugi so v svojem rketenskem pokroviteljskem tonu? debata ni bila niti sorodna temu. pogovarjam se s prekletim pokvarjenim kalkulatorjem.

 136. nurudin pravi:

  polpismeno tele, pač. kakšen mili blackout? blackout je bil postranska omemba in referenca na tvojo neumnost. a si sposoben predelat tekst, zahtevnejši od pepelke?

 137. david.pelko david.pelko pravi:

  Nurudin. Vprašal sem, kaj bo stalo na 5.000 m2.

  In dobil odgovor od Okapija, kjer je bilo pavšalno naštevanje nogometnega igriša, učilnic in igrišča za odbojko

  Ti nisi odgovoril nič, samo mlatiš prazno slamo in zmerjaš!

  Torej? In jaz sem David, in nisem iz pravljice. Kja pa ti, Nurudin?

  Torej, odgovori: zakaj potrebujete 5.000 m2 spremljajočih objektov in kdo bo dejansko financiral tako glomazen objekt, glede na to, da slovenski muslimani niste zbrali niti vsega denarja za zemljišče (če so informacije točne) ?

  Zakaj ni dovolj 1.000 m2 velika džamija?

 138. david.pelko david.pelko pravi:

  Nurudin, odgovarjaj na vprašanja brez nekulturnega zmerjanja. Imam občutek, da komuniciram z fundamentalistom.

 139. Okapi pravi:

  >A morajo muslimani igrati nogomet in odbojko zase

  A mogoče ne smejo?

  >Če seveda dovolijo nevernikom vpogled v njihov hram. Priznam, da ne vem, kakšni so običaji.

  In še marsičesa drugega tudi očitno ne veš, kar te pa niti najmanj ne ovira, da se ne bi delal pametnega, solil drugim pamet in razlagal muslimanom, kaj potrebujejo in česa ne (oziroma še huje – kaj imajo lahko in česa ne smejo imeti).

  Vsako džamijo si greš lahko pogledat od noter, samo sezuti se moraš pred vhodom (podobno kot v večini slovenskih domov).

  O.

 140. Okapi pravi:

  >Na islam gledam globalno ne pa zapečarsko

  Jasna, ti na islam gledaš nevedno in s predsodki. O njem v resnici pojma nimaš, iz tebe pa govori strah pred neznanim in strah pred tujci.

  O.

 141. david.pelko david.pelko pravi:

  Okapi, jaz nisem nikjer rekel, da ne smete imeti česarkoli. Kje to vidiš?

  A morate igrati nogomet v prostorih okoli džamije? Ne vem, odgovori!

  Odgovorite, zakaj potrebujete toliko spremljajočih objektov in zakaj?

  In zakaj ste tako užaljeni pri tako nedolžnih vprašanjih?

 142. david.pelko david.pelko pravi:

  In OKAPI, ne govori mi o ISLAMU. Jaz verjamem, da je Islam čisto cool, saj pravite, da verujete v istega boga, kot Mi in Židje.

  Islam tudi ne uči kamenjanja žensk, sem prepričan v to. Islam je čudovit. Malo manj čudoviti so pa islamski skrajneži. Malo manj čudoviti ste tudi muslimani, ki ste takoj na prvo žogo takoj užaljeni in zmerjate.

 143. Vanja pravi:

  Jasna kaj pa krščanstvo? A veš,da v imenu krščanske ljubezni,svobode ljudem v Iraku dežuejo bombe po glavah? A veš, da v imenu boga pobijajo Palestince, in to celo izbrano ljudstvo?
  Nekega zaplankanega Pelka skrbi Madrid , pa London, to da se pa vsak dan zgodi en Madrid v Iraku ga pa ne zanima.
  in kaj porečeš na krščanskega maščevalnega boga, ki zaradi dvoma pobije kar cele družine? Kaj pa križarske vojne? Kaj pa sranje, ki ga krščanarji delajo po celemu svetu? Lej, resnično so mi vse institiconalizirane religije bedne-amapk mi definitivno islam ni the root of all evil….v vsaki kurčevi religiji lahko najdeš pepel in kri in sranje za dušmane. in biblija je daleč od kakšnega femnističnega tkiva. By the way baba, narejena si iz rebra moškega. Torej zakaj izsečke, obrnjene na slabo samo iz Korana, ko pa isto lahko narediš tudi z biblijo? In zakaj te ne moti, ko so bratje Hrvati in bratje Srbi pobijali civile z bogom na gobcih? Opaziš samo islamske fundamentaliste, ki to počnejo? pa ne me jebat, potem je tvoje moralno vrednotenje česarkoli na trhlih nogah. In jah moje zapečkarsko gledanje je pač bazirano na tem, da imam veliko znbancev, prijateljev in pa tudi tistih, ki so mi bili zoprni med Arabci….ne samo bosanskimi muslimani. Torej ne kokodakam kar na pamet kot ti s svojo ENO albansko prijateljico, ki je pač ženska tipa Dajana in se je zakvačkala s prvim primitivcem, ki je prišel mimo. In ji je tega kriv islam?

 144. Vanja pravi:

  Pelko in malo manj čudoviti so tudi krščanski skrajneži in judovski…to si pa pozabil našteti. In Bush je krščanski fundametalist by the way, zDA pa so s svojo politiko fundamentalizem, še posebej islamski, veselo spodbujale, včasih posredno-Afganistan, včasih pa neposredno irak, Izrael,

 145. Okapi pravi:

  >Odgovorite, zakaj potrebujete toliko spremljajočih objektov in zakaj?

  In kdo si ti, Pelko, da bi ti moral kdorkoli karkoli razlagati, kaj in zakaj bi rad imel? Če bi radi imeli telovadnico, jo imajo lahko. Ali pa mogoče misliš, da je ne smejo imeti? In nikomur jim ni treba razlagati, zakaj bi jo radi imeli (mogoče jim tiste, v katere ti hodiš, preveč smrdijo, pa so preveč vljudni, da bi ti to povedali).

  O.

 146. Jasna pravi:

  Pelko: Ne bodi hudoben s tem, da še dober dan ne rečejo po slovensko. Nočejo, tako izražajo svojo identiteto in nimam nič proti.
  Eno hipotetično vprašanje: Ali zagovorniki vseh teh silnih kvadratur podpirajo tudi kvadrature v neomejenih količinah? Če bi mogoče radi, da bi podoba naše družbe bila podobna podobi družbe Anglije in Nizozemske?
  Džamiji se ne moremo izogniti vsi tukaj dobro vemo, da bo, mora biti in naj bo. Imam pravico reči na glas: Meni ta religija ni všeč, ni mi simpatična in do nje imam odpor in basta!!

  Vanja: tudi, do slabih stvari v krščanstvu imam odpor. Thomson je kretenčina in sram me je za njega. Ampak čeprav so kretenčine Thomson in njegovi nacionalistični oboževalci se noben ne bo šel razstreliti zaradi nepravice, ki jim je storjena. V tem je razlika. Vem, vem rekla boš, da je takšnih samo 1%, samo cel Iran in Savdova Arabija le ni 1%. Drugi to po tihem tolerirajo in iz tihe 99% večine tudi pride nekaj ekstremov. Vem, da so moji komentarji grozni ampak jaz tako čutim. Glede prijateljice Albanke: je čudovita, lepa, pogumna, izobražena ampak mar ne veš, da pravi psihopati delujejo iz ozadja in, da kot 17 letnica tega ni mogla zaznati. No zdaj, ko je deset let starejša ve, samo ne sme oditi, ker ode ji glava.

  Nurudin: Če bi ti karkoli negiral iz Korana tako kot negiraš meni, češ, da to ni ravno tako, kot piše v pravovernih deželah varjami ode tudi tebi glava. Ne bi prišel daleč. Nedolgo sem brala kako je neki budistični svečenik nekje srečal muslimane in naivno spraševal: Zakaj se pri njih vedno sklicujejo na Koran, ni preživel. Verjetno ni vedel, da to sprašuje pravoverne muslimane, ki so ekstremistični. Tega kar pišeš meni raje ne pravi naokoli ne veš na koga naletiš. Kolikor jaz opažam pojem musliman je za te ljudi nacionalnalna identifikacija in ne samo vera.

  Marko je danes napisal čudovito pismo slovenskim muslimanom. Prav ponosna sem na njega, da jim je povedal tisto kar jim gre in kar jim ni še nobeden povedal v svoji kolumni. To je najboljša kolumna od vseh kolumen, ki sem jih v teh dneh brala na to temo. Vsi nekaj piskarajo ampak nihče ni zadel bistva. Ma kaj bosta pigvinčka kot sta Šalehar in Vojnović? MC je zakon, prezakon!

 147. david.pelko david.pelko pravi:

  Vanja, veš zakaj nisem omenil krščanskih skrajnežev? Ker se ne pogovarjamo o katoliški cerkvi v Teheranu ampak o DŽAMIJI V LJUBLJANI. Zaradi bombnih napadov v Madridu, zaradi napadov v Londonu, zaradi džihada, poziva k sveti vojni ipd.

  Predvsem sem se pa oglasil danes samo zato (osebno nimam problema glede gradnje cerkva ali česarkoli), ker so tile muslimani takoj užaljeni, karkoli jih vprašaš, čeprav imajo dovoljenje za izgradnjo džamije, čeprav imajo zemljišče že rezervirano in tudi zato, ker smo Slovenci v veliki večini zelo strpen narod, ki je najbolj rad skregan sam s sabo in destruktiven do samega sebe. Mislim, da smo ena redkih držav, kjer živi toliko tujcev med nami že desetletja, brez potrebe, da bi se naučili slovenskega jezika. Poznam kar nekaj ljudi, ki po dvajsetih letih v SLO še vedno rečejo: Dobar dan.

  In mi take in še veliko hujše stvari prenašamo stoično. Zato ne razumem, kako so lahko tako agresivni, žaljivi in na koncu še užaljeni, če imamo pomisleke glede financiranja džamije zaradi strahu pred fundamentalisti.

  Vanja, kako si šele ti zaplankana.

  Jaz zaključujem to debato z bosanci.

 148. Jasna pravi:

  Okap jaz nisem nevedna. Res je govorim iz strahu ampak strah me je postalo šele takrat, ko sem spoznavala Koran iz radovednosti. Spoznala sem tudi Budizem i Krišno. Ampak zakaj me je strah ravno Korana? Sem jaz za to kriva ali tisto kar piše v njemu? Meni je ta kultura nesprejemljiva.Sistemsko kršenje človekovih pravic je vgrajeno v religijo.

  Vanja ti si v svojih komentarjih zašla. Vojna je vojna. V vojnah se ljudje pač povampirijo ne glede na nacionalnost. Ampak tukaj ne komentiramo zadeve, ki so se dogajajo v času vojn. Kakršnihkoli vojn, drugih svetovnih, bližnjevzhodnih ali križarskih. Glede na to, da imaš veliko prijateljev po svetu verjetno ti se nič spornega ne zdi, ko nekje v deželah tretjega sveta deklicam režejo klitorise. Tudi to je del kulture in vsak strpen človek bo spoštoval drugo kulturo. Mar res?

 149. nurudin pravi:

  @pelko … kaj me briga kakšen občutek si v svoji stereotipni butalskosti dobil. odgovarjal bom z zmerjanjem. jaz znam odgovarjat. ti samo zmerjaš in ne znaš ničesar pametnega napisat. zmerjaš me s svojim nivojem komunikacije. to zmerjanje nima podlage, ker jaz tebi racionalno odgovarjam, nazaj pa dobivam floskule in ebdarije. ampak ti tega nikoli ne boš razumel. verjetno.
  to je prvo vprašanje, v pvoezavi s katerim te bom lahko konkretno užalil, ker je prvo vprašanje, ki si g aname naslovil. a sem ti jaz kakorkoli namignil, da bom kaj potreboval? in kako naj jaz vem, kako bo džamija financirana? okapi ti je odgovoril in to je dovolj. igrišča za nogomet potrebujejo za igranje nogometa, igrišče za košarko potrebujejo za igranje košarke, igrišče za odbojko potrebujejo za igranje odbojke in tako dalje. zakaj imajo salezijanski centri igrišča? ali jih ni dvoolj drugod? zakaj imajo osnovne šole igrišča? ali jih ni drugod dovolj? koga to briga. se zavedaš kako je to vprašanje debilno? to sploh ni vprašanje. še vedno si butec in zloba. zakaj morajo igrati nogomet okoli džamije? saj jim ni treba. tako hočejo. c, c, c, c.

  @jasna: ti si neverjetna. jaz nisem ničesar iz korana negiral. obrazložil sem ti samo, kaj funkcionalno pismen človek vidi v koranu. kaj so pravoverne dežele? menih, viri? in niti nisem napisal, da so v arabskih deželah funkcionalno pismeni.

  in nihče ti ne krati reči, da ti ta religija ni všeč in da ti ni simpatična. sama si v odgovoru pepelki opredelila vse, kar sem ti dopovedoval skozi vse komentarje. poleg tega, da sem ti skušal razjasniti nekaj pojmov.

 150. Jasna pravi:

  Obsojam tudi Iro in krščanske skrajneže. Kar ni prav pač in prav, glede tega ni debate!

 151. Okapi pravi:

  >Spoznala sem tudi Budizem i Krišno.

  Pa očitno bolj slabo. Budistični Tibet je bila ena od zadnjih držav z uzakonjenim suženjstvom. Budisti v Laosu, Kambodži, Burmi, Vietnamu so se stoletja krvavo pobijali med seboj. Hindujci in budisti na Sri Lanki se med seboj pobijajo še sedaj. Prepričanje mnogih zahodnjakov o miroljubnosti budizma izvira izključno iz njihove nerazgledanosti.

  Tudi v Novi zavezi piše, da bi morali ljubiti svoje sovražnike, pa globoko verni katoliški irski in baskovski teroristi brez pomislekov nastavljajo bombe in pobijajo ljudi.

  >Sistemsko kršenje človekovih pravic je vgrajeno v religijo.

  To lahko misli samo nekdo, ki je vse svoje vedenje o islamu črpal iz protiislamskih pamfletov, o sami veri pa v resnici nima niti najmanjšega pojma.

  Verjetno ne veš, da je recimo v Egiptu v parlamentu precej večji delež žensk, kot pri nas. Verjetno ne veš, da v Bangladešu obe največji politični stranki že dolgo časa vodita ženski.

  V marsikaterem pogledu je islam celo naprednejši od krščanstva. Katoliška cerkev na primer ne dovoli ločitve (pri čemer se sklicuje na Jezusove besede: “Vsak kdor odslovi svojo ženo in se oženi z drugo, prešuštvuje …” – ko si že ravno omenjala njegove dobre misli;-), medtem ko islam jo. Katoliška cerkev zahteva od duhovnikov celibat, medtem ko ga islam ne. In še bi lahko našteval.

  Jasna, zazri se sama vase, si priznaj, da v resnici o teh stvareh veš mnogo premalo, da bi lahko upravičeno o čem sodila, odstri si plašnice, pozabi na predsodke in se začni izobraževati.

  O.

 152. Jasna pravi:

  Okej Okapi brez da se zazrem vase vem, da marsikaj vem: o religijah, o glasbi, o zgodovini, o klasiki, o rock’n'nrollu, poznam najnovejše trende v kurbariji, psihologiji, filozofiji, fotografiji ( ravno obdelujem panoramo ) resnica pa je, da vse kar vem je površno ( razen o kurbariji ). Ampak Koran sem obdelala, Biblijo ( sicer površno v svojem stilu ) Bagavatgito tudi..In ti bi mi rad povedal, da je kamenjanje (kot sem že napisala) v resnici obmetavanje z rožicami. Tukaj resnično ni nobenih skrivnosti.”Tisto Tvoja žena je kot tvoja njiva na njo imaš dostop kadarkoli…” jaz razumem, da žena mora biti za seks vedno na voljo in, da se je niti ne sprašuje ali ji paše ali ne. Joj, Okapi pa ne me imeti za toliko butasto.

 153. Okapi pravi:

  >jaz razumem, da žena mora biti za seks vedno na voljo in, da se je niti ne sprašuje ali ji paše ali ne.

  To je pač samo še ena stvar več, ki jo napačno razumeš.

  Islam zapoveduje vzajemno spoštovanje zakoncev. Verjetno te bo presenetilo, da islam moškim močno priporoča, če že ne ravno zapoveduje, nežnost in predigro pred samim seksom (seks brez predigre je znamenje slabosti moškega).

  Prepričan sem, da ne veš, da islam, za razliko od katoliške cerkve, dovoljuje kontracepcijo. Ali da, za razliko od katoliške cerkve, islam ne prepoveduje splava.

  In očitno tudi tega ne razumeš, da islam ni en sam in povsod tak, kot pri talibanih ali v Savdski Arabiji. Podobno kot imaš krščanske fundamentaliste, ki se slepo držijo Biblije (tudi Stare zaveze), imaš tudi islamske fundamentaliste, na drugi strani pa ima večina muslimanov veliko bolj svobodomiselne poglede na vero, alkohol, seks … Obstajajo recimo tudi islamske feministke.

  Skratka, Jasna, nikakor te nimam za butasto, si pa zelo nerazgledana in imaš veliko predsodkov, žal pa se tega ne zavedaš.

  O.

 154. Vanja pravi:

  Jasna rezanje klitorisev z islamom nima noben veze. Razen tega v teh deželah režejo klitorise tudi kristjani, samo muslimani.
  Jasna tako bedno posplošuješ…aha v vojnah se ljudje povamprijo…pa kaj so tile teroristi? plod vojne draga moja, takše ali drugačne.

 155. Vanja pravi:

  Kamenjanje je bila nekoč povsem družbeno sprejeta oblika kaznovanja za družbeno nesprejemljive akte. Grozno se strinjam! Na zahodu je kamenjanje nadomestil električni stol. Yummy! In ja, šele po sodnem postopku ga fašeš. Amapak to ej seveda za ljudi iz zahoda, ljudje iz tretjega sveta pa lahko mirno najebejo od izvoznikov demkracije in svobode. pred kratkim je skupina marincev uočila lepo 14 letno deklico v Iraku. Zvečer so šli v njen dom, jo posilili, ubili njenega bratca, očeta, mamo in babico, nato pa ubili še njo in celotno družino zažgali. Izvedelo se je za ta zločin po naključju. Ker so američani pač izvajali svojo superironpst nad muslimani…veš nad temi, ki verjamemjo v kamnjanje in rezanje klitorisa in da lahko orjejo po ženski in…a si povlekla paralele?
  Poznam arabske pare , poznam palestinske družine..so takšni in drugačni…vendar v večini vlada medsebojno spoštovanje kakršnega v Sloveniji zelo redko vidiš.

  se strinjam z Okapijem, si nerazgledana in polna predsodkov.

  Pelko kot že rečeno, bosanski muslimani lahko samo delajo in padajo v jaške, džamije pa naj gradijo tam od koder so prišlli. tvoj jezus bi bil ponosen nate!

 156. Rado pravi:

  Jasna,
  zakaj je pa sploh pomembno, koliko bodo kupili? Ali 1000, ali pa 10.000 m2 ?
  Saj bodo vse plačali (v nasprotju z RKC, ki se jim vse podarja).

  Vanja,
  sploh ne razumem, kaj v svoje replike mešaš mene. Pa neko superirornost nad mano omenjaš, itd. Pa nekak seks. Povsem deplasirano in degutantno, kot bi zapisala Simona.

  Jaz nikogar ne žalim. Vsak od nas ima kakšno področje na katerem je superioren. Vsak je vreden spoštovanja. Tako ti, kot Simona in celo jaz. /še celo Pelko nekaj ve – o GSO/.

  Simona,
  David ni razumel osti.

  Vsaj 1.200 katoliških cerkva imamo. In eno džamijo bomo imeli. Tisti, ki izražajo strah pred islamskim verskim objektom žalijo našo pamet.
  Še nekoč represivni socializem se ni bal Islama in je dovolil postaviti džamijo v Zagrebu. Danes v demokraciji pa vsi vidite strahove. Povsem nerazumljivo.

 157. Okapi pravi:

  >celo Pelko nekaj ve – o GSO

  Pelko v resnici o GSO ve še celo manj kot Jasna o islamu.

  O.

 158. Jasna pravi:

  Okapi na svojo njivo človek lahko pride kadarkoli in njive se ničesar ne sprašuje. Koran vam celo predigro priporoča? Kaj pa oralno zadovoljavanje žensk, baje ne vredno pravega moškega.Ne sprenevedaj se!

  Vanja: Tebi itak ni pomoči. Ćoravi majmun boljše vidi od tebe. S teboj sem zaključila. Res je, polna sem predsodkov, čudno kako da jih do drugih religij nimam.

  Rado: A se ti zdi okej neomejeno število kvadratov? Noben socijalizem ni postavil džamije v Zagrebu, stala je veliko, veliko prej. Zakaj, neki? Boš že sam izvedel, če boš hotel.
  Kako misliš, da bodo naši navadni delavci vse to plačali, podaril jim bo keš kakšen šeik, ker mu je v to v interesu. Da mu lasten narod gaga ni nič važno. Samo, da se islam širi v velikem slogu in na velikanskih kvadraturah. Fino je, da je čimveč placa, da v bližnji prihodnosti prišleki iz ladj, ki se trenutno iztovarajo v Italiji imajo kam prideti, v Anglijo itak ne bodo smeli. Tamo se celo borijo z Šeriatskim pravom, ki ga muslimani izvajajo na britanskih tleh. Razumljivo je, da morajo z veliko kvadraturo ustvariti domače okolje, da bi se prišleki iz Arabije domače počutili. Poglejte Romunje kako so “fejst” pobje. Ropajo bankomate, ustavljajo avtomobile ob cestah, potem jih oropajo, poln q jih imam, ko berem Črno kroniko. Vse sem to že stokrat povedala ampak mi Hrvati smo borben narod in kmalu ne odnehamo.

 159. Okapi pravi:

  >na svojo njivo človek lahko pride kadarkoli in njive se ničesar ne sprašuje.

  Jasna, z vsakim odgovorom znova dokazuješ svojo nerazgledanost in otroško preprostost. Prav tako kot Biblijo je tudi Koran treba pravilno razumeti. O posameznem verzu so napisane dolge razprave, teologi o nekaterih na dolgo in široko razpravljajo, in o nekaterih se njihova mnenja tudi zelo razlikujejo.

  Kmet na primer z njivo ravna spoštljivo in je ne orje kar kadarkoli se mu zahoče, ampak takrat, ko je njiva pripravljena za oranje, oziroma ko je za to primeren čas. Na osnovi tega lahko sklepamo, da mož z ženo ne more seksati kar vsakič, ko se mu dvigne.

  In res je tako – po islamu mož žene, ali žena moža, ne sme prisiliti v seks. Je pa res, da je večkratno zavračanje lahko vzrok za ločitev (velja za oba zakonca). S tem da ženska lahko povsem brez posledic zavrne seks, kadar je noseča, ker pravilo o zakonski obveznosti velja samo za seks z namenom delanja otrok, ne za seks za zabavo.

  Seks je strogo prepovedan v času menstruacije. Strogo prepovedan je tudi analni seks.

  >Kaj pa oralno zadovoljavanje žensk, baje ne vredno pravega moškega.

  Že spet kar nekaj na pamet govoriš. Z oralnim zadovoljevanjem žensk islam nima prav nikakršnih problemov. Pravijo na primer – česar se smeš dotakniti, to lahko poljubiš. Mora pa ženska biti pobrita, ampak to mora biti vedno, ko je skupaj z možem in je stvar higiene.
  Nekaj teoloških nejasnosti je okoli fafanja, ker naj bi bil po mnenju nekaterih izloček pred izlivom nečist, po mnenju nekaterih pa tudi uživanje sperme ni OK. Za “dvig morale” pa je tudi oralno zadovoljevanje penisa povsem sprejemljivo in če vodi v boljši seks in večjo zakonsko slogo tudi zaželeno.

  Sicer pa, Jasna, kdor hoče razumeti, je razumel, če se ti zdi življenje za okopi predsodkov bolj varno, pa ti ne morem pomagati.

  O.

 160. Bimbo pravi:

  Marko, seveda niso politični, itak. Zagotovo so pa uredniški, saj tudi danes še ni gor. :-)

 161. Vanja pravi:

  Jasna čestitam za repliko polno argumentov. In ja točno to je tvoj problem, proti drugim religijam nimaš predsodkov, predsodke imaš samo proti islamu. Hvala za priznanje!
  In tale umotvor:
  Poglejte Romunje kako so “fejst” pobje. Ropajo bankomate, ustavljajo avtomobile ob cestah, potem jih oropajo, poln q jih imam, ko berem Črno kroniko. Vse sem to že stokrat povedala ampak mi Hrvati smo borben narod in kmalu ne odnehamo.
  a si zadnje čase kaj brala cajtnge? Take, ki ropajo in kradejo iz bankomatov imate Hrvati v Parlamentu. Tebe pa motijo Romuni, ki so po defaultu vsi takšni kot tisti iz tvoje slovenske novice črne kronike. Veš kaj sovražim glede interneta, da so takšni umotvori primitivcev lahko javni, ker me človeška omejenost neizmerno razpizdi! Kokoška polna predsodkov! In ti delaš z otroci?

 162. Vanja pravi:

  če bi jaz razmišljala kot ti jansa bi ti rekla, mrš nazaj v Hrvaško, bolj kot Arabci v slovenski mošeji so Slovencem nevarni Hrvatarji, ki imajo ekspazionistične težnje velike Hrvatske. primer :Bosna in Hercegovina! How does it feel?

 163. Vanja pravi:

  ne jansa ampak Jasna

 164. david.pelko david.pelko pravi:

  Islamski fundamentalisti Vanja, Okapi in Nuhrudin, ki vam je islam tako cool, kaj za vraga delate v tej družbi, ki je tako sovražna do vas in vam dovoli gradnjo džamije? Smilite se mi, ko morate živeti v tako sovražni družbi, kot je slovenska.

  Vanja, ti res nisi normalna. Takšne izjave kot ti spuščaš. res ni vredno s tabo komunicirati.

  Električni stole uporablja samo v Ameriki, kjer usmrtijo MORILCE, takšne za katere spoznajo, da bodo vedno nevarni za svojo okolico. V Evropi skorajda v nobeni sodobni državi ne poznamo smrtne kazni.

  V tem vašem finem muslimanskem svetu kamenjajo prešuštnice DO SMRTI! KAMENJAJO! pAZI, BERI POČASI: Prešuštnice – NE MORILCE!

  Vanja, tudi muslimani so že kdaj posilili kakšno deklico. Tudi v Sloveniji smo že to doživeli od naših bratov Albancev. Nerabiš kazati zopet na Američane. Ozri se po črni kroniki v Sloveniji.

  IN KAJ IMAM JAZ S TEMI TVOJIMI BOSANČKI? Imam mogoče gradbeno podjetje, ki koplje jarke, v katere po koncu dela zasujem te tvoje uboge bosančke? Kdo jih sili, da morajo delati kot zidarji? Kdo? Mogoče jaz, ali moj Jezus Kristus?

  Poln Q. vas mam, fundamentalisti. Vanja, ti res nisi normalna. Če za džamijo stojijo takšni modeli, me je že resnično strah.

 165. david.pelko david.pelko pravi:

  p.s. če že zagovarjate Islam, potem točno navedite države in navade muslimanov v teh državah, zakaj in kako so strpni in kako je poskrbljeno z osnovne človekove pravice. Mislim predvsem na pravice žensk in otrok. To, da imajo nekje več žensk v politiki, kot pri nas, še nič ne dokazuje. Ne dokazuje, kakšna oblika Islama je všeč našemu Nuhriju ali Okapiju.

  In Vanja, deklice so v Iraku posiljevali tudi Iračani, mislilm predvsem na njihove muslimanske vodje, ki so imeli prave mučilnice za mlada dekleta. Te stvari so se pokazali po vdoru Američanov v to državo. Grozno je tudi, da si dovoliš za ameriški vdor v Irak obtožiti Katolike. Razlog ni verske ampak politične in gospodarske narave. Je produkt ameriškega kapitalskega lobija in nima nobene zveze s kristjani, še najmanj pa z Evropejci.

  Po domače: američani niso šli po nafto v imenu kristusa. Muslimani pa nastavljajo bombe v imenu ALaha. Vidiš razliko?

 166. Okapi pravi:

  >v tako sovražni družbi, kot je slovenska.

  Saj ni sile. Na srečo ste namreč ksenofobni pacienti še vedno v manjšini.

  O.

 167. david.pelko david.pelko pravi:

  Okapi, ksenofobni pcient si TI. Mislim, da si še kaj več od tega, ker nimaš prav nobenega kritičnega pogleda na islam.

  Poglej, kaj je tvoja sestrica napisl zgoraj. Ona meče Romune in krajo iz bankomatov kar v koš s katoliki. Kot, da to počno v imenu svojega boga.

  Trenutno obstajajo samo eni fundamentalisti na svetu, ki kamenjajo žene v imenu boga, ki nastavljajo bombe in ubijajo ljudi v imenu svojega boga. V preteklosti so v imenu boga te stvari počeli tudi kristjani, vendar danes temu več ni tako.

  Vi, ki zagovarjate Islam, nimate niti toliko samokritičnosti, da bi to priznali.

 168. nevenka nevenka pravi:

  Meni gre za živce vsak verski ekstremizem, najbolj pa tisti, ki ga je največ in mi je najbližje. To je katoliški. Predvsem njegova lakomnost in želja po oblasti.
  Moram pa priznati, da ne vem kaj ima z njim Rupel niti Pahor.
  Ta dva imata čisto svoje ekstreme.

 169. david.pelko david.pelko pravi:

  Nevenka, pri nas in po vsem zahodnem svetu je cerkev ločena od države. In sredstva od države za svoje delovanje v Sloveniji dobivajo vse cerkvene skupnosti, ki delujejo na tem prostoru, tudi Islamska.

  V islamskem svetu sta cerkev in država še vedno zelo prepleteni. Zakoni Islama, npr. šeriatskega prava veljajo kot zakoni prava. In to je nevarno.

  Tukaj nekateri zagovarjajo Islam, kako čudovit je, vendar mi ne morejo pokazati niti na eno islamsko državo, ki ima podobno ureditev kot je Slovenska. Kjer je poskrbljeno tudi za ostale vernike in verstva na enak način.

 170. Okapi pravi:

  >niti na eno islamsko državo, ki ima podobno ureditev kot je Slovenska

  Saj ne veš, kaj govoriš. V večini držav, kjer so muslimani v večini, je cerkev ločena od države, imajo parlamentarno demokraciji in svobodo veroizpovedi. Začneš lahko kar v Albaniji, greš naprej v Turčijo, skočiš v Egipt, pogledaš v Tunizijo, se sprehodiš po Jordaniji, pogledaš v Bangladeš, se pozanimaš, kako je v Maleziji in Indoneziji …
  V vseh teh državah imajo bistveno več krščanskih cerkva, kot imamo mi džamij, in kristjanom ne težijo z višinami zvonikov in velikostjo župnišč.

  Ne morem ti pomagat, če si zaplankan in od vseh muslimanskih držav poznaš samo Savdsko Arabijo, Iran in talibanski Afganistan.

  O.

 171. david.pelko david.pelko pravi:

  Okapi, zavajaš. To kar pišeš ne drži. Še kako v vseh teh državah težijo kristjanom. In vse te cerkve stojijo že desetletja ali bolje rečeno stoletja. Novogradenj ni. Res je, da niti ni potrebe, ker je kristjanov v državah z muslimanskim prebivalstvom vedno manj, eden od razlogov je tudi agresiven odnos do njih, vendar pa, kjer je potreba, so ravno tako težave. Ne dovolijo izgradnje katoliških cerkva, Turčija je lep primer. Vse te držve, ki si jih naštel imajo drugačno obliko parlamentarne demokracije, kot jo poznamo mi. V praksi zadeve delujejo precej bolj ortodoksno, bom uporabil tvoj izraz: zaplankano.

  In prosim ne očitaj mi zaplankanosti, sem precej prepotoval in tudi kar nekaj prebral, kot mulc sem celo hodil po raznih tekmovanjih iz področja zgodovine, malo še vem, kako so se zadeve odvijale.

  Pozabil si tudi dodati, da imajo islamski fundamentalisti vedno večji vpliv v islamu, da so tudi tiste islamske države, ki imajo bolj liberalno ureditev, vedno več težav in se počasi in vedno bolj uklanjajo tej fundamentalistični veji. Prvi, ki izgubljajo svoje človeške pravice so pa ženske in otroci. Se mogoče motim, razloži mi Okapi!

 172. Okapi pravi:

  >Ne dovolijo izgradnje katoliških cerkva,

  S kakšnim verodostojnim člankom v spletu to dokaži, potem se bomo pa naprej menili.

  O.

 173. david.pelko david.pelko pravi:

  Ah, Okapi. Ne bom brskal po netu za članki. Veš tudi sam, brez da posplošujemo, da je Islam agresiven do drugih verstev. Pa ne govorim o islamu pred stoletji, ampak o islamu danes.

  Jaz nimam težav s tem, da stoji džamija v Ljubljani. Vsak vernik ima pravico do molitve.

  Ne maram pa poslušati, kako je islam dober. Seveda je Islam kot vera dobra, uči samo dobre stvari, problem nastane ko začnejo razni islamski voditelji to razlagati na svoj način in nato nastanejo razne primitivne ali vsaj zaplankane interpretacije, ki se potem kažejo v vsakdanjem življenju. Postopek je isti, kot je bil v preteklosti v katoliškem svetu. V srednjem veku so čarovnice kurili na grmadi, tako kot danes v islamskem svetu kamenjajo žensko do smrti.

  Razlika je samo v tem, da je od kurjenja čarovnic preteklo že nekaj stoletij, medtem, ko se kamenjanje do smrti izvaja danes, tudi v letu 2008.

  Jasno je, da slovenski muslimani nimate nič s tem, ampak prosim, ne postavljajte Islam kot superioren in kot nekakšen zgled, KER TO NI.

 174. Okapi pravi:

  >ne postavljajte Islam kot superioren

  To o superiornosti je zraslo v tvoji domišljiji, ker tega tu nihče ni trdil. Nekateri smo samo poskušali razložiti, da islam kot vera ni nič slabši kot katerakoli druga vera. Kar si z izjavo, da je islam kot vera dober, ravnokar tudi sam priznal in je torej razprava s tem končana.

  O.

 175. david.pelko david.pelko pravi:

  Razprava niti približno ni končana.

  Kaj meni pomaga, če je islam kot tak, vera ki uči same lepe stvari, če po drugi strani ta isti islam vedno bolj uveljavlja in izvaja šeriatsko pravo. Še več, nekateri pomembni islamski voditelji v imenu alaha pozivajo na džihad, sveto vojno proti kristjanom in židom. Z financiranjem džamij, ki morajo imeti čim več M2 spremljajočih objektov, šeriatsko pravo izvajajo celo že v Veliki Britaniji, kot ti je že napisala Jasna.

  Bilo je tukaj napisanih kup očitkov in nihče od vas, slovenskih muslimanov ni tega obsodil, še več, zagovarjate te zadeve.

  Odgovori mi, a kdo od vas NE podpira šeriatsko pravo?

 176. Okapi pravi:

  > vas, slovenskih muslimanov

  Komu to govoriš? Jaz sem musliman natanko toliko, kot ti.

  O.

 177. vanja pravi:

  Lje Plejko Islam ni dober, vendar me še ni nihče prepričal, da je slabši kot krščanstvo. V nekaterih stvareh je bolši, v drugih slabši. Skozi zgodovino pa je bil islam veliko bolj toleranten kot krščanstvo. in ravno tega so se lotili krščanarji, izkoristili situacijo in izroplai in izkoriščali islamski svet.
  pelko, verjamem, da so posiljevali tudi Iračani. kot prav tako posiljujejo tucdi slovenci Slovenke. Amapak maricni so del OSVOPBODILNE vojske, v skupini so planirali eno malo zabavico, nad manjverdnimi muslimani.
  če že moram na vsakem kurčevem hribu gledati eno cerkev,me tudi ena džamija ne bo motila, to ej vse. in če že jemljemo slabe primere iz Korana, si oglejmo še slabe primere iz Biblije, je vse kar pravim. očitno je to za tebe -fundamenatlista že čisto preveč.
  In kot iščemo slabe primere islamskihteoristov, dajem za primero tudi krščanske. Amapka to ej za jasne in Pelkote že čisto preveč
  V resnici pa se mi jebe tako za islam kot za krščanstvo. V resnici sem mnenjea, da bi bil svet veliko lepši rez enega in bre zdrugega, pa še judovstvo naj gre z njima v malro.

 178. vanja pravi:

  kaj mi pomaga, če je judovska vera v teorijio prav lepa, če pa nameravajo p zgledu Hitlerja izseliti tiste, ki niso židej. Če ne bo šlo zlepa, jih bodo poslali pa v koncentracijske kampe.

 179. david.pelko david.pelko pravi:

  Vanja, Vanja…

  Daješ primere, ki niso za nikamor in sovražiš katolike.

  Enačiš električni stroj za serijske morilce s s kamenjanjem uboge ženske, ki je prešuštvovala.

  V isti koš vržeš še romunske tatove bankomatov.

  TI NISI NORMALNA, brez zamere. In ne pozabi, Slovenija je še vedno predvsem katoliška država. Če/ko bodo pa musliman v večini bodo pa imeli džamije na vsakem hribu. Briga me.

 180. vanja pravi:

  ja, Pelko Slovenija je katoliška država v večini…ali pa morda celo ateistična v večini. torej bi morali mi ateisti zbirato podpise za vas katolike, če naj vam dovolimo graditi cerkve? Ne? ne gre?
  In zakaj bosanci delajo za male pare dela, ki jih Slovenci še v sanjah nočejo, ne dovolimo pa jim imeti svojega molilnega hrama? Pelko, tukaj ne vidišp krivice, svinjarije?
  romusnke tatove nisem uporabila kot primer proti katolikom Pelko, Romuni so pravoslavci. uporabila sem Jasnin citati, ker je polna predsodkov, bodisi proti Romunom, bodisi proti muslimanom. In sem ji napisala, da to, da pa tatovi-podobni tistim , ki ropajo bankomater, sedijo v jrvaškem parlamentu, je pa nič ne moti,. Jasna tuli o terorističnih napadih, hrvaški mafijski obračuni se je pa ne tičejo. Zakaj tudi njih ne pripiše katoliški cerkvi? Saj so po večini vsi ti sodelovali v vojni na Balkanu, ker so se Hrvati borili pod samimi okriljem starega dobrega boga. In to je ne moti, čeprav je na njenem dvorišču.bolj jo moti neka fantomska ekspanzija arabskih muslimanov na slovenska tla. Njo Hrvatico! Zemljo nam kradejo Arabci ne Hrvati-po njenem! Čeprav mene boli patka za vse te politične igre, jih ne kupim, in nimam problema s hrvati, ki te igrice prav tako ne kupijo. Ampaka sem ji podala primer-kako bi razmišljala-če bi bila omejena kot je ona -proti njej-tujki v Sloveniji.
  A se zdaj razumeva? ali začnem pisati svahili?

 181. vanja pravi:

  ne sovražim katolike, ne ljubim muslimane, rada imam ljudi, samo omejenosti in predsodkov ne prenesem.

 182. david.pelko david.pelko pravi:

  Vanja, ti nisi normalna, ponavljam. Ali se Jasna ali jaz nisva opredelila pri vprašanju džamije? Jaz sem v prvem sestavku napisal, da podpiram izgradnjo. Še več, celo prispeval bi simbnoličen znesek.

  Imam pa vprašanja. In ko sem začel spraševati so v zrak nametala vse mogoče in nemogoče nebuloze.

  JAO. In lepo te prosim, a lahko za božjo voljo že nehaš s temi bosančki? Kdo jih sili, da morajo opravljati takšna dela. Kaj imam jaz kot katolik z gradbenim trgom v Sloveniji?

  Ma daj no…

 183. Jasna pravi:

  Vanja. dejva se zmenit, da se ne bova tako jebale v nedogled. Kad se praviš ćorava kod zdravih očiju, ne bom ti moralizirala. Jaz sem za to, da se ameriški vojaki takoj umaknejo iz Iraka, da se naredi zid in da jim pridejo Talibani. Naj se koljejo med seboj.
  Večina evropskih držav ni bila za to, da se napade Irak vključno z hinavskimi in zagovejenimi Rusi. Zakaj so jim že muslimanski skrajneži pobili 460 otrok v Beslanu?
  Ne morem dojeti kako se lahko mladi izobražen britanski musliman rojen v na britanskih tleh razstreli zaradi Iraka. Težko razumem, da to naredi zaradi sebe, še težje, da se razstreli kar tako zaradi neke odaljene dežele v kateri nikoli ni bil. Vojska je groba zadeva in o vojnah ne govorim.

 184. lojze pravi:

  prbližn tkole si predstavljam potem:

  http://au.youtube.com/watch?v=dUIfwtNvbNk

 185. vibram fivefingers pravi:

  vibram fivefingers is at an unprecedented pace experienced five fingers prospects the craze using the times, walking in the forefront using the times. the comparison of option styles is unique,it’s the five finger shoes which i like best.Often see this sort of modeling.

 186. vibram five pravi:

  Another hand, she took a bookmark in the book, look in the vibram five process of reading, perhaps she walked in the far end willow tree, she is reading in the five fingers breeze. Perhaps this is the west wing of the book the vibram fivefingers unrelieved by or proper.

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.