Pismo muslimanom

Nedelja, 14. december 2008

AS: Ko to objavljam, se je na moj predzadnji post nabralo že 176 komentarjev o muslimanih, pa čeprav nima z islamom nobene zveze. Koliko jih bo šele na to objavo, ki govori prav o tem? Na nek način si želim, da bi jih bilo čim manj. Bojim se namreč, da debata na to temo samo zamegljuje bistvo problema. Na internetu in v Sloveniji, kjer se je težko izogniti strastem, nevednosti in posploševanju, pa še posebej.

Najbolj smešno pri debati o džamiji je to, da na nivoju vsakdanjega življenja — se pravi tam, kjer si povprečen človek oblikuje osebne vrednote in stališča do drugih — ne bi bilo prav nobenega indica, da med nami živijo tudi muslimani, če se ne bi mi nemuslimani kar naprej prepirali, ali jim pripada pravica, da si jo postavijo. Dokaz, da islam v Sloveniji obstaja, je sama debata o džamiji.

Problem slovenskih muslimanov zato niso nasprotniki gradnje džamije, temveč njeni zagovorniki. Res je seveda, da nasprotniki na suho opletajo s slabim, celo že absurdnim argumentom islama kot svetovne grožnje. A huje je, da imajo slabe argumente tudi zagovorniki. Naj so džamiji še tako naklonjeni, v bistvu ne povejo drugega kot to; da so nasprotniki bedaki; da si Jarc in Jelinčič nabirata točke; da smo Slovenci ksenofobni; da bi nas moralo biti sram; da se po nemarnem sklicujemo na kulturno krajino in arhitekturno dediščino. Vse to je morda res, vendar s tem ne povemo, zakaj džamija ja.
Po mojem bi moralo biti regulirano z zakonom, da ni mogoče predlagati referenduma, ki bi se nanašal na nekaj, kar je stvar temeljnih človekovih pravic, med katere spada tudi pravica do izražanja veroizpovedi. V tem smislu nam ne bi smelo biti nerodno, da med nami obstajajo Jarci in Jelinčiči, ampak da imamo zakonodajo, ki dovoljuje recimo referendum o tem, ali je dovoljeno graditi nekrščansko arhitekturo.

Naslednja stvar pa je, da je nasprotnikov džamije tako malo, da se s tem praktično sploh ne bi smeli ubadati. Prepričan sem, da se jih ne bo našlo enajst tisoč, ki bi podpisali pobudo za referendum. A kakšna bi bila to demokracija, v kateri bi 0,55 odstotka prebivalstva teroriziralo preostalih 99,45 in jih sililo, da ponovno razmislijo o zadevah, o katerih že imajo mnenje ali se jim celo zdijo samoumevne, ali pa da si celo premislijo?

Edina dobra stvar slovenske referendumske zakonodaje je, da ni mogoče zbirati podpisov na Facebooku.

Dejstva, da bi 0,55 odstotka ljudi lahko nasprotovalo džamiji, pa po drugi strani tudi ni mogoče posploševati in vsevprek zmerjati Slovencev s ksenofobi. Referendumske pobude niso raziskave javnega mnenja ali merjenje TV ratingov, pri katerih bi lahko iz vzorca izračunavali absolutne številke.

Odsotnost konstruktivnih argumentov v prid džamiji izvira iz indiferentnosti do islama in muslimanov med nami. To pa ni dobro. To bi nas to lahko pripeljalo do še slabšega argumenta za džamijo, češ, slovenski muslimani so pa ja tako neopazni in neškodljivi — zakaj jim torej ne bi dovolili in privoščili njihove krtine in fižolovke?

Tudi če bi bili naši lokalni Bošnjaki, Albanci in naključni Arabci fundamentalisti, ki pozivajo k džihadu, to ne bi bil trden argument proti džamiji. To bi bil kvečjemu slab PR za muslimane same, ki pa ne bi niti relativiziral ali kaj šele spodbil njihove pravice do džamije — oz. verskega in kulturnega centra, kot nas radi popravljajo nacionalistični picajzlarji, kot da to ne vem kaj spremeni. Odrekati slovenskim muslimanom džamijo zaradi Al Kajde je največja politična, varnostna, socialna neumnost, kar si jih lahko zamislim.

Muslimanom je treba dovoliti, da si postavijo džamijo, in jim pri tem povedati tole:

Vemo, da ste slovenski muslimani neopazni in neškodljivi, vendar si želimo, da bi bili v družbi bolj vidni in prisotni. To bi bilo pozitivno tako za vas, saj bi lahko z vero živeli polnejše, bolj integrirano življenje v domačem ali novem okolju. Bilo bi pa dobro tudi za nas, saj bi nam kot sicer sekularni družbi katoliške civilizacijske provenience prav prišla še kakšna druga sobivanjska, magari religiozna alternativa poleg budizma, bahajcev in jehovcev in seveda vseprisotnega, a neprincipielnega ateizma. Vemo pa tudi, da vaša sicer plemenita in prav nič sporna vera slabo doživlja pritiske modernizacije in vas sili bodisi v izolacijo ali militantizem. Vaš lifestyle je preveč definiran z religioznimi pravili, da bi od nas smeli pričakovati kaj več kot toleranco. A še to le v primeru, da ne posegate v osnovne človekove pravice, od katerih mi tukaj ne odstopamo. Obrezujte svoje sinove, postite se za ramadan, jejte svoje specialitete iz obredno zaklanih živali, postavljajte si visoke minarete, ampak ne tretirajte svojih žensk kot družinsko srebrnino ali haremski inventar. Od vas pričakujemo, da se boste distancirali od tistih, ki so v svoji zaslepljenosti zagrešili nekatere največje zločine današnjega časa v imenu Alaha. Še več! Tudi če se bomo kdaj umetniško ali intelektualno pohecali na račun vašega preroka Mohameda, ne boste smeli reagirati bolj živčno kot tisti kristjani, ki jih zmoti Marija s podgano v naročju.

Sekularizacija in modernizacija islama sta bili velik dosežek Titove Jugoslavije — morda še večji in trajnejši kot tako imenovano bratstvo i jedinstvo, saj nista bili stvar propagande in indoktrinacije in ker ju v nadaljevanju zgodbe ni nihče pokvaril. Nobenega razloga ni, da ne bi gradili naprej na tej tradiciji in jo razvijali, če jo že moramo — in moramo jo, dokler so med nami muslimani.

Dnevnikov Objektiv, 13. 12. 2008

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Nedelja, 14. December, 2008 ob 16:07 v kategoriji Dnevnik 2004-.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

190 komentarjev na “Pismo muslimanom”

 1. david.pelko david.pelko pravi:

  cool, se strinjam z zapisanim. Še več. Prav bi bilo, da bi država podprla izgradnjo džamije s finančnimi sredstvi (idejo sem slišal od Blitza) in tudi katoliki in ateisti bi lahko prispevali kakšen simboličen znesek, če bi s tem preprečili financiranje džamije iz strani bližnjevzhodnih militantnih muslimanov, ki bodo hoteli za svoja vložena sredstva kakšne protiusluge ali uvajanje svojih šeg, da ne govorim o šeriatskem pravu ali džihadu.

 2. 1tastar pravi:

  Žal je islam ostal na nivoju, kjer je bila tudi krščanska vera pred Lutrom. Sveti knjigi (Biblija in Koran) sta bili napisani v ljudstvu nerazumljivem jeziku (latinščini in arabščini), za njih tolmačenje pa so bili pooblaščeni le izobraženi duhovniki. Narod pa je za njimi moral ponavljati nerazumljive besede molitve, se posipati s pepelom in bati božje jeze.

  Islam bi tudi rabil svojega Lutra. Salman Rushdie je skromno načel nekaj takega, pa je bil takoj deležen fatve. Saj je bil tudi Luter izobčen. Samo imel je srečo, da se je njegova vera prijela prosvetljenih fevdalcev.

  Zakaj Evropa in Amerika nista sposobni prosvetliti vsaj muslimanov, ki živijo tu. Džamija bi morala poleg Korana vsebovati še kaj alahokletnega :mrgreen:

 3. bars pravi:

  Dandanes pa res vsak kreten misli, da o vsem lahko pise.
  Mi je zal za vsak blog, ki ga preberem.

 4. bars pravi:

  Novinarji in kolumnisti so sodobna sodrga.

  Hranijo se z dogodki, ki jih sproducirajo drugi. Na splosno nobeden izmed njih ni nic boljsi kot najbolj prostaski tabloidi.

  Najbolj zaskrbljujoce je pa to, da mislijo, da lahko svoja mnenja izrazajo o cisto vsaki temi na tem svetu.

 5. Rak pravi:

  Ker sem tudi po naravi rak, sem seveda malo bolj previden, kar pa ne pomeni, da muslimanom oporekam pravico do verskih prostorov v skladu z urbanističnimi zahtevami določenega okolja.

  Ampak temperamentno nestrpni muslimanski zagovornik je v oddaji Trenja napravil kar precej politične škode njegovim vernikom. Prepričan sem, da bo po tej oddaji in njegovemu prepiranju in skakanju v besedo marsikdo dejal, poglejte samo njihovega zagovornika, taki so.

  Muslimanom omogočiti ustrezne verske objekte, vmešane politike pa po prstih, ali celo na gob…..

 6. olna pravi:

  Bars, zakaj jih pa potem bereš?

 7. miki pravi:

  Živi in pusti živeti.

 8. olna pravi:

  David, če lahko ponovim vprašanje z mijauovega bloga – zakaj misliš, da bodo ekstremisti/militaristi financirali džamije in ZATO poskušali povečati svoj vpliv? Če se ga odločijo povečati, ga bodo tudi brez predhodnih “izdatkov”.

 9. olna pravi:

  Saj res, še eno vprašanje. Ali ni muslimansko obredno klanje živali v nasprotju z našimi predpisi o klanju?

 10. david.pelko david.pelko pravi:

  Olna, tako pač delujejo. Islam ni samo religija, je način življenja. Jasna je vso zadevo lepo razložila v MC-jevem prejšnjem postu, kako so se stvari dogajale v Angliji, ki je bila zelo liberalna do muslimanov. In niso problem muslimani, ki so že postali takorekoč avtohtono prebivalstvo, ampak novopečeni prišleki z militantnimi idejami.

 11. Matej pravi:

  Sam dons so res že vsi o vsem pametni, pa vsak ma svoja dejstva,…

 12. lemon pravi:

  To je blago rečeno n a i v n o. Da bomo muslimanom najprej dovolili džamijo, ampak pod določenimi pogoji, ki jih je navedel crnkovič. Če si njegov predlog predstavljam v praksi, je to tako, da na kup zbobnamo vse muslimane v Sloveniji in npr. Crnkovič (ali morda kdo drug…) jim z odra prebere, da bodo morali biti pridni, se lepo obnašat, nas ne pobijat, če jim kaj ne bo všeč, pa da morajo tudi oni nas razumet, do katere meje jih lahko toleriramo – se skratka z njimi razumno pogovoriti in prav gotovo bodo dojeli naše argumente.

  Prosim lepo, ne nas imet za bebce, saj tudi mi kaj vidimo, slišimo, preberemo.

 13. dare pravi:

  Čudno se mi zdi, M.Crnkovič, da si tako prepričan v številke glede nasprotnikov in zagovornikov. Glede na to kako sem nekako povprečen človek, se mi kar nekako dozdeva, da je meni podobnih še kar nekaj. In jaz sem proti. Evo! Nisem sicer toliko proti, da bi s svojim nasprotovanjem razsajal okoli ampak imam čisto miroljubne zadržke. Stvari mi pač niso všeč. Ni mi všeč npr. financiranje s strani arabskih držav. Širjenje takšne kulture mi ne deluje dobro. Je pa res, da je moj način nasprotovanja skoraj nemogoče izkazovati. Pri nas moraš biti ali goreč zagovornik ali pa ksenofobni, islamofobni in nacionalistični ekstremist. Jaz nisem nič podobnega. Takšne gradnje , posebno še tako gigantske kot nam jih predstavljajo, mi pač niso ravno povsem všeč. Jebi ga ! Za tolažbo prvemu razburjencu, ki me bo napizdil lahko povem edino še to, da me tudi gradnja katoliške katedrale ali kakšne podobne reči ne bi ravno navduševala. lp

 14. lemon pravi:

  Ja Dare, se popolnoma strinjam in te podpiram.

 15. ponpet ponpet pravi:

  citiram kolega fašista:

  “[...] Meni grejo muslimani in čefurji (in črnuhi in vsi tujci nasploh) na kurac in če bi bilo po moje, bi vse nabasal na živinske vagone, pa jih poslal tja, od koder so prilezli.

  Ampak da mi pa celjani in mariborčani in podobna svojat nabija o tem, kakšne bajte bi lahko in kakšnih ne bi smeli graditi v Ljubljani, me pa res razpizdi … [...]“

 16. vanja pravi:

  moj kolega fašist iz Nemčije bi poleg črnuharjev definitivno dodal še Slovane..in jah tiste teoije, da smo mi slovenci kao Iliri ali kaj jaz vem kaj že…ne kupi, torej bi tudi mi sedeli na teh živinskih vagnih, našim superiornim kompleksićem navkljub…Žal;-)

  aja a ne bi bil lep svet, da bi ljudem ki privoščijo nekaj slabega nekomu drugemu, ali delajo slabo drugemu..da bi se prav to zgodilo njemu? ahhh milina!!!!!!

 17. Marko Crnkovič pravi:

  Vanjina pripomba me je spomnila na urbano legendo o ljubljanskih skinih, ki so se hoteli včlanit v evropsko zvezo. Poslali so dopis, navedli reference itd. – nazaj pa je prišel odgovor: “Sporočamo vam, da ne sprejemamo nearijskih članov.”

 18. nurudin pravi:

  lemon, crnkovič ni navedel nobenih pogojev.

 19. david.pelko david.pelko pravi:

  A je to ta ista Vanja, ki enači “zahodni” električni stol, s katerim ti grdi američani ubijajo serijske morilce – z kamenjanjem do smrti prav tako “zločinskih” prešuštnic v islamskem svetu?

  Kakšna milina….

 20. ponpet ponpet pravi:

  marko, ta fora je dabest … slovanov ne sprejemamo … :) :) :)
  enkrat je bila mislim da na hervardih “debata” o tem, kjer so bili kar kredibilni podatki, ki so kazali na to, da ima urbana legenda korenine v resničnosti …

  vanja, prosim …. preden začneš pisat, počak, de kej napiše simonarebolj … tkole si čist zgublena …

 21. david.pelko david.pelko pravi:

  Nurudin, slabo bereš, Crnkovič je navedel pogoje: ne tretirajte svojih žensk kot družinsko srebrnino ali haremski inventar. Od vas pričakujemo, da se boste distancirali od tistih, ki so v svoji zaslepljenosti zagrešili nekatere največje zločine današnjega časa v imenu Alaha. Še več! Tudi če se bomo kdaj umetniško ali intelektualno pohecali na račun vašega preroka Mohameda, ne boste smeli reagirati bolj živčno kot tisti kristjani, ki jih zmoti Marija s podgano v naročju.

 22. nurudin pravi:

  ne, david pelko, to niso pogoji za gradnjo džamije, ampak poslanica.

 23. sirius pravi:

  Super predolg glede zakona o referendumih, glede modernizacije pa se je treba zavedati, da smo po muslimanskem koledarju v 14. stol. (vsaj zdi se mi) in če primerjamo v kakšnem stanju je bila krščanska Evropa v 14. stol…

 24. david.pelko david.pelko pravi:

  Nurudin…
  In se ti zdi ta MC-jeva poslanica v redu, ali ne? Jo podpiraš?

 25. Rado Rado pravi:

  Ubogi in prestrašeni katoličani.

  Prav nič vam ne zavidam vašega nemirnega sna. Vašega življenja v stalnem pričakovanju, strahu, kako bo z eksplozivom opasani muslimanski terorist sredi noči vdrl v intimo vaše spalnice, bo potegnil za vrvico in buuuuuuuuum.

  P.S.
  Z eksplozivom se bo seveda oskrbel v islamskem kulturnem centru na področju nove džamije.

 26. Darja pravi:

  Spet en lepo teoretično podkovan, politično korektno misleč, nič-hudega sluteč do-gooder, naš Marko. Saj res, teoretično vse lepo in prav in ja, se strinjam s teboj, v teoriji. Svoboda veroizpovedi res spada med temeljne človeške pravice. Ampak ni vse tako simple in vse črno-belo. Slovenija niso ZDA, niti Francija, niti Velika Britanija. In ne moremo vse preprosto pomesti kar pod skupni imenovalec nestrpnosti in zenofobije v osnovi. Ni fer primerjati države z 70M ali več prebvalci in neke mišje luknjice, Slovenije. Preden daješ tako vehementno izjave, (o stvareh, katerih posledic nisi občutil in jih ne poznaš) pojdi pogledat kam drugam, v kakšno drugo zahodno državo, npr. v Francijo ali Veliko Britanijo. Ugotovil boš, med drugim, da so tam stvari že zdavnaj ušle iz rok. Na žalost in jezo mnogih Francozov in Angležev. Ponekod je življenje za lokalce kar neznosno. (pa niso vsi zenfobi, pravzaprav so v osnovi že mnogo, mnogo manj nestrpni kot Slovenci.) Zakaj? Ker v praksi vedno zmaga tisti, ki je bolj vztrajen in bolj agresiven v svojih zahtevah. Danes je “samo” džamija, jutri bodo to islamske četrti, šole, njihovi zakoni, potem še to in potem še ono…. But it’s never enough.
  Ali res misliš, da bi se Slovenci do sedaj lahko sploh ohranili kot narod, s svojo kulturo, jezikom in vero, če bi se na svojem majhnem in etnično občutljivem teritoriju tako prostodušno obnašali v vsej svoji zgodovini ? Mislim, da ne.

 27. Darja Hughes pravi:

  In vsi tisti, ki takoj zelo sovražno javkate in šimfate (ob vsaki priliki, in ne razumete razlike med vero in institucijo) čez to našo katoliško vero – ki je pač hočeš-nočeš neobhodni del naše kulturne in narodne preteklosti, si samo v skledo pljuvate. Ali bi raje videli, da bi molili k Alahu?

 28. ElQurc pravi:

  copy/paste @olna z nekega drugega bloga:

  Nek zahodni politik je pred časom na vprašanje novinarja, zakaj so nemuslimani tako nezaupljivi do muslimanov, odgovoril:

  “Vemo, da vsi muslimani niso ekstremisti. Tudi vsi ekstremisti niso teroristi. Vendar so skoraj vsi teroristi muslimani. V tem je problem.”

  žebelj na glavo :)

 29. nurudin pravi:

  david pelko, poslanica je kar dobra.

 30. nimiy nimiy pravi:

  “Edina dobra stvar slovenske referendumske zakonodaje je, da ni mogoče zbirati podpisov na Facebooku.”

  ne, obstaja še ena in sicer ta, da ni mogoče zbirati podpisov za prepoved izražanja stališč na facebooku.

  sicer pa se mi zdi tvoj poziv muslimanov absurden. najprej gre za to, da jim nihče nima kaj dovoliti, ker gre pač za neko ustavno pravico in drugič gre tudi zato, da imamo v sloveniji zakone, ki se tičejo vseh, tudi muslimanov, zaradi tega jim ni treba dodatno soliti pameti glede tega, kako naj živijo. mislim, da je “pokroviteljstvo” te vrste še najbolj neprimerno. človek dobi občutek, kot da nagovarjaš neke arabce, ki so se prejšnji teden izkrcali v luki koper, ne pa ljudi, ki živijo v sloveniji že desetletja ali pa so tu celo rojeni.

 31. nurudin pravi:

  nimiy, mogoče bi to ljudje res dojemali kot pokroviteljstvo. sam dopuščam možnost, da je to navaden cinizem. ampak to je postranskega pomena.

 32. simonarebolj simonarebolj pravi:

  @nimiy:
  Ja, Facebook se je MC-ju globoko zameril v sočutu do Rupla, da Pahorja sploh ne omenjam, odkar ima svojo novo koalicijo. V prejšnjem prispevku je to pač pozabil omenit in je mogel nadoknadit sedaj.

  Sicer pa pokroviteljski način spet ni presenetljiv. Marko pač pravi obredno klanje živali se meni zdi kul, torej je kul, z ženskami pa ravnajte malo bolj po naše, no … hehe …

  No, sicer se muslimankam pri nas ne godi nič posebej po defoltu hudega, znajo pa nastat problemi okrog obrednega klanja živali, kot je nekoč že završalo zaradi ene fuzbalerske ekipe, ki je izvedla obredno klanje bika. Po našem zakonu namreč določeni načini obrednega klanja sovpadajo s prepovedjo mučenja živali. … Ampak nevermind. Važno kaj sveti Marko pove muslimanom, da je kul in kaj ni.

  @nurudin.
  A kolikor imen si nadeneš, toliko plati osebnosti in dojemljivosti je mogoče prepoznat pri tebi?

  In bajdvej … ja … tisto takrat je bilo precej prepozno. Drugič.

 33. simonarebolj simonarebolj pravi:

  ojoj … moral nadoknadit … zmogel je težko … hehe …

 34. Ali baba in 40 razbojnikov pravi:

  En od petih stebrov Islama je tudi džihad, t.j. boj proti nevernikom. O tem je trenutno (taktično) vse tiho. Verjamem, da ko se bo Islam trdno umestil v našo družbo, da bodo strikto aplicirali zapovedi tega stebera. Kot prvega pa bi bilo treba spreobrniti samega Jankovića, ki je (na TV sem videl to sceno) pred samimi glavnim muslim. predstojnikom iz Bosne, ponosno izjavil “jaz sem ateist = nevernik”. Hauptmufti se je kar zdrznil in stopil korak v stran, da ne bi dobil nož pod rebra in verjetno se je, ko je prišel domov obredno umil.

 35. nimiy nimiy pravi:

  @ali baba in 40 razbojnikov,

  boj proti nevernikom ni tuj niti krščanstvu. in če smo uspeli njih civilizirati do te mere, da tega ne počnejo več, potem verjamem, da z muslimani ne bi smelo biti drugače.

  @simona,

  ja, facebook je naenkrat za nekatere državni sovražnik št. 1.

  @nurudin,

  zato sem pa dal pokroviteljstvo med navednice.

 36. david.pelko david.pelko pravi:

  Jaz bom muslimanom verjel takrat, ko bom na POP-TV, tako kot zdajle, ko gledam Kobala, Zrneca in Bizovičarja, ki igrajo katoliške duhovnike in si delajo norce iz homoseksualnosti med duhovniki in podobne traparije videl, kako zbijajo šale na račun muslimanskih duhovnikov ipd.

  Če ostanejo živi in/ali brez potrebnega policijskega spremstva, potem je zame Islam cool. Prej pa ne :(

 37. Žogca pravi:

  Ampak zdajle se na POP-u ne norčujejo katoličani sami iz sebe, to vendar veš.

 38. nurudin pravi:

  simona, mogoče so plasti opazne, vendar se ne trudim, da bi bile. ok, glede tistega zadnjič.

  sploh ne, nimiy. nisi dal zaradi tega v navednice.

  david pelko, ena izven kotneksta. tale bohemian rhapsody je pa nekaj najbolj genialnega, kar sem kdaj videl. oohhh …

 39. nimiy nimiy pravi:

  @david pelko,

  to je podobno temu, da bi jaz kot ateist izjavil, da dokler bom bral o tem, da je ta in ta ubil svojo družino, ker mu je tako naročil bog, bom religioznost smatral za psihično motnjo.

 40. david.pelko david.pelko pravi:

  Nurudin, motiš se.

  Iz kristjanov in katoliških duhovnikov lahko takšni in drugačni umetniki brez težav zbijajo šale. Razen kakšnega protesta (če prestopijo mejo nekega normalnega okusa) se jim zagotovo ne bo nič zgodilo.

  Mislim, da ga ni junaka, ki bi si po tisti karikaturi o Mohamedu upal vice pokati čez Mohameda, muslimanskih duhovnikov, ipd.

  Mislim, da je taka stvar smrtno nevarna. Se motim?

 41. mweiss pravi:

  Nastop, ki ga je pri Slaku sproduciral BEĆIROVIĆ mi je dal vedeti samo nekaj, YOU AIN’T SEEING NOTHING YET. In ko bo zgrajen ta njihov gigantski center za propagando in indoktrinacijo, se bo okoli njega izoblikoval geto. Kaj pa se v teh getih dogaja, pa vidimo v Franciji, Belgiji, Nemčiji, Veliki Britaniji,…

 42. nurudin pravi:

  ne vem, pelko, jaz sem pisal o bohemian rhapsody, ne o tem. analogija: ti bi rad videl norčevanje kot na attnp, ozrl sem se na tv, in gelj ga zlomka, tam je bil mjuzikl ivan cankar skodelica kave, the musical. se motim? lahko sem se motil samo v tem, d abohemian rhapsody ni genialna. ali da ni bila omemba le-te izven kotnteksta.

 43. nurudin pravi:

  ja, mwais, kar geto s ebo oblikoval. muslimani se bodo iz fužin preselili v okolico verskega in kulturnega objekta in tam naredili geto, samo ker je tam džamija in ker se je natanko po tem postopku to zgodilo v ANGLIJI, FRANCIJI, NEMČIJI. ku, ku. BEČIROVIĆ je samo pokazal, da ni ravno dober debater.

 44. david.pelko david.pelko pravi:

  nurudin, pred bohemian rhapsody je bil skeč, kjer so vsi trije igrali katoliške duhovnike. Eden je bil pijan, drug je bil homoseksualec, tretji pa samo “čuden”. In potem je tekla debata….

  Kaj če bi ti trije igralci igrali oblečeni kot muslimanski duhovniki in ne kot katoliški?

  Kaj bi se jim zgodilo?

 45. mweiss pravi:

  Ja NURUDIN, tako kot v Berlinu, Bruslju in Parizu. In načeloma mi je bilo všeč, da je BEČIROVIĆ pokazal svoj vedenjski vzorec. Vsaj vem s kom imamo opravka.

 46. blitz blitz pravi:

  marko, po daljšem času spet zapis, s katerim se skoraj v celoti strinjam. Neverjetno je, kako si Slovenci radi lastimo pravico do odločanja o tem, kdo kaj sme. Mene je sram, da muslimani na đamijo v moji državi čakajo že štiri desetletja, kakšna država pa smo? Vemo, kakšna država smo bili, da pa je nova, modernejša in svobodnejša država še vedno enako zarukana, pa je žalostno. Razlika je le v tem, da je v prejšnjem režimu o tem vprašanju odločala zgolj peščica zarukancev, v naši vrli demokraciji pa svoje mnenje hoče uveljaviti kar ves zarukan narod.

  In ko me že navaja david – ja, đamijo bi morala financirati slovenska država iz denarja davkoplačevalcev, konec koncev imamo med sodržavljani kar lepo število muslimanov, če pa prištejemo še sezonske davkoplačevalce, ki nam za male pare dan in noč ceste gradijo, pa še toliko bolj.

  Se pa ne strinjam s tvojim zadnjim odstavkom, ki se mi zdi precej površen. Drži sicer, da Titov režim ni ravno vzpodbujal islamizma, nikakor pa ni ključni ali celo edini razlog za strpno, moderno in pravzaprav kar evropsko podobo Bošnjakov. Bošnjaki (ali če želite bosanski muslimani) so že pred Jugoslavijo živeli v precej modernem in strpnem okolju. V Avstroogrski itak, pa tudi osmansko carstvo je bilo za tiste čase precej napredno in moderno. Že res, da so bili otomani tukaj okupatorji in so tudi počeli zločine, a kar se tiče verskega življenja, so bili za tiste čase precej strpni – avtohtonih veroizpovedi niso prepovedali, Srbi so tako še naprej lahko obdržali pravoslavno vero. Spomnite se le kraljeviča Marka, srbskega junaka, ki v resnici ni bil kak junak, ampak turški vazal. Tudi katoliških in pravoslavnih cerkva niso zažigali. Seveda pa se je vedelo, kdo je najbolj enakopraven, kdo pa drugorazreden, odtod tudi veliko spreobrnjenj v islam.

  A na vsak način so jo tako kristjani kot njihove cerkve v otomanskem cesarstvu odnesli veliko bolje od muslimanov in đamij nekaj stoletij kasneje med poskusom vzpostavitve Velike Srbije. Ni samo 45 let komunizma naredilo iz Bošnjakov enega bolj strpnih narodov v tem delu sveta.

 47. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Blitz: Hvala za pripombe, zlasti te v zadnjih dveh odstavkih. Imaš prav.

 48. Petra pravi:

  ,,jejte svoje specialitete iz obredno zaklanih živali,,

  Zakaj pa potem ne bi še sekali rok zaradi kraje ali kamenjali prešuštnice, no vsaj bičanje bi lahko dovolili, ?

  Lahko pa še kakšna katoliška sekta grmado zakuri pa gor mačke naloži…sej veš hudičeve spremljevalke.

  Pa petelinje in pasje boje bi lahko tudi dovolili, ja pa angleži v prekmurju lahko tudi lov na lisice organizirajo…pa kitajci lahko tudi v svojih restavracijah pasje meso strežejo.
  VSE samo, da bomo izpadli ena lepa strpna družba.

  Serješ ga Marko.

 49. suljo pravi:

  Umetne smrecice so najbolj neumna stvar, ki je kdaj obstajala.
  Da bi krasil doma plastiko. Pa kaj ste nori?
  Po logiki zagovornikov plastike, bi morali nehat tudi naravne roze prodajat in samo se plasticne okrog nosit.
  Novoletne smrekice gojijo ravno za praznike v drevesnicah, tako kot tulipane na Nizozemskem.

  Muslimane pa pustite ze enkrat na miru in ne jim stalno pameti solit.

 50. nurudin pravi:

  pelko, ti povsod vidiš duhovnike. bizovičar je igral cankarja, zrnec pa nejgovo mamo.

 51. nurudin pravi:

  petra, finta je v tem, da je islamski obredni zakol human.

 52. nurudin pravi:

  naj razložim. islamsko obredno klanje teži k temu, da žival čim manj trpi. tako je prepovedano mučenje pred in po zakolu (slovenske koline pa to) ali recimo, pripravljanje noža pred očmi živali, ki je namenjena za klanje. ta pravila naj bi upoštevale vse sodobne klavnice, muslimani pa se jih držijo že od 7. stoletja. judje še dlje. tu pa nastopi težava, da mora biti žival obrnjena proti meki in da mora biti ubita v božjem imenu.
  to je vsa razlika.

 53. Jasna pravi:

  Jebote, sjajen si! Pa naj imajo to svojo džamijo pa naj se učijo v njej delati prevale. Na glavo se postavijo naprej pa ne gre.
  Gledala sem “Not padu” pa sem v filingu za hece. Jokala sem od smeha skeču v katerem so Zrnec, Bizovičar in Kobal bili oblečeni v tistega duhovnika, ki reklamira mortadelo in ki reče: mmm nebeško dobro. Kako se reče tem duhovniškem redu? Meni se zdi, da morajo biti nekje iz Sicilije in zelo blizu mafijozotom. Škoda, da muslimani nimajo nobenga smisla za humor.
  A si kaj danes pogrešal moje nadlegovanje?

 54. Jasna pravi:

  Pelko: Danes sem boljše volje izvedla sem oz. povedal je tisti mufti z loncem na glavi, da ne bo denar od Arabcev.

 55. olna pravi:

  Nurudin, kolikor vem, se po naših predpisih žival pred klanjem omami, da bi čim manj trpela.

 56. Jasna pravi:

  Marko: Islam je neverjetno potrpežljiva religija točno tako kot pišeš: plemenita in nič sporna. Zaradi tega je humanitarna org. Rdeči križ, ki ni simbol Vatikana in nad katero Vatikan nima roke gor med humanitarnim akcijam bila prisiljena svoj logotip rdečega križa zamenjati za rdeči polmesec, ker so jim muslimani pojamrali da jih rdeči križ preveč draži dokler jim pomagajo.

  Kdo so ti tisti Bahajci? Kje pa si njh našel? Se jih da našteti na prste ene roke?

 57. Jasna pravi:

  Dej no Olna kaj cepidlačiš? Tudi naši kmetje koljejo pujse po kmetijah pa jim noben ne daje navodil ali teži. Pa še pujs je pametnejši od ovce.

 58. nurudin pravi:

  da, olna, izgleda sem zajebal. potem pa nič.

 59. Žogca pravi:

  Nimiy, hvalabogu ne gredo vsi v te skrajnosti.

 60. Jasna pravi:

  Blitz: Če slučajno Talibane z culo na rami in v iskanju boljšega življenja zaneslo v Slovenijo in, če bi se slučajno zaželeli svoje kulture mene bo ful sram, če jim mi tukaj ne bi takoj postlali. V bistvu različnosti nas bogatijo. Tako bi imeli v recimo v Šiški Šeriatsko pravo v Črnučah pa erotični sejem. Fuul dobr.

 61. vanja pravi:

  ponpet. ja ja oladi, že vem,d a si me proglasil za Simonin superego. Na žalost nisem niti približno tako briljantna, si pa z njo delim precej nepotrpežljiv “temeprament”. Če te spoznam nekega četrtka, te bom okrog kepe!

  blitz-saj vem,da se z menoj ne pogovarjaš-vseeno si ne morem pomagati, da ne bi izrazila strinjanje in pohvalo!

  Ko poslušam kakšne predosdke nekateri klamafjo, mi je slabo. Jasna je kretenoid eršte klase, že prej je poskušala nekaj strašiti o arabskem ekspanzionizmu, no v resnici se za zemljo tolčemo s Hrvatarji, na veliko pa pri nas kupujejo Italijani. JASNA Z LONCEM ČEZ OČI; KAJ MENIŠ NA TO KAR SO BRATJE HRVATARJI POČELI IN ŠE POČNEJO V BIH_IN TO NE SRBOM_TEMVEČ MUSLIMANOM. IN TO V IMENU BOGA: RAZLIKE MED NJIMI IN TALIBANI NE VIDIM!

 62. blitz blitz pravi:

  Jasna, jaz nisem pri nas videl še nobenega talibana. Itak ne morejo priti, ker ne bodo čez Hrvaško živi prišli.

  Daj no daj, Jasna. Kaj so ti pa naredili? Sicer pa – selitve so in bodo in vedno več jih bo. In seveda bodo prišli iz revnejših krajev sveta v bogatejše. Naša naloga pa je, da jih znamo sprejeti. Talibani ne nastanejo sami od sebe – najprej mora biti štala in mizerija, pa vojne. Dokler pa tega ni, pa tudi talibanov ne bo.

  Pravzaprav se marsikaterega drugega bolj bojim kot muslimanov. Že samo Slovenija je polna obremenjencev z vsem, ki me bodo poiskali, če bo tak čas napočil. V deželi, kjer ne moreš lopate v tla zasaditi, ne da bi na 50 let stare kosti naletel, so talibani gotovo zadnje, česar bi se bal. Slovenci smo sami sebi najhujši talibani.

 63. Jasna pravi:

  Blitz: Ti si tako dober človek. Celi svet glava boli od Talibanov, a ti si sigurno čisto solznih oči kot Janković v Trenjih, ko je govoril o muslimanih.

  Vanja. Hrvati so od hudiča. Poglej mene kaj sem naredila Marku od “Uriniranja”. Bacim parangal in idem pogledati koliko je ribica zagrizlo. Upam, da zvenim kakor Pahor ampak opravičujem se Marko. Opravičujem se Vanja.

 64. Okapi pravi:

  >pa niso vsi zenfobi

  Kaj ima strah pred zenfom skupnega z džemom?

  O.

 65. nevenka nevenka pravi:

  Očitno džamija ljudi bolj moti kot Rupel.

  To, da bomo imeli islam centraliziran, koncentriran, smo sami krivi., ane. Turki zmagujejo. Smo pač rabili “janičarje”, da so prišli graditi Slovenijo. Ne moremo pričakovati, da si bo vsak zabodel handžar v srce, bo pač treba poskrbeti za sobivanje kultur. Če se že mi imamo za kulturne. Ekonomski procesi ne poznajo takih meja, kot obstajajo v drobnih človeških glavah, zato jih bo pač treba malce razširiti.

 66. david.pelko david.pelko pravi:

  Vanja pravi: Ko poslušam kakšne predosdke nekateri klamafjo, mi je slabo. Jasna je kretenoid eršte klase, že prej je poskušala nekaj strašiti o arabskem ekspanzionizmu, no v resnici se za zemljo tolčemo s Hrvatarji, na veliko pa pri nas kupujejo Italijani.

  Vanja, največji kreten, kar sem jih kdaj videl na netu si nedvoumno ti in tvoja izjava v kateri nas podučiš, da imajo muslimani pač kamenjanje prešuštnic, Mi pa električni stol.

  Še nekrat te moram podučiti, da Mi nimamo električnega stola, imajo ga Američani in z njim pobijajo serijske morilce, ki se jim na vsake toliko časa pojavijo. Razloži prosim, kako je lahko prešuštnica iz Afganistana v istem košu kot serijski morilec iz Amerike? Kako lahko daš dve tako na kulturnem, gospodarskem, pravnem, političnem in nevem kakšem nivoju še različni družbi na isto raven. In to to, ki si ženska in ki se hvališ, da rada skočiš čez plot, oz. te mika in podobne bedarije, ki sem prebral od tebe.

  Jaz bi se na tvojem mestu za nekaj časa raje skril, a te ni nič sram. Čez Jasno pa raje ne pisni, je 300 let pred tabo v vseh pogledih.

  Se pravi, da si prešuštnica iz Afganistana zasluži kamenjanje do smrti? Podpiraš šeriatsko pravo? A ni tvoj tip musliman?

 67. 1tastar pravi:

  Upam, da bo Markovo navijanje prijelo. In se bo nekaj tisoč muslimanov moderniziralo. Pa bo mufti v džamiji nad njimi izrekel fatvo. In se bodo muslimani na veliko začeli obredno klati med sabo, ker tako jim veleva Koran. In džamija bo ostala prazna kot judovska sinagoga v Mariboru.

 68. Safet Ali-beg Safet Ali-beg pravi:

  Marko, presenečaš me. Pozitivno. Pravzaprav me ne preseneča tvoje mišljenje, od tebe bi kaj takega tudi pričakoval, preseneča me pa to, da si se odločil javno ga zapisati. Priznam, najbolj me je presenitil dr. Saje v Trenjih. Ti si na drugem mestu.
  Komentarjev bo pričakovano veliko. Z njimi se ne bom ukvarjal. Se ne spodobi, da bi se beg ukvarjal z rajo.

 69. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Safete: Malo je stvari, ki bi si jih mislil, pa ne upal napisat.

 70. hans pravi:

  skoda, mal avtocenzure ne skodi

 71. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Brez skrbi. Avtocenzura nastopi potem, ko se je treba odločiti, kako nekaj napisati.

 72. hans pravi:

  Ne zgleda oziroma se ne bere.
  Najboljsi blog do sedaj je bil tisti o Divaci :)

 73. hans pravi:

  Bolj ali manj se strinjam z Bars-om.

 74. hans pravi:

  Veliko boljsi je Jonas.
  Njegovi “eksperimentalni blogi” so zanimivi. Interaktivni blog, to je to.
  Je treba izkoristit zmoznosti medija. Samo podajanje mnenja je za casopis.

 75. david.pelko david.pelko pravi:

  Nurudin. Ko praviš, da vsepovsod vidim duhovnike, evo ti link do tega smešnega skeča, v katerem igrali Kobal, Zrnec in Bizovičar.

  Oglej si ga in mi povej, kdaj bodo lahko tile fantje norca brili tudi iz muslimanskih duhovnikov, brez da bi nato potrebovali policijsko spremstvo zaradi življenjske ogroženosti ali vsaj hudega nadlegovanja islamskih vernikov.

  Mene pri Islamu najbolj moti ta nestrpnost, KI RESNIČNO NIMA MEJA in se nikakor ne more primerjati z nami, kristjani (govorim seveda o današnjem času in Sloveniji, da ne bi spet kdo speljal debato kam drugam)
  link:
  http://24ur.com/ekskluziv/domaca-scena/video-smesni-duhovniski-trio.html

 76. fetalij fetalij pravi:

  crnkovičev nagovor muslimanom je nekaj najbolj zabavnega, kar sem kadarkoli prebral.

 77. Jasna pravi:

  Fetalij: samo škoda, ker Crnkovičevega nagovora muslimanom, ne bodo prebrali tisti, ki jim je v resnici namenjen. Upam in želim si da bodo naši muslimani tole poslanico prenesli naprej.

  Pelko: Nisem jaz 3 stoletja let pred Vanjo ali muslimani, ampak so muslimani zdaj, kjer je bila katoliška cerkev v srednjem veku. Glede na to, da je okoli 6 stoletji ta religija mlajša jaz to lahko razumem in s tem nimam problemov, če mi ne hodijo s svojo religijo pred oči.

  Marko nekaj dni nazaj pri “Uriniranju” si me spraševal ali jaz gradnjo đžamije pogojujem z modernizacijo islama. Premišljevala in permišljevala sem kakor prof. Baltazar in se domislila tole: Tukaj gre za načelo Deli in vladaj. Strinjam se, naj se jim posteljje, naj dobijo vse kar potrebujejo, naj imajo tistih 11 000 m2, ampak naj nas oni sami ubranijo pred ekstremisti. Naj z budnim očeso pazijo kdo se jim sprehaja po tisti velikanski kvadraturi, ker mi tega ne moremo.
  A sem za tebe trapa samo zato, ker ne čutim konflikta med normalnimi verniki in ekstremisti. Tega konflikta ni nikjer, niti pri nas niti v svetu. In to me zelo moti. Konflikte imajo samo med in se med seboj koljejejo tako kot v Iraku. Ampak to nima nič z nami.

 78. Darja Hughes pravi:

  Jasna: naivnost in liberalna demokracija gresta z roko v roki.

 79. Jasna pravi:

  Pelko in Vanja (tudi): Nekaj sem pozabila glede Hrvatov. Dežulović sicer pameten fant ampak valjda misli, da so tisti, ki ga berejo budale pa vse zapakira v neki cinizem. Naj mu bo. Ne gre za 20 km slane mlakuže in princip, ampak gre za izhod na odprto morje, gre za pogreb pristanišča Koper. Če je sporno potem je sporno ( po takšni zemlji ne hodi noben ali pa vsi ). Dejsto je, da tukaj ne gre za princip ampak za jebanje v glavo z strani Hrvaške. Pa kaj potem, če sem sama Hrvatica. Francozi so itak vajeni večji cifer kot 20 km kot so Alžirija, Indija….a ne monsieur Kounchner? Komentar se nanaša na Dežulovićevo kolumno ( a se tem kar on piše sploh tako reče?) iz Objektiva.

 80. david.pelko david.pelko pravi:

  Hotel sem dodati še tole o muslimanskem NEsmislu za humor, ki te hitro stane glave :( : res mi gre na jetra, da se uboge WSlovence, ki imajo kakšno vprašanje in nezaupanje takoj ozmerja za ekstremiste in zaplankane idiote.

  Kdo je idiot: tisti, ki ne pusti nobenega humorjja na račun svojega boga, ali tisti, ki se boji karkoli pisniti čez Islam.

  Še celo Safet Ali Beg (gospod se sicer ne pogovarja z rajo) je čestital Crnkoviču za pogum, ker si je upal pisati muslimanom. Kaj je pa tako nevarnega napisal? A je tisto dobrohoten nasvet, da naj spoštujejo človekove pravice že tako nevarna stvar, da je prejel čestitke od samega gospoda Safet Ali Beg-a za pogum?

 81. Darja Hughes pravi:

  Pelko; muslimani že vedo kako vodijo svojo politiko. V glavnem tako, da vedno dosežejo kar hočejo.

 82. 1tastar pravi:

  Ali kdo ve, kako se po arabsko reče: JEBEMTI BOGA! (Alaha)?

 83. dare dare pravi:

  Za božjo voljo 1tastar, a bi rad , da kakšen ajatola izreče fatvo nad tabo? A veš koliko bi davkoplačevalce koštalo, če bi te stalno morala merkati najmanj dva policaja!??

 84. Darja Hughes pravi:

  Ej, taStar, ne kliči nesreče… kaj če ti jutri odpovedo bremze?

 85. 1tastar pravi:

  Saj jaz ne vem, kako se reče. Sem upal, da me bo kakšen mufti podučil,

 86. Darja Hughes pravi:

  1tastar ; Kako si sploh predrzneš kaj takega izustit? Saj mufti vendar ni kak katolik, da bi preklinjal lastnega Boga.

 87. nurudin pravi:

  david pelko, seveda sem videl tudi ta skeč, vendar nisem imel namena s tabo o tem debatirati. ti fantje lahko že jutri naredijo takšen skeč z muslimanskimi duhovniki in jim ne bo nihče grozil. zrnec je nekaj podobnega že izvajal v skeču o bazarju verskih skupnosti. a se je kdo oglasil? ne.

 88. david.pelko david.pelko pravi:

  Nurudin, rad bi ti verjel. In z veseljem bi ti verjel, pa ti ne verjamem.

  Zakaja je bil pa tak pomp okoli nedolžne karikature z Mohamedom v glavni vlogi in grožnjami s smrtjo karikatursitu, uredniku in časopisni hiši, mislim da na Danskem?

  In ne govori mi, da ste slovenski muslimani drugačni. Večina ja, ampak sem že slišal za primere, ko baje ne smeš Albancu izreči kletvice da mu jeb.. mater! Baje, da je to zelo nevarno in avtomatično tvegaš vsaj fizičen spopad, ki se kaj lahko konča tragično. Se strinjaš, da so tudi slovenski muslimani kar precej agresivni, da ne rečem divji, pri določenih situacijah, v katerih npr. Slovenci sploh ne znamo in ne zmoremo tako agresivno odreagirati.

  Ali je mogoče to samo stereotip?

  Naj se kdo ne čudi, zakaj sem tako tečen kot muha. Nalašč sem tečen iz samo enega razloga. Ta razlog tiči v takojšnjem zmerjanju Slovencev, ki si dovolimo karkoli vprašati okoli Muslimanov, Islama ali džamije, ćeš, da smo nestrpni, zaplankani itd…, kljub vsemu, da podpiramo izgradnjo džamije.

 89. Matej pravi:

  ja samo stereotip je

 90. celjecelje celjecelje pravi:

  Pred nekaj leti je na Nizozemskem nek prepotentni režiser posnel film o muslimanih….

  pa ni bilo vredu….

 91. mina pravi:

  Muslimani so nestrpni do vsega in vseh in naši muslimani niso nič drugačni. Problem, ki ga imajo naši muslimani je samo v tem, da živijo v nemuslimanski državi in da se svoje nestrpnosti ne upajo izražati naglas. Če se naš musliman izseli recimo v Iran, sem prepričana da bo bolj goreč zagovornik islama kot rojen Perzijec. Muslimani so nestrpni do: krščanske vere, žensk, otrok, živali, modernizacije, homoseksualnosti, alkohola, seksa, debat o Islamu v kolikor debatirajo nemuslimani. Tako da niso ravno v poziciji, da nam očitajo našo nestrpnost. Sicer pa našo nestrpnost proti islamsko versko kulturnemu centru forsirajo sami, ko se na to temo z nami nočejo pogovarjati. Verjetno je zelo malo tistih, ki jim džamije ne privošči, pa zelo veliko tistih, ki ne razumejo, da se na to temo sploh ne da debatirati, ker je vsaka debata na to temo takoj označena kot nestrpnost. Njihov predstavnik je bil v Trenjih daleč najbolj nestrpen do drugače mislečih in je v tem krepko prešišal Jelinčiča. Res strašno nobel da gre en tak zahojen nestrpnež drugemo to očitat. S tem je samo dokazal, da muslimani pač niso sposobni kulturnega dialoga. Kulturnega dialoga so sposobni samo toliko časa, dokler gredo stvari njim v prid. Pred leti mi je rekla ena ameriška črnka, da so največji rasisti v Ameriki črnci in dala lep primer: če črnec in belec konkurirata za neko delovno mesto, bo delo dobil črnec, kajti v nasprotnem bo začel kričat, da ni službe dobil, ker je delodajalec rasist, delodajalec pa to ve in ga v izogib problemom raje zaposli. In ne vidim, v čem so muslimani drugačni.
  Pri tistem njihovem mestu sredi Ljubljane pa vidim še en problem. Parmova je že danes v špicah čisto zabasana in vse stoji. Ne znam si predstavljati, kako naj bi rešili prometno logistični problem na tisti lokaciji.
  Džamijo naj imajo, mesto pač ne.

 92. mweiss pravi:

  @celjecelje: Prepotenten? Zakaj prepotenten? Theo Van Gogh je posnel film Submission za namenom, da odpre oči gledalcem. Nizozemski MUSLIMAN Mohammed Bouyeri ga je zaradi tega ustrelil in zaklal sredi Amsterdama. Glavna akterka v filmu Ayaan Hirsi Ali se je morala odseliti v ZDA kjer jo morajo ves čas varovati. Toliko o medsebojni toleranci. Film pa si le oglejte na Internetu.

 93. nurudin pravi:

  david pelko, oprostite mi, toda vi ste bedak. bedak niste, ker sprašujete, bedak ste, ker sprašujete butasta vprašanja. kljub temu, da podpirate gradnjo džamije. dobro bi bilo, ko bi bil tečen kot muha z nekaj znanja in sposobnosti razmišljanja. tako pa si samo butec.
  to, da albanci ne prenesejo žaljenja svoje matere, če je tako, in da fizično odreagirajo, nima nobene zveze s slovenskim muslimanstvom. žaljenje njihove matere ni karikatura poslanca.
  ne, ne strinjam se. in ne bom odgovarjal v okviru verovanja, ker sem ti že razložil kakšen nesmisel je to. temperament bošnjakov je izrazito flegmatičen ali melanholičen. albanci so bolj kolerični. srbi so kolerični. tudi srb te bio verjetno vžgal, če najdeš nekaj, kar srba moti. pa to še ne pomeni, da so kristjani agresivni, da ne rečem divji, pri določenih situacijah, v katerih npr. Slovenci sploh ne znate in ne zmorete tako agresivno odreagirati.

 94. david.pelko david.pelko pravi:

  Nurudin, o ne, nisem bedak, verjemi mi da ne.

  OK, Albanec je koleričen že po naravi in to je samo stereotip. Razumem!

  Kaj pa karikature in obsodba karikaturista in urednika časopisne hiše na smrt? Kaj pa smrt nizozemskega režiserja?

  A se ti zdi v redu, da si nihče ne upa “pošaliti” na račun Islama, kaj šele, da bi napisal ali posnel kakšen resen dokumentarni film o tej temi?

 95. david.pelko david.pelko pravi:

  p.s.: A ti obsojaš taka ravnanja?

 96. Pris Pris pravi:

  David, dokumentarcev o islamu je malo morje, v treh minutah sem jih online našel 12. ;)

 97. nurudin pravi:

  ti itak ničesar ne štekaš. imamo zgodovino. imamo zgodovino ienega in imamo zgodovino drugega naroda. imamo zgodovino tretjega in imam zgodovino četrtega naroda. prvemu in drugegu me js kupno, da so muslimani, tretjemu in četrtemu pa, da so kristjani. in to je vse kar imajo skupnega. kako se prvi in tretji pvoezujeta, in kako se povezujeta tretji in četrti, je pravzaprav nepovezljivo.
  stereotipiziral sem, da bi ti zadevo približal, vendar sem nastavil varovalko, da ne bi mogel napisat, da je to stereotip. kljub temu si napisal, da je to stereotip.
  iz vsega mojega pisanja bi funkcionalno pismen in človek, ki je sposoben predelave informacij na dostojni ravni, lahko sklepal, da seveda obsojam taka dejanja in da se mi ne zdi v redu.

 98. Pris Pris pravi:

  dr. David Gunn
  dr. Barnett Slepian
  dr. John Britton

  Zdravniki, ki so jih ubili krščanski pro-life aktivisti, ker so v ZDA izvajali (legalne) abortuse.

  Slovenija je katoliška država, kjer je abortus legalen. Potemtakem moram pošteno paziti, da me ne zadane kakšna molotovka ali krogla, ko se kot naključen mimoidoči sprehajam mimo Kliničnega centra? ;)

  Paranoja pred islamom je na približno takem nivoju. :D

 99. Rak pravi:

  Tastar, k 92 – tisti, ki je vedel kako se temu reče po arabsko, mu kmalu ni bilo dano nič več vedeti.

 100. david.pelko david.pelko pravi:

  Nurudin. Jaz lepo vse štekam. Malo vlečem odgovore, malce sem te prisilil v komunikacijo. Sem bil primoran, ko pa ste vsi povečinoma tiho na medmrežju. Lepo, da obsojaš taka ravnanja. Ravno to sem pogrešal. Nikoli nisem slišal slovenskih muslimanskih dostojanstvenikov, da bi jasno in glasno obsodili šeriatsko pravo in nasilna dejanja muslimanov v imenu Alaha.

  Mogoče sem preslišal, mogoče mediji niso poročali, v tem primeru se opravičujem. Tudi na blogovju mi delujete muslimani precej mlačno okoli teh vprašanj. Ni vidim nikjer jasnih odgovorov, razen takrat, ko se gre za vaše pravice.

  Sicer pa poznam kar nekaj albanskih in bosanskih muslimanov in vem, da z našimi muslimani ne bo težav.

 101. david.pelko david.pelko pravi:

  Pris, saj drži.

  Kako bi pa opisal to napadanje Slovencev za nestrpne samo zato, ker nas nekaj stvari okoli tega zanima?

  Pa ne mislim tukaj na Jelinčiča ali Jarca.

 102. poetikka pravi:

  poanta te debate je lahko samo ena: religioznost je očitno problematična.

 103. nurudin pravi:

  david pelko. ne vem zakaj bi javno obsojali, če jih nihče nič ne vpraša, ko pa se to njih ne dotika, kar neki muslimani počnejo v franciji, na nizozemskem, v sverni afriki. to je bolno. predstavljaj si, če vzamem prisov primer, d abi s eslovenska katoliška cerkev opravičevala za dejanja tistih, ki so v zda zbombali kliniko.

 104. nurudin pravi:

  in se posebej distancirala od njih.

 105. david.pelko david.pelko pravi:

  Zakaj pa ne bi obsodili tega? Ta dejanja so obsojali Vsi politiki zahodnega sveta. Opravičevanje bi bilo res čudno in bolno, glede na to, da zato niso krivi, ampak obsoditi taka dejanja je pa skoraj nujno že zato in predvsem, ker so predstavniki Islama. Pri vprašanju islamskih teroristov je izredno pomembno, kaj si o tem mislijo muslimani. In da to tudi povedo.

  Mi tudi javno obsojamo ameriški vdor v Irak. In smo povečini protestirali proti slovenski udeležbi v tej vojni.

  Kaj pa šeriatsko pravo, kaj si slovenski muslimani mislite o šeriatskem pravu. Zanima me, kaj mislijo tudi in predvsem slovenski muslimanski duhovniki o šeriatskem pravu.

  Mogoče je vprašanje “čudno”, pa vendar me zanima in mislim, da nisem edini radoveden.

 106. ponpet ponpet pravi:

  pelko in rovtarji vobče, čist komot se lahko preselite v ljubljano iz tistih vaših rovt in si tu zgradite domek.

  a vam moramo prej povedati sledeče:

  vemo, da vaša sicer plemenita in prav nič sporna rovtarskost slabo doživlja pritiske modernizacije in vas sili bodisi v izolacijo ali militantizem. vaš lifestyle je preveč definiran z rovtami in rovtarsko miselnostjo, da bi od nas smeli pričakovati kaj več kot toleranco. a še to le v primeru, da ne posegate v osnovne človekove pravice, od katerih mi tukaj ne odstopamo.

  jodlajte, jejte vampe, pojte svoje rovtarske pesmi in plešite svoje rovtarske plese. ampak …

  od vas pričakujemo, da ne boste z blatom mazali javnih prostorov, da ne boste preveč okajeni delali zdrah v lokalih in rigali v restavracijah; da v mestu ne boste gnojili in pasli živine. pričakujemo tudi, da se boste distancirali od tistih, ki so v svoji rovtarskosti zagrešili nekatere največje zločine proti okusu in estetiki.

  Še več! Tudi če se bomo kdaj umetniško ali intelektualno pohecali na račun vaših rovt in vaše rovtarskosti, ne boste smeli reagirati bolj živčno kot tisti kristjani, ki jih zmoti Marija s podgano v naročju.

  deruralizacija in zmanjšanje površine rovt sta bili velik dosežek titove jugoslavije — morda še večji in trajnejši kot tako imenovano bratstvo i jedinstvo, saj nista bili stvar propagande in indoktrinacije in ker ju v nadaljevanju zgodbe ni nihče pokvaril. Nobenega razloga ni, da ne bi gradili naprej na tej tradiciji in jo razvijali, če jo že moramo — in moramo jo, dokler so med nami rovtarji.

  jasno?

 107. david.pelko david.pelko pravi:

  Ponpet, kako lepo, da ti ju uspelo prebrati. Pomeni, da znaš celo brati. Kakšen napredek.

  Ja, kar drži se tega, kar piše, glede na to, da si definitivno daleč največji rovtar, kar sem jih kdaj bral (videl te še nisem). Še več, si definitivno oseba, ki je dokazano nestrpna do Slovencev, ki jih zmerjaš za rovtarje.

  Glede na to, da ti mene kot NeLjubljančana zmerjaš za rovtarja, kaj si potem ti, ki nisi Slovenec po narodnosti?

 108. nurudin pravi:

  mislim, da je vprašanje normalno. končno. jaz ne vem nič o šeriatskem pravu, menda. moral ga boš nasloviti na koga drugega.

  mislim celo, da si prvič napisal inteligenten komentar in da ga jaz nisem. res bi bilo dobro, da bi posebej obsodili (čeprav niti ne vem, da ga niso).

 109. ponpet ponpet pravi:

  ?
  od kje teb to?
  in kaj ma to veze?

  ti raj povej, a se strinjaš s to poslanico? jo podpiraš? si za to, da se vsak, ki se preseli v mesto, mora znat obnašat? si za to, da se lahko zrnec in bizovičar delata norca iz rovtarjev, ne da bi zato v celju ali v oplotnici potreboval policijsko spremstvo? ker zaenkrat je delat se norca iz (naprimer) jeseniških “navijačev” na jesenicah smrtno nevarno. boš podprl to? ker te še nisem, da bi te in take reči obsojal. … al si mogoče sam stereotip o rovtarjih … namreč, da ne štekajo, da zmerjajo in tepejo, da so nesramni, butasti in umazani, da se ne znajo držat teme in da kar naprej ene svoje bedarije gonijo?

 110. dare pravi:

  @ponpet, sploh mi ne znese popolnoma razumeti, kaj točno želiš povedati. Saj se človek, ki se priseli v visoko cenjeno ljubljansko okolje menda ja mora že tako ali tako držati nekih pravil. A je to kaj novega? In če rovtarju slučajno kakšen savdski šejk donira neznansko veliko denarja , da si lahko zgradi bajto sredi prestolnice, se mora rovtar ponižno ukloniti urbanističnim načrtom. In nič ne pomaga, če si poleg bajte strastno želi imeti še štalo s pripadajočo gnojno jamo in doplarski kozolec. Njegove nesmiselne želje niti v trenja ne pridejo….ma kaj trenja , ša na blog ne!

  Al sn, porkaduš, spet vse narobe zastopu ??

 111. ponpet ponpet pravi:

  točno tako, dare!

  prav nič ni treba rovtarju govorit, kako naj se obnaša, in jasno je, da se mora držat gabaritov, znotraj njih pa lahko dela praktično vse, kar mu poželi.

  in lahko zgradi stolp, telovadnico in fuzbal igrišče, ne da bi mu neki kvazi snobi ekstra pogoje postavlal in mu pisal poslanice pa dajal izjave za podpisat, da se bo “držal reda, ki velja pri nas”.

  zakaj torej muslimanom težit s tem?

 112. david.pelko david.pelko pravi:

  Ponpet, a ti to o rovtarjih sprašuješ sebe? Ti si prvovrstni primerek rovtarja. Če kdo ne verjame, lahko pride pogledat na moj blog.

  Tam je cel arzenal tvojih ksenofobičnih komentarjev. Ksenofobija do vseh, ki niso doma iz Ljubljane. Kar je smešno, glede na to, da sploh nisi Ljubljančan in da si se spravil name, ki sem poročen z Ljubljančanko.

  Daj se malo naštelaj no.

 113. juan pravi:

  ponpet je en čist običajen bedak…

  PS: sem ljubljančan

 114. david.pelko david.pelko pravi:

  Ponpet, na mojem blogu si težil vsem ljudem, ki se v Ljubljano vozijo v službo in živijo izven Ljubljane, vsem tistim, ki pridejo v Ljubljano poslovno, ali na klinični center, ali po po opravkih na ministrstvih, ki so na žalost samo v LJ, da ti zasmrajajo zrak, delajo gužvo po centru mesta, jemljejo parkirne prostore, kupujejo stanovanja in so krivi za dvig cen nepremičnin itd… Ti bi vsem prepovedal vstop v mesto Ljubljana. Vse te tvoje izjave so na mojem blogu.

  In zdaj tega istega Ponpeta ne moti Džamija na Parmovi. A ti ne bodo zasmrajali zraka, veš, zdaj se bodo tja vozili muslimani iz vse Slovenije, ti ne bodo jemali parkirnih prostorov in delali gužvo po cestah?

  A je to ta en in isti Ponpet?

  Imam občutek, da tebe moti samo en del prebivalstva, to je tisti ki ima slovenske korenine, drugače si ne znam predstavljati te tvoje neverjetne dvoličnosti.

 115. Jasna pravi:

  Marko: “Odsotnost konstruktivnih argumentov v prid džamiji izvira iz indiferentnosti do islama in muslmanov med nami.” Indiferentnost so islama? Najmanj do njega smo indiferentni, prej do ostalih uradno registriranih tridesetih religij, ki niti ne vemo kdo so. Recimo Bahajci, ki jih omenjaš.

  “Vemo, da ste slovenski muslimani neopazni in ne škodljivi vendar si želimo, da bi v družbi bili bolj vidni in prisotni.” Tudi to mi ni čisto jasno, ker sem mnenja, da je vera intimna in privatna stvar. Razen, če ne misliš pojem musliman kot nacionalna identifikacija.

  Pompet: ne vtikuj se v to poslanico, ker še nobeden novinar ni povedal muslimanom po formuli APP kar jim gre. APP – Ako prođe prođe.
  Sicer v tej debati o islamu se počutim kot na ringšpilu – ( slabo mi je od same sebe ). Vam ni?

 116. Vanja pravi:

  pelko, vprejšnjem življenju si bil majhno, tečno ščene, ki se je ljudem zaganjalo med noge…pa ti je veliko teh karakteristik ostalo. Hvala, ker mi poskušaš razširiti obzoprje, amapk dragec vem, da pri nas v Sloveniji ni električnega stola. In jah v ZDA so skurili verliko nedolžnih na njih. Revnih, ponavadi temnopoltih. in jah ne podtikaj, ščence malo, nikoli se nisem strinjala s kamenjanjem prešuštnic- vendar Koran tega ne predpisuje. Oziroma Islam temu ne sledi, to počnejo primitivni in degenrirani deli Islama. Tako kot primitivni in degnerirani del kristjanov na primer poroča trinajstletnice in jim dela otroke po tekočem traku. Vendar se zaradi tega pri veri pač ne more posploševati mar ne? Ali lahko potemtamekm rečemo,d a je katoliška vera- vera pedofilov? Uh te že slišim kako javskaš in bevskaš…dajem ti samo the taste of your own medicine.
  Če ti praviš,da je Jasna tri stoletja ali pa deset pred mano, mi milo rečeno, dol visi, ker mi en pelko rovtar (by the way ponpet s tem ni mislil lokacije temveč stanje duha)pač ni krojilec mnenj. Omejen si in poln predsodkov, zato slišiš v glavi samo lastno odzvanjanje in moje poante niti slučajno ne štekaš. Ker se niti ne potrudiš, da bi jo. Bolje, da še naprej veselo debatiraš z Dajano. Bolj tvoj stil.
  glede tega pa kdo in kaj je moj, ne ni musliman, še več Bosanski Srb je …uh madona kako boš pa tole zdaj porihtal,da ti bom logična?

 117. Dajana Dajana pravi:

  David: Kako se lahko bolj ponižaš, ko se pri Crniju greš s to psihičko Vanjo??? Pa kaj ne vidiš, da je psiho?

 118. david.pelko david.pelko pravi:

  Vanja, saj bi ti rekel, da beri za sabo, kaj si pisala, ti, ki si ščene tudi v tem življenju, ampak ne bom. Ker ti ne bi pomagalo, četudi stokrat prebereš za sabo. Dobi si psihiatrično pomoč.

  Toliko nebuloz z bosančki, Romuni, električnimi stoli, mešanja jabolk, banan, hrušk, juhe in zelja je sposoben sproducirati samo nekdo, ki ga na blogosu poznamo pod imenom Vanja.

  In ne mešaj se med Ponpeta in mene, on ve o čem govorim, zato se tudi ni več oglasil.

 119. Vanja pravi:

  david ne gre ne? se zagnjaš izpod mize, pa ne gre in ne gre? Ničesar ne štekaš! Pojdita z Dajano skupaj kosti glodati.

  Dajana, psiho je zame človek, ki gre lastnim otrokom govoriti o svojih ponesrečenih samomorih, ki so bili plod izsiljevanja neke uboge moške duše, ki je slučajno zatavala v tvojo bližino in kar si tako odkritosrčno razkrivala na svojih blogih. brrrrr tebi tudi reptili in Abrahami ne morejo pomagati! Dajana ti si emotivna pornografija na dveh nogah!

 120. david.pelko david.pelko pravi:

  Lahko bi skopiral vse tvoje “pridelke” in jih objavil pod naslovom: Vanja in njene nebuloze. Kakšen hec bi to izgledal. Škoda mi je samo mojega bloga za take stvari. Ni na mojem nivoju. In tudi časa nimam. Mojega prehlada je konec, jutri sem zopet v službi.

  p.s. če se boš pa še malo zezala si bom vzel še kakšne pol urice in odprl nov blog, SAMO ZATE. Nato pa copy/paste tvojih neumnosti.

 121. Vanja pravi:

  aha zanimivo, tega si se naučil pri Crnkoviču mar ne? In takrat si bil silno užaljen s surlo do tal, ker ti je to naredil…Sedaj, ko pa s to isto akcijo groziš meni, je pa vse OK mar ne? Oh, pelko daj, si duška, mene ne boš prestrašil, jebe se mi zate in za tvoje bloge in copy paste.
  Zelo lepo dokazuješ svojo nekonsistentnost, tudi v tem si podoben Dajani. Katoliki imajo lahko svojih tisoč in tisoč hramov, muslimani pa seveda tudi lahko -samo prej se morajo opravičevati in razlagati kaj bodo počeli, še najbolje pa bi bilo, da bi se kar pokristjanili, ker verjamejo v zmotno, nasilno vero. Ampak nima nič proti njim, Japajade, svetohlinec! Zdaj pa čao baby, nimam več časa zate.

 122. david.pelko david.pelko pravi:

  Največja hinavka in svetohlinka si ti.

  Tukaj se spravljaš na ubogo Dajano, kaj je govorila otrokom, poglej si malo svoje pisanje in dogodovščine, kaj in kako si počela v svoji mladosti z moškimi in kakšne baje-da seksualne potrebe imaš. Koga brigajo tvoja nimfomanska nagnjenja? Ne rabiš jih deliti z nami, še manj pa s prsto mkazati na druge, kaj so pisali in kaj so počeli. Pometaj pred svojim pragom, zagotovo je dovolj prašen. odjebi

 123. elo pravi:

  Takole vam povem islam uci če nespoštuješ druge vere nespoštujes niti svoje .ker je bog samo eden in edini za neke ja alah , za neke bog oce naš… islam neuci smrt usa ali kristjanom.ne to islam neuci ampak neke budale ki se majo za pametne teroriste in podobnim budalam kot je jelinčič ki siri rasizem. to je moje mnenje vsak ki ve kaj je islam ve da so to same neumnosti kar se govorijo.

 124. Vanja pravi:

  pelko.uh domišljija ti je dala krila. Mrzel tuš bo pomagal! Poljubček in sorči, ne nisi moj tip, taka nimfomanka pa spet nisem!

 125. elo pravi:

  To kar se dogaja vi italiji z mansino slovencov to je teroriziranje in zatiranje mansine to delajo taki kot je Jelinčić plemeniti. To delamo tudi v naši domovini zatiramo manšine. Sliši se grdo ampak to tako je vsak ina pravico izrazat gdo je in kaj je sej je to smisu tega demokraticnega sveta.
  to kar se dogaja v Grciji a to so tol kristjanski ekstremisti al ka to je absurd.pa dejte se uprašat ljudje bozjikaj je znam kam to pele kuko lah kdo koga sovraz to men ni jasn. Mene je mama ucila sine najvecjemu sovrazniku ki ti slabo misli TI MU MISLI VSE NAJBOLJE ČE MU LAHKO KAKO POMAGAZ MU POMAGAJ: TAKO mislim jaz nevem kako lahko dela kdo tako sovraštvo med ljudmi .

 126. elo pravi:

  SAJ SMO VSI LJUDJE VSI KAKAMO LULAMO JEMO PIJEMO VSI smo KRVAVI POD KOZO

 127. štulič pravi:

  Peace brothers and siss!!!

  Morda se preime_menujem v Hanumana, sina Oskarja v Aladina in se preselim v mesto Agrabah, ker tam je mir. Tam sta med in mleko, jabolka in kokosovi orehi. (svega ima_to istina_pa i žene piju vina)
  Tam je Dajani ime Šeherezada, Vanja je Nasira, Pelko je duh iz svetilke in Mr Crnkovič zrnec resnice!

  http://www.youtube.com/watch?v=UbBSDE-Dywo

 128. blitz blitz pravi:

  jasna, “Blitz: Ti si tako dober človek. Celi svet glava boli od Talibanov, a ti si sigurno čisto solznih oči kot Janković v Trenjih, ko je govoril o muslimanih…”

  Beži no, pa kaj te je obsedlo? Morda sem res dober človek :wink: Sem pa tudi bil večkrat res solznih oči zaradi muslimanov, natančneje povedano Bošnjakov. Celo jokal sem nazadnje zaradi muslimanov (Bošnjakov in Albancev) – pred dobrimi tremi leti – o čemer sem nekoč pisal na svojem blogu. Pravzaprav sem jokal zaradi Srbov, ki so vse tisto trpljenje povzročili.

  Ampak ni to poanta – tudi meni talibani niso všeč, a jih bolj malo vidim po ljubljanskih ulicah. Tudi ne gre za apriori ljubezen do muslimanov – pravica do verskega objekta je preprosto neodtujljiva. Lahko imam jaz svoje mnenje o minaretu in o velikosti džamije, ampak preprosto nisem pristojen, da bi kaj rekel. Kot oblastniki (hvala Bogu) niso več pristojni, da bi mojega otroka iz šole vrgli zaradi njegove vere. Tako preprosto je to.

  Problemi s posamezniki iz muslimanske skupnosti najbrž bodo, a ne bodo nič manjši, če bomo muslimanom odrekali osnovne pravice. Prej si upam trditi, da bodo težave večje. Sem živel v mestu, ki mu v bližnji prihodnosti res grozi islamizacija (tudi v negativnem smislu) – Dunaj je tipičen primer mesta s strmo naraščajočim številom priseljencev, v veliki meri muslimanov. Mesto in država se do njih na videz obnašata izjemno strpno – omogočata jim vse, kar si lahko srce poželi – v resnici pa gre za paralelni svet, v katerem priseljenci živijo svoje izolirano življenje. Posledica je slaba integracija, slaba izobrazba in zato življenje na obrobju družbe.

  Priseljenci so dejstvo in še več jih bo v bodoče. Ne ker hočejo priti, ampak ker jih potrebujemo. In namesto, da jim odrekamo osnovne pravice, je potrebno razmisliti, kako jih sprejeti medse in kako živeti skupaj. Pod “živeti skupaj” pa ne razumem le sprejemanja in dajanja, ampak tudi, da ne smemo gledati proč ob kršenju osnovnih pravic, največkrat žensk in deklic.

  Rešitev ne bo prišla sama od sebe zgolj z minikami in visokimi petkami, kot si domišljajo nekateri petdesetletni pubertetniki.

 129. elo pravi:

  AJA pa še za tiste nasprotnike đamije minareta ali veste kaj je to’¨. ja pametnjakovici to je bozja hisa prav tako kot cerku katoliška ali pravoslavna.ali veste da lahko ppravlja musliman svoje vero ispovedne obrede tudi v cerkvi tako pa tudi katoliki in pravoslavci v đamiji.pa še to kaj je minaret to je kot pri cerkvi zvonik ob cerkvi ki poziva VERNIKE K MOLITVI, tako tudi ezan ,ki se slisi z minareta poziva 5krat dnevno VERNIKE K MOLITVI zato stoji minaret ob đamiji in zvonik ob cerkvi . To je za tista ki nevejo kaj je kaj ampak govorijo nekaj u tri krasne kot tisti mulec na tv trenja al kaj je že bla tista odaja ……..ja Jelinčič plemeniti pa kva se po cem plemenit njegovo pocetje ze ne on pa nima vse pošlihtan. zelišcar pa vera oz politika pusti naj to tistim ki so ucenjaki …Ja lepo te prosm sou je narest prevod korana ki se neda prevest dobesedno nmpak tolmacit da bi lazje razumel on pa arabšcina. uglavnem. sej ga ne sovrazm ampak je glup saj zame pa upam da nism edini.

 130. elo pravi:

  SAMO se nekaj bi dodal ce se nebi mesala vera pa politika negi bilo veliko vojn ki bi jih pisala zgodovina. pa zate ki si odal to pismio Marko Crnkovič kar nekaj pametnih si napisal.dodal bi se da je nacionalizem nekaj zelo grdega za moj pojm kle ni nasi vaši vsi smo isti ce vam je prou alpa ne vse nas je kurac naredu pa picka rodila. če bi tako vsi razmišlal bi nam blo velik bol ,kokr kol gdo misl da je drgac je G_L_U_P

 131. elo pravi:

  zate neki blitz nevem kaj si imeu z bosnjaki alpa srbi ,albanci ampak nekaj ti povem kolikokrat mi je gdo reku čefur kar iz arabske besede čefut pomeni drek,hrcek taspodn ,,,,,,,da nenastevam to boli jest sm kle rojen tuki zivim tuki sm pa ce je komu prou alpa ne pa nobenmu nc nocm

 132. elo pravi:

  BLITZ nasvet bi ti dau ves kako to gre nediraj me neču te dirat drgac pa vidm da nisi neumn dejstvo je da smo kle najverjetneje bomo tud ostal

 133. elo pravi:

  dejte mi neki povedat a ni to zalostenkle sm prklet taspodn čefur , u bosni pa janezek

 134. elo pravi:

  kam nej se mi zej taki damo hahaha

 135. blitz blitz pravi:

  elo, :wink:

 136. elo pravi:

  HAHAHA islamizacija mesta lepo vas prosm zdej bojo pa muslimani udrl ko blesavi u ljubljano HAHHAHAHAkjere blesavi nc vec nas nau kokr nas je zej razn ce se še kšn rodi HAHAHAHAH.

 137. elo pravi:

  Če bi svoje otroke učil da negledamo na človeka po veri ampak po dejanjih in da ne zanemarjajo pripadnikov drugih nacij,jih ne izivamo in nezajebavamo …bi nam bilo mnogo bolje in manj bolece

 138. elo pravi:

  ja reci blitz

 139. elo pravi:

  nc kej ni lepo slisat od sovrstnikov ha ha ha cefur bosanc ,taspodn ja to negre jes mam dva sina pa jim nism nikol reku slovenci ovaki onaki sine ti si to to drzis zase da veš od kje potekajo korenine nesodi ljudi po veri vse spoštuj in vse imaj rad

 140. elo pravi:

  a si predstavljate kako je to ce te celo zivljenje neka skupnost zatira nic kaj prijetno.zatiranje od vrca naprej dejte si zamislt. v osnovni soli ti uciteljica v osmem razredu rece vi juznjaki se upište v gradbeno šolo vi nemorete drgam ceprou sm vedno dobu slabšo oceno kot avtohtoni slovenec nisem koncal na gradbeni šoli koncal sem dobro šolo sam kaj mi korist ce se narobe pišem zame ni sluzbe, a ste kje v podjetju kakem vidl med vodilnimi kaksnega na ić z mehkim ć zakaj kako sej smo mi tud izobrazeni ampak tako to je

 141. elo pravi:

  ŽALOSTNO AMPAK JE TO RES

 142. elo pravi:

  VIDM da sam jest pišem sej sam pišem negrizem HAHAHAH

 143. štulič pravi:

  Čeprav sem za proizvodne hale_tovarne in parkirne prostore ne negodujem nad verskimi objekti, če so profitabilni za državo in rajo v_obče.

  Turizem smo ljudje! hehe…

 144. blitz blitz pravi:

  Janković? Tatalović? Veselinović? :wink:

 145. štulič pravi:

  štulić brat_moj. Kaj te boli…

 146. elo pravi:

  to su samo tri a nijedan nije bosanac
  hahaah.

 147. elo pravi:

  ja pa veste odkar ni jankovica v merkatorju da zaposleni 1 septembra ,ki imajo otroke nedobijo nic vec denarja pa ni merkatorijad pa place so nizje ja jankovic je pa jankovic pa nism nacionajist pa merkatorja ni hotu prodat zato je pa letu
  ce prasamo zaposlene v merkatorju če jim vrnemo jankovica boste vidl oz.slisal

 148. elo pravi:

  štulič pa dej povej kaj tebe boli

 149. elo pravi:

  mene rit od sedenja

 150. wrench pravi:

  Sem za to, da se bodočo đamijo in vse druge cerkve na slovenskem “pošlje” kot darilo Bogu samemu, Bog pa naj za vračilo končno že pošlje ljudem nekaj več pameti.

 151. joshko pravi:

  predzadnji odstevek bi jest naslovil kot zakonsko določilo.

 152. Jasna pravi:

  Blitz: Vprašanje o Talibanih je bilo bolj hipotetično. Ne gre se za to, ali jih vidiš ali pa ne v Ljubljani. Ampak Janković je v Trenjih imel res solzne oči, ko je govoril o džamiji in jaz sem si mislila: mater tale Zoki je tako dober človek. Kako sem lahko jaz tako zajebana? Sploh, ko sem videla Sajeta z tisto razsvetljeno faco, kot Džizus. Od Štrebenca sem pričakovala kakšno kritiko čez islam glede na to da je izvedenec za arabske zadeve ampak tudi on nič. Na koncu se je izkazalo, da samo Marko ima bikova jajca.

  Kar se tiče priseljencev tistih, ki jih potrebujemo v redu naj bo. Ampak tistim, ki se masovno izkrcavajo iz ladji v Italiji jaz tukaj ne bi reševala njihove probleme ampak tam od kod prihajajo. Treba im je pomagati, da normalno zaživijo tam kjer so doma. Kaj sem potem po političnem prepričanju? Verjetno konservativka? Jonasu dam prav dodala bi samo še z lizanjem. Zadnjič se je Marko razpizdil na to besedo ampak bolj je lepa, topla in sprejemljiva je kot njegova beseda uriniranje ( četudi ta beseda spodbuja asocijacije ).

 153. Karlo pravi:

  “ne tretirajte svojih žensk kot družinsko srebrnino ali haremski inventar. Od vas pričakujemo, da se boste distancirali od tistih, ki so v svoji zaslepljenosti zagrešili nekatere največje zločine današnjega časa v imenu Alaha.”

  K prvi zahtevi: zakaj je to treba zahtevati posebej od muslimanov? Kakor vemo, je nasilje v domačem krogu v Sloveniji precej vsesplošen problem. Privošči si ga tudi izjemno število klenih kristjanov.

  K drugi: spet ne razumem, zakaj. Ali od slovenskih kristjanov zahtevamo, naj se distancirajo od zločinov Arkanovih enot, ki so jih žegnali pravoslavni duhovniki? Isti klinec.

 154. Okapi pravi:

  >zakaj je to treba zahtevati posebej od muslimanov

  Ker očitno MC globoko v sebi ni dosti drugačen od tistih, ki jih moti visok minaret. Če že ne moremo preprečiti gradnje džamije, dajmo vsaj muslimane malo ponižati in jim pokažimo svojo večvrednost, da si ne bodo slučajno začeli kaj domišljati.

  O.

 155. 1tastar pravi:

  Eno dobro stvar pa priznavam muslimanom: da si po sranju rit umijejo. Zato imam v kopalnici bide zraven školjke.

  Pa v Merkurju sem videl krasno WC desko, ki ima vgrajeno bide pipo. Samo pregrešno draga je bila. Za šejke!

  Tiste školjke v muslimanskih državah, ki imajo napeljano samo bakreno cevko in moraš odpreti ventil za vodo, da ti rit umije, so pa nepraktične. Če je ventil pokvarjen, te pošprica do vratu!

  Upam, da sem odprl novo temo v zvezi z muslimani. V Ameriki bi se nad mojim pisanjem javno zgražali. Puristi so tam dosegli, da v hotelih ne smejo biti montirani bideji. Mislijo namreč, da služijo samo prostitutkam za umivanje mastnih češpelj.

 156. frau Blitz pravi:

  Kar se tiče priseljencev tistih, ki jih potrebujemo v redu naj bo. Ampak tistim, ki se masovno izkrcavajo iz ladji v Italiji jaz tukaj ne bi reševala njihove probleme, ampak tam od kod prihajajo.

  Jasna, smešno, da si dala za primer ravno Italijo. Italijani so ja narod, ki je masovno emigriral iz ekonomskih razlogov. In ne samo v Ameriko. Koliko jih je v Münchnu sem ugotovilia, šele, ko so zmagali na mundialu in so dva dni noreli naokoli. Tam živijo celi klani. Enako so emigriral in kot emigrirajo vsi ti Afričani v želji, da se nasitijo. Tako kot so emigrirali vsi moji prastrici, najbrž tudi tvoji. Zato mi je smešen vsa ta strah pred priseljenci. To je samo naravna selekcija. In vsako rojstvo je znamenje, da Bog še ni obupal nad nami in vsak otrok prinese na svet svoj kos kruha. Svet pa je samo eden.

  Da se bojimo priseljencev z močno vero ravno Slovenci, Hrvati , Italijani pa je smešno ali pa razumljivo. Ker Slovencem je preživetje omogočila ravno močna vera.

  Mimogrede, jaz se popolnoma strinjam, da bo v islamskem centru tudi odvetniška pisarna. Se bo vsaj kdo potegnil za te uboge ljudi, ki so odvisni od dobrega srca (ki med drugim sploh ni dobro) raznih zidarčin.

 157. Darja Hughes pravi:

  Frau Blitz , se strinjam in točno o tem govorim jaz v postu 26. Ampak kdor tega ni izkusil si ne predstavlja kaj pomeni takšna invazija na avtohtono kulturno identiteto. Problem je, da je po toči zvoniti prepozno.

 158. nevenka nevenka pravi:

  Predvsem vsak otrok prinese na svet lačna usta. Bogovi malo dajejo, pa veliko jemljejo. Vseeno kateri.

 159. elo pravi:

  kaj pa ti veš kako muslimani tretirajo svoje zene moja nezivi nic drgac kot vaše slovenske zene samo za razliko da jo zelo spostujem kot mater svojih sinov in ustrezem vsem njenim zeljam.Zato nehajte s tem sterotipi …. po televiziji gledam kako sin mater priveze za redijator pa ni biu musliman

 160. elo pravi:

  v islamu je to velik greh da bi dvigniu roko nad mater oz.zensko.Pocetja posameznikov so nekaj drugega ,neglede na njihovo vero ispoved.-..Jaz svojega oceta nisem nikol videu da bi udaril mojo mater,ker je to isto kot bi tepu svojo,kar je nedopustno.

 161. frau Blitz pravi:

  Nevenka, narod, ki deli tvoje misli je obsojen na izumrtje. Ne zaradi priseljencev, ampak zaradi strahu pred življenjem. In potem je res brezveze, da se spotikamo čez džamijo. Džamija je samo znamenje, da bodo preživeli tisti, ki verjamejo v življenje in Boga.

  Darja sem videla od blizu in vem kaj govoriš. Odgovor je v prejšnjem odstavku in ne v strahu in nespoštovanju.

 162. Jasna pravi:

  Frau Blitz: Amerika je te ljudi potrebovala in jih sprejemala odprtih rok. Celo vse tiste horde zapornikov in kriminalcev, ki jih je izgnal Castro iz Kube ( dobro je zagodel Američanom el comandante ). Nimam nič proti priseljevanju, če ljudje dobijejo službo in, če imajo streho nad glavo. Sori, ampak meni ni normalno in nismo dolžni sprejemati veliko maso ljudi brez dokumentov, brez denarja in z vsem premoženjem v plastični vrečki. Še tisti, ki tukaj živijo bodo zaradi recesije ob službe. Bog je najprej sebi brado ustvaril, kar ne pomeni, da ni še drugim ampak sebi najprej.
  In zakaj so ti priseljenci večinoma iz islamskih držav? Zato, ker jim islam zavira razvoj. Ženske ne smejo delati. Vse kar imajo v življenju je nafta. Z njo vzdržujejo hareme in naročujejo pri Nemcih mavrične merđote. To jih zanima, ne pa kako postati visoko razvita tehnološka družba! In zdaj smo mi tukaj dolžni reševati probleme, ki njih pestijo? Da ne bi res!

  Ljudje niso nestrpni samo do islama ampak tudi do scientologije. Toma Cruisa so Nemci skoraj izgnali iz ko je snemal Valkiyrie. Ne vem no, ampak vem, da je nad njim bila opasna hajka. Kritiki pravijo, da je briljanten v tej vlogi. Vedno sem ga imela rada in ne pada mi na pamet, da ga ne bi imela več zaradi scientologije. Včeraj sem ga stotič gledala v Top Gunu in še ga nimam zadosti. Marko, ga ne mara in vprašam se zakaj? Zaradi scientologije? Do islama pa je tako razumevajoč.

 163. frau Blitz pravi:

  Jasna pa kje ti vidiš te horde? Slovenija nima pja od priseljencev. V bistvu me ta debata spominja na prerivanje v otroškem vrtcu. Jaz sem bil prvi, jaz sem bil prvi. Jasna, preživeli bodo bolj trdoživi in plodni, z vrečko ali brez.

 164. Jasna pravi:

  Kje jih vidim? Na TV-ju, v časopisu. Res je, da jih trenutno Slovenija ne zanima, ampak saj je v srcu Evrope, ne pomeni, da jih ne bo. Italija je poslabšala odnose z Libijo in zdaj im Gadafi noče več čuvati obale ( na svoji strani ) tako kot včasih, in naval je veliki. Saj že ptički na veji čivkajo, da Cammora inštruira albansko mafijo. A je kdo že slišal za slovensko mafijo? To si dobro povedala, da bodo preživeli samo trdoživi in plodni. Predvsem plodni, ker muslimanska plodnost je “orožje”, ki je močnejše od našega nuklearnega. Opažam, da Slovenija po tanovem zanima Romunje, njih je že opazno število. specijalizirani so za bankomate in avtomobile ( ampak ne prazne in parkirane ) ampak z vozniki na osamljenih cestah.

 165. Vanja pravi:

  Smešno Jasna, tudi ti si priseljenka. Do what you preach and get the hell out of here then!
  in ja Italijani so dobili del svoje kolonije na grbo, prej so jo izropali in pahnili v vojno sedaj žanjejo kar so sejali. prav tako Francozi and the list goes on and on….

 166. rovtar pravi:

  Vanja ti si pa res ena moderna intelektualka, več kot tretjina tvojega zadnjega sporočila je v angleščini.

 167. Darja Hughes pravi:

  Rovtar ; it comes with the teritory…..
  In ja, Italija in Francija, kot GB žanjejo kar so sejali. Prav ji je.

 168. Rak pravi:

  Darja H. – kdor drugemu jamo koplje sam…….. še vedno velja!

 169. 1tastar pravi:

  Umijte si usta in rit, packi!

 170. deejay deejay pravi:

  Haha Marko se kar strinjam ,pa je spet Facebook zraven :)

 171. Boss pravi:

  RAK , kdor drugemu jamo koplje JE GROBAR , ma kaj ti ni jasno , enim džamija , za vse ostale bedake je tu mercator !!

 172. Jasna pravi:

  Boss: Kdor drugemu jamo koplje, je težki fizični delavec.

 173. Rak pravi:

  Boss – glede ostalih bedakov si pa pozabil na “Kanal A – to so novice” :mrgreen:

 174. 1tastar pravi:

  Meni je pa Svet na Kanalu A bolj všeč kot 24 ur na POPu

 175. Vanja pravi:

  a res rovtar? hvala, ker si me opomnil, nisem opazila. V slovenščini pač nekaterih stvari ne znam povedati, ne da bi izgubile svojo sočnost. hm tudi froci se pogovorajam po angleško. Me boš zdaj ostrigel?

 176. isao pravi:

  Z muslimani je res en velik križ.Njihovo agresivnost lahko vidimo povsod kjer živijo.Če so manjšina(Nigerija,Indija) so seveda žrtve večine in lahko uporabijo vsa sredstva za zaščito svoje vere,kjer pa so v večini,ostalim kratijo najosnovnejše verske pravice(Saudova Arabija).Saudijci bodo seveda velikodušno finanacirali izgradnjo džamije,hkrati pa je v njihovi državi prepovedano graditi nemuslimanske verske objekte.Kljub vsemu sem za izgradnjo džamije,že zato,da jim pokažemo,da smo boljši od njih.Zanima pa me kako bo z zvočniki na minaretu,ki bodo petkrat na dan pozivali k molitvi.Pa zgradimo še kakšen hindujski tempelj,da bo skupaj z slovenskimi zvonovi,zvočni kaos še popolnejši.Potem bi mogoče bili korak bližje prepovedi vsakršnemu zvočnemu oglaševanju verskih obredov.Saj vse religije so za mir,ne?

 177. Jasna pravi:

  Hej, isao a si ti tole, ali se mogoče pišeš Tomita? Od tega Isaa z klaviaturami bi jaz imela mail. Jezus ne bi nikoli rekel, da je on boljši od drugih zato tudi nam ni treba. Novinar je skoraj zabil Bushu čevelja v glavo čudno, da noben novinar tega Sadamu ni upal narediti. To vse pove o tej raji.

  http://www.youtube.com/watch?v=CcDvQgtytoE

 178. Jasna pravi:

  Danes sem mi je prijatelj iz Črne gore poslal sms in predlagal naj pridem na njihov chat, da malo počvekama. Slovenski chat mu ne dela msn-ja ne mara, ker ga drugi motijo, klikajo in se jezijo, če ne odgovarja. Okej, pridem. Ampak namesto, da bi se zezala z črnogorskim frendom v oči me zabode nick Proud 2 be Muslim. Opravičim se in prosim naj me razume, kliknila bom Muslimana, ker zelo želim spoznati po mojem dosedanjem prepričanju sovražnika. Žal pogovora se ni dalo skopirati za spomin. To se na črnogorskem chatu pač ne da zato sem ga prepisovala na list. Vsega se mi ne da pisati, evo nekaj za vzorec. Vprašam ponosnega bosanskega muslimana: “Kaj meniš o Budistih?” “Neverniki”, odgovori.” Ima Koran kakšna navodila za nevernike?” “Vem na kaj ciljaš.”odgovori. “Kaj meniš o kamenjanju prešuštnic?” “Sem za, pa prešuštnikov tudi.” “In homosekualcev?” “Ah, kje si pa njih zdaj našla?” Niso bili vredni niti omembe. Bil je vljuden star 26 in vesel, da me lahko česa poduči o Islamu. Pravi, da Islam temelji na misionarstvu oz. da ga je treba širiti. “Aha in kaj se zgodi z Kristijani, ki širijo krščanstvo po islamskih deželah? To je bilo zgolj retorično vprašanje, ki ne zahteva odgovora mu pojasnim. Povem mu, da džamija v Sloveniji bo. Odgovori, da upa, da ne bo edina. Vprašam ga kaj je za njega pravoverni islam. Točno takšen kot ga tolmačijo najbolj zgodnji preroki v samih začetkih mi pojasni. Torej hard core si mislim, a ne napišem ničesar.
  In kaj sem danes spoznala? Da sem alergična in nestrpna, da mi pride blizu bi ga zobmi raztrgala na koščke, da sem bolj nevarna od muslimanov samih.

 179. Marko Crnkovič pravi:

  Ej, kok pa ti nakladaš, to ni res!

 180. nevenka nevenka pravi:

  Mene jezi, da katoliška cerkev vedno bolj visi na proračunu, da se vedno bolj vede kot finačna institucija in se ukvarja z naložbami, prisesana je na slovensko zemljo, ki bi morala biti dobro naroda in hkrati za svojo pridobitno dejavnost ne plačuje davkov. Duhovnost? Halo? Kje prosim? Malo bla bla vernikom pri maši? Zakaj že?

  Bo tako počasi tudi z islamom, saj se bojimo predvsem idej, ki dela muslimanski kapital agresiven, saj agresija v nekem okolju ni samo bomba. To je tisto. Nečesa smo vajeni, ker smo se navajali dva tisoč let. Jaz se prav vprašam včasih, če sem kot nevernik v naši deželi še lahko enakopraven človek. Jaz nočem plačevati davkov za in celo namesto vernikov. Nobenih.

  Ko bi se vera, katerakoli res ukvarjala s seboj. Nobena cerkev ne bi bila sporna, če ne bi bila očitno škodljiva človeštvu. Nič me ne bi motilo. Razen hrupa. Zvonjenja in mujezinskega dretja.

  Zaradi mene ima vsak lahko svoj institut. Jaz hočem pa svoj mir in pravične zakone in pravična državna bremena za vse ljudi. Tudi nevernike.
  In če ima cerkev zasebno lastnino, je kapitalistična tvorba, jo mora država kot tako tudi jemati. Vsako cerkev. Tisto, ki je imetje nakradla in tisto, ki se razrašča iz nafte.
  Vera je za naivne ljudi, vse cerkve se ukvarjajo pa z denarjem.

 181. štulič pravi:

  Ha hah. Ma daj no! :-P Ona je Ukras Prirode.

 182. nevenka nevenka pravi:

  Ene so morile prej, ene pa sedaj.

 183. nevenka nevenka pravi:

  In kadar kdo govori o demokraciji, govori o svobodnem kapitalu. Vera pa naredi za hrbtom in okoli ovinka enega malce močnejšega.

 184. štulič pravi:

  d_jasna namrečč! :? da ne bu nesporazuma. Vjere mi!

 185. Rak pravi:

  Nevenka – ne se jezit in čudit, ves svet se vrti okrog denarja, to danes že vsi vedo, tudi verske institucije. Na jugu pravijo: “para buši, gdje burgija ne može”. (prevod: denar zvrta, kjer sveder ne zmore). :evil:
  Bi pa poleg denarja dodal še…..in ženske riti. :mrgreen:

 186. nevenka nevenka pravi:

  Kaj češ Rak. Še nobena ideja ni bila sama sebi namen. Vedno je cilj korist od ideje. Takoj naslednja stopnja je pa korist od človeka z idejo.
  Zato ima vera v sebi imperialistične težnje. Vsaka vera.
  A ker nikogar ne moreš izžemati v neskončnost ne da bi umrl, mu moraš nekaj dati, kar ga obdrži pri življenju. Dovolj je čisto majčken košček kruha in velika ideja, ki mu obljublja večjega. pa naj bo to na zemlji, obupančku pa so dobra tudi nebesa. Krščanska ali pa muslimanska.
  Če bodo v Sloveniji imeli vsi dovolj velik košček kruha, bo mir.
  Če pa ga ne bodo imeli, ga pa ne bo.

  Česa se naj torej ljudje v resnici bojijo? In kaj bi pravzaprav morali zavračati? Objekte? Ideje, ki človeka zadrogirajo in odmaknejo od resničnih vsebin?
  Verjamem, da je človek od vsega tega lahko zmeden.
  Jaz sem žrtev ideje, tako kot vsi drugi ljudje. Rada bi bila kulturna in demokratična in dobra do vseh. Ne bi hotela, da mi kdo kaj vzame, ne bi hotela, da mi kdo kaj vsili, ne bi hotela, da me kdo izrablja. A ko bom dobra, bom najbrž tudi naivna in sem mi bo zgodilo tudi kaj slabega, pa še vedela ne bom, da sem to omogočila takrat, ko sem bila dobra.
  In ko tako razmišljam, razumem od kod strah pred spremembami.

  To se mi zdi pa res grdo :-(

 187. laphroig goes etika_estetika pravi:

  few years ago laphroig wrote:

  Zakaj se velja ob razmisleku o gradni džamije spomniti na nebotičnike, film in Kosovela

  Če je film potovanje na vrh nebotičnika tokom prejšnjega stoletja vzpostavil kot privilegirano mesto vrha »urbane krajine« oziroma kraj lepega razgleda, kjer se združujeta odmaknjena/umaknjena realnost (potovanje na vrh kot navidezen beg iz realnosti) in povečana/razširjena realnost (na vrhu nebotičnika smo sami, med svet spodaj in nebo zgoraj se umešča horizont), je Slovenija že v štartu zgrešila oziroma zamudila tovrstno soočenje. Navkljub temu, da sta ljubljanski Nebotičnik in prvi slovenski film V kraljestvu zlatoroga nastajala takorekoč hkrati, morebiti celo v odnosu neposredne ekonomske konkurence, je nebotičnik že v časih nastanka, kot zapiše Bogo Zupančič proti koncu monografije z naslovom Ljubljanski Nebotičnik/Denar in arhitektura, »ustoličil ˝polet˝ slovenskega kapitalizma v tridesetih kot modo, pozo in prestiž«, prvi slovenski film pa je skušal očarati z razkošjem neke druge, alpsko bukolične, narave.
  Četudi sta se film in nebotičniška arhitektura ves čas razvijala vzporedno tudi v smislu razpetosti med kapital in vizionarstvo, so Nebotičnik na zemljevid popularne kulture vpisale šele Bele vrane s komadom Mala terasa, kamor »sta odšla, da njuna vsa Ljubljana bi bila«, urbano točko lepega razgleda kot, zapisano pelkovsko, kraj generiranja skupnosti, pa sta znotraj filma zares vzpostavila šele Šterk in Podgoršek ob koncu nebotičniško-filmskega stoletja. Vendar Šterkov Mare iz filma Ljubljana svoje samote in osamljenosti ne išče na kakšnem izmed vrhov nebotičnika, temveč na vrhu stolpa ljubljanskega Gradu, kamor se vidi tudi z vrha stolpnice, če že ne bloka, od koder v Jemeršičevem spotu mimo Alfa Romeo in Julije pada svet. Podgorškov Vrtoglavi ptič Iztok Kovač pa se iz našega skupnega sveta banalne vsakdanjosti v neko presežno samo-svojo prihodnost požene tako, da zatrepeta na vrhu trboveljskega dimnika.
  Tako vprašanje zidave džamije v Ljubljani ni le vprašanje pravno-politične in s tem že civilizacijske solidarnosti, če že ne olikanosti, temveč ob razmisleku o minaretu tudi priložnost, kako v mestu vzpostaviti novo orientacijsko točko in obenem morebitno »razgledno ploščad«. Če BTC-jeva stavba s piramidalnim zaključkom, vsaj zaradi »pomanjkljive« višine, če že ne zaradi same arhitekture, prej kot nebotičnik deluje kot blok, povišana hiša, bi lahko ljubljanski minaret (ime izvira iz arabske besede manara, stolp s svetlobnico) deloval kot spodoben »urbani svetilnik«. Tako kot tisti, v katerem sem nekoč videl raketo. Ki se vžiga in gori in ugaša. Ponoči. Sredi Londona. V Regent’s Parku. V sklopu osrednje londonske mošeje, ki jo je britanska vlada podarila muslimanski skupnosti Velike Britanije. Čeprav je primerjava minareta in utopij slovenske avantgarde na nek način aleatorična, se, toliko bolj po zadnji oddaji Trenja na Pop TV, zdi, da v njej tiči podobna razsežnost strahu pred drugačnim, drugim in tujim. Zato samozagledano samooklicanim privilegirancem med debato o gradnji džamije v Ljubljani ne velja odgovarjati samo s sklicevanjem na civilizacijsko strpnost, ustavne določbe in zakonitosti javnega nastopanja, temveč zdaj toliko resneje zastaviti vprašanje, kdo sta bila Srečko Kosovel in Herman Potočnik.

 188. Jasna pravi:

  Danes med pospravljanjem najdem intervju Erike Johnson Debeljak v neki stari Sobotni in namesto, da pospravim in zložim jaz lepo sedim na tleh in še enkrat preberem. Hecna je Erika njo moti višina minareta pravi v stilu ( ajde skrati malo ), da je treba kakšen meter skrajšati. Čudno, da je ne motijo radijski in televizijski stolpi ali kakšne druge visoke stavbe.

  Marko: Mwaaaa!!! :-)

 189. Mayhem pravi:

  Človek prav lepo opisuje trenutno stanje v Veliki Britaniji in kam so jih pripeljali pretirana strpnost, toleranca in popuščanje:

  http://www.youtube.com/patcondell

 190. Kavelj 22 » Arhiv Bloga » Čefurji rein! pravi:

  [...] dnevi se je pri crnem oberšefu razdivjala kar obširna in na trenutke tudi vroča debata o džamiji, islamu in slovenski [...]

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.