Koliko stane morje

Torek, 10. februar 2009

Hočete slišati tipično slovensko zgodbo? Slovenija je sredi trdih pogajanj s Hrvaško. Nacija kot eden trepeta, kakšen bo izid. Na lepem pa se Slovenci — s premierom na čelu! — začnejo zgražati, da je njihov glavni pogajalec predobro plačan. Ta iz protesta nad nevoščljivostjo odstopi. Poslanec in profesor in še kdo takoj pripomnijo, da od njega tako ali tako ni bilo pravega učinka. Hrvaški glavni pogajalec pa modro pomolči in potem reče, da pa on dela zastonj. Rezultat? 3 : 0 za Hrvaško. Najprej smo si zabili dva avtogola, takoj nato pa dobili še gol iz enajstmetrovke.

Preden se lotim primera honorarjev, ki jih je kasiral dr. Miha Pogačnik za vodenje slovenskega dela mešane komisije, pa naj razpredem nekaj misli o razmerju med denarjem in političnim delovanjem, kot ga dojemajo Slovenci.

Pred kratkim me je klical novinar Indirekta in me prosil za odgovor na anketno vprašanje, kako velik znesek bi me prepričal, da bi vstopil v politiko. Ponavadi ne odgovarjam na hipotetične provokacije za kratkočasje bralcev tabloidov, tokrat pa sem bruhnil v smeh in spontano bleknil, da ni zneska, ki bi me v to prepričal. In dodal, kar me je še preblisnilo: kdo pa sploh pravi, da so v politiki veliki zneski?

Da na bo pomote: ne navijam za višje plače politikov. Poslanci, vlada in predsednik zaslužijo za slovenske razmere spodobne in udobne, toda realne, razumne, primerne plače. Da so neto plače politikov trikrat do štirikrat višje od povprečja, je najbrž najskrajnejši domet slovenske tolerance do socialnega razlikovanja. Seveda je pa dejstvo, da so to vendarle smešno majhni denarci, ki lahko premamijo le redke. Vstop v politiko bi se najbolj poznal tistim, ki zaradi svojega poklicnega, izobrazbenega, socialnega, kulturnega statusa o tem ne morejo niti sanjati (in hvala bogu res ne sanjajo). Za tiste, ki bi ta korak lahko storili (ali ga celo res storijo), pa prestop finančno ne bi pomenil bistvene razlike. Tudi iz tega lahko sklepamo, da so plače politikov primerne. Denar mora namreč biti ena zadnjih stvari, ki kogarkoli stimulirajo, da se loti politike.

Zato pa je še tem bolj smešno, da je premier Borut Pahor sprožil populistično kampanjo malenkostnega znižanja plač javnim uslužbencem. To je tipično slovenska logika šparanja pri drobižu. Kamen na kamen palača, dinar na dinar pogača — nazadnje pa dobimo s slamo krito kajžo in suh kruh, ki ga je sama skorja. V teh negotovih časih je zniževanje plač javnih uslužbencev nekaj podobnega kot lov na nosoroge s šibrovko. Pahor ni pomislil, da lahko s takšnim orožjem lovec nehote ustreli samega sebe (vsaj v nogo). Vlada bi morala preseči to demagogijo univerzalne revščine, ki se je domnevno zavlekla med ljudi, ne pa da jo še sama razpihuje.

Toda vrnimo se k Pogačniku. Njegov honorar dejansko ni bil slab. Skoraj pol milijona evrov je vsekakor lepa vsota — čeprav zdaj naenkrat vsi pozabljajo, da jo je zaslužil v petih letih in da jo je treba za realnejšo, manj tendenciozno predstavo o zaslužku deliti s šestdeset in potem od tega zneska odšteti še stroške, prispevke in akontacijo dohodnine. To pa nikakor ni mogel biti tako nepredstavljivo in že kar nesramno velik denar, da bi se smela zgražati vsa država in da bi moral lonček k temu pristaviti še predsednik vlade osebno. Recimo, da je premier tisti, ki vsaj simbolično plačuje takšnega svetovalca. Mu je šlo v nos, da je človek zaslužil več od njega? Ali ne sme nihče zaslužiti več od premiera? Prosim vas lepo, kakšna pritlehnost!

Pogačnikova poteza, da odstopi, mi je bila všeč — še bolj pa njegove izjave ob tem in argumenti. Formulacija, da “z gnusom zavrača” očitke, ki so nanj prileteli, je odlična. Preredko jo slišimo. Tudi nasploh je Pogačnik v javni govor — ki sicer pozna le skrajnosti Pahorjeve PR prijaznosti, Janševega cinično jadikovalskega moraliziranja in vsebinskega mlatenja prazne slame vseh ostalih — vrnil nekaj zdrave, pozitivne, konstruktivne arogance. Zaprepadenim in fovšljivim očitarjem je postregel z neizpodbitno trditvijo, da je on “intelektualec in podjetnik” in da njegove storitve pač toliko stanejo — predvsem pa da sam nima nič opraviti z javnim sektorjem. Sam bi na njegovem mestu Pahorja vprašal še tole: prvič, koliko je ureditev mejnih vprašanj s Hrvaško po njegovem sploh vredna (v evrih), in drugič, koliko bo Slovenijo ta pamtivečni spor sploh stal v celoti, ne samo s honorarji.

Domnevam, da je informacija o Pogačnikovem plačilu prišla v javnost namenoma oz. zlonamerno, da bi ga diskreditirali — spomnite se lansiranja Arharjeve plače v medije med predsedniško kampanjo 2002 — in opozorili na njegovo domnevno nesposobnost zastopanja slovenskih interesov. O tem sicer ne morem soditi, lahko pa pripomnim dvoje. Kdor najame svetovalca, pa ne ve točno, kaj pravzaprav hoče, nima argumentov, da vali odgovornosti nanj. In četudi bi bilo Pogačnika res treba zamenjati, bi bilo to mogoče storiti že prej, ne pa v vedno bolj kočljivih fazah pogajanj — predvsem pa ne s takimi primitivnimi prijemi, s katerimi škodimo le sebi in se smešimo.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Torek, 10. Februar, 2009 ob 23:52 v kategoriji 93, Dnevnik 2004-.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

64 komentarjev na “Koliko stane morje”

 1. Pris Pris pravi:

  Evo, tokrat se pa strinjam. Pa še sam sem pred kratkim objavil zelo podobne misli na isto temo.

 2. Robert pravi:

  Jaz sem v vseh petih letih slišal samo en predlog o rešitvi mejnega vprašanja s strani gospoda Pogačnika. In sicer, tik preden je odstopil je povedal, da mora mejno vprašanje rešiti vrhovna politika obeh držav. To smo torej čakali!
  Tudi manj tendenciozna predstava spoštovanega avtorja o honorarju gospoda Pogačnika se mi zdi le nekoliko preveč “strpna”.
  Namreč – honorar naj bi delili s šestdeset …
  Veste, zraven vodenja slovenskega dela mešane komisije je imel Pogačnik čas početi še marsikaj drugega, v glavnem plačanega … tako, da je bil ta honorarček verjetno bolj “da zu”.

 3. Klemenko pravi:

  Pogačnik ni imel karizme, kot jo ima hrvaški pogajalec, ki je akademik, star, izkušen mož. Mogoče nam gre Slovencem na živce ta Hrvat – tudi meni – ampak a ni to čudovito za Hrvate, da so izbrali nekega starega sitnega intelektualca, mi pa nekoga z deškim imidžem. Spomnim se, kako je govoril na slovenski TV, neizprosno, težil je, arogantno, hrvaško, Pogačnik pa je bil vedno preveč uglajen, bil je preveč profesionalen. Če Hrvati dajo za pogajalca starega akademika, bi mi morali narediti enako, da bi imeli nekoga, ki bi se enakovredno lahko zoperstavil akademsko sitni avtoriteti. Ok, tu ne gre za neke strokovne argumente, gre za karizmo, ki pa je v takih primerih tudi pomembna. Zame Pogačnik ni nikoli poosebljal slovenske samozavesti, bilo bi pa dobro, če bi na tem mestu imeli nekoga, ki bi to zmogel.

 4. Žogca pravi:

  Ne pozabimo, da Pogačniku to ni bil edini vir dohodka, ampak je teh virov še kar nekaj, jaz lahko naštejem vsaj še dva. On je meni čisto simpa možakar, če nič drugega, dal mi je desetko, ampak se pa strinjam s tem, kar je rekla moja mama. Določeni ljudi se v tej državi preprosto obmetava z denarjem. In on je bil eden izmed njih.

 5. nevenka nevenka pravi:

  Mi kdo lahko pove za kakšno izpogajano pridobitev za časa Pogačnika? Je izoblikoval kakšna neizpodbitna stališča s katerimi Slovenija lahko obrani svoje zahteve pred komerkoli? Za take reči smo ga plačevali, ali morda ne? Je morda našel vsaj šibko hrvaško argumentacijo, kjer bi mi lahko uveljavili svoj prav?
  Imamo narejeno analizo stališč in protistališč po posameznih ključnih vpršanjih, da sploh vemo kje so naše šibke točke, kjer se moramo pogajalsko okrepiti z argumenti?
  Najlažje je pred ključnim dejanjem kapitulirati, pokasirati in nato reči, da si užaljen in pustiti druge naj se naprej mučijo.

 6. Pris Pris pravi:

  Če dovolite …. poanta vsega tega ni v višini Pogačnikovih honorarjev per se, ampak v slogu Pahorjevega vladanja. Medijem se navrže neke številke, brez opravljene strokovne analize o dejanski količini in kakovosti opravljenega dela, nato pa se ob zgražanju raje, ker so številke resnično visoke, ustvari primerna klima za povleko raji všečnih potez in junaško glumo.

  Pogačnik mi je osebno skrajno antipatičen, ne glede na to pa bi moral Pahor naročiti strokovno analizo opravljenega dela in to povezati z ustaljenimi višinami honorarjev za zasebno svetovanje na mednarodnem področju, šele nato bi – podkrepljen z izsledki take analize – lahko izrekal mnenja in Pogačnika silil k odstopu. Podoben primer je bil s Kramarjevo nagrado – namesto, da bi nadzorni organi banke ugotavljali, ali je bil dobiček, na katerega je bila vezana nagrada, ugotovljen pravilno (brez računovodskih čarovnij), se v medijih izrekajo neke pavšalne in populistične ocene o previsoki nagradi, čeprav le-ta morda predstavlja le 0,33% izkazanega dobička banke v petih letih Kramarjevega vodenja (če predvidevamo, da je banka v peth letih imela 300 milijonov evrov dobička). Jasno, da nato sledijo gostilniške debate, komentarji na forumih/blogih in podobne “strokovne” ocene.

  Po drugi strani pa je vlada v istem času v domače banke netransparentno in mimo žarometov medijev vložila 650 milijonov evrov davkoplačevalskih sredstev, pa glede tega nihče ni imel pomislekov, čeprav je šlo za 1300-kratnik skupka Pogačnikovih honorarjev in 650-kratnik Kramarjeve nagrade.

  S peskom v očeh se ne vidi širše slike. ;)

 7. NoMercy pravi:

  Dokler se ne bomo znali obnašati tako kot se za upravljanje z denarjem spodobi je vsak znesek, ki ga gdo dobi za rajo prevelik za dobitnika “skromen”.
  Mirno vlada lahko določi: za xy€ želimo takšen_pa_takšen rezultat v tem_in_tem času. Ko pride do tja določi nov delni cilj, znesek in termin. Projekt lahko tudi da v postopek javnega naročila.
  Za plačevanja nečesa kar se ne vej kaj je cilj, koliko bo stalo in do kdaj bo končano pa nima smisla plačevati ali pa lahko to prevzame Kosova komisija.
  Tak posel, ki se zanj nič ne ve, pa lahko opravlja tudi poklicni državni uradnik za običajno plačo.
  ————–
  O plačilih za svetovanje kot takih pa veljajo tržna načela.

 8. NoMercy pravi:

  @MC: dober zapis.

 9. matej pravi:

  Za začetek bi iblo dobro ukiniti oddajo Svet na Kanalu A…

  lpm

 10. Tomica Tomica pravi:

  Berem v zadnji številki ‘mojega’ tednika izjavo plemenitega o Pogačniku: “Včasih so hrvaški predstavniki v komisiji rekli, da jih je sram, ker Pogačnik dovoli norčevanje iz Slovenije in se pri tem smeji ter ima rdeča ušesa.” Če mene vprašate, so P.-ju še premalo plačali za blatenje lika, dela in imena…

 11. Rado Rado pravi:

  Se strinjam z zapisom.
  Pahor je s Pogačnikom opravil zelo amatersko in nekoliko tudi pritlehno. Nanj je tudi naščuval široke mase.
  Sam sem pisal o tem tu:
  http://rado.blog.siol.net/2009/01/31/premier-pahor-ustavite-se-vendar/

  Na prave stvari si opozoril Pris. Očitno nam mečejo kosti zato, da lahko v ozadju šušmarijo z velikimi kosi mesa.

 12. david.pelko pravi:

  Mi smo tako ali tako ena najbolj gnilih družb v Evropi.

  Ni čudno, da nas vsi postrani gledajo.

  Se pa strinjam s Prisom. Potrebno bi bilo oceniti, kaj smo plačali za 500.000 eurov?

 13. nevenka nevenka pravi:

  No, jaz sem se pa brez Pahorjevega posega spraševala, če kdo na tem področju sploh dela kaj koristnega v vseh teh letih.
  Način kako se loteva Pahor zadnje čase nekaterih reči me pa močno čudi.

 14. nevenka nevenka pravi:

  Kaj, potem jaz nisem postavila pravih vprašanj, ali sem jih?

 15. Miha pravi:

  Hmmm… Se pravi, našemu glavnemu “pogajalcu/svetovalcu” mora biti prva stvar na spisku čim več zaslužiti, ne pa čim več izpogajati. Ne vem, če je lojalnot najboljšemu plačniku ravno dobra referenca za tak položaj.

 16. david.pelko pravi:

  Nevenka, seveda si :)

 17. Rado Rado pravi:

  Nevenka,
  spregledala si perfiden poskus politike, da za neuspela mejna pogajanja okrivijo stroko. Tu namreč ne more biti nobenega dvoma. Vsaj 90% je za ta neuspeh kriva POLITIKA!

  Pogačnik seveda ni nobena sveta krava in ga lahko zamenjajo. Cena pa v nobenem primeru ne more biti vprašljiva. Kot je zastavil Marko – stvar za katero se prepiramo s Hrvati, preprosto nima cene.

 18. matej pravi:

  Nesposobni politiki so ustanovili komisijo z namenom, da se rešijo lastne odgovornosti pri reševanju mejnega problema. Cilji mešane komisije pa so itak nejasni. A so pričakovali, da bo Pogačnik ˝izbojeval˝ mejo na Mirni?!?!?

  Glede honorarja pa je vse skupaj smešno. Očitno da je Pahor take sorte da če mu podoba v ogledalu ni všeč zato krivi ogledalo …

  Tale Pahor je pa res en manipulator. Bil bi odličen urednik oddaje Svet na Kanalu A…

 19. Žogca pravi:

  “Za začetek bi iblo dobro ukiniti oddajo Svet na Kanalu A.”

  Zakaj pa???

 20. Žogca pravi:

  “Se pravi, našemu glavnemu “pogajalcu/svetovalcu” mora biti prva stvar na spisku čim več zaslužiti, ne pa čim več izpogajati.”

  To je cilj 99% tistih, ki so se “prikoritili”.

 21. Rado Rado pravi:

  Žogca,
  vsak ki se ima za strokovnjaka na svojem področju, ima svojo ceno.
  Tudi jaz na svojem področju ne odstopam od svoje cene. Včasih raje kaj naredim gratis, kot pa da bi popustil pri svoji ceni.

 22. Robert pravi:

  Kaj beremo: “Na razpis uradniškega sveta za direktorja direktorata za medije na ministrstvu za kulturo, objavljen je bil 9. januarja, se je prijavilo 13 kandidatov, so sporočili z omenjenega sveta. Imen prijavljenih kandidatov javnosti, kot so navedli, ne morejo posredovati, sta pa Marko Crnkovič in Aleš Gulič potrdila, da sta med prijavljenimi. (sta)”

  Gospod državni uradnik … bod pozdravljen.

 23. Žogca pravi:

  “Vsak ki se ima za strokovnjaka na svojem področju, ima svojo ceno.”

  Že res, ampak plačujemo pa ne samo strokovnost, plačujemo tudi rezultate. In teh, če jaz prav razumem, ni.

 24. nevenka nevenka pravi:

  Se strinjam, ni smisel dela delo, pač pa rezultati. Po teh se ceni.
  Mene so tega naučili že v šoli. Za nič mi nihče ne bi dal desetke.
  In z nič se tudi vzvišeno repenčila ne bi.

 25. Jurček pravi:

  Ali se res nihče, niti novinarji, ne spomni, da je bil Pogačnikov honorar prvič objavljen in zelo kritično ovrednoten že pred leti? V Mladini, se mi zdi, podkrepljen s sliko Mihe v kratkih hlačah na jahti Montecarlovskih razsežnosti…

  S stališča slabo obveščenega državljana se mi zdi Pogačnikov doprinos res nevreden opaznejšega honorarja. Lahko pa se motim in so bile njegove usluge zlata vredne in bomo na koncu iztržili še pol Istre…

 26. Jurček pravi:

  Monako ni montekarlo, jaz cepec…

 27. nevenka nevenka pravi:

  Rado je že nekaj na tem kar praviš, a z dobrimi, strokovnimi argumenti bi tudi švohcena politika kaj skupaj spravila. Ne mi reči, da imamo odlične argumente iz katerih naši politiki ničesar ne znajo narediti? To je pa zame malce premeglen teren, ravno pravšnji za vlečenje denarja brez nadzora.

 28. nevenka nevenka pravi:

  Vsekakor bi dala nekomu, ki nam gladko reši mejno vprašanje veliko denarja. Ta bi si ga pa resno zaslužil, ne tako kot Kramar.

 29. matej pravi:

  Nevenka mejno vprašanje verjetno ne bo rešil Pogačnik ampak vlada RS in vlada RH. Pogačnik lahko pripravi kvečjemu teren.

 30. miran pravi:

  Če nekdo naleti na zase pretrd oreh, ki ga ni sposoben rešiti, začne hopsati po denarju, ker ve , da se mu čas izteka. Obenem začne iskati vse mogoče krivce zunaj sebe.

 31. nimiy nimiy pravi:

  v svojem razmišljanu si spregledal en pomemben vidik. in to je vidik prakse ravnanja z državnim denarjem. sploh ni pomembno, koliko bo pahor s temi varčevalnimi ukrepi prihranil, pomembno je to sporočilo, da državni denar ni nekaj kar pada z neba samo od sebe.

  in se popolnoma strinjam s tem, da vsako delo ima svojo ceno, ampak problem je v tem, da so ti s

 32. smoger pravi:

  Pač, še en Joras…
  Zanimivo je, da po tolikih letih ‘iskanja’ meje, nekaterim še ni jasno(ali pa se delajo, da jim ni jasno), v čem je keč vsega.

  LP

 33. nimiy nimiy pravi:

  v svojem razmišljanu si spregledal en pomemben vidik. in to je vidik prakse ravnanja z državnim denarjem. sploh ni pomembno, koliko bo pahor s temi varčevalnimi ukrepi prihranil, pomembno je to sporočilo, da državni denar ni nekaj kar pada z neba samo od sebe.

  in se popolnoma strinjam s tem, da vsako delo ima svojo ceno, ampak problem je v tem, da veliko teh strokovnjakov preprosto izkorišča ravno ta odnos države do lastnega denarja. in potem imamo take primere kot so primer elan. nobeden se pa ne vpraša ali je bila izbira nekega strokovnjaka primerna, racionalna in na koncu koncev produktivna. oni pač svoje oddelajo po “strokovno”. v večini teh primerov zadeve itak delujejo po vezah, tako da se jim ni trebe preveč trudit ali pa sekirat.

 34. Jasna pravi:

  In koliko stane človeško življenje? Koliko bi potem moral zaslužiti kirurg, ki ima nekaj operacij na mesec?
  Neil Armstrong je bil plačan 3% od celotnega programa Apollo še preden je stopil na Luno? Pogačnik bi tudi moral tako?
  “Ali nihče ne sme zaslužiti več od premiera?”- ZASLUŽITI on ni zaslužil denar samo dobil je. Sam sebe ne znaš brati! Normalno da mu je šlo v nos? A tebi ne bi? Kaj pa ima v 60 mesecih pokazati?
  To je ravno tako kot, da bi ti Renaultu plačal drag avto ampak, da ga samo poskusi narediti.
  Rudolf tega hohštaplerja, “intelektualca” in požrešnika ima za bedaka in mu že pet let kaže osle.
  In zakaj omenjaš Arharja človek je imel vsak kakšno odgovornost Mr.Bean oz.Pogačnik pa nič od nič!
  Ja, ja vsi smo mu fovš – sploh tako velikega uspeha smo mu fovš!
  “…ne pa v vedno bolj kočljivih fazah pogajanj”- Seveda zelo kočljivo je bilo, ravno tik pred rešitvijo smo bili.
  Pogačnik je zadnji, ki bi smel uporabiti besedo gnus, ker je sam en veliki GNUS!
  Bljak!!! Ma kaj boš ti meni tukaj sral bedak hudičev!

 35. nimiy nimiy pravi:

  torej, če poenostavim, gre preprosto za to, da nima smisla, da se nekaj plačuje več kot bi lahko, brez da bi ta razlika v denarju pomenila tudi razliko v kvaliteti opravljenih storitev.

  in to je pač povsem normalna logika zasebnega kapitala. ko pa država začne razmišljati na ta način pa to postane perverzno. mislim, da je povem normalno, da se sprašujemo o tem, koliko koga država plačuje in kakšen je učinek porabljenega denarja.

 36. smoger pravi:

  Važno, da je dovolj denarja za jebivetre! Preberite si tu na desni strani kake zločine dela Slovenija (naslov : Zakaj Kristjan Haule ne more dobiti službe v Sloveniji):
  http://delo.si/clanek/75153

  FUJ!

  Smešno je, kako Slovenija beži od Balkana, a ne gre…BANANA REPUBLIKA FOREVER!

  LP

 37. Pris Pris pravi:

  Nimiy, se strinjam s komentarjem 35. Ampak Pahor se ni spraševal o učinku prabljenega denarja, temveč je medijem mimogrede navrgel, da se mu zdi honorar previsok (ne glede na dejanski učinek). Ni rekel npr., da je bilo toliko in toliko sestankov in sprejetih toliko in toliko odločitev, zaprtih toliko in toliko poglavij, sprejetih toliko in toliko variant rešitve, in da našteti rezultati ne upravičujejo tako visokega honorarja. Honorar se mu je zdel previsok zaradi višine same in tako je povedal tudi medijem. To je populizem in nabiranje političnih točk, ker se večini javnosti vsaki tovrstni honorarji zdijo previsoki ne glede na strokovnost in kvaliteto opravljenega dela. Če bi rajo vprašal, ali si nek priznani bančni strokovnjak (pa ne mislim na Kramarja) zasluži mesečno neto plačo 10.000 EUR, bi večina zagotovo odgovorila z odločnim NE, zaradi višine same. Ne smemo pa si dovoliti, da bo tako razmišljala tudi država.

  Dokler je na tapeti le Pogačnik, mi je v bistvu vseeno. Ne bi pa rad videl, da bi se tovrstna oblastniška praksa razširila na vsa področja in na to sem v bistvu skušal opozoriti.

 38. Aja pravi:

  Klemenko: “…Če Hrvati dajo za pogajalca starega akademika, bi mi morali narediti enako, da bi imeli nekoga, ki bi se enakovredno lahko zoperstavil akademsko sitni avtoriteti…”

  Koga bi ti predlagal? Pirjevca? Sam on je zgodovinar, Krivica? sam dvomim da bi se on ukvarjal s takimi banalnostmi.
  Kdo je še tak, ki je izobražen, pameten, pa mal zbuja
  strah(ospoštovanje)?
  A ma Slovenija sploh takega junaka? Po moje se pri nas zelo trudijo že v kali zatreti vsakega, ki bi samo nakazoval, da ima potenciale razviti se v tako osebnost.

 39. vlkišef pravi:

  zelo naivno razmišljaš o zaslužku politikov

 40. Khmer Rouge pravi:

  Hm, torej hrvaški strokovnjaki delajo za svojo vlado zastonj, medtem ko naši strokovnjaki svoje domoljubje drago zaračunavajo. Ne se čudit, če bomo pol “popušili”.

  Sicer pa sem malo po internetu pobrskal za informacijami okoli tega spora. Tule ( http://mapy.vkol.cz/mapy/v51886.htm ) sem našel zanimiv etnografski zemljevid Avstro-ogrske monrhije iz leta 1868. Na njem lahko vidite, da je etnična meja med Slovenijo in Hrvaško že takrat potekala več ali manj po Dragonji. Če je ta zemljevid točen, potem nam Bog pomagaj, kajti nič drugega nam ne more.

 41. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Kmer: Ni nujno, da Rudolf res dela zastonj. Lahko nam je samo podvalil propagandno finto.

 42. jablana pravi:

  V principu se strinjam s trditvijo, da strokovno delo pač toliko stane in da je velik del zgražanja javnosti nad visokim honorarjem neupravičen. Osebno sem mnenja, da honorar sploh ni visok; visok je seveda, če ga državljani primerjajo s svojimi dohodki, ki so absolutno v povprečju prenizki. Problem je po mojem ta, da ga je gospod Pogačnik dobil neupravičeno in je bil na mesto, ki ga je s takim zgražanjem zapustil, postavljen zato, ker je pač prave barve.
  O njegovih zaslužkih s svetovanjem razno raznim ministrstvom in vladnim strukturam je bilo že večkrat mogoče brati, in nehote me spominja na g. Planinšca in kompanijo, ki so svetovali v Elanu in drugih velikih podjetjih v težavah za enormne denarje. In žal seveda ni edini, ki se je takole pasel pri državnih jaslih.

 43. nimiy nimiy pravi:

  pris,

  ne vem, kaj je imel pahor za bregom pri tej izjavi, ampak to je razmišljanje dobrega gospodarja. morda se je tudi motil. ampak če se ti nekaj zdi preveč, potem to poveš in stvar spremeniš, če se pač da. da je to ocenil kot preveč pa verjetno tudi ima svoje razloge. recimo, koliko časa je pogačnik dejansko delal na tej zadevi. verjetno ne 8 ur na dan vsa ta leta, a ne? tako da se mi zdi ta cena za strokovnost bolj posledica tega, da se državo da vedno nategnit, ker nobeden ne plača iz svojega žepa. in če se bo vlada takega načela držala tudi v prihodnje, potem bo to samo dobro za državo. po moje se je vse te strokovnjake preveč razvajalo, zato pa tudi ta užaljenost. ker vse je vredno toliko, kolikor je nekdo pripravljen za to plačat.

 44. Bimbo pravi:

  Za Pogačnika menim povsem isto kot za Kramarja, Koržeta ipd. Ni toliko pomembno, koliko so pokasirali, kot je pomembno, kaj so za to naredili. Predvsem mi ni všeč takšno populistično udrihanje po zaslužkarjih, ki malo že zaudarja po javnem linču, želja – pravzaprav potreba – po strpni in tehtni argumentaciji pa je očitno poniknila neznano kam. Naravnost tragikomično je, da se sproža in spodbuja javne napade na “rokodelce, ki so vgradili zlate pipe”, tistim, ki so podpisali naročilo zanje, pa se ne zgodi nič. Kako prozorno, ponavljajoče se in sprevrženo!

 45. Rado Rado pravi:

  Ah ljudje,

  kako ste lahko tako naivni? Saj ima politika že stoletja enake scenarije. Spomnite se Gasparija. Še malo prej je bil vrhunski bančnik, ki je pomagal vpeljati evro. Potem mu je Janša podtaknil papirček, na podlagi katerih so ga obdolžili, da Evropi izdaja slovenske črne scenarije. Začela se je gonja, ki ga je diskreditirala (čeprav se je dobra pol leta kasneje izkazalo, da je imel Gaspari prav). Še prej so diskreditirali Arharja.
  Zdaj je Pahor malo namignil o Pogačnikovi plači, pa ljudje mrzlično iščete in “odkrivate” predpostavke, da saj je res slabo delal in preveliko zaslužil.

  Naši politiki res nimajo težkega dela pri manipulaciji z ljudstvom!

 46. Iustus Titulus pravi:

  Kolumna je zanimiva, kot vselej. Povzdigovati oziroma oglaševati Pogačnikovo maniro nastopanja in njen učinek na kulturo izražanja pa bi bilo higienično zgolj ob predhodnem preverjanju njegovih moralnih in intelektualnih kompetenc (oz. “intelektonskih”, saj se za intelektualca okliče kar sam). V nasprotnem primeru se na veliko dopusti, da pompoznost in šarlatanstvo pretehtata nad bistvom. V stroki je jasno, da je Pogačnikov opus neznaten, ugled boren, domet pa sila kratek in da so njegovo podobo blaznega strokovnjaka pa ustvarili mediji. Prav je, da jo tudi mediji na njim lasten način pokopljejo.

 47. Jasna pravi:

  O plačah politikov, ki naj bi bile primerne je neki francoski filozof ( pozabila sem kateri) je podal definicijo politika in omenil naj bi to bilo delo, ki bi se opravljalo prostovoljno.
  A poznaš ti mogoče še kakšen drugi račun razen procentni?
  Zakaj potem delavec, ki zavija vijak na Ferrariju ni plačan od procenta vrednosti Ferrarija?
  Zakaj premier Pahor ni plačan 1% vrednosti vsega gospodarstva? Pa saj je o uspešnosti njegovega dela odvisno celotno gospodarstvo! Lahko bi še naštevali. Samo ti hudičevi pravniki morajo biti plačani po procentnem izračunu. Samo oni in nihče drugi. In ravno ti Marko si moral biti tisti, ki je te “revčke” moral vzeti pod zaščito. TI! Zakaj ti!
  Me še v življenju nisi toliko razpizdil. Tako zelo, da bi zagled drugim temu Pogačniku namesto denarja najrajši porinila cev v gobec.

 48. denis pravi:

  “Ponavadi ne odgovarjam na hipotetične provokacije za kratkočasje bralcev tabloidov, tokrat pa sem bruhnil v smeh in spontano bleknil, da ni zneska, ki bi me v to prepričal.”

  MC: Hm, pa saj ti si že hotel biti politik, resda nek lokalni in obrobni prodajalec megle, pa vendarle. Take ambicije si že pokazal, a si verjetno hitro skužil, da nisi iz pravega testa. Ne govorim o intelktualnem nivoju, ampak bolj o tem, da si verjetno ne bi znal zlobirati kaj več kot od tega, kar si že delal – bil vodja volilne pisarne in št.xy na listi Luka Novaka za lokalne volitve.

  Za nacionalno politiko rabiš dobre veze in kilometrino, pa nekaj pojma o kakšnem vitalnem državnem področju. Pa čimanj nastopanj v Trenjih, kjer se pogovarjajo o čepinih.

 49. botr pravi:

  Ha. Imamo tudi sposobne pogajalce, tudi take, ki znajo vstrajati pri svojih načelih, zato so tudi leteli iz politike. Dr Pavliha je že eden takih. Profesor pomorskega prava, Učenec glavnega pogajalca hrvatov, s tem, da mu citira tudi stališča , izjeme, ki pa jih spoštovani akademik v pogajanjih in javnih nastopih ni omenjal. Dr. Pavliha pa navede celo, na kateri strani učbenika so navedene izjeme, ki jih omenja. Ima pa Dr. Marko eno pomanjkljivost. Ni pri nobeni politični opciji dobro zapisan, ker je preveč pošten in pove tisto, kar ustreza resnici , ne pa tisto, kar je nekomu všeč. Plačila pa… ne vem kdo se o njih pogovarja, ko nekomu ponudi tako delo. Nekateri delajo tudi zastonj, samo za ugled, spoštovanje.

 50. botr pravi:

  Komentar G. Crnkoviča pa….. G Crnkovič tudi strelja kozle, ni vsaka misel ,ki jo izreče ravno pametna. Vprašanje, koliko stane morje , je , blago rečeno , neumno. Vsaj v tem primeru. Podobno je njegovi trditvi v zadnih Trenjih, da glasbeniki, ki se profesionalno ukvarjajo z glasbo , o tej nimajo pojma. Zanimiva trditev nekoga, ki obrača pero. Ne bom sodil ali dobro ali slabo, saj nisem kritik, posebej ne literarni, a zdravi pameti se ne izogibam.

 51. NoMercy pravi:

  a ni fino biti pameten za druge brez, da plačamo;
  se tukaj preseravamo brez, da kdo vidi, da nas je “zadel” … bla bla bla
  itak od tega ne morem plačati položnic — in razen MC_ja tudi nihče drugi ni, ampak imeti svoj PRAV je pa bogovsko

 52. Miha pravi:

  Se mi zdi, da je Pogačnik odstopil, ker je slovenski politiki to pač ustrezalo. Idealen način za ustavitev dela komisije. Kaj posebej pametnega itak niso izumili in treba je bilo najti eleganten način za umik.
  Se mi pa zdi, da je žalostno, da na MZZ nimajo svojih kvalitetnih kadrov, ki bi lahko sodelovali v takih komisijah. Lahko se je hvaliti z zmanjšanjem zaposlenih, po drugi strani pa “outsorsat” pomembne zadeve in tako porabiti še veliko več denarja. Spor se vleče že tako dolgo, da bi mirne volje zaposlili par strokovnjakov, ki bi se ukvarjali samo s tem. In to kompetentnih in avtoritativnih ljudi, ki bi bili kos hrvaškim nadutežem. Saj morda je Pogačnik čisto sposoben, ampak njegov baby face je bil totalno podrejen v primerjavi s hrvaškimi jastrebi.

 53. Darja Hughes pravi:

  Malo pretiravaš v napačno smer. Saj, morda je res, da Slovenci tulimo za vsak drek, ko zavohamo, da dobi nekdo nadpovprečno plačillo, kar je patetična razvada. Fovšija gori. Neizogibna posledica in odraz družbe enorazrednga sistema, proletarske miselnosti, pač. Sila nadležna in neljuba lastnost. Ampak! To ni najhuje. Najhuje je to, da tisti, ki jim ponavadi takole mastno plačamo, v 90% ne pridelajo pričakovanih rezulatov, ki bi tak (vsaj za naše pojme) astronomski zaslužek opravičili. Tako tudi v zadevi Pogačnik. Preveč prisegamo na akademske titule in diplome in premalo na dejasnko znanje, rezultate in sposobnosti ljudi, ki jih častimo in jim plačujemo. Spet posledica proletarske mislenosti, kaj naj rečem.
  Jaz mislim, da je strokovnjak – pogajalec – v tako pomembni zadevi vreden še vleiko več, kot je dobil Pogačnik, ampak, če bi bila to moja firma, bi mu ponudila sorazmerno nizko osnovo in veliko nagrado, če bi se izkazal kot uspešen. Da bi imel vsaj motivacijo, tako pa, če nisi nikomur odgovoren, zakaj bi se pretirano trudil?
  Sem prepričana, če bi bilo kaj dejanskega haska od tegale mr. dr. Pogačnika, potem bi bili vsi tiho, pa če bi dobil dvakrat več. Tako pa……

 54. nevenka nevenka pravi:

  Iz mojega vidika področje na katerem je delal gospod Pogačnik ni neka “kronična” služba, ki bi lahko tekla v neskončnost. Po petih letih ni nikjer nobenega rezultata.
  Mene je ta tema malce mučila še preden se je vanjo obregnil predsednik Pahor. Res, da se njegove pripombe sploh ne ujemajo z mojimi, je pa zadel v šibko mesto. Tudi načelno.
  namreč menim, da bi vlada morala zaposliti stokovnjake redno in ti strokovnjaki bi strokovno delali delo za katerega davkoplačevalci itak že plačujemo. No, saj takega mnenja je bil že kdo pred menoj.
  Pahorejva politika sama po sebi je pa malce nenavadna zadnje čase. Še najbolj me čudi sprejemanje zaključnega računa.
  Kolikor se jaz razumem je pravilen in možen izkaz samo eden in sploh ne more biti predmet glasovanja. Zaključni račun je stvar stroke, ne pa politike. Če pa izglasujemo kakšno stanje je v naši državi, ubogi mi, ki pojma nimamo kdaj se nam “vse navidezno in zlagano” torej politično določeno lahko sesuje.

 55. nevenka nevenka pravi:

  In če jih lahko izglasujemo, kdo zaključni račun sploh še rabi, če je lahko kakršenkoli.

 56. Rado Rado pravi:

  Nevenka,
  razumem da ne maraš Pogačnika, marsikdo je lahko marsikomu antipatičen, ampak ali se zavedaš, da s svojimi komentarji pravzaprav vališ krivdo na “nenapredek” v medsebojnih odnosih na stroko, na Pogačnika.
  Ali res verjameš, da je stroka kriva za zastoj.

  Če res verjameš, potem si po moji oceni svetlobna leta daleč od resnice.
  Zame je vzrok v nizu političnih napak, začenši z Bavčarjem, ki je popustil pri mejnem prehodu davnega leta 1991 . . .

 57. wrench pravi:

  Malo iz konteksta … ob Darwinovi obletnici … tretja svetovna vojna je pred vrati, malo drugače, kot smo si predstavljali:

  http://www.youtube.com/watch?v=TqcNraF3vP8

 58. nevenka nevenka pravi:

  Če je pa tako, potem mi pa povej Rado, čemu stroko sploh potrebujemo. Potem je pa plačevanje določenemu gospodu sploh kapitalna neumost. Vsi strokovni odgovori so jasni, sedaj rabimo samo še dobrega politika. In nekdo mi naj razloži, kako se da okoli naše meje s Hrvati dogovoriti na način dobim – dobim?

  Če mene vprašaš s trdnimi argumenti nam ne bi bilo treba igrati hrvaške igre.

 59. Jasna pravi:

  Mislim, da bi Starman (nisem njegova fenica in mi gre na živce z rinko na ušesu je kmet. Če bi še zraven zavezal rutico bi bil vsaj kul) opravil veliko boljše delo, ki je bilo dodeljeno Pogačniku. Starman se vsaj na spozna na zgodovino in ni mu vseeno. Pogačnika pa boli kurac samo keš je pokasiral. V p.m za toliko keša sem se tudi jaz pripravljena vse pravo tega sveta se napiflati na pamet. Ampak, da se Marko za takšne zavzema mu tega ne bom nikoli pozabila.

 60. Darja Hughes pravi:

  Ampak Marko, vsekakor si bistveno bolj primeren za nov posel kot Gulič. Ti želim vso srečo in, da ti rata.

 61. MLB jersey pravi:

  “Among the many baseball players and available shirts, shirts, Derek Jeter and Alex Rodriguez are definitely the most popular and sold well in recent years. These two top-selling MLB jersey are the most duplicates. Remember to check out that there are no problems of legitimacy. As with any shirt other than a broker, check the MLB logo on the jersey, sewing properly, and other signs of replica jerseys.

 62. UGG boots sale pravi:

  It’s funny how we adopt words and adapt our lexicon to the times. This is a very useful slant on things.UGG boots sale

 63. vibram five pravi:

  Another hand, she took a bookmark in the book, look in the vibram five process of reading, perhaps she walked in the far end willow tree, she is reading in the five fingers breeze. Perhaps this is the west wing of the book the vibram fivefingers unrelieved by or proper.

 64. vibram fivefingers pravi:

  vibram fivefingers is at an unprecedented pace experienced five fingers prospects the craze using the times, walking in the forefront using the times. the comparison of option styles is unique,it’s the five finger shoes which i like best.Often see this sort of modeling.

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.