Vic

Sreda, 4. februar 2009

Po odstopu od ovadbe proti Goranu Vojnoviču zaradi domnevne razžalitve policistov v njegovem romanu Čefurji raus! se je zdelo, da je že vsega konec. Notranja ministrica se je primerno opravičila za blamažo, direktor Policije Matjaž Šinkovec je ministrici primerno ponudil odstop, ta pa ga primerno ni sprejela in se je avtorju prav tako primerno opravičila. Vse to niti ni bilo zelo smešno — kvečjemu toliko, kolikor mora biti smešen začetek vica.

Ampak nekaj je manjkalo. Srečni konci delujejo nedramaturško in nemedijsko. Toda nazadnje smo le dočakali poanto. Bila je nepričakovana in naravnost neverjetna. V izjavi za javnost je Združenje policistov Slovenije sicer priznalo neprimernost prvotno predlaganega načina kaznovanja avtorja, a tudi dodalo: “Policisti smo predvsem ljudje, državljani, solidni davkoplačevalci in ljubeči starši.”

Tako je nastal najbolj smešen vic o policajih, kar sem jih kdaj slišal.

Primerno izhodišče za kak naslednji vic o policajih je dejstvo, da se je nekomu izmed njih zdelo potrebno uporabiti najbolj agresivni detergent za odstranjevanje madežev na časti — kazensko ovadbo — in ne kaj bolj “normalnega” kot civilno tožbo. Ziher je ziher, so si mislili, bolje z gorjačo nad mrčes kot z razpršilcem. Niso se pa spomnili, kako zelo je gor plačal Matjaž Pikalo, ko ga je tožil njihov kolega, ki se je prepoznal kot lik v njegovem romanu Modri e. Zadeva se je vlekla leta, preden je bilo pravici — in zdravi pameti — zadoščeno. Kljub temu pa je moral avtor prizadetemu plačati mastne denarce.

Odškodnina bi prav prišla tudi piscem prvega pravega policajskega PR protesta, ki se deklarirajo kot “solidni davkoplačevalci”. Solidni? Ta beseda mi je takoj skočila v oči. Kako to mislijo, solidni? Ali morda s tem namigujejo na nizke plače, od katerih bi si država lahko vzela več, če bi bile višje? Nisem še zasledil takega argumenta za povišico — še najmanj pa v poklicih, financiranih iz proračuna. Ali pa je to v resnici samokritično priznanje, da sicer pošteno plačujejo dohodnino, samo včasih pač malo zamudijo ali kaj? Kakorkoli, to sta lahko še dva vica.

Nadalje bi rad dognal, ali se policisti čutijo prizadete že zato, ker pri delu naletijo na ljudi, ki si o njih mislijo še kaj hujšega kot Vojnovičevi literarni junaki, ali pa jih je zbodlo, da je pisatelj svojim likom položil mnenja in opise policistov v usta tako živo in smešno, da se upravičeno bojijo, da mu bodo bralci verjeli — “nasedli” —, da so res takšni?

Osebno sem prepričan, da je poklic policistov res težak in nehvaležen. Toda najbolj je obremenjen z vici. Že zato si zaslužijo beneficirani staž ali dodatke — a pod pogojem, da k stereotipom iz vicev ne prispevajo še sami.

Po tej logiki bi se lahko na lepem oglasili Gorenjci ali Štajerci ali blondinke. Mogoče je res nekaj na tem, bi izjavili prvi, da smo malček škrti, ampak tudi mi smo ljudje in včasih damo solidno napitnino. Drugi bi rekli: res je, da ga radi pijemo in čudno govorimo, ampak to še ne pomeni, da nas imate Ljubljančani pravico zajebavati. Blondinke pa bi apelirale na čustva krivičnih nesramnežev, ki se jim posmehujejo, in jih opozorile, da ni nobene dokazane korelacije med barvo las in ljubečim materinstvom. In tako bi se nazadnje oglasili še duhovniki, Bosanci in Škoti, dokler se vsa Evropa in še svet ne bi znašla v zabetoniranem vrtincu politične, poklicne, nacionalne, verske in frizerske korektnosti. Vsakdo bi vsakomur poskušal dopovedati, da v resnici ni takšen, kakršnega stereotipno predstavljajo v okviru ustnega izročila vicev ter pisane in posnete besede od romanov do kolumen pa do satiričnih in humorističnih oddaj. To bi bil pekel, napolnjen z zateženimi varuhi svoje lastne idealizirane javne podobe, ki prisegajo na ustavo in nesmrtne ideale iz leta 1789, da so vsi ljudje enaki in enakopravni.

Reakcija policistov kaže, da so mnogi ljudje in skupine ne le preobčutljivi in preveč zamerljivi, temveč tudi družbeno izgubljeni. Ne razumejo svojega položaja v družbi — niti realnega niti adekvatnega niti simbolnega niti stereotipnega — in ne prenesejo pogleda na svojo podobo v ogledalu, kdorkoli že jim ga nastavi in kakorkoli že je morebiti karikirana. Ljudje se počutijo ogrožene. Nekje na svetu je nekdo, ki je prepričan, da so policaji pizde — ali kdorkoli, magari politiki in kolumnisti, da ne bo pomote. Vedno se nekdo najde, ki to misli. A tak človek se s svojo mislijo ne sme pojaviti v javnosti niti kot fiktiven lik, niti kot z disclaimerji umetnosti in avtorstva relativizirana pojava. Danes nam vlada teror spodobnosti, dokazljivosti, nespornosti, tožarjenja, neslanosti, pravice do sterilnega ugleda, ki ga ne sme oblatiti niti najmanjša senca dvoma — neglede na intenco dvomečega.

Včasih je bilo temu moderno reči politična korektnost. Ta je Slovenijo v bistvu zaobšla. To, kar zdaj gledamo, je le stara meščanska zadrgnjenost iz časov Cankarja. Neka stabilna socialna hierarhija Sloveniji morda res manjka — a ne za ceno zarobljenosti, ki je tisti stari socialni red pogojevala pred stotimi leti.

Dnevnikov Objektiv, 31. 1. 2009

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Sreda, 4. Februar, 2009 ob 14:51 v kategoriji 93, Dnevnik 2004-.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

99 komentarjev na “Vic”

 1. Jasna pravi:

  Policija trenira strogoću? V Fužinama je veliko nepridipravov (Vojnovićev roman gor ali dol). No, če policaji včasih koga tu in tam prebutajo, to je pač tako v tem poklicu. Nihče ni polpon.
  Ne moreš to zadevo primerjati z Matjažem Pikalom. Pikala je tožila konkretna oseba. Združenje policistov Slovenije pa ni konkretna oseba. To, da so solidni pri plačevanju davkov pomeni, da plačajo ( morda ne vse ali z zamudo) ampak solidno. To pomeni to in nič drugega.
  “Policisti smo predvsem ljudje, državljani, solidni davkoplačevalci in ljubeči starši”. Pa kaj je tukaj smešnega? Kakšen vic?
  Policisti niso takšni kot jih opisuje Vojnović v knjigi. Policisti so izobraženi in strokovno usposobljeni. Morda se Vojnović fura na policiste iz skupne države, ki so kot slišim govorice bili res nestrokovni in nesposobni? Tem današnjim fantom nič ne fali. Jaz kot vzorna državljanka nimam ničesar proti slovenski policiji. Rada pomagam, če me kaj sprašujejo in počutim se varno, ko so v bližini. Če pa ćefurji imajo kaj proti policajem je to zaradi tega, ker so sami nepridipravi. In zadnje streljanje, ko so nekoga pihnili v garsonjeri z daljincem v rokah je je bila čefurska zadeva. Njegova punca mlada čefurka je imela trden alibi, ker je bila to noč na policiji, ker je pretepla svojo mamo.
  P.S Beseda čefur ni rasistična niti zaničujočado južnih priseljencev ampak samo v navezi na Vojnovićev roman.

 2. Rado Rado pravi:

  Marko,
  ni mi jasno čemu se toliko zaletavaš v policijo? Zakaj se policisti ne bi smeli čutiti užaljene. Saj imajo nad sabo še tožilca in še sodišče, ki bosta stvari spravila v red. Namreč zavrgla ovadbe, če ne bodo ustrezne.
  Prav lahko se zgodi, da bo polcija v strahu, da zopet ne bo na udaru javnosti, zavrgla tudi tiste primere, ki bi si zaslužili nadaljno obravnavo!

  Torej,
  policist se ima pravico tudi zmotiti. Če mu tega ne dovolimo, potem tudi ne bo sposoben opravljati svojega dela v polnem obsegu. V strahu pred posmehom javnosti si bo morebiti izbiral drugačne oblike satisfakcije.
  Stvari torej niso tako enoznačne.

 3. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Rado: Prosim te lepo! Če policist ali nekdo v njihovem imenu vloži kazensko ovadbo proti avtorju romana zaradi posmehljivih izrazov na račun policije, je to čista neumnost. Obstaja svoboda govora vsakega posameznika in še posebej svoboda umetniškega izražanja. Represivni organ, kakršen je policija, tega ne sme omejiti. Saj poznaš razliko med kazensko ovadbo in civilno tožbo?

 4. Rado Rado pravi:

  Hočeš reč Marko,
  da je policija naredila nekaj, kar ni podprto z ustreznimi zakoni? Težko verjamem. Če je Šinkovec nekaj podpisal, se je gotovo skliceval na kakšen člen. Torej kazenska ovadba kot forma nedvomno obstaja in ima pravno podlago***.
  Ne smeš pa tudi pozabiti Marko, da dobi kazenska ovadba svojo formalizirano različico šele takrat, ko jo tožilec akceptira in jo predloži sodišču. Šele takrat bi lahko bili zaskrbljeni za svobodo govora.

  V smislu represije pa policija proti avtorju ni naredila nič.
  Izvedla je le preiskovalno dejanje. Zaslišala ga je in podala poročilo v presojo tožilcu (vendar ta niti uspel ukrepati, ker ga je policija morala pod pritiskom politike in javnosti, umakniti).

  ****Če bom policaja ob kontroli in kaznovanju zaradi prekrška, zmerjal z “debelim prascem”, ali s čim podobnim, bom nedvomno kaznovan preko kazenskega postopka in ne preko civilne tožbe. Nobeno sklicevanje na svobodo umetniškega izražanja mi ne bo pomagalo.

 5. Robert pravi:

  Bumbar pandurski, debil, cajkič kurčič, kreten …
  takšen je izvleček Vojnovićeve palete poimenovanj za predstavnike Slovenske države, kar policisti pač so.
  Po svoje zanimivo, ne vem pa če tudi kakorkoli smiselno in potrebno.
  Avtor piše v nekem marginalnem, psevdo-naivnem slogu, za katerega sploh ne vem če ima kaj zveze z realnostjo ali je pa le slovensko karikirana različica sarajevskega novega vala.
  Ta slog verjetno skuša pokrivati določen segment urbane kulture in ima najbrž tudi svojo ciljno publiko, po mojem mnenju predvsem mlajših “ne-čefurjev”. Občutek imam, da takšen način pisanja tudi pri pripadnikih jugo-balkanskih nacionalnih ali jezikovnih skupin nima posebej veliko privržencev, ker je za njih posredno žaljiv. Združuje jih namreč na skupni imenovalec hribovske zaplankanosti in balkanskega pišmevuhovstva ter tako dejansko oživlja stare stereotipe in spet priliva olje na ogenj večnih predsodkov še iz davnih časov stare juge, ki se jih gospod Vojnović verjetno bolj malo spominja.
  Mogoče bi bilo koristneje, če bi mladi avtor svoja duhovita izvajanja v “sub-fužinama” slogu, ki mu je očitno tako pri srcu, usmeril v humor, ki bi bil lahko povsem simpatičen in predvsem manj žaljiv.
  Mislim, da imajo policisti v tem primeru vso pravico, da se čutijo užaljene.
  Razumem in cenim pa tudi stanovsko solidarnost spoštovanega gospoda MC.

 6. Okapi pravi:

  >V smislu represije pa policija proti avtorju ni naredila nič.
  >Izvedla je le preiskovalno dejanje. Zaslišala ga je

  Aha, in zaslišanje (ali informativni pogovor) ni nič, ne? Konec koncev v vesoljski shemi stvari tudi par dni pripora ni nič.

  O.

 7. Pris Pris pravi:

  Rado, a nisva pravni vidik take ovadbe že razčistila? Vidim, da od tega nisi čisto nič odnesel. ;)

 8. Billy Debilly pravi:

  “Včasih je bilo temu moderno reči politična korektnost. Ta je Slovenijo v bistvu zaobšla. To, kar zdaj gledamo, je le stara meščanska zadrgnjenost iz časov Cankarja. Neka stabilna socialna hierarhija Sloveniji morda res manjka — a ne za ceno zarobljenosti, ki je tisti stari socialni red pogojevala pred stotimi leti.” BRAVO, TO JE ENA BOLJŠIH ZADEV KAR SEM JIH PREBRAL V ZADNJEM ČASU. BI PA KAR PO KMEČKO DODAL, PREVEČ JE PRAVIC, PREVEČ JE OGROŽENIH, PREVEČ JE TOLERANCE. Pa s tem ne mislim, na zadnji stavek citata – absolutno ne sme v to smer. Zgodovina je zelo jasna pri tem – brez hierarhije ni reda, brez reda ni napredka (v vseh smislih – ekonomskih, socialnih…). Policaj je policaj in naj ostane policaj. V zadnjih letih so medijske zvezde. Njihov prostor je ulica in ne TV show. Show naj delajo šoumejkerji, policaji pa naj opravljajo svoje delo policajev. Ta krilatica se lahko transformira v učitelje, ministre, kulturo – kamor hočeš pač. Malo več skromnosti (pa ne pritlehne) pač pa samokritične in proaktivne, pa predvsem enaka merila za vse. Obama je v svoji knjigi lepo napisal, da bi prakso negativizma premaknili v prakso pozitivizma, pa čeprav boj ostaja in se uteleša tudi v negativizmih. Ampak ko v družbi, v medijih, v službah… prevladajo negativizmi vidim samo en razlog – prepolna miza, preveč dobrot in preveč časa za sory – PIZDARIJE ! Delat in ustvarjat, banda !

 9. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Rado: Saj se samo hecaš? Seveda je Šinkovec podpisal ovadbo, ki se je vzorno sklicevala na ta in ta člen in imela prekleto dobro podlago v KZ. Poanta je v tem, da je nedemokratično in družbeno nespodobno, če Policija toži avtorja romana, v katerem so uporabljeni žaljivi izrazi – in to neglede na pravno konsistentnost ovadbe. Zakaj pa misliš, da jo je Kresalova umaknila? Policija ni zato tukaj, da vlaga ovadbe proti avtorjem (še najmanj avtorjem literarnih del). Če komu ni kaj prav, so za to tukaj civilne tožbe.

 10. Rado Rado pravi:

  Pris,
  nedvomno si imel prav v tistem delu, da se “tovrstna” ovadba daje na zahtevo prizadetega. In se lahko tudi umakne na zahtevo prizadetega. Ta del tvojega opozorila sem sprejel in mu zgoraj nikjer ne oporekam.
  V ostalih elementih procesnega postopka pa sva se tako, ali tako strinjala. Je preverljivo za nazaj!

  Zdaj se “tepemo” (ti, Marko in jaz) le okoli interpretacije dogodka. Ti in Marko, pa velik del javnosti zastopate stališče, da je šlo za represijo. Jaz sem, očitno med redkimi, ki tu ne vidim nobene represije, čeprav vama dam prav, da ovadbo zaradi zaradi žalitev fikcijskih junakov, na sodišču ne bi šla skozi.
  Do tu smo si identični v stališčih.
  Vztrajam pa, da ni bilo nobene represije! Kaj je se avtorju zgodilo? So ga tepli? Ne! So mu zasegli knjigo? Ne! Je moral pihati alkotest? Ne! So mu kako drugače grozili? Ne!

  Kolikor vem, se sam avtor ni glede postopkov policije z ničemer pritožil. Le javnost delate nepotreben veter.

  V samem postopku policija torej ni z ničemer represivno delovala. Morebitna represija bi bila le, če bi sodišče avtorja spoznalo za krivega, zaradi verbalnega delikta. Takrat bi pa zares lahko bili zaskrbljeni!

  Marko,
  Kresalova je ministrica in zadolžena za /tudi/ organizacijo dela Policije. S svojega mesta pa po moji oceni ne bi smela posegati v policijske procese. Danes je storila to, jutri bo (recimo) posedovala in zahtevala umik ovadbe zaradi prehitre vožnje, za Marka Crnkoviča. Kje se bo to končalo?
  Skratka tu ne gre za vsebinske, ampak za procesne zadeve.
  Lep pozdrav obema.

 11. Nick pravi:

  “Odškodnina bi prav prišla tudi piscem prvega pravega policajskega PR protesta, ki se deklarirajo kot “solidni davkoplačevalci”. Solidni? Ta beseda mi je takoj skočila v oči. Kako to mislijo, solidni?”

  In zakaj ne bi beseda soliden pomenila tega, kar pomeni?

 12. simonarebolj simonarebolj pravi:

  Rado spet tupi kvake in bo skušal prepričat, da je zemlja kvadratna, ker je takšno mišljenje najboljše za družbo, saj bi nasprotovanje preganjanju tistih, ki funkcionirajo, kot da je okrogla, lahko slabo vplivalo na zgledno opravljano delo policajev, ki se pač kdaj zmotijo in mislijo, da je zemlja kvadratna. To niti smešno ni več, kar zganjaš, dragi Rado.

  Nič ni narobe s tem, da policaji izrazijo tudi javno, če hočejo, svoje užaljenosti, ne glede na to, kako izzvenijo in kaj si kdo misli o tem. Stvar razprave. Zakaj pa ne. Če obstaja, naj se vrže na mizo. Je pa hudo narobe, če se tega lotijo na način, kot so se ga v prvem planu. Bizarno, neverjetno … in edino zanimivo vprašanje je, kako neki, od kod in zakaj v resnici je do česa takega sploh prišlo.

  .

 13. Rado Rado pravi:

  He, he, draga Simona.
  Nocoj si se me pa lotila na vseh blogih. A si ta večer kar sama doma?

  Zdaj pa resno. Ne samo vi zgoraj. Prav nobeden od vse slovenske javnosti še ni prav nič konkreknega povedal o represiji zoper pisatelja.
  Konkretno! Kaj hudega se mu je zgodilo?***
  Prizadeti ni o ničemer pojamral, le slovenska srenja je brez intelektualnega razmislega podlegla vzdušju splošnega linča zoper policijo.

  *** Primeri Pikalo in oni drugi s pisateljico so bili drugačnega karakterja. Tam je sodišče presodilo. In tisto je bilo zaskrbljujoče.

 14. simonarebolj simonarebolj pravi:

  @Rado:
  Ja, sama sem doma. Ta večer in včerajšnji tudi. Z mano je samo pes in ibuprofen. Zakaj ibuprofen, pa ne povem. Jutri bo baje že bolje.

  Nič hudega se mu ni zgodilo. Nasprotno. Prav super mu je. Vriska lahko od veselja. Pošlje darilce policajem v zahvalo. Boljše brezplačne reklame si ne bi mogel želet.

  Policija se je pa zelo osramotila s to potezo. Zanima me, kdo je imel nekaj od tega.

 15. miran pravi:

  Marko, blog št.3 in moja misel, ki meji na aforizem: “Svoboda govora in tiska, dela človeka nesvobodnega”.

  Kar se pa tiče avtoerja knjige, ni od nikogar nič oškodovan, le obratno, zastonj reklamo so mu naredili. Marsikodo za knjigo ne bi vedel, če ne bi prišlo do “afere”.

  In konec koncev tudi policaji imajo pravico se upreti neki stvari in postaviti lastno stališče, kakor naš Marko Crnkovič, ki se ponosno hvali, kako ga kanijo s tožbo ugnati.

 16. majakrizaj pravi:

  Ja, zato pa je Slovenija uvozila en milijon priseljencev, da se boste imeli s kom pogovarjat,družit in zabavat !

 17. NINJA pravi:

  Čisto iz radovednosti me zanima koliko kazenski obvadb so vložili zoper scenariste serije Sopranos, kjer glavni junaki naravnost obožujejo policijo ?

  Miran, Jasna, Rado kdorkoli ?????

 18. Jasna pravi:

  NINJA: Jaz sem samo hotela povedati, da ne poznam takšnih policistov kakršne opisuje Vojnović. Poznam samo v redu policiste. Ovadba pa je brezveze. Slovenci so pač znani po tožarjenju. Če bi kdo v Sloveniji služil denar tako kot nekateri služijo v ZDA na račun Obame (slikanje zraven kartonskega lika v naravni velikosti) bi Tomaž Domicelj takoj tožil.
  Pa kdaj je Rac že matal čevlje v ljudi veliko prej kot iraški novinar v Busha. Slovenci so nekaj posebnega

 19. Rebbit pravi:

  Eh, ne vem kdo od vas se ne bi čutil pod pritiskom, če bi napisal literarno delo, pa bi bila proti njemu vložena kazenska ovadba. In to s strani vodje represivnega organa. Nedavno pretekla (ali naj mogoče rečem polpretekla) zgodovina nam te stvari lepo postavi v kontekst.

  Pritisk ni samo, če ti nekdo pritisne dve okrog ušes. Za pisca leposlovja je pritisk tudi pritisk na njegovo svobodo izražanja (baje zapisano v nekem obskurnem dokumentu, imenovanem ustava), še posebej če ga izvaja polreformirani (v zadnjih dveh desetletjih nisem opazil ravno konsistentnega sistemskega distanciranja policije od politike preganjanja verbalnega delikta, prej obratno) represivni aparat, s svojo vrhuško na čelu.

  Še najlaže bi na manjšo raven kritičnih opisov vplivali z izboljšanjem nekaterih sramotnih statistik svojega dela, res pa je, da je to pravzaprav že povsem druga debata.

 20. Rado Rado pravi:

  Simona.
  “Zakaj ibuprofen, pa ne povem. Jutri bo baje že bolje”.

  Bolečine? Hm?
  Morda revmatskega porekla?
  Če je to, potem so mediatorji vnetja nopolnili obsklepne strukture. In pritiskajo na sosednje celice, zato boli. Svetoval bi dolgotrajne masaže na bolečem mestu, če je to zaradi bolečine mogoče.
  In pa pilates seveda. Vsak dan eno uro. Ponavljajoče se mišično krčenje namreč odplavlja tekočino ki je napolnila obsklepnico.

 21. simonarebolj simonarebolj pravi:

  @Rado:
  Ne provociraj. Nobene revme ni, niti kakšnih drugih penzionističnih muk. Preveč po sebi sklepaš.

 22. chef chef pravi:

  Rado, če bi bil dec, bi se pojavil pri Simoni doma s pušeljcom v roki in ji zaželel čim hitrejše okrevanje. Sitna gor ali dol, po mojem bi nanjo napravil vtis bolj kot da ji postavljaš virtualne diagnoze.

 23. nordstar nordstar pravi:

  :-)

 24. kritika pravi:

  Spremljam te kvazi kolumne Crnkoviča in lahko rečem le, da je tip primitiven blefer na ego tripu.

  Žalim njegovo družino in njegovega delodajalca.

 25. Rado Rado pravi:

  Chef,
  si ja nor. Ven bi me vrgla in javno objavila. Tako, da bi se mi smejala cela blogosfera.
  Takšne napake me pa ne boš videl napravit. Sem preveč . . .

 26. Vanja pravi:

  Mahko, za trenutek sem preklopila na Trenja in kaj vidijo moje oči: Mahko v dhužbi samiiih intelektualcev, Damjana Muhka, polovico zakoncev Čepin, Požah itd.

 27. Rado Rado pravi:

  Vanja,
  odlično priložnost si našla, da lahko izkažeš malo svojega sarkazma!
  :-)

 28. Vanja pravi:

  Rado
  sem preveč……..cagav????

 29. simonarebolj simonarebolj pravi:

  @chef:
  Hahaha … Imaš seveda prav, da Rado pojma o pojmu nima v zvezi z džentelmenstvi pa to (menjam šopek za tortico, če že mora bit nekaj osladnega … Sahar iz Zvezde!), ampak si pa žleht. Ti bi mi nakopal, da se mi Rado še na vratih pojavi … hahaha … Boljšega maščevanja si sploh ne bi mogel nihče na netu izmislit.

  @Rado:
  Vzela bi torto (šopka ne), te vrgla ven in vložila zahtevek za prepoved približevanja! In seveda škandal objavila na blogu …

 30. miran pravi:

  Simona, hvala Bogu, če nimaš revme. Si pa privošči kakšne druge tabletke. Tiste, po katerih lahko brez strahu…
  A bo šlo?
  Tisto potem, mislim.

 31. Rado Rado pravi:

  Džentlemenstvo je odnos, ki ga moški lahko in zmoremo pokazati le do krhkih in ranljivih žensk. Do žensk, ki v nas budijo nežnost. (pustimo zdaj ob strani, če je igra, ali poza, to je nevažno).
  Džentlemenstvo je pa nemogoče pokazati do žensk, ki kar “pokajo” od enakopravnosti (beri: večpravnosti), do možač (ne govorim o izgledu, ampak o obnašanju), do žensk ki bolje in več psujejo od moških.

 32. Vanja pravi:

  ja Rado se strinjam, džentlemnstvo cagavih tičev je do ubogih krhkih bitij (psssst babe samo glumijo, zelo malo je v resnici krhkih)
  Uh a ti lahko še nekaj prišepnem…sorči Simona, ker te bom izdala -ampak saj veš konkurenca pa te fore, Rado, simona je v resnici krhko bitje, zlomi jo krivica, boli jo hinavščina, krhka je kot ptičje pero, senzibilna dušica, ki opazi celo trepljaj metuljevih kril, v sekundi prestrže počutje sogovornika, meri občutke kot, da je barometer ….poleg tega pa je močna kot krik leva, močna kot korak dinozavra in pametna kot DNK….ej taprav moški..močan, gotov sam vase…bi seveda vse to cenil. Če pa še bolj psuje od moškega, takrat bi se zahvaljeval svojim srečnim zvezdam, da mu je na pot pripeljala prijatlelja s katerim se lahko do nezavesti napije, fuka, pleše in joče…ker prave ženske so bojevnice…mi je nekoč šepetal moj ljubimec….

 33. nevenka nevenka pravi:

  Rado, do ranljivih žensk pokažejo moški še veliko več barabije kot do močnih, ker močnih se bojijo. Džentelmenstvo je nekaj umetnega, kar je narejeno za publiko, ni v resnici namenjeno ženski. Toliko primitivizma kot ga lahko izkaže en moški, ga nimajo vse ženske skupaj. In to tak moški, ki se celo za nekaj ima, ne tista uboga zapita živalca, ki visi vsa zbogana na kakšnem šanku, kot da ga je Sava naplavila skupaj z vso nesrečo sveta.

 34. mica mica pravi:

  ja, očitno bo že držalo, da ženske o moških nimamo kakšnega posebno dobrega mnenja. Pa ni važno, je to Rado, policaji, MC ali navadni Poldeti za šankom.
  :-)
  A da je temu tako, pač…niso krive ženske, ane?

  PS
  Tistim, ki še zmeraj “iščejo”, bi v bistvu prepovedala brati bloge. lahko bi se namreč zgodilo, da bi potem , žal, želele za večno ostati samske
  :-)

 35. chef chef pravi:

  @simona: Verjela ali ne… jaz bi res prinesel čokolado :lol:

 36. David.Pelko pravi:

  Ne razumem, zakaj bi Rado hodil okoli Simone s pušeljci ali pa čokoladami. A ni poročen? A nima otrok?

  Nema fantje dragi, ukvarjajte se s svojimi ženkami :lol:

  Crnkovič BRAVO za TRENJA. Vsaj eden, ki ima toliko jajc, da je tem guslačem povedal, da so nule, ne pa glasbeniki.

  Jaz bi Lange, Mance, Lenderote in Wernerja tožil zaradi zvočnega onesnaževanja in pobebljanja otrok v Sloveniji. Tem ljudem bi bilo potrebno prepovedati odpirati usta.

  Kam smo prišli, danes se moraš slikati za playboy, da lahko štartaš pevsko kariero. Ma nemoj. Zato pa imamo namesto nove Marjane Deržaj, Majde Sepe ali Pepel in Kri, danes Sanjo Grohar, Atomik Harmonik in vso ostalo sranje, zaradi katerega lahko človek naredi samomor, če mora to poslušat nekaj preveč minut.

  Zakaj jim nisi še tega povedal? Zakaj nam nisi povedal, da greš na POP-TV, bi ti jaz spisal en tekst, ki bi ga tam lepo prebral, kaj si mislimo o tej sceni, temu glasbenemu smetišču.

 37. David.Pelko pravi:

  Chef, in zakaj ne neseš čokolade? Kar tako, brez razloga :)

  Rado, ti pa varnostno čelado na glavo v slučaju, če se boš vseeno opogumil :lol:

 38. majakrizaj pravi:

  Marko strinjam se s tvojo izjavo v Trenju, da je postala slovenska glasba poden od podna. A, zakaj je tako. Zato ker priseljenci vnašajo svojo folkloro v glasbo, ki ni kompatibilna s slovensko dušo in sedaj, po tvoji izjavi, naj ukinemo še Čuke, ha,ha

  Prosim, ne spreminjajte nas slovence, v čefurje !

 39. Zalb pravi:

  Marko, kako si se pa počutil med Wernerjem in Murkotom?

 40. NoMercy pravi:

  Jaz sem več kot soliden davkoplačevalec, državljan in starš:
  1. dnevno vplačam 1,2€ trošarine od cigaret, cca 1€ trošarine od alkohola, 20€ DDV
  2. redno izpolnjujem dolžnost/pravico udeležbe na volitvah
  3. imam statistični presežek povprečja otrok

  pa me ta država in policaji samo še bolj skubijo, se delajo norca in me izločajo iza šanka in mi politika tupi kakšne rožice bo sadila za ta denar.

  Hočem svojega zaščitnika – Ombudsmana!!!

 41. Marko Crnkovič pravi:

  Zalb: It was the real thing. Čeprav gre meni bolj po glavi, kako sta se onadva počutila z mano na sredi.

 42. NoMercy pravi:

  @ bejbe: gentlemenstvo je samo pofinjen izraz za ženskam pod hlačke roko “gurat”.
  Se pa strinjam z:
  32.Vanja pravi: … (psssst babe samo glumijo, zelo malo je v resnici krhkih) …
  ena bejba lahko prenese bataljon descev, da gre čeznjo … moški pa lahko podelamo do na eni roki prstov v enakem časovnem obdobju.

 43. Nurudin pravi:

  no, saj bejbe menda vejo, da je gentlmenstvo guranje roke pod hlačke. kako bistroumna in zapisa vredna opazka.

 44. Zalb pravi:

  Ah, nista te razumela.Večina ostalih tudi ne. Besedni zaklad okoli 150 besed in 10 besednih zvez. Full kul, a ne?

 45. miran pravi:

  Ej folk. Jaz imam en drug problem. Ena mojih spletnih pošt je tudi “email.si”
  Ta zadeva že dva meseca ne funkcionira.Kličem v Ljubljano, pa me vsakič odpravijo češ, da imajo hud napad in da bo zadeva urejena v parih dnevih.Pa nič. Že najmanj dva meseca.
  Kljub vsemu jim reklamo, katere jih sponzorirajo, tečejo.
  Jezi me njihova neodgovornost do ljudi. Ne recite mi, baj grem na gmail.

 46. NoMercy pravi:

  @ nurudin – si ti bejba ali samo svoje opazke jemlješ kot bistroumne??

 47. Nurudin pravi:

  samo moje opazke so nenebistroumne.

 48. Rado Rado pravi:

  Nevenka:
  “Rado, do ranljivih žensk pokažejo moški še veliko več barabije kot do močnih”

  A takšne so tvoje izkušnje? No, jaz nisem iz te zgodbe. Zadevo sem poenostavil. Takšen kakršnega se delam, takšen tudi sem (zato nimam problemov z verodostojnostjo in z zadrego ob prenarejanju)

  David,
  imaš prav. To zgodbo o “obisku” Simone je provokativni navrgel Chef, jaz sem jo le šaljivo povzel. Zgolj zato, da se ob posmehu na moj rovaš sprosti Simonina domišljija, kako bi me zatolkla. (Vem, da razumeš poanto).

 49. Davor pravi:

  Crnkovič legenda, včer sm te gledo na trenjih.

  “Vi ste glasbene ničle.”

 50. Comment pravi:

  Vojnovićevo knjigo sem prebrala.
  Dvomim, da jo je kateri od dotičnih policajev samo prelistal, kaj šele prebral. Pa tudi če jo je, dvomim da je razumel.
  Med policisti bi se itak morala nardit ena kadrovska čistka, ker to ni normalno, kakšne primitivce imamo zaposlene v policiji.

  @majakrizaj:
  Kakšne pa ti klatiš??
  Tolaži se ti, ja.
  Vedno je lažje nekoga drugega okrivit, kot pa pri sebi razčistit.
  V slovenski folklori ne slišim nič balkanskega melosa (na žalost, je še nekak prebavljiv v primerjavi s slovensko harmonikarško hopa-cupa), zato mi ni jasno od kod ti tak zaključek.

  Dajte se zamislit slovenceljni od kod ljubezen slovencev do ‘čefurske muzike’, mogoče zato, ker je pač neprimerno boljša, kolikor čudno se to pač sliši, ker je itak oboje podn od podna.
  Množična kultura na višku.

  Čuke bi pa jaz tudi ukinila, ja. Ker mi gre ma kozlanje, ko samo vidim tiste 4 polizance in njihove umetelne nasmeške, ko jih pa slišim pet dobim pa žule na ušesih.

  Cela slovenska muzika je v minusu ne na nuli.
  In ta muzika je samo odraz mentalitete slovenskega naroda, ne pa priseljencev, ker ti itak ne poslušajo slovenske folklore.

  Crnkovič car si, škoda da vas je blo preveč tam pa nisi mogel povedat še malo več, sicer pa tak nima pointa se trudit kaj razlagat, ker slovenska raja ne šteka.

 51. Comment pravi:

  Aja, samo še tole..
  Ko takole malo berem komantarje in se nasplošno pogovarjam z znanci, kolegi itd..majo vsi ful slabega za povedat prek slovenske scene.
  In takrat se res sprašujem, pa dobro, od kod potem tista večina (ki je v večini), ki podpira to debilno glasbo?
  In kaj ugotovim?
  Da jih itak polovica, če ne kar vsi, od teh, ki so skoz nekaj glasno pametni in blatijo to muziko po dolgem in počes, vake toliko zelo veselo fešta na harmoniko.
  Veliko je takih, ki potem hodijo na neke kvazi koncerte v rupe od lokalov ipd…
  In pol razlagajo ‘veš kaka bejba je ona pa ona’…
  Tudi o okusu, ki je na ničli, kar se žensk tiče, bi se dalo razpravljat…

  Da ne govorim kak radi ga vsi zaplešejo in zapojejo, ko se ga napijejo in takrat ‘itak ni važno, stara, saj se pa mamo fajn’.

  Meni pa nič jasno.
  Za bruhat. In to celo taki, ki se furajo na neko KAO alternativo tam pa hodijo na vaške veselice.
  Dvoličnost pa taka.

 52. dahvor pravi:

  Jaz tudi gledal in celo bil čist enakega mnenja….enostavno preveč jih je in ni ne časa ne prostora, za Nacionalni interes … za glasbeno Slovenijo je edina rešitev- Klubi-, kjer se, tisti, ki mislijo, da so, dokažejo, sprobajo strenirajo … bo že Publika-Poslušalci izbrala in Izvajalci bodo spoznali ali se splača ali ne splača Profi postat … podpiram tudi mnenje Najstarejšega gospoda, ki je med dugim tudi glasbenik -in Čudovit Človek bi rekel, po do sedaj na različnih koncih videnem, niso glasbene nule, so le ljubitelji in….vsak ma pravico vežbat, se učit, čas napolnit in izgubit … o rumenem tisku, pa bi jaz bil tudi tiho-me je groza, da bi moral v Svetu tem živeti – najbolje je nastopila pa tista, ki je nazaj študentka ratala in mlada črnolasa lepotica … kaj je Dama prava je pa Najstarejša Gospa na koncu pokazala, rekla – jaz sem Stara Gospa in naj Mladi Delajo kakor čejo in znajo …Bravo !!!…ostalo pa je govorica obrazov vse povedala … o Polizajih pa nimam mnenja, če so taki kot Tovariši Miličniki, v uniformah, tisti, ki so patruljirali, so kar ok, če so pa taki, kot uni zamaskirani v kravate in obleke, vartex, da so pištole skrili, potem me ne čudi nič, še to, da za po Klubih letajo…najraje imajo tiste Fensi Klube, glih je študent take omenu, tm jim ni treba nič pisat, rumenih kartončkov-samo uživajo lahko…ja malo garanja Zvezdam ne bi škodilo…tako vam samo upanje ostane, da izbrana ne bo tazadnja, da spet ne bo treba se jezit in vse isto sranje spet ponovit…možnost izbiranja, je za večino Ljudi, prevelik terror…a je slovenski izraz za to, mogoče nasilje ali kaj podobnega, ker danes terror čist drugače zveni – zaščito pred, si večina Ljudi na prvem mestu želi…še sam kakšne spolne igrice se je morala it, bi morala omenit, da bi videli resnično koliko domišljije premorejo…da ni glih samo bičanje…in ni se še rabila beseda korektnost ampak moralnopolitična neoporečnost … o korektnosti v Sloveniji še ni moč govoriti … velika večina še ni spoznala kako pomembno je v Umetnike-Kulturo imet, za dolgoročno investicijo, pa ne samo za Turizem ampak za celo Gospodarstvo…toliko smo, toliko je vse povezano in soodvistno…najslabše in v vseh okoljih, ob vsakem času pa izpadejo-izpadajo kopije, posnemalci, če glih niso komedijanti ali pa replike samo za rastavo, da se Originali ne uničijo…in vsak koga posnema, se zgleduje, mar ne, ima koga, kaj najboljrad… to nam iz otroštva ostane-otrok mora velikokrat na dan povedat koga-kaj ima najbolj rad…trenutno gledam, preko ekrana, končno, en pošten dež in si želim, da bi dolgo trajal, ker vem, da ga bo kmalu konec-kako ga mam rad…tako bom pod ombrelo zdej šel na dolg sprehod.

 53. Jasna pravi:

  Marko a veš, da nisem vedla da si tako nevzgojen fant. Pa človek božji starša ti nista dala osnovne vzgoje. Kaj si včeraj v Trenjih sploh mislil s tem, ko si rekel Manci in Langi, da sta glasbene ničle? A sta mogoče fušala? A kaj ni bilo v redu z nastopom? Če bi bila na Mancinem mestu bi te takoj vprašala, naj mi našteješ akorde emaj 7. No lahko bi vsaj povedal, da sta +0,2 ne pa totalne ničle. Ne vem kako se lahko intelektualec spusti na tako nizek nivo, da zaničuje druge? Intelektualci ne gredo tako nizko.
  In navsezadnje kakšna je tvoja glasbena izobrazba? Ali si morda iz poslušanja iPoda ratal takšen strokovnjak? No mogoče si hodil uram klavirja, ker fantki iz tako “dobrih” družin naj bi hodili klavirju. Če bi med slovenskimi glasbeniki bil John Lennon vem, da ga ne bi prepoznal, ker tudi on ni nič tako hudo posebnega.
  Tvoja hiba je v tem, da si vedno zaničeval in nisi prepoznaval tudi kvalitetno slovensko glasbo. Jaz sem bila čisto paf, ko sem se preselila v Slovenijo in slišala Benčevo pesem Kadar ognji dogorijo, pa še marsikaj drugega ampak to je vse šlo mimo tebe in važno je, da ti ni žal.

 54. Comment pravi:

  Ma, se strinjam, da je Marko malo na nepravi način izrazil, kar je želel povedat.

  Samo Crnkovič je tak cinik, da pač mora vse skritizirat. Jaz vem, kaj je želel povedat. pa tut vsi, ki so istega mnenja kot on.

  Langa niso slabi, pravzaprav so mi še nekak všeč med vso to poplavo kvazi bendov in pevcev, a Manca..hm…za njo tega ne bi mogla rečt, ker oprosti, ni nič boljša od drugih wannabe pevk.
  Se pa ne strinjam, da so bli letos oškodovani, lani so bili !
  Ampak lani, če bi langa zmagala, si upam dat roko v ogenj, kako bi se šele slo raja bunila.

  Letos pač žal niso bili oškodovani, ker so Quartisimo bli brez primere in konkurence in hvala bogu, da je njih žirija izbrala, ker s to lango bi pogoreli.
  balkan melos je na evrosongu palil par let nazaj, ne pa zdaj, ko se je vse to izpelo…

 55. dahvor pravi:

  Človek Božji, pa Človek ma celo paleto razpoloženj v spominu sprogramiranih naprej…in Človek mora različne stvari počet in na različne kraje hodit … mora- tako mu je program narjen…, če tega ne živi je Nenaraven…zato in samo zato rabi Kulturo, da pokaže kakšnega Kulturnega razpoloženja je…v času in prostoru…Slovenska glasbena scena je odlična, samo tista predobra ni medijsko pokrita, ni promovirana je celo bav-bav…no Kranjski Lajnar, Krasen Človek-drži se Stražiščan, sem te na tv vidu … res smo se postarali, na ven, samo se takoj vidi, da ne na noter.

 56. dahvor pravi:

  Kranjskim smnj…je odlična ideja…ampak, ko ga je konec mesto spet prazno ostane … dva dneva sta premalo-pri današnji brzini časa-da bi se potem celo leto o Kulturi govorilo.

 57. dahvor pravi:

  …te umetno zgrajene, se dela, samo zato, da se Nove Dobre skrije…bi še samo rekel, kakor se na Slovenijo spoznam … lahko pa je le počasnost v igri, počasi pride…igralec lepo pove, kaj jih sprašujejo, vse samo o vsebini ne…in spet smo tle-ni moderno Naroda razsvetljevat…menijo odgovorni.

 58. Comment pravi:

  Dahvor motiš se…
  Je dobra glasba tudi pri nas, to ti dam prav, ampak tako kot povsod po svetu ima zares dobra galsba manj privržencev (še vedno veliko, ampak še vedno manj), kot pa en tralala…
  To je fakt!
  Povezan s tem, da prevladujejo ljudje z manj znanja, vedenja in predvsem z manjkom dobrega okusa, kot pa tisti, ki dober okus imamo.

  Tako da se ne strinjam, ko praviš, da se umetno zgrajene dela zato, da se dobre skrije.
  Umetno zgrajene delajo kvečjemu ljudje, ne pa mediji. Ljudje jih podpirajo, jim dajejo ‘veljavo’ in s tem ko ponorijo za njimi se pač tudi več piše o njih. To je začaran krog.
  Poleg tega pa nekdo, ki nima blage veze o muziki, je umetno narejen, se MORA promovirat skozi medije, da si s tem ustvari nek imidž, ki si ga pravi glasbenik ustvari že s samo glasbo in pač ne potrebuje takšne promocije, ker se promovira s samo glasbo. Tisto, kolikor se dober, pravi glasbenik kaže po medijih, je največkrat zgolj nujno zlo, ki ga pač prinese uspeh in slava.

  Za kaj ne vidim enega, ne vem, Sean Penna se vlačit po cajtngih?? Ker je dober glumac, ker se s tem izkaže in se mu ni treba na drugi način kazat, dokazovat.
  Med tem, ko se neki 3.razredni glumac, ki nima pol toliko talenta, niti dobrih vlog oz. filmih vlači svakodnevno po revijah…

  Pa zašli smo s teme, jaz grem kaj bolj pametnega počet, kot se tu prepucavat.

  Marko, oprosti za smetenje. ;)

 59. NoMercy pravi:

  alternativa so grde babe
  pa desci brez denarja.

 60. Jasna pravi:

  Kako se lahko Marko sploh spusti na tako nizek nivo, da gre v Trenja razpravljati o nekem gnoju od babe kot je Urša Čepin. In tista zmešana Jeklinka, ki je vzela v bran buteljna kot je Aleš Čepin. Čist prav mu je. Kelnerca mu je že na začetu veze povedala kaj bi rada ( v medije). In kaj boš pričakoval potem od takšne babe, ki bi se rada vlačila po medijih. Sam si je kriv in čist prav mu je (Čepinu mislim).. bogi, bogi pravi Jeklinka. Bljak!!! In ta sranja je treba vesoljni Sloveniji gledati. Bruha mi se na ženske, ki jim tipi kupujejo Porsheje in Ferrarije. Ljubezni se ne da kupiti. Ah, ti klišeji…

 61. Rado Rado pravi:

  Jasna,
  čemu se ti sploh ukvarjaš s primerom Čepin? Se ti zdi vredno?

 62. simonarebolj simonarebolj pravi:

  @Vanja:
  Uf. Tvoj komentar na moj račun si bom skopipejstala, da mi ne bo treba v bodoče kdaj izgubljat besed ob kakšnem zmedenem ljubimcu … hehe … Thanks a lot.

  @chef:
  Jajajajaja … haha … bolje pozno kot nikoli. Se strinjam.

 63. simonarebolj simonarebolj pravi:

  Aja … za tisto včeraj v Trenjih se pa ne morem odločit, dali je bil dober Vic ali prekleto slab. Brez dvoma pa slabši od tematike pod tem zgornjim naslovom.

  @miran:
  Ne razumem komentarja. Kakšne tabletke? Imam pa občutek, da je nekaj v zvezi s fukom. Ne jem nobenih tabletk in jih nikoli nisem. Ne vem, zakaj bi jih???

 64. miran pravi:

  Simona, a se postiš?

 65. stane pravi:

  Dejstvo je, da so hoteli Langa in Manca Špik izsilit zmago ! Njihovi argumenti pa so, da že lani niso zmagali, ker so cigani in zato naj bi bili pa letos kar upravičeni. In Manca … priča priču … kako je jokala, ker jih je RTV Slovenija oškodovala, … Pa, Verner … kako bi morali upoštevati samo ljudstvo – kdo pa je on, da bo postavljal pravila ? Na kateri postaji ga sploh vrtijo ? Ha, ha, ha, … da popizdiš ! Če si kolikor toliko normalen si prav vesel, da je v celotnem omizju vsaj eden, ki jim pove kar jim gre ! In oprostite navdušenci slovenske plehkosti – Marko Crnkovič nikakor ni reagiral primitivno ! Primitvno je to, da je s kriminalom obremenjena družina dobila s predsednikovim posredovanjem in cvetom slovenskega cinizma hišo za okroglih miljon eurov, zaradi česar zdaj Bernarda Jeklin in njej podobni slovenski “razumniki” mislijo, da je tudi Langa upravičena do zmage samo zato, ker so cigani. Dejstvo pa je, da so slovenski kvaziintelektualci največji ksenofobi ravno do svojega naroda. Se opravičujem … saj zmagovalka je baje – GROZNO IN NEZASLIŠANO – hrvaške narodnosti !:). Imejte se fajn !

  Ps. Imam pa zelo rad pravo cigansko glasbo.

 66. Simon Says pravi:

  Lepo, da se še kdo razpiše na temo *politične korektnosti* (ki je največkrat le odraz količkov v glavah). V sržu gre za isto politično korektnost, ki je v angleščini napravila iz “policemana” “policeofficerja” – siromašenje, siromašenje …

 67. miran pravi:

  Marko Crnkovič! Ko sem enkrat, tega je daleč nazaj, omenil evrovizijo, si me na blogu cinično opozoril, češ a je vredno o tem sploh besed.
  Ti pa, ko ti ponujajo, da se te vidi na TV, se greš samoprostitucijo in razlagaš Emo.
  Fante, kakšno neki hrbtenico imaš?
  Zavzemi že enkrat neko stabilno stališče in ne vtikaj nosu povsod samo zato, da se te vidi.
  In konec koncev, ko boš ti napisal boljši komad in ga bolje odpel, kot naši “popovci, te bom upošteval.
  Trenj nisem gledal, vendar menim, da si tam govoril, kako bi ti naredil, če bi znal!

 68. nevenka nevenka pravi:

  Slovenska muzika je res podn. Vsaj ta, ki se se rine v raznih medijih v ospredje. Ema je pa pri nas res en čuden festival, ko pa tisti redki dobri glasbeniki na njej sploh nastopiti nočejo, razen morda kot gostje.
  Hvala bogu, da je Marko to brez slepomišenja in sluzavosti lepo naravnost povedal. Eden mora.
  Škoda, da ne bo zaleglo. To je tisto, kar je problem.
  To, da si nekakšna pevka, da operirati joške namesto glasilk, pove vse o našem glasbenem trendu.
  Potem nas pa televizijci morijo pa še s kurbarijo in senilnimi komentatorji te iste kurbarije.

 69. miran pravi:

  Imam nekaj časa, zato komentiram. Nevenka, najlažje je samo udrihati, vendar pustimo vsakemu človeku, da počne svoje stvari. Konec koncev, nobenega kriminalnega dejanja ni bilo zaznati na Emi.
  In zakaj naj bi si pevka dala operirati glasilke, če ima zdrave?
  Med operacijo prsi in ličenjem obraza, da boš izgledala lepša, pa ni nobene moralne razlike. Poudarjam, moralne!

 70. David.Pelko pravi:

  Miran, in kakšno je tvoje stališče? Crnkovič je lepo povedal, da so glasbene nule. A ni res? Ti kot glasbenik bi to moral prvi vedeti in zavzeti stališče.

  Ali si samo še ena pokvarjena lajna kot tiste playbojeve zajčice, ki bi pevke bile?

  Nevenka, bravo, točno tako je. Operirajo si joške, morale bi si pa glasilke, še prej pa možgane.

 71. miran pravi:

  David Pelko. Moje stališče je zelo jasno.
  Ne rečem pa nekomu kar tako, da je nula, če se trudi po svojih močeh.Pač takšen je njegov domet. Po Prešernu,”Pusti peti mojga slavca, kakor sem mu grlo ustvaril”.
  Ponavljam, nihče na emi ni naredil kriminalnega dejanja in svoje stališče zastopam tako, da se do stvari distanciram ali če že, stvari povem na dostojanstven način.
  Ne podpiram pa, da si Crnkovič lasti pravico in vsevprek kritizira, kar ni po njegovem okusu. Namreč iz “pop” sveta imam kar nekaj prijateljev in prijateljic, ki so po človeški liniji izvrstni. In to, da zaslužijo več kot jaz, ki se ukvarjam predvsem s klasično glasbo, je moj problem, ne pa njihov.
  Kaj je tako nadpomembnega za narod naredil Crnkovič? Morda le to, da izkorišča svoje otroke za gledanje TV dnevnika. In taki otroci, ko odrastejo le še kritizirajo dalje, po vzoru svojih histeričnih staršev.

 72. David.Pelko pravi:

  Uf, ne strinjam se. Ti ljudje s svojim “delom” delajo hudo škodo današnji mladini. So zelo slab vzgled otrokom, ki se jim ne morejo in ne znajo tako izogniti kot odrasli ljudje.

  Groza me je, ko prižgem radio ali tv in se moram izogibati veleumom tipa Damjan Murko ali Urša Čepin, ko se vrti ta slaboumna glasba, ali ko rumeni mediji komentirajo dogodke iz življenja teh wannabestars. Kot bi hodil po nasmeteni ulici in bi se moral izogibati smetem.

 73. miran pravi:

  Ma, David Pelko! Kaj politika, vojne, intrige, risani filmi, interneti, porno filmi, delajo mladini manjšo škodo.Pa nenazadnje, kaj neki dobrega vidi mladina na TV dnevniku in v oddaji Trenja?

  In konec koncev, kaj neki ste od Eme pričakovali, kakor le “emo”.
  A je kdo pričakoval štirinajst skladb za simfonični orkester, zbor in soliste in vsako skladbo napisano v treh stavkih?

  Kaj vidi danes mladina v šoli? Vprašaj npr. profesorje glasbene vzgoje s kakšno energijo hodijo otroci v pevski zbor, ki pa ima močne vzgojne elemente? Muka za profesorje!
  Naj mladini ponudimo naše bloganje, da ga preberejo?
  Večje škode jim res ne moremo narediti.

 74. Okapi pravi:

  MC se je s tisto “popolno ničlo” res ustrelil v koleno. Svetlani Makarovič je bil recimo Langa zelo všeč, pa bi si upal trditi, da o muziki, še zlasti o popevkah, ve nekaj več kot MC. Zna igrati klavir, poje in piše šansone, pisala pa je tudi besedila za popevke, v zlatih časih slovenske popevke. Takole pravi med drugim danes v Dnevnikovem Objektivu:

  Kajti prav dobro se mi zdi, da je bila nesporna zmagovalka tega tekmovanja skupina Langa. Bila je namreč edina, ki je s svojo prvinsko radostjo prinesla resničen plamen.

  Saj ne gre niti za kakšno genialno kompozicijo, še manj za izvrsten tekst – to dvoje v popevkarskem žanru itak ni pomembno; pomembno je, da so dali izvajalci kratko malo vse od sebe, da so bili do kraja iskreni, ker drugačni najbrž niti ne znajo biti.

  Pravzaprav je MC v svojem zgražanju nad Emo podoben policajem, ki se čutijo prizadeti nad Čefurji raus. V obeh primerih je krivo napačno razumevanje.

  O.

 75. chef chef pravi:

  Svetlana Makarovič je seveda navdušena nad vsem kar je cigansko.

 76. Okapi pravi:

  Ampak ji to navdušenje vseeno ni tako zelo popolnoma zameglilo pogleda, kot ga je odpor do ljudstvu všečnega kiča zameglil Crnkoviču.

  O.

 77. Jasna pravi:

  Nekateri ljudje nimajo razvite glasbene inteligence, kar ne pomeni, da niso na drugih področjih inteligentni uspešni in okej tako kot je ljubljanski župan Janković. On se pali na lahke note Danijele in Grašota. Zato takšne ljudi ni treba zaničevati, še manj pa glasbenike, ki takšno glasbo izvajajo. Teoretičnega glasbenega in pevskega znanja kljub temu imajo več kot Marko, ki širi nestrpnost do glasbe, ki jo konzumira preprosta človeška duša.

  Vse lahko poslušam samo punka ne. Punk ni glasba ampak antiglasba. Takšne nule kot so Sex Pistols, eh tako poraznih klošarjev na Emi še ni bilo. Punk je ravno izumljen zaradi tega, da lahko neuki in netalentirani pobci malo špilajo, ker če bi hoteli dobro špilati bi morali vaditi 20 let. Fak of so rekli nabili na sebe majčke I hate Pink Floyd in izumili Punk, ki je največje sranje v zgodovini vseh glasbeni zvrsti, a ne Marko?

 78. stane pravi:

  Uf, kakšna podrejenost avtoritetam ! Svetlana Makarovič je čisto navadna smrtnica celo preveč obremenjena z eksotiko, ki pa je prav tako lahko pristna in komercialna in Langa so to drugo.

  Ne strinjam pa se nikakor, da so slovenski glasbeniki zanič. Tisti ta zanič pridejo na Emo, ker se hočejo v slabi konkurenci uveljaviti med nekaterimi mladimi in dobrimi, ki pa na žalost nimajo dobrih komadov … ne vem pa zakaj.

  Če bi bila selekcija veliko bolj stroga in vseh teh goslačev in kvazidiv ne bi pustili zraven in za povrh še zagotovili za zmagovalno pesem spodoben kupček denarja, kot se to streže pri tistih, ki to znajo, bi se pa prijavili tudi Kreslin, Kovačeva, Sidarta, … veliko je dobrih slovenskih pevcev, ki pa se nočejo blamirat, da jih bodo turbo horde preglasovale z raznimi Mancami, Sanjami in Rebekami, … HALLOOO !! Pa lep pozdrav vsem !

 79. ametist pravi:

  Saj ni več kaj dodati. Povedali ste vse, celo preveč!

 80. xp pravi:

  Crnkovič se je izkazal na Trenjih in pokazal, da je sam čista nula, če že ne kar minus.

 81. Vanja pravi:

  če bi Langa pela po svoje, ne pa z eno Manco Špik in ne prilagojeno okusu “častilcev raznih Čukov”-potem bi mogoče glasba še bila za poslušanje-tako je pa bilo pod nivojem. Tako kot več ali manj vse ostalo na Emi. Tudi quartissimo je že stokrat predelana in prekozlana fora, in uvrstili se bodo na prva mesta od zadaj.
  Jansa, Kako lahko označiš punk za zanič glasbo. top ej tako, kot bi označila Miro-ja ali picassa za zanič slikarja-včasih ej važna tudi ideja in prezentacija ideje, ne samo komplicirani sozvočni glasbeni akordi. punk je energija, punk je statement in sex pistols so super. Kill kill kill the Queen!

 82. Vanja pravi:

  Sicer bi pa lahko rekli, da je med opinion maker-ji tudi Marko crnkovič Saška Lendero ali Werner.

 83. tecnoba pravi:

  Sicer nimam navade gledati trenj, ampak ste me s pisarijami spodbudili k temu, in… ja… bilo je zabavno.

  Prav sram me je sedaj priznati, da je Murko največji kral v celotnem zboru. Vedno je nad njim bedelo vprašanje ali je kreten ali pa se kretena samo dela. Ugotovil sem, da to niti ni bilo pravo vprašanje. Vprašanje bi najbrž moralo biti ali Murko je kral ali ni. In ko sem že skoraj bil prepričan, v skladu z vprašnjem, da je kreten, pridejo ta trenja, kjer ugotovim, da sem v krepki zmoti. Murko je Kral. Fant ve, kam pes taco moli.
  Najbolj smešen pa je na drugi strani Werner. In z njim priplava staro vprašanje, kako takšnim “uspe”, pa magari v Sloveniji, kjer je menda najbolj vroča zgodba estrade ta hip, ‘primer Čapin’. To pa res prava uganka. Skoraj nemogoče je, da je petje Wer/aj/nerja bilo komu všeč, saj ga, kot pevca, ne pozna niti moja tašča, ki praviloma kar usrkava, tisto, bolj citronsko. Skoraj nemogoče je, da bi, kot je to npr. pri Murku, bilo v ozadju preprosto napolinteligentno izkoriščanje ’stanja’ medijev pri nas, s ciljem ‘kruha na mizo’, saj je vendar… no… precej, precej kratek. Skoraj nemogoče je, da ga je sem pripeljala njegova seksapilnost, saj se večini žensk res morda zdi fejst, ampak nič več kot to. In skoraj nemogoče je, da vedri na rdeči preprogi zaradi kombinacije vsega omenjenega. Skratka čisto čudo.
  Vmes so najbrž vsi ostali. GospA in GospoD, ki sta lahko le element, ki naj bi zadevi (čudežno) dajal neko kredibilnost, Požar, ki je najbrž močan teatrični moment in se je pripopal zaradi samopromocije, obe ‘uspešni’ estradnici, ker je tema pač taka. In potem Žrtev. Langa plus Manca. Isuse moj. Drugo leto gotovo zmagajo. Hmm. Če dobro premislim, bi jih morda še enkrat pustil pred vrati. Tega nismo probali še nikoli in prav zanima me, koliko bi se dvignil rejting. Emi, TVSLO, POP, MCju in še komu drugemu. To. To je potrebno. Še enkrat najboljše zafrknit in takrat naj Brat s sabo prinese macolo ter razdeja pol studia. Gledanost bo gotovo na vrhuncu in najbrž bomo spet dobili zaupanje v nacionalkin zabavni program. In potem naslednje leto zmaga. Skratka dokaj nezanimivo.

  Mr. Č. Če bi ga gostila Bognedaj Oprah, bi ji lahko takoj kupil še dva rdeča (al sta bila bela). Skratka nezanimivo.

  Na koncu morda še g. MC. Nisem povsem prepričan, če nastopu botruje dejstvo satis, ampak pomojem vseeno dobro izkoriščen trenutek in gotovo dobrodošla injekcija. Vsekakor pa se ne morem znebiti občutka, da edini ni dojel bistva te oddaje…. .

  Torej Murko. Še enkrat čestitke in cel rispekt!

 84. Yusef pravi:

  Bravo, Marko, lepo si se osmešil v Trenjih.

  Najbrž se ne zavedaš dejstva, da si kakor drugi tam tudi sam znan po tem, da si znan.

  Sicer zelo spominjaš na Boštjana M. Turka (saj sta oba celo pri istem mentorju diplomirala, če se ne motim); oba sta brez razloga naduta, v resnici pa sta največja klovna povsod, koder se pojavita.

 85. stane pravi:

  Murko veliko bolj šteka kdo in kaj je in predvsem izkorišča to, da na žalost večina drugih, ki ga opravlja …. kar je končen namen ….. tega ne šteka. Moje sožalje ! :) )) Murko je kralj (z … j ) medijske manipulacije ! Kot je sam povedal, od tega dokaj solidno živi na račun tistih, ki se jim gabi ! Bravo ! Zelo dobro izkoriščena tržna niša ali: Kako živeti in biti slaven na račun nevednežev, ki se tega ne zavedajo ! Slovenija – moja dežela :) ))))

 86. Nurudin pravi:

  no, jasna, zdaj že drugič nekaj trobiš o glasbeni inteligenci, ki je sama
  ne premoreš niti za ščepec. ti si glasbena ničla, pojma nimaš. ti poslušaš glasbo zaradi zahtevnosti izvedbe in to je vse. seveda ne znaš uživati v tistem kar glasba prinaša. čez dvajset let bi imeli bolj spretne prste, recimo. to pa še zdaleč ne pomeni, da bi znali dobro špilat. koga briga gimnasticiranje in natačnost in kompleksnost zaradi kompleksnosti in natančnosti. saj poslušamo zvoke in ne gibanja roke. takšne torej kot pravilu tupijo ljudje, ki so pozerji.

 87. stane pravi:

  Punk je odraz nekega časa, kot rock pred njim … z glasbo izraziti upor proti, … Grašo and co. pa pomenijo glasbo za zabavo – konformizem. Zelo jasno mi je zakaj potem Janković ne posluša punka … še bolj pa zakaj ga ne razume. Se pa veliko boljše pleše in zabava na slovenski turbo, ki je zabaven, kot pa na patetični srbski s Ceco na čelu, ki so ga celo nekateri slovenzli hoteli vsiliti Slovencem. Ne hvala !!!!

 88. Nurudin pravi:

  ne, slovenski turbo je neprimerno bolj patetičen od srbskega.

 89. stane pravi:

  Poslušaj 10 najpopularnejših srbskih in slovenskih pa boš videl, da so srbske na temo: “Daj da ginem jer mew ti ne voliš ! ” Ne vem pa kje vidiš patos napr. v pesmici Brizgalna brizga. Pa. če sem že Slovenec in živim v Sloveniji mi je končno bližji slovenski patos.- svoboda izbire – ne pa nam prosim vsiljevat srbskega ! Verjamem pa, da je nekomu, ki mu je ime Norudin bližje srbski – hvala bogu – svoboda izbire.

 90. Nurudin pravi:

  patos v pesmici brizgalna brizga ne obstaja. je pa pesmica patetična zaradi svoje neverjetno debilne infantilnosti in ta patetičnost presega patetiko vsega debilnega patosa v srbski tozadevni produkciji.

 91. nevenka nevenka pravi:

  Kako, da ne. Poslušalci trpijo. Ves čas.

 92. Nurudin pravi:

  jah, saj pravim.

 93. stane pravi:

  Očitno se pogovarjam z jugonostalgiki, ki še vedno niso prežvečili dejstvo, da smo Slovenci samostojni :) In vidva patita u tudjini …. jaaaooooo ! :) Ha ha ha ha ! Temu se reče šovinizem manjšine. Je pa – verjamem – zelo hudo ! Ha ha ha ha ! Pa brez zamere … men so srbski filmi najboljši na svetu !

 94. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Stane: Saj so dobri, srbski filmi, v povprečju nedvomno boljši od slovenskih, ampak po tvoji trditvi, da so najboljši na svetu, sklepam, da očitno nisi videl veliko filmov v življenju.

 95. Nurudin pravi:

  kako bi jaz muslič lahko bil srbofilski jugonostalgik. in ni mi nurudin ime, to je enako verjetno kot bi bil bonifacij. jaz patim tako ob slovenskem kot ob srbskem turbofolku, je pa nedvomno manj patetičen srbski. a ni šovinizem samo nestrpnost do žensk? ni ti treba nečesa idealizirati samo zato, ker je slovensko.

 96. stane pravi:

  Nisi razumel – zgolj fraza, da potolažim človeka, ki sebi pravi Norudin :) Filmov sem gledal veliko ! In to dobrih ! Dokler je funkcionirala še stara kinoteka sem bil tam 4 dni na teden in še ostalo v drugih kinodvoranah do nastanka Koloseja, kamor ne hodim in se zdaj poslužujem zgolj TV-ja. Predvčerajšnjim sem gledal Petelinji zajtrk. Kljub patrotizmu sem mi zdi prav smešno, da je to najbolj gledan slovenski film. Tresla se je gora – rodila se je miš ! Me prav zanima tvoje mnenje Crnkovič. Upam, da ni produkkt tvojega prijatelja in zaradi tega ne boš iskren !?

 97. MLB jersey pravi:

  “Among the many baseball players and available shirts, shirts, Derek Jeter and Alex Rodriguez are definitely the most popular and sold well in recent years. These two top-selling MLB jersey are the most duplicates. Remember to check out that there are no problems of legitimacy. As with any shirt other than a broker, check the MLB logo on the jersey, sewing properly, and other signs of replica jerseys.

 98. vibram five pravi:

  Another hand, she took a bookmark in the book, look in the vibram five process of reading, perhaps she walked in the far end willow tree, she is reading in the five fingers breeze. Perhaps this is the west wing of the book the vibram fivefingers unrelieved by or proper.

 99. vibram fivefingers pravi:

  vibram fivefingers is at an unprecedented pace experienced five fingers prospects the craze using the times, walking in the forefront using the times. the comparison of option styles is unique,it’s the five finger shoes which i like best.Often see this sort of modeling.

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.