Palec ali dva

Nedelja, 8. marec 2009

Nokia 5800 XpressMusic je zame čisto razočaranje. Že kot kos hardvera je telefon precej slabe izdelave, za nameček pa je slaba tudi 5. verzija — “edicija” — operacijskega sistema S60. Flipanje ekrana iz pokončnega formata v ležečega je razen pri fotkah in na nekaterih internetnih straneh precej useless zadeva, saj v ležečem formatu velik del ekrana na desnem robu požrejo kdo ve zakaj velike soft tipke (ali ponavadi celo samo dve), tako da ostane uporabnik daleč od formata 16 : 9. Tipkanje je bedno. Ironično je, da je najbolj uporaben način vnosa teksta (virtualna) alfanumerična tipkovnica, na katero tipkamo tako kot na klasičnih telefonih. Celozaslonska qwerty tipkovnica je obupna, daktilokventno tako rekoč neuporabna za kogarkoli razen za fantke do dvanajst let. Vleči stylus kar naprej ven pa not pa ven pa not iz vogalčka telefona in nazaj je dolgočasno in duhamorno — prste pa ekran uboga tako-tako. Prepoznavanja pisave se sploh nisem lotil, ker se mi ne ljubi. Tukajle je nekaj screenshotov:

Screenshot000007-1


Screenshot000006

Screenshot000005-1

Celozaslonske qwerty tipkovnice ne morem pokazati, ker Best Screen Snap na telefonih, ki flipajo ekran, zaenkrat ne deluje v ležečem formatu.

76981447649464

Ulica Talcev 5

GPS in Zemljevidi sicer dobro delujejo, tako kot na vseh novejših telefonih, ampak veliko uporabnejša aplikacija se mi zdi Google Maps (www.google.com/gmm/ za download na mobilcih) — ki pa deluje zelo slabo, kar naprej para živce z zahtevo po potrditvi povezave.

Tudi začetni ekran je precej beden. Za začetek ni kakšnih pametnih, dobro vidnih in za nameček celo estetskih tem, predvsem pa ponuja samo tri možnosti: navaden ekran brez vseh bližnjic; že znan ekran aktivne pripravljenosti, ampak s samo štirimi bližnjicami; in ekran z do štirimi kontakti in pripadajočimi podrobnostmi, ki brez veze. Res pa je, da lahko klikamo na ikonce ure, povezave, bluetootha. Zadevo mi je olajšal Handy Shell, Epocwarova aplikacija z začetnim ekranom, nabitim z bližnjicami — kar preferiram — oz. s kar tremi začetnimi ekrani. To zgleda takole:

Screenshot000008-1

Teh pet vrstičnih setov informacij — koledar, ura, vreme, indikatorji z nastavitvami, bližnjice aplikacij (slednji dve vrstici po pet na širino ali šest v ležečem položaju) — je mogoče poljubno razvrstiti in ukiniti, zraven pa sta še dva stand-by ekrana; aplikacije in dodelana verzija hitrega klicanja, ki omogoča tudi mesidže. Nad tem sem se precej navdušil, tako da zdaj to uporabljam tudi na E66.

Ssnap000011

Ssnap000012

Ssnap000013

Ekran Nokie 5800 je najslabši, kar sem jih zadnja leta videl na kateremkoli novem telefonu. Na soncu komaj kaj vidiš. Temno temo je treba obvezno zamenjati za svetlo, po možnosti belo.

Kakorkoli že, morda ima 5800 tudi kakšno dobro stran, recimo fotoaparat (čeprav z ne več kot 3,2 MP) in priročno tipko za zaklepanje ekrana, ampak nasplošno je izjemno neapetitlih in nezanesljiv. Zlasti me jezi, da niti enkrat — ampak res niti enkrat! — nisem uspešno poslal maila. Še več! Kadarkoli sem poslal mail, je telefon zmrznil. (Potem sem seveda nehal.) Ta je pa le prehuda, to se mi ni dogajalo že od Nokie 9110 Communicatorja leta 1999 ali kdaj.

Nenazadnje pa sem ob tem telefonu sprevidel, da so ekrani na dotik eno veliko sranje. Ekrana na dotik ne mislim več uporabljati, pa če ga v naslednjih verzijah OS ne vem kako porihtajo. To je samo modna muha. Najboljši organ oz. ud oz. del telesa za upravljanje s softverom je bil, je in bo — palec (ali dva). In najboljši interface so bile, so in bodo — tipke. Zlasti tipke, smiselno razporejene in zgoščene na nekaj kvadratnih centimetrov, s primernim ugrezom in ravno prav močnim potrebnim pritiskom. Preberite si izčrpno in uničujočo kritiko touch screenov na All About Symbianu — in verjemite, da Steve Litchfield že ve, kaj piše.

Nokio 5800 sem si omislil v navalu brezglavega entuziazma, da rabim nov mobitel, ker mi je E90 začela crkovati. Napaka sicer ni bila draga — če ne štejem dejstva, da sem si za dve leti nabil aneks, ki bi ga lahko izkoristil za nakup kakšnega bolj pametnega telefona. Tako bom zdaj uporabljal E66, dokler mi ne bodo zatežili, da jo moram vrniti, potem pa bom že kako. Nekaj je že na vidiku: Nokia E75.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Nedelja, 8. Marec, 2009 ob 17:20 v kategoriji Nokia, Po defaultu ZNB.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

22 komentarjev na “Palec ali dva”

 1. jaka pravi:

  pač, nokia ne zmore. ne vem zakaj drugim touch screeni uspejo bp, nokija pa pač ne zna.
  bo treba iphone kupt :)

 2. NoMercy pravi:

  @MC: pa koliko časa pa tebe drži PMS?
  Da si sposoben o nečem, kar ne deluje tako, kot bi TI rad napisati takšen traktat … sori, na vasi takim rečemo pacienti.
  Če ni – ni. (Pika) – sploh, če nisi nek ocenjevalec tehnične robe.
  Greš in vzameš tisto, kar deluje skladno s pričakovanji.
  —–
  me zanima, kaj vse bi bil MC sposoben napisati o bejbi, ki bi mu rekla, da jo boli glava :D

 3. chef chef pravi:

  Ni mi jasno, kako se ti ljubi vsakih par mesecev menjat telefon.

 4. Marko Crnkovič pravi:

  Chef: Saj ga ne. E90 sem uporabljal leto in pol (pol leta prvega in eno leto drugega). Sicer pa mi je to tudi malo za hobi.

 5. Turk pravi:

  Eh.. beden si, še vrabci čivkajo, da si želel imeti in si še želiš Iphone, vendar te je Jonas zajebal, ker ga je imel prej. No, sedaj pa si očitno našel zadoščenje v tem, da udrihaš po touch ekranih. Prav vidi se kako te to glede Iphona žre, ker pač ne bi moral o svoji novi grački napisati nič novega. Ta vlak si pač zamudil.. Čakam na članek o Espacu, da vidim kakšno toplo vodo boš tam odkril..

  Nokiin OS je je okoren in lesen, face it.

 6. kv_mozart pravi:

  Tudi sam mislim, da je tipkovnica najboljši način za vnos besedila: zaslon občutljiv na dotik ni boljši. Je pa res, da je potrebno kupiti telefon glede na potrebe uporabnika: če veliko pregleduješ elektronsko pošto je Iphone pravi naslov.

 7. Marko Crnkovič pravi:

  Mozart: Ne vem, v čem bi bila prednost iPhona za branje mailov pred Nokiami (ali čem). Jaz po mailu operiram skoraj samo še po mobitelu, laptop pa uporabljam samo še za pisanje in za web (če se mi mudi). Še RSS feede čekiram po mobitelu.

 8. kofi kofi pravi:

  Ha, po doolgem času sem tudi sam menjal. E71 ima vse kar rabim, poleg tega je pa še lep! :)

 9. Stick pravi:

  Eh daj no…ce ne bi imel sam tega telefona bi ti verjel, zdaj pa vidim da je tretjino zlaganega.

 10. Iztok pravi:

  Če je za kaj, je iPhone zame idealen ravno za pregledovat in pošiljat mejle, smse, čekirat RSS preko NetNews, in touch screen je lepo odziven. Le na pisanje se je treba malo privadit. Z enim giga stalno online. Push res dela, brez potrjevanja povezave…Pregledovanje fotk je fantastično. Skratka, micro mac kot se šika. Glede telefonskih funkcij je pa Nokia (konkretno N95) le zakon. Ampak se da vseeno čisto fajn telefonirat tudi z iPhonom.

 11. Damijan P. pravi:

  Zakaj pa nebi probal Blackberrya? Jaz sem izjemno zadovoljen.

 12. Jaka pravi:

  Je že pred mano nekdo napisal – E71. Če ga lahko kje dobiš si ga sposodi in preizkusi. Verjamem, da boš pozitivno presenečen.

 13. Uroš pravi:

  Kot že dva pred mano, priporočam E71, vsaj za test. Osebno sem se ga hitro privadil. Tipkovnica je odlična, kljub temu da imam ka “moške” roke.

  In mimo grede tudi tale objava je zapisana na telefon!

  Pa srečno pri izbiri novega!

 14. Sando Khan pravi:

  Ha! Pa sem res mislil, da sem edini s to težavo imenovano nokia 5800! Nekaj svojih “ugotovitev” sem že napisal tukajle http://sandokhan.blog.siol.net/2009/03/01/noika-5800-xpressmusic/ in ne morem rečt drugega, kot da se praktično z vsem zgoraj zapisanim zelo strinjam (razen mogoče delovanja e-mail, ki je za spremembo, skoraj brezhibno).

  In jaz sem ravno tako kupil telefon v trenutku slabosti in ker zgleda še kar dobro. A kaj ko se zgodba tukaj konča. Touchscreen je res ena brezvezna in neuporabna modna muha, nenastavljivost tam kjer bi si želel je druga pomankljivost telefona, popolna neuporabnost telefona za pisanje pa tretja (ali pa je to kar prva) tegoba.

  Če kdo kupi telefon – ga prodam.

  … spet iščem telefon s pravo tipkovnico.

 15. Rok pravi:

  Pozdravljen Marko. Tudi sam ti priporočam vsaj preizkus Nokie E71. Saj vem, da se ne navdusujes nad qwertz tipkovnico na telefonu, ampak pod po napisanem sodeč tudi touch-pad ni dober. Imel sem priliko preizkusiti tudi Nokio, ki jo uporabljaš, pa se mi moj telefon zdi neprimerno boljši. Probaj, svetujem.

 16. Marko Crnkovič pravi:

  E66 je tako rekoč enak telefon kot E71 – SW in HW -, samo da je slider z alfa-no. tipkovnico. Ima pa za malenkost večji ekran.

 17. matej pravi:

  jop e 71 je zakon!!!

 18. Vasja Urh pravi:

  Na tvojem mestu bi kakega frenda prosil naj ti G1 iz Statesov prinese. A to veš, da bo HP “testiral” Android na svojem hardware-u. Najprej samo Netbook-i sam “who knows” hehe

  Ne navijam za Nokio sam zato ker tam poznam ljudi, kot uporabnik službene E71 ti jo lahko osebno priporočim. Najprej sem bil mal out s tistimi “blazina” tipkami, ko se navadiš pa “laufa u nulo”. Perfect je, edini minus je slabša kamera (kar je vedno če primerjaš z N Series) in 2.5mm headphone mini jack. Če bi bila kamera 5.0 megapixel, če bi bil jack 3.5mm in če bi se UI screen obračal (horizontal/vertical) glede na fizični položaj, bi bil E71 idealen. Sploh črna varianta je fajn :)

  iPhone je postal Product segment. Nokia bo lansirala N97, zunaj pa so že Palm Pre, razni Samsungi in ravno predstavljen Motorola Evoke.

  Tudi jaz čakam na E75 ;)

 19. twist pravi:

  Mi poveš kter RSS odjemalnik si uporabljal na Nokii 5800?

 20. Marko Crnkovič pravi:

  Kar sistemskega, če se prav spomnim (“spletni viri” v apl. Splet). Ampak zdaj je prišel ven Handy RSS. Priporočam.

 21. hudirudi pravi:
 22. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Dobim kmalu za probat!

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.