Volvo P1800 S

Sobota, 24. januar 2009

Priznam, to sem bolj kupil sebi kot Oskarju. Danes dopoldan sva šla k osrečujočemu Mlinarju na Čopovi. Vzgojiteljica je rekla, da tam prodajajo take real life živalce, kakršne imajo v vrtcu in s katerimi se Oskar rad igra. Res so jih imeli. Kupila sva slona, fa (žirafo) in konja. Potem pa sem zagledal polico z avtomobilskimi modelčki. Velikimi, lepimi modelčki.

Volvo-1

Volvo P1800 S, letnik 1961, je bil v bistvu edini, ki mi je bil všeč. Pa ne zaradi Rogerja Moora, ki ga je kot Simon Templar vozil v seriji Svetnik. Modelčki morajo biti retro. Moderni avti, ki jih videvamo na cestah, niso primerni za modelčke. Audi A4, mercedes benz C ali mini cooper in drugi, ki so jih tudi imeli, so zgledali brez veze. Morda bi za hec kupil espaca, vendar ga — cela va sans dire — niso imeli.

Volvo-2

Volvoti naj bi bili vzdržljivi avti, ampak za modelčke to očitno ne velja. Še preden sem odvil vse štiri vijake, s katerimi je bil avto privit na plastično ploščo v kartonski škatli, sem že zlomil obe stranski ogledali. Pravzaprav sem ga samo prijel, pa sta že odleteli. Z vijaki sem se namučil tako, kot da dezembaliram ne vem kako občutljivo high tech napravo, ne pa preprost kos hardvera iz kovinskega ohišja s plastičnimi podobnostmi. Potem ga je vzel v roke Oskar. Nisem se še obrnil naokoli, ko je odletela protiblatna zavesica za zadnjim kolesom. Ko sem se obrnil naokoli drugič, je odletel brisalec. Pa ne, da bi z avtkom tolkel ali ga metal. Ko sem ga čez petnajst minut nagnal v posteljo na popoldanski spanec, je hotel, da gre avto z njim. Prav. Parkiral ga je ob rob postelje, nazadnje pa sem mu s pomočjo novega slončka jaz sam kmalu odbil sprednjo registrsko tablico. In ko se je Oskar čez tri ure zbudil, je z odbijača odpadla že tudi zadnja.

Volvo-3

Prilagam še to fotko z Oskarjem, da si boste laže predstavljali, kaj pomeni merilo 1:18.

Razmišljam, da bi začel zbirati takšne modelčke. Omislil bi si dolgo polico in jih razvrščal in brisal prah z njih. Oskar bo zrasel in za njim še Jonas, jaz pa nočem biti preveč odrasel. Moram se pa seveda naučiti ravnati s takšnimi eksponati.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Sobota, 24. Januar, 2009 ob 22:07 v kategoriji BabyBlog, Po defaultu ZNB.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

24 komentarjev na “Volvo P1800 S”

 1. Marko pravi:

  pa saj sedaj zgleda bolj “raw”, bolj “jebački”, brez vseh detajlev… CESTNI BOJEVNIK

 2. blitz blitz pravi:

  Očitno res ne znaš z avtomobili. Ne z igračami in ne s pravimi. :lol: Sicer pa so protiblatne zavesice kaj rade odletele tudi s pravih avtomobilov.

 3. sv3der pravi:

  :D tudi tisti pravi, tanovi, so precej bolj krhki in ne vzdrzljivi :( zal.

  -sv3

 4. Žogca pravi:

  Ljubim Volvote. Predvsem tiste narejene med letoma 1980 in 1990. Modelčke prepuščam pa moškim. Še čakam sponzorja, ki mi bo kupil čisto pravega Volvota. :mrgreen:

 5. Jasna pravi:

  “….in, ko se je Oskar čez tri ure zbudil..” Pa saj ni čudno, da zvečer ne more zaspati (če se navežem na tisti simpatičen zapis v Jani).
  Ne vem zakaj sem kot deklica imela cele kolekcije raznih modelov avtomobilčkov. Verjetno zato, ker sem imela očeta majčkeno podobnega tebi.
  Dizajn iz šesdesetih mi je hecen. Volvo pa je kul. Zdi se mi se, da celo NLP imajo značilen dizajn določenega obdobja, recimo z blatniki (Roswell). Poznejši očevidci so jih risali drugače.

 6. Iztok pravi:

  Sam sem tudi Volvo fan. Ko sem si kupoval prvi avto, je bil prvi ogledani model Amazon, letnik 57, če se ne motim. Si morda videl ta modelček?
  Sicer mi je pa pri srcu 850 T5 (karavan, kakopak), sicer bivši, ampak so se spomini na to love&hate razmerje shranili v večnost. Sicer je pa sedanji V70 kar dober in predvsem varčnejši nadomestek… Vulvo(sic!) ruls.

 7. pet-in-g-seks pet-in-g-seks pravi:

  dokaj velik avtomobilček. koliko pa stane taka reč?

 8. daft pravi:

  Ok, ampak priznaj, da si ga kupil sebi. Tudi jaz sem fen volvotov, ga tudi vozim in zaenkrat mi ni uspelo še nič odlomit. Priporočam.

 9. NoMercy pravi:

  MC: te miniature so narejene da se jih glada – lepo v škatli spravljene pred dosegom nepooblaščenih.
  Sam imam manjšo zbirko Mercedesov SL in legendarne Fičke – lepo na omari v škatlicah.
  ——-
  Miniature niso črke, besede, ki jih prežvečene flikneš na ekran ne, da bi mislil kaj delaš – miniaturam se posvetiš pripravljen na delo z občutljivim in krhkim materialom. Lepo te prosim, naj te ne zamika kupiti kakšno stvar kot so npr. steklena bižuterija Swarowskega in podobnih mostrov. Umetniki, ki delajo miniature resda živijo od prodaje niso pa šalabajzarji, ki bi jim bilo vseeno kako in kaj kdo z njihovim izdelkom počne.
  Verjamem, da gre tudi tebi na …, če se tvojih tekstov loti ocenjevati, uporabljati, te citirati kakšen šalabajzer

 10. Robert pravi:

  Bere se razburljivo … predstavljam si … dolg, mehko osvetljen hodnik z debelo preprogo … na eni strani visoka stilna okna z bogatimi meščanskimi zavesami in s pogledom na vrt, na drugi strani dolga hrastova polica na izrezljanih konzolah s stiliziranimi levjimi glavami … na polici stotine bleščečih in natančno poravnanih modelčkov … po sredi pa gre sam sivolasi gospod MC v žametni halji in v mehkih copatah z natančno odmerjenim korakom … v eni roki nosi antistatično metlico, v drugi pa akumulatorski sesalnik … nejevoljno vzdihne, “Ah, kako jezi me ta prah!”
  Res zanimiv prizor.

 11. bošti pravi:

  …no mercy: tak bolnik je bil en naš znanec…avtomobilčke v vitrine in bog obvaruj, da bi se katerega dotaknil…pa sem stal tam pod vitrino pa se slinil, on pa ves prevzeten, idiot… tako kot splošna obsedenost z vsemogočim kristalom iz Rogaške, postrežejo ti pa v kozarcih od senfa…sam sem vse miniature z veseljem “prenesel” na otroke…pa klinc če kakšen špegu odleti…

 12. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Peting: 35€.

  Robert: OMB, kako živ opis, me je že minilo!

 13. NoMercy pravi:

  @ bošti: ko svinja rije po koritu, da bo postala klobasa, salama, šink … je to OK, da pa bi se zabavala z mehom pa raje preprečim.
  Ja, so stvari, ki se jih svinjam ne dopusti.

 14. buli luli pravi:

  dober clanek.

 15. Jasna pravi:

  No Mercy: S teboj jaz ne bi hotela imeti opravka. Zajeban se mi zdiš. Če so ti te zadevece tako vredne, da so nedotakljive bi jih moral označevati nekako tako kako to znajo tako lepo klasificirati arhitekti.Meni je zlo všeč, ko za stavbo rečejo: poznobidermajerska mešanja novogotike z renesanso. Ali pa: italijanska neorenesansa z mediteranskim pridihom. Dej še ti kaj podobnega za ta model Volvota pogruntaj….kaj praviš bi šlo?

 16. NoMercy pravi:

  @jasna: no, če je to, da nekatere stvari pač branim pred svetom, ker mi kot hobi nekaj pomenijo, zajebanost … tudi jaz tvojih jošk (pa če jih še tako nosiš na oglede) ne šlatam kat tako – brez povabila in dovoljenja – štekaš point?? (ali moram kakšno podobno insinuacijo napisati tudi o tvoji riti in/ali venerinem gričku)
  evo ti o Volvu: klasičen primerek nordijske oblikovne šole poznih ‘50_tih, namenjen ameriškemu tržišču (= vulgaren u p.m.)

 17. Matic pravi:

  Aahahahahha Robert… nasmejal si me do solz:)

 18. markopigac pravi:

  Avtomobilcki, jah. Danasnje otroke to sploh se rajca?

 19. bošti pravi:

  …no mercy:iz miniature volva za 35 evrov, ki mu odleti vse česar se dotakneš, si zabluzil do te mere, da še sam ne veš, kaj si hotel povedati…seveda obstajajo miniature, ki so vrednejše od marsikaterega pravega avtomobila in se z njimi ravna popolnoma drugače…ampak roba iz Leclerca ali Interspara?in ,da naj to skrivam na omaro?raje se igram z mehom…

 20. Darja Hughes pravi:

  Popolnoma razumem zadevo. Tudi sama se ne morem upreti tej skušnjavi in sem že večkrat kupila (priznam!) kakšen “avto”. Nazadnje pred kakšnim letom na potovanju v Italiji, ko sem na bencinski črpalki zagledala miniaturnega Fiata 500, ki je seveda takoj romal z menoj. Za moža, seveda…… Pred tem se spominjam Jaguarja in Bentleya.

 21. NoMercy pravi:

  @bošti: ne moreš srati klanf, če ješ bucike!!
  MC je napisal, da mu je bil ta modelček Všeč!! – torej nekaj, čemur človek nakloni pozornost – in ima s tem posebno vrednost, neglede na ceno (da o tem, da modelček tako redkega vozila sploh zaide v Slo ne razpredam kot o vrednosti sami kot taki – pa kdorkoli že, da ga prodaja)!!!
  Ni moj problem, če me ne razumeš in me tudi nihče ne plačuje, da bi ti imel pravico do tega, da te razsvelim in izobrazim.
  In nisem pisal o skrivanju v omaro – na omari so stvari lepo razstavljene in vsaj nekoliko zaščitene pred nezaželjenimi posegi nerod.

 22. 1tastar pravi:

  in, seveda, še Go Duster

 23. vibram five pravi:

  Another hand, she took a bookmark in the book, look in the vibram five process of reading, perhaps she walked in the far end willow tree, she is reading in the five fingers breeze. Perhaps this is the west wing of the book the vibram fivefingers unrelieved by or proper.

 24. vibram fivefingers pravi:

  vibram fivefingers is at an unprecedented pace experienced five fingers prospects the craze using the times, walking in the forefront using the times. the comparison of option styles is unique,it’s the five finger shoes which i like best.Often see this sort of modeling.

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.