eSpace

Sreda, 17. december 2008

Biti brez avta ni zelo grozno. Človek nehote — zaradi navajenosti na prejšnji, avto-moto lifestyle — postane malo bolj zapečkarski, to pa je tudi vse. A tudi to je lahko prijeten in praktičen lifestyle, če si ga le narediš. So pa tudi druge prednosti. Ne samo, da za taksi porabim bistveno manj kot za bencin in leasing — ki ga ta hip ne plačujem, ker je preostanek dolga za vel satisa odplačan, avto pa odjavljen iz prometa —, tudi za vse drugo porabim manj. Avto je tak stimulator porabe. Nekam se zapelješ in za nekaj zapraviš. Če greš peš v mesto, je verjetnost zapravljanja veliko manjša. Pa tudi sicer je v redu. V načrtu imam izlet z vlakom v Maribor. S celo družino, vseh pet nas bo šlo. Resda sem enkrat v teh dveh mesecih zaradi taksija — ki je okrog osmih zjutraj rabil od kdo ve kod nezaslišanih 35 minut — skoraj zamudil na vlak, ampak sicer sem trenutno še kar zadovoljen z njihovimi uslugami. Tudi z Oskarjem se včasih kam peljeva s taksijem. Ni vse po prometnih pravilih: ni v stolčku, ni privezan, na zadnjem sedežu ga držim v naročju ali pa ga posadim na sedež in ga objamem čez ramena. Od taksista zahtevam ležerno vožnjo in prosim, da ne zavira sunkovito. Ko Oskarja mine začetna fascinacija nad “novim avtom”, začne odpirati vrata, ampak takrat sva ponavadi že na cilju.

Nasplošno in na dolgi rok pa ne bi živel brez avta. Življenje je včasih preveč nepredvidljivo ali celo impulzivno, da bi se človek — v Sloveniji pa še posebej — zanesel na javna prevozna sredstva. Naj kličem taksi, da me pelje na črpalko, če mi zvečer zmanjka cigaret? Naj grem s taksijem na golf? Do Barja že, ampak do Arboretuma bi za vožnjo tja in nazaj plačal toliko kot za igralnino za 18 lukenj. Še dobro, da je zima in so vsa golfišča razen Lipice zaprta. Naj se zanašam na prijatelje? Razen enega (omenjenega) so taki, da mi jih je zoprno prositi. No, eden od njih mi je ponudil forda kugo za kak dan, dva — lahko njemu, srečneža so na neki prireditvi izžrebali za pol leta brezplačne promocijske vožnje. Na živce mi gre zavest sama, da sem brez avta. Da vem, da ne morem kadarkoli kamorkoli. Da se moram organizirati, če se hočem kam premakniti. Da bi moral plačati za vožnjo sicer malo, toda v absurdnem nesorazmerju s ceno tistega, po kar bi se dal peljati.

Naj spomnim: 25. oktobra je zaribal motor vel satisa; ker je šlo za tovarniško napako, se je Renault poskušal odkupiti s ponudbo, ki je ni mogoče zavrniti; ponudili so renault espace 2.0 16V turbo privilège, pri kateri bi vzeli v račun crknjenega vel satisa (7.000 evrov) in spustili ceno novega avta še za 6.000 evrov; tako bi nov espace stal 23.000 evrov; omejitev pa je v tem, da je treba kupiti renaulta, še enega renaulta in tako dragega renaulta.

Preizkusil sem marsikaj in fantaziral o marsičem. Vozil sem laguno grandtour, ki je od zunaj kar sprejemljiva, v kabini pa je kar nekaj. Poigraval sem se z idejo, da bi nabavil laguno GT (tudi grandtour, torej karavan), dokler nisem ugotovil, da ne le gre 230 na uro, ampak ima tudi športne sedeže, črno steklo zadnjih luči, spremenjeno masko, znižano podvozje — kar se mi zdi čista neumnost, primerna za nadobudne nedeljske dirkače.

Koleos

Vozil sem napol terenskega koleosa, nov Renaultov crossover (slika zgoraj), ki je tako zunaj kot znotraj kar v redu, ampak z za to velikost avta neverjetno majhnim prtljažnikom. Ko je bil ravno sneg, sem šel sprobat 4×4 na zasneženo cesto v Mostec. Dejstvo je, da zadeva sedi na cesti kot prilimana — pri čemer niti nimam pojma, kako se pravilno vozi terence. Z vel satisom bi se s takšno vožnjo zabil v prvo drevo na prvem ovinku. Nazadnje pa se je še izkazalo, da se mi koleos ne bi splačal: čeprav je okrog 5.000 evrov cenejši kot espace, bi me stal samo 400 evrov manj, saj mi Renault ne bi dal toliko popusta.

Espace-1

Tako sem se nazadnje odločil: espace (slika zgoraj) in pika. Glede na opcije, na katere sem obsojen, glede na moje finančne zmožnosti, glede na potrebe, pa tudi glede na moj okus za avte je to daleč najboljša varianta. V bistvu me moti samo to, da ga moram kupiti, da nimam izbire. Ni pa izključeno, da ga ne bi kupil tudi sicer, če me okoliščine ne bi v to prisilile. Espace se mi zdi odličen avto, že kot koncept, odgovarja mi prostorsko, celo všeč mi je čisto dizajnersko, ta famozni aspect camionette rétro, ampak zakaj bi podlegal trendom? Navsezadnje je to prvi enoprostorec sploh in najbolj prodajan enoprostorec ever.

Kanta, ampak udobna in prostorna. Ali kot pravi slogan: kaj pa če je pravo razkošje prostor?

Zoprno je predvsem to, da espace pride šele 1. marca — plus-minus teden ali dva. Vsega skupaj bomo brez avta štiri mesece. Ampak saj bo šlo, s tem smo se že nekako sprijaznili. Drugače pa imam občutek kot nekoč v otroštvu, kadar so mi starši za rojstni dan ali za dedka mraza nekaj obljubili, potem pa sem moral mesec ali dva čakati.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Sreda, 17. December, 2008 ob 10:34 v kategoriji Po defaultu ZNB.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

48 komentarjev na “eSpace”

 1. chef chef pravi:

  Koleos pa že ni terenec, hehe. Je pa res, da je 4×4 in da zgleda podobno.
  Čestitam, kot da bi jaz pisal o dilemi avto da/ne. Sicer nimam familije, tako da mi je laže, ampak Ljubljančan avta praktično ne potrebuje, čeprav imamo katastrofalen javni prevoz.

  Ampak, recimo. Če pri nas ne bi veljalo, da je avtomobil obvezen pripomoček, brez katerega je življenje popolnoma nemogoče, in ne bi vozil čisto vsak nesposobnež, bi se pač več ljudi vozilo z javnim prevozom. Sredstva bi se povišala, pravozniki bi lahko investirali in končno izgradili solidno mrežo. Tudi socialna struktura uporabnikov avtobusa bi se spremenila, tako da se ne bi počutil kot osamelec med mularijo, penzionisti in delavskim razredom iz Rakove Jelše.

 2. Rok pravi:

  A si mel na izbiro samo renaulte? Zakaj že?

 3. miks pravi:

  Stari z renoji so sama jajca,dobr premisl.

 4. Matej pravi:

  Espace je zakonl, prava legenda med enoprostorci

 5. Dinozaver pravi:

  Sliši se blazno romantično. Včasih bi tudi sam raje šel s taksijem v službo, kot pa praskal led s šipe. Še raje pa ostal doma. Ampak moji letni stroški z avtom niso tako visoki, da bi se mi splačalo dati 15 evrov na dan za taksi.

 6. Jinx pravi:

  Tole ni ponudba, ki je ne moreš zavrniti. Na netu so vsi ti pod 30k,(in to diesli) s to opremo. Nekateri prodajalci ob tem avtu za tako ceno (36k) dajo zraven Clia :)

  Avto je dober, vendar (glede na dogajanje na trgu) bi jih moral malo stisnit, tja na 20k

 7. NoMercy pravi:

  skratka – pod črto: boš pol leta brez vozila.
  Vsaj nekaj zadovolstva od tebe, da imam mir pred tabo na cesti. Ko bi bilo več takšnih ali pa vsaj bencin mnogo dražji.
  Želim ti še veliko zaribanih mašin.

 8. Matej pravi:

  Čist mim grede…. Marko, ko sem prebral tvoje prigode z avtom, ki ti je zaribal, mi je na misel prišel že pokojni avto GM EV1. Si videl dokumentarec Who killed the electric car?

 9. Spasky pravi:

  Kot bi J.Clarkson rekel:
  “This is the Renault Espace, probably the best of the people carriers. Not that that’s much to shout about. That’s like saying ‘Ooh good I’ve got
  syphilis, the BEST of the sexually transmitted diseases.”

 10. 1tastar pravi:

  Lep izgovor. Kar priznaj, da so ti vzeli vozniško!

 11. Tomac pravi:

  Do marca ti za vsakodnevne premike svetujem uporabo bicikla; mislim, da boš prijetno presenečen….razen, če nisi iz “cukra”…

 12. david.pelko david.pelko pravi:

  Marko, brez zamere, ampak slabo si se odločil. Avto boš preplačal, da ne rečem, da je nezaslišano nanj čakati več mesecev.

  S tem denarjem, pa četudi ti ne dajo popusta in 0 eur za Vel Satis-a, se da kupiti boljši avto. Če drugega ne, vsaj novejši letnik (ne nov) Espace z novim diesel motorjem, ki nima več te napake.

  Popolnoma nov avto je zelo slaba naložba (zakaj misliš, da so ti popust ponudili samo za Espace in ne za Koleos) in ta popust ti bo že ob nakupu popolnoma skopnel na vrednosti vozila. Da ne pišem naprej.

  Če si se že odločil, pa srečno vožnjo :)

 13. Tomac pravi:

  pelko ima tokrat morda celo prav…..

 14. mitt pravi:

  pelko ima še kako prav!
  ampak crnega je brezveze prepričevat v kontra. če tipson hoče nov avto, pa naj!

 15. mitt pravi:

  opa, sem se zatipkal: kupil bo renoja, ne pa avto..
  vsi drugi francozi so boljši, lepši,.. kot pa renaulti.
  seveda so tudi vsi drugi francozi boljši kakor drugi avti. no mogoče je kje kak američan boljši..

  samo ne reno no..

 16. Jasna pravi:

  Ne morem niti zamisliti, da bi takšen gospod kot si ti bil brez avta ( vsaj za daljši čas ne). To je ravno tako kot da bi vsi tisti očarljivi gospodje iz časa Jane Austen bili brez kočije. Dobro si se odločil. Espace mi je všeč. Pa naslov prispevka tudi. No ne špila samo tebi po glavi domisleno premetavanje črk, včasih meni tudi. Tako bom zdaj pogledala Star(e) gate. Kateri avto bi pasal zraven tebe ( če odmislim relativno veliko družino )? “Neurejena” brada, top-gun špegli, usnjen jopič in Porsche, pa recimo GT2 911. A si že začel obdelovati Hrvate? Imam občutek, da jih boš. S tisto kolumno o muslimanih si me impresioniral ampak vedi, da mene ni lahko impresionirati.

 17. Si. R. pravi:

  Zdej boš pa skor kamiondžija :-)

 18. Robert pravi:

  Ne kapiram – tovarniška napaka na Vel Satisu in nič?
  Popust za nov avto … in to je vse.
  Zdaj boste pa štiri mesece brez avta, da boste potem dočakali espace-a, ki ga boste še vseeno fino plačali!?
  Če je tovarniška napaka naj vam Satisa popravijo ali pa dajo ta-čas nadomestni avto. Lopovi …

 19. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Pelko: Poznam tvoje pomisleke, vsi mi to razlagajo, ampak jaz razmišljam drugače.

  Kako hitro začne padati vrednost novega avta v trenutku, ko ga plačam, me ne zanima, ker ga ne nameravam prodati, ampak voziti tako dolgo, kot mi bo služil. Moja računica je cena avta, deljena s številom let, ko mi služi. Vel satis, recimo, mi ni služil tako dolgo, da bi se mi splačalo, ampak sem se ga z Renaultovo pomočjo ugodno znebil in bom nabavil novega. Upoštevaj, da mi je pri vel satisu ostalo še 7000€ leasinga, ki pa ga bom poturil v leasing za espace. Ceno so mi dovolj znižali, da si bom to lahko privoščil. Vel satisa nisem zvozil do konca, kljub temu pa se je dalo leasing prekinit oz. prenest in bom zdaj torej štartal znova, z novim leasingom, ki bo približno isti kot prejšnji. Zamenjal sem stari avto za novega, ki je boljši in ki mi tudi bolj ustreza, finančno pa sem na istem.

  In ja, leasing je seveda preplačilo. Vsak kredit je preplačilo. Ampak če nimaš cele vsote, potem pač nimaš izbire.

  Pa še to: Na izbiro sem imel samo renaulte. Pri takih okvarah, kot je bila moja, dobi serviser oz. koncesionar nov motor pod pogojem, če mi proda nov avto približno enakega razreda. Zato nisem mogel izbrati niti nerenaulta, niti rabljenega, niti recimo clia.

 20. Jasna pravi:

  Imaš garažo? Meni bi se srce trgalo, ko bi gledala kako ta lepotec “gnije” zunaj. Sigurno imaš, če ne je skoraj boljše, da pride pomladi Kanta, praviš? Lahko bi bila tudi piksna ali sušilnik za lase ampak je nedvoumno makina. Lahko je vse samo jekleni konjiček ne. Grem šteti ovce.

 21. Keptn pravi:

  Wow, bolj ko berem te “utemeljitve”, zakaj naj bi to bila najpametnejša odločitev v dani situaciji, manj razumem. A so že podelili nagrado za podjetnika leta? Če je še niso, mora tale Renojev diler biti vsaj en od kandidatov. Svaka mu čast, da te uspe tkole na led speljat. A ti bojo vsaj plačal taksi za te 4 mesece, medtem ko boš po njihovi krivdi čakal na nov avto? Po možnosti bo še ven prišel nov model Espaca dva meseca zatem, ko bodo tebi tega uturili. :D

 22. Mihelič pravi:

  Za družino so najboljši enoprostorci ali Espace, Galaxy, Sharan… Zmeraj uživam, ko otroški voziček brez podiranja postavim v Galaxyja in se že peljem.

 23. 1tastar pravi:

  Najboljši bi bil kak Dodgov pic up. Lahko zadaj postaviš šotor in v njem prevažaš vso žlahto.

 24. Robert pravi:

  OK, recimo, da v tem primeru Vaša računica krat možnosti krat način razmišljanja, rezultira v opisani odločitvi …
  Obstoja samo še en strahec, za katerega pa seveda upam, da se ne bo uresničil … in sicer, da bo tudi espace zaribal …
  Za vsak slučaj se pripravite tudi na ta scenarij in preverite kakšne garancije vam dajejo …

 25. david.pelko david.pelko pravi:

  Ja, lepo si razložil, kako nas situacija in trgovci ujamejo v igro kompromisov.

  Če drugega ne, ta Espace te ne bo pustil na cedilu zaradi motorja. Ampak glede na to, da nisi prisiljen v hiter nakup in da si lahko privoščiš kakšen mesec brez avta, bi lahko izvrtal “še” boljši kompromis, po mojem skromnem mišljenju.

  Sicer pa ni lepo, da ti “težimo” zaradi avta, ki ga sploh še dobil nisi.

 26. 1tastar pravi:

  Pa ti za take bedarije celo plačajo?

  Odločno sem za ukinitev hišnih blogarjev!

 27. Matej pravi:

  Haha, k bi vedel kaj vse jim častijo :p

 28. smoger pravi:

  ‘…se je Renault poskušal odkupiti s ponudbo, ki je ni mogoče zavrniti; ponudili so renault espace 2.0 16V turbo privilège, pri kateri bi vzeli v račun crknjenega vel satisa (7.000 evrov) in spustili ceno novega avta še za 6.000 evrov; tako bi nov espace stal 23.000 evrov; omejitev pa je v tem, da je treba kupiti renaulta, še enega renaulta in tako dragega renaulta.’

  Mene pa zanima, če vam Renault ni ponudil še kaj več, glede na to, da ste spisali tako lepo reklamo.

  LP

 29. Peter pravi:

  Najceneje bi bilo popraviti star avto, torej le kupiti nov motor. To bi baje stalo 7000 evrov. Povsem obupna se mi pa zdi varianta, da mora človek čakati štiri mesece in več za avto. Saj gre vendarle samo za industrijski izdelek ne pa za ne vem kak unikat…

 30. Peter pravi:

  Nočem delat reklame,
  samo mal prednovoletne zabave :)

  http://renaultnewyear.publicis.si/

  Renault Espace ni slab voz. Za katerikoli novi enoprostorec bi dal podobne solde. Ker si pač primoran kupit novi avto ..

 31. Subaru pravi:

  Ojoj

 32. Karmen pravi:

  Ob nakupu novega avtomobila Renault obtaja tudi možnost dokupa podaljšane garancije. Nekateri prodajalci jo “podarijo” kot ugodnost. Tako je skrb, da bo avto spet prekmalu zaribal, lahko malo manjša.

 33. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Hvala, Karmen, vem za to varianto. Bom se probal zmenit.

 34. markopigac pravi:

  Zakaj ne kupis rabljenega avta za bistveno nizji znesek?

 35. Marko Crnkovič pravi:

  Pigi, ponavljam: Renault mi pod temi pogoji ponuja samo staro za novo, ne staro za staro (rabljeno). Če ne bi sprejel njihove ponudbe, bi mi vel satisa vrnili in bi ga moral v takem stanju (brez motorja) prodajat sam. To se mi ne ljubi, pa še 7000€ ziher ne bi dobil zanj.

 36. Petra pravi:

  Že slabo leto smo brez avtomobila; oba delava v centru, živimo v centru (Gregorčičeva, nasproti Prve gimnazije) in končno je slaba volja zavoljo iskanja parkirnega prostora preteklost.
  Nič nam ne manjka.
  Če se prav spominjam vi živite v bližini Gregorčičeve (LJ.), kjer sem tudi sama v študentskih časih, ampak tudi tam so velike težave okrog parkiranja, kajne? A je tako še zmeraj?

 37. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Petra: Ne več, zdaj sem na drugi strani centra, ampak še vedno dovolj blizu, da hodimo peš, včasih avto stoji tudi po cel teden in več – če ga imamo, seveda… ;-)

 38. vcelik pravi:

  Za razliko od tebe, ga sam nisem MORAL kupiti, ampak sem se za espaca sam odločil. Tako sem slabe tri tedne lastnik novega in ni mi žal. Tudi mi smo družina z dvema otrokoma in bolj kot štirikolesni pogon, znižano podvozje ipd. uživamo v prostoru, visokem sedenju (kjer mimogrede otroka tudi vidita iz avtomobila – kar pa niti ni pravilo pri drugih avtih) in udobni vožnji. Malo nas je bilo sicer “strah” velikosti (predvsem širine) avta, pa tudi to ni problem, saj je avto kjub vsemu neverjetno okreten …

 39. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Čelik: Seveda, espace je idealen družinski avto. Verjetno bi se tudi jaz sam prostovoljno odločil zanj, če bi kupoval novega in če dobavni rok ne bi bil tri mesce. Kako dolgo pa ste ga vi čakali?

 40. vcelik pravi:

  Vzel sem ga “iz zaloge”, za kar so ponujali še dodatni popust. Čakal sem ga manj kot teden dni, ker so ga v MB pripeljali nekje iz GO (če se prav spomnim). Tu je bila edino težava v tem, da si ga nisem mogel “skonfigurirati” čisto po svoji želji, amak je v tem slučaju šlo za nek kompromis …

 41. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  En teden? Srečneži! Kateri motor pa ima? Jaz si nisem zaželel nič takega, razen da je 2.0 16V turbo bencinar, nekaj opcij pa so mi sami uturili (ksenonski žarometi, pomoč pri parkiranju spredaj/zadaj in še neke malenkosti). Ampak ko so brskali po bazi podatkov, kateri espaci so na voljo pri kateremkoli koncesionarju v Sloveniji, ni bilo nobenega s tem motorjem, tudi če bi se odpovedal opcijam.

 42. vcelik pravi:

  Ja res, sploh če pomislim na to, da bi ga morali čakati tri mesece. Jaz sem iskal 2.0 dCi (150 KM), hotel sem senzorje spredaj/zadaj, drugače pa nekih posebnih zahtev po tem, kar naj bi zraven tako ali tako bogate opreme še bilo, nisem imel. Res so tudi meni zraven uturili še ksenonske žaromete in tempomat (ki jih sicer ne bi naročil – tempomat sem imel že v prejšnjem avtomobilu, pa se nekako nisem z njim “spoprijateljil” – vsaj na naših cestah ne), od ostale opreme pa priporočam “pametno kartico” (doma imamo še drug avto, ki ima “klasično daljinsko odklepanje”, pa se mi dogaja, da ga kar pozabim odkleniti/zakleniti ???) in pa “senzorske” brisalce (ne vem, če je pravi izraz). Dobro sem jih izprobal v desetdnevnem deževju pred štirinajstimi dnevi in sem navdušen.

 43. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Jah, dizla so mi ponujali – mogoče vašega? ;-) –, ampak nisem hotel, potem ko se mi je to zgodilo z vel satisom. Saj veš, v kaj se podajaš, ko si vzel dizel renaulta? Brez “kartice za prostoročno upravljanje”, “brisalcev s tipalom za dež” in “pomoči pri parkiranju” bi pa tudi jaz težko živel. Nasploh bi iz vel satisa težko presedel v kaj drugega kot v espace.

 44. vcelik pravi:

  Mah, saj te “strahove” z renaultovimi dizli imam tudi sam. Pa mi nekako “pravijo”, da so ti 2.0 dizli sedaj v redu (baje da so celo od Nissana – ali kaj) – kaj pa vem. Naj ti samo omenim, da sem imel prej nemškega enoprostorca, ki pa tudi ni bil brezhiben.

 45. Marko Crnkovič pravi:

  No, držimo pesti.

 46. vcelik pravi:

  Hvala. Tebi pa naj do marca čimprej mine … in srečno vožnjo.

 47. Subaru pravi:

  Jaz pa nimam kartice, pa avtomatskih brisalcev, pa senzorjev…res pa dela motor po 100.000 km kot nov. Misl ti to…

 48. nena pravi:

  mi imamo espaca 2.0 16V turbo bencinar;) super zadeva! not dam 2 nezložena vozička, kolo za na morje, psa…sicer smo pristaši renojev, ampak ne dizlov,ker jim ni za zaupat!bencinarji so pa bolj zanesljivi. pa še to,kar mi je najbolj všeč pri renojih:ne vozijo jih kvazi frajerski podjetniki.taki imajo raje kaj bolj nemškega (kar ni nujno narobe), ampak z renojem se lahko izogneš določenemu imidžu…
  btw, enkrat sem se peljala z bmwjem,ki je zaribal…
  čestitke za dobro odločitev in varno vožnjo.

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.