Jelka in jelenček

Sobota, 13. december 2008

Danes sem prosil prijatelja, da me pelje v Obi po novoletno jelko. Jelke kupujem v Obiju, odkar sem tam pred dvema letoma 27. decembra kupil zadnjo, ki pa je bila po mojem boljša od vseh stotin drugih, ki so jih tisti mesec prodali.

Tista je v današnji valuti stala 12 evrov, tale danes — enake velikosti in kvalitete — pa v takratni valuti 12.000 tolarjev. Toliko o gibanju cen v zadnjih dveh letih.

Jelke še nismo okrasili, zgleda pa takole:

Jelka

Običaj, da v določenem obdobju leta prinesemo v hišo iglasto drevo in ga ovesimo z okraski, je v bistvu precej bizaren. Ko sem danes gledal tole, sem pomislil, da bi mogoče bilo bolje, če bi jo pustili kar tako, neokrašeno. Zakaj pa ne bi stala kar taka?

Na poti od drevesnice do blagajne pa sem zagledal še jelenčka s sankami iz lučk. Niti za hip nisem razmišljal. Sicer mi ni bil tako všeč kot tisti dvodimenzionalni, ki sem ga videl včeraj na nekem žuru, ampak vseeno.

Jelen

Legendi na ljubo bi bilo smiselno, da bi iluminatsko konstrukcijo obesil pod strop ali kam že — pa tudi zaradi Oskarja, ki ne more mimo, ne da bi poskusil zajahati jelenčka in se vkrcati na sanke.

Prijatelj, ki ima zelo prefinjen okus — čeprav je tudi res, da ima avto lila barve —, je rekel, da se mi je čisto utrgalo. Če zdaj gledam to zadevo na sliki, je morda res nekaj na tem.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Sobota, 13. December, 2008 ob 21:42 v kategoriji Po defaultu ZNB.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

31 komentarjev na “Jelka in jelenček”

 1. Žogca pravi:

  Ko sem videla steno, si nisem mogla kaj, da ne bi napisala, da menda prodajajo tudi jelke lila barve. Je pa seveda zelena lepša. Ne vem, kdo bi si in zakaj želel lila jelko, ampak ena jo je iskala, sem prebrala na nekem forumu. In potem so ji razlagali, kje jih imajo. Lila jelke, no ja.

 2. dvoglav pravi:

  Decembra se utrga vsem. Nekaterim 100%, nekaterim 99,9%.

 3. Jasna pravi:

  Moja je prava nula proti tvoji. Ko sem zagledala tvojo jelko sem šla iskati svojo umetno. Veliko zaprašeno škatlo sem privlekla na plano. Joj, kako je tečno vejico po vejico dajati na razen. Navijem si Viva la vida od Coldplay. Zdaj gre lažje. Polovica je že lepo razvejana, ko pa je na vrsti komad Clocks pustim jelko in poželim uvod odigrat na sinthu. Neda se mi več, delo je opravljeno polovično. Božične zadeve mi postanejo nekako moreče. Rajši se zabavam z klavirskim uvodom iz Clocks. Potem si naštimam Bitter Moon od Polanskega. Eh, nakladam kot Jonas, kaj je počel nekega večera. Čestitke za današnjo kolumno. Superca si. Aja, jelenček tudi.

 4. nevenka nevenka pravi:

  Jaz imam na krašenje jelke v rani mladosti zelo lepe spomine, to me je res veselilo. Nikoli nismo imeli velike, a mi je bila neznansko všeč, pa še dišala je lepo. Nič bizarnega ne vidim v tem. Zame je krašenje “dreveščka” eden najlepših običajev. Zame sicer ni nikoli imela povezave z Božičem, pač pa le s praznovanjem Novega leta in dišala je po pravljicah, zaradi Dedka mraza in škratkov. Takrat sem še vse verjela, danes pa kakšno malenkost ne več :-)

 5. blitz blitz pravi:

  Lep drevešček (pri nas doma mu rečemo božično drevo), ni kaj. Ob pogledu na jelenčka pa se mi je utrnilo vprašanje, zakaj nisi kupil še tistega božička, ki pleza na balkon? Saj ga imaš, balkon namreč. :lol:

 6. flybejba pravi:

  “Prijatelj, ki ima zelo prefinjen okus — čeprav je tudi res, da ima avto lila barve —, je rekel, da se mi je čisto utrgalo. Če zdaj gledam to zadevo na sliki, je morda res nekaj na tem.”
  haaaaaa haaaaaaaaa

 7. bars pravi:

  Bolje lila avto kot pa lila dnevna soba.

 8. clueless pravi:

  Vsaj kar se Oskarjevih poskusov vkrcanja na sanke tiče, je bila odločitev nakupa pravilna :)

  Da je nakup iglastega drevesa bizaren? Ali ni bizarno prav vse, kar počnemo v tem norem decembru? Vse se začne s 1. adventom (ali pa že prej) in se vleče vse do božiča, ki bi naj predstavljal idealen vrhunec te decemberske predigre. Na koncu pa vrhunca sploh ne doživimo, ker so bila naša pričakovanja enostavno nerealna. Včasih imam občutek, kot da želimo z idealnim ročno izdelanim adventnim venčkom, doma spečenimi piškoti, gurmansko večerjo in kupom dragih daril, popraviti vse, kar smo v tistem letu zafurali na družinskem področju.
  Božič je lep, a vzamemo mu ves čar, ko iz njega naredimo cirkus.

  o.k., malo me je zaneslo. Jelka je lepa tudi neokrašena, okrasil jo boš pa vseeno ;)

 9. Karmen pravi:

  Jelka je čudovita. Tudi brez okrasja.

  Pri nas doma toleriram zvezdice na karnisi iz Ikee. Čeprav si vsakič znova oddahnem, ko jih snamemo. Moževe ideje, da bi nekaj krancljal s takimi jelenčki okoli hiše, zankrat še uspešno bremzam.

  Avto prijatelja s prefinjenim okusom ni lila barve ampak je grafitno-sivka:-)

 10. Marko Crnkovič pravi:

  Ne, ne, Karmen, grafitno lavendlova barva bi bil designerspeak. To je lila.

 11. Mojca pravi:

  Jelenko je za zunanjo uporabo..

 12. mojra pravi:

  marko, koliko stane pa jelenček? A si ga tudi v Obiju kupil?

 13. Matej pravi:

  A ne bi bilo boljše kupit umetno jelko, pa ni treba vsako leto po novo, je izkaz prijaznosti do okolja, pa še zloži se:)

 14. Karmen pravi:

  O, zdaj se bo pa začela debata o ekološkosti proizvodnje, transporta in zavrženih nerecikliranih plastičnih jelk kontra naravnim.

 15. ermin pravi:

  ugodnim nakupnim pogojem se ne gleda v barvo.
  proizvajalec je barvo karoserije poimenoval “ametist”, in čeprav je res lila ima vsaj – za razliko od zelenega vel satanisa – delojoč motor.
  rudi pa paše k starckovem stolu.

 16. Rak pravi:

  Matej, jaz pa mislim, da napravi proizvodnja ene umetne jelke veliko več onesnaženja okolja, kot pa posek naravne v gozdu ali celo plantaži škode. Kajti če je posekana tam, kjer je gostota jelk prevelika, ostale lažje “dihajo”.
  Če že, potem kupim drevesce v kontejnerčku in jo po “uporabi” posadim na svojem ranču.

 17. Tanci pravi:

  Jaz sem tudi za umetno jelko. Predvsem zaradi umazanije, ki jo naravne jelke naredijo, ko se začnejo iglice otresat. In umetno lahko uporabiš večkrat.
  Ampak mene bolj pritegne stena, kot sama jelka in jelenček. Ful dober vzorec in barva.

 18. Marko Crnkovič pravi:

  Ermin: To je pa res. Tvoj avto dela.

 19. Dajana pravi:

  aaaaaaaaaaaaaa prva slika… kap me je skoraj :shock: prelepo :) želim otrokom čudovito praznovanje

  Pošiljam vam to pesem: http://www.youtube.com/watch?v=M7SMUf6QcyQ&feature=related

  Pa prosim ne piskaj. Ta je moja favorite right now! :)

 20. 1tastar pravi:

  Božička, ki pleza, nisi kupil. Verjetno praznuješ Stalinovega Dedka mraza!

 21. alcessa pravi:

  Hm, da jelenček ni Lidlov? Drugače pa: JA za čim več norosti v decembru, zakaj pa ne, moja delovna disciplina tudi že počasi popušča, otroci pa si itak zaslužijo ves ta kič, preden odrastejo in postanejo dostojni (sprašujem se, ali otroci, ki v otroštvu stradajo kiča, po njem ne hrepenijo pozneje? Ma saj ni važno. Kdor ima okus, si tudi jelenčka lahko privošči).
  In jelka je res prekrasna. Veliko lepša, kot pa umetne, čeprav je res, da so bolj praktične in se lahko uporabljajo leta in leta. Ampak, kolikor vem, je proizvodnja novoletnih jelk dandanes res ena taka nadzorovana zadeva, ki naravi ne škodi…

 22. vanja pravi:

  pri nas v bliku je tako toplo, da naravna jelka že po dveh dnevih začne izgubljati iglice. sovražim umetne jekle ampak do novega leta – bi bila naša zagotovo že plešasta. Nič ni bolj depresivnega od novega leta brez snega in plešaste jelke.

 23. mojra pravi:

  A kdo ve kok stane ta jelenček in kje se ga da kupit?

 24. chef chef pravi:

  Zelen Vel Satis? Ojoj :lol:

  Glede jelena. Groza. Glede smrek: končno sem prišel do življenjske faze, ko mi doma ne bo treba imet drevesa. Seveda zato, ker v stanovanju živim sam. Se pa bojim, da je to moj edini december v življenju, da bo tako.

 25. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Chef: Trditi, da je bil moj vel satis zelen, je grobo posploševanje. Bil je temno, temno, temno smaragdno zelen. Ob določeni osvetlitvi oz. vpadnem kotu svetlobe pa je bil včasih tudi črn, temno siv, moder ali vijoličast. Sploh ni bil tako grozen.

  Tvoja faza brez dreveščka torej ni faza, ampak pavza.

  Aja, jelenček stane 60€. Kupil sem ga prav tam.

 26. anka pravi:

  Mi pa že več let okrasimo brinjo.( ki je neke vrste gozdni plevel). Umetne mi ne potegnejo, ker nimajo vonja. Naravne jelke ne kupim, ker imamo doma preveč gozda in se mi zdi pregrešno kupiti tako poštemplano. V domačem gozdu pa jo je greh poseči, zato nam ostane samo še brinja. Sicer je pa tvoja taka res mega, prelepa in bogata. A si jo s traktorjem pripeljal iz Obija?

 27. Dinozaver pravi:

  Jelenček je krasen!

 28. Darja Hughes pravi:

  Lepa jelka….. mi bomo letos kar odrezali vrh ene izmed množice previsoko poraslih v našem parku, kar so nekatere že pošteno zrastle in mi v zimskih dneh preveč zakrivajo sonce. Very sexy wallpaper, Marko.

 29. 1tastar pravi:

  Predlagam, da kdo požaga tiste smreke, ki delajo senco bazenu v Topolšici :(

 30. chef chef pravi:

  OK, verjamem, da je bila barva elegantna, tako kot je recimo tudi british racing green fina.

 31. Aris pravi:

  Ojla… Jelka pa je ja prava velikanka… Me res zanima koliko boš zapravil okraskov za okrasitev te jelke?!… Škoda nisi objavil kakšne novejše fotografije (okrašene jelke).

  Aris-blog

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.