Sv. Jožef, pomagaj!

Nedelja, 21. december 2008

Naša ulica, ki se izpod grajskega hriba blago spušča proti Ljubljanici in seka Poljane na pol, se je nekoč davno imenovala Elizabetinska. A če vprašate staroselce, se je tako rekoč od nekdaj imenovala Zrinjskega, Zrinjskega cesta — po Nikoli Zrinskem (1620–64), hrvaškem plemiču, banu, literatu in skupaj z vojvodo Franom Krstom Frankopanom (1643–71), pesnikom in prvim prevajalcem Molièra sploh, zarotniku proti cesarju Leopoldu I..

Ta teden pa smo stanovalci dobili v nabiralnik “obvestilo o preštevilčenju stavbe”. Ne, ne gre za to, da bi se hišna številka spremenila iz 7 v 9 ali 35. Gre za to, da so nam spremenili ime ulice. Da ne citiram:

Jp2

Sicer pa je to tudi zgodba o funkcioniranju slovenske birokracije — in nenazadnje zgodba o simbolih, kot jih dojemajo Slovenci.
Ideja, da bi Zrinjskega cesto preimenovali v Ulico Janeza Pavla II., se je pojavila pred dvanajstimi leti, po prvem papeževem obisku v Sloveniji leta 1996. Ne, papeževa noga ni stopila v našo ulico. Najbrž pa ni nepomembno, da je na naslovu Zrinjskega 9 cerkev, cerkev sv. Jožefa, in tudi sedež slovenske province Družbe Jezusove — čeprav pobudniki, da ne bo pomote, niso bili jezuiti. Pa še nekaj: sv. Jožef od leta 1950 do 1995 v bistvu ni bil cerkev, saj je bil v njej studio Viba filma. Čeprav je torej možno domnevati, da ima naša ulica za nekatere vernike morda nekak simbolični pomen, pa vendarle ne moremo z gotovostjo trditi, da je v ozadju preimenovanja nek cerkveni načrt. Ampak vseeno: zakaj ravno Zrinjskega?

Tukaj mi dovolite majhno digresijo. Pred časom mi je sosed — ki živi v naši hiši že od rojstva — razlagal, kako je bilo leta 1950, ko so nacionalizirali sv. Jožefa in vrgli ven jezuite. Na takrat še makadamski Zrinjskega cesti se je zbralo kakšnih tisoč, morda celo dva tisoč indoktriniranih, našuntanih nasprotnikov tako imenovanih klerofašistov. V rokah so vihteli transparente in skandirali: “Jezuiti, paraziti, ven, ven, ven!” Drhal je navalila v cerkev in jo začela pustošiti. Klopi in drug premični inventar so znosili ven. Vse to so tisti zunaj ročno razstavili in razsekali in raznesli na vse konce Ljubljane. Nekomu se je takrat posvetilo, da je oltar Plečnikov, in mu ga nekako tudi uspelo zaščititi pred drhaljo. Pozneje so ga zazidali, ostal je cel.

Svjozef-1-1

Sosedje znajo povedati, da je kampanja za preimenovanje potekala podobno tendenciozno, čeprav brez fizičnega nasilja — pač po tirnicah novodobnega, a tudi hinavskega birokratizma. Pobudnik preimenovanja je bil namreč Mihael Jarc, predsednik Liste za čisto pitno vodo, mestni svetnik in današnji protimuslimanski kolovodja.

Ironično je, da Jarc stanuje na Zarnikovi ulici, ki je Zrinjskega cesti vzporedna. Zakaj torej ni predlagal svoje ulice? Ker je naša bolj prominentna? Ker je vhod v cerkev z naše ulice, z Zarnikove pa se vidijo le zakristija, veliko parkirišče in park (ki so si ga jezuiti ogradili in zaklenili, uporabljajo pa ga niti sami ne)?

Kakorkoli: Jarc je v našo romarsko faro leta 1996 pripeljal za nekaj avtobusov dolenjskih vernikov — katerih večina je bila, če sem lahko malo hudoben, verjetno prvič v Ljubljani, kaj šele na Poljanah — in jim dal podpisati pobudo za preimenovanje ulice. Še več! Podpisati jo je dal tudi varovancem doma upokojencev na Zrinjskega 2. Rednim stanovalcem ulice, da tako rečem, ni dal podpisati ničesar. Je že vedel zakaj.

Da se je javno mnenje črno na belem nagibalo v prid papežu, ni treba posebej poudarjati. Tako je mestni svet MOL leta 1997 sprejel odlok o preimenovanju. Meni nič, tebi nič.

Stanovalci pa so se uprli. V takratni krajevni (danes četrtni) skupnosti Poljane jih je 40 glasovalo proti, za pa le dva. Toda bilo je že prepozno. Pooblaščena predstavnica je na ustavno sodišče vložila pobudo o presoji zakonitosti, češ, odlok je bil “sprejet na pobudo tretjih in v nasprotju s pravočasno izraženim odklonilnim mnenjem večine prebivalcev Zrinjskega ceste”. Pobuda je bila leta 1998 zavrnjena z obrazložitvijo, da “dejstvo, da je mestni svet MOL odločil drugače od izražene volje krajanov, ni razlog za nezakonitost odloka, saj ta na njihovo mnenje ni vezan”.

Ko smo se pred dvema letoma selili na Zrinjskega in sem urejal spremembo stalnega bivališča, sem vprašal uradnico, kako se zdaj ta ulica pravzaprav imenuje. Na hišnih številkah je namreč še vedno pisalo Zrinjskega cesta, na označevalnih tablah na vogalih pa že nekaj časa Ulica Janeza Pavla II.. Tudi na veliko GPS-ih oz. digitalnih zemljevidih se ulica imenuje Janeza Pavla II.. Kaj torej? Ah, ne, to so bile samo pobožne želje, kar Zrinjskega se imenuje, je odvrnila duhovita uslužbenka.

Mestni svetnik in predsednik komisije za poimenovanje ulic MOL Peter Božič pravi, da je bil odlok sprejet nelegitimno, saj ulic nikoli ni bilo mogoče poimenovati po živem človeku. Legitimen da je postal šele s smrtjo Karola Wojtyłe leta 2005, vendar Geodetska uprava, pristojna za izvedbo, ni opravila svojega dela. Zato bi naj bilo poimenovanje Zrinjskega cesta po Božičevem vsaj tri leta nelegalno. Ugotovitveni sklep, ki ga je GURS leta 2007 zahteval (in dobil) od MOL, pa naj bi bil samo pokritje za njihovo dolgoletno nedelo.

Sam sem s tem sprijaznjen, sosedje pa ne odnehajo. Pravijo, da nimajo nič proti prejšnjemu papežu, da pa ni razloga, da bi po njem poimenovali prav našo ulico. Pa še to jih moti, da bomo imeli stroške z zamenjavo dokumentov. Res pa je, da nam ne bo treba plačati 16 in 36 evrov za novo osebno in potni list, temveč le 9 in 25, ker smo v primeru preimenovanja ulice oproščeni takse.

Posmrtne ostanke Zrinskega in Frankopana so prenesli v zagrebško katedralo leta 1919. Kroatocentrična verzija panslavizma oz. takrat aktualnega SHS jugoslavizma, nekakšnega prabratstva in praenotnosti, je očitno pljusknila tudi na ljubljanske Poljane in zdržala malo manj kot stoletje. Zaradi mene bi lahko še tri. Tudi imena ulic so neke vrste spomeniki — in ta že ni (bil) takšen, da bi ga morali podirati.

Ponavljam: zakaj ravno naša ulica?! Kar je bilo sprva le naključna muha in manipulacija verskih fanatikov, ima zdaj argumente v javnih protihrvaških sentimentih in v dejstvu, da se bo na vogal Zrinjskega in Stare pravde vselila papeška nunciatura. Neprebavljivi Jarc ima zdaj argumente, ki jih prej ni imel. Občani pa smo ostali brez argumentov. Naša last so samo naša stanovanja, ulica pa je javni prostor. In sitni Slovenci se tako radi prepiramo zaradi vsake fige od spremembe, ki nas utegne doleteti. Zato mislim, da je bolje biti tiho. Slabe volje pa nam seveda nihče ne more vzeti.

Dnevnikov Objektiv, 20. 12. 2008

PS: Kdo je bil najbolj priden pri zamenjavi tablice? I, kdo neki, če ne penzionisti!

Tablica

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Nedelja, 21. December, 2008 ob 23:10 v kategoriji Po defaultu ZNB.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

85 komentarjev na “Sv. Jožef, pomagaj!”

 1. Jasna pravi:

  Danes sem se odločila ne komentirati ničesar več, ker smo Hrvati in Slovenci skregani. V bistvu bolj držim s Slovenci in fak počutim se kot janjičar. Ampak, ko sem prebrala “Sv. Jožef pomagaj”! ne morem biti tiho.
  Kot prvo in prvo te sprašujem od kdaj disident misli, da je boljše biti tiho? Tukaj res ne pomagajo neke intelektualane spike o tem kakšne argumente imate občani, jaz bi Jarca drugače prišaraufala, ampak kot se zdi za vse je prepozno. No, za nekaj je še čas. Stroške vseh stanovalcev za osebne dokumente zahtevajte NAJ PLAČA Jarc in to iz lastnega žepa. Neki posameznik spreminja stvari kako se mu q dvigne in ti boš tiho!? Malce je šel predaleč s svojo čistočo, a ni bila omejena samo na pitno vodo? Jaz ne bi prenašala to ideološko poimenovanje ulice. Papež gor ali dol cerkev je od nekdaj pohlepna organizacija, da ne rečem multinacionalka. Danes ga moti Zrinski, jutri se bo spomnil preimenovati Beethovnovo, ali kaj?
  Koliko vem veliko je interesentov za obdelati Jarca. Muslići mu bodo gobec razbili ampak šele takrat, ko dobijejo vso dokumentacijo za džamijo. Brez skrbi Marko ta Jarc se bo še oreng oziral, ko bo naokrog hodil. Še Grims beli prašek dobiva pa ni nič takega naredil. Tip je res neprebavljiv, če bi jaz živela na Zrinskega cesti bi naredila tole: ( ampak, ker ne živim vzemi to za fikcijo ). Zbrala bi zgoraj omenjene interesente, ki bi ga v temačni uličici zagrabili za kravatlc, zalepili na steno ( seveda bi se še krvavo useknil ) in mu zagrozili naj se briga za svojo ulico ako mu je život mio. Vse skupaj bi posnela in dala na YouTube v slow motionu z glasbeno podlago komada The Torture Never Stops Franka Zappe. Sigurno misliš, da sem neka sadistka ( morda sem, ampak samo kadar gre za pravico in kadar začutim hudiča v bližini ). V bistvu ta komad mi je ostal v spominu zaradi super basov ( ko ga razpališ na dobrem ozvočenju ) in klavirja ( tremolo effect). In po tem, ker sem si tudi živo predstavljala kaj kaj vojaki počnejo z žensko.
  Za konec še to: mislim, da si Jarc zelo želi dobiti na gobec, on želi postati mučenik. Verjetnobi umrl za stvar. Vatikan bo sigurno hvaležan za ulico, in morda se bo nekoč kakšna ulica imenovala po blaženem Mihaelu Jarcu.

 2. nurudin pravi:

  ha, ha, ha!

 3. dahvor pravi:

  hehehe…pa ja ne zastonj, tam pa tam piše, da je krizno obdobje, za poceni korist pridobit, zaslužit, vzet, zatret, na novo postavit, tudi izgubit… najbolj primerno – samo to je treba razumeti in postane jasno vse, skoraj vse…ma sem si prav Muffin man dal poslušat… po lastni dizajn…sicer bolj piše v hrabrenje delničarjev, bl v takih časopisih, kakor pa kaj v laboratoriju se kuha, to pa v drugih bolj specializiranih, se piše…na sem ga kar dvakrat poslušal zadrugoma in po koščkih vse prebral, dokler Zappe nisem opazil sem nezainteresirano preskakoval…sem razmišljal, če je prav, da se reče – gor vstani – se mi zdi da je dovolj vstani – a se lahko še kam drgam, kot gor vstane…dol se pada, je pa zanimivo na sredi stat, če je ravnoteža, dovolj dolgo, če se vrv ne maje, oblaček kotali … odvistno kje se Človek točno v sredini vidi…in ker gibanje je, je vse gor-dol-gor-dol…in tako na sredini nobenga ni, vsaj malo dlje, vse se vrti, je vseeno lepše od gor -dol, reč…če bi na študentu in na valu 220, pametne Slovence poslušal bi vedu, da kvantno stanje teče na več nivojih…se pa vsi samo s polpametnimi ubadate in, če se zmeri, se enga določi-zmeri in vse ostale pozabi.
  sicer tle sem se nauču, da po poljanski hodit je brez smisla, sem tako že 67 začutil…sem bil enkrat u kafiču, potem še, u kleti točno tri minute, okrog poldne in nisem imel besed…hehehe…in peglzn in činkole sta bla skozi nabita, čez dan – ooo to so bli cajti…uuu privatne si bom pa sam zdej spomine zavrtu, jih je u tem koncu kar precej, dosti zanimivih Ljudi, je tam okoli stanovalo…med lublanco in ljudsko kuhinjo.

 4. chef chef pravi:

  A je bilo od Jarca sploh že kaj koristi? Kdo voli tega bukseljna? Je mogoče, da provincialc kot je on pride v mestni svet največjega slovenskega mesta? To je še huje kot Jelinčičevi volilni rezultati v Mariboru!

  Kar se mene tiče, je pa tudi 9 in 25 evrov za zamenjavo dokumentov preveč. Ne samo, da boste izgubljali čas, še težave boste imeli. Preden se bodo poštarji navadili, pa preden se boste vi navadili…

 5. 1tastar pravi:

  Pa kaj. Dokumente bi v vsakem primeru morali zamenjati, ker je tudi dosedanje ime napačno. Nikola se je pisal ZRINSKI, ne pa ZRINJSKI!

  Pa Titovo so tudi ne samo preimenovali, pač pa celo preštevilčili na tri nove ulice oz. ceste. Pa je bil Tito bolj znan Hrvat kot Zrinski.

 6. Marko Crnkovič pravi:

  Tastar: Ne samo siten, tudi nepismen!

 7. Robert pravi:

  Zrinski je bil hrvaški domoljub in madžarski pesnik, ki je svoje življenje posvetil ohranitvi evropske in krščanske civilizacije predvsem s tem, da se je uspešno upiral Turkom, pred katerimi je branil tudi slovenska ozemlja.
  Žal se je vpletel v politične intrige, ki z njegovimi ideali niso imele veliko skupnega in se ga očitno na Poljanah držijo še danes.
  Kot veren človek spoštujem Zrinskega. Spoštujem pa tudi Janeza Pavla II, ki je bil vsekakor ena najpomembnejših figur 20. stoletja in je imel odločilen vpliv na propad enega totalitarizma in vsaj podprl osamosvojitev Slovenije.
  Spoštujem pa tudi gospoda Marka Crnkoviča in vse prebivalce bivše Zrinske ulice ter sem pripravljen takoj donirati 5€ v sklad za kritje stroškov za zamenjavo dokumentov. Vabim tudi ostale, da se mi pridružijo po svojih možnostih.
  Prosim, da mi sporočite številko TR.

 8. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Robert: V bojih proti Turkom se je odlikoval Nikola Šubić Zrinski, ki je bil ded “našega” Nikole Zrinskega.

 9. Robert pravi:

  Ne izključujem možnosti pomote in se opravičujem .
  Bral sem:
  http://hr.wikipedia.org/wiki/Nikola_Zrinski
  in lahko, da sem zamešal.
  Na ostalem vztrajam.

 10. Zrinski Zrinjski pravi:

  Kaj je potem? Zrinski ali Zrinjski?

 11. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Zrinski je hrvaško, Zrinjski poslovenjeno.

 12. Žogca pravi:

  Jaz se proti preimenovanju ulic. Nisem vedela, da se to še počne, tam med letoma 1991 in 1995 se je množično. Mimogrede, sosednjo ulico vsi mi domači še vedno kličemo s starim imenom, nedomačim nič jasno, ko jim kaj razlagaš. Popolna zmeda.

  Je pa res zanimivo, če mu je novo ime tako zelo všeč, zakaj ga ni raje dal svoji ulici, zakaj je izbral sosedovo. Vidim, da tega Jarca plačujemo za zelo koristno delo.

 13. nevenka nevenka pravi:

  Tudi meni tale zadeva s preimenovanji ulic ni nič všeč. Poleg težav z dokumenti dela tudi siceršnjo zmedo. Jaz še sedaj ne vem kje točno je Slovenska in Dunajska. Moja mama še vedno govori o ulici Svetega Petra, menda gre za Trubarjevo…tudi z nekaterimi trgi je tako.
  Prav neprijetno.

 14. Žiga pravi:

  Zanimiv zapis z eno pripombo: Zakaj naj bi bil nekdo, ki se zavzema za preimenovanje ulice po JP II “verski fanatik”. In zakaj naj bi bil sklep mestnega sveta, v katerem večine prav gotovo niso imeli “verski fanatiki”, manipulacija? To dvoje daje prostor debati v smeri (a) da mora biti cerkev izločena iz države ali pa (b) da se proti cerkvi nič ne sme napisati.

 15. Žogca pravi:

  Žiga, če bi jaz, na primer, napisala, da bi Titova cesta morala ostati Titova cesta, bi se jih našla tukaj vsaj deset, ki bi mi napisali, da sem komunistka. Ista stvar. ;-)

 16. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Žiga: Izraz verski fanatik je tukaj uporabljen metaforično kot oznaka za nekoga, ki je pripravljen storiti več kot sme ali kot se spodobi – recimo manipulirati –, da bi dosegel svoje religiozne cilje. Naprimer Jarc in romarji z Dolenjske.

  Manipuliral je Jarc, v komisiji MS MOL pa so samo ljudje, ki se jim s tem ne ljubi preveč ukvarjat. Vem iz prve roke – od Petra Božiča, ki to prizna.

  Saj pravim, da sem s preimenovanjem sprijaznjen – tudi zato, ker spoštujem (sem spoštoval) JP2. Ko je bil tukaj (drugič), sem se mu pustil brez rezerve fascinirati. (“Oprosti mi, papež!”) To preimenovanje mi ni všeč zato, ker je bilo izpeljano na tak podmukel način. Nisem pa proti, da ima tudi RKC kakšno besedo pri poimenovanju ulic.

  Žogca: Če res misliš, da bi Titova morala ostati Titova, potem si res komunistka. Tvoja primerjava je deplasirana.

 17. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  PS @ Žiga: Raje bi videl, da bi preimenovanje predlagala RKC kot pa en X Jarc!

 18. Žogca pravi:

  Napisala sem, če bi, na primer, jaz napisala …

  Torej nisem napisala. In ne, ne mislim.

  Ampak prav sem pa imela. Očitno. Ker si mi napisal, da bi v tem primeru bila komunistka. In če misliš, da v Sloveniji število ljudi, ki častijo Tita, znatno manjše od števila tistih, ki častijo pokojnega papeža, se krepko motiš.

 19. Nordstar pravi:

  Zelo korekten zapis. Konkretno ne morem napisati nič, le skromno mnenje, da bi pri imenovanju in preimenovanju ulic morali upoštevati širše mnenje. Glas ljudstva konkretne ulice pa bi moral imeti večjo težo.
  V zadnjem času me precej moti, ko se govori o postavitvi “mesarskega” in prenovitvi “mrtvaškega” mostu. Tudi na Smrtnikovi in Pokopališki ulici jaz ne bi preveč z veseljem stanoval. Slovenski cesti pa jaz še vedno rečem Titova. Je to komu sploh mar?

 20. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Žogca: Seveda vem, da ima Tito bistveno več fanov kot JP2. To samo dokazuje, da je komunizem zaslepil več ljudi kot RKC.

 21. Jasna pravi:

  Praviš, da ste Slovenci sitni in da se prepirate zaradi vsake fige od spremembe, ki vas utegne doleteti. Ne, ne bi rekla. Slovenci ste v redu in ste lahko za zgled drugim. V Zagrebu bojujeo prave boje, ker oblasti želijo spremeniti Trg maršala Tita v Kazališni trg. V Moskvi so že utrujeni od šaraufanja tabli Komunistična ulica dol, Solženjicinova gor in obatno vse seveda spremljajo protest s transparenti. Slovenci ste prav zgleden narod.
  Pustil si se fascinirati papežu? No v RKC sem tudi spoznala nekaj čudovitih ljudi ampak…, če se spomnem predstavniki kakšne organizacije so imam pomisleke. Moti me ta razkoš, bogatstvo, zlato. Pa ta nova Biblija luksuzne izdaje, ki stane bajne denarce in zraven katere dobiš rokavice za listanje. Na Hrvaškem so jo že pokupili nogometaši in ostali celebrity. A si je te zadave Jezus tako zamislil? no zadnjič je celo tvoj komentator neki modročrkar Safet-beg bil navdušen nad Sajetom. Tako sladko sem se mu nasmejala, glih je to Sajetovo mnenje. Saje papagajsko trambulja tisti kar narekuje Vatikan. Vatikan se je odločil, da ga ne moti džamija , ne pa ubogi Saje, ki je lahko čisto vredu dečko. V bistvu celo dvoumim, če so tako v redu, ko pa so predstavniki organizacije, ki ne spoštuje evangelija.

  Jarcu pa sporočam, če bere, da v Zagrebu imajo Ljubljansko ulico in da otroci moje žlahte hodijo v oš Ivana Cankara. To še nobenemu do zdaj še ni padlo na pamet spreminjati pa Hrvati slovijo za večje nacionaliste od Slovencev.

 22. Jasna pravi:

  Marko: Meni so neki precej stari sorodniki, ki so farški a pošteni ( vsi moji soroniki so farški ) pravili, da je Tito imel neverjeten in prirojen posluh za malega človeka. Morda je revščina v kateri je živel na njemu pustila tovrstne “posledice”.Njemu so celo čisto navadni delavci in ljudje pisali pisma o krivicah, ki se jim je zgodila in on je probleme od nekaterih reševal na osebnem nivoju. Ljudje so ga resnično imeli radi in noben jih ni prisiljeval z nožem na vratu, da mu sestavljajo pesmice kot: druže Tito mi ti se kunemo…pravijo, da je to bilo iskreno. Tako so mi povedali.

 23. 1tastar pravi:

  Je pa še nekaj simboličnega v tvoji “poslovenjeni” odločbi. Zrinjskega so črtali možje s Frankopanske ulice.

  Pa še številka na tvoji fotografiji ni ista.

 24. Jasna pravi:

  Možgani so izprani enim kot ta drugim fanom Titovim ali papeževim fanom, zato jih ni treba tako resno jemati. Spomnila sem se na luksuzna Biblija na Hrvaškem ( z belim rokavicami ) stane 16.000 kunića. Mo’š mislit vjera u rukavicama sem si mislila, ko sem to zagledala. Nekateri nogometaši so pokupili po več izvodov. Jesus bi jim je tako razmetal, kot je razmetal mize pri farizejskim templjem. Nekateri Kristjani so hujši hinavci kot Hal v 2001.

 25. Darja Hughes pravi:

  Eh, MC, ne benti, no, tale papež je bolj slaven od Zrinjskega. Šele sedaj imate pa res eminenten naslov. Malo si moraš razširit obzorje, da prodreš v sfero izven vsesplošne slovenske ideološke ozkosti, ki te obdaja. Ne glede na tvoj osebnostno naravnanost do vere ali RKC. Objektivno gledano je JP v svetovnem merilu faca, pa ni važno kaj mislim jaz, kaj misliš ti in ostali. (Slovenčki….) Jaz bi se bolj bunila, če bi morala živeti na kakšni “Titovi cesti”, na primer.

 26. Marko Crnkovič pravi:

  Glej, Darja, saj pravim, da me ne moti sam papež, moti me samo način. Naslov je zame nekaj takega kot del notranje opreme. Že jaz ne bi menjal naslova po dveh letih, kaj šele sosedje po desetih, dvajsetih, petdesetih. To je tako, kot če bi Jarc prišel v mojo dnevno sobo in rekel, tako, zdaj boste pa zamenjali tapete. Ali pa to z espaceom: zelo si želim ta avto, ampak na živce mi gre, da mi ga Renault vsiljuje.

 27. Janez Janez pravi:

  Referendum za močvirnike. Polovica vseh ulic po Crnkoviču, polovica po Jarcu, da končno vidimo, koliko močvirnikov je res Slo…ič,ič čevičev.
  Kakšen trapast blog z mano vred.

 28. Darja Hughes pravi:

  Štekam.

 29. Oskar pravi:

  Parmovo v Jarčevo,tam pa minaret.

 30. Fritz pravi:

  Janez, Janez.. ne sekiraj se, nekoč boš vse štekal… do takrat pa Volk in sedem kozličkov, Rdeča kapica,…

 31. olna pravi:

  Marko pod 20,

  huh, kapo dol pred komunizmom. Niti ubogih 100 let ni zdržal, pa je zaslepil več ljudi kot RKC?

 32. olna pravi:

  Jasna,

  Hal ni bil zahrbten. Je bil samo programiran.

 33. Janez Janez pravi:

  Fritz, tisto štekanje se nanaša na prispevek MC-ja, ki mora nekaterim večkrat razložit kaj misli s svojim prispevkom. Grozljivke z umori kot so Rdeča kapica etc. pa ne presegajo poimenovanja ulic kjer živi v podrtijah nekaj pozabljenih in sem pa tja kakšen samozadovoljen Ljubljančan.

 34. Jasna pravi:

  Še nekaj sem se spomnila. Jaz bi predlagala, naj se Zarnikova ulica preimenuje v Homeinijevo. Koliko vem Muslimani nimajo “vrhovneg štaba” tako kot Kristijani Vatikan ampak vseeno bi bilo malce bolj multikulturno uravnoteženo. To bi podpisali vsi Muslimani i levičarji. Janković bi bil takoj za, ker kolikor vem se nobena ulica ne imenuje po kakšnem pomembnem Muslimanu pa naj se Jarčeva.

  Čudno, da te ideološko poimenovanje ulic ne moti? Tebe ziher fascinira vsak, ki ruši komunizem pa magari je to papež? Morda je JP2 fizik, matematik ali pa kaj podobnega, da jaz tega ne vem? Kako te lahko fascinira predstavnik tako totalitarne organizacije kot je RKC. Meni je bolj kul Benedikt ( z Muslimani se prepira in se je družil z Oriano Falaci ) vsaj dolgočasen ni.

  Olna: Hal je hinavec in pika in to veliki. Zakaj je hinavec me niti ne zanima.
  Tito je bil všeč revnim in bogati so ga sovražili. Ker je RKC bogata in ker se je bala za nagrabljeno premoženje ga je sovražila tudi ona, čeprav sta komunizem in Jezusov nauk so v svojem bistvu zelo podobna.

 35. Vanja pravi:

  Zadnjič sem videla Jarca na tržnici in me je resnično zagrabilo, da stopim do njega, in ga, mati dveh otrok, v štiklah, z vso močjo s pestjo vsekam na gobec. Seveda se želji nisem prepustila, ker sem kao civilizirana in kao socializirana-vnedar želja še vedno navzdržno tli v meni.
  In jah, agresivni muslimani, ki so strah in trepet ubogih, oštenih Evropejcev…tudi oni ničesar ne naredijo v tem pogledu, ker Jarc se je po tržnici sprehajal povsem brez skrbi. Ker ga nisem na gobec, sem samo na ves glas komentirala mojemu možu naj si pogleda tega kmetavzarja….Amapk pravo zadoščenje bi bil šele šus na nos. zakaj sem tako nasilna, verjetno sem Bosanc.

 36. jinx pravi:

  Vanja, dobro si napisala. Res si kao civilizirana in kao socializirana. Poudarek na kao. :lol:

 37. jinx pravi:

  ….in odseli se v civilizirano Bosno, ali pa Iran. Pusti ti ta slovenski srednji vek. Ni to zate :D

 38. neža pravi:

  Zelo zanimiv zapis in komentarji, seveda. Malo bolj inteligentno od večine … Ponavadi niti ne berem kaj dosti, ampak Marko Crnkovič – kapo dol …
  Pred kratkim se je neka pomembna politična osebnost (se opravičujem, ker ne vem več, kdo je to bila, vem samo, da je bila ženska) razburjala, da pa je že menda presežena delitev na farške in komuniste … pa še vedno čisto pri vseh komentiranjih nazadnje pride na to. Če bo govora o hokeju ali o številu hrastov v bližnjem gozdu … vedno! Na žalost so zraven tudi žaljivke. In to je napaka. Ne v dejanski razdeljenosti.
  No, hotela sem reči, da lepo, da jih tu (zmerljivk namreč) ni (dosti).
  Sicer pa, da ne bom tako z distance komentirala; tudi meni se ne zdi prav, da se preimenujejo ulice, ki imajo že od nekdaj enaka imena. Čeprav si ne znam predstavljati, če se je upal tako kdo oglasiti okoli leta 45.
  Glede na to, da nova naselja še vedno rastejo, bi se že našla kakšna ulica, ki bi sprejela to čast, da bi se imenovala po, po mojem mnenju, res izrednem papežu.
  Takole argumentiran ugovor proti preimenovanju me niti malo ne moti, moti pa me, ko so nekateri apriori proti vsemu, kar je cerkveno, pardon, farško …

 39. Vanja pravi:

  jinx o madona, poanto mojega zapisa si dojel na globjem nivoju, tam doli pri mehurju. Bravo Naši!

 40. Tomica Tomica pravi:

  1tastar – a se je Tito deklariral za Hrvata?

 41. Fritz pravi:

  Janez Janez… vzamem nazaj.

 42. Aja pravi:

  ” … Objektivno gledano je JP v svetovnem merilu faca, pa ni važno kaj mislim jaz, kaj misliš ti in ostali. (Slovenčki….) … ”

  A to objektivno gledano pomeni, da se je stehtalo, izmerilo, ali kako drugače “objektivno” določilo, res me zanima ta znanstvena veda, ki ti pove, kako se objektivno določi kdo je faca – seveda se postavi tudi vprašanje o definiciji pojma faca, ampak zakaj pa bi bili natančni …

  Če bi poimenovali ulico na marsu, bi o tem odločali marsovci, nekako logično se mi zdi, ampak po tvoje pa to ne drži, važno je kaj drugi mislijo o tem, ne tisti, ki se jih zadeva neposredno tiče, zanimivo

 43. Janez Janez pravi:

  Aja, lepo te prosim, definicija faca je že določena. Poglej avatar MC-ja kot, da bi prišel iz prvega srečanja anonimnih alkoholikov. Vendar je ravno v tem point.

 44. Klemenko pravi:

  Ni bil samo Zrinjski literat, papež je bil tudi. Bil je vsestranska osebnost, poliglot, dramatik, filozof, pesnik, igralec, zato moramo vedeti, da nimamo ulice po katerem koli papežu. Za nekatere je nekdanji papež zgolj simbol katoliške cerkve, kar jih moti že tako ali tako, da potem kot papige ponavljajo nekaj, kar so slišali od raznih partijskih veljakov.

 45. Žogca pravi:

  Janez Janez, lahko vidimo tudi tvojo fotografijo, vso tvojo lepoto?

 46. Aja pravi:

  A ni zelo jasno kaj izraža MCjev avatar?

  … vsi mislijo da sem sam en tak mehek mamin sinček,
  ampak zdej bom eno tako slikico napopal gor da bo zgledalo kokr da sem en tak mačo, brezobziren, ja pa še brado bom mal privzdignu, pa ustnice stisnu skupaj, tko da se bo vidla moja cinično intelektualno superiornost.
  Jim bom že dal maminega sinčka …

 47. Aja pravi:

  se hecam, se hecam

  no kakšne asociacije mate pa drugi, ko se zazrete v tisto fotko?

 48. Jasna pravi:

  Aja: MC se nič ne dela zajeban. On je zajeban z sliko ali brez. Zna biti sovražen in to me tako privlači. Nočem, da spremeni tisto, kar imam tako rada pri njemu. Kako ta človek zna lepo pisati in jaz ga znam še lepše brati ( jebi ga, po nekom se moram zgledovati ). Včasih se mi kakšen njegov stavek ali komentar zazdi tako woodyallenovski in se mu smejim kot nora. Recimo o romarjih”….katerih je večina bila, če sem mal hudoben, verjetno prvič v Ljubljani”.

 49. Darja Hughes pravi:

  Jasna, ti imaš pa personality disorder. Si kdaj pomislila na psihoterapijio?

 50. NoMercy pravi:

  Nomen est omen (Jar(a)c v hr = kozel)
  Torej tega gospoda za precednika (cedenje!) Države, pa bomo mogoče postali prebivalci Vatikana.

 51. Jasna pravi:

  Darja: Jaz trenutno imam samo prehlad, ker sem čez vikend prezebla z frendi kadilci zunaj, ravno tako kot Bajaga ko je čakal Tamaro v Moskvi na minus 26. Ne nisem Girl Interrupted. Pa kaj še! Dobro, da mi še nisi naprtila Stockholmski sindrom.

 52. Aja pravi:

  Ispred teatra Bolsoj
  Ja sam te cekao satima
  Tvoj beli hrt Berzoj
  je lajao pred vratima
  Na minus dvadeset i sest
  Moskva je tonula u san
  Ja sam se topio ko sneg
  Kada ga stavis na dlan

  Tamara,cekanje me strasno zamara
  bele noci vetar samara,
  A tebe nema
  Tamara nikad nije bilo tuznije
  Da smo samo malo juznije
  Negdje dole juzno

  A ja sam bio strasno cool
  I nisam padao na fore
  Dal’ je tako bilo hladno
  I mornarima s Aurore

  Ma da si bila lepsa od Neve
  I raskosnija od Ermitaza
  Ne bi te ceko ni Zilbor Beko
  To bi za njega bila gnjavaza

 53. Aja pravi:

  Gilbert Becaud seveda, srbi radi to malo po domače napišejo, ampak jim oprostimo, a ne, Jasna, ker so takoooo šarmantni, Bajaga je že, da se kar topiš zraven, no, res pa je tudi, da je zdej že malo v letih

 54. Darja Hughes pravi:

  Nikar ne mešaj Bajage…. govoriš o mojem osebnem frendu!

 55. Darja Hughes pravi:

  Amapk… Aja! Talent pa tak! To pa ni kar tako.

 56. Vanja pravi:

  jup Bajaga je poseksal kar nekaj mojih znank in prijateljic….se rade topijo v njegovi bližini, očitno. meni ne potegne kot tip, ima pa lep glas. Raje bi imla ulico bajage kot pa Janeza pavla 2. Ampak poanta je vtem, da se imen ulic ne menja kar tako, vsakič ko zmaga drugo moštvo, drugo ime.

 57. blitz blitz pravi:

  Meni se zdi preimenovanje ulic nekaj čisto življenjskega. Ne, da bi jih spreminjali na veliko, ampak občasno do tega pač pride.

  Upam denimo, da bomo nekoč dobili Mandelino ulico (po smrti, seveda) in to naj ne bi bila neka obskurna ulica v novozgrajenem blokovskem naselju v Horjulu, ampak kakšna obstoječa ulica. Itak pa imamo kupe ulic poimenovane po ljudeh, za katere (skoraj) nihče ne ve, kdo sploh so. Denimo Kolarjeva, Mucherjeva, Podmilščakova, če se omejim le na Bežigrad, hehe. Se pač preimenujejo.

  Razen tega se časi in vrednote spreminjajo in sam si ne bi želel živeti v Titovi, Francovi, Pinochetovi ali Maucetungovi. Argument, naj imena ulic in spomeniki ostanejo kot so, ker je to del zgodovine, ne zdrži. Kdo si pa želi imeti mestno hišo na Trgu Adolfa Hitlerja ali parlament na Stalinovi aleji?

  Zato je potrebno vsaj v demokratičnih časih biti bolj previden in ne poimenovati ulic in trgov po spornih osebnostih, kamor sodijo vsi diktatorji od prvega do zadnjega. Meni se zdi grozno, da imamo v najinem rojstnem mestu še vedno ulico poimenovano po črnogorskem pedofilu in klavcu.

  Tu sploh ne gre za Cerkev, če bi želeli ulico preimenovati v Borgiovo ali Ulico Pija XI, bi tudi jaz protestiral. Janez Pavel II je pa nesporna zgodovinska osebnost, ne le kot eden najbolj karizmatičnih vodij katoliške Cerkve, ampak predvsem kot ena ključnih osebnosti pri razkroju komunizma. S čemer se lahko postavi ob bok N.Mandeli in M.L.Kingu kot “grobarjema” rasizma in apartheida ali M.Gandhiju, prvemu imenu v borbi proti kolonializmu.

  Tudi popusti pri izdelavi novih dokumentov, ki si jih navedel, se mi zdijo čisto OK. Pač tako pride.

 58. Jasna pravi:

  Aja: Nikad nije bilo tužnije, da smo samo malo južnije. Negde dole južno. Važno je, da sem jaz skrenila pozornost z dijagnoze, ki mi jih je postavila Darja. In, da komentar 48 razume tisti, ki mu je namenjen.

  Vanja: Glede Jarca smo na istih bregovih, obe bi mu razbile nujšku, glede Bajage pa ne ( kaj si že hotela povedati, da ti na Bajago ne pride?)

  Blitz: Od kdaj se vrednote spreminjajo? Lahko, da so ljudje iz različnih kultur, iz nasprotojočih vojsk pa imajo enake vrednote. Tako kot v Poslednjem samuraju.
  Cerkev je tudi totalitarna organizacija v kateri ni dovoljeno izražati svoje mnenje. Ko je to naredil Vekoslav Grmič so ga takoj nogirali. Če se ulice poimenuju po ideologiji so samo težave. Kot, da ni zadosti znanstvenikov, kniževnikov, glasbenikov… In, če to zakuhal Jarc naj plača iz svojega žepa, ker stanovalcem ni bilo do sprememb na Jarčevo komando. Če bi pobudniki spremembe morali plačevati iz svojega žepa ne bi bili tako ažurni.
  Kdo si želi imeti hišo na Trgu Adolfa Hitlerja? Ah, Blitz kdo pa kej? Skinheadi, ekstremni radikalci najde se, najde za nekatere je Hitler fejst pob.

 59. Kristina pravi:

  zanimiva informacija…živim na tej cesti pa nisem vedela da se bo oz. se je preimenovala …mogoče sem slepa in ne vidim kakega zelo opaznega obvestila…

 60. nurudin pravi:

  bajaga je antišarmanten. bajaga je preprosto medo, ki je napisal dobro pesem o januarju, ki je prišel po smederevski poti.

  jasna, tvoji izpadi, čeprav mi je beseda izpad antipatična, ker jo pogosto povezujejo z menoj, so preprosto neverjetno. so cute + hillarious. npr. ta o poslednjem samujraju. to sem moral povedati. ne, ne mislim, da bođ zaradi tega imela islam rajši.

 61. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Blitz: Pametne misli.

 62. Dajana pravi:

  Blitz: A bi raje živel na Ulici Dajane Babič ali na Ulici Marka Crnkoviča? :evil: Uf, tudi, če bi dobila Nobelovo nagrado, res, prosim, da ne bi kdo ulice po meni poimenoval. :(

  Hej, nehaj že Titija metati v isti koš s Francom, no. Pa s Stalinom, pa s Hitlerjem. A se nismo že zmenili o tem? Sicer pa bi jaz vse Titove ulice preimenovala. V ulice: Pod hrastom. Pod kostanji. Med brezami. Ali po planetih. Zakaj morajo biti ulice po ljudeh??? In seveda po moških. Slovenija je enostavno premajhna za to. :( Pa pismo… Kaj pa dvigovanje spomenika Drnovšku pol leta po smrti… Jao. Pri nas so ljudje tako obremenjeni s politiki, da po smrti pokažejo spoštovanje, ker jih je za življenja strah pokazati rešpekt. Jaz bi imela raje tako kot v Ameriki. First avenue, Second avenue…

  Ajt.

 63. Pris Pris pravi:

  Dajana, “drevesne” ulice so že v Murglah. ;)

 64. Dajana pravi:

  Ja vem. :) Pol bi pa bilo treba izumit kakšne vodne: Savska, Dravska ali cvetlične. Ali planinske. Ali živalske, no. ;)

 65. blitz blitz pravi:

  Dajana, najprej moraš umreti :wink: potem pa bomo poskrbeli, da boš dobila eno fino ulico, v kateri ne bo bordelov in sex-shopov. :wink:

  Kar se tiče maršala, ga pa nikoli nisem metal v isti koš s Stalinom in Hitlerjem. Sem ga pa pred letom in pol statistično obdelal na svojem blogu in je čisto primerljiv s Francom in Pinochetom.

  Drugače bi se pa jaz pri poimenovanju ulic najraje zgledoval po Bavarcih – v Waldperlachu, južnem delu Münchna, so imeli cel kvart s pravljičnimi ulicami: Schneewitchenstrasse, Rotkäpchenstrasse, Froschkönigstrasse, Dornröchenstrasse in podobno. Skoraj smo najeli hišo na Puppenstrasse. Hiša je bila bolj tko, ime ulice pa sem si za vedno zapomnil.

  V našem kraju so bili kvarti razdeljeni po tematikah: mi smo živeli v skladateljskem okolju: J.S.Bach, Verdi, Beethoven, Glück, … Potem smo imeli še slikarje, ptiče (Schwalbenstrasse, Spatzenweg), političen pa je bil le kvart izgubljenih ozemelj (Sudetenstrasse, Ostpreusenstrasse, …). Jaz bi bil takoj za to, da se to uvede tudi v Sloveniji, ampak mi bi se še pri pravljičnih imenih skregali, ker bi Svetlana Makarovič zahtevala za svoje junake vse taboljše ulice.

  Naša šola, poimenona po vosovcu dr. Vitu Kraigherju, bi se lahko poimenovala v OŠ Ele Peroci, ki je živela v sosednji ulici, ki bi se namesto Žolgerjeva lahko imenovala Ulica Muce Copatarice.

 66. Dajana pravi:

  Joj, kako lepo. :) Jaz bi živela v Ulici Sneguljčice in sedmih palčkov. Ali pa v Ulici Blejskega jezera. Ali pa… A mamo mi tut kašne skladatelne? Al mamo samo partizane pa farje? :shock: Uf, ne morem se nobenega spomnit. Jure Godler pa je še živ. :)

 67. Jasna pravi:

  Nurudin: tole z samurajem je moja ponesrečena primerjava. To, da imam izpade si dobro ugotovil.
  Blitz: Jaz ne bi preveč izpostavljala vrednot z poimenovanjem ulic. Preimenovanje ulice odobri neka komisija in to nema nobene zveze z vrednotami v širem smislu ( univerzalnim, tradicionalnim ali kulturnim ), ker so to preveč interne zadeve.
  Meni se zdi, da bi tisti g. Jarc, ki je predlagal spremembo ulice z JP2 z rušiteljem komunizma bil prav odličen komunist. Vse bi štimalo in disciplina bi bila na nivoju. Nema trte-mrte.

  Ne vem zakaj je RKC tako duhovno neinteligentna in ne predlaga kakšno ulico po svojem uporniškem škofu, ki papežu ni hotel poljubljati rok Vekoslavu Grmiču. Morda sem v tem pogledu nedosledna ( rekla sem, da ne bi ulice poimenovala ideološko ) ampak, ko bi RKC to naredila bi jo imela veliko rajše.

  Zdaj, ko se Slovenci borijo za južno mejo zanima me ali je kakšna ulica poimenovana po borcu za severno mejo Rudolfu Maistru?

  Gledala sem proslavo ob Dnevu samostojnosti in enotnosti. Predsednik je tako čudno govoril kot, da to sploh ni on. Pogrešala sem tisti njegov raztegajoči naglas. Kaj se mu je zgodilo, da zdaj govori drugače in tako je čuden. Hočem starega Turka nazaj. Kučan se mi zdi boljši govornik.

 68. jomu pravi:

  “katoliban”
  Fundamentalist rimokatoliške cerkve, vendar laik. Značilna zanje sta predvsem agresivnost in dvomišljenje.

 69. Darja Hughes pravi:

  Vanja, Vanja…… ne sodi drugih po sebi. A ti misliš, da med vsi med sabo samo kavsamo? Očitno poznaš samo poznanstvo skozi seks? No, tem moram razočarati. Bajaga tudi moj tip ni. Kako bedna si! Merry X-mass baby!

 70. Vanja pravi:

  Jasna, ne vem, če mi na Bajago pride, domnevam da bi mi, če bi poskusila, ker je tole “prihajanje” predvsem odvisno od mene same. Največji seksualni mit je, da moški naredijo, da ženskam pride! Ženska se pozna ali pa se ne.
  Ni mi pa všeč kot tip, je že precej v letih za moje pojme, simpatičen dečko ampak kar se mene tiče, nima tiste seksualne energije, ki bi mene zintrigirala, malce je preveč malčen. Ali kot pravi đubre-preveč je medo. Ampak preprost in super dečko, drugače!

 71. Vanja pravi:

  Ups Darja sploh nisem mislila napeljevati, da si imela kaj z njim…se opravičujem, če je tako izpadlo. Ampak takoj, ko slišim za Bajago, mi pade na pamet to s koliko ženskami je spal, ker poznam različne ženske na različnih koncih sveta, ki so saple z njim. niti slučajno pa nisem mislila, da ga poznaš na takšen način tudi ti Darja. In ne , ne poznam samo poznanstvo skozi seks. Ampak OK, tukaj si prehitro štartala z rafalom. Drugače pa tudi tebi Vesel Božič, draga Darja, čeprav mi nekaj pravi, da nisi to mislia s povsem čistim srcem. Amapka za nas nekristjane in kristjane je Božič (nekoč tudi poganski praznik) lahko čas, da se pozabi na vse zamere? Pri Židih je to Jom Kupur, nekaj takega…..se mi zdi, super praznik, za osebnostno čiščenje ne? Torej vse lepo tebi in tvoji družinici, da bi se še naprej imeli radi in bili srečni in predvsem zdravi!

 72. Vanja pravi:

  jomu, super izraz. kako bi pa poimenoval na primer militantne protestante?

 73. jinx pravi:

  Vanja, a si ti sex poročevalka, al kaj? Katere tvoje frendice so pa fukale z Bajago? A si včlanjena v društvo dežurnih prasic? Mislim,…. wtf?

 74. Vanja pravi:

  jinx a mi lahko pošlješ listo o čem smem pisati ali ne? klepet je pač nanesel na bajago, omenila sem moje frendice, seveda ne po imenu, Bajaga je pa Bajaga, javna osebnost in nikoli preveč diskreten-torej nisem povedala nič novega, da bi mu s tračem “uničila” življenje.
  A si ti včlanjen v društvo za nadzor dežurnih prasic ali kaj?

 75. Vanja pravi:

  in zakaj že delaš reklamo za 24ur.com? jinx?Očitno te seks poročanja vendarle zanimajo. Uh tale je svet poln nekih dvoličnih revčkov!

 76. Darja Hughes pravi:

  Jasna, sama si pišeš diagnoze, jaz samo berem. Med drugim : “Zna biti sovražen in to me tako privlači. Nočem, da spremeni tisto, kar imam tako rada pri njemu.” ( ????? ) Čakalnice psihoterapevtov so polne takšnih primerov, kaj ti naj rečem?

 77. Jasna pravi:

  Vanja: Če je Bajaga v letih, to pomeni, da je izkušen in kaj me leta brigajo ne mislim se z njim poročiti, ker bi me predolgo moral v grobu čakati.

  Jinx. Kaj si čuden? Če Vanja kaj reče ali ne v zvezi Bajage že vrabci na vejah čivkajo da so rockeji lahki tipovi. Za razliko od….

  Darja: Zakaj je ta stavek nenormalen in potreben psihoterapije? Kako psihijatri vedo kaj je normalno kaj pa ni? Razen, če ne gre za skrajnosti ( potem tudi jaz to vem, ko gre za skrajni slučaj ). Vidiš, meni je ta stavek čisto normalen, kako dokazati nasprotno? Kaj je narobe, če mi všeč beseda “šarf”. Ne vem kako naj ti pojasnim? Mogoče ti se bo kaj bolj svitalo, če si zavrtiš besedilo čudovitega komada (in glasbene teme ) od Stinga in Police – Warpped Around Your Finger.
  Od nekdaj so me živcirali psihijatri, ampak kako me šele živcirajo amaterski psihologi, zakaj je teh tako veliko? Tvojo diagnozo sem dojela kot zezancijo in jo nisem vzela resno. Ni valjda, da misliš resno?

 78. Darja Hughes pravi:

  Jasna, morda imam premalo smisla za humor v naketarih zadevah. Očitno, ;)

 79. Aja pravi:

  Jasna, saj poznaš tisti vic, ko psihiater pacientu kaže najrazličnejše stvari, on pa zmeraj reče da gre za sex, al nekaj tadzga, tako bo tudi Darja zmeraj brala v tvojih vrsticah tisto kar bo videla skozi svoja karšne koli že barve, očala, ne glede na to kaj boš napisala, zato se nima smisla sekirat

 80. Jasna pravi:

  Za mene pogruntat človek res ne potrebuje takšna in drugačna očala. Jaz ne bi bila jaz, če ne bi bila provokativna. In v resnici večinoma gre za seks ( prej ali slej ).

 81. blitz blitz pravi:

  Jasna, ti se pa ne pustiš ignorirati, jel’? Ne moreš vendar primerjati Grmiča z Janezom Pavlom II. Grmič vendarle sodi med smrtnike z omejenim vplivom in se mi ne zdi potrebno, da bi dobil ulico, tako kot tudi ne Rode ali Tomažič ali kakšen drug škof. Z izjemo Slomška seveda.

  Res pa bi si najbrž Grmič prej zaslužil ulico od večine obstoječih poimenovanj, za katere sploh nihče ne ve, po kom so poimenovane. Zakaj RKC ne predlaga Grmičeve? Saj RKC vendar ne predlaga nobenih imen ulic, zakaj bi torej predlagala Grmičevo?

  Dajana, partizani ali farji? Dobra ideja, bom naredil naslednji blog na temo poimenovanj ljubljanskih ulic, pa bomno videli, koliko je umetnikov, koliko revolucionarjev, koliko krnekih in koliko farjev?

 82. 1tastar pravi:

  40.Tomica: Tito se nikakor ni mogel definirati za Srba, ker je srbsko naglašal približno tako kot muslimani slovensko.

  Verjetno se obrača v grobu, ker so ga pokopali v Beogradu.

 83. 1tastar pravi:

  Se pa globoko strinjam, da Kurilniško ulico preimenujejo po kakšnem Talibanu. Na primer JARAČEVA VODNA ULICA

 84. MM pravi:

  Me zanima če se bo pisec teh besed obregnil v to kako bodo morali ljudje na novi jankovićevi Titovi menjati dokumente :)

 85. Kavelj 22 » Arhiv Bloga » Schneewittchenstrasse pravi:

  [...] času – najprej predlani ob preimenovanju ljubljanskega letališča, letos pa ob preimenovanju Crnkoviča ulice v Ulico Janeza Pavla II ter ob poimenovanju ene od ljubljanskih vpadnic po nekdanjem diktatorju. Debat je bilo ničkoliko, a [...]

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.