82 metrov rente

Sreda, 14. januar 2009

Danes sem za kosilo skuhal piščančjo obaro z žličniki alla mamma. Piščančja je bila v dveh pomenih: dobesednem in v tem, da sem kot učenec piščanec presegel učiteljico kokljo. No, preden sem začel čistiti zelenjavo, sem si za olupke odtrgal stran iz Dnevnika, ki se valjal v kuhinji. Šele potem sem opazil svojo kolumno. Nisem si premislil.

Zelenjava

Dobitnik zlate medalje na olimpijskih igrah v marginalni disciplini lahko postane narodni junak samo v Sloveniji. In samo v Sloveniji je možno, da takemu junaku njegov novo pridobljeni status do te mere stopi v glavo, da začne sanjariti o doživljenjski državni renti. Ta bi mu naj po njegovem pripadla zato, ker je nekega lepega dne v Pekingu orodje vrgel 82 metrov in dva centimetra daleč.

Met kladiva je približno tako bizaren šport kot sinhrono plavanje, pa še malo manj graciozen je. Da se nam zdi nekaj atletsko normalnega, je posledica dejstva, da je olimpijska disciplina že od leta 1900. Komično estetske užitke ob spremljanju te discipline — ko se mišičasti debeluhi kot plešoči derviši v kratkih pajkicah vrtijo okrog svoje osi ter vihtijo in lučajo kroglo na žici — prekaša samo suvanje krogle in dvigovanje uteži (po možnosti za ženske). Met krogle s svojo smešno, čeprav elaborirano in na nek način estetsko koreografijo ter osupljivo koordinacijo telesa za gledalce sam po sebi ni dolgočasen, seveda pa ni šport, ki bi ga mogli redno ali kontinuirano gledati.

Resnično veliki športniki niso tisti, ki s fizičnimi sposobnostmi, talentom, vztrajnostjo in samoodpovedovanjem presegajo same sebe in premikajo meje človeških zmogljivosti. Resnično veliki športniki so tisti, ki pritegujejo občudujočo pozornost množic. Tega pa seveda ne morejo doseči, če nastopajo v marginalnem, nezanimivem, nepopularnem športu, in če pri tem niso tudi zanimive, morda celo fascinantne in karizmatične osebnosti, s katerimi bi se množice lahko identificirale.

Primož Kozmus morda ni prav nič manj treniral in se kdo ve čemu odpovedoval kot recimo Roger Federer. Z malo žlehtnobe bi celo rekel, da se je v življenju bolj namatral kot pa kakšen David Beckham. Zdaj pa poglejte, kako je svet krivičen: Becks velja za definicijo metroseksualca, poročen je z ne manj globalno slavno popevkarsko kmetico, menjava klube kot nogavice, zraven pa ne glede na zabite gole vleče na eno tekmo toliko, da bi lahko celemu stadionu plačal rundo piva. Kozmus pa nič: on ostaja skromen fant iz Brežic, ki se bo po koncu tekmovalne kariere — kar je v primerjavi z žalujočimi ostalimi precej pozno— moral nekako znajti in se odločiti, kaj bo počel in kako bo preživel.

Beckhamovo zvezdništvo verjetno ni model družbenega ugleda, kakršnega si zase želi Kozmus. Ampak po mojem ga je turobno razmišljanje v to smer pripravilo do tega, da se je sklenil na tako nespameten način postaviti zase.

Mnogi ljudje, ki se ukvarjajo z manj telesnimi zadevami kot atleti in se imajo za domnevno pametnejše, ne verjamejo, da je v športu prepoznaven kak nacionalni karakter, nekaj nacionalno specifičnega. O, pa še kako je prepoznaven — vsaj pri slovenskih športnikih. Sam ne bi za nobenega slovenskega športnika v zgodovini razen za Roka Petroviča in Zlatka Zahoviča rekel, da sta bila resnično velika športnika v tem, da sta bila ob tem tudi družbeno relevantna kot osebnosti. Leon Štukelj, nedvomno velik človek, je bil legenda v drugačnem smislu. Miro Cerar je bil kot telovadec marginalen, popularen pa samo v kot svetilnik v sivini šestdesetih. Bojan Križaj in Jure Košir bi lahko uživala ta status, a nista bila dovolj močni in zanesljivi osebnosti. Medijsko napihovanje popularnosti Petre Majdič — smučarske tekačice, za božjo voljo! — se mi zdi komična. Vse za promocijo Slovenije! Pripravljeni smo se celo pretvarjati, da smo nacija lokalnih fanatikov iz Lillehammerja!

Model slovenskega športnika je Tina Maze. Luštna in simpatična, preprosta punca s podeželja, vsakih par let se ji posreči dobra uvrstitev, ampak ljudje jo imajo radi, dokler bo z Milkino vijoličasto kapo skakala naokrog. Na nek način so mi bolj všeč ljudje kot Jolanda Čeplak in Primož Peterka, ki sta se na tak ali drugačen način zlomila. Vsaj človeško zanimiva sta postala. Vsi drugi pa drdrajo po igriščih in terenih in delajo doktorate bodisi iz uspehov ali slabe forme.

Ampak hej, kako sem neumen, saj gre vendar za denar!

Prav nič nimam proti, če tudi slovenski vrhunski športniki veliko zaslužijo. Zaradi mene naj veliko zasluži tudi Primož Kozmus. Samo naj ne pričakuje, da mu bo to uspelo kot metalcu kladiva. To bilo enako verjetno kot za slovenske razmere astronomski honorarji literata, ki bi bil nesporno genialen, tiskali pa bi ga v nakladah po tisoč izvodov. Tega v Sloveniji pač ni, ker naša ekonomija deluje v drugačnih velikostnih razredih. Tudi jaz sam bi v kateri drugi, večji državi kot kolumnist v eminentnih medijih zaslužil petkrat, morda desetkrat več na tekst kot tukaj — pa zato ne hodim naokrog in jokam in pozivam politike, da nekaj storijo.

Da pride nekaj takega nekomu na misel, je možno samo v zaplankani, s čimerkoli zadovoljni, od večinoma jalovega individualnega in kolektivnega samopotrjevanja frustrirani deželici enakih med enakimi, kjer prvi hočejo biti zadnji, zadnji pa prvi, in kjer so posamezniki in kolektivi obsedeni od popravljanja krivic do te mere, da so popolnoma izgubili merila, kaj je po drugi strani sploh prav.

Dnevnikov Objektiv, 10. 1. 2009

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Sreda, 14. Januar, 2009 ob 21:52 v kategoriji 93, Dnevnik 2004-.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

97 komentarjev na “82 metrov rente”

 1. erik pravi:

  zanimivo razmišljanje! ampak se sprašujem ali tvoje kolumne bere kater italijan, madžar ali celo kdo tretji? kozmusa pa gotovo vidi kdo drugi!
  kar se pa tiče marginalnosti… mogoče je res marginalen ampak olimpijska medalja pomeni da je v danem trenutku najbioljši na svetu v neki stvari. v tem primeru v športu na olimpijskih igrah, ki si jih je ogledalo veliko ljudi.
  in ja… zakaj pa ne bi imel rente oziroma penzija ali kakor koli imenujemo ta denar? ali nimajo poslanci po končani karieri “nadomestila”, ali nimajo športniki (vrhunski) v drugih državah penzije po končani karieri in ali nima delavec po končani karieri penzije? saj šport je biznis, je denar kot praviš…

  samo moje mnenje. kot bivši profesionalni športnik, ki sem končal šole in se zaposlil kot vsi “ostali”

  lp erik

 2. alenka pravi:

  Tudi če gre za eno nezanimivo disciplino………Kozmus bi lahko od svoje zmage na OI iztržil veliko več, če ne bi bil antipantičen tip. S svojim nergaškim nastopaštvom bo folku ratal tako zoprn, da ga navsezadnje tudi Telekom ne bo več vabil na reklamne nastope.

 3. Tomac pravi:

  ……..marginalnem športu… ???????????!!!!!!!!!!!!!! Ti očitno res nimaš pojma o čem pišeš. Pri vsej svoji razgledanosti bi menda že lahko kdaj slišal sintagmo, da je ATLETIKA KRALJICA ŠPORTOV….in atletska olimpijska zlata kolajna je NAJkolajna sploh.
  Ko ravno omenjaš Federerja…on, pri vsej popularnosti, denarju, pri vseh zmagah, uspehih itd.,itd., ne bo nikoli imel v svoji zbirki tako športno prestižne medalje kot je ATLETSKA ZLATA KOLAJNA….neglede na to kaj ti o tem misliš. Toliko o marginalnosti Kozmusove športne discipline…..ali pa zato zasluži rento ali ne – to pa je že drugo vprašanje….

 4. dfs pravi:

  sam sem sportnik, ampak tole je vrhunsko in zelo realno napisano…podobno razmisljam tudi sam. zal, primoz…

 5. Jasna pravi:

  Jaz sem mislila, da si se premislil, ker se mi zdi da nimaš prav. Če bi napisal bizaren je vsaki šport bi ti nekako oprostila tako pa ne. To okoli smučarskega teka je komično? Čisto vse je komično. Tudi skok s palico je verjetno po tvoje bizaren in marginalen ampak je vseeno z njim možno doseči svetovno slavo. Še jaz, ko se ne zanimam ne vem kako za šport sem slišala za Sergeja Bubko.
  To, da bi ti dobil v kakšni drugi državi petkrat, desetkrat več.. ( madona je samozavsten sem mislila, ravno kot učijo psihološke knjige) hm dober si ampak v večjih državah je še veliko dobrih in takšen status kot ga imaš v tej zaplankani (kot sam praviš) deželici je po mojem težje doseči v veliki državi. Primerjava z športnikom ni posrečena, ker športnikova muka, trud, talent je tudi za domovino, sploh takrat ko se vihti zastava in sliši himna. Ne rečem, da meni ljubi kulturniki bolj športniki ne promovirajo svoje domovine ampak ipak je okoli OI več cirkusa pompa.
  Bojan Križaj ni bili dovolj močna in zanesljiva osebnost? Zakaj ne? Ali je kdaj razočaral svoje navijače tako kot jih je Tina Maze? Ali ni znal lepo govoriti ko je prišel v cilj? Ne morem razumeti?! Tina Maze bo še leta in leta potrebovala, da pride Križaju blizu. Ni fer, da diskriminiraš nekatere športe in potapljaš

 6. wrench pravi:

  Marko, tokrat se lahko samo strinjam. Tudi jaz menim, da si naj Primož tole rento nekam zatakne. Tudi mene sposobnost vreči kos železa na žici najdlje na svetu niti malo ne gane. Mnogi ne potrebujemo nadomestnih (športnih) junakov, ki nam bodo blažili frustracije lastnih neuspehov, in večina se nas mora za prisluženi denar pošteno namučiti, “rento” pa si prislužimo šele v razmeroma visoki starosti, ko nam ostane bolj malo življenjskih radosti.

  Tako močnega fanta bi res bilo škoda za rentno lenuharjenje v svojih zgodnjih srednjih letih. Njegove mišice bi prišle zelo prav pri delu na kakšni kmetiji, pri razkladanju tovora ali pa v rudniku.

 7. Jasna pravi:

  …Primoža Kozmusa. Drugač, zadnjič sem po TV-ju videla Beckama na tiskovki iz Milana izgleda kot kakšen kmet iz slovenske zidance( Bono tudi, še plastični oranžni špegli ga ne rešijo), da ne bi pisal, da je samo Vicky kmetica ali pa Primož Kozmus.

 8. Marko Crnkovič pravi:

  Tomac: Atletika je res kraljica športov, ampak met kladiva ostaja marginalna disciplina. In ta s Federerjem je pa močna! Saj si že slišal kdaj za grand slam, a ne? Obstajajo športi, ki ne rabijo olimpiade.

 9. Marko Crnkovič pravi:

  Jasna: Nisem napisal, da je Kozmus kmet, ker ne mislim tega. Beckham pa je — čeprav ne kot iz slovenske zidanice.

 10. Rado Rado pravi:

  Eh Crni,
  te kolumne bi se pa raje vzdržal. V njej si pokazal toliko elementarnega neznanja o človekovekih dosežkih, da ne uporabim še močnejšega (Svetlaninega) slovenceljstva, da se mi polemika s tabo niti ne zdi smiselna.
  Le tisto svetopisemsko lahko ob tem zavzdihnem: Blagor ubogim, . . . .

 11. Robert pravi:

  Spretno ampak za moj okus nekoliko preveč “turbo”.
  Olimpijsko zlato je nedvomno vrhunec za nekega športnika in gotovo tudi promocija države. Ali se takšnega človeka že prej ali potem zaposli kot športnega delavca, policista, carinika ali vojaka, pri čemer je vsakemu jasno kaj počne v “službi”, je seveda vprašanje tehnike. Kozmus je pač predlagal drugače. Lahko da je predlog manj pošten od aktualne prakse, lahko pa da bolj. Težko in nepošteno je soditi, predvidevam pa da zlatih olimpijskih medalj Slovenija najbrž ne bo dobila toliko, de se nebi mogla dobitnikom pošteno oddolžiti. Še posebej v tako eksotičnih športih.
  Mimogrede, obstajajo tudi pokojnine za posebne dosežke na kulturnem področju in kriteriji za njihovo dodeljevanje so baje velika skrivnost. Tako velika, da so jih dobili tudi takšni za katere še marsikateri Slovenec ni slišal.
  Kakorkoli. Če bo gospod MC kdaj v situaciji, da se mu dodeli pokojnina za posebne dosežke, bom za. Seveda, če me bo kdo sploh kaj vprašal.

 12. Tomac pravi:

  Hm……, napisal si mi precej bedast odgovor in….no, ne vem kako naj ti rečem – ker ne bi bil rad žaljiv – ampak ti, Marko, očitno res nimaš pojma o športu….

 13. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Ni mi treba imet pojma o športu, da mi je jasno, da je met kladiva marginalna disciplina.

 14. Jasna pravi:

  Vem, da nisi napisal samo ne vem zakaj sem mislila, da tako misliš. Drugič, ko vidiš Bechama na tv dobro ga poglej (pa Bonota tudi) jaz sem takšne fante srečala v zidanci ali kako tukaj rečejo v gorci.

 15. taurus pravi:

  @ Crnkovič: noben metalec kladiva ni fensi, zato ker so mediji nardili iz fuzbalerjev zgodbe o lepoticah. Ker imajo fuzbalerji pač cekin, lepotice -bjonde okrog njih pa ponavadi željo po cekinu in še kakšne joške zraven. O tem se valjda piše in še več fotka!! Največ denarja za najbolj glupe in kao seksi bejbe. Hej,najbolj požrešne! na cekin. Šovbiz!!!
  Pomembno je ovrednotiti kaj in koliko športniki delajo za svoj / in naš uspeh/ in koliko let študija in iskanja službe zleti v prazno, ko niso imeli kariernega cilja, ampak športne cilje in dosežke. To ni vedno enoteisto .Samo v tem je ves štos. To, o če čemer pa ti govoriš, me pa ne čudi. Ker si ti sam en frustriranec, samo ne znotraj športa, ampak znotraj tvoje lastne nedefinirane kariere. Če bi jo imel, ne bi bil na teh sajtih :)

 16. seth pravi:

  Ko sem že mislil, da si nobeden tega ne upa povedati javno…Bravo, Marko!
  Žal mi je, da se tega ne upajo povedati športni novinarji ali funkcionarji.
  V čem je dobitnik olimpijske kolajne zaslužnejši do rente kot pa Janez, ki dela v tovarni za 500€ in mora s tem preživeti še svojo družino? Tudi to so dosežki in podvigi!Janez pa še tega ne ve ali bo po 45 letih dobil penzijo in ali bo jutri še imel službo!Športniki s kolajnami pa bi želeli rento do konca življenja, recimo po desetih letih dela?! Ah, dajte no!
  Kolajne! Daleč od tega, da bi take dosežke podcenjeval in sem za to, da so športniki za take uspehe tudi res primerno nagrajeni, potem pa naj se tudi sami malo pobrigajo, kako bodo to medaljo vnovčili.Tu pa pridemo do tega, da niso vse medalje enako vredne, čeprav nekateri to trdite.Vzemimo atletiko.Kolajna v metu kladiva nikoli ne bo “vredna” toliko kot v teku na 100m, že iz čisto preprostega razloga, ker se metom kladiva ukvarja 500 ljudi na svetu, s tekom na 100m pa 10000…
  Pa še to.Najboljša slovenska športnica-športnik, je zame še vedno Mateja Svet, ki pa je bila takrat še premlada, da bi se lahko uprla “velikemu” Toni, ki mu je kasneje skoraj uspelo uničiti slovensko smučanje!

 17. fetalij fetalij pravi:

  napisano je fajn, na začetku sem se narežal… ampak druga polovica je pa katastrofa.

 18. chef chef pravi:

  @Crnkovič: Motiš se oziroma nisi dovolj poudaril: čeprav je met kladiva marginalna disciplina, ki ne zanima nikogar razen Slovencev, je doseči vrh, torej zlato medaljo, enako zahtevno kot v vseh ostalih športih. Relativno je met kladiva mogoče lahek šport, absolutno pa ne. Hočem povedat: v metu kladiva se je razmeroma lahko prebiti med prvih 100, medtem ko je priti med prvih 100 v tenisu bistveno teže. Postat številka 1 v sodobnem, totalno doteranem športu, je pa enako težko v vseh panogah: bodisi v tenisu bodisi atletiki.

  Očitno pa nimaš pojma o priljubljenosti smučarskega teka. V Sloveniji ne zanima praktično nikogar. Malo si poglej priljubljenost teka v Skandinaviji, tudi v Nemčiji… konkurenca je ostra da je kaj, gledalcev pa na milijone.

  Da ne bo pomote: sicer se z zapisanim strinjam. Tina Maze enkrat zmaga v športu, kjer imamo cel kup serijskih zmagovalk, pa v Sloveniji zaženemo cirkus, da je joj. Ko sem gledal Dnevnik, sem se spraševal, kaj bi sploh imeli povedat, če punca ne bi zmagala. In, da ne bo pomote: tudi meni se je skoraj utrnila solza.

 19. kobilica kobilica pravi:

  /met kladiva je marginalna disciplina/

  Na olimpijskih igrah ni marginalnih disciplin. Saj še živi olimpijski duh, ali ga je čas že povozil.
  Športi ki ne potrebujejo olimpijskih iger? Aja, seveda ker imajo njegovo veličanstvo denar in elite svojo olimpiado.

  Slovenci in veliki dosežki!

  Marko, ko bomo svoje dosežke znali dovolj visoko ceniti bomo mogoče tudi velik narod. Naša nacionalna zavest je res na tako nizki ravni, da se še Bogu smilimo. Glede na to kakšne dosežke dosegajo naši športniki smo v bistvu velesila, razmišljamo pa res kot zaplankani “kmetavzarji”.
  Jaz osebno mislim, da je športnik ki je v nekaj sekundah na točno določenem mestu v točno določenem trenutku premagal vso svetovno konkurenco KRALJ.
  Če bi imel rento mislim da ne bi bilo nič narobe. Ima konkretne rezultate merljive s svetovnimi merili.

  O tem koliko športniki naredijo za promocijo domovine pa itak mislim da nima smisla izgubljati besed.

 20. ProPolis pravi:

  Večkrat opažam kake nedoslednosti vaših sicer kar zanimivih kolumnah. Tudi tokrat ji niste ubežali. Tokratna je take narave, da bi malo boljše poznavanje zadeve, dokaj močno spremenilo vsebino prispevka. Namreč: Kozmus se nikakor ne bori za svoj status in svojo materialno blagostanje, tega je, kakor je že večkrat navedel, s svojimi uspehi že zagotovil, pač pa se je postavil v vlogo nekakega sindikalnega zastopnika uspešnih športnikov, da bi jim zagotovil malo lagodnejše bivanje po koncu kariere.

  Sicer se s Kozmusovimi idejami niti približno ne strinjam, a tudi od vašega pisanja bi pričakoval nekaj več natančnosti.

 21. Jinx pravi:

  Kar se tiče rente sem odločno proti. Tudi ne vem po kakšen “ključu” bi jo kdo dobil. Glede na to, da ima I. Čop več olimpijskih medalj kakšno rento bi imel on? Ali bi rento podelili tudi vsem 15 košarkarjem, rokometašem za kolajno….

  Žal je pač tako, da se danes (kar se tiče financ) najbolje splača biti športnik v kolektivnih športih. Kakšen denarje služijo nogometaši in to celo za neigranje. Že v slo ligi nek nogometaš zasluži od 4.000 pa vse tja do 10.000 € na mesec. Ali pa naši košarkarji po svetu….

 22. Jean Tonic pravi:

  Če prav razumem zagovornike rent za vrhunske športnike, ta ideja temelji na dveh izhodiščih:

  1. “sem vrhunski športnik, moja kariera je relativno kratka in omejena na mladost in zdravje, kasneje sem težko zaposljiv, zato sem upravičen do rente.”

  2. “sem vrhunski športnik in kot tak promoviram Slovenijo, zato mi je ta dolžna hvaležnost v obliki rente.”

  Obe izhodišči sta seveda popolnoma idiotski:

  Glede prvega: nobenega športnika ni nihče s pištolo silil, da izbere tako karierno pot. Ali je potem vsaka snažilka (z vsem spoštovanjem do tega poklica) upravičena do rente, ker se je pač v preteklosti odločila oziroma so jo v to prisilile okoliščine, da se ne izobrazi za kaj več in morda uspe v kakšnem bolj donosnem poklicu?

  Glede drugega: če kdorkoli od znanih umetnikov, športnikov in podobnega meni, da je zaslužen za promocijo Slovenije, potem naj z državo pač VNAPREJ skuša skleniti pogodbo, da bo skrbel za njeno promocijo. Pa da vidimo, ali bo uspel. Če bo država ocenila, da od tega res lahko kaj ima, potem bo pogodbo sklenila, v kolikor ne, pa ne. Popolnoma enako kot z zasebnimi sponzorji, ki verjetno zelo realno (torej v denarju iz naslova povečane prepoznavnosti in s tem večje prodaje njihovega blaga ali storitev) ocenijo ali se jim sponzoriranje nekoga splača. Zato pač Beckham in tisti Smeagol od njegove žene služita toliko denarja, pa pamet gor ali dol. Očitno sponzorjem prinese(ta) dovolj denarja. To, kar pa naši športniki zahtevajo, pa se imenuje “poslovodstvo brez naročila”, ko torej za nekoga nekaj narediš, ne da bi te ta to prosil ali ti naročil (torej sklenil pogodbo), nato pa za to terjaš plačilo. To pač ne gre, oziroma gre, kadar je druga stran to pripravljena plačati, ker vidi, da si poskrbel zanjene interese, čeprav te za to ni prosila. Ampak zdaj pa naj mi nekdo razloži, ali bomo v teh časih, ko ljudje nekaterih poklicev množično letijo na cesto, res nekaterim drugim poklicem (prosto izbranim!) plačevali za tako neopredeljive zasluge kot je to promocija države, ne da bi jim pred tem kaj takega naročili…

  To ni način za rešitev te problematike.

 23. denis pravi:

  Tekst je dovolj zabavno-ciničen, irelevanten je le del o pomembnosti dotičnega športa – 3/4 olimpijskih udejstovanj je v tem rangu. Mnogo bolj se strinjam s percpecijo okolja – tukaj je MC zadel v bistvo. Zakaj bentiti za svoje domnevne višje pravice, če je povsem jasno v kakšnem okolju živiš. Se strinjam, Kozmusovo cepetanje je brez smisla in sicer dobrodušnega velikana dela patetičnega. Pa saj Oto Pestner, ki živi v 2-sobnem stanovanju v Fužinah, tudi ni nikoli jamral, zakaj nima vile z bazenom.

 24. Norah pravi:

  Met kladiva gor ali dol;če nič drugega,vsaj pridobitev zlate kolajne ni marginalno dejstvo!Bolje, da se je oglasil on, ki je to dosegel kot pa kak drug, propadli športnik a ` la Peterka.Sicer pa je tudi Kozmus zelo spravljiv glede rente.Zadovoljen bi bil tudi s kakšno drugo obliko pomoči po končanju kariere, kar pa je ne glede na naklonjenost njemu ali športu, zelo razumljivo.
  Morda so zaplankani tisti, ki od države niti takšne povsem razumljive zahteve po socialni varnosti ne upajo zahtevati?

 25. Jurček pravi:

  Končno je nekdo tudi javno na drugi strani!

  @Jean tonic: žebljico na glavico.
  Za osebne odločitve (slabe ali manj slabe) ne more biti odgovorna država. Naj meni in (skoraj) vsem ostalim državljanom plača razliko med mojo plačo/penzijo in plačo/penzijo Nesteroviča, ker se NISEM odločil biti košarkar in ne služim bajno???

 26. miran pravi:

  Tisto o renti je Kozmus izgubil tla pod nogami. Nekako s svojim kladivom plava po zraku.
  Sicer pa se v blogu ne strinjam povsem z ocenami.
  Samo primer:Biti svetovni prvak v slalomu, je biti najboljši med peščico dražavami, Kje je še cel svet!
  Popularnost je pa druga stvar,. Meni recimo Kozmus ne predstavlja neke fame, kakor recimo deskarji na snegu ne.Tina Maze pa ja.
  Morda pa Kozmus kliče po renti, ker se v zaveda, da ne bo s popularnostjo sebe in svoje discipline dovolj pokasiral. Gotovo ne toliko, kolikor v vse to vlaga.

 27. Dare pravi:

  Človek se je nekoč v življenju odločil biti športnik, metalec kladiva, pa naj sprejme posledice te svoje odločitve.
  Moj predlog Kozmusu: v Brežicah odpri kak bistro in se zgleduj po Rockyu Balboi – pogovarjaj se z gosti, obleci si bizarno širok suknjič, razlagaj jim, kako daleč si “sunil” kladivo in kako si se počutil tistih nekaj sekund. Pa boš zaslužil za rento, mogoče celo za doživljenjsko.

 28. Tibor Jablonsky pravi:

  “…v marginalni disciplini….”?

  Atletika?

  To pa lahko zapiše samo zelo omejen avtor. Da ne rečem populističen.

 29. športno - ja, nešportno - tudi pravi:

  1) Promocija Slovenije skozi šport?
  Oprostite, dragi udeleženci športnih dogodkov vse od Poletovega sprehoda po Ljubljani pa do morja treznih štajercev v Snežni areni, vendar je to en velik larifari. Zaradi olimpijskih kolajn (kot posledice OI) je več turistov in prepoznavnosti dobila le ena država, in to je Kitajska. Ne ZDA, ne Vietnam in zagotovo ne Slovenija. Kitajska. Pika. Pri pompu, ki se je ustvaril okrog same organizacije in arhitekturnih presežkov OI’08, so vsi, ampak čisto vsi spremljevalci prireditev gladko prezrli našo idilično deželico na sončni strani Alp. Kljub temu, da je Kozmus zmagal v disciplini kraljice športov, kljub temu, da sta Žbogar in Isakovičeva bila druga, in da sta bronasti medalji dobila Lucija Polavder in najstarejši še živeči aktivni udeleženec OI Debevec. Sprijaznite se, cel svet se požvižga na to, iz katere pritlikave države je kdo bil, dokler ne govorimo o skupnem seštevku kolajn na državo, ki pa je tako ali tako praktično že postala neuradna olimpijska disciplina.

  Ni se potrebno strinjati z zgoraj napisano resnico, saj če do zdaj niste bili sposobni nekaj introspekcije, vam tudi miljavženta ponovitev ne bo omajala zacementirane misli v beticah. Bi pa bilo vseeno fino videti kakšno raziskavo, ki bi vsaj malce razsvetlila vašo osnovno laž, da športniki s svojo dejavnostjo promovirajo našo lepo malo deželico.

  2) Da si profesionalni športniki zaslužijo penzijo/mesečno rento/ državni vbogajme?
  Kot aktivni udejstvovalec v gospodarskem sektorju, se pravi neto plačnik v državni proračun, bi rad apeliral na nekaj osnovnega poštenja v srcih neto odjemalcev iz državnega proračuna.
  Kajti, v športnike se z mojega vidika vlagajo precejšnje vsote, ki se državi (kot seštevku neto plačnikov in neto odjemalcev) nikoli ne povrnejo: infrastruktura, vzgoja, izobrazba, raziskave in nenazadnje zdravstveni stroški. Kar je seveda logično in v duhu razvite (socialne) države oziroma razvite kulture. S tem imamo vsi relativno enake možnosti udejstvovanja in uspeha.
  Vendar se moramo ob prestopu na profesionalen nivo športnega udejstvovanja stvari lotiti s tržnega vidika. Če želi športnik prejemati pokojnino, naj (kot vsi ostali državljani) prispeva v pokojninski sklad. Naj investira v zasebne pokojninske sklade. Naj (kot vsi tega sposobni državljani) – preprosto varčuje. Naj mu pokojnino izplačajo njegovi sponzorji. Zakaj je država Kozmusu v osnovi omogočila uspeh (ki je bil seveda plod njegovega trdega dela in brilijantne izvedbe na pravem kraju in ob pravem času), da njegov obraz takoj po prejemu medalje najprej vidimo na Mobitelovih plakatih, predvidoma se tam ni pojavil brezplačno, takoj za tem pa v populističnih oddajah plehkih televizij, kjer je nenadoma prevzel človekljuben in skoraj komunističen pristop k “problematiki” slovenskih športnikov.

  Vnebovpijoča naivnost (slovenskih) športnikov, ki se obnašajo skrajno tržno in obenem želijo uporabljati prijeme planske ekonomije, je malodane šokantna. V čem se po vašem mnenju razlikujeta en profesionalec (športnik) in drug profesionalec (recimo vodovodar)? Razen v tem, da boste enega ponoči gledali po televiziji, drugega pa poskušali priklicati na telefon, ker se vam bo zaradi preobilice brezveznega in za lase privlečenega sranja zamašilo stranišče?

 30. ponpet ponpet pravi:

  no, da avtor nima pojma o športu, atletiki in promociji države je več kot očitno … odličen primer uspeha v vsem tem je znameniti in vsem poznani Gerd Kanter, ki je v Pekingu zmagal v sloviti atletski disciplini in tako svojo državo dokončno postavil na zemljevid.

  saj vemo, za katero disciplino in katero državo gre, kajne?

 31. Janez Janez pravi:

  MC ima kar zelo zelo prav o bizarnosti nekaterih športov, da ne govorimo celo o kakšnih nacionalnih interesih in rentah.
  Slovenska himna v pekingu, prepoznavnost itd……..
  Sedaj vas pa takole vprašam!
  Na pamet se spomnite kdo je osvojil olimpijsko zlato v metu diska,
  lokostrelstvu, sinhronem plavanju, metu kopja, morda celo kdo je svetovna prvakinja in prvak v šahu, če hočete.
  Vse te in še mnoge druge himne so se odvrtele na olimpiadi ( razen seveda šaha ) in prav zanima me ali je njihov nacionalni naboj prebil tudi vašo dušo in s tem prispeval k večji prepoznavnosti le teh držav.
  Na žalost je tako, da so nekateri športi pač marginalni in služijo predvsem vsakemu posamezniku za samoptrjevanje in našim politikom za pet minut slave ob sprejemih in foto terminih.
  Vsi, ki pa želite dodatno pomagati takim športnikom ala Kozmus, Čop…lahko ob napovedi dohodnine namenite tistih 0,5% njihovim klubom ali društvom in se bo našlo nekaj dodatnega denarja.

  Jaz ga pač nebom, ker domnevam, da ima najbolj zakoten slovenski teniški klub več registriranih mladincev kot cela Evropa skupaj metalcev kladiva in veslačev.
  Zadnjič sem slišal izjavo Špika, ki je dejal, da , če si v veslaškem klubu Bled najboljši, si tudi v svetovnem merilu špica – tako nekako.
  Se človek kar zamisli, nekateri pa o renti???

 32. cabo pravi:

  Pri nas za razliko od novinarjev, imamo uspešne profesionalne športnike, ki za svoj kruh trdo delajo celo svojo kariero. Ve točno kaj more delati in potem so tu rezultati. Težava je pri tem ker se drugi okoristijo od njihovega dela. Seveda “novinarji” tega ne razumete.

 33. Rafael pravi:

  Koliko pravzaprav ima težo zlata olimpijska medalja v metu kladiva v Sloveniji ?
  Po mojem VELIKO, drugače ne bi vsak, tudi nepoučen novinarček pisal klobase o neki izjavi nosilca te medalje.

 34. Hulio pravi:

  je ze res da je tezje bit naboljsi v fuzbalu v eni vasici kot pa zmagovalec v metu kladiva na OI. samo ko je pa dobil Kozmus medaljo smo se pa vsi trkali po prsih, solze so tekle po licih in smo kricali lejga nasega slovenca. kozmus se pa ne bori samo zase ampak za tudi vse ostale sportnike. zakaj bi sploh nekdo nastopal za reprezentanco ce si ljudje mislijo da nastopat za slovenijo je itak brezveze in tega ne cenijo, ces kdo ga pa sili, ce pa pride do poskodbe je pa sam na svojem.

 35. Sith pravi:

  Primož je zaposlen v SV. Njegov bruto osebni dohodek je breme proračuna. Prav tako ima na podlagi te zaposlitve pravico do pokojninskega in zdravstvenega zavarovanja, kar vse bremeni oz. bo bremenilo davkoplačevalce. Po mojem videnju že dobiva in bo dobival rento.

 36. Žogca pravi:

  Če je res, kot piše Sith, zaposlen pri SV, potem resnično dobiva rento že zdaj. Vsi vemo, da so te zaposlitve športnikov pri vojski in policiji … Ti ljudje ne delajo, samo plačo dobivajo.

 37. Žogca pravi:

  Rafael, v državah, ki so športno bolj uspešne, seveda en dobitnik zlate olimpijske medalje ne more krojiti politike, kajti takšnih imajo oh in še. Mi pa imamo eno zlato medaljo (če se ne motim) in seveda je ta ultra zanimiva, pa naj bo športna disciplina še tako nezanimiva. Je pa tako, olimpijska medlja povsod pomeni, da je človek preskrbljen (tako je govoril smučar Ochoa), ampak ne zahvaljujoč renti.

 38. Jasna pravi:

  Športno-ja nešportno-tudi: Mićo Mrkaić se poščije na OI in kitajske arhitekturne persežke, ti pa na slovenske športnike. Ali sta kaj v sorodu?
  Janez Janez poznam fante, ki vedo odgovor na vsa ta vprašanja, ki si jih zastavil o medaljah, ki igrajo na stavah in cele noč taborijo pred kakšno dvorano, da bi dobili karte. Enkrat sem nekega znanca videla na POP-u, ko je taboril Celju in čakal jutro zaradi kart. So pač šporrtni fanatiki tako kot je Rončel jazzovski fanatik. Poznam pa tudi takšne punce, ki nimajo pojma o ničemer v zvezi športa. Ne vedo niti kdo je Usain Bolt niti Michael Phelbs. Tako ti je to. Tek je vseeno bolj zanimljivo za gledanje kot met kladiva ali plavanje.Zgoraj sem omenila,(5) da še jaz poznam Bubko, ki je skočil z palico (marginalen šport) do rekorda pa sem o tem slišala samo mimogrede.
  Če imata Svetlana Makarovič in Polde Bibič državno pokojnino ( im je od srca privoščim) zakaj je ne bi imeli tudi zlati, srebrni ali bronasti športniki. Nekatere stvari so v življenju, ki jih ne more doseči vsak. Treba je imeti za to inteligenco( v primeru športa motorično )in trdo delati.
  Športno – ja, ne športno – tudi: Vem, tudi vodovodar ni biti lahko ( ko se pojavi vodovodni problem zastojn ti faks in visok IQ ) lahko poplaviš v trenutku ( sem že doživela) ampak jasno je kaj je je težje doseči.

  In, da ne pozabim meni se zdi tale slikca izrežirana? Ne glede sem se tudi jaz kot Fetalij nasmejala. Znaš ti znaš….

 39. Škrlatica pravi:

  Zelo ste me razočarali, g.Crnkovič, slovenski intelektualec! Pa ne s svojim mnenjem o (ne)upravičenosti doživljenjske rente športnikov, s katerim se strinjam. S svojim gostilniško populističnim tonom primernim kvečjemu za kakšen Žurnal.

 40. Rovtar pravi:

  En strokovnjak za oglaševanje naj oceni kakšna je bila gledanost (lahko v svetovnem merilu) podelitve medalj in izračuna ceno, ki bi jo imel oglas tistih nekaj minut v tistem terminu. Izračunani znesek naj pomnoži s faktorjem med 0 in 1, ker ni promoviral samo Slovenije ampak tudi sebe. Rezultat naj se mu izplača v obliki rente.

 41. Khmer Rouge pravi:

  “No, preden sem začel čistiti zelenjavo, sem si za olupke odtrgal stran iz Dnevnika, ki se (je) valjal v kuhinji. Šele potem sem opazil svojo kolumno. Nisem si premislil.”

  He, he, Crnkovič, prav si storil!

 42. Rafael pravi:

  Seth,
  1. Športni novinarji ali funkcionarji točno vedo, koliko je vredna olimpijska zlata medalja in koliko možnosti je, da Slovenija osvoji naslov olimpijskega prvaka v bilo kateri panogi, sploh na letnih igrah, ki so po mojem v svetu bolj prestižne, razen v Avstriji, Norveški, pa mogoče še kje.
  2. Zakaj je pravzaprav Kozmus prišel na dan s zahtevo po renti? Zato, ker če bi »zahteval« po normalni poti izboljšan – pravičen status najboljših športnikov v Sloveniji, ga ne bi nobeden resno vzel, kot že predhodnike s Čopom na čelu. Ko pa je prišel na dan s rento, pa sedaj o tem govori pol Slovenije od »navadnega« delavca, pa tja do predsednika vlade. Je pa v Sloveniji ta problem, da od športnikov veliko pričakujemo, a malo država daje v primerjavi s drugimi športno razvitimi državami (seveda v %, ne v vsoti), razen v preteklosti v smučanju. Predvsem pa premalo v bazični šport, v katerem je manj zaslužka na tržišču, kot je gimnastika, plavanje in atletika, so pa te panoge v samem vrhu na OI. Zato podpiram Kozmusa, da se to v Sloveniji uredi, pa ni nujno v obliki rente.
  3. Promocija. Se strinjam, da v svetu olimpijski prvak v kladivu, ne naredi neke velike promocije, seveda, pa ne take, kot bi prvak na 100m in to iz prostega razloga, kot praviš sam, koliko se v neki športni panogi ukvarja ljudi na svetu.
  4. Sedaj pa za mene najpomembnejše, kaj imajo državljani Slovenije od športnikov, ki osvajajo medalje na OI, SP, EP. Praviš, kaj pa oni, ki zaslužijo le 500 € na mesec. Naj bolj podlo je tukaj koristiti delavke Mure in delavce, ki dobijo okoli 500€ primerjati s Kozmusom. Ravno Kozmus in ostali, ki so v bilo čemu v samem svetovnem vrhu, kažejo pot njim, ki se bojijo, da ne bi še nekaj tistih evrov izgubili in se ne upajo zahtevati tisto, kar jim res pripada. Kažejo, da se vse, da (skoraj vse) in predvsem je potrebno se upati sanjati o medalji na OI, o večji plači, itd. Kozmus je zastavil veliko, lahko veliko izgubi, a le malo lahko pridobi. Ampak se upa, večina ljudi je čisto blokiral STRAH. Kozmus pa bilo kaj bo delal bo uspel, kot človek, ker se zna za sebe zavzeti in kar je naj pomembnejše verjame v sebe. To se je dobro videlo pri Delovi podelitvi osebnost leta, ko sta se pogovarjala s predsednikom vlade. Pahor je deloval, kot neki vajenec prema njemu.

 43. smoger pravi:

  Bravo, g.Crnkovič!

  V Sloveniji obstaja neka čudna gravitacija…

 44. erik pravi:

  marko,
  svoje kolumnu lahko pišeš tudi v francoščini. le zakaj jih nisi že dosedaj? kozmus pač deluje znotraj sistema, ki ga še zmeraj imenujejo kraljica športa…in če začnemo o bizarnostih…odvisno od zornega kota… kar velja za športnike , ki se udejstvujejo v nekonjukturnih disciplinah verjetno velja za vse…tudi zate…sam si hotel…pa piši kvante za tabloide…boš bolje plačan.
  sicer pa tipična frustracija slo, intelektualca…

 45. športno - ja, nešportno - tudi pravi:

  @Jasna:
  ne dvomim, da se ti da lepše kaj pojasniti, kot to običajno počne pisec tega bloga, vendar bom vseeno uporabil njegovo metodologijo in te poslal v tri krasne, saj si ob tako obširni razlagi sposobna najti le primerjavo mene z nekim Mrkaićem. Si pa osredotočena, kar je dobro. Sic!

  @Rafael:
  profesionalen šport je poklic, z vsemi vložki in nevarnostmi primerljiv z ostalimi poklici. V realnosti pa je še najbolj primerljiv z igralstvom, oziroma širše, z zabavljaštvom. Olimpijske igre (in še bolj svetovna prvenstva itd.) pa so primerljive z žajfaricami. In kot je Esmeralda kazala smer da “je potrebno sanjati” in “si upati”, to zdaj dela Kozmus. Vendar ko ugasneš televizor, te obkroža realnost. In ta realnost je pač takšna, da je Esmeralda igralka, od Kozmusove medalje pa nimaš ničesar.

 46. Bandit pravi:

  Uf, nisem uspel prečitat vseh predhodnih komentarjev. Dejstvo je, da kar pišeš drži. Strinjam se tudi z Alenko. Res je postal Kozmus prav zoprn s tem izsiljevanjem. Je pa v nedelju na POP TV izpadel bumbar na kvadrat. Očitno je, da mu IQ močno šepa. No, samo tisto o doživljenski renti višine dveh povprečnih plač je pa le “pozabil”. Pa še to mogoče. Sam sem politično nevtralen. Ni bilo pa lepo, ko mu je šel Janša čistitat in so Kozmusovi privrženci izžvižgali njegov nagovor. Sam je stal pa ko tele tam zraven. Ja kaj je pa mislil?!! Da mu je Janša prinesel zraven kar odločbo o doživljenski renti. Res je ubogi na umu.

 47. erik pravi:

  kar malce začuden sem kako vas je strah teh dveh povprečnih plač na mesec. seveda se pri slovencih, ko zavohajo izjemo v morju povprečja ekspresno hitro sproži sindrom uravnilovke.horizontalna družba brez pravih individualcev, kjer bi vsi komandirali brez posledic. od kje pa za hudiča tiste masovke pri športnih uspehih? in rjovenje komentatorjev: imamo jo, imamo jo!! in, imamo ga, imamo ga, ko se štukelj sprehodi pred sfanatizirano množico…in clintonom… dejte ga srat… saj me sploh ne briga šport..zavisti pa tudi ne prenašam

 48. Roman pravi:

  Kozmus ni simpatičen, ideje ma nepremišljene in misli, da driži boga za jajca s svojo medaljo. Met kladiva pa je tudi čuden šport.

 49. Žogca pravi:

  “Kar malce začuden sem kako vas je strah teh dveh povprečnih plač na mesec.”

  Ne gre tukaj za dve povprečni plačo, halo! Ji bo dobil samo on? Cel kup se jih bo prijavilo za ta privilegij, halo!!!

  Mislim, da je skrajni čas, da takšni, ki razmišljajo v smislu eh, kaj je teh nekaj plač, pa kaj je teh nekaj plač in kaj je … Dajte malo pogledati, koliko ljudi v tej državi sploh dela in plačuje prispevke. Potem pa razmislite, koliko ljudi in kaj vse vzdržuje. Pa to se mora zrušiti samo vase in se tudi bo.

 50. Pris Pris pravi:

  Zlato kolajno iz OI se da unovčiti bistveno bolje od diplome katerekoli slovenske univerze, zato gre pri Kozmusovih idejah vrejetno za željo poskbeti za športnike, ki se sicer trudijo, vendar brez konsistentnih vrhunskih rezultatov. To pa je – kot smo ugotovili že na številnih drugih blogih, ki so obravnavali to tematiko – prvovrsten paradoks. Športni uspeh se meri tudi v denarju, torej so uspešni bolj ali manj preskrbljeni, tisti, ki niso uspešni, pa si ne zaslužijo niti rente in so lahko veseli, da so zaposleni na MNZ ali MORS, kjer prejemajo plačo, teče jim delovna doba, plačani pa so tudi prispevki, da lahko vzdržujejo svoj hobi. Vse ostalo je dodana vrednost, ki si jo morajo prislužiti sami, bodisi rezultatsko, bodisi z zaposlitvijo (trener, športni funkcionar, komentator ali pa izven športa) po koncu kariere.

 51. Rafael pravi:

  Bandit, koliko je vreden Kozmus, Janša in Pahor dobro vesta. Vsak, ki se malo spozna, ve, kako “močna” glava je potrebna v finalu OI. Je pa res, da se ni učil 15 let lepega besedičenja, je pa odprt in direkten človek. Je človek dejan, ne besed.

 52. seth pravi:

  @Rafael
  1.Naši športni novinarji seveda dobro vedo koliko je vredna kakšna medalja, a se tega ne zavedajo!
  2.Saj Kozmusa v osnovi podpiram tudi jaz, vendar nikakor v obliki rente.Razen tega je njegov pristop do problema nepravilen oziroma brez prave taktike.
  3.zakaj je podlo delat primerjave?To je pač realnost!
  (Tudi to, da smo Slovenci v primerih tlačenja, mobinga ali svojih osnovnih pravic apatični, vasebrundajoči in brez pravih emocij, je res).
  Kako veš, da med temi delavci in delavkami iz Mure vmes ni olimpijskega zmagovalca v metu kladiva ali zmagovalke na 100m, pa nikoli nista imela možnosti tega dokazat?

 53. Rafael pravi:

  športno – ja, nešportno – tudi, ne vem, kaj se ti je zgodilo hudega v življenju, da si tak pesimist. Dejstvo je, če je otrok, od vsega začetka obkrožen s optimisti, s uspešnimi ljudmi je veliko večja možnost, da bo tudi sam tak kasneje v življenju. Ponavadi so taki tudi veliko bolj uspešni vsepovsod in lažje najdejo smisel v življenju. Še bolj pomembno je, da taki niso zavistni do bolj uspešnih od njih

 54. Rafael pravi:

  seth, ravno to hočem povedati, če ti vsak, dan nekom govoriš, da je nesposoben, da je bogi, bo to res tudi tak postal, ne glede, koliko v sebi nosi raznih talentov – potenciala. Če boš pa mu dajal podporo, bo pa osebnostno, oziroma v vseh pogledih rasel. Se pa strinjam, da je pa v Slovencih še vedno prevelika posledica zgodovinskega hlapčevanja in še vedno preveč medsebojne zavisti.
  Starši, učitelji in voditelji nasploh bi morali (mogoče tudi vedo), da povprečen človek izkoristi le okoli 15 % motoričnih in le okoli 10 % intelektualnih sposobnosti

 55. Bandit pravi:

  Noben ne bi imel nič proti Kozmusu, če bi bile njegove zahteve realne. Tako je pa Kocijančič zadnjič povedal, v smislu, da ne pozna države na svetu, ki bi kar takole zaradi enga lepega rezultata pa dala športniku doživljensko rento. Pa tisti, ki verjame, da se Kozmus zavzema tudi za ostale športnike je pa zelo naiven. To je samo njegov alibi. Dejstvo je pa tudi, da ga v teh zahtevah o renti ni podprl noben drug športnik. No, res pa je, da teh visokih zahtev nima več, ker toliko sivih celic pa le premore, da ve, da to ni realno. Mislim, da je za naše vrhunske športnike kar dobro poskrbljeno, samo lenuh ne smeš bit..

 56. persuejder pravi:

  Crni sej me ne čudi, da tako razmišljaš, ko pa je bil tvoj edini uspeh v tekmovanjih, da si zmagal med spermiji. (Kakšni so morali biti šele ostali “tekmovalci”….)

  …in ni šlo za marginalno disciplino.

  Koen Mortier (Ex Drummer) je rekel, da: “Je (pisatelj) človek, ki sovraži vse, vendar ne zato, da bi sovražil, pač pa ker ve, da s sovraštvom lahko manipulira z ljudmi.

  Sovraštvo zamenjam z zaničevanjem in te tukaj, Crni, najdem. Kajti če bi pisal kolumne kot si jih včasih, z kreativnim nabojem kot ga imaš sedaj, še za objavo na sekret papirju ne bi bil.

  rumeno, ki te ljubim rumeno.

 57. Bandit pravi:

  Vidim, da se nekateri spuščate na Kozmusov nivo. Je pač tako, da je vmes vedno kako gnilo jabolko.

 58. Kekec pravi:

  Bah, če ima Zoran Predin državno rento, jo ima lahko kdorkoli.

 59. žakob žablonski žakob žablonski pravi:

  Nisem strokovnjak na tem področju, vendar se mi Primož ne zdi tako do konca izmozgan, da bi ga bilo treba pri nepolnih tridesetih upokojiti. Če se motim, bi se pa spodobilo, da dobi podporo. Kot bi se spodobilo za vsakega invalida.

  Bajke in povesti o promociji domovine so pa precej izgubile na vrednosti, odkar jih ponavlja vsaka novookronana Miss Hawaiian Tropic. O lučanju kladiva se ni od tedaj, ko se je polegla olimpijska evforija pa vse do izbruha “afere renta” pretirano govorilo niti v Sloveniji, kamoli v tujini. Zadnje dni sem si privoščil malo radovednosti in z dobrim ducatom znancev iz tujine navezal pogovor na to temo. Bi kdo ugibal, koliko sogovornikov je vedelo karkoli o Primožu? Raje ne.

 60. Bandit pravi:

  @žakob žablonski, povej, me full zanima…pa najbrž ne samo mene. Sicer si pa tako mislim :) )
  @Kekec, to pa nisem vedel, da predin dobiva rento. Če je pa tako, pol se pa tako lahko vsi slovenci upokojimo.

 61. Marko Crnkovič pravi:

  Predin ne dobiva rente. Zakaj pa bi jo? Mislim, po kateri logiki ali celo zakonu? Ni treba tja v en dan natolcevat.

 62. olna pravi:

  “Cerar je bil kot telovadec marginalen.”
  Prosim???

 63. Jasna pravi:

  Športno da -ne športno tudi: Ne strinjam se s piscem tega bloga s teboj tudi ne. Eh, tako sem prosojna ne kužim kaj pa Mrkaiću fali? A ni fajn? Zabavno pa je tukaj, hahaha zmaga med spermiji in rent a Predin.

  Bandit 46. Kozmus sploh ni ispadel bumbar. In ne žali, ker je inteligenc več vrst. Potem je tudi Crnkovič je izpadel bumbar na Milionarju, ker se še med hitre prste se ni uvrstil? Rafael ti je lepo povedal, da je človek dejanj in ne besed. Rekel je, da se politiki štiri leta samo govorijo naredijo pa nič. Kocijančiča so pa polna usta demokracije a včasih je bil okorjeli komunist.

 64. franck pravi:

  Ejejej, MC. Si padel na nivo Pezdirja…

 65. bošti pravi:

  …debata marginalcev…

 66. Johanson pravi:

  Zelo marginalno čvekanje.

 67. Johanson pravi:

  In bognedaj, da bi si s tem delom zaslužil penzijo. Ali kdorkoli s podobnim. Moraš biti zares usekan, da kupiš Dnevnik.

 68. Katja* pravi:

  Velikokrat me razkuriš, se ne strinjam s tabo, te imam za vzvišanega – a te redno berem. Tokrat pa si me razočaral.
  Najboljši stavek tega sestavka je “nisem si premisli” …

 69. Bandit pravi:

  Saj to, da nekateri ne prenesete dejstev okoli Kozmusa je bilo za pričakovati. Ker nimate argumentov ste pač kratki in žaljivi. Veliko pove že to, da je Kozmus odstopil od izsiljevanja o renti, ampak se je spustil bolj na realna tla. Seveda sedaj ne more kar odnehat. “Uspeh” bo pa minimalen ali ničen. Predvsem se mu je uspelo zamerit večini Slovencev in izničit ceno medalje.

 70. Rak pravi:

  Malo vzvišen stil obravnave športa, športnikov in plebsa. Vsebina pa realnost.
  Pa vendar, Cerarja ne bi imenoval marginalc. Izredno dobro poznam tisti čas, tiste razmere in kaj v tem kontekstu pomenijo njegovi rezultati. Kaj je gimnastika vem, sem bil tudi sam gimnastik. Ampak Cerarju nisem segal do gležnjev, kaj šele do kolen. Smo pa bili entuziasti, on pa nam vzor, kot športnik in človek. Takrat denar ni bil cilj ampak sredstvo, da si sploh lahko upal na cilj.

 71. NoMercy pravi:

  OK, Kozmus res ni nek “vunderkind in atomski fizik” v možgane .. kladivo pa le vrže najdlje na tem svetu.
  Pa nebi ta hip o renti … za kogarkoli.
  Jeba je, da ste t.i. ustvarjalci javnega mnenja, medijci, profesionalni pisuni in blebetači en — ausšus – totalen.
  Kje pa objavljate in prikazujete svoje umotvore => v medijih z xy K (10 ns tretjo) naklade / gledanosti!!
  Napiši nekaj, kar bodo objavili mediji z yx Mega (10 na šesto) občinstva, pa boš proslavil lahko nekoga, ki ima trenirano mravljico.
  V tem je “joke” dragi MC – medijci ste poden.
  Snookerji so popolnoma marginalni športniki v smislu doseganja rezultatov, pa vendar so ekstremno dobro pokrivani od medijev!!

 72. erik pravi:

  bandit,večini slovencev se je zameril tudi jure franko ali pa mateja svet, ki sta predčasno zaključila karieri ker nista več vzdržala v poziciji blaga, ki si ga histerična skupnost ob uspehih lasti – ko pa se deli sponzorski denar, ki sta ga pridelala bi pa tudi vsi delili.slovenci smo bili tedaj narod smučarjev in nisem zasledil komentarja, ki bi temu oporekal.ker vam je ustrezalo, da ste se kukr repenčili pred svetom s tujim perjem. pa narod alpinistov smo tudi že bili(alpinizem,ki je seveda tudi bizaren in marginalen) saj veste, takrat ko smo bili vsi skupaj na everestu. in kako se je prehlajena samozavest v yu šlepala na križaju, ki nikakor ni mogel nikomur dopovedati, da so uspehi tudi njegovi, osebni.ne,ne , bili so predvsem naši kot so bili naši fuzbalski ko se vas je večina pravičnikov s trojico na čelu drla da slovenija gre naprej…da je to slovenska pravljica.crnkovič seveda s tem nima kaj dosti opraviti, s športom, ker je prevelik hohštapler za dejavnosti kjer se švica in včasih ščije kri in na vse skupaj zre z katsch višine izza subtilne bele mreže na travnati podlagi, vendar se njegov interes pokrije z vašim, zaskrbljenci za usodo državnih financ, ko se vam vsem skupaj nenadoma zazdi “nepravično, da nek bizaren tip, ki je bil še včeraj na margini” dobi nekaj česar mi ne bomo. in ne opazite, da tekmujete ne samo v drugačnih disciplinah, ampak tudi v drugačnih ligah.

 73. Nick pravi:

  Se strinjam z MC, tudi o marginalnosti. Najbolj marginalna in zame že kar bizarna disciplina na OI pa je hitra hoja.

 74. LUKA pravi:

  mc se strinjam z zgoraj napisanim!!!..kasna renta neki…

 75. tecnoba pravi:

  hja… pomojem je vse govorjenje okrog teh bizarnosti, rent ipd. malce prazno. Kozmus pomojem precej dobro ve, kaj bo njemu prineslo tisto ‘rento’ in bebci, kot smo, padamo na te gotovo premišljene provokacije. Ne vem, če je g. MC to kolumno napisal po ‘naročilu’ managementa PK, ampak dejstvo je, da hara tisti, ki s svojo osebnostjo, karizmo in v primeru PK, z dovolj premišljenimi javnimi izpadi, pritegne kapital. Dejansko je to precej lažje v naši majhni državici, kjer se ob vsakega lahko spotakne vsak in si tako izbori dovolj zadetkov na najdi.si, da te morda celo sami pokličejo iz kakšnega Geoplina in ti, kljub bizarnosti početja, vržejo tistih 10k, ki pomenijo tako željeno penzijo. In donator tukaj gotovo največ pridobi s tem, ko se pokaže ob ubogem in zatiranem. Zato pri nas kar tekmujemo, kdo bo izgledal bolj patetično. Kdo nima skakalnic, kdo nima trenerja, kdo je, ob vsem vloženem delu, bolj marginaliziran. In tu je najbrž problem vseh tistih, ki tudi pri nas, ob drugačnih ambicijah, ostajajo v senci. Namesto, da bi s svojo ničevostjo, z dobro izdelano strategijo, šli pred kamere, jo objokujejo za vaškim šankom. Na zdravje!

  Trapasta se mi zdijo tudi vsa ta besedičenja okrog ostalih športov. Povsod so principi danes/včeraj enaki in tud tisti, ki se zaletava ob marginalnost discipline je v precejšni zablodi. Denar je isti, kot je nekdo omenil, na Daulagiriju in na sveže pokošeni travci v Wimbledonu le da ga je nekje več, drugje pa manj. Dvomim, da PK sanja o xx-miljontih zneskih, ampak se (ni jih veliko) dobro zaveda svojega dometa in želi, da bi iztržil kar se da optimalno. PK odlično ve, v kakšni bizarnosti tekmuje, in dobro ve kako to bizarnost prodajati. In zaenkrat mu, s trenutno taktiko, to pomojem odlično uspeva.

 76. Bandit pravi:

  tecnoba, domišljija ti pa dela…pa lep pozdrav vsem!

 77. miran pravi:

  Rento bi dal kmetu z najvišjega vrha, ki noč in dan skrbi, da Kozmus pije kravje mleko, je sir in klobase.

 78. NoMercy pravi:

  @ M.Crnković: kakšen je honorar za posamezno kolumno tukaj?
  kako se pridrenjam k temu koritu?

 79. Ljubo pravi:

  Slab dan, ha? Ne znaš potegnit nazaj? Noben te ne bo tožil :)

 80. Fuga pravi:

  Ja, olimpijsko zlato je “mesto”, ki bi lahko predstavljalo tudi malo bolj perspektivni družbeno uveljavljen položaj. Tak položaj so si zagotovili vsi člani olimpijskega komiteja, pa še kladiva jim ni treba vreči. In teh komitejcev je za poln avtobus. Kozmus seveda v vojski ne dobi vzdevku vredene plače, ko pa ne bo več “športal”, bo pa vse skupaj ena sama miloščina. Glede na to, da se od olimpijcev pričakuje korekten odnos do “dejanskega” stanja, pa je zadnji čas, ko je nekdo stegnil jezik, da vrhunski dosežek v športu pomeni, da je športnik porabil vse fizične in psihične potenciale za to da bi bil potem lahko normalno še sposoben za vključevanje v nek trg delovne sile. Upam da sem to dovolj dramatično napisal in je blog povsem na mestu. Ali je tenis, nogomet, smučanje toliko večvreden šport, ker je v ozadju industrija in zaslužki, ali pa bi morala država kompenzirati “vrednost” dosežkov. Ja, kladiv se malo proda, prešernove nagrade za met kladiva pa tudi še ne poznamo.

 81. Noj pravi:

  @erik: kot bi zapisal moje misli. Ostalo sem napisal pa že pri Košakovem blogu na to temo.

 82. Fuga pravi:

  Ja, računal sem na kontraverznost bloga.

 83. ametist pravi:

  Morda sem popolnoma iz koteksta. Sprašujem se, koliko nas stanejo mladeniči, ki so na Metadonu? Nobenega dela ne zmorejo, še najmanj pa šport. Bolje je dati rento našim olimpiskim JUNAJOM, kakor pa podpirati luzarje. Če bi se mladina ukvarjala z raznimi dejavnosmi, bi bilo več vrhunskih športikov,Slovenija bolj prepoznavna in po moji lajični presoji bi vse skupaj manj koštalo!

 84. nevenka nevenka pravi:

  Zaradi Kozmusa ni Slovenija niti za las bolj prepoznavna, ravno zato, ker je kladivo popolnoma nezanimiva panoga. Mi smo lahko veseli in ponosni, kar je prav in to je več ali manj vse. Menim, da je pri nas za športnike še kar dobro poskrbljeno, je pa res da marsikateri športnik po končani karieri tudi propade. Morda je to bolj pogosto pri kolektivnih športih kot pri individualnih: raznih hokejskih reprezentantih, nogometnih itd…Vendar je nekaj tudi v človekovi naravi, kar ima vpliv na to, tako kot pri vsakem drugem človeku.
  Živeti od stare slave, kar bi renta bila, bi bilo malce krivično v primerjavi npr. s poklici, v katere je potrebno ravno tako vlagati velike napore, sicer ne toliko fizične, pa na koncu ni zlate medalje, ampak npr.: rešuješ življenja. Pokojnino je potrebno zaslužiti. Športnikom pa pomagati, da se po zaključeni karieri lahko uveljavijo v tem, na kar se spoznajo.

 85. blitz blitz pravi:

  “Marko Crnkovič se morda ni prav nič manj učil in se kdo ve čemu odpovedoval kot recimo Boris Dežulović ali Andrej Nikolaidis. Zdaj pa poglejte, kako je svet krivičen: Nikolaidis velja za definicijo kolumnista, berejo ga intelektualci po vsej bivši državi in širše. Crnkovič pa nič: on ostaja nadut fant iz Maribora, ki ga ne jemljejo resno niti blogerji.”

  Skratka, Bog mi je priča, da sem proti rentam za delovno zmožne ljudi, tudi športnike, a tako nadut odnos do vrhunskih športnikov, kot si ga je privoščil avtor tega posta, lahko skraca le nekdo, ki za svoje lagodno življenje služi z z levim jajcem natipkanimi kolumnami za tretjerazredne Dnevnike in četrtorazredne brezplačnike.

  Komentarjev nisem bral, če je že kdo kaj podobnega napisal, se opravičujem za nenamerno plagiatorstvo.

  In še vedno sem proti Kozmusovi renti, razen, če jo vzamejo iz malhe, iz katere se napajajo naši “intelektualci” in “umetniki”.

 86. Kladivo pravi:

  Zakaj nima rente???

 87. partizan pravi:

  Ja – zares, zakaj Kozmus naprimer ne gre metat kladivo za Avstrijo ali Hrvaško! Pri nas so bolj cenjeni nakladači in filozofi, ki se prekladajo iz enega časopisa na drugi, iz ene kolumne v drugo!
  Prebral sem že dosti tvojih blogov, vendar v polovici vsebin samo nekaj brezveze nakladaš, nimaš pojma, kakor v tem kjer si se izkazal za totalnega nešprtnika – če ti je prav ali ne, proti Kozmusu si ti navadna ničla!

 88. 1tastar pravi:

  Ampak priznaj, da potihem sanjaš vsaj o Pulitzerjevi nagradi, če ti Nobelova uide.

 89. 1tastar pravi:

  Ampak tale stran časopisa je pa ravno za korenje zavijati.

 90. ametist pravi:

  Dokler je bil Križaj, Strel in generacija v smučasrkih vrstah je marsikdo vedel za Jugoslavijo. Pa 1970 lete svetovni prvaki v košarkip, pa Planica…

 91. Si. R. pravi:

  Kaj pa če bi Kozmusa rentali v kakšno tovarno, kjer rabijo, da jim nekdo nekaj čimprej daleč vrže? :-)

 92. Jasna pravi:

  Strinjam se, da je metanje kladiva marginalna disciplina, strinjam se, da zaradi tega ni Slovenija bogve kako promovirana v svetu… strinjam se z marsičem ampak, da sta luzerjai tipa ( Čeplak in Peterka) bolj človeško zanimljiva od poštenega fanta ( četudi v marginalni disciplini) mi ne gre v glavo. Vse uspehi J. Čeplak so pod vprašanjem zaradi dopinških goljufij. Peterki pa je pri 17-tih slava tako udarila v glavo, da se ni mogel z uspehom nositi. A bi ti rad Marko, da sta tvojim sinovoma takšna človeka za zgled? Dobro Kozmus res ni naredil veliko za Slovenijo zunaj meja, znotraj meja pa je naredil ogromno. V njemu vsak mladi športnik, vsak otrok, ki se ukvarja z športom vidi živ primerek in zgled, da je sanje mogoče uresničiti. Da je mogoče z trdim in poštenim delom ( uz vso podporo ljubeče družine) se zavihteti do olimpijskega zlata. Patetično toda, resnično. Vsi negativni komentarorji z avtorjem bloga vred ne vem, če veste, da je po verjetnostnem izračunu olimpijsko zlato težje dobiti kot zadeti na lotu.
  Marko, ta tvoja kolumna o Kozmusu me je tako prizadela, da se mi več po tvojem blogu ne ljubi nit gledati.

  Lahko se izkupiš samo na en način. Da napišeš kolumno o stvari katera me tako muči, da še ponoči premišljam o njej. Vem, da te boli q ampak vseeno… Ali je res, da so Hrvati okupirali slovenski teritorij? Ali je res, da so z zvijačo dobili izpiske iz katastrov in ljudem na slovenskem ozemlju zamenjali hišne številke? In pri tem se slovenska država ni nič zganila?! Če to ni nezaslišano! Pa kaj ta Jelinčič sploh dela? Ne morem si zamisliti, da bi to Slovenija naredila Avstriji in, da se ne bi nič zgodilo. Pa to bi bil vseevropski incident! Ali so Slovenci zajebali Hrvate in jim niso dali orožje katereg so plačali pred 18-ti leti in zaradi nerazčiščenih stvari je državni vrh tiho ob okupaciji? Skratka nezaslišano je, da se je okupacija zgodila in, da so jo Slovenci dovoljili. Zakaj? Vsaka normalna država bi ob takšnem dogodku poslala na mejo vojake z dolgimi cevmi. Koliko vprašanj, odgovorov pa nikjer. Sovražim te ljudje v svoji državi, če so to naredili ampak kje naj človek izve resnico? Ne vem zakaj ampak Slovencem varjamem. Prosim, daj še ti povej nekaj na to temo.

 93. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Jasna: Hrvati naj nam dajo prosti prehod na odprto morje, mi pa njim Jorasa. In ja, res mi je vseeno.

  Zaradi mene lahko nehaš brat moj blog. Upam pa, da ga boš spet začela, ko bo čez nekaj let met kladiva slovenski nacionalni šport in ko bo množica danaašnjih mulcev, ki jim je Kozmus nedosegljiv vzornik, v svetovni špici.

 94. Jasna pravi:

  Joras je itak na slovenskem teritoriju. Tudi Dežulović je v Objektivu napisal kot, da ni (v tokrat simpatični kolumni) ampak je.
  Nisem mislila na metanje kladiva v smislu kot na slovenski nacionalni špot ampak na pozitiven vpliv, ki povleče za seboj vsakega mladega športnika ne glede z kakšnim športom se ukvarja. Vem, da je lažje dobiti zlato v metanju kladiva kot v atletiki, ker metanje kladiva trenira manjše število športnikov. Ampak olimpijsko zlato je le zlato…. Kozmus je atlet in v začetkih treniral skok v daljavo. Iz mesta je skočil 3.10 m. Kladivo je vrgel slučajno daleč, ko je bil na treningu svoje sestre. To, da spoštujem poštene (nedopingirane) športnike je verjetno znak mojega hrvaškega porekla. Šport mi kar nekaj pomeni, kar neki imajo za primitivno.

  Ah, Marko kot, da ne veš… Slovenija bo dobila q ne pa izhod na odprto morje. Tudi blokada ni zaradi izhoda na odprto morje. Hrvatom nič ne pomeni tisti košček zemlje Slovencem pa veliko. Tukaj se gre za princip ali ( za orožarska grehe iz preteklosti). Naj Slovenija dobi vsaj tisto kar je njeno ne pa tisto kar ji pravno baje niti ne pripada (izhod na odprto morje in celoten Piranski zaliv). Spominjam se Jonasa kako se je norčeval iz Jorasa, ko je gladovno stavkal. Vem boli vas ….ah, če bi bili vsi takšni in, če ne bi bilo slovenskih pogumnih domoljubov kot je R. Maister bi živeli v še manjši državi.

 95. Grega pravi:

  Z rento se ne strinjam, pa vendar se sprašujem kolko “kulturnikov” vleče državni denar, naredijo pa bistveno manj od Kozmusa oz. nič pametnega. Princip je isti.

 96. vibram five pravi:

  Another hand, she took a bookmark in the book, look in the vibram five process of reading, perhaps she walked in the far end willow tree, she is reading in the five fingers breeze. Perhaps this is the west wing of the book the vibram fivefingers unrelieved by or proper.

 97. vibram fivefingers pravi:

  vibram fivefingers is at an unprecedented pace experienced five fingers prospects the craze using the times, walking in the forefront using the times. the comparison of option styles is unique,it’s the five finger shoes which i like best.Often see this sort of modeling.

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.