Safari 4

Torek, 24. februar 2009

Danes sem slučajno zasledil novico, da je Apple lansiral Safari 4. Ker računalnika nisem kupil že skoraj štiri leta, nisem zelo na tekočem z Applovimi softverskimi novotarijami, zanimajo pa me tudi ne pretirano. Da ne govorim o tem, da smo pri Applu že kar nekako navajeni, da je verjetno hardver, če je slučajno kaj novega.

Pri browserjih nisem nikoli eksperimentiral. Vedno se mi je zdelo nekako logično, da Mac user uporablja Safari in konec. Nekoč sem poskusil s Firefoxom, ampak sem se kaj hitro vrnil na Safari. Pa ne zato, ker bi bil ta slab — bolj verjetno je, da sem nekega dne iz čiste pozabljivosti ali navade spet začel zaganjati Safari. Za vsak primer pa sem imel vedno inštaliran tudi IE za Maca, če sem kdaj zašel na kakšno veleumen SLO page, ki je bil narejen samo za Explorer (in kamor se potem seveda nisem vračal).

Ko sem zagledal Safarijeve novosti — zlasti Cover Flow in Top Pages —, sem najprej pomislil, da gre za še eno razširitev Applovega estetskega kiča v stilu listanja po naslovnicah cedejev v iTunesih (ki jih skoraj nikoli ne uporabljam — in če že, potem v stilu klasičnega seznama). Potem pa sem se naenkrat zavedel, da je to zelo praktično. Ko iščem že prej obiskane strane v Zgodovini, se mi pogosto dogaja, da iz besednega oz. besedilnega opisa v drop down meniju strani ne znam razbrati tistega, kar iščem. Zdaj je to otročje lahko, saj veliko lažje prepoznam stran vizualno.

Safari
Tudi Top Pages zna biti praktična zadeva, ko bodo moje najbolj obiskane strani enkrat zamenjale prednastavljene.

Safari-2

Res ne vem, zakaj bi človek uporabljal karkoli drugega kot Safari — morda celo na Windowsih. In kaj pa vem, mogoče je prišel čas, da končno prestopim na iPhone. Safari ni — oz. ne bo — brez zveze s to odločitvijo, če bo do nje prišlo.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Torek, 24. Februar, 2009 ob 21:41 v kategoriji Mac & Posh, Po defaultu ZNB.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

24 komentarjev na “Safari 4”

 1. dolgcajt pravi:

  uuuuuuuu safari 4. zdej grem pa spat.

 2. Mesko pravi:

  Probal safari 4, vendar mi še vedno ostaja najbolj pribljubljena Opera 10 … Zakaj mi Safari ni všeč? Prevelik, požrešen, počasen … No vsaj v šterki so kar krepko ga pohitrili, vendar vseeno … Design mi pa nikoli ni bil všeč … Vsaj ne zdi se mi lep … neka kovina ki se blešči … (tako mi zgleda)

 3. nimiy nimiy pravi:

  safari je tudi na windowsih čisto ok, čeprav se dogaja, da na nekaterih straneh ni najbolj dobrodošel. ampak za vsak browser bi se lahko vprašali tisti “zakaj bi človek uporabljal karkoli drugega…”. celo IE sploh ni tako zanič, še posebej zato, ker so strani po večini optimizirane ravno za IE, oziroma ker je windows optimiziran za IE. sicer pa se jaz nagibam h googlovemu chromu, ker pač gre najbolj v smeri tega, kar naj bi bila prihodnost browserjev, oziroma interneta. internetne strani počasi prehajajo iz dokumentov v aplikacije in google chrome temu sledi, tako da lahko recimo spletno stran gmail odpreš podobno kot to počneš s kakšnim outlookom ali kaj podobnega, torej kot program z bližnjico na namizju ali v start meniju, kjer so tudi ostali programi. firefox pa ostaja brez konkurence za tiste, ki pač ne morejo brez številnih plug-inov, ki jih ta ponuja. alternative v tej smeri pač ni.

 4. chef chef pravi:

  Jaz ga ne bi mogel uporabljat, ker mi je obupno otročji.

 5. doknir pravi:

  Safari, Opera in Chrome so priblizno nekaj takega kot avto, na katerega ne mores montirati dodatnega prtljaznika ali priklopiti prikolice … včasih je pa seveda to tudi prednost – Firefox s kup dodatki lahko zgleda kot kakšen okoren traktor …
  http://news.cnet.com/8301-13579_3-10170764-37.html

 6. Primož pravi:

  Ta zapis ima več možnosti:
  a) slabo plačana naročena objava
  b) objava kot usluga ali kompenzacija
  c) dobro plačana naročena objava, venar avtor ne zna pisati blogov po naročilu
  d) avtorju objave se ne sanja o čem piše

  Kateri odgovor je pravi?

 7. MarkoH pravi:

  Safari 4 ni več “kovinski” na windowsih, po želji pa lahko izklopiš tudi “Mac style” mehčanje fontov.

  Dodatkov res ni veliko, jih je pa nekaj: http://pimpmysafari.com

  Drugače so pa tukaj “skrite” nastavitve, npr. prestavljanje vrstice z zavihki na staro mesto in podobni tweaki: http://swedishcampground.com/safari-4-hidden-preferences

 8. var pravi:

  ali so možni vsi pravilni odgovori?

 9. Osbourne Cox pravi:

  A kdo ve kako se izvozi bookmarke iz FFja v Safari?

 10. MarkoH pravi:

  ne izvažaš jih iz FF-ja, ampak samo uvoziš bookmarks.html v Safariju (File ->Import Bookmarks).

  Lokacija datoteke pa je:
  /Users//Library/Application Support/Firefox/Profiles//bookmarks.html

  oz. na windows XP:
  c:\Documents and Settings\\Application Data\Mozilla\Firefox\Profiles\\bookmarks.html

 11. MarkoH pravi:

  pardon… parser je izrezal nekaj znakov iz zgornjega posta…

  takole bo prav:
  “/Users/uporabnik/Library/Application Support/Firefox/Profiles/profil/bookmarks.html”

  in
  “c:\Documents and Settings\uporabnik\Application Data\Mozilla\Firefox\Profiles\profil\bookmarks.html”

  zamenjaj uporabnik z imenom uporabnika, profil pa je ena mapa s čudnim imenom (kombinacija črk in številk.default)

 12. Simon Šketa pravi:

  Marko, tudi jaz sem si včeraj namestil beta različico Safari 4 in sem resnično navdušen. Browser je hiter, tudi odpre se v trenutku (uporabljam PC in tudi OS/X različico), dostop do zgodovine je fenomenalen, poskusi še iskalnik spodaj desno, ki išče po vsem, dobesedno. In vse tudi najde. V trenutku. Top pages pa je prav tako banalna, a pametna pogruntavščina saj se velik del uporabe spleta suče okoli enih in istih strani.

 13. Iztok pravi:

  Samo ena stvar – certifikati. Podpira nov Safari certifikate, ali ne? Če ne, ga klic gleda. Če mi ga je v Tigru še nekak uspelo prepričat, je v Leopardu to nemogoče. Je pa mogoče, da nimam pojma in zato za oboskovanje Klika in podobnih sajtov moram uporabljat Firefox.

 14. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Iztok: Klik na Macu? Vsaj v Firefoxu? To pa je napredek! Kramar si očitno zasluži tisti milijon nagrade!

 15. Iztok pravi:

  Marko: Ne vem sicer, katero banko uporabljaš, očitno ne NLB, ampak ja, Klik je možno uporabljat na Macu, le da Safari ne dela s certifikati. Le v Tigru je neka finta s Keychainom, da tudi to načeloma dela. Ampak, kot rečeno, s Firefoxom gre pa normalno. Vendarle pa Kramar ni niti najmanj kriv ali zaslužen za to. Je kar Apple. Za ProKlik je pa seveda še vedno treba imet Winse :( Tako, da mi svinjajo v booku.

 16. franck pravi:

  Tudi meni je štirka všeč. Nekateri se hudujejo nad prestavljenimi zavihki, meni se pa le ne zdijo tako nesrečno postavljeni.
  Kar se običajnega Klika tiče ga jaz čisto brez vsakih težav uporabljam s Safarijem pa sploh ni važno, v Tigru ali Leopardu.
  Ja, men se prav dopade… ;-)

 17. Karmen pravi:

  Iztok, povsem normalno uporabljam Klik s Safarijem. Nobenih fint ni v KeyChainu, samo shraniš certifikat in to je to.

 18. Osbourne Cox pravi:

  Tenks MarkoH! Zdi se mi, da deluje tudi če greš v FFju pod Organize bookmars-export html in potem v Safariju pod file-import.

 19. AzzQim pravi:

  No, ja, vsaj tista Top Pages je ideja iz Opere (QuickDial), ki jo je nato povzel FireFox v pluginih, na koncu pa še Chrome z rahlo spremembo (avtogeneriranje). Res pa je, da na koncu vse najbolje izpelje (predvsem grafično) ravno Apple :) Cover Flow mi nikjer ne sede, tudi v iTunes ne, in ne vem, zakaj ga Apple sili povsod.

 20. Tadej pravi:

  upam, da bodo poravl buge … ker tu pa tam še orng zaškriplje…
  sicer je pa itak beta :O

 21. Iztok pravi:

  Karmen, kje v safariju je opcija za shranjevanje certifikatov?
  Za Keychain vem, ampak Safari…

 22. Iztok pravi:

  Torej, hotel sem samo reči, da je trik ravno v tem, da se certifikat uvozi v keychain. Med tem, ko se ga prek Safarija ne da.

 23. PiPi pravi:

  Iztok, drugic ta trik obdrzi zase, ker ocitno nimas pojma cemu sluzi keychain, in safari beta 17 enako ne bo imela problemov z NLB klikom kot jih nima niti trenutna verzija in se kaksna prej … kar pogumno nazaj na winse, bo najbolje :)

  .::PiPi::.

 24. markopigac pravi:

  spet sem se ujel na kic.. :)

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.